XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Απόρρητο ντοκουμέντο «Επιβουλή κατά της Μακεδονίας» – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται (άρθρο στο περιοδικό «Σχολιαστής», Σεπτέμβριος 1989)

Posted by Β.Μ. στο 2011/02/23

Το περιοδικό ‘Σχολιαστής’, που εκδιδόταν από το 1983 έως το 1990 ήταν ένα περιοδικό-τομή στο χώρο του ελληνικού τύπου. Μέσω των ρεπορτάζ του περιοδικού και των πολλών υπογραφών από δημοσιογράφους που αρργότερα έγιναν πολύ γνωστοί, οι αναγνώστες του ήρθαν, ίσως για πρώτη φορά, σε επαφή με πολλά καυτά θέματα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας, και όχι μόνο. Θέματα, πολλές φορές αγνοημένα, αν όχι θέματα-ταμπού. Ενα από αυτά ήταν και η ύπαρξη της μακεδονικής μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα, ένα θέμα, που επί 40 χρόνια, από τη λήξη του Εμφυλίου και μετά, κανείς δεν το άγγιζε. Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπό τη διεύθυνση της ομάδας των δημοσιογράφων που αργότερα, μετά το τέλος του ‘Σχολιαστή’, έγιναν γνωστοί ως οι ‘φορείς του Ιού‘ στην εφημερίδα ‘Ελευθεροτυπία’, μια σειρά άρθρων του περιοδικού ανέδειξαν τους «ανύπαρκτους» συμπατριώτες μας. Ενα δημοσίευμα, μάλιστα, παρομοίαζε την περίπτωσή τους με την περίπτωση των Παλαιστινίων, αλλά ενώ για τους τελευταίους γνωρίζαμε σε όλη τη Μεταπολίτευση σχεδόν τα πάντα, για τους πρώτους, που ήταν και εντός συνόρων, κανείς ‘δεν ήξερε’ τίποτε.

Σχολιαστής, τχ #79, Σεπτέμβριος 1989, Δημήτρης Ψαρράς, Οι ανθέλληνες Ελληνες, Οι φάκελοι που δεν καίγονται, Απόρρητο ντοκουμέντο, Επιβουλή κατά της Μακεδονίας

Σχολιαστής, τχ #79, Σεπτέμβριος 1989, Δημήτρης Ψαρράς, Οι ανθέλληνες Ελληνες, Οι φάκελοι που δεν καίγονται, Απόρρητο ντοκουμέντο, Επιβουλή κατά της Μακεδονίας

 

Μία μεγάλη δημοσιογραφική επιτυχία του περιοδικού, στο τεύχος #79, του Σεπτεμβρίου του 1989, ήταν η δημοσίευση μιας ‘απόρρητης έκθεσης’ της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, με τίτλο ‘Επιβουλή κατά της Μακεδονίας‘, και ημερομηνία 16 Φεβρουαρίου 1982.
Αυτό το δημοσίευμα του περιοδικού ‘Σχολιαστής’, με την υπογραφή του Δ.Ψ. (=Δημήτρης Ψαρράς) και με τίτλο ‘Απόρρητο ντοκουμέντο – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται‘, και με (τον μάλλον ειρωνικό) υπότιτλο ‘Επιβουλές‘, παρουσιάζουμε σήμερα, σε πιστή ανατύπωση από το τεύχος #79, Σεπτέμβριος 1989.
Να σημειώσουμε, μόνο, ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είχε διαλυθεί ακόμη, και το ‘Μακεδονικό ζήτημα’ ήταν κάτι άγνωστο για την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι ‘Μακεδονομάχοι’, οι ‘βουκεφάλες‘, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και ο παρανοϊκός παροξυσμός που παρακολούθησαμε τα επόμενα χρόνια, δεν βρίσκονταν ακόμη στην πολιτική ατζέντα. Το άρθρο αυτό του Δημήτρη Ψαρρά γράφτηκε ενώ στην κυβέρνηση βρίσκονταν η συγκυβέρνηση της Ν.Δ. του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και του (τότε ενιαίου) Συνασπισμού των Χαρίλαου Φλωράκη και Λεωνίδα Κύρκου, με τον αχυρένιο πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη.

Μπορείτε να το διαβάσετε ή/και να το ‘κατεβάσετε’ παρακάτω:

 

Σχολιαστής, τχ #79, Σεπτέμβριος 1989, Δημήτρης Ψαρράς, Οι ανθέλληνες Ελληνες, Οι φάκελοι που δεν καίγονται, Απόρρητο ντοκουμέντο, Επιβουλή κατά της Μακεδονίας

 


 

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Μακεδονικό

# Η τελευταία πληγή του εμφυλίου (έρευνα του ‘Ιού’ στο περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, 1999-11-21)
https://xyzcontagion.wordpress.com/1999/11/21/ios-teleftaia-pligi-emfiliou/

# Απόρρητο ντοκουμέντο ‘Επιβουλή κατά της Μακεδονίας’ – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται (άρθρο στο περιοδικό ‘Σχολιαστής’, Σεπτέμβριος 1989)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/23/aporrito-ntokoumento-epibouli-kata-tis-makedonias/

# Οι τρομοκρατικές επιδρομες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Φλώρινας, στα χνάρια των Χαλυβδόκρανων της Εθνικής Ενώσεως Ελλάς (ΕΕΕ), 67 χρόνια πριν
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/23/xa-sta-xnaria-tis-eee-tromokratia-florina/

# NOF & Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/07/nof-pavel-rakofski/

# Τάσος Κωστόπουλος & Λεωνίδας Εμπειρίκος & Δημήτρης Λιθοξόου – Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική Ελληνικός εθνικισμός και Μακεδονικό ζήτημα, 1992
http://x2t.com/filosofiki

# Ενα μακεδονικό λεξικό, με λέξεις και εκφράσεις στα μακεδονικά του 16ου αιώνα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/31/ena-makedoniko-lexiko-tou-16ou-aiona/

# Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για ‘την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας’ στον Εμφύλιο!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/18/telika-yparxoun-dyo-tainies/

# Γιώργος Βραζιτούλης – Στρατηγοί και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στην Ανατολική Γερμανία, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/15/giorgos-vrazitoulis-stratigoi-antartes-dse-anatoliki-germania/

# Τάσος Κωστόπουλος – Κριτική στο βιβλίο Σπύρος Καράβας, ‘Η ταξική «καρδιά» του Μακεδονικού’ (άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» 2010-12-28)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2010/12/28/tasos-kostopoulos-kritiki-biblio-karabas-makedoniko/

# Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ – Ολα τα τεύχη από το 2000 ως σήμερα + Συν το μοναδικό τεύχος της ΒΙΕΝΑ ΛΟΖΑ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/13/loza-ola-ta-tefxi/

Στο τεύχος #02, Αύγουστος 2000, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου Πολέμου. Στο εξώφυλλό του, ένας από αυτούς, ο Αλεξάνταρ Πόποφσκι.

 

Advertisement

5 Σχόλια προς “Απόρρητο ντοκουμέντο «Επιβουλή κατά της Μακεδονίας» – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται (άρθρο στο περιοδικό «Σχολιαστής», Σεπτέμβριος 1989)”

  1. Τυχαίος said

    «Εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1980, υπό τη διεύθυνση της ομάδας των δημοσιογράφων που αργότερα, μετά το τέλος του “Σχολιαστή”, έγιναν γνωστοί ως οι “φορείς του Ιού” στην εφημερίδα “Ελευθεροτυπία”, μια σειρά άρθρων του περιοδικού ανέδειξαν τους «ανύπαρκτους» σλαβόφωνους συμπατριώτες μας. Ενα δημοσίευμα, μάλιστα, παρομοίαζε την περίπτωση των σλαβόφωνων με την περίπτωση των Παλαιστινίων.»

    Ποιος θεώρησε «ανύπαρκτη» τη σλαβοφωνία; Προσωπικά δεν θυμάμαι κάτι τέτοιο (ίσως βοηθά πως η περιοχή Φλώρινας-Καστοριάς δεν ήταν εντελώς άγνωστη σ’εμένα, μια και έλκω μέρος της καταγωγής μου, όπως στο 90% των «εθνικά» και «αντιεθνικά» σκεπτόμενων). Οι μόνες ενστάσεις των πολιτικών, όσο θυμάμαι, έγιναν σχετικά με την ύπαρξη «Μακεδονικής μειονότητας» [θα μπορούσε κάποιος να πει πως (και) αυτό ήταν εθελοτυφλία όμως είναι κάτι διαφορετικό (πιστεύω πως ακόμη και όσοι δε συμμερίζονται τις ενστάσεις των Μακεδόνων μπορούν τουλάχιστον να καταλάβουν γιατί οι είναι δύσκολο οι τελευταίοι να δεχτούν μια «Μακεδονική μειονότητα» στη Μακεδονία όπου αποτελούν την πλειοψηφία) και σίγουρα καθόλου ταυτόσημο με τη σλαβοφωνία].

    Η σύγκριση με τους Παλαιστίνιους (σε σχέση με την ονοματολογία -«Παλαιστίνιοι της Παλαιστίνης» και «Μακεδόνες της Μακεδονίας»- ίσως θα ήταν ενδιαφέρον να το ψάξει κανείς, φαντάζομαι) σε ποια βάση έγινε (ε ρε και να έλεγα σε συγγενείς μου πως είναι «Παλαιστίνιοι»);

    «Να σημειώσουμε, μόνο, ότι η Γιουγκοσλαβία δεν είχε διαλυθεί ακόμη, και το “Μακεδονικό ζήτημα” ήταν κάτι άγνωστο για την συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης. Οι “Μακεδονομάχοι“, οι “βουκεφαλομάχοι“, τα εθνικιστικά συλλαλητήρια και ο παρανοϊκός παροξυσμός που παρακολούθησαμε τα επόμενα χρόνια, δεν βρίσκονταν ακόμη στην πολιτική ατζέντα.»

    Όπως αναφέρει το κείμενο που αναρτήσατε (θα το διαβάσω διεξοδικότερα αργότερα, ευχαριστώ για την ανάρτηση) παρότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, ίσως ακόμη και των Μακεδόνων πέρα από μια μικρή περιοχή της Μακεδονίας καθώς και στη διασπορά, είχε άγνοια ακόμη και για την προπαγάνδα της άλλης πλευράς. Ήμουν μικρός στις αρχές του ’90 και δεν πολυθυμάμαι τι έγινε περί συλλαλητηρίων και «εθνικιστικού παροξυσμού» (αν και πολλοί φαίνεται να συμφωνούν στο τελευταίο), όμως το ότι οι απόψεις της άλλης πλευράς έγιναν ευρύτερα γνωστές δεν είναι κακό σίγουρα.

    Πρέπει να ομολογήσω πως γουστάρω πολύ την άποψη περί χρήσης του ποδοσφαιρικού χαρακτηρισμού «Βούλγαρος» ώς «ανθελληνική ενέργεια» (πάλι, από μια γρήγορη ματιά που έριξα). Δε τους χάλασε τους χαμουτζήδες. 🙂

  2. Τυχαίος said

    Ουπς, η αλλαγή μερικών προτάσεων τι κάνει. Διόρθωση:

    «Όπως αναφέρει το κείμενο που αναρτήσατε (θα το διαβάσω διεξοδικότερα αργότερα, ευχαριστώ για την ανάρτηση) παρότι η πλειοψηφία των Ελλήνων, ίσως ακόμη και των Μακεδόνων πέρα από μια μικρή περιοχή της Μακεδονίας καθώς και στη διασπορά, είχε άγνοια ακόμη και για την προπαγάνδα της άλλης πλευράς.»

    σε

    «Όπως καταλαβαίνει κανείς από το κείμενο που αναρτήσατε (θα το διαβάσω διεξοδικότερα αργότερα, ευχαριστώ για την ανάρτηση) η πλειοψηφία των Ελλήνων, ίσως ακόμη και των Μακεδόνων πέρα από μια μικρή περιοχή της Μακεδονίας καθώς και στη διασπορά, είχε άγνοια ακόμη και για την προπαγάνδα της άλλης πλευράς.»

  3. Μάλλον ήσουν σε πολύ νεαρή ηλικία τότε. Οταν λέμε «ανύπαρκτοι», εννοούμε ακριβώς ό,τι εννοεί η λέξη. Ουδείς μιλούσε για αυτό, και όσοι ελάχιστοι τυχόν γνώριζαν, άκρα του τάφου σιωπή. Ειδικά στα ΜΜΕ, ούτε λέξη, κυριολεκτικά. Το ίδιο και στον οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λόγο. Ακόμη και οι πλέον πολιτικοποιημένοι αγνοούσαν το ζήτημα. Τώρα, είναι αλλιώς, οπωσδήποτε.

  4. Από το Greek American News Agency, μια υποτιθέμενη «αποκάλυψη» για το έγγραφο αυτό από το Μάιο του 2008
    ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚ : ΑΠΟΡΡΗΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ!

    Και αναπαράγει την «αποκάλυψη» το parapolitiki.com
    Αποκαλυπτικά Ντοκουμέντα δημοσιεύει σήμερα το Greek American News Agency

    και το antinews.gr
    Σκοπιανή προπαγάνδα με έγγραφα της …ΚΥΠ

    και αυτό εδώ το ιστολόγιο:
    http://strategy-geopolitics.blogspot.com/2008/05/1982.html

    Απορούμε, που είδανε την … «αποκάλυψη»!!!

  5. Στο RedNoteBook ο Δημοσθένης Παπαδάτος-Αναγνωστόπουλος γράφει για τον «Σχολιαστή» και προτείνει το παρόν κείμενο:

    «Σχολιαστής»: ένα περιοδικό (και μια Αριστερά) υψηλών προσδοκιών

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: