«Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»

[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες].

«Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ' αρχίδια μου» - Ητοι μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»
«Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ητοι μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»

 

[Σ.Σ.: Το σημείωμα αυτό δεν διεκδικεί δάφνες ακρίβειας, επιστημονικής, ιστορικής ή άλλου τύπου. Απλά, επιχειρεί να δώσει μια εικόνα, μια τάξη μεγέθους].

«Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου»
Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»

Υπάρχει ένα διαδικτυακό μύθευμα, που συνήθως διακινείται από ακροδεξιούς και χρυσαβγίτες, σύμφωνα με το οποίο, όποτε κάποιος κάνει την ερώτηση ‘Πόσες ήταν οι απώλειες των Γερμανών λόγω της δράσης της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944‘, όλο και κάποιος θα βρεθεί να απαντήσει ‘376, το λένε τα γερμανικά αρχεία‘. Κατόπιν, ανά περίπτωση, ίσως να εμφανιστεί και μια γραμμή από ένα έγγραφο, που θα λέει ακριβώς αυτό:

«Σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες: 376».

Πρόκειται για πλαστογράφηση, όπως θα αποδείξουμε στη συνέχεια, την οποία εντοπίσαμε για πρώτη φορά σε ένα τεύχος του περιοδικού της ναζιστικής συμμορίας, και συγκεκριμένα το τεύχος #108, Μάρτιος του 2003.

Περιοδικό Χρυσή Αυγή, τεύχος #108, Μάρτιος του 2003. Τίτλος 'Ντοκουμέντο, Πόσοι Γερμανοί σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες, Η λεγόμενη Εθνική Αντίσταση και η ψευδολογία της Αριστεράς'.
Περιοδικό Χρυσή Αυγή, τεύχος #108, Μάρτιος του 2003. Τίτλος ‘Ντοκουμέντο, Πόσοι Γερμανοί σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες, Η λεγόμενη Εθνική Αντίσταση και η ψευδολογία της Αριστεράς’.

 

Το έγγραφο, βέβαια, αυτό είναι υπαρκτό, και αποτελεί μετάφραση της απάντησης που δόθηκε το 1985 από την ‘Υπηρεσία της ΟΔ Γερμανίας στο Βερολίνο για την ενημέρωση των συγγενών των πεσόντων της Βέρμαχτ’, EICHBORNDAMM 167, D-1000 Βερολίνο 51, σε σχετικό ερώτημα, «πόσοι ήταν οι νεκροί από μάχες με αντάρτες».

 

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Υπηρεσία της ΟΔ Γερμανίας για Ενημέρωση Συγγενών Πεσόντων Βέρμαχτ, Απάντηση σε ερώτηση σχετικά με αριθμό Γερμανών Πεσόντων Στρατιωτών της Βέρμαχτ, 26/02/1985
Το έγγραφο αυτό σε μορφή κειμένου βρίσκεται και εδώ:
https://stratistoria.wordpress.com/2015/08/15/germanikes-apolies-ellada/

 

Ομως, η απάντηση των δυτικογερμανών δεν ήταν αυτή ακριβώς, «376», και συνεπώς, πρόκειται, ασφαλώς, για αναίσχυντη λαθροχειρία, και μάλιστα διπλή.
Οχι μόνο διότι οι ακροδεξιοί που διακινούν τον ισχυρισμό αυτό επιλέγουν να παραθέσουν αποσπασματικά μία μόνο φράση («Στρατιώτες, οι οποίοι σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες: 376») και ‘ξεχνούν’ ό,τι ακολουθεί τη λέξη ‘Δεδομένου’ («Δεδομένου ότι δεν αναφέρεται σε όλες τις δηλώσεις των ταφέντων το είδος της μάχης, θα μπορούσε ο αριθμός αυτός 376 να είναι μεγαλύτερος, ενώ ο αριθμός 13.337 μικρότερος»). Θεωρητικά, αυτό σημαίνει ότι οι νεκροί από μάχες με αντάρτες θα μπορούσαν να φτάσουν στον αριθμό 14.807 (13.337+1.094+376).

Αλλά και επειδή είναι σαφές ήδη από τις πρώτες γραμμές του εγγράφου πως τα στοιχεία που ακολουθούν είναι καταφανώς ελλιπή. Το έγγραφο μιλάει μόνο για τους ταφέντες και μόνο σε δύο από τα γερμανικά νεκροταφεία. Ο αριθμός 376 αφορά, με λίγα λόγια, μόνο όσους νεκρούς στρατιώτες τα πτώματα, άλφα, έχουν βρεθεί, βήτα, έχουν ταφεί σε ένα από τα δύο νεκροταφεία, και γάμα, είναι επιβεβαιωμένη σαν αιτία θανάτου η «μάχη με αντάρτες». Δεν υπολογίζονται δηλαδή, πολλές ακόμα κατηγορίες, όπως λ.χ.:

– είτε όσων δεν έχουν βρεθεί τα πτώματα
– είτε όσοι έχουν ταφεί από την υπηρεσία τους σε άλλα σημεία ή νεκροταφεία
– είτε όσοι έχουν ταφεί από αντάρτες μετά από μάχες
– είτε όσων τα πτώματα έχουν διαμελιστεί λόγω εκρηκτικών, βομβαρδισμών κά.
– είτε όσων τα πτώματα δεν έχουν ανασυρθεί λ.χ. σε χαράδρες, ποτάμια, λίμνες κ.λπ.

και ούτω καθ’ εξής.

Επίσης είναι λαθροχειρία διότι αγνοούν την αμέσως προηγούμενη κατηγορία («Στρατιώτες, οι οποίοι τραυματίσθηκαν θανάσιμα κατά την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδαφος: 1094»), στην οποία, ασφαλώς, έχουν καταγραφεί 1.094 νεκροί λόγω του πολέμου, μιας και είναι λίγο παράλογο να υποθέσει κανείς ότι οι 1.094 πέθαναν επί λ.χ. τους ήρθε μια κεραμίδα στο κεφάλι την ώρα που φυλούσαν σκοπιά ή επειδή έπεσαν και σκόνταψαν την ώρα που έκαναν περιπολία. Αλλωστε, οι καταμετρημένοι λόγω ατυχημάτων, αρρωστειών, αυτοκτονιών, στρατοδικείων και άλλων αιτιών ‘μη μάχης’ έχουν καταγραφεί από την γερμανική υπηρεσία σε ξεχωριστές κατηγορίες, οι οποίες όλες θα πρέπει να είναι ικανοποιητικά ακριβείς αφού οι θάνατοι από αυτές τις αιτίες είναι εύκολα μετρήσιμοι.

Επίσης, δεν γνωρίζουμε αν στους καταμετρημένους του εγγράφου συμπεριλαμβάνονται μόνο οι υπήκοοι του Ράιχ ή και οι στρατιώτες του από άλλες εθνότητες που υπηρετούσαν στην Ελλάδα, όπως δεν γνωρίζουμε και εάν η Ανατολική Γερμανία θα μπορούσε κι εκείνη να δώσει ξεχωριστά στοιχεία ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή, οι παράμετροι και οι κατηγορίες που θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη είναι πραγματικά πολλές, τα διαθέσιμα στοιχεία ελάχιστα, και συνεπώς ο υπολογισμός εξαιρετικά δύσκολος.

Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια πρώτη εικόνα στο θέμα ‘Νεκροί Γερμανοί στρατιώτες λόγω της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941-1944′, γνωρίζοντας, όπως τονίσαμε, πως τα στοιχεία και οι αριθμοί αποκλείεται να είναι απολύτως ακριβή. Σίγουρα, αργότερα θα έχουν αναθεωρηθεί, και σίγουρα θα έχουν προκύψει νέοι κατάλογοι με νεότερες πληροφορίες και αποδείξεις. Γι’ αυτόν το λόγο, κάθε βοήθεια ή διόρθωση είναι καλοδεχούμενη στην προσπάθεια, αφού γίνεται η αρχή, να προσεγγιστεί ακριβέστερα η αλήθεια.

Σύμφωνα με το έγγραφο, λοιπόν, υπάρχουν περίπου 16.000 ταφέντες μόνο στα δύο από τα γερμανικά νεκροταφεία (Διόνυσος και Μάλεμε), καθώς υπήρξαν πολλοί ακόμα νεκροί που θάφτηκαν στην επαρχία και στα νησιά από τις κατά τόπους φρουρές, όπως και πολλοί νεκροί ακόμα των οποίων τα πτώματα δεν έχουν βρεθεί ή έχουν βρεθεί αλλά δεν δεν περισυνελέγησαν λ.χ. από μάχες με αντάρτες (που πολλές φορές έθαβαν οι ίδιοι τους νεκρούς Γερμανούς) ή ήταν αδύνατο να ταφούν λ.χ. από διαμελισμό λόγω εκρηκτικών, σαμποτάζ κά.

Α – Από τους 16.000 έχουμε μετρημένους (κατηγορίες εύκολα μετρήσιμες):

– 121 που πέθαναν σαν αιχμάλωτοι πολέμου, μετά την Συνθηκολόγηση.
– 139 που δικάστηκαν από στρατιωτικά δικαστήρια για διάφορα εγκλήματα, καταδικάστηκαν σε θάνατο ναι εκτελέστηκαν.
– 721 που πέθαναν σε στρατιωτικά νοσοκομεία, προσβληθέντες από μαλάρια, τύφο και άλλες ασθένειες.
– 237 που αυτοκτόνησαν επί ελληνικού εδάφους.

# Σύνολο Α = 1.218 νεκροί ‘μη μάχης’

 

Β – Ξέρουμε επίσης με σχετική ακρίβεια ότι έχουν καταμετρηθεί οι εξής νεκροί:

– 3.352 νεκροί από την Μάχη της Κρήτης.
– 2.600 νεκροί τουλάχιστον από τις μάχες κατά την εισβολή. Νεκροί από την εισβολή στην πραγματικότητα είναι περισσότεροι διότι αρκετοί θάφτηκαν στη Βουλγαρία.
– 300-350 νεκροί από τη μάχη της Λέρου συν κάποιες λίγες εκατοντάδες από συμμαχικούς βομβαρδισμούς (π.χ. Πειραιάς) και ναυμαχίες με υποβρύχια (π.χ. Καρλόβασι, Γύθειο). Οι νεκροί αυτοί, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θάφτηκαν στα δύο γνωστά νεκροταφεία, περισσότερο πιθανό είναι να είχαν θαφτεί στα νησιά, αλλά παίρνουμε την πιο συντηρητική εκδοχή, πως δηλαδή κάποιες εκατοντάδες από αυτούς έστω ότι έχουν καταμετρηθεί κι έχουν θαφτεί σε Διόνυσο ή Μάλεμε.

# Σύνολο Β = 6.300 νεκροί μάχης από επιχειρήσεις Ελληνικού/Συμμαχικού στρατού

# Σύνολα Α+Β=7.500 περίπου

Κηδεία Γερμανού στρατιώτη, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αν μετράμε καλά, υπάρχουν άλλοι 7 τάφοι.
Κηδεία Γερμανού στρατιώτη, στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Αν μετράμε καλά, υπάρχουν άλλοι 7 τάφοι.

 

Γ – Γνωρίζουμε επίσης:

– 1.094 που τραυματίσθηκαν θανάσιμα κατά την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδαφος.
– 376 που σκοτώθηκαν σε μάχες με αντάρτες

# Σύνολο Γ = 1.470 νεκροί μάχης από βίαιο θάνατο κατά την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων εντός της Ελλάδας περιόδου 1941-1944

Με την καθοριστική σημείωση της γερμανικής υπηρεσίας πως:
«Δεδομένου ότι δεν αναφέρεται σε όλες τις δηλώσεις των ταφέντων το είδος της μάχης, θα μπορούσε ο αριθμός αυτός 376 να είναι μεγαλύτερος, ενώ ο αριθμός 13.337 μικρότερος».

Εκπληκτική φωτογραφία των ΑΣΚΙ από σαμποτάζ ανταρτών σε αμαξοστοιχία, την στιγμή της επιχείρησης. Χωρίς κασκαντέρ, ασφαλώς.
Εκπληκτική φωτογραφία των ΑΣΚΙ από σαμποτάζ ανταρτών σε αμαξοστοιχία, την στιγμή της επιχείρησης. Χωρίς κασκαντέρ, ασφαλώς.

 

Δ – Νεκροί χωρίς συγκεκριμένη αιτία θανάτου, η μεγαλύτερη κατηγορία:

13.337 στρατιώτες οι οποίοι έπεσαν στην μάχη μεταξύ αυτών και εκείνοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν ναυμαχίες και αεροπορικές επιχειρήσεις και των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν καθώς και τραυματίες, οι οποίοι υπέκυψαν στα τραύματά τους

 

Αφαιρώντας από τους συνολικά 16.000 ταφέντες τον αριθμό 7.500 (σύνολο Α+Β) έχουμε 8.500 νεκρούς μάχης ή κατά την άσκηση των στρατιωτικών τους καθηκόντων σε ελληνικό έδαφος, από βίαιο θάνατο την περίοδο 1941-1944, μαζί με τους 1.470 της κατηγορίας Γ.

Αυτές οι αμέτρητες κουκίδες δείχνουν τα σαμποτάζ κατά τη διάρκεια 30 μόνο ημερών. Ασφαλώς πρωτοστάτησαν ή συμμετείχαν Αγγλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σαμποτάζ ήταν αναίμακτα. Το αντίθετο, μάλιστα, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς.
Αυτές οι αμέτρητες κουκίδες δείχνουν τα σαμποτάζ κατά τη διάρκεια 30 μόνο ημερών. Ασφαλώς πρωτοστάτησαν ή συμμετείχαν Αγγλοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα σαμποτάζ ήταν αναίμακτα. Το αντίθετο, μάλιστα, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς.

 

Πρόκειται για ένα απολύτως λογικό νούμερο, οι ‘Νεκροί Γερμανοί στρατιώτες λόγω της Εθνικής Αντίστασης την περίοδο 1941-1944’ να είναι γύρω στις 8.000 με 9.000, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψη τα εξής:

– Ο μέσος συνολικός αριθμός Γερμανών που στάθμευαν στην Ελλάδα ήταν από 100.000 έως 140.000, ανάλογα με την περίοδο. Το 1941 και 1942 στάθμευαν λιγότερα στρατεύματα στην Ελλάδα, αλλά από την συνθηκολόγηση της Ιταλίας το φθινόπωρο του 1943 και μετά, οι γερμανικές δυνάμεις αυξήθηκαν. Το συνολικό προσωπικό δεν ήταν ποτέ λιγότερο από το ισοδύναμο 6 μεραρχιών, ανεξάρτητα πόσες ακριβώς μεραρχίες στάθμευαν σε κάθε χρονική στιγμή. Λ.χ. λίγο πριν την αποχώρηση των Γερμανών, τον Αύγουστο του 1944, και ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι Γερμανοί να εγκαταλείπουν την Ελλάδα, υπήρχαν 6 μεραρχίες συν κάποιες μικρότερες μονάδες ακόμα, δείτε κι εδώ ‘Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής στην Ελλάδα 1941-1945‘.

Ασφαλώς, η τυπική δύναμη μιας μεραρχίας αυξομειωνόταν ανάλογα με την εποχή, κι έτσι μια μεραρχία είχε άλλοτε από 13-15 χιλιάδες στρατιώτες κι άλλοτε μέχρι 25-27 χιλιάδες στρατιώτες, βλ. π.χ. εδώ.

Ετσι ένας μέσος όρος 100.000 με 140.000 δεν πρέπει να απέχει πολύ από τα πραγματικά στοιχεία, που άλλωστε μεταβάλλονταν συνεχώς.

Γερμανικό Επιτελείο Στρατού, Κατανομή γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1944.
Γερμανικό Επιτελείο Στρατού, Κατανομή γερμανικών δυνάμεων στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1944.

 

– Ο ΕΛΑΣ είχε στα τέλη της Κατοχής το λιγότερο 50.000 ένοπλους κανονικούς στρατιώτες ενταγμένους σε μεραρχίες. Σύμφωνα με τον ίδιο τον ΕΛΑΣ, η δύναμή του μόνιμου ΕΛΑΣ και ΕΛΑΝ κατά την απελευθέρωση ήταν 91.000 ένοπλοι συν 50.000 εφεδροελασίτες. Παίρνουμε μια πολύ συντηρητική εκδοχή, αυτή των 50.000 στρατιωτών. Επίσης, ο Στέφανος Σαράφης κάνει λόγο για απώλειες Γερμανών λόγω της δράσης του ΕΛΑΣ 17.536, αλλά ο αριθμός μάλλον κρίνεται υπερβολικός. Ωστόσο, καταμετρά 327 μάχες εκ παρατάξεως, ενώ στον απολογισμό του βιβλίου ‘Η Εθνική Αντίσταση των Ελλήνων κατά των Γερμανών-Ιταλών και Βουλγάρων καταχτητών 1941-1944‘, εκδόσεις Τσιβεριώτης, 1999, που επιμελήθηκε ομάδα αντιστασιακών συγγραφέων και βγήκε με το όνομα του Ευάγγελου Γιαννόπουλου, καταμετρώνται 598 μάχες, προφανώς μαζί με αψιμαχίες ή μικρές συμπλοκές.

– Ο ΕΔΕΣ με δύναμη 6.000-8.000 ή ίσως κατά τον ίδιο τον ΕΔΕΣ 10.000 δυναμικό, σύμφωνα με τον ιστορικό του Κώστα Ιωάννου, έδωσε περίπου 95 μάχες εκ παρατάξεως.

Η δύναμη του ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 1944.
Η δύναμη του ΕΛΑΣ τον Νοέμβριο του 1944.

 

Για ποιο λόγο γράφονται όλα αυτά;;; Γνωρίζουμε ότι τότε, την περίοδο 1941-1944, υπήρχαν άνθρωποι που έλεγαν «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου», όπως στην περίπτωση του, κατά πάσα πιθανότητα, 16χρονου σαλταδόρου Γιάννη Στραβού που χάραξε αυτές τις λέξεις στα μπουντρούμια της Κοραή 4, μαζί με την ελπίδα του να μην εκτελεστεί ο αδελφός του Μιχάλης, όπως και με την επιθυμία του να δοθεί το ρολόι και το σακάκι σε κάποια προσφιλή του πρόσωπα.

Υπάρχαν, επίσης, και εκείνοι που έλεγαν π.χ. «Αι γερμανικαί απώλειαι από την δράσιν των ληστανταρτών εγκληματιών αποκλείεται να είναι μεγαλυτέρα των 376, αφού η γερμανική πολεμική μηχανή είναι αήττητος».

 

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Περισσότερα χαράγματα στους τοίχους, αλλά και ποιήματα, ζωγραφιές, σκίτσα, συνθήματα, σημειώματα κά στην έκδοση ‘Χώρος ιστορικής μνήμης 1941-1944, Κοραή 4, Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής, εκδόσεις Καθημερινή + Εθνική Ασφαλιστική, 1991’, όπως και στο πρώτο (και βραβευμένο) φιλμ του γνωστού σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη ‘Μυρίζοντας μόνο Γιασεμί‘, 1994.

Δεν γνωρίζουμε αν από την πρώτη κατηγορία υπάρχουν ακόμα τέτοιοι άνθρωποι γύρω μας ή έστω κάποιοι που να συνεχίζουν την παράδοση αυτή (αν και δεν συγκρίνονται επ’ ουδενί οι καταστάσεις, μάλλον ναι, κάποιοι λίγοι στα ίδια χνάρια πρέπει να υπάρχουν, αν κρίνουμε από το κύμα συμπαράστασης στους πρόσφυγες αυτές τις μέρες). Από την δεύτερη, όμως, είναι απολύτως βέβαιο ότι υπάρχουν. Και εξακολουθούν να λένε τα ίδια πράγματα, όπως το 1944. Εϊναι οι ίδιοι και οι συγγενείς τους, είναι οι απόγονοι δωσιλόγων και ταγματασφαλητών, όπως τους είχαμε γνωρίσει εδώ, ‘Η ιστορία του αρχιφύλακα Γεώργιου Μιχαλολιάκου: Πρόδωσε το ΕΑΜ για να πάει στα Τάγματα Ασφαλείας, μένοντας πιστός στον όρκο του προς τον Χίτλερ μέχρι το τέλος‘.

Είναι κι άλλοι που συνηγορούν σ’ αυτά τα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι αντάρτες σκότωσαν μόνο 376 Γερμανούς», από πιο δήθεν ‘επιστημονική’ σκοπιά, κι αυτούς τους γνωρίζουμε, λ.χ. από εδώ και το σκεπτικό είναι το ίδιο, η υποβάθμιση αυτών των προσπαθειών, τότε και τώρα.

Οι πρώτοι, πάντως, ήταν αυτοί που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα, τον φόρο αίματος, όπως μπορούμε να δούμε στις παρακάτω φωτογραφίες από το αρχείο του XYZ Contagion:

 

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Εκτελέσεις και απαγχονισμοί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ορισμένες φωτογραφίες ενδέχεται να μην προέρχονται από την Ελλάδα. Για περιγραφές και χρονολογίες, κάντε κλικ, θα βοηθήσουν οι τίτλοι των αρχείων (όχι επιμελημένες λεζάντες, λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως, αλλά το νόημα βγαίνει).

 


 

Δείτε επίσης παλαιότερα άρθρα με θέμα ‘Κατοχή‘ και ‘Εθνική Αντίσταση‘, και με θέμα ‘Τάγματα Ασφαλείας‘ και ‘Δωσίλογοι

# Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/02/17/

# Μιχάλης Νικολινάκος – Ο σεμνός ζεν πρεμιέ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το μπλόκο της Κοκκινιάς στη μεγάλη οθόνη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/08/18/nikolinakos/

# Μια στιγμή απόλυτου κακού και μια στιγμή απόλυτου καλού, απ’ τα χρόνια της Κατοχής + Συν η αποκάλυψη ενός μαγικού μυστικού: Ποιο είναι το απόλυτο αντικαταθλιπτικό;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/04/katoxi-apolyto-kalo-kako/

# Οι δωσίλογοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης – 1942: «Αρκετά εβραϊκά όντα έμειναν στον τόπο» – 1943: «Αι ελληνικαί γεννεαί θα εορτάσουν όταν αποκαθαρθή η γάγγραινα με τους κίτρινους αστέρας» (Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, το ‘Μαύρο Σάββατο’ της 11ης Ιουλίου 1942)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/01/13/mavro-sabbato/

# Η ιστορία του αρχιφύλακα Γεώργιου Μιχαλολιάκου: Πρόδωσε το ΕΑΜ για να πάει στα Τάγματα Ασφαλείας, μένοντας πιστός στον όρκο του προς τον Χίτλερ μέχρι το τέλος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/02/19/georgios-mix-drvda-father/

# «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/08/24/me-piasane-ta-ss-apoleies-nazi-apo-antartiko/

# Πλαστές ταυτότητες που έσωσαν ζωές, στην κατεχόμενη Αθήνα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα ‘Ενθέματα’ της κυριακάτικης ‘Αυγής’, 2012-01-29)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/01/29/synergasia-me-enthemata-ebraioi-athinas/

# Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα ‘Ενθέματα’ της κυριακάτικης ‘Αυγής’ – Το πρώτο σημείωμα για την άγνωστη εφημερίδα ‘Η Ελλάς’ των Δεκεμβριανών
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/04/2011-12-04-synergasia-me-enthemata-ellas/

# Ντοκουμέντο: Εφημερίδα ‘Η Ελλάς’, η επίσημη κυβερνητική εφημερίδα των Δεκεμβριανών του 1944 – Ολα και τα 46 φύλλα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/08/16/efimerida-ellas/

# Η έκλυσις των ηθών και η ανηθικότητα των μπολσεβίκων – Συκοφαντίες κατά των ΕΠΟΝιτισσών
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/14/eklysis-ton-h8on-ton-mpolsebikon/

# Ποδόσφαιρο στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/12/podosfairo-polemos-katoxi-emfylios/

# Ποιοι πρωτοτύπησαν στις κιτς τελετές-φιέστες στις Θερμοπύλες με τις περικεφαλαίες, τις δάδες, τις «εξελιγμένες σβάστικες» (μαίανδρους) και την ‘κρυπτεία’ του Κασιδιάρη;;; Οι χιτλερόψυχοι της Χρυσής Αυγής ή οι φυσικοί τους πρόγονοι της Βέρμαχτ το 1941;;; – Φωτογραφίες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/21/kitsch-teletes-xa-wehrmacht/

# Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/23/

# Οι μαρτυρίες – Ελληνες τσιγγάνοι στην Εθνική Αντίσταση και στα χρόνια της κατοχής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/14/oi-martyries-ellines-tsigganoi/

# Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς (1918-2011) – ‘Ελληνας, Εβραίος και αριστερός’, ο ‘Βύρων’ του ΕΛΑΣ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/19/moysis-mpourlas-1918-2011/

# Ενα βιβλίο για τη Ρόζα Ιμβριώτη και το πρώτο Πανελλαδικό Συνέδριο Γυναικών το 1946
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/18/ena-biblio-gia-ti-roza-imbrioti/

# Ενα αθησαύριστο ποίημα του Γιώργου Κοτζιούλα από το αναγνωστικό ‘Τα Αετόπουλα’ για την Γ’ και Δ’ τάξη (‘του βουνού’), 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/19/kotzioulas-ellinopoula/

# Δύο φωτογραφίες, Θεσσαλονίκη, 1947 – Η στιγμή της εκτέλεσης αριστερών καταδικασθέντων εις θάνατον
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/06/27/dyo-fotografies-thessaloniki-1947-ektelesi/

# Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/15/symmoriopliktoi-olympiakos-aris/

# Πότε και από ποιους διακινήθηκε για πρώτη φορά η φήμη πως ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ομοφυλόφιλος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/06/16/proti-fora-fimi-aris-velouxiotis-omofylofilos/

# Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/11/ploumpidis-bibliografia/

# Σπάνιες φωτογραφίες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική Κατοχή, 30 Οκτωβρίου 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/30/spanies-foto-uessaloniki-apelef8erosi/

# Πως βγήκε το σύνθημα ‘ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/08/23/synthima-eam-elas-meligalas/

# Ιάσονας Χανδρινός – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία (άρθρο στον ‘Δρόμο της Αριστεράς’ 2011-09-17) και μια παραπομπή στο ιστολόγιό μας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/09/17/iasonas-xandrinos-eam-elas-meligalas/

# Οι κινηματογραφιστές του ΕΛΑΣ – Ολα τα φιλμ-ντοκουμέντα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/24/kinimatografistes-elas/

# Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για ‘την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας’ στον Εμφύλιο!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/18/telika-yparxoun-dyo-tainies/

# Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/06/arxeiako-yliko-aixmalotoi-tou-dse/

# Αγνωστο σπάνιο φιλμ από τις μέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, Οκτώβριος 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/03/05/spanio-film-liberation-athens/

# Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, Ιωάννινα, 25 Μαρτίου 1944, όλη η σειρά των 19 φωτογραφιών
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/05/25/ioannina-ebraioi/

# Το δελτίο προγραφών και καταγγελιών με τους στοχοποιημένους από την ΟΠΛΑ προδότες – Η ‘κόκκινη βία’ [*] της εφημερίδας ‘Κατηγορώ’, έκδοση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αθήνα, 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/06/03/deltio-prografon-opla-katigoro/

# Συζήτηση για τα γεγονότα στο Μελιγαλά το 1944, και περί ‘μαύρης βίας’ VS ‘κόκκινης βίας’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/09/20/syzitisi-meligalas-athens-voice/

# Τέσσερα συν ένα επίκαιρα αποκαλυπτικά εκλογικά κουίζ: Ο υπερ’πατριώτης’ βουλευτής που καλεί ξένο στρατό + Το ζεύγος νεοδημοκρατών που ηράσθησαν εντός της ΕΠΕΝ + Ο βασιλικός φίλος των Γλύξμπουργκ περιφερειάρχης + Ο δημοσιογράφος που βοήθησε το δικαστήριο της 17Ν + Το χειρότερο είδος ταγματασφαλήτη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/27/tessera-syn-ena-quiz/

# Μια μικρή περιήγηση στο περιβόλι των ΜεταΑναθεωρητών του Φερόμενου και Λεγόμενου ΝΕου Κύματος (aka ρεύμα Καλύβα-Μαραντζίδη)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/07/11/neo-kyma-maflenek-kondylia/

# Απάντηση στο κουίζ: ‘Γιατί την 7η Απριλίου 1941 οι Αθηναίοι βγήκαν στους δρόμους με τουρκικές σημαίες;;;’ + 2 σκίτσα εποχής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/11/28/quiz-1941-a8inaioi-me-tourkikes-simaies/

# Ντοκιμαντέρ – Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς τον Οκτώβριο του 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/12/ntokimanter-agnosti-eksegersi-ellines-ebraioi/

# Οι ‘Εικόνες Κατοχής’ του Βάσου Μαθιόπουλου, και το ολοκαύτωμα στο χωριό Κοντομαρί Χανίων τον Ιούνιο του 1941
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/11/oi-eikones-katoxis-tou-basou-mathiopoulou/

# Επιστολή προς Χίτλερ και τον ‘ευκλεή ηρωικό στρατό του’, 10 Απριλίου 1941, από τον Επίσκοπο Πατάρων Μελέτιο και τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Αναστάσιο Πέντζο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/04/14/meletios-pataron-epistoli-pros-hitler/

# Συμφωνία της Βάρκιζας, σαν σήμερα 12 Φεβρουαρίου 1945 – Ενα ανέκδοτο περιστατικό
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/02/12/varkiza-anekdoto-peristatiko/

# Το έβδομο συνέδριο του ΚΚΕ και το καταστατικό του 1945, όπως ψηφίστηκε στο συνέδριο, 1 έως 6 Οκτωβρίου 1945
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/09/to-ebdomo-synedrio-tou-kke/

# Εκλογές 1946, Νίκος Ζαχαριάδης προς τα κόμματα του ‘παλαιοδημοκρατικού Κέντρου’: Ελάτε να καταρτίσουμε μαζί εκλογικούς συνδυασμούς 50%-50%
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/13/zaxriadis-pros-kommata-kentrou/

# «Δεν μας φτάν’ η φτώχεια μας …», απάντησε η γιαγιά στον ΕΑΜικό αντιπρόσωπο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/08/31/giagia-ftoxia-kommounismos/

# Yad Vashem – Ελληνες Δίκαιοι των Εθνών – 306 ονόματα – Greek Righteous Among the Nations – Honored by Yad Vashem [έως την 01 January 2010]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/16/yad-vashem/

# Γειά σας ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες και χίτες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/26/tagmatasfalites-xorofylakes-kai-xites/

# Ονομα: Μπαρμπαρούσης – Βαθμός: Ανθυπασπιστής (ΠΖ) – Μονάδα: …
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/29/mparmparousis/

# Καρατζαφέρης ο ΕΛΑΣίτης, ο ‘κομμουνιστοληστοσυμμορίτης ΕΑΜοβουργαροσλάβος ψειροκατσαπλιάς’ μπάρμπας του Γεώργιου Καρατζαφέρη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/02/karatzaferis-o-katsaplias/

# Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος (πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου) στη δίκη των δωσιλόγων
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/24/

# Οι Ελληνες κουΐσλιγκ – Ιωάννης Ράλλης – Το βιβλίο Γεώργιος Ράλλης – Ο Ιωάννης Δ. Ράλλης ομιλεί εκ του τάφου, 1947
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/22/oi-ellines-quisling-rallis/

# Οι Ελληνες κουΐσλιγκ – Κωνσταντίνος Λογοθετόπουλος – Ιδού η αλήθεια, 1948
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/20/oi-ellines-quisling-logothetopoulos/

# Οι Ελληνες κουΐσλιγκ – Γεώργιος Τσολάκογλου – Απομνημονεύματα, 1959
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/19/oi-ellines-quisling-tsolakoglou/

# Ενας καθηγητής, ο Ζουράρις, κι ένας δικηγόρος, ο Πλεύρης (αλλά τη δεκαετία του 1940, στην Κατοχή)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/28/

# Δημήτρης Γληνός – Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο ΕΑΜ [Ο Ρήγας 1944]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/17/dimitris-glinos-ti-einai-to-eam/

# Λάκης Σάντας (1922-2011): «Εμείς είμαστε δρακογενιά»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/30/lakis-santas/

# Αντώνης Αγγελούλης (Βρατσάνος) – Βροντάει ο Ολυμπος, εκδόσεις ‘Γνώσεις’, 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/24/aggelos-bratsanos/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/14/nikos-zaxariadis-autobiography/

# Ενα νέο βιβλίο για τον Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο) – Ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, το εξιλαστήριο θύμα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/29/biblio-kostas-karagiorgis/

# Λεύκωμα Συλλογικό – ‘Θυσιαστήριο της Λευτεριάς, Πρωτομαγιά’, εκδόσεις Ο Ρήγας, 1945
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/16/lefkoma-syllogiko-protomagia/

# Σόλων Ν. Γρηγοριάδης – Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, 1941-1974, ή 12.141 ημέρες Ιστορίας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/06/solon-grigoriadis-istoria/

# Βιβλίο ‘Η Ελλάδα 1936-44. Δικτατορία, κατοχή, αντίσταση’, Χάγκεν Φλάισερ & Νίκος Σβορώνος (επιμέλεια)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/06/24/ellada-1936-44-fleischer-svoronos/

# The National Archives (TNA) ‘Special Operations Executive SOE + Greece’ Kew’s collections + SOE in Greece basic bibliography
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/05/15/soe-greece/

# Δημήτρης Ψαρράς – Ζήλεψε τη δόξα του Μανιαδάκη, Ο βουλευτής του ΛάΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος χέρι-χέρι με τον διαβόητο υπουργό του Μεταξά (άρθρο στην ‘Ελευθεροτυπία’ 2011-10-09)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/10/09/dimitris-psarras-zilepse-doxa-maniadaki/

# Δημήτρης Ψαρράς – Η κατοχή και οι «χούλιγκαν», Επεισόδια στο ποδόσφαιρο του 1944 (άρθρο στην ‘Ελευθεροτυπία’ 2011-05-08)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/08/dimitris-psarras-katoxi-kai-hooligan/

# Τάσος Κωστόπουλος – Απ’ τον πόλεμο στα «πεζοδρόμια» (άρθρο στην ‘Ελευθεροτυπία’ 2011-01-30)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/30/tasos-kostopoulos-dakrygona/

# Εκατό χρόνια φασιστικές οργανώσεις: Μικρή συμβολή στην περιοδολόγηση + Κάποιες σκέψεις για τις αιτίες της εκτίναξης της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/16/fasistikes-orgs-100-xronia/

# Σκηνή Δεύτερη #02: Ιούλιος 1964, ΕΚΟΦ, Εβραϊκή Συναγωγή, Παγκράτι (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/02/skini-02/

# Σκηνή Ενατη #09: Από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου στο Σήμερα, Connecting the dots (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/09/skini-09/

# Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις: Νέα στοιχεία – Εννιά συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή – Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #04]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/11/kryfa-04-parakratos-nazistiko-zombi/

# Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ – Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/10/xameno-film-1922-smyrni-athina-peiraias/

# Μια συγκλονιστική (αντιπολεμική) φωτογραφία που αξίζει εκατομμύρια λέξεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/08/31/mia-antipolemiki-fotografia/

 


 

Φωτογραφικό υλικό, έγγραφα, δημοσιεύματα εφημερίδων και άλλα ντοκουμέντα από τη δράση ταγματασφαλητών, γερμανοτσολιάδων, δωσιλόγων, ενόπλων συνεργατών των κατακτητών και άλλων πολλών καθαρμάτων. Μέσα υπάρχει και ένας σύγχρονος δωσίλογος που φωτογραφίζεται με υψηλόβαθμο ναζιστή. Βρείτε τον 🙂

Advertisement

43 σκέψεις σχετικά με το “«Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»

  1. Αναδημοσιεύσεις:

    «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί» | Ώρα Κοινής Ανησυχίας
    https://anhsyxia.wordpress.com/2015/08/25/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CF%89/

    ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί»
    http://alter45.blogspot.gr/2015/08/376.html

    sibilla – σίβυλλα: «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου»…
    http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.gr/2015/08/blog-post_196.html

    «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί» « XYZ Contagion | crockorozistas
    https://crockorozistas.wordpress.com/2015/08/26/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CF%89/

    «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχίδια μου» – Ή μια απάντηση στα ακροδεξιά μυθεύματα πως δήθεν «οι γερμανικές απώλειες από την Εθνική Αντίσταση ήταν μόνο 376 Γερμανοί νεκροί» « Κάδος Ανατύπωσης
    https://kadosanakyklosis.wordpress.com/2015/08/27/%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CF%83-%CE%B5%CF%83-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%AC-%CE%B5%CE%B3%CF%8E-%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CF%89/

    «Με πιάσανε τα ΕΣ-ΕΣ αλλά εγώ τους γράφω στ’ αρχι@@α μου» | AlfaVita – Εκπαιδευτικό Ενημερωτικό Δίκτυο
    https://www.alfavita.gr/arthron/me-piasane-ta-es-es-alla-ego-toys-grafo-st-arhia-moy

  2. Γιώργος Μαργαρίτης – Η Εθνική Αντίσταση (http://edume.myds.me/00_0070_e_library/10003/1014/13_documents/t13_k08.pdf) στο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ τόμος 13

    ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ 1940 – 1949 εκδ ΔΟΜΗ (http://edume.myds.me/00_0070_e_library/10003/1014/13_tomos.htm)

    Η Αντίσταση και ο ΕΛΑΣ: µία αποτίµηση

    Στην σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, η δηµιουργία και η ανάπτυξη του ΕΛΑΣ, όπως και
    του όλου κινήµατος που ονοµάστηκε Αντίσταση, είναι φαινόµενο µοναδικό, κοµβικό
    για την κατανόηση της πολυκύµαντης ιστορίας της χώρας στον 20ό αιώνα. Αλλά και στο
    διεθνές επίπεδο σπανίζουν οι αντίστοιχες καταστάσεις. Ο ΕΛΑΣ δεν δηµιουργήθηκε µε
    την ενίσχυση, τις εντολές και την στήριξη ενός εγκατεστηµένου κρατικού µηχανισµού,
    όπως έγινε µε το –περιορισµένων διαστάσεων– αντάρτικο στη Γαλλία ή το αντίστοιχο
    και πολύ πιο σηµαντικό στη Σοβιετική Ένωση. Η δηµιουργία του δεν καθορίστηκε
    επίσης από εσωτερική σύγκρουση εθνικισµών, όπως έγινε στη Γιουγκοσλαβία. Δεν είχε
    την θεωρητική µονολιθικότητα και τα έντονα τοπικά –και αρχαϊκά– χαρακτηριστικά,
    όπως στην Αλβανία. Μέρος του παγκόσµιου αντιφασιστικού αγώνα, ο ΕΛΑΣ είχε τη δική
    του ταυτότητα και τα ιδιαίτερα, εντυπωσιακά, χαρακτηριστικά του.

    Στην τελική έκβαση του πολέµου, το ειδικό βάρος της ελληνικής Αντίστασης, του
    ΕΛΑΣ, ελάχιστα καθοριστικό ήταν. Σ’ έναν πόλεµο όπου, στην ευρωπαϊκή µόνο εκδοχή
    του, πήραν µέρος περισσότεροι από ογδόντα εκατοµµύρια πολεµιστές –στα πέντε
    χρόνια της διάρκειάς του– οι εκατόν πενήντα χιλιάδες που υπηρέτησαν συνολικά –όχι
    όλοι την ίδια περίοδο– στις γραµµές του ΕΛΑΣ, ελάχιστη σηµασία είχαν. Η δηµιουργία
    όµως µιας αξιόµαχης, ισχυρής στρατιωτικής δύναµης, έξω από κρατικές δοµές, µέσα
    από κοινωνικές και συνεπακόλουθες πολιτικές διεργασίες, αποτέλεσε ένα σταθµό στην
    ιστορία της χώρας µας και όχι µόνο. Ήταν απλά η είσοδος σε µία νέα εποχή.

    Το µέγεθος των λαϊκών στρατών της Αντίστασης ήταν συνάρτηση ενός εύθραυστου
    µαθηµατικού τύπου – εύθραυστου µε την έννοια της διαρκούς µεταβλητότητας των
    παραµέτρων του. Πολύ απλά, ένας αντάρτικος στρατός έπρεπε να απορροφά από την
    κοινωνία µέσα από την οποία προερχόταν τέτοιο ποσοστό παραγωγικού πλεονάσµατος
    που να είναι µικρότερο –έστω και λίγο– από το αντίστοιχο ποσοστό της αφαίµαξης
    που το κατοχικό καθεστώς και οι κατακτητές σχεδίαζαν για τους αγρότες. Υπό αυτή
    τη σκοπιά η γερµανική τακτική της πυρπόλησης χωριών και κεφαλαιουχικών αγαθών
    (αποθηκών, εργαλείων, αροτριώντων ζώων κλπ.) είχε µία κάποια αποτελεσµατικότητα.
    Συρρικνώνοντας το παραγωγικό πλεόνασµα και τα αποθέµατα µιας περιοχής περιόρι-
    ζαν τη δυνατότητά της να στηρίζει λαϊκό στρατό και υποχρέωναν τον τελευταίο, είτε
    να γίνει δυσάρεστος στην κοινωνική του βάση αποσπώντας περισσότερα απ’ όσα η
    τελευταία ήταν διατεθειµένη να του προσφέρει, είτε να γίνει ευάλωτος, µεταφέροντας
    τη δραστηριότητά του – µε στόχο την απόκτηση πρόσθετων πόρων να αναγκαστεί
    να εξαπλωθεί σε στρατηγικά δυσµενείς γι’ αυτόν περιοχές (στα πεδινά). Η «µάχη
    της σοδειάς» το καλοκαίρι του 1944 γινόταν π.χ. στα προάστια της Λάρισας όπου τα
    άρµατα της 4ης Τεθωρακισµένης Μεραρχίας της Αστυνοµίας των SS ήταν σαφώς πιο
    επικίνδυνα απ’ ό,τι στα ορεινά των Χασίων, του Ολύµπου ή του Κόζιακα.

    Για τον λόγο αυτό τα µεγέθη των λαϊκών στρατών είχαν µεταβαλλόµενο ανώτατο όριο,
    αυξοµειούµενο σύµφωνα µε τις ειδικές περιστάσεις. Ο ΕΛΑΣ ο οποίος έφθασε σε µία
    αιχµή ίσως 40.000 µαχητών µετά τον αφοπλισµό των ιταλικών στρατιωτικών σχη-
    µατισµών τον Σεπτέµβριο του 1943, περιορίστηκε σε 30.000 περίπου µαχητές την
    άνοιξη του 1944 (και ως αποτέλεσµα των γερµανικών επιχειρήσεων του χειµώνα)
    και καθηλώθηκε στις 35 ως 40.000 έως την Απελευθέρωση για να φτάσει το µέγιστο
    της δύναµής του στα τέλη του 1944 (στην περίοδο της «ΕΑΜοκκρατίας») µε 50.000
    ίσως µαχητές. Κάτι ανάλογο µπορούµε να παρατηρήσουµε στα γειτονικά κράτη, στην
    Ιταλία για παράδειγµα όπου οι 130 έως 150.000 αντάρτες του χειµώνα 1943-1944
    (τροφοδοτηµένοι από τη διάλυση του ιταλικού φασιστικού στρατού) συρρικνώθηκαν
    σε 70.000 το 1944–1945.

    Στην ιστοριογραφία του Β’ Παγκοσµίου πολέµου η πιο επιτυχηµένη στρατιωτική επι-
    χείρηση των λαϊκών στρατών της Αντίστασης θεωρείται –µάλλον άδικα– η καθήλωση
    της µεραρχίας Das Reich στην κίνησή της προς το µέτωπο της Νορµανδίας στα 1944.
    Τι θα πει όµως αποτελεσµατικότητα;

    Δεν είµαστε σε θέση να προσδιορίσουµε µε ακρίβεια το πόσοι από τους 14.370 τάφους
    Γερµανών στρατιωτών που βρίσκονται –ή που βρέθηκαν– στην Ελλάδα (Sorge, The
    Other Price of Hitler’s War, 1986, σ.. 24) οφείλονται στη δράση της ένοπλης Αντίστα-
    σης. Μπορούµε όµως µε σχετική αξιοπιστία στις εκτιµήσεις µας να κάνουµε συγκρίσεις
    και υπολογισµούς. Γνωρίζουµε ότι οι νεκροί Γερµανοί στην σύντοµη εκστρατεία στην
    Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 ήσαν 1.100, οι απώλειες στη µάχη της Κρήτης ήσαν
    4.000 σχεδόν, οι απώλειες στις δευτερεύουσες επιχειρήσεις (Δωδεκάνησα, Ιόνια το
    1943 κλπ.) και τους βοµβαρδισµούς δεν ήσαν περισσότεροι των 1.000 νεκρών. Η
    διαφορά που προκύπτει, περισσότεροι από 8.000 νεκροί, πρέπει µάλλον να µοιραστεί
    µεταξύ των θανόντων από ασθένεια ή από µετατραυµατικές επιπλοκές στα ελληνικά
    νοσοκοµεία ( όπου στέλνονταν και τραυµατίες του µετώπου της Αφρικής) και των
    νεκρών που προκάλεσε η ένοπλη Αντίσταση. Δεν θα ήταν λοιπόν εξωπραγµατικό να
    υπολογίσουµε πως η ένοπλη Αντίσταση προκάλεσε στον Γερµανικό στρατό απώλειες
    ως τεσσάρων χιλιάδων νεκρών, χωρίς φυσικά σε αυτούς να υπολογίζονται οι τραυµα-
    τίες, οι Ιταλοί και οι συνεργάτες των Ταγµάτων Ασφαλείας.

    Απέναντι στα ιταλικά στρατεύµατα – του 1943 όµως, όταν η µαχητική αξία των ιτα-
    λικών µονάδων β’ σειράς βρισκόταν στο χειρότερο σηµείο της – η «φονικότητα» του
    ΕΛΑΣ (και του ΕΔΕΣ) ήταν αντίστοιχη, αν όχι ανώτερη εκείνης του επίσηµου ελληνικού
    στρατού στην Αλβανία. Απέναντι στους Γερµανούς τα πράγµατα ήσαν πιο σύνθετα. Ο
    ΕΛΑΣ, µε µέγιστη παρατακτή δύναµη που ποτέ δεν ξεπέρασε τους 40.000 µαχητές,
    προκάλεσε στη Βέρµαχτ σαφώς µεγαλύτερες απώλειες απ’ ό,τι οι 50.000 στρατιώτες
    του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώµατος (ΒΕΣ) και οι 80.000 Έλληνες στρατιώτες του
    τακτικού στρατού (ΤΣΑΜ συν 12η και 20η Μεραρχίες, συν οχυρά) προκάλεσαν σε αυτήν
    τον Απρίλιο του 1941. Σύµφωνα µε µία γενικευτική εκτίµηση ο ΕΛΑΣ έφερε τη σχέση
    απωλειών στην αναµέτρηση των δυνάµεων του Άξονα στην Ελλάδα από το ταπεινό 1
    προς 10 που ήταν στον πόλεµο στη χερσαία Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 στο άκρως
    ικανοποιητικό ένα προς δύο. Πολύ καλή επίδοση για έναν στρατό που ήταν υποχρεω-
    µένος σε αυστηρή πειθαρχία πυρών και που ξεκινούσε τις επιχειρήσεις του µε 0,1 ή
    0,2 µονάδες πυρός (µονάδα πυρός είναι η αναγκαία ποσότητα πυροµαχικών που πρέ-
    πει να διαθέτει µία στρατιωτική µονάδα για να διεξαγάγει επιχείρηση διάρκειας µίας
    ηµέρας). Καθώς η λογική απαγόρευε τέτοιες ενέργειες οι διοικητές πρόσθεταν στις
    διαταγές τους –ως τρόπο εξορκισµού της πραγµατικότητας– το περίφηµο «εφοδιασµός
    από τον εχθρό.

    Επιπλέον, καθώς οι νεκροί του ΕΛΑΣ υπολογίζονται κατά προσέγγιση σε τέσσερις µε
    πέντε χιλιάδες νεκρούς, η σχέση «φονικότητας» του ΕΛΑΣ σε σχέση µε τους αντιπά-
    λους του Γερµανούς µπορεί να αναχθεί σε 1 προς 1,1 ή 1 προς 1,2 χωρίς σε αυτόν τον
    υπολογισµό να συµπεριλαµβάνονται οι Ιταλοί και τα Τάγµατα Ασφαλείας. Να θυµίσουµε
    ότι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέµβριο του 1944 η σχέση «φονικότητας» µεταξύ των
    δυτικών συµµάχων και του γερµανικού στρατού στο µέτωπο της Γαλλίας ήταν 1 προς
    1,5 υπέρ των Γερµανών (Overy) παρά την αεροπορική υπεροπλία και την υπεροχή
    µέσων των πρώτων. Όταν τα βρετανικά επιτελεία εκτιµούσαν από το καλοκαίρι του
    1944 ότι χρειάζονταν 80.000 Βρετανικού Στρατού για να διώξουν τον ΕΛΑΣ από τις
    πόλεις και τους βασικούς συγκοινωνιακούς άξονες της Ελλάδας, µάλλον γνώριζαν µε
    τι είχαν να κάνουν.

    Δεν ήταν όµως η φθορά που προκαλούσε στις ένοπλες δυνάµεις του κατακτητή και
    των συνεργατών του το βασικό κριτήριο για τη στρατιωτική και πολιτική σηµασία της
    ένοπλης Αντίστασης. Κανείς δεν θα είχε την απαίτηση να νικήσει –έστω και στο δικό
    του πεδίο µάχης– ο φτωχός ΕΛΑΣ τον στρατό µιας µητροπολιτικής δύναµης που έσερνε
    πίσω της όλο το οικονοµικό δυναµικό της ευρωπαϊκής ηπείρου.

    Οι πόλεµοι είναι σύνθετες καταστάσεις και όχι παιχνίδια µε στρατιωτάκια όπως θέλουν
    να τους παρουσιάζουν τα ποικίλα πολεµοχαρή περιοδικά που κοσµούν τα περίπτερα
    της χώρας µας. Η τεχνική έκθεση θριάµβου, για παράδειγµα, του Von Strοop στα 1943
    στην καταστροφή του Γκέτο της Βαρσοβίας που επιχειρούσε να αποτυπώσει µε καθαρά
    στρατιωτικούς όρους το πως «εξαφανίστηκε» το Γκέτο (ο τίτλος της έκθεσης ήταν:
    «Το Γκέτο της Βαρσοβίας δεν υπάρχει πια») επιµένοντας βλακωδώς στη στρατιωτική
    υπεροχή των Αρείων απέναντι στους «παρηκµασµένους» Εβραίους αντιπάλους τους,
    αναδείκνυε και αναδεικνύει ακόµα την πολιτική, την ηθική ανωτερότητα των εξεγερ-
    µένων Εβραίων (Παρεπιµπτόντως ο Von Stroop υπήρξε για ένα διάστηµα δάσκαλος και
    οργανωτής των «δικών µας» Ταγµάτων Ασφαλείας).

    Για να το πούµε αλλιώς: Ο θρίαµβος του Άξονα, ο θρίαµβος του ναζισµού θα µπορούσε
    να στηριχθεί µόνο στην εύρυθµη και αποτελεσµατική λειτουργία του σχήµατος της
    Νέας Ευρώπης. Δεν επρόκειτο για µία προαναγγελµένη αποτυχία. Σε πολλές χώρες οι
    Ναζί προσεταιρίστηκαν κοινωνικές οµάδες, πρόσωπα, πολιτικές και οικονοµικές ελίτ,
    στη βάση της ολόπλευρης κοινωνικής αδικίας που δηµιουργούσαν παντού οι κανόνες
    της κατάκτησης. Ακριβώς η Αντίσταση, η ένοπλη, δυναµική ειδικά Αντίσταση, µε το
    µέγεθος των οργανωτικών της επιτυχιών και µε την απρόσµενη ικανότητά της να
    αναπτύσσεται µέσα στο ίδιο το σώµα της ναζιστικής πραγµατικότητας, σώριασε σε
    ερείπια τις πρωτοβουλίες του ναζισµού. Οι ιθύνοντες του ναζισµού το παρατήρησαν
    πρώτοι. Σύµφωνα µε µία ενδιαφέρουσα παρατήρηση του ιστορικού Μπράουνιγκ που
    δεν έχει προσεχθεί όσο θα έπρεπε, η ανησυχία, ο πανικός που προκάλεσαν στην
    πολιτική ηγεσία του Ράιχ οι πρώτες ενδείξεις αντίστασης από την πλευρά αµάχων
    το καλοκαίρι του 1941 στην προέλαση του γερµανικού στρατού (Μάιος στην Κρήτη,
    Ιούλιος στη Σερβία και τα Βαλκάνια -π.β. ως υποπερίπτωση την εξέγερση της Δράµας
    – από τον Ιούνιο στο ανατολικό µέτωπο κλπ.). Ο Μπράουνιγκ συνδέει άµεσα αυτήν
    την ανησυχία µε την ριζοσπαστικοποίηση της γερµανικής κατοχικής πολιτικής ως
    τον πλήρη εκβαρβαρισµό του πολέµου και την υιοθέτηση της «Τελικής Λύσης» τον
    αµέσως επόµενο χειµώνα. Εξήντα χρόνια µετά οι ευρωπαϊκές χώρες –εκτός ολίγων
    στις ακτές της Βαλτικής– εξακολουθούν, στις «σχολικές» εκδοχές της ιστορίας τους,
    να υπερτονίζουν και να «µεγαλοποιούν» έξω από κάθε λογική τις επιδόσεις της δικής
    τους Αντίστασης ενάντια στο ναζισµό και τον φόρο αίµατος που πλήρωσαν γι’ αυτό.
    Αυτό συµβαίνει και σε χώρες όπου λαϊκοί και «µυστικοί» στρατοί πρακτικά δεν υπήρ-
    ξαν (Ολλανδία;). Δια της µεθόδου εξορκίζουν τον εκτεταµένο δωσιλογισµό και τη
    συνεργασία που άνθισαν σε αυτές (π.χ. Βέλγοι, Ολλανδοί, Δανοί κλπ. εθελοντές στο
    ανατολικό µέτωπο κλπ.) στη διάρκεια του πολέµου και εγγράφονται στην µεταπολε-
    µική νοµιµότητα που ήταν, είναι και θα είναι –όσο κρατά ο κόσµος µας– αντιφασι-
    στική.

    Στην Ελλάδα αυτό το τόσο πολιτικά επιθυµητό δεν χρειάζεται να το εφεύρουµε ή να
    το φανταστούµε. Το είχαµε.

  3. 1. «Σύμφωνα με το έγγραφο, λοιπόν, υπάρχουν περίπου 16.000 ταφέντες μόνο στα δύο από τα γερμανικά νεκροταφεία (Διόνυσος και Μάλεμε), »

    Πώς προκύπτει ο αριθμός 16000, που είναι η βάση όλων των υπολογισμών σας; Οι ταφέντες σε Μάλεμε και Διόνυσο είναι 14.300τόσοι. Μου διέφυγε κάτι;

    2. «καθώς υπήρξαν πολλοί ακόμα νεκροί που θάφτηκαν στην επαρχία και στα νησιά από τις κατά τόπους φρουρές, όπως και πολλοί νεκροί ακόμα των οποίων τα πτώματα δεν έχουν βρεθεί ή έχουν βρεθεί αλλά δεν δεν περισυνελέγησαν λ.χ. από μάχες με αντάρτες (που πολλές φορές έθαβαν οι ίδιοι τους νεκρούς Γερμανούς) ή ήταν αδύνατο να ταφούν λ.χ. από διαμελισμό λόγω εκρηκτικών, σαμποτάζ»

    Όσοι θάφτηκαν σε 437 σημεία σε όλη την Ελλάδα, μεταφέρθηκαν σε αυτά τα δυο μόνο νεκροταφεία. Δεν υπάρχει κανείς άλλος θαμμένος πουθενά, γνωστός στις αρχές εννοώ. Περαιτέρω, οι εξαφανισθέντες στην μάχη είναι φυσικά γνωστοί στους Γερμανούς. Για αυτούς, δίκην κενοταφίου, υπάρχει στον Διόνυσο κατάλογος με 850 ονόματα, τα οποία περιλαμβάνονται στις στατιστικές του γερμανικού εγγράφου.

    3. «Δεν υπολογίζονται δηλαδή, πολλές ακόμα κατηγορίες, όπως λ.χ.:– είτε όσων δεν έχουν βρεθεί τα πτώματα, – είτε όσοι έχουν ταφεί από την υπηρεσία τους σε άλλα σημεία ή νεκροταφεία, – είτε όσοι έχουν ταφεί από αντάρτες μετά από μάχες, – είτε όσων τα πτώματα έχουν διαμελιστεί λόγω εκρηκτικών, βομβαρδισμών κά.– είτε όσων τα πτώματα δεν έχουν ανασυρθεί λ.χ. σε χαράδρες, ποτάμια, λίμνες κ.λπ.»

    Ως ανωτέρω. Υπολογίζονται περίπου 850 νεκροί, των οποίων τα πτώματα δεν βρέθηκαν. Και αυτό είναι λογικό, γιατί κάθε μονάδα έχει δυναμολόγιο, ξέρει ποιοι είναι παρόντες και ποιοι απόντες και υποβάλλει καταστάσεις εξαφανισθέντων. Άλλα νεκροταφεία δεν υπάρχουν, διότι οι Γερμανοί έψαχναν και επί χρόνια ανακόμιζαν τα οστά των νεκρών τους.

    4. «Οι νεκροί αυτοί, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θάφτηκαν στα δύο γνωστά νεκροταφεία, περισσότερο πιθανό είναι να είχαν θαφτεί στα νησιά, αλλά παίρνουμε την πιο συντηρητική εκδοχή, πως δηλαδή κάποιες εκατοντάδες από αυτούς έστω ότι έχουν καταμετρηθεί κι έχουν θαφτεί σε Διόνυσο ή Μάλεμε.»

    Αρχικά είχαν ταφή στα νησιά, αλλά εδώ και πολλές δεκαετίες όχι. Είναι όλοι στον Διόνυσο.

    5. Ο δικός μου υπολογισμός πάει κάπως έτσι: από την οροφή των 14300 αφαιρούμε συλλήβδην το Μάλεμε, γιατί έχει τους νεκρούς της Μάχης της Κρήτης (ας παραβλέψουμε τους νεκρούς της Αντίστασης στην Κρήτη, δεν νομίζω ότι είναι τόσο μεγάλος ο αριθμός τους). Από την νέα οροφή των 10.000 νεκρών του Διονύσου αφαιρούμε τους 1200 περίπου των μη στρατιωτικών νεκρών. Από την νέα οροφή των 8800 νεκρών αφαιρούμε τους νεκρούς Δωδεκανήσων, υποβρυχίων, βομβαρδισμών, που δεν ξέρω πόσοι είναι (ο Γ. Μαργαρίτης είδα ότι τους υπολογίζει σε 1000). Στην Λέρο ας πούμε η Βικιπαίδεια δίνει 500 νεκρούς Γερμανούς: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Leros

    Μου φαίνεται συνεπώς λογική μια οροφή κάτω των 8000 νεκρών.

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s