XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία

Posted by Β.Μ. στο 2013/10/11

Αντικείμενο του άρθρου είναι οι διαφοροποιήσεις Πλουμπίδη σε σχέση με τη γραμμή Ζαχαριάδη την περίοδο από τη λήξη του εμφύλιου, Σεπτέμβριος 1949, μέχρι την εκτέλεσή του, 14 Αυγούστου 1954, καθώς οι προηγούμενες περιπτώσεις ‘έντασης’ μεταξύ των δύο στελεχών είναι λίγο πολύ γνωστές. Οι κυριότερες εστίες ‘έντασης’:
[…]
Μέχρι το 1997 ήταν μάλλον αδύνατον να βρει κανείς γραπτό με την υπογραφή του Πλουμπίδη που, όχι να ασκεί αρνητική κριτική, όχι να αμφισβητεί, όχι να λέει κακό λόγο, αλλά ούτε καν να διαφοροποιείται στο ελάχιστο.

Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;
+ Βιβλιογραφία

Με αφορμή ένα άρθρο της Κατερίνας Τσέκου για τον Νίκο Πλουμπίδη στην Καθημερινή, 06/10/2013, τέθηκε από έναν καλό μας φίλο σε μια κοινότητα που συμμετέχουμε η ερώτηση:

«Υπάρχουν γραπτά κείμενα, άρθρα, μαρτυρίες, παραπομπές κ.λπ. που να αποδεικνύουν ότι ο Πλουμπίδης είχε έρθει σε διάσταση με την επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και με τον Νίκο Ζαχαριάδη;».

Σε αυτό το ελάχιστα συζητημένο ερώτημα, είπαμε να απαντήσουμε γράφοντας μερικές γραμμές σχετικές, και στο τέλος, σκέφτήκαμε ότι η απάντηση αυτή θα μπορούσε να γίνει ανάρτηση στο ιστολόγιο, για να βρίσκονται και όλα αυτά τα στοιχεία στις μηχανές αναζήτησης του διαδικτύου.

Θα άξιζε τον κόπο να συζητηθεί το ζήτημα αυτό, νομίζουμε, αφού πρόκειται για μια τραγική ιστορία (αλλά και πόσο ενδεικτική για την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής) μέσα σε ένα ζοφερό περιβάλλον.

Η επιστολή Πλουμπίδη, με την ανάληψη της ευθύνης, για να σωθεί ο Μπελογιάννης. Διακρίνεται και το δακτυλικό του αποτύπωμα.

Η επιστολή Πλουμπίδη, με την ανάληψη της ευθύνης, για να σωθεί ο Μπελογιάννης. Διακρίνεται και το δακτυλικό του αποτύπωμα.

 

Η απάντηση:

Ενδιαφερόμαστε -υποθέτω- για τις διαφοροποιήσεις (ας τις πούμε έτσι) Πλουμπίδη σε σχέση με τη γραμμή Ζαχαριάδη την περίοδο από τη λήξη του εμφύλιου, Σεπτέμβριος 1949, μέχρι την εκτέλεσή του, 14 Αυγούστου 1954, καθώς οι προηγούμενες περιπτώσεις ‘έντασης’ μεταξύ των δύο στελεχών είναι λίγο πολύ γνωστές. Οι κυριότερες εστίες ‘έντασης’:

Φωτογραφία από το Ριζοσπάστη, 17/03/1931, ο Νίκος Πλουμπίδης ο δάσκαλος

Φωτογραφία από το Ριζοσπάστη, 17/03/1931, ο Νίκος Πλουμπίδης ο δάσκαλος

 

– Αρχές του 1941 ο Νίκος Πλουμπίδης έγραψε άρθρο στο οποίο αμφισβητούσε την γνησιότητα του πρώτου γράμματος του Νίκου Ζαχαριάδη ως αντίθετου με την γραμμή της ΚΔ (Κομμουνιστικής Διεθνούς).
– Καταγγελία της συμφωνίας της Καζέρτας από τον Νίκο Πλουμπίδη αλλά και από ολόκληρη την ΚΟΑ
– Στο συνέδριο Οκτωβρίου 1945 λέγεται ότι ο Ζαχαριάδης προσπάθησε να αποκλείσει τον Πλουμπίδη από το να εκλεγεί σε ηγετική θέση, αλλά επειδή ήταν προηγουμένως μέλος του ΠΓ αυτοδίκαια ήταν σύνεδρος και παρά τις προσπάθειες του Ζαχαριάδη και του προεδρείου να αποκλειστεί από την ψηφοφορία (δεν τον πρότειναν καν), ο κόσμος τον ψήφισε στην ΚΕ του ΚΚΕ.
– Διαφώνησε με την αποχή του 1946.
– Διαφώνησε στην 3η Ολομέλεια του 1947 για το ζήτημα των εφεδρειών, αφού έβλεπε ότι δεν είχε μείνει ανθρώπινο δυναμικό για τον ΔΣΕ στην Αθήνα λόγω μαζικών συλλήψεων και εξοριών, πράγμα που του στοίχισε την καθαίρεσή του τον επόμενο χρόνο από μέλος του ΠΓ.

Αλλαγή, 26/11/1952, την επομένη της σύλληψης, όταν ο Πλουμπίδης ήταν «βαρειά άρρωστος σε σανατόριο στη Τσεχοσλοβακία».

Αλλαγή, 26/11/1952, την επομένη της σύλληψης, όταν ο Πλουμπίδης ήταν «βαρειά άρρωστος σε σανατόριο στη Τσεχοσλοβακία».

 

Το βέβαιον είναι ότι σε όλα τα παραπάνω, ο Πλουμπίδης πειθαρχούσε τελικά. Αλλά οι σημαντικές εντάσεις (που μάλλον μας ενδιαφέρουν περισσότερο) αφορούσαν τις εκλογές του 1950 και 1951. Εκεί, πράγματι, συγκρούστηκαν στην πράξη δύο λογικές. Ο Ζαχαριάδης κατηγορούσε τον Πλουμπίδη με την (πάντοτε βολική) κατηγορία πως ‘διαστρέβλωνε την γραμμή’, όμως οι διαφοροποιήσεις του Πλουμπίδη στέφθηκαν τελικά με επιτυχία, που φάνηκε και στην κάλπη, με την εκλογή εξορίστων κ.λπ. Κάποιοι μιλάνε για την ‘παροιμιώδη εκδικητικότητα, με μνήμη ελέφαντα‘ του Ζαχαριάδη, και ότι είχε τον Πλουμπίδη στο στόχαστρο ακόμα από πριν από τον πόλεμο, συν η υπόθεση Παντελή Δαμασκόπουλου, υπεύθυνος για την εξόντωσή του ο Πλουμπίδης, κατά τον Ζαχαριάδη. Και ότι τελικά, ο Ζαχαριάδης πήρε την εκδίκήσή του με τα όσα ακολούθησαν εκείνο το πόρισμα, Ιούλιος 1952 (δηλαδή πριν την σύλληψη του Πλουμπίδη), με τα ’20 σημεία’ εναντίον του, ξέρετε τώρα, ‘χαφιές, πράκτορας, προβοκάτορας, βαμμένος εχθρός του κόμματος και του λαού‘ (υπάρχει παρακάτω στο pdf βιβλίο).

Η Αυγή, 26/11/1952, καταγγέλει τον Πλουμπίδη ως "πράκτορα της Ασφάλειας"

Η Αυγή, 26/11/1952, καταγγέλει τον Πλουμπίδη ως «πράκτορα της Ασφάλειας»

 

Λοιπόν, έχουμε την εντύπωση ότι μέχρι το 1997 ήταν μάλλον αδύνατον να βρει κανείς γραπτό με την υπογραφή του Πλουμπίδη που, όχι να ασκεί αρνητική κριτική, όχι να αμφισβητεί, όχι να λέει κακό λόγο, αλλά ούτε καν να διαφοροποιείται στο ελάχιστο. Ισως μόνο ένα γράμμα του προς την Ελλη Παππά (Απρίλιος ή Μάιος 1952), αλλά κι εκεί στο τέλος λέει κάτι σαν ‘αν το κόμμα πει ότι ο Πλουμπίδης είναι χαφιές, αυτό πρέπει να λέμε όλοι στον κόσμο, εγώ, εσύ, οι πάντες, ότι ο Πλουμπίδης είναι χαφιές, γιατί το λέει το Κόμμα, καθώς το κόμμα πάντα ξέρει τι κάνει‘.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο του κουνιάδου του Δημοσθένη Παπαχρίστου ‘Νίκος Πλουμπίδης: Ντοκουμέντα, Γράμματα από τη φυλακή 1953-1954‘ (βλέπε στο τέλος σχετική βιβλιογραφία από σημειώσεις) στο οποίο τυπώθηκαν διάφορα σημειώματα του Νίκου Πλουμπίδη προς το κόμμα, τα οποία είχε εμπιστευτεί στον Δημοσθένη Παπαχρίστου, λέγοντας του πολλές φορές ‘προσοχή να μην πέσουν σε ξένα χέρια, προσοχή να μην τα δει κανείς άλλος εκτός από το ΠΓ, γιατί μπορούν να δώσουν αντιΚΚΕ λαβές‘. Αυτά τα κείμενα ο Παπαχρίστου και η σύζυγος του Νίκου Πλουμπίδη, η Ιουλία τα είχαν δώσει τέλη 1974 στον Χαρίλαο Φλωράκη, μαζί με μια έκθεση για την υπόθεση Πλουμπίδη, και έκτοτε περίμεναν την πλήρη αποκατάστασή του. Κάτι τέτοιο σημαντικό και με εύγλωττο τρόπο μάλλον δεν συνέβη ποτέ, εκτός από το ότι σε ένα συνέδριο 1978 είχαν προσφέρει τιμητική θέση στο προεδρείο στην Ιουλία. Ο Δημοσθένης Παπαχρίστου ‘αναγκάστηκε’ μετά από 23 χρόνια να τα βγάλει όλα αυτά σε βιβλίο. Ο βαθμός της αντίδρασης του ΚΚΕ φάνηκε από το γεγονός πως απάντησαν στον Δημοσθένη Παπαχρίστου και στο βιβλίο του με ένα άρθρο σε 10 (δέκα!) συνέχειες στον ‘Ριζοσπάστη’. Στη συνέχεια, όλες οι μάλλον φλύαρες απαντήσεις του ‘Ρ’ και οι ανταπαντήσεις και ό,τι άλλο γράφτηκε τότε βγήκαν σε ξεχωριστό βιβλίο ‘Εκάς οι βέβηλοι, Το κατηγορώ του Πλουμπίδη‘ (δηλαδή, βγήκε ένα βιβλίο ΓΙΑ το βιβλίο του Παπαχρίστου) από τις εκδόσεις ‘Εντός’ σε επιμέλεια του Γιώργου Μωραΐτη (του μέλους της ΚΕ, γιατί υπάρχουν δύο Γιώργηδες Μωραΐτηδες).

Το τελευταίο γράμμα του Πλουμπίδη, βράδι της 13ης προς 14η Αυγούστου 1954, λίγες ώρες πριν την εκτέλεση.

Το τελευταίο γράμμα του Πλουμπίδη, βράδι της 13ης προς 14η Αυγούστου 1954, λίγες ώρες πριν την εκτέλεση.

 

Ο Δημοσθένης Παπαχρίστου τους είχε επιστήσει την προσοχή σε 4 συγκεκριμένα κείμενα, τα λεγόμενα I, II, III, IV, εκ των οποίων τα δύο τελευταία είναι τα πιο σημαντικά, καθώς εκεί υπήρχαν όλες οι διαφωνίες του Πλουμπίδη για το θέμα της στάσης του ΚΚΕ την περίοδο 1950-1952 (‘Σύντροφοι, κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας […]‘), δηλαδή η Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΕΔΑ, συμμαχίες, υποψηφιότητα Μπελογιάννη, κατάθεση στα δικαστήρια άλλου ξεχωριστού κόμματος με τον τίτλο ‘ΕΛΑ’ κ.λπ.
Ο ‘Ρ’ απάντησε ότι όλα και τα 4 κείμενα τα είχε δημοσιεύσει μεταξύ 1981-1990, αλλά μια προσεκτική σύγκριση αποδεικνύει ότι δημοσίευσε μόνο αποσπάσματα και μόνο μέσα σε άρθρα με γενικότερο ενδιαφέρον για τον Πλουμπίδη.

Στη συνέχεια, το 1999, αν δεν κάνω λάθος, βγήκε το απόλυτο βιβλίο, η ‘εγκυκλοπαίδεια Πλουμπίδη’ θα έλεγα εγώ, από τους μελετητές της ζωής και του έργου του Ντούνια Κουσίδου και Σταύρο Σταυρόπουλο, με τίτλο ‘Η υπόθεση Νίκου Πλουμπίδη: Ιστορία, αρχεία, καταθέσεις’ (βλέπε παρακάτω, ολόκληρο το βιβλίο σε pdf). Εκεί υπάρχουν όλες οι απαντήσεις, και στο αρχικό ερώτημα (αν υπάρχουν γραπτά με τις αντιθέσεις Πλουμπίδη), και σε πολλές άλλες απορίες που συνηθίζουμε ν’ ακούμε, και θα έλεγα ότι αν κάποιος διαβάσει τις 800 σελίδες του βιβλίου αυτού, θα εμβαθύνει πλήρως στα όσα πολύ σημαντικά έθιξε η κ. Τσέκου στο πολύ καλό άρθρο της στην ‘Καθημερινή’. Ολα τα επίσημα κείμενα και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά του ΚΚΕ και της ΕΔΑ, το πόρισμα 23-11-1957 των Βατουσιανού-Κωτούζα, όλη η ιστορία με τον Σταύρο Κασιμάτη και τις εκθέσεις του για τον ‘χαφιέ Νίκο Πλουμπίδη‘ ήδη από τον Σεπτέμβριο 1949, δεκάδες παράνομα τηλεγραφήματα, και πάρα πολλές μαρτυρίες (εκ των οποίων δύο μιλάνε μέχρι και για σχέδιο δολοφονίας του Νίκου Πλουμπίδη!!!). Λείπει μόνο το ‘πόρισμα Ρούνη’, 20/11/1957, το οποίο δημοσιεύτηκε το 2011 από το περιοδικό ‘Μαρξιστική Σκέψη’ (βλέπε παρακάτω, στα λινκ).

Ο Πλουμπίδης, εκτελεσμένος, με τις χειροπέδες ακόμα στα χέρια του. Οταν, δηλαδή «έτρωγε τα δολλάρια της προδοσίας στην Αμερική»

Ο Πλουμπίδης, εκτελεσμένος, με τις χειροπέδες ακόμα στα χέρια του. Οταν, δηλαδή «έτρωγε τα δολλάρια της προδοσίας στην Αμερική»

 

Δεν ξέρω, δεν μπορώ να θυμηθώ, τώρα με τις αποκαταστάσεις από το ΚΚΕ των Αρη Βελουχιώτη, Νίκο Ζαχαριάδη, Νίκου Βαβούδη, ακούστηκε τίποτα και για τον Πλουμπίδη;
-έχω χάσει επεισόδια, σίγουρα 🙂
-έχω μείνει εδώ:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=271958

Δείτε επίσης:

# Ολα τα άρθρα του ιστολογίου μας με ετικέτα ‘Νίκος Πλουμπίδης‘ και ‘Νίκος Ζαχαριάδης‘ και ‘ΚΚΕ

# Περιοδικό Μαρξιστική Σκέψη – Πόρισμα Εξέτασης της κομματικής υπόθεσης του Πλουμπίδη Νίκου ή Μπάρμπα (‘Πόρισμα Ρούνη’)
http://www.marxistikiskepsi.gr/index.php/el/firstvolume/70-ploumbidhs

# Το δελτίο προγραφών και καταγγελιών με τους στοχοποιημένους από την ΟΠΛΑ προδότες – Η ‘κόκκινη βία’ [*] της εφημερίδας ‘Κατηγορώ’, έκδοση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αθήνα, 1944 (Ο Πλουμπίδης ήταν ηγετικό στέλεχος της ΚΟΑ)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/06/03/deltio-prografon-opla-katigoro/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/14/nikos-zaxariadis-autobiography/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/02/08/nikos-zaxariadis-taytotita/

 


 

Βιβλιογραφία για την υπόθεση Πλουμπίδη, από σημειώσεις μας, όπου εκτός από τα βιβλία που ασχολούνται ολόκληρα με τον Νίκο Πλουμπίδη, υπάρχουν και άλλα σε επίπεδο κεφαλαίου ή ίσως και σε επίπεδο σελίδων με σημαντικές πληροφορίες). Στο τέλος βάζω και τα δύο βιβλία του Σταύρου Κασιμάτη ως απολύτως σχετικά. Με βοήθεια από τον ‘Βιβλιοανιχνευτή‘.

ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΥ, ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ Α.: Νίκος Πλουμπίδης: Ντοκουμέντα. Γράμματα από τη φυλακή 1953-1954, εισαγωγή Δημήτρης Ν. Πλουμπίδης, τρίτη έκδοση, Το Ποντίκι, Αθήνα 1998, σελ. 260 [Το τελευταίο γράμμα του Πλουμπίδη πριν από την εκτέλεσή του (φωτοαντίγραφο και κείμενο) / Η εκτέλεση του Πλουμπίδη / Βιογραφικό σημείωμα του Πλουμπίδη / Σκοπός του βιβλίου αυτού / Σύλληψη του Πλουμπίδη και αποκήρυξή του από το ΚΚΕ / Η πρώτη αντίδραση του Πλουμπίδη στην αποκήρυξή του / Ο Πλουμπίδης στις φυλακές ‘Σωτηρίας’ / Η αποκατάσταση του Πλουμπίδη / Ο Πλουμπίδης την περίοδο της βαριάς παρανομίας και της τρομοκρατίας 1948-1952 / Οι επιστολές Πλουμπίδη παραδίδονται στο Γραμματέα του ΚΚΕ / Τα γράμματα του Πλουμπίδη από τις φυλακές ‘Σωτηρίας’ / Το ΚΚΕ για τον Πλουμπίδη στην περίοδο 1956-1974 / Το ΚΚΕ για τον Πλουμπίδη στην περίοδο 1974-1996 / Αντιθέσεις του Πλουμπίδη σε απόψεις της ηγεσίας Ζαχαριάδη / Σαν επίλογος / Παράρτημα {Δημοσιεύσεις των Νίκανδρου Κεπέση και Έλλης Παππά – Αποφάσεις για τον Ζαχαριάδη – Μια μαρτυρία του Γρηγόρη Φαράκου – Ένα γράμμα (από τον Απόστολο Παπαχρίστου) προς το γιο τού Πλουμπίδη}]

ΚΟΥΣΙΔΟΥ, ΝΤΟΥΝΙΑ Α. – ΣΤΑΥΡΟΣ Γ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση Νίκου Πλουμπίδη. Ιστορία – Αρχεία – Καταθέσεις, πρόλογος Άλκης Ρήγος, εισαγωγή Δημήτρης Ν. Πλουμπίδης, Διογένης, Αθήνα 1999(;), σελ. 640+148

Ζάννας Αλέξανδρος (επιμ.), Αρχείο Οικογένειας Νίκου Πλουμπίδη, Μουσείο Μπενάκη, 2008, Αριθμός Σελίδων 80, Διαστάσεις 21 x 14, ISBN 978-960-476-003-9
Ο Νίκος Πλουμπίδης είναι μία εμβληματική προσωπικότητα της αριστεράς στη χώρα μας. Μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας, έχει ενεργή κομματική δράση από την ένταξή του στο ΚΚΕ το 1925 ως την εκτέλεσή του το 1954.
Μετά την εκτέλεσή του, η σύντροφός του Ιουλία Παπαχρήστου-Πλουμπίδη, και αργότερα ο γιος του Δημήτρης, συνέλεξαν ό,τι δημοσιεύματα αφορούν τον Νίκο Πλουμπίδη. Παράλληλα διέσωσαν τεκμήρια του ίδιου, με έκδηλη την έγνοια της αποκατάστασης του ονόματός του από το κόμμα του όταν αυτό γίνει δυνατόν.
Το υλικό αυτό κατατέθηκε στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Με τον τόμο αυτό παρουσιάζεται ο κατάλογος του αρχείου, καθώς και ορισμένα βιογραφικά στοιχεία και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για έναν άνθρωπο που σημάδεψε ανεξίτηλα την εποχή του και το κόμμα του.

ΖΑΜΠΑΘΑΣ ΚΟΥΛΗΣ, Νίκος Μπελογιάννης – Νίκος Πλουμπίδης: Δύο λαϊκοί εθνικοί αγωνιστές. Πως τους γνώρισα και πως έζησα μαζί τους στα στερνά της ζωής τους χρόνια. Δωρικός, 1980, σελ. 122.

ΖΑΜΠΑΘΑΣ, ΚΟΥΛΗΣ: Νίκος Μπελογιάννης – Νίκος Πλουμπίδης. Κουβέντες και σκέψεις που κάναμε μαζί στα στερνά της ζωής τους, προλογικό σημείωμα Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου, πέμπτη έκδοση, Δωρικός, Αθήνα 1988, σελ. 122

Μωραΐτης, Γιώργης: Εκάς οι βέβηλοι Το κατηγορώ του Πλουμπίδη, Εκδόσεις Εντός, ISBN: 960-8472-45-8, Σελίδες 198, Έτος Έκδοσης 1999

ΠΑΠΠΑ, ΕΛΛΗ: Μαρτυρίες μιας διαδρομής, πρόλογος Τάσος Σακελλαρόπουλος, Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη, Αθήνα 2010, σελ. 349 [Λίγα λόγια / Χρόνια μεγάλα και σκληρά {Η 3η Ολομέλεια του ΚΚΕ – Αινιγματικές προσωπικότητες – Αποκαλυπτήρια πρακτόρων – Αναδρομή στην παρανομία – Περισσότερο παρελθόν – Και πάλι αναδρομή στην παρανομία – Παραδείγματα πολύ διδακτικά – Τα ‘στελέχη’, οι ‘Αθηναίοι’ και οι άλλοι – Μεταδεκεμβριανά} / Πίσω στην απομόνωση {Η περίπωση Ακριτίδη – ‘Φώτης’, ο άγνωστος Χ – ‘Το Κόμμα είμαστε εμείς’ – Αναδρομές στην απομόνωση – Ο Αμερικάνος της Ασφάλειας – Πνευματική δουλειά στην απομόνωση – Ποιος είπε το ‘Πυρ!’ – Πίσω στη ζωή, της φυλακής – Οι πρώτες μέρες} / Η γέννα μου και άλλα {Αυτοβιογραφική παρένθεση – Λίγα ακόμη για την πολιτική σκέψη του Νίκου – Η φυλακή στόχος του ψυχολογικού πολέμου – Πρώτες συγκρούσεις με την οργάνωση – Πού ήταν ο ‘εχθρός’; – Περί των μνημοσύνων – Μοσχοβίτικες εμπειρίες – Ελληνορουμανικές εμπειρίες} / Δικτατορία και μεταπολίτευση {Στα Γιούρα – Χωρίς διαμαρτυρία – Η αντίσταση που δεν έγινε – Αμοιβαίες αποστάσεις – Ρίχνετε λάσπη, κάτι θα μείνει – Λάσπη και μίσος} / Σταλινικός χρουτσοφισμός {Η ‘αποσταλινοποίηση’ στη φυλακή – Στα χρόνια της καθαίρεσης} / Γράμματα στο γιο μου {Α’: Απομόνωση – Β’: Καλλιθέα} / Παράρτημα: Τρία άρθρα της Έλλης Παππά {Σάββατο, 29 του Μάρτη 1952 – Συμπληρωματικά και διορθωτικά για τον Νίκο Πλουμπίδη – Για τον Πλουμπίδη, και μόνο} / Υπόθεση Πλουμπίδη / Γράμμα του Νίκου Πλουμπίδη στην Έλλη Παππά / Ευρετήριο]

ΑΝΤΑΙΟΣ, ΠΕΤΡΟΣ: Ν. Ζαχαριάδης. Θύτης και θύμα, Εκδόσεις Φυτράκη, Αθήνα 1991(;), σελ. 539 (και 32 σελ. με φωτογραφίες εκτός κειμένου) [Προλεγόμενα / Τα ερωτηματικά μιας προαναγγελθείσης αυτοκτονίας {Η συνάντηση με τον Κύρο Ζαχαριάδη – Ήμασταν όλοι μας ‘παιδιά’ του – Η αποκάλυψη της αυτοκτονίας του Ζαχαριάδη, σχέδιο υπονόμευσης του ΚΚΕ; – Ερωτηματικά και αινίγματα} / Πώς οδήγησαν τον Ζαχαριάδη στο τραγικό του τέλος {Συνομιλία με τον Κύρο Ζαχαριάδη – Διερευνώντας τις αιτίες – Συνέχιση της συζήτησης με τον Κύρο Ζαχαριάδη – Η έρευνα συνεχίζεται Ι – Ύστατη πράξη διαμαρτυρίας – Η έρευνα συνεχίζεται ΙΙ} / Μερικές βασικές τομές στην πολιτική βιογραφία του Νίκου Ζαχαριάδη {Διαμόρφωση του επαναστατικού του χαρακτήρα (1921-1931) – Ο Νίκος Ζαχαριάδης σε συνθήκες ήττας, αμφισβήτησης και ‘τιμωρίας’} / ‘Res sacra miser’. ‘Η εξομολόγησή μου προς τους Κουκουέδες’ {Χρονικό (και διάφορα παραλειπόμενα) – Σημείωμα Ζήση Ζωγράφου για τη συνάντηση και συζήτηση με τον Ν. Ζαχαριάδη – Χρονικό ΙΙ – Ο Πάνος Δημητρίου απαντά σε ορισμένα ερωτήματα που γεννιούνται κατά την ανάγνωση των ‘Χρονικών’ και άλλων υλικών του Αρχείου Ζαχαριάδη} / Τα γράμματα του Ζαχαριάδη. (Γράμματα προς τις ελληνικές αρχές και προς τον Ορφέα Οικονομίδη – Γράμματα προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ και την ΚΕ του Κ.Κ. Κίνας – Γράμματα-διαβήματα του Κύρου Ζαχαριάδη σε υπεράσπιση του πατέρα του – Από την ιδιωτική αλληλογραφία του Νίκου Ζαχαριάδη) – Σκόρπια σημειώματα του αρχείου του. (Ιδιαίτερη συνάντηση του Ζαχαριάδη με τον Μπέρια – Απάντηση στην πρόκληση του Τσολάκη – Τα λάθη μας με τη διαλεχτική…) – Κομματικά ντοκουμέντα. (Ο Μάρκος Βαφειάδης βγάζει πράκτορα τον Ζαχαριάδη – Η απόρρητη έκθεση Ν. Ζαχαριάδη για τον Νίκο Πλουμπίδη – Γράμμα του Ν. Πλουμπίδη από τη φυλακή – Ένα από τα τελευταία έγγραφα της ΚΕ, με γραμματέα τον Ν. Ζαχαριάδη, με τις τελευταίες διαγραφές στελεχών του ΚΚΕ – Επιστολή της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚΣΕ, 21.5.1957 – Η απόφαση της 7ης Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, 1957, για τη διαγραφή του Ν. Ζαχαριάδη – Απόσπασμα από το ‘Πόρισμα για την υπόθεση Ζαχαριάδη’ που εγκρίθηκε από την 7η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ το 1964 – Σημείωμα για τη συνάντηση αντιπροσώπων του ΚΚΣΕ και του ΚΚΕ στις 28.4.1967 – Σημείωμα για τη συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΚΕ και του ΚΚΣΕ της 30.12.1967 – Η αντίσταση, ο Δεκέμβρης και η Σοβιετική Ένωση) / Ο Ζαχαριάδης και το ΚΚΕ: Η ελληνική εκδοχή του σταλινισμού {Η ιστορική αποτίμηση της πολιτικής φυσιογνωμίας του Νίκου Ζαχαριάδη – Κύρια χαρακτηριστικά της ιδεολογίας, της πολιτικής και των μεθόδων του Ζαχαριάδη – Η εξάρτηση και η υποταγή σε ξένα κέντρα και οι μοιραίες συνέπειές της – Το μοιραίο για τον Ζαχαριάδη και το ΚΚΕ δόγμα: ‘Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα’} / Τα δραματικά γεγονότα των ετών 1944-1949 στην Ελλάδα και η σοβιετική πολιτική. Απόρρητα ντοκουμέντα του Υπουργείου Εξωτερικών της ΕΣΣΔ. Ο Ζαχαριάδης στα χέρια των Σοβιετικών Οργάνων Ασφαλείας / Επίλογος μιας ζωής και ενός βιβλίου {‘Το κουφάρι μου το κληροδοτώ στους Μπρέζνιεφ, Κολιγιάννη, Φλωράκη και Σία. Χαλάλι τους…’ – ‘Γιατί με ρίξατε σαν θηρίο, χωρίς να φταίω, σε φωλιά αρκούδας, 17 χρόνια;’ – Το τελευταίο σημείωμα και η διαθήκη του Ν. Ζαχαριάδη – ‘Μήνυμα από την άλλη μεριά’ – Γούσιας (Γ. Βοντίτσιος) – ‘Πάω από την πόρτα του διαδρόμου, στον κεντρικό σωλήνα της θέρμανσης… κρέμεται το πτώμα του Νικολάγιεφ…’ – ‘1 Αυγούστου 1973, ώρα Αθήνας 00.01/…’ – }]

ΑΡΩΝΗΣ, Π. Γ.: Νίκος Ζαχαριάδης 1903-1973. Συμβολή στη μελέτη της ιστορίας του ελληνικού λαϊκού κινήματος, Αθήνα 1989, σελ. 71 [Νίκος Ζαχαριάδης, ο αρχηγός / Νίκος Ζαχαριάδης, ο αντιφατικός / Οι ρίζες / Στην Ελλάδα / Στη Μόσχα / Δικτατορία – Πόλεμος / Το Γράμμα / Νταχάου / Επιστροφή στην πατρίδα / Το Βορειο-ηπειρωτικό / Το Έβδομο Συνέδριο / Η καταδίκη του Άρη Βελουχιώτη / Η θεωρία των δύο πόλων / Η αποχή / Ο ένοπλος αγώνας / Η συντριβή / Η απάντηση / Καθοδήγηση απ’ έξω / Νίκος Πλουμπίδης, αυτό το φαινόμενο / Η προσωπολατρεία / Τα αίτια της ήττας / Ο Σιάντος / Ο θάνατος του Στάλιν / Εξόριστος και μόνος / Ένας τολμηρός ‘ζαχαριαδικός’ {Για τον Αχιλλέα Παπαϊωάννου} / 1931-1956: Επίλογος μιας εικοσιπενταετίας / Φόρος αίματος της ηγεσίας / Τα συνέδρια του ΚΚΕ / Οι γραμματείς του ΚΚΕ / Βιβλιογραφία]

ΛΥΜΠΕΡΑΤΟΣ, ΜΙΧΑΛΗΣ Π.: Από το ΕΑΜ στην ΕΔΑ. Η ραγδαία ανασυγκρότηση της ελληνικής Αριστεράς και οι μετεμφυλιακές πολιτικές αναγκαιότητες, πρόλογος Προκόπης Παπαστράτης, Στοχαστής, Αθήνα 2011, σελ. 571

ΜΙΧΕΛΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ο μυστικός πράκτορας στο ΚΚΕ. Το μεγάλο χτύπημα 1936-1941, πρόλογος Περικλής Ροδάκης, Γλάρος, Αθήνα 1986(;), σελ. 139 [Μια εξήγηση στον αναγνώστη / Η σύλληψη της γραμματείας του Π.Γ. Του ΚΚΕ / Η αποκάλυψη του πράκτορα / Τα γεγονότα στην Κέρκυρα / Μιχαηλίδης, Πλουμπίδης και άλλοι / Η Προσωρινή Διοίκηση / Γιατί το ΚΚΕ δεν αποκατέστησε τους τίμιους αγωνιστές / Κρυπτογραφικό / Και όμως, ο πράκτορας Κουτσογιάννης ρήμαξε το ΚΚΕ / Μερικές παρατηρήσεις πάνω στην ιδιόχειρη βιογραφία του Ν. Πλουμπίδη {Για τη Θεσσαλονίκη – Γρηγόρης Σκαφίδας – Μια ομολογία για το Γρηγόρη Σκαφίδα – Η συνεδρίαση της ΚΕ} / Διάφορα ντοκουμέντα / Αυτοβιογραφικά στοιχεία]

ΜΙΧΕΛΙΔΗΣ-ΜΙΧΕΛΗΣ (Γ. ΚΑΪΜΗΣ-ΑΣΙΑΤΗΣ), ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Ο σκληρός δρόμος, Ένα χρονικό που αποκαθιστά την αλήθεια στο διάστημα της παρανομίας του ΚΚΕ, κατά την 4η Αυγούστου, Εκδόσεις Αφών Τολίδη, Αθήνα 1983(;), σελ. 199 [Μια εξήγηση στον αναγνώστη / Αντί για πρόλογο / Στην προσφυγιά, στην Κρήτη και στο ΚΚΕ / Γνωριμία με το κίνημα στη Μυτιλήνη / Στην Πελοπόννησο το 1931 / Στο κάτεργο της Πύλου / Στη Θεσσαλία / Στη Λαμία και ξανά στη Μυτιλήνη / Δεύτερος γύρος στη Μυτιλήνη / Στην Ανατολική Μακεδονία / Σέρρες και Θεσσαλονίκη / Από τη σύλληψη της γραμματείας μέχρι την V Ολομέλεια το 1939 / Η τραγωδία του κατάδικου αγωνιστή {Αρκετές αναφορές στον Νίκο Πλουμπίδη} / Με τον Ζαχαριάδη στη Γενική Ασφάλεια / Από το μέτωπο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης / Ανοικτό γράμμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ / Μετά το γράμμα / Το συμπλήρωμα / Σημείωση]

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ΛΕΥΤΕΡΗΣ Π.: Συνομιλίες με τον Νίκο Ζαχαριάδη. Μόσχα: Μάρτιος-Ιούλιος 1956. Συμβολή στην ιστορία του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, επίλογος Σταύρος Καράς, Κένταυρος, Αθήνα 1986(;), σελ. 146 [Πρόλογος / Η γνωριμία μου με τον Νίκο Ζαχαριάδη. Οι κομματικές και οι ανθρώπινες σχέσεις μας / Στην ανώτερη κομματική σχολή της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ / ‘Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του’ / Η συζήτηση του Νίκου Ζαχαριάδη με την επιτροπή των έξι κομμάτων / Πώς πήγαμε στον εμφύλιο πόλεμο και ποιοι τον αποφάσισαν {Απόρρητα πρακτικά της 7ηςΟλομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάης 1950. Ομιλία Παρτσαλίδη. Διεθνείς συναντήσεις του Ν. Ζαχαριάδη – Συνάντηση Στάλιν και Ζαχαριάδη – Ο Ν. Ζαχαριάδης επιστρέφει στην Ελλάδα – Η πορεία προς τον ένοπλο αγώνα – Η απάντηση – Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (Φεβρουάριος 1947) – Ο Ν. Ζαχαριάδης φεύγει παράνομα στο εξωτερικό – Η δεύτερη συνάντηση με τον Στάλιν – Οι σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚΣΕ και τα βαλκανικά κομμουνιστικά κόμματα στα χρόνια 1947-1949} / ‘Το ντοκουμέντο της Μόσχας’ / Η συνάντηση της Μόσχας τον Ιανουάριο του 1950 / Πηγαίνοντας στην αίθουσα συναυλιών Τσαϊκόφσκι / Θεωρητικά, ιδεολογικά, πολιτικά θέματα / Η τελευταία μας συνάντηση / Η προσωπικότητα του Νίκου Ζαχαριάδη / Νίκος Ζαχαριάδης. (Βιογραφικά στοιχεία) / Ντοκουμέντα – Κείμενα {Εισαγωγή – Συνοπτική παρουσίαση της ομιλίας μου στην κομματική οργάνωση των Ελλήνων σπουδαστών στην Ανώτατη Κομματική Σχολή της Μόσχας – Απόφαση της 6ης πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ και της ΚΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας. Για την εσωκομματική κατάσταση – Νίκος Ζαχαριάδης: ‘Ανοιχτό γράμμα. Προς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, προς όλους τους πατριώτες και δημοκράτες αγωνιστές, προς όλους τους συναγωνιστές και όλους τους κουκουέδες’ – Για τις προγραμματικές θέσεις του ΚΚΕ. Για τον ελληνικό δρόμο προς τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό. Γράμμα του σ. Λ. Ελευθερίου προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 18.10.1956 (Το πρόβλημα της διαρκούς επανάστασης στις σημερινές συνθήκες – Ποιος είναι ο δρόμος πορείας προς το σοσιαλισμό σήμερα; – Ο ελληνικός δρόμος προς τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό – Η δημοκρατική αλλαγή-μεταβατικός δρόμος, σταθμός προς ανώτερα επαναστατικά προτσές, προς σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς – Μερικοί ιδιαίτεροι παράγοντες που επιδρούν στον ελληνικό δρόμο πορείας προς τη δημοκρατία, προς το σοσιαλισμό – Το Σχέδιο Προγράμματος του ΚΚΕ, 4η Ολομέλεια, Δεκέμβρης 1953 – Η κριτική του Σχεδίου Προγράμματος του 1953 από την 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, Μάρτης 1956) – Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για το όραμα του κομμουνισμού}]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΤΗΣ: Φιλελεύθερα ανοίγματα στην Ελλάδα μετά τον εμφύλιο. (Η άνοδος και η πτώση του Πλαστήρα), Εκδόσεις Φυτράκης – Ο Τύπος ΑΕ, Αθήνα 1987, σελ. 211 [Πρόλογος / Εισαγωγή / Ο ψυχρός πόλεμος στα Βαλκάνια / ‘Εκστρατεία τιμωρίας’ στο εσωτερικό / Η στροφή των Αμερικανών / Ο Παπάγος στο προσκήνιο / Σε κίνηση ο μοχλός ανατροπής] [Αναφορές στους Μπελογιάννη και Πλουμπίδη στις σελ. 148-152 και στον Μπελογιάννη στις σελ. 163-176, 186 και 189-201]

ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ, ΠΟΤΗΣ: Ο άνθρωπος με το γαρύφαλο, δεύτερη έκδοση, Κάκτος, Αθήνα 1980(;), σελ. 159 (και 16 σελ. με φωτογραφίες εκτός κειμένου) [Πρόλογος / Η τραγική Κυριακή – Η καταγγελία του ΚΚΕ / Αποστολή προς το θάνατο {Ετοιμάζεται η αποστολή – Από τουρίστας στην παρανομία} / Η αντίφαση μιας αποστολής {Ο ‘πονοκέφαλος’ του Μπελογιάννη – Η σύλληψη – Ποιος είναι ο Μπελογιάννης – Το χτύπημα – Ο Ζαχαριάδης διαβάλλει τον Πλουμπίδη – Αναζήτηση σπιτιών} / Σύγκρουση πολιτικής ηγεσίας και ΙΔΕΑ {Η ΣΙΑ στην Ελλάδα – Επιχείρηση φθοράς του πολιτικού κόσμου – Οι Αμερικανοί προωθούν τον Παπάγο – Δημιουργείται η ΕΔΑ – Αντιθέσεις στο αριστερό κίνημα} / Ο ΙΔΕΑ εκβιάζει την κυβέρνηση {Πρωταγωνιστεί ο Γ. Παπαδόπουλος – Ο πρόεδρος απειλεί να αυτοκτονήσει – Ο ΙΔΕΑ δίνει τη μάχη του – Ο υπουργός φοβάται αιφνιδιαστική εκτέλεση} / Αντιδράσεις της Ουάσινγκτον {Περικόπτεται η βοήθεια – Οι ασύρματοι του ΚΚΕ – Ανεξήγητη η στάση του Ζαχαριάδη – Η σύλληψη του Δ. Μπάτση – Οι ασύρματοι είχαν επισημανθεί από το 1950 – Αυτοκτονεί ο Βαβούδης – Τι είπε ο Ρέντης – Επιλογή στιγμής – Ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει τον Βαβούδη – Κινείται η διαδικασία για την πτώση του Πλαστήρα – Ετοιμάζεται η δίκη για κατασκοπία – ‘Προβοκάτσιες’ και ‘ομολογίες’ – Αρχίζει η δίκη στο Στρατοδικείο – Έμμεση αποδοκιμασία – Αγώνας για να μη γίνουν οι εκτελέσεις – Η διαταγή του βασιλιά – Η στάση του Ζαχαριάδη – Η παρέμβαση του Ν. Πλουμπίδη – Ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την επιστολή} / Το πολιτικό παρασκήνιο πριν από τις εκτελέσεις {Τι ζητούσαν από τον Δ. Μπάτση – Η υπόθεση των αεροπόρων – Η επιβεβαίωση – Οι Αμερικανοί θέλουν να εκτελεστούν οι 4 – Η δικογραφία στα Ανάκτορα} / Η εκτέλεση {Αιφνιδιάζεται η φυλακή – Φάλαγγα θανάτου} / Η απολογία του Νίκου Μπελογιάννη {Ο πατριωτισμός κομμάτων και ατόμων – Αγάπη προς την Ελλάδα – Η δεύτερη δίκη – Η πολιτική του ΚΚΕ – Τα σήματα – Τα χρήματα – Το δίδαγμα}]

ΑΓΓΕΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗΣ: Οι κομμουνιστές. Μνήμες και μαρτυρίες, χαρακτικό εξωφύλλου Βάσω Κατράκη, Διογένης, Αθήνα χ.χ., σελ. 207 [Πρόλογος / Αναδρομή σε χρόνο και σε χώρο / Ο κομμουνιστής / Οι επεμβάσεις των Αμερικανών / Γεώργιος Παπανδρέου / Διονύσης Χριστάκος / Ηλίας Τσιριμώκος / Μιχάλης Κύρκος / Νικόλαος Πλαστήρας / Ο Δημοκρατικός / Η Δημοκρατική / Ανασκευή προσπαθειών παραπληροφόρησης και πλαστογραφιών / Οι παράνομοι {του Σταύρου Κασιμάτη}. Βιβλίο γεμάτο ασυναρτησίες και συκοφαντίες / Η μαρτυρία του Δημοσθένη Παπαχρίστου / Ποιοι ευθύνονται για μια προαποφασισμένη δολοφονία / Η εξαγόρευση της Έλλης Παππά / Νίκος Πλουμπίδης – Νίκος Ζαχαριάδης / Μια ανακριβολογία / Τι είχε προηγηθεί της ίδρυσης της ΕΔΑ / Η ίδρυση της ΕΔΑ / Και ο Ενιαίος Λαϊκός Αγών (ΕΛΑ); / Τι ήταν η Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά (ΕΔΑ); / Το έσχατο μάθημα / Επίλογος / Επίμετρο και παραλειπόμενα]

ΒΟΥΡΝΑΣ, ΤΑΣΟΣ: Ποιοι και γιατί σκότωσαν το Νίκο Μπελογιάννη και τους συντρόφους του; Μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που μεθόδευσαν οι ξένοι και οι συνεργάτες τους για να πλήξουν την Αριστερά και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, Εκδόσεις Αφών Τολίδη, Αθήνα 1981, σελ. 183 [Δυο λόγια / Ένας ταξιδιώτης χωρίς αποσκευές / Ποιοι θυσίασαν τις υποψηφιότητες Μπελογιάννη – Πλουμπίδη / Η σύλληψη και η εξαφάνιση του Δ. Μπάτση / Ο αγρός του Κεραμέως… / Ανεβαίνοντας τον Γολγοθά… / Το αίμα των δικαίων έτοιμο να χυθεί / Το τρομερό τέλος / Ξυπνούν τους μελλοθάνατους / Η καταδίκη και η εκτέλεση του Πλουμπίδη / Η απολογία του Νίκου Μπελογιάννη / Η απολογία του Νίκου Πλουμπίδη]

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ: Οι παράνομοι. Άνθρωποι και ντοκουμέντα, Φιλίστωρ, Αθήνα 1997, σελ. 683 (και 32 σελ. με φωτογραφίες και ντοκουμέντα εκτός κειμένου)

ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ: Οι παράνομοι Εν είδει επιλόγου, Το Ποντίκι, 1998, σελ 54

 


 

Δείτε επίσης παλαιότερα άρθρα με θέμα ‘Εμφύλιος‘ και ‘ΔΣΕ‘ και ‘ΚΚΕ

# Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/02/17/

# Μιχάλης Νικολινάκος – Ο σεμνός ζεν πρεμιέ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το μπλόκο της Κοκκινιάς στη μεγάλη οθόνη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/08/18/nikolinakos/

# Η ιστορία του αρχιφύλακα Γεώργιου Μιχαλολιάκου: Πρόδωσε το ΕΑΜ για να πάει στα Τάγματα Ασφαλείας, μένοντας πιστός στον όρκο του προς τον Χίτλερ μέχρι το τέλος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/02/19/georgios-mix-drvda-father/

# Οταν οι Φούχτελ και οι ‘θεσμοί’ μιας άλλης εποχής χαστούκιζαν υπουργούς και έβαζαν στρατηγούς να τρέχουν δρόμο 100 μέτρων σε δημόσια θέα με τα εσώρουχα -κυριολεκτικά!!! + Είπε ποτέ ο Κανελλόπουλος στον Βαν Φλιτ ‘Στρατηγέ μου! Ιδού ο Στρατός σας!’;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/rawlings-generals-katostaria-idou-o-stratos-sas-vanfleet/

# Μονάδες, Διοικητές και δυναμικό του ΔΣΕ στις 30 Ιουνίου 1949 [Παράρτημα από βιβλίο του Charles R. Shrader, 1999]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/08/16/monades-dioikites-dynamiko-dse/

# Τα εμφυλιοπολεμικά σκίτσα του νεαρού Μποστ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/11/ta-emfyliopolemika-skitsa-mpost/

# Λίγα ακόμη από τα εμφυλιοπολεμικά σκίτσα του νεαρού Μποστ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/08/26/liga-akomi-emfyliopolemika-mpost/

# Η έκλυσις των ηθών και η ανηθικότητα των μπολσεβίκων – Συκοφαντίες κατά των ΕΠΟΝιτισσών
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/14/eklysis-ton-h8on-ton-mpolsebikon/

# Το θειικό οξύ, οι παράνομοι κομμουνιστές στα μετεμφυλιακά χρόνια, το ενδεχόμενο θανάτου σε σπίτια-κρυψώνες και μια ανεπιθύμητη σορός
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/12/18/paranomoi-kommounistes-8eiiko-oxy/

# Ντοκουμέντο – «Πράκτορες του ΚΚΕ» – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις «σχολές κατασκόπων» του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/07/29/kyp-ekthesi-sxoles-kataskopon/

# Κουίζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/25/quiz-me-deka-spanies-fotografies/

# Γιώργος Βραζιτούλης – Στρατηγοί και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στην Ανατολική Γερμανία, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/15/giorgos-vrazitoulis-stratigoi-antartes-dse-anatoliki-germania/

# Αιμιλία Ροφούζου – Σοσιαλιστικές εκτιμήσεις για την καπιταλιστική Ελλάδα Ο θεσμός των Reisekader της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας [Περιοδικό Αρχειοτάξιο ΤΧ#08 2006]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/08/09/aimilia-rofouzou-reisekader/

# Ενα βιβλίο για τη Ρόζα Ιμβριώτη και το πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών το 1946
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/18/ena-biblio-gia-ti-roza-imbrioti/

# Δύο φωτογραφίες, Θεσσαλονίκη, 1947 – Η στιγμή της εκτέλεσης αριστερών καταδικασθέντων εις θάνατον
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/06/27/dyo-fotografies-thessaloniki-1947-ektelesi/

# Αργύρης Κοβάτσης-Δημητρίου – Το Ατομικό Βιβλιάριο Αξιωματικού του ΔΣΕ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/01/argiris-kobatsis/

# Παπάδες ένοπλοι παρακρατικοί, σε παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου, ρασοφόρες μονάδες των ΜΑΥ.
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/12/papades-enoploi-parakratikoi/

# Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/15/symmoriopliktoi-olympiakos-aris/

# Πότε και από ποιους διακινήθηκε για πρώτη φορά η φήμη πως ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ομοφυλόφιλος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/06/16/proti-fora-fimi-aris-velouxiotis-omofylofilos/

# Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/11/ploumpidis-bibliografia/

# Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για «την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» στον Εμφύλιο!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/18/telika-yparxoun-dyo-tainies/

# Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/06/arxeiako-yliko-aixmalotoi-tou-dse/

# «Βροντάει ο Ολυμπος και πάλι», ο Υμνος του ΔΣΕ, από την Χορωδία της ΠΠΣΠ, 1977
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/21/ymnos-tou-dse-ppsp/

# Συμφωνία της Βάρκιζας, σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945 – Ενα ανέκδοτο περιστατικό
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/02/12/varkiza-anekdoto-peristatiko/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/02/08/nikos-zaxariadis-taytotita/

# Το έβδομο συνέδριο του ΚΚΕ και το καταστατικό του 1945, όπως ψηφίστηκε στο συνέδριο, 1 έως 6 Οκτωβρίου 1945
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/09/to-ebdomo-synedrio-tou-kke/

# Εκλογές 1946, Νίκος Ζαχαριάδης προς τα κόμματα του «παλαιοδημοκρατικού Κέντρου»: Ελάτε να καταρτίσουμε μαζί εκλογικούς συνδυασμούς 50%-50%
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/13/zaxriadis-pros-kommata-kentrou/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/14/nikos-zaxariadis-autobiography/

# Ενα νέο βιβλίο για τον Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο) – Ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, το εξιλαστήριο θύμα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/29/biblio-kostas-karagiorgis/

# Το δελτίο προγραφών και καταγγελιών με τους στοχοποιημένους από την ΟΠΛΑ προδότες – Η «κόκκινη βία» [*] της εφημερίδας «Κατηγορώ», έκδοση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αθήνα, 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/06/03/deltio-prografon-opla-katigoro/

# NOF & Πάβελ Ράκοφσκι – Ιδεολογικές βάσεις του NOF, εισήγηση στο 2ο Συνέδριο του NOF, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/07/nof-pavel-rakofski/

# Συζήτηση για τα γεγονότα στο Μελιγαλά το 1944, και περί «μαύρης βίας» VS «κόκκινης βίας»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/09/20/syzitisi-meligalas-athens-voice/

# Ενα εξωφρενικό κόμικ – Ο Ελληνας αντίστοιχος του Μπάτμαν θυελλώδης Εθνικός Εκδικητής του ελληνικού εμφυλίου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/31/ena-exofreniko-comic-e8nikos-ekdikitis/

# Μια μικρή περιήγηση στο περιβόλι των ΜεταΑναθεωρητών του Φερόμενου και Λεγόμενου ΝΕου Κύματος (aka ρεύμα Καλύβα-Μαραντζίδη)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/07/11/neo-kyma-maflenek-kondylia/

# Απόρρητο ντοκουμέντο «Επιβουλή κατά της Μακεδονίας» – Οι ανθέλληνες Ελληνες – Οι φάκελοι που δεν καίγονται (άρθρο στο περιοδικό «Σχολιαστής», Σεπτέμβριος 1989)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/23/aporrito-ntokoumento-epibouli-kata-tis-makedonias/

# Μακεδονικό Ενημερωτικό Δελτίο ΛΟΖΑ Τεύχος #02, Αύγουστος 2000
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/30/loza-tx02/

# Η τελευταία πληγή του εμφυλίου (έρευνα του ‘Ιού’ στο περιοδικό ΕΨΙΛΟΝ, 1999-11-21)
https://xyzcontagion.wordpress.com/1999/11/21/ios-teleftaia-pligi-emfiliou/

# Λάκης Σάντας (1922-2011): «Εμείς είμαστε δρακογενιά»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/30/lakis-santas/

# Μια στιγμή απόλυτου κακού και μια στιγμή απόλυτου καλού, απ’ τα χρόνια της Κατοχής + Συν η αποκάλυψη ενός μαγικού μυστικού: Ποιο είναι το απόλυτο αντικαταθλιπτικό;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/04/katoxi-apolyto-kalo-kako/

# Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα «Ενθέματα» της κυριακάτικης «Αυγής» – Το πρώτο σημείωμα για την άγνωστη εφημερίδα «Η Ελλάς» των Δεκεμβριανών
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/04/2011-12-04-synergasia-me-enthemata-ellas/

# Ντοκουμέντο: Εφημερίδα «Η Ελλάς», η επίσημη κυβερνητική εφημερίδα των Δεκεμβριανών του 1944 – Ολα και τα 46 φύλλα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/08/16/efimerida-ellas/

# Ποδόσφαιρο στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/12/podosfairo-polemos-katoxi-emfylios/

# Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/23/

# Οι μαρτυρίες – Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/14/oi-martyries-ellines-tsigganoi/

# Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς (1918-2011) – «Ελληνας, Εβραίος και αριστερός», ο «Βύρων» του ΕΛΑΣ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/19/moysis-mpourlas-1918-2011/

# Ιστορικό/πολιτικό κουίζ: Ποιός ήταν ο εμπαθής και φανατικός Κνίτης που αναστάτωσε το συνέδριο των ιστορικών στο Λονδίνο το 1978;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/03/28/empathis-fanatikos-knitis-synedrio-londino/

# Πως βγήκε το σύνθημα «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/08/23/synthima-eam-elas-meligalas/

# Ιάσονας Χανδρινός – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία (άρθρο στον «Δρόμο της Αριστεράς» 2011-09-17) και μια παραπομπή στο ιστολόγιό μας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/09/17/iasonas-xandrinos-eam-elas-meligalas/

# «Δεν μας φτάν’ η φτώχεια μας …», απάντησε η γιαγιά στον ΕΑΜικό αντιπρόσωπο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/08/31/giagia-ftoxia-kommounismos/

# Γειά σας ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες και χίτες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/26/tagmatasfalites-xorofylakes-kai-xites/

# Ονομα: Μπαρμπαρούσης – Βαθμός: Ανθυπασπιστής (ΠΖ) – Μονάδα: …
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/29/mparmparousis/

# Καρατζαφέρης ο ΕΛΑΣίτης, ο «κομμουνιστοληστοσυμμορίτης ΕΑΜοβουργαροσλάβος ψειροκατσαπλιάς» μπάρμπας του Γεώργιου Καρατζαφέρη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/02/karatzaferis-o-katsaplias/

# Προδημοσίευση από το βιβλίο Φοίβος Οικονομίδης – Η επανάσταση στην Ελλάδα, Το ΚΚΕ και οι ξένοι φίλοι, Εμφύλιος 1945-1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/26/foibos-oikonomidis-biblio-emfylios/

# Τάσος Κωστόπουλος & Λεωνίδας Εμπειρίκος & Δημήτρης Λιθοξόου – Μια συζήτηση στη Φιλοσοφική Ελληνικός εθνικισμός και Μακεδονικό ζήτημα, 1992
http://x2t.com/filosofiki

# Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος) – Βροντάει ο Ολυμπος, εκδόσεις ‘Τα Νέα Βιβλία’ (επανέκδοση από εκδόσεις ‘Γνώσεις’), 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/24/aggelos-bratsanos/

# Αννα Μαρία Δρουμπούκη – 28 χρόνια μετά Μια αποτίμηση της δεκαετίας του 1940 και της προσφοράς του Χάγκεν Φλάισερ (Αρθρο στο περιοδικό Ιστορικά 2012-12-ΔΕΚ ΤΧ#057)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/12/15/droumpouki-28-xronia-apotimisi-istorika/

# Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος (πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου) στη δίκη των δωσιλόγων
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/24/

# Οι Ελληνες κουΐσλιγκ – Ιωάννης Ράλλης – Το βιβλίο Γεώργιος Ράλλης – Ο Ιωάννης Δ. Ράλλης ομιλεί εκ του τάφου, 1947
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/22/oi-ellines-quisling-rallis/

# Οι Ελληνες κουΐσλιγκ – Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος – Ιδού η αλήθεια, 1948
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/20/oi-ellines-quisling-logothetopoulos/

# Οι Ελληνες κουΐσλιγκ – Γεώργιος Τσολάκογλου – Απομνημονεύματα, 1959
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/19/oi-ellines-quisling-tsolakoglou/

# Ενας καθηγητής, ο Ζουράρις, κι ένας δικηγόρος, ο Πλεύρης (αλλά τη δεκαετία του 1940, στην Κατοχή)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/28/

# Σόλων Ν. Γρηγοριάδης – Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, 1941-1974, ή 12.141 ημέρες Ιστορίας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/06/solon-grigoriadis-istoria/

# Εκατό χρόνια φασιστικές οργανώσεις: Μικρή συμβολή στην περιοδολόγηση + Κάποιες σκέψεις για τις αιτίες της εκτίναξης της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/16/fasistikes-orgs-100-xronia/

# Σκηνή Ενατη #09: Από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου στο Σήμερα, Connecting the dots (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/09/skini-09/

# Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις: Νέα στοιχεία – Εννιά συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή – Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #04]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/11/kryfa-04-parakratos-nazistiko-zombi/

 


 

 

Advertisement

19 Σχόλια προς “Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία”

  1. […] Ζαχαριάδης κατηγορούσε τον Πλουμπίδη με την (πάντοτε βολική) κατηγορία πως “διαστρέβλωνε […]

  2. Christos said

    «Στη συνέχεια, το 1999, αν δεν κάνω λάθος, βγήκε το απόλυτο βιβλίο, η “εγκυκλοπαίδεια Πλουμπίδη” θα έλεγα εγώ, από τους μελετητές της ζωής και του έργου του Ντούνια Κουσίδου και Σταύρο Σταυρόπουλο, με τίτλο “Η υπόθεση Νίκου Πλουμπίδη: Ιστορία, αρχεία, καταθέσεις” (βλέπε παρακάτω, ολόκληρο το βιβλίο σε pdf)»

    Γιατί δεν το βρίσκω/βλέπω;

  3. H κλασικη Ζαχαριαδικη τακτικη.Οποιου το κεφαλι εξειχε απο το πληθος,απλα το εκοβε.

  4. Μούλης said

    Ο Πλουμπίδης ήταν ο καθοδηγητής της ΟΠΛΑ μέσω της καθοδήγησης της Κ.Ο Αθήνας τουλάχιστον για ένα διάστημα. Σε αυτό το διάστημα κατηγορήθηκε για αρκετά, όπως π.χ την εκτέλεση του Δαμασκόπουλου όπου οι πάντα «δίκαιοι» ανανεωτές χρεώνουν με περισσιό θράσσος στον έγκλειστο στο Νταχάου Νίκο Ζαχαριάδη(βλ. Πόρισμα αποκατάστασης, όπου το όνομα του «θύτη» Ζαχαριάδη φιγουράρει δίπλα στο όνομα του θύματος Δαμασκόπουλου ενώ απουσιάζει το όνομα Πλουμπίδη!!).

    Από εκεί και πέρα, ο Νίκος Ζαχαριάδης άφησε τον Πλουμπίδη ως καθοδηγητή της κ.ο Αθήνας. Αυτό σήμαινε ότι τουλάχιστον μέχρι τότε τον εμπιστευόταν. Θεωρώ ότι την καλύτερη ανάλυση την έχει κάνει ο Λυμπεράτος στο τελευταίο του βιβλίο, όπου εξηγεί τις πολιτικές διαφορές «εσωτερικού» και «εξωτερικού» καθώς και την εκμετάλευση από τις αστικές δυνάμεις. Πρέπει να αναφερθεί όλη η ρουφιανολογία των «ανανεωτών» που τότε λέγανε τον Πλουμπίδη χαφιέ και μετά κλαίγανε για τα «άδικα θύματα του Σταλινισμού» π.χ ο καθοδηγητής της 2ής κομματικής οργάνωσης Αθήνας.

    Η ζαχαριοδιολογία κούρασε. Ο Ζαχαριάδης ήταν ο μοναδικός κομμουνιστής(θεωρητικός+πρακτικός) που έβγαλε η Ελλάδα. Αυτός που έπεσε στα σκατά για να καθαρίσει. Ήταν ο άσσος των αποδράσεων, ο αλύγιστος, αυτός που πήρε όλες τις αμαρτίες πάνω του για να σωθεί τον Ελ. κομμουνιστικό κίνημα. Δε τα κατάφερε. Για χρόνια έφαγε τόνους λάσπης, άντε ξεκολήστε επιτέλους, να πούμε τίποτα χρήσιμο.

  5. Μούλης said

    Καλά ότι θα φτάνατε να πείτε ότι το άρθρο της Τσέκου που αναπαράγει ότι έλεγε το στρατοδικείο που εκτέλεσε τον Μπελογιάννη ως «πολύ καλό» δε το περίμενα.

    Γράφει η Τσέκου:

    «Παρά ταύτα, στην αρχή, προσέβλεπε σε ανασύνταξη των δυνάμεών της για έναν «τρίτο γύρο» διεκδίκησης της εξουσίας. Γι’ αυτό και, υπό το σύνθημα «με τα όπλα παρά πόδα», προσπάθησε να οργανώσει στρατόπεδα εκπαίδευσης κομμουνιστών Ελλήνων φυγάδων στις Λαϊκές Δημοκρατίες, να διατηρήσει ομάδες ανταρτών στο βουνό και να συγκροτήσει παράνομες (αφού το ΚΚΕ ήταν εκτός νόμου) οργανώσεις στις μεγάλες ελληνικές πόλεις. Με δίκτυα ασυρμάτων «κρατούσε επαφή», ώστε όσοι αριστερών πολιτικών πεποιθήσεων έμειναν στην Ελλάδα να παίρνουν τις κομματικές οδηγίες και παράλληλα να μεταδίδουν στο εξωτερικό χρήσιμες για το κόμμα πληροφορίες.»
    —-

    Περιμένω ανάλογες κριτικές και για τον Μαραντζίδη που γράφει ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=286969

    Φίλοι, βρισκόμαστε στο 2013 μην χρησιμοποιείται ζαχαριαδικές πρακτικές για να εκκαθαρίσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους του «σταλινικού» ΚΚΕ.

  6. Μούλης2 said

    H Τσέκου ως Μαραντζίδεια μαθήτρια χρησιμοποιεί την κλασσική επιχειρηματολογία παίρνει κείμενα από Αριστερούς διαφωνούντες, πολέμιους του Ζαχαριάδη ώστε να μη κατηγορηθεί ως «δεξιά». ¨Ετσι παρελαύνουν με «επιχειρήματα» όλοι οι ορκισμένοι εχθροί του Ζαχαριάδη που μια ζωή λέγανε του κόσμου τις απίθανες κοτσάνες π.χ Ανταίος, Νεφελούδης, Πάνος Δημητρίου.
    Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;; π.χ Ο Νεφελούδης έλεγε ότι ο Ζαχαριάδης ήταν πράκτορας της ΚάΓκεΜπε μέσα στο ΚΚΕ!! Ο Ανταίος ότι ο Ζαχαριάδης ήταν ταγματάρχης του Σοβιετικού στρατού!!!Βέβαια όλοι αυτοί ήταν πρώην αριστεροί και μπαρουτοκαπνισμένοι σύμφωνα με την Καλύβεια λογική, όπου σωστός είναι ο μπαρουτοκαπνισμένος Αριστερός ο οποίος λέει αυτό που μας αρέσει και όλοι οι άλλοι πίνουνε καφέ στο Κολωνάκι(βλέπε άρθρο Στάθη Καλύβα όπου υμνεί τον στο τέλος της ζωής του πατριωτικώς ανανήψαντα Φαράκο).

    Τελικά πότε ο Πλουμπίδης είχε ανεξαρτησία πνεύματος;; Όταν ήταν καθοδηγητής της ΟΠΛΑ και ήταν υπεύθυνος για δολοφονίες όπως τον Δαμασκόπουλο, όταν ήθελε βίαιη κατάλυση του αστικού πολιτεύματος το 44 ή όταν έλεγε ότι ο ΔΣΕ δεν έχει μέλλον;; Ας αποφασίσει επιτέλους η δρ. Τσέκου. Σχεδόν όλο το ανώτερο στελεχικό δυναμικό του ΚΚΕ ήταν ενάντια στην Βάρκιζα, την Καζέρτα κτλ, δε τους έφαγε αυτούς ο Ζαχαριάδης.

    Γιατί η δρ. Τσέκου μας κρύβει τι κείμενα έπαιρνε ο Ζαχαριάδης από τους ΚΚΕδες της Αθήνας;; Γιατί αποκρύπτει πασίγνωστα στοιχεία, απλά και μόνο για να εξαπολύσει την βολική θεωρία των δύο άκρων και να παρουσιάσει την πολιτική διαφορά Ζαχαριάδη-Πλουμπίδη ως προσωπικό ανταγωνισμό ;;Τα αγνοεί ή απλά τα αποσιωπά απλά για να μπει και αυτή στη «Μέγάλη Σχολή» του Νέου Κύματος εξασφαλίζοντας τα περαιτέρω;;;

  7. Τέλος Χαρτοσήμου said

    Κανονικά, δεν θα έπρεπε να περιμένεις απάντηση, γιατί το ύφος σου δείχνει ότι δεν μιλάς καλοπροαίρετα, χώρια η εσκεμμένη γενίκευση (τσουβαλοποίηση) και η συνειδητή διαστρέβλωση, αλλά επειδή διαβάζουν και οι άλλοι, κοίτα να δεις λίγο:

    – Πρώτον, το απόσπασμα της Τσέκου που έβαλες είναι απολύτως ακριβές. Δεν λέει τίποτα παράξενο. Αν εσύ δεν γνωρίζεις για τις σχολές εκπαίδευσης που λειτουργούσαν σε όλες σχεδόν τις σοσιαλιστικές χώρες (και στην Αλβανία, μέχρι ενός σημείου), κακό του κεφαλιού σου. Ν’ ανοίξεις κανένα βιβλίο και να μάθεις, -και αυτό στο λέμε άσχετα πως θες να τις ονομάσεις, αν ήταν «σχολές επιμόρφωσης» ή «σχολές εκπαίδευσης» ή οτιδήποτε άλλο. Και δεν εννοούμε εδώ τα βιβλία των «μετα-αναθεωρητών», αλλά τις μαρτυρίες πολλών ΚΚΕδων από εκείνη την εποχή.

    – Και δεύτερον, το άρθρο της Τσέκου δεν είναι καθόλου «ΑΚΡΙΒΩΣ ίδιο» με αυτό του Μαραντζίδη. Η Τσέκου δεν χρησιμοποιεί πουθενά λέξεις με τη ρίζα «κατασκοπ-«.

    Επί της ουσίας, για τον άδικο χαμό του Πλουμπίδη (αλλά και για τον χαμό χιλιάδων άλλων αγωνιστών, και μαζί με αυτούς και για τον χαμό και την καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων μελών των οικογενειών τους) δεν πρόκειται ν’ ακούσουμε τίποτα, ούτε για τις ευθύνες του Ζαχαριάδη, ούτε για τις ευθύνες του κόμματος.

    Και εσείς όλοι οι υποστηρικτές του «σταλινικού-ζαχαριαδικού» δεν σας κόβει (ή δεν θέλετε) να κάνετε την πιο απλή ερώτηση:

    – Για ποιο λόγο ο Ζαχαριάδης δεν τον κάλεσε «έξω» τον Πλουμπίδη, να παρουσιαστεί μπροστά σε όλους και να ανακριθεί και να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα;;; Παρά βασίστηκε στις ανοησίες των αναφορών ακόμη και 20χρονων παιδιών;;; Αφού, λέει η ζαχαριαδική λογική, όλοι πιάνονταν και ο Πλουμπίδης όχι, άρα παναπεί αυτό ήταν χαφιές και πράκτορας. Καλά σαράντα.

    Αυτά, και δεν θα επανέλθουμε με κάποιον που θεωρεί τον μοιραίο Ζαχαριάδη την «κορυφαία θεωρητική και πρακτική προσωπική» προσωπικότητα -τι λέω, την «μοναδική» (!!!)- επειδή ήταν λέει και «ο άσσος των αποδράσεων». Και, ναι, είδαμε πόσο «σώθηκε το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα» από την μεγαλοφυία του Ζαχαριάδη. Οταν το ανέλαβε (το 1945) είχε την ρωμαλέα πλειοψηφία του λαού μαζί του και χάρη στην ιδιοφυία του, δεν άφησε τίποτα που να μην κάνει για να το χαντακώσει και για να το αφήσει ανάπηρο ώστε να μην μπορέσει να συνέλθει ούτε 30 χρόνια μετά.

  8. Μούλης2 said

    Όχι Γιάννης αλλά Γιαννάκης. Όχι κατάσκοπους αλλά πράκτορες για να καταλάβουν την εξουσία στο τρίτο γύρο. «Μεγάλη» διαφορά Ας αφήσουμε τα αστεία: η ουσία του άρθρου της Τσέκου είναι ακριβώς ίδια με αυτή του Μαραντζίδη. Πράκτορες του ΚΚΕ για κατάληψη της εξουσίας στον επόμενο τρίτο/τέταρτο γύρο(!!!) εκτελούσαν της εντολές του σταλινικού Ζαχαριάδη άρα καλώς και η καταστολή τους, καλώς και η εκτέλεση του Μπελογιάννη. Τέλος.

    Ο χαμός του Πλουμπίδη έγινε από το αστικό κράτος όπως χιλιάδων άλλων. Το αστικό κράτος περίτεχνα χρησιμοποιήσε την υπόθεση ώστε να υπάρξουν φίλια πυρά στους κόλπους του ΚΚΕ. Η εκστρατεία του αστικού κράτους του 50 είναι γελοίο να χρησιμοποιείται και σήμερα ως απόδειξη σταλινισμού.
    Ξεκάθαρα τι έλεγε ο μετέπειτα Ανανεωτής και τότε καθοδηγητής της ΚΟΒας Αθήνας για τον Πλουμπίδη. Έλεγε ή όχι, στον Ζαχαριάδη ότι ο Πλουμπίδης είναι πράκτορας; Γιατί όλοι το «ξεχνάτε»;; Βολεύει ή το αγνοείτε;;

    Τα ντεκτεβίστικα που γράφεις, γιατί δεν το κάλεσε κτλ, δε το γνωρίζω αν το έκανε ή όχι. Έχω την εντύπωση ότι ο Ζαχαριάδης τον κάλεσε να γυρίσει πολλές φορές, και ο Πλουμπίδης αρνιόταν. Δε το θυμάμαι, και να μη το έκανε δε μου λέει απολύτως τίποτε.

    Τα πράγματα δεν είναι μαύρο ή άσπρο. Εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι ο Ζαχαριάδης ήταν θεός ή ήρωας, εγώ λέω ότι από μια κατηγορία ανθρώπων που ήταν στελέχη του Κομμουνισμού ήταν ο πιο ικανός. Αν δεν σου αρέσει η γνώμη μου, δες τι είπε για αυτόν ο Ελεφαντής. Αλλά εντάξει βολεύει να φορτώνουμε για τα πάντα στον Ζαχαριάδη ακόμα και όταν έλειπε, μέχρι και την εκτέλεση του Δαμασκόπουλου την φορτώσανε σε αυτόν, την Βάρκιζα, την διαγραφή του Βελουχιώτη(που έγινε πριν επιστρέψει ο Ν.Ζ), και μετά κατά το δοκούν άλλοι του χρεώνουν την ήττα τον ΔΣΕ, άλλοι τον ΔΣΕ, άλλοι την καθυστέρηση στη δημιουργία του ΔΣΕ!!!. Αν μπορούσαν μέχρι και την άλωση της πόλης θα του χρεώνανε,

  9. Μούλης2 είπε……
    <>

    Εδω μαλλον τα εχεις μπερδεψει…..

    Ο Μεγας Ζαχαριαδης υπεγραψε το ….ουτε νερο ουτε ψωμι στον Μιζερια……

    Μην αρχισουμε να γραφουμε παραπομπες απο βιβλια και το φυλο του Ριζοσπαστη…:-) 🙂

  10. Μούλης2 said

    Δεν έχω μπερδέψει τίποτα. Η απόφαση για την διαγραφή του Βελουχιώτη ήταν πολύ πριν από τον ερχομό του Ζαχαριάδη στην Ελλάδα. Αλλά με την γνωστή λογική των ανανεωτών η ηγεσία του ΚΚΕ της Κατοχής που υπέγραψε την Βάρκιζα που οδήγησε σε αδιέξοδο τον Βελουχιώτη, χρεώνει μέχρι και την διαγραφή του Βελουχιώτη στον Ζαχαριάδη που μέσα σε 13 μέρες έπρεπε(;) να ανατρέψει όλα τα πεπραγμένα της δράσης της πρότερης ηγεσίας του ΚΚΕ.
    Αν ανέτρεπε την πολιτική του Π.Γ του ΚΚΕ θα ήταν σταλινίσκος, αφού δεν το έκανε είναι πάλι….σταλινίσκος.

  11. Μούλης2 said

    Για την δρ. Τσέκου.

    Υποστήριξε την διδακτορική της διατριβή με μέλους της επιτροπής τον κ. Μαραντζίδη. Έχει γράψει κείμενα στα βιβλία http://www.biblionet.gr/author/65730/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1_%CE%A4%CF%83%CE%AD%CE%BA%CE%BF%CF%85
    Στα περισσότερα συμμετέχει και ο κύριος Μαραντζίδης. Έγραψε κείμενο και στο «Εποχή της Σύγχυσης» όπου ο Σφήκας κριτικάρει…
    http://ellinikosemfilios.blogspot.gr/2012/04/1.html
    Διαβάστε τις Μαραντζίδειες συγγένειες
    http://www.biblionet.gr/book/185820/%CE%A3%CF%85%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CF%8C_%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF/%CE%95%CE%BC%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%82

    Click to access 9789604582501-E10.pdf

    Δικαίωμα της να γράφει ότι γουστάρει με όποιον γουστάρει η κ. Τσέκου. Αλλά προς τι τότε τα νήματα https://xyzcontagion.wordpress.com/tag/%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82/
    ;;;

  12. Βρε Μουλη δεν εχεις διαβασει το βιβλιο του Αχιλεα Παπαιωανου που καταφερε και εφτασε στο Σουργουτ και πηρε συνεντευξη απο το Ζαχαριαδη οπου παραδεχετε οτι ηταν λαθος…..που θυσιασε τον Βελουχιωτη,ενω θα επρεπε
    να ειναι ο Στρατιωτικος Αρχηγος του ΔΣΕ;

  13. Τέλος Χαρτοσήμου said

    @11

    Εσύ φίλε Μούλη, δεν κάνεις κριτική στη δουλειά της Κατερίνας Τσέκου (και πως να γίνει αυτό, αφού μάλλον μόνο ένα άρθρο της θα πρέπει να έχεις διαβάσει, αυτό που λινκάρει το μπλογκ στην αρχή-αρχή του άρθρου).

    Κάνεις δίκη προθέσεων και «κριτική» για … τις παρέες της. Ό,τι έκανε και ο γερουσιαστής Μακάρθι, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο.

    Εντάξει με τις πολιτικές πτυχές, ο καθένας μπορεί να πει τη γνώμη του,
    αλλά η επιστημονική της επάρκεια είναι άλλο θέμα,
    και καλό θα ήταν να μην συγχέονται αυτά τα δύο.

  14. Μούλης2 said

    Αγαπητέ φίλε «Τέλος Χαρτοσήμου» προτιμώ να με πεις φανατικό σταλινιστή και όχι οπαδό του Μακαρθι, είναι πιο «in» στους χώρους της aristeras. Όντως κρίνω βιαστικά δίχως να γνωρίζω όλο το έργο της κ.Τσέκου. Αλλά όταν γράφεις για το 1952 για «πράκτορες του ΚΚΕ που πηγαίνανε για 3γύρο» όταν στα βιβλία σου ο πρόλογος είναι του «Μεγάλου» Μαραντζίδη δε νομίζω ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω. Περιμένω τοποθέτηση της Βασιλικής Μετατρούλου.

    Εντάξει η κυρία Ιστορικός γράφει ότι για την απολάκτιση Πλουμπίδη από το ΚΚΕ φταίνε τα προσωπικά του Ζαχαριάδη μαζί του. Ε στο ίδιο μοτίβο πατάω και εγώ…για να γράφει αυτές τις βλακείες χωρίς να αναφέρει τους 2 παράνομους μηχανισμούς του ΚΚΕ και τον μεταξύ τους ανταγωνισμό, χωρίς να αναφέρει τη στρατηγική της ΚΥΠ θα φταίνε οι …παρέες της.
    Το άρθρο της είναι προσωποκεντρικό, δομημένο στην κλασική συνταγούλα του Νέου κύματος του Μαραντζίδη όπου οι φανατικοί σταλινικοί για την εξουσία πήδαγαν και την μάνα τους, και όπου το ΚΚΕ σε κάθε στιγμή ακόμα και το 1952 προσπαθούσε να καταλάβει την εξουσία και για αυτό έστελνε πράκτορες, έτσι για αυτούς ο σταλινικός είτε το 1944 είτε το 1946 είτε το 1952 οφείλει να προσπαθεί να καταλάβει την εξουσία, και όφειλει να εκκαθαρίζει την εσωτερικη΄αντιπολίτευση με κάθε τρόπο ακόμα και μετά από 10 χρόνια!!!
    Συγχαρητήρια!Ευτυχισμένο το 1952!!!

  15. Μούλης2 said

    Η κ. Τσέκου πέρα από τις αστειότητες Νεφελούδη/Ανταίου χρησιμοποιεί και τις μαρτυρίες της Ελλης Παππά ότι την καθαιρέσαν μετά την υπεράσπιση της στον εκτελεσμένο Πλουμπίδη αλλά υπάρχει ευτυχώς και ο αντίλογος από συγκρατούμενες της:
    http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=594204

    Η κ. Τσέκου έχει χρησιμοποιήσει όλα τα κουτσομπολιά, όλες τις προσωπικές εμμονές των πρωταγωνιστών της περιόδου δίχως να αναφερθεί κατ’ελάχιστο στα πολιτικά της περιόδου, δίχως να αναφερθεί στην εκμετάλευση από την ΚΥΠ, δίχως να βάλει έστω για δείγμα έναν υποστηρικτή της πολιτικής Ζαχαριάδη της περιόδου ή έστω να αναφερθεί στα τρέχοντα πολιτικά της εποχής(ΕΔΑ, 2 μηχανισμοί, υπαρκτοί χαφιέδες κτλ).
    Και μάλιστα γράφει το εξής απίθανο :»Η κατηγορία/εξόντωση του Πλουμπίδη είχε αίτια πολιτικά» δηλαδή τον Πλουμπίδη τον εξόντωσε ο …Ζαχαριάδης και όχι το αστικό κράτος!!! και μάλιστα τα αίτια πολιτικά είναι ότι διαφώνησε το 1940 με τη συμμετοχή στο πόλεμο(κάτι που αποκρύπτει η κ. Τσέκου) και όχι επειδή έστελνε ο Κασσιμάτης ως καθοδηγητής του 2ης κομματικής οργάνωσης ραβασάκια στον Ζαχαριάδη ότι ο Πλουμπίδης είναι χαφιές και για αυτό είχαν πιαστεί οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ.

    Αυτό το τερατώδες άρθρο διαφημίζεται ως «πολύ καλό»! Γιατί ρε παιδιά;; Γιατί;;
    Είναι πολύ καλό ένα άρθρο που λέει ότι το 52 το ΚΚΕ πήγαινε για την εξουσία και έστελνε πράκτορες;; Είναι πολύ καλό ένα άρθρο που αναφέρει ότι γίνανε πολιτικές εκκαθαρίσεις για λόγους που έχουνε να κάνουνε με γεγονότα πρίν από δέκα χρόνια;; Μετά μας πειράζει ο Στάθης Καλύβας;

  16. […] Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + … […]

  17. Μούλης2 said

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=535692

  18. […] […]

  19. […] # Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/11/ploumpidis-bibliografia/ […]

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: