XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)

Posted by Β.Μ. στο 2012/10/16

«Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας» γράφει στην προμετωπίδα του ιστολογίου μας, και σήμερα θα σας παρουσιάσουμε μια ψηφίδα ιστορίας, πολύ παράξενη και ασυνήθιστη, μια ψηφίδα που οι πιθανότητες να την συναντήσει κάποιος μπροστά του είναι πολύ λίγες, όχι μόνο τώρα, αλλά και τότε, στον ιστορικό της χρόνο.

Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΕΤΣΕΔ Ελληνικό Τμήμα (ποιας;) Διεθνούς. Λογικά 1933.

Σοσιαλιστικό Κόμμα, ΕΤΣΕΔ Ελληνικό Τμήμα (ποιας;) Διεθνούς. Λογικά 1933.

 

Στο εξώφυλλο έγραφε ‘Τα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ’. Ξεφυλλίζοντάς το, μέσα υπήρχε ένα 12σέλιδο που μόνο για τα θαύματα του Αγίου Ραφαήλ δεν έγραφε. Ηταν οδηγίες προς παράνομους κομμουνιστές. Ενα αυθεντικό εγχειρίδιο παρανομίας προς τους ‘μέσα’ του ΚΚΕ. Περιγράφονται μέσα όλα τα μέτρα προφύλαξης, συνθήματα, σύνδεσμοι, η στάση κατά τη σύλληψη, στη φυλακή, στην εξορία, η μυστικότητα, η αποφυγή φλυαρίας, η επαγρύπνηση κ.λπ. Μαζί, 28 συγκεκριμένες τέτοιες οδηγίες και μέτρα για αποφυγή παρακολούθησης, αποτροπή σύλληψης και αντιμετώπισης χαφιέδων.
Φοβερό ντοκουμέντο.
Χρονολογείται, λογικά, στα χρόνια παρανομίας του ΚΚΕ, δηλαδή 1947-1974. Αποκλείεται να είναι από την μεταξική περίοδο, διότι έχει αναφορές στο ΕΑΜ, στην ΕΠΟΝ κ.ά. [Σ.Σ.: Δείτε και το πρώτο υστερόγραφο]
Ποιος δεν θα ήθελε να του ρίξει μια ματιά, έστω και από περιέργεια;

[UPDATE 2012-10-17:
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το αρχικό πρωτότυπο είναι ένα φυλλάδιο του 1932 με τίτλο «Τι πρέπει να ξέρει κάθε κομμουνιστής» με οδηγίες για τους κανόνες «επαγρύπνησης»].

Μαζί του, ένα δεύτερο, ακριβώς όμοιο με τον πρώτο. Και αυτό στο εξώφυλλο έγραφε «Συλλογή γραμματοσήμων«. Ανοίγουμε, και πράγματι οι παράγραφοι είναι όμοιες με το πρώτο, λέξη προς λέξη. Ομως, κάθε 2η-3η παράγραφο, υπάρχει μία παράγραφος μέσα σε παρένθεση. Εκεί οι κομμουνιστές αναφέρονται σε 3ο τρίτο («οι κομμουνισταί συνηθίζουν να κάνουν αυτό, όταν κάποιος συλλαμβάνεται […]» κ.λπ) και άλλες τέτοιες πληροφορίες, αλλά και οδηγίες σε δεύτερο πρόσωπο («πρέπει να προσέχεις […]«).
Παράξενο. Μας πήρε κάποιον χρόνο να κατανοήσουμε τι ακριβώς διαβάζαμε. Οι εμβόλιμες παράγραφοι απευθύνονται στον ΠΡΑΚΤΟΡΑ αστυνομικό (ή άλλον) που έχει διεισδύσει μέσα στις γραμμές του ΚΚΕ. Οι συγγραφείς του εγχειριδίου, προφανώς κάποιοι υψηλά ιστάμενοι σε κάποια Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, με τις οδηγίες αυτές λένε στον χαφιέ πως να το παίζει κανονικός κουκουές, ενώ παράλληλα θα κατασκοπεύει τους συντρόφους του.
Απίστευτο.
Αλλά λογικότατο.
Ο χαφιές, αυτός που επρόκειτο να διεισδύσει στα άδυτα της παρανομίας του ΚΚΕ, έπρεπε πρώτα να εκπαιδευτεί σαν κανονικός κομμουνιστής, και κατόπιν να μάθει τι ακριβώς πρέπει να κάνει σαν πράκτορας.

[UPDATE 2012-10-17:
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το κείμενο αυτό ξαναδημοσιεύτηκε στην ΚΟΜ. ΕΠ. (=Κομμουνιστική Επιθεώρηση) το 1947, και έτσι εξηγούνται οι προσθήκες-αναφορές για το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ κ.λπ.]

Μπορείτε να δείτε αυτό το αναπάντεχο εύρημα εδώ:
http://www.scribd.com/doc/109856252/

ΥΓ1: Στην προσπάθειά μας να χρονολογήσουμε επακριβώς το έντυπο, θα εκτιμούσαμε πολύ εάν τυχόν κάποιος/α γνωρίζει ποια χρονική περίοδο η 1η Αυγούστου ήταν ημέρα αντιπολεμική και εορταζόταν π.χ. με διαδηλώσεις, πορείες κ.λπ., όπως αναφέρεται μέσα στο κείμενο. Προσπαθώντας να κάνουμε υποθέσεις, το μυαλό μας πηγαίνει πρώτα στις ανατολικές χώρες και ίσως και στις επετείους ρίψης της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (αρχές Αυγούστου). Μια άλλη σκέψη είναι για την υπογραφή στις 5 Αυγούστου 1963 της συμφωνίας Limited Nuclear Test Ban Treaty μεταξύ ΗΠΑ, ΕΣΣΔ και μεγάλης Βρετανίας.

[UPDATE 2012-10-17:
Πράγματι, η 1η Αυγούστου είχε οριστεί από την Κομμουνιστική Διεθνή σαν διεθνής αντιπολεμική ημέρα, καθώς ήταν η μερομηνία έναρξης του Α’ ΠΠ. Από τα «Επίσημα Κείμενα του ΚΚΕ, Τόμος 3ος (1929-1933)», σελίδα 257, κείμενο #462, «Προκήρυξη του ΚΚΕ προς όλους τους εργαζόμενους«, δημοσιευμένη στον «Ριζοσπάστη» 11/07/1931, καλείται ο λαός να διαδηλώσει ενάντια στον «προετοιμαζόμενο αντισοβιετικό πόλεμο» και ενάντια στις φασιστικές οργανώσεις (ΕΕΕ κ.λπ). (Σ.Σ.: Ευχαριστούμε τον Κωστή Καρπόζηλο, τον Τάσο Κωστόπουλο και όλους τους φίλους για τις επισημάνσεις)].

Διαφήμιση: Ο κάθε εργάτης που θέλει να μορφωθεί μπορεί να βρει στο Λαϊκό Βιβλιοπωλείο ...

Διαφήμιση: Ο κάθε εργάτης που θέλει να μορφωθεί μπορεί να βρει στο Λαϊκό Βιβλιοπωλείο …

 

ΥΓ2: Επίσης, μπορείτε να δείτε ένα (μάλλον μεταγενέστερο, πιθανόν μεταξύ 1974-1982) παρόμοιο αριστερίστικο έντυπο με τέτοιου είδους οδηγίες, εδώ:
[Αγνωστος κομμουνιστής] – Το πρόβλημα της παρανομίας + Απλές οδηγίες στους αγωνιστές (Παράνομο έντυπο οδηγιών) [19xx]
http://www.scribd.com/doc/109865889/

 

Ενα τεύχος της ΚΟΜΕΠ το 1947.

Ενα τεύχος της ΚΟΜΕΠ το 1947.

 

Δείτε επίσης:

Ντοκουμέντο – ‘Πράκτορες του ΚΚΕ’ – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις ‘σχολές κατασκόπων’ του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/07/29/kyp-ekthesi-sxoles-kataskopon/

Απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας, 1983 – Πως φακέλωναν κόμματα και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/05/20/aporriti-ek8esi-asfaleia/

Μικρή ιστορική σημείωση: Η πρώτη φορά που η Αγγελική Κουτσουμπού (η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα που διεμβολίστηκε από τον μοτοσυκλετιστή της ομάδας ΔΕΛΤΑ) είχε έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομική βαρβαρότητα ήταν πριν 40 χρόνια, επί χούντας Ιωαννίδη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/13/aggeliki-koutsoumpou/

 

Πρωτομαγιά 1930. Συνάντηση Σοσιαλιστικών Ομίλων Αρτεργατών Πατρών

Πρωτομαγιά 1930. Συνάντηση Σοσιαλιστικών Ομίλων Αρτεργατών Πατρών

 

Γενική Συνέλευση στο Μεταλλωρυχείον Λαυρίου, Ιούλιος 1926

Γενική Συνέλευση στο Μεταλλωρυχείον Λαυρίου, Ιούλιος 1926

 

8 Σχόλια προς “Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)”

 1. Γρηγόρης said

  Το γνήσιο κείμενο είναι της δεκαετίας του ’30,ενώ οι εμβόλιμες παράγραφοι του ασφαλίτη είναι μεταγενέστερες,πιθανό κατά την περίοδο 1945-1955.
  Η 1η Αυγούστου είναι η επέτειος κήρυξης του Α’ παγκοσμίου πολέμου,που είχε οριστεί από την κομμουνιστική διεθνή ως ημέρα αντιπολεμική και ημέρα υπεράσπισης της ΕΣΣΔ συνοδευόμενη συχνά από πορείες.Προσπάθειες εορτασμού της είχαν γίνει ήδη από το ’29 και το ’30,’31 κλπ.
  Δείτε εδώ:http://mikros-romios.gr/385/%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%C2%AB%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%C2%BB-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA/

  και εδώ: http://antartescy.blogspot.gr/2012/08/blog-post_8.html

 2. Κωστής Καρπόζηλος said

  Καλησπέρα,

  η 1η Αυγούστου ήταν ημέρα αντιπολεμικής δράσης στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Νομίζω οτι υπάρχει μία σχετική απόφαση της Κομιντέρν το 1929 «day of struglle against imperialist war» ή κάτι παρεμφερές.

  Σημειώνω και την κυκλοφορία της μπροσούρας Γιοχάννες Μπρύχνερ, Ενάντια στην Προβοκάτσια και το Χαφιεδισμό (χ.χ.), όπου και διάφορες πρακτικές συμβουλές.

  http://mirlyn.lib.umich.edu/Record/000718604

  Εξαιρετικά τα ευρήματα- για μια ακόμα φορά.

 3. Το κείμενο υπάρχει ως «ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗΣ» , έκδοση «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ» Αθήνα 1947 (26 σελίδες), με πρόλογο, ένα μικρό βιβλιαράκι που χωνότανε εύκολα σε μια τσέπη. Υπάρχουν μεταγενέστερες εκδόσεις με τίτλους όπως «ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΟΥΛΕΙΑ», στα οποία βασίστηκαν οι αντίστοιχες οδηγίες πολιτικών χώρων όπως το ΕΚΚΕ, στα χρόνια της μεταπολίτευσης αλλά φυσικά και πιο πριν από αντιστασιακές και κομμουνιστικής αναφοράς οργανώσεις

 4. Τάσος Κωστόπουλος said

  Η 1η Αυγούστου γιορταζόταν (με διαδηλώσεις, ενίοτε και συγκρούσεις) από το κομμουνιστικό κίνημα ως αντιπολεμική μέρα στη διάρκεια του μεσοπολέμου, όχι μεταπολεμικά -1 Αυγούστου ήταν η (συμβατική;) ημερομηνία έναρξης του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου.

  Μέχρι και το 1934 ο «Ριζοσπάστης» έχει εκείνες τις ημέρες ειδικά αντιπολεμικά αφιερώματα, καλεί σε συγκεντρώσεις κλπ. Δε θυμάμαι αν ο «εορτασμός» συνεχίστηκε και μετά τη δρομολόγηση της (μετριοπαθέστερης) πολιτικής των Λαϊκών Μετώπων το 1935 ή εγκαταλείφθηκε σιωπηρά.

  Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το φυλλάδιο είναι μεσοπολεμικό, όχι του 1945-47.

  χαιρετισμούς

  Τάσος Κ.

 5. Φαντάσου τι έγινε, όταν μ’ αυτή τη συνομωτική παράδοση το Κόμμα πήρε και άσκησε εξουσία!!!!

  Μ-π

 6. Dhmhtrhs Giannopoulos said

  Για την ιστορία, μετά από μελέτη σε συλλογές και αρχεία, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι το κείμενο που βάλατε στο scribd είναι το αυθεντικό κείμενο της έκδοσης της ΚΟΜΕΠ ΤΟ 1947. Οι «χαφιέδικες» παρατηρήσεις στο κείμενο, μπήκαν εμβόλιμααπό το ίδιο το ΚΚΕ με σκοπό την αποφυγή αντίστοιχων λαθών από τους αγωνιστές. Εξαιτίας του μεγέθους που έπρεπε να είναι μικρό για να κρύβεται εύκολα από τον κάθε κάτοχο-αγωνιστή, δε μπήκε στο κείμενο παράθεση ή επεξήγηση για τις χαφιέδικες «παρεμβολές». Παρακαλώ λάβετε το υπόψιν σας. Αυτά τα ολίγα μετά από μελέτη τουλάχιστον6 αντίτυπων σε συλλογές και αρχεία και συνομιλίες με ανθρώπους που γνωρίζουν αρκετά καλά βιβλιογραφικά αλλά και αρχειακά αυτή την περίοδο.
  Ευχαριστώ

 7. […] https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/16/egxeiridio-xafies-paranomo-kke/ […]

 8. […] # Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή) https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/16/egxeiridio-xafies-paranomo-kke […]

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: