XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Για τις fast track επενδύσεις στην Τοπλού (Επιστολή Loyalward Ltd/Minoan Groups στην «Ελευθεροτυπία» 2011-04-16)

Posted by Β.Μ. στο 2011/04/16

Παρακολουθούμε την υπόθεση με τις επενδύσεις «fast track» στην περιοχή Κάβο Σίδερο του Νομού Λασιθίου και την εμπλοκή της Μονής Τοπλού, υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί «Βατοπέδι της Κρήτης«.

Μετά το άρθρο με τίτλο «Δημήτρης Ψαρράς – Αρπα-κόλλα με υπογραφή Παμπούκη (άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» 2011-04-13)«, σήμερα, Σάββατο 16 Απριλίου 2011, στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», φιλοξενείται επιστολή του προέδρου της εταιρείας .και απάντηση του συντάκτη Δημήτρη Ψαρρά, εκ των φορέων του “Ιού“.

Σκίτσο του Θανάση Πέτρου

Για τις fast track επενδύσεις στην Τοπλού

Μετά τον κ. Παμπούκη και τον πρόεδρο της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ», ήρθε η σειρά των ίδιων των επενδυτών στην περιοχή Κάβο Σίδερο της Κρήτης να αμφισβητήσουν τη σχέση της επένδυσής τους με τη διαδικασία του fast track! Με επιστολή του προς την «Ε» ο Christopher Egleton, πρόεδρος της Minoan Group/Loyalward μεταξύ άλλων υποστηρίζει:

* «Η θυγατρική μας εταιρεία Loyalward Ltd. σχεδίασε τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση ξένων κεφαλαίων που προγραμματιζόταν στην Ελλάδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο αυτό ακυρώθηκαν από το ΣτΕ για λόγους αναγόμενους στον χωροταξικό σχεδιασμό που ίσχυε κατά την περίοδο εκείνη. Η απόφαση του ΣτΕ δεν αποκλείει την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων στην περιοχή της ΒΑ Κρήτης».

* «Η εταιρεία μας έχει δεχθεί πλήθος προτάσεων για τη μορφή που μπορεί να έχει η επένδυση την οποία έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει. Καμία από τις προτάσεις αυτές δεν έχει οριστικοποιηθεί. Ως εκ τούτου, δεν έχει υποβληθεί καμία αίτηση υπαγωγής συγκεκριμένου έργου στις διατάξεις του Ν. 3894/2010».

* «Κάθε δημοσίευμα που αναφέρει στοιχεία συγκεκριμένου έργου και συγκεκριμένης μελέτης δεν βασίζεται σε έγγραφα ή μελέτες δικές μας ή επιχειρηματικές αποφάσεις της εταιρείας μας».

* «Οσον αφορά τη σύνδεση με μεταγενέστερη ποινική διαδικασία, η επιχειρηματική μας απόφαση βασίστηκε σε ιδιοκτησία με τίτλους κτήσεως μεταγεγραμμένους ήδη από το έτος 1927 και σε αμετάκλητες αποφάσεις των δικαστηρίων της χώρας, τις οποίες η εταιρεία μας σέβεται ως αξιόπιστες, ισχυρές και αδιαμφισβήτητες».

Η απάντηση του συντάκτη:

Το κρυφτούλι συνεχίζεται. Τώρα η εταιρεία δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα κάνει στο Κάβο Σίδερο και αμφισβητεί τα δικά της έγγραφα! Είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε ότι την πρόθεση υπαγωγής του έργου στο fast track την ανακοίνωσε πανηγυρικά ο ίδιος ο κ. Egleton, με δήλωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της εταιρείας του στις 18.3.2011 και βρισκόταν εκεί αναρτημένη μέχρι χθες το βράδυ (www.minoangroup.com). Στην ανακοίνωση με τον τίτλο Greek Fast Track Process αναφέρεται ότι η εταιρεία «προτίθεται να υποβάλει την αίτησή της [για υπαγωγή στο fast track] μόλις η «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» δηλώσει ότι είναι έτοιμη να δεχτεί αιτήσεις, κάτι που αναμένεται στις αμέσως επόμενες βδομάδες».

Οσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή, με μεγάλη ευκολία η Minoan/Loyalward ξεπερνά το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή κάθονται στο εδώλιο ο ηγούμενος της μονής και οι πραγματογνώμονες, με την κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος ότι μετέτρεψαν τα 3.400 στρέμματα της μονής σε 26.000 και παραχώρησαν έτσι στην αγγλική εταιρεία εδάφη του Δημοσίου.

Αλλά ο κ. Egleton κάνει τη δουλειά του και υπερασπίζεται όπως νομίζει τα συμφέροντα της εταιρείας του. Το ερώτημά μας απευθύνεται προς τους υπουργούς Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη: πώς είναι δυνατόν ύστερα από όλα αυτά να συνεχίζουν να προβάλλουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» που βρίσκεται υπό την εποπτεία τους μια παρόμοια επένδυση;

Δ. ΨΑΡΡΑΣ

Ένα Σχόλιο προς “Για τις fast track επενδύσεις στην Τοπλού (Επιστολή Loyalward Ltd/Minoan Groups στην «Ελευθεροτυπία» 2011-04-16)”

  1. […] Για τις fast track επενδύσεις στην Τοπλού (Επιστολή Loyalward Ltd/… […]

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: