XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

NOF και Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949

Posted by Β.Μ. στο 2011/03/07

Το NOF (Narodni Osvobotien Front, Εθνικό Απελeυθερωτικό Μέτωπο) ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1945, σαν συνέχεια του SNOF, και αποτελούσε την πολιτική οργάνωση των Μακεδόνων της Ελλάδας.

1949, Ο Νίκος Ζαχαριάδης στη σπηλιά των Πρεσπών στο Βίτσι.

1949, Ο Νίκος Ζαχαριάδης στη σπηλιά των Πρεσπών στο Βίτσι.

 

Στις 25 και 26 Μαρτίου 1949, στην εκκλησία του χωριού Ψαράδες στις Πρέσπες συνήλθε το 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ, στο οποίο πήραν μέρος 700 περίπου αντιπρόσωποι, με τη συμμετοχή του Γενικόού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη. Από τα ηγετικά του στελέχη, ο Πάβελ Ράκοφσκι, από το χωριό Ράκοβο (Κρατερόν) στη Φλώρινα, ανέλαβε να συντάξει την εισήγηση για τις ιδεολογικές βάσεις του NOF.

Να θυμίσουμε ότι είχαν προηγηθεί :

 • Η πρώτη ολομέλεια του ΚΣ του NOF στις 13 Ιανουαρίου 1949,
 • Η 5η ολομέλεια του ΚΚΕ στις 30-31 Ιανουαρίου, στο Γράμμο, όπου διακηρύσσεται: «Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδόνικος (σλαβομακεδονικός) λαός τάδωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν το θαυμασμό. Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του ΔΣΕ, και της λαϊκής επανάστασης ο μακεδόνικος λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάστασή του ετσι όπως θέλει ο ίδιος προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποχτήσει» (‘Επίσημα Κείμενα ΚΚΕ’, τόμος 6ος, σελ. 337-338).
 • Η  δεύτερη ολομέλεια του ΚΣ του NOF στις 3 και 4 Φεβρουαρίου 1949, στην οποία ανακοινώθηκε ότι στο Δεύτερο Συνέδριο του NOF, τον Μάρτιο, θα επισημοποιούνταν η νέα γραμμή στο Μακεδονικό που ήταν: «Ενωση της Μακεδονίας σε ένα ενιαίο, ανεξάρτητο, ισότιμο μακεδονικό κράτος, μέσα στη λαϊκοδημοκρατική ομοσπονδία των βαλκανικών λαών».
 • Η ανάληψη της αρχηγίας του ΔΣΕ από τον ίδιο το Νίκο Ζαχαριάδη, και ο παραγκωνισμός του Μάρκου Βαφειάδη στις 4 Φεβρουαρίου 1949
Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο 2ο Συνέδριο του NOF.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης στο 2ο Συνέδριο του NOF.

 

Ηταν ένα σημείο καμπής, για τις σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. Η αντιπαράθεση θα οξυνθεί. Το ΚΚΓ θεώρησε ότι η απόφαση στρεφόταν κατά της γιουγκοσλαβικής κυριαρχίας επί της γιουγκοσλαβικής Μακεδονίας, το KKE όμως με τη νέα του αυτή γραμμή προσπαθούσε να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις αποσχιστικές δραστηριότητες τις οποίες ανέπτυσσαν οι δυνάμεις που έβλεπαν τα Σκόπια σαν το εθνικό τους κέντρο, και στην εξασφάλιση μεγαλύτερης συμμετοχής των σλαβόφωνων στον Δημοκρατικό Στρατό.

Ιούλιος 1947. ΝΟΦ, Τμήμα Διαφώτισης, Προκήρυξη για επέτειο Ιλιντεν προς Ελληνες και Μακεδόνες

Ιούλιος 1947. ΝΟΦ, Τμήμα Διαφώτισης, Προκήρυξη για επέτειο Ιλιντεν προς Ελληνες και Μακεδόνες

 

Αναμφισβήτητα η νέα θέση του KKE στο Μακεδονικό είχε αντιγιουγκοσλαβική αιχμή, δεν υπάρχουν όμως μέχρι σήμερα στοιχεία για να αποδειχθεί ότι η απόφαση λήφθηκε ύστερα από εντολή της Μόσχας. Ενώ η θέση για την «αυτοδιάθεση του μακεδονικού λαού» είχε μια ερμηνευτική πολυσημία και μπορούσε να γίνει αποδεκτή, η θέση για ενιαίο και ανεξάρτητο μακεδονικό κράτος προκάλεσε σύγχυση στη Σόφια και στο Βελιγράδι και φυσικά στην Αθήνα, όπου το KKE καταγγέλθηκε ως κόμμα προδοτικό. Για τον λόγο αυτόν η Σοβιετική Ενωση κάλεσε τον Ζαχαριάδη να αποφύγει τη συζήτηση τέτοιων ζητημάτων στο 2ο συνέδριο του NOF.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης σε συνέδριο Σλαβομακεδόνων.

Ο Νίκος Ζαχαριάδης σε συνέδριο Σλαβομακεδόνων.

 

Μπορείτε να διαβάσετε ή/και να «κατεβάσετε» το ντοκουμέντο παρακάτω, στα σλαβομακεδονικά και, παράλληλα, μεταφρασμένα στα ελληνικά.:

Συλλογικό ΝΟΦ & Πάβελ Ράκοφσκι, Ιδεολογικές βάσεις του ΝΟΦ Εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του ΝΟΦ [Στα Μακεδονικά και στα Ελληνικά, τέλη του 1948 ή αρχές του 1949.

 


 

Λίγους μήνες μετά, Αϋγουστος του 1949: 'Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα', άρθρο στο περιοδικό Νέος Κόσμος, 05/08/1949, και στην εφημερίδα 'Για σταθερή ειρήνη, για τη λαϊκή δημοκρατία!', όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, 01/08/1949. Δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό 'Δημοκρατικός Στρατός', τεύχος 8, Αύγουστος 1949.

Λίγους μήνες μετά, Αϋγουστος του 1949: ‘Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα’, άρθρο στο περιοδικό Νέος Κόσμος, 05/08/1949, και στην εφημερίδα ‘Για σταθερή ειρήνη, για τη λαϊκή δημοκρατία!’, όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, 01/08/1949. Δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό ‘Δημοκρατικός Στρατός’, τεύχος 8, Αύγουστος 1949.

 

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Μακεδονικό

# Η τελευταία πληγή του εμφυλίου (έρευνα του ‘Ιού’ στο περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, 1999-11-21)
https://xyzcontagion.wordpress.com/1999/11/21/ios-teleftaia-pligi-emfiliou/

# Απόρρητο ντοκουμέντο ‘Επιβουλή κατά της Μακεδονίας’ – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται (άρθρο στο περιοδικό ‘Σχολιαστής’, Σεπτέμβριος 1989)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/23/aporrito-ntokoumento-epibouli-kata-tis-makedonias/

# Οι τρομοκρατικές επιδρομες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Φλώρινας, στα χνάρια των Χαλυβδόκρανων της Εθνικής Ενώσεως Ελλάς (ΕΕΕ), 67 χρόνια πριν
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/23/xa-sta-xnaria-tis-eee-tromokratia-florina/

# NOF & Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/07/nof-pavel-rakofski/

# Τάσος Κωστόπουλος & Λεωνίδας Εμπειρίκος & Δημήτρης Λιθοξόου – Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική Ελληνικός εθνικισμός και Μακεδονικό ζήτημα, 1992
http://x2t.com/filosofiki

# Ενα μακεδονικό λεξικό, με λέξεις και εκφράσεις στα μακεδονικά του 16ου αιώνα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/31/ena-makedoniko-lexiko-tou-16ou-aiona/

# Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για ‘την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας’ στον Εμφύλιο!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/18/telika-yparxoun-dyo-tainies/

# Γιώργος Βραζιτούλης – Στρατηγοί και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στην Ανατολική Γερμανία, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/15/giorgos-vrazitoulis-stratigoi-antartes-dse-anatoliki-germania/

# Τάσος Κωστόπουλος – Κριτική στο βιβλίο Σπύρος Καράβας, ‘Η ταξική «καρδιά» του Μακεδονικού’ (άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» 2010-12-28)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2010/12/28/tasos-kostopoulos-kritiki-biblio-karabas-makedoniko/

# Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ – Ολα τα τεύχη από το 2000 ως σήμερα + Συν το μοναδικό τεύχος της ΒΙΕΝΑ ΛΟΖΑ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/13/loza-ola-ta-tefxi/

Στο τεύχος #02, Αύγουστος 2000, υπάρχει ένα μικρό αφιέρωμα στους πολιτικούς πρόσφυγες του Εμφυλίου Πολέμου. Στο εξώφυλλό του, ένας από αυτούς, ο Αλεξάνταρ Πόποφσκι.

 

3 Σχόλια προς “NOF και Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949”

 1. Αναδημοσίευση στο μπλογκ για τον Εμφύλιο:
  http://emfilios.blogspot.com/2011/03/2.html
  όπου θα βρείτε και περισσότερες, πολλές πληροφορίες για το ζήτημα.

 2. Αιανιώτης said

  νατόντνι ή ναρόντνο;

 3. μια ερώτση μιας και το θέμα με ενδιαφέρει για μια έρευνα.. Προκύπτει από κάπου αν στο δεύτερο συνέδριο του ΝΟΦ αναφέρθηκαν ή έγιναν αντιλιπτές οι ήδη παρατηρηθείσες αντιδράσεις σλαβομακεδόνων για τον ‘παραγκονισμό’ τους από έλληνες αξιωματούχους του ΔΣΕ στα μικτά τμήματα της Δ.Μακεδονίας;

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: