Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ Τεύχος #05, Δεκέμβριος 2001
Posted by Β.Μ. στο 2011/06/06
Μέχρι στιγμής, έχοντας ξεκινήσει την ψηφιοποίηση όλων των τευχών του περιοδικού “ΛΟΖΑ” (ή “Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο“, όπως λεγόταν τότε που πρωτοξεκίνησε), έχουμε αναρτήσει:
- το πρώτο τεύχος (Ιανουάριος 2000)
- το δεύτερο τεύχος (Αύγουστος 2000)
- το τρίτο τεύχος (Ιανουάριος 2001)
- το τέταρτο τεύχος (Ιούνιος 2001)
Γράφαμε τότε:
«“ΛΟΖΑ” σημαίνει “κληματαριά” στα μακεδονικά. “ΛΟΖΑ”, επίσης, είναι το όνομα ενός περιοδικού που εκδίδεται στην Ελλάδα, από εθνικά Μακεδόνες, με μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων».
Σήμερα, με τη βοήθεια και πάλι του γνωστού διαδικτυακού μας φίλου, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανεβάσουμε, για ιστορικούς λόγους, και το πέμπτο τεύχος του περιοδικού, από τον Δεκέμβριο του 2001.
Μπορείτε να το διαβάσετε ή/και να το “κατεβάσετε” στον σκληρό σας δίσκο, εδώ παρακάτω:
Μαριος said
Άγαλμα- γίγας του Μ. Αλεξάνδρου στα Σκόπια
ΑΘΗΝΑ 14/06/2011
Οι εργασίες για τη συναρμολόγηση και τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ξεκίνησαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Το άγαλμα επισήμως θα ονομάζεται «έφιππος πολεμιστής» και έφθασε πριν μερικές ημέρες στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.
Οι εργασίες τοποθέτησής του αναμένεται να ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα. Το άγαλμα και η επιχάλκωση του, που έγινε σε ειδικό εργαστήριο στη Φλωρεντία της Ιταλίας, κόστισαν 5,3 εκατ. ευρώ.
Περίπου 4,1 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για την κατασκευή της βάσης του αγάλματος και του σιντριβανιού πάνω στο οποίο θα βρίσκεται ο «έφιππος πολεμιστής».
Συνολικά, το κόστος του όλου έργου ανέρχεται στα 9,4 εκατ. ευρώ και εντάσσεται στο σχέδιο ανάπλασης και μνημειοθέτησης του κέντρου της πόλης «Σκόπια 2014», το οποίο χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.
Η αντιπολίτευση επέκρινε το εγχείρημα, αποκαλώντας το «Σχέδιο εξαρχαϊσμού» του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ των Σκοπίων, το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, μαζί με τη βάση και το σιντριβάνι θα έχει ύψος περίπου 22 μέτρα (12 μέτρα το άγαλμα και 10 μέτρα η βάση).
http://www.nooz.gr/world/agalma–gigas-tou-m-aleksandrou-sta-skopia