XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Να κάμωμε μία κυβέρνησι συνθεμένη από 12 Τούρκους και 12 Ελληνας, και η σημαία μας από το ένα μέρος την ημισέληνο, και από το άλλο το σταυρό.

Posted by Βασιλική Μετατρούλου στο 2012/08/04

«[…] Το σχέδιον ήτον, ότι όλα τα κάστρα της Μεσσηνίας, της Πάτρας, της Μονεμβασίας, άμα εβγούμε να κηρυχθούν υπέρ ημών·
και ήλθον όλοι οι Τούρκοι και Ρωμαίοι οι σημαντικοί και ωμίλησαν εις την Ζάκυνθον, να κάμωμε μία κυβέρνησι συνθεμένη από 12 Τούρκους και 12 Ελληνας να κυβερνούν τον λαόν.
Οι Τούρκοι επίσης να καταδικάζωνται καθώς και οι Ελληνες·
τους νόμους τους είχαμε εγγράφους εις τους Κορφούς (=Κέρκυρα) από τον Δονζελότ (=ο Γάλλος Γενικός Δοικητής Κέρκυρας και Επτανήσου).
Η σημαία μας από το ένα μέρος το φεγγάρι (=την ημισέληνο), και από το άλλο το σταυρό·
και το σχέδιό μας ήτον, άμα επατούσαμε τον Μωρέα να κάμωμε αναφοραίς εις τον Σουλτάνο και να του λέγωμεν, ότι ημείς δεν αποστατήσαμεν εναντίον σου, πλην εναντίον του τυράννου του Βελή πασά […]».

Κέρινο ομοίωμα, από το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας

 

Ποιος τα έγραφε αυτά, που ήθελε κυβέρνησιν από 12 Τούρκους και 12 Ελληνες και τη σημαία μισή-μισή, με ημισέληνο και σταυρό αντάμα;;;

Απάντηση:
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, «Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής«, σελίδες 37-38.

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Διήγησις συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836 Υπαγόρευσε, Τύποις Νικολαΐδου Φιλαδελφέως 1846, σελίδα 38

 

Βέβαια στη συνέχεια τ’ αλλάζει λίγο αλλά δεν χρειάζεται αναγκαστικά οι φασίστες που θα το δουν να ψάξουν και για ολόκληρο το απόσπασμα 🙂

 

Η εικόνα με το κέρινο ομοίωμα από το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας (Παύλος Βρέλλης) βρέθηκε εδώ.

Advertisements

10 Σχόλια to “Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Να κάμωμε μία κυβέρνησι συνθεμένη από 12 Τούρκους και 12 Ελληνας, και η σημαία μας από το ένα μέρος την ημισέληνο, και από το άλλο το σταυρό.”

 1. Sfy Jungle said

  Και να ήταν μόνο αυτά που πίστευε ο συγκεκριμένος εθνομηδενιστής…

 2. Τέλος Χαρτοσήμου said

  Αναδημοσίευση

  http://filologos10.wordpress.com/2012/08/05/%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CF%89%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BA/

  Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Να κάμωμε μία κυβέρνησι συνθεμένη από 12 Τούρκους και 12 Ελληνας, και η σημαία μας από το ένα μέρος την ημισέληνο, και από το άλλο το σταυρό | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
  http://www.kar.org.gr/2015/03/26/%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CF%84%CF%81%CF%8E%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%BD%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%BC%CF%89%CE%BC%CE%B5-%CE%BC%CE%AF%CE%B1-%CE%BA/

 3. ZAK said

  .Οπως είναι γνωστό, ο Κολοκοτρώνης δεν είχε κατανοήσει μέχρι το τέλος σχεδόν της επανάστασης την έννοια της Πατρίδας, όπως την εννοούμε σήμερα. Πατρίδα για αυτόν ήταν μόνο ο Μωριάς. Γι αυτό ΠΟΤΕ δεν πολέμησε έξω από τα όριά του.

  Όταν μάλιστα ξεκίνησε η Επανάσταση, στο Μωριά δεν υπήρχε κλέφτης ούτε για δείγμα. Οι Έλληνες και οι Τούρκοι προεστοί , αγιάνηδες και μωραγιάννηδες, είχαν απαυδήσει από τα αίσχη των Κολοκοτρωναίων και των άλλων, που μέχρι το 1815, δεν άφησαν ούτε ρουθούνι. Λίγοι σώθηκαν και πήγαν στη Ζάκυνθο.

  Στον εμφύλιο, μάλιστα ο Κολοκοτρώνης συμμάχησε με τους προεστούς- του Μωριά, της πατρίδας του.
  Πάντως οι προύχοντες του Μωριά χάσανε την εξουσία και τα αμύθητά τους πλούτη κατά την Επανάσταση,ομοίως και οι αρματολοί της Ρούμελης (κάποιοι χάσανε και τη ζωή τους,από Έλληνες τύπου Μαυροκορδάτου). Αντίθετα, ο Γέρος του Μωριά, από απένταρος ,ήταν ο μόνος από τους μεγάλους που επέζησε και τιμήθηκε.

  Τα γράφει αυτά κι ο Δεληγιάννης στα απομνημονεύματά του.

 4. ZAK said

  Τς,
  εννοώ:

  Οι Έλληνες και οι Τούρκοι προεστοί , αγιάνηδες και μωραγιάνηδες, είχαν απαυδήσει από τα αίσχη των Κολοκοτρωναίων και των άλλων κλεφτών και έτσι, μέχρι το 1815, δεν είχε μείνει ούτε ρουθούνι(κλέφτικο). Λίγοι (κλέφτες) σώθηκαν και πήγαν στη Ζάκυνθο.

  (Η βιασύνη…)

 5. palalos said

  την έννοια της πατρίδας δεν την είχε ΚΑΝΕΙΣ εντός του τότε Ελλαδικού χώρου διότι αυτό που ήθελαν ήταν απλά μια καλύτερη ζωή…καμία σχέση με ότι εμείς έχουμε στο μυαλό μας.

 6. ZAK said

  Συνιστώ το βιβλίο «Κανέλλος Δεληγιάννης», και ‘ Τα Καπάκια» του Παπαγιώργη.

  Αρβαν. κεφάλι(Να υποθέσω οτι ήρθατε από το …Άρβανον;)
  Την δικαιολογία ότι ήταν κόλπο για να χτυπήσει τους Τούρκους , την έβγαλε, προφανώς, εκ των υστέρων.Όταν πρότεινε αυτονομία (εννοείται μόνο του Μωριά) δεν ήξερε οτι θα γίνει η …Επανάσταση του 21. Τι περίμενες, κατόπιν, σαν εθνικός πιά ήρωας,και εν μέση εθνική διηγήσει, να διατυμπανίσει την κολεγιά με τους Τούρκους;

 7. Αρβανίτικο Κεφάλι said

  Εξυπνοπούλι ΖΑΚ όταν σταματήσεις να την παίζεις αυτάρεσκα σαν ο ξεψαγμένος της υπόθεσης που διάβασε τον Παπαγιώργη και ανακάλυψε την Αμερική ίσως να καταλάβεις πως δεν είναι απαραίτητο να έχει κάποιος ψευδαισθήσεις περί φυλετικής καθαρότητας και άλλες αντίστοιχες χαζομάρες για να μη μοιράζεται την κοσμοθεωρία σου και την οπτική σου γωνία. Οι πρόγονοι μου για τους οποίους μπορώ να έχω άποψη (και όχι απλώς γενικές ιστορίες του στυλ αφού κατέβηκε ο Αλάριχος ή αφού είχαμε Τουρκοκρατία όλο και κάποια γιαγιά θα τη βάτεψε ο μπέης) είναι Αρβανίτες Στραντιότι, Σλάβοι χωρικοί, Βλάχοι τσομπαναραίοι και Βενετσιάνοι ναυτικοί. Μοιράζομαι κοινή καταγωγή με Ιταλούς και Βαλκάνιους (Αλβανούς, Σλάβους και Ρουμάνους τουλάχιστον). Η «επιμειξία» μόνο καλό έκανε σε αυτό τον τόπο. Εν προκειμένω για τους προγόνους μου έβγαλε ένα ωραίο Ρωμέϊκο μείγμα από αυτό που σας γυρίζει τα άντερα γιατί αντί να την δουν «ταξικά» ή εθνοτικά την είδαν κομμάτι του Γένους, της γαμημένης της Ρωμιοσύνης που σε κάθε ευκαιρία κατουράτε ομαδικά. Ας προσέχατε που ακόμα στέκεται όρθια, δεν την έπνιξαν παρά κοντά δύο αιώνες προσπάθειας οι φραγκοτζιτζιφιόγκοι που μας φόρεσαν τον ζουρλομανδύα του Περικλή, δεν την έσβησαν οι απάτριδες διεθνιστές που ακούν έθνος και βγάζουν αφρούς, που θα πάει έχει μείνει και δουλειά για τη γενιά σας.

  Τώρα τη βολική ερμηνεία πως ο Θοδωράκης την έβγαλε εκ των υστέρων τι ανάγκη είχε να την βγάλει – για τα ίδια του τα απομνημονεύματα μιλάμε γαμώ τη τρέλα μου. Μπορούσε να αποκρύψει ό,τι γουστάριζε, δεν υπήρχε τότε και κανένα Ίντερνετ να τον ξεσκεπάσει ο Ιός. 🙂 Δεν έχετε παρά να πάρετε και όλα τα απομνημονεύματα της εποχής που αναφέρουν τη λέξη Πατρίδα και αναφέρονται σε ευρύτερες της Ρούμελης και του Μωριά οντότητες και να τα επανεκδώσετε με υποσημείωση πως αυτά τα έγραψαν όλοι τους μετά το 1830 που οι Βαυαροί τους έπεισαν πως υπήρχε Γένος και Πατρίδα και όχι απλώς χωρικοί κατά κοτζαμπάσηδων. Μετά δε θα έχετε παρά να τα συνιστάτε μεταξύ σας. :-> Να κάνετε κι ένα λουπ στο χωροχρόνο να βάλετε τους δασκάλους του Οθωνικού κράτους (γιατί ρε γαμώτο ο θεός ο Γκέλνερ είπε πως το κράτος προϋπάρχει της εθνικής συνείδησης και ως γνωστόν ο Γκέλνερ έχει το αλάθητο του Πάπα) να μαθαίνουν στους Αρβανίτες Υδραίους να βγάζουν αρχαιοελληνικά ονόματα στα καράβια τους. Προφανώς το μικρόβιο του εθνικισμού μας το επέβαλαν οι Βαυαροί δημιουργοί του νεοελληνικού κράτους στο λαό που αγαπούσε τον Αγαρηνό προλετάριο πλησίον του και κατά λάθος τον έσφαξε στο γόνατο. 🙂

 8. ZAK said

  8,
  A, ανθενωτικός!!
  Λυπάμαι, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την ωραία συζήτηση. Ο πνευματικός μου, ο καρδινάλιος Βησσαρίων, μου έχει απαγορεύσει να συνομιλώ με οργισμένους του Διαδικτύου, που βρίζουν χυδαία, γιατί θεωρεί ότι μπορεί να κολλήσω κι εγώ την ψυχική αυτή ασθένεια, και να αρχίσω τα Christi et Madonnae (= xριστοπαναγίες)

 9. Αρβανίτικο Κεφάλι said

  Τι να κάνουμε – οι Ρωμιοί πάντα σας βρωμούσαν στα σαλόνια σας – σας χαλούσε η γλώσσα του κοσμάκη του δρόμου. Πάντως η αδυναμία σου να δεις πιο πέρα από τη μύτη σου συνεχίζεται – μετά τους αρχαιόπληκτους βλέπεις Νοταράδες. Η ποικιλία όσων δε κολυμπάνε στα σκατά που κουβαλάτε στη γκλάβα σας είναι πολύ ευρύτερη.

 10. […] Αναδημοσίευση από https://xyzcontagion.wordpress.com […]

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: