ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία

Μεταδίδουμε, λογικά, πρώτοι την είδηση στην Ελλάδα, από το Δικαστήριο της Χάγης […]
https://twitter.com/basilikimetat/status/712999475346808832

Σήμερα, 24 Μαρτίου του 2016, είναι μια σημαντική ημέρα για τη Δικαιοσύνη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την Ισονομία. Στις 14.00 ανακοινώθηκε στο Μόνιμο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης η απόφαση για τον Ράντοβαν Κάρατζιτς.
Ο σκληρός εθνικιστής Κάρατζιτς ήταν ο πρώτος ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας και της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας (Republika Srpska) και πρόεδρος του σερβοβοσνιακού εθνικιστικού εξτρεμιστικού κόμματος SDS. Ο μοναρχικός και αντικομμουνιστής Πρόεδρος της RS ήταν, επίσης, και αρχηγός (commander-in-Chief) του σερβοβοσνιακού στρατού των Σέρβων της Βοσνίας Vojska Republike Srpske (VRS), δηλαδή του στρατού εκείνου που βαρύνεται με χιλιάδες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, και ήταν ό,τι πλησιέστερο στη ναζιστική πολεμική μηχανή μετά το Β’ΠΠ σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο γιατρός και λογοτέχνης Ράντοβαν Κάρατζιτς, που πίστευε σε ‘ανώτερες και κατώτερες’ φυλές, ήταν ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες της γενοκτονίας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και ο κύριος υπεύθυνος για την εθνοκάθαρση που υπέστησαν οι μη σερβικοί πληθυσμοί της πρώην Γιουγκοσλαβίας, στον επεκτατικό πόλεμο 1991-1995. Και φυσικά, ήταν ο κύριος υπεύθυνος της μεγάλης σφαγής στη Σρεμπρένιτσα.

Σήμερα ήταν υποχρεωμένος να σηκωθεί όρθιος μπροστά στους δικαστές και στους εκπρόσωπους των θυμάτων και να ακούσει την ετυμηγορία, από τα χείλη του Νοτιοκορεάτη δικαστή O-Gon Kwon. Εντεκα κατηγορίες:

– Δύο για γενοκτονία, μία για τη Σρεμπρένιτσα το 1995, και μία για περιοχές όπως Vlasenica, Foca, Zvornik, Bratunac, Prijedor, Kljuc, Sanski Most το 1992 (σε αυτήν αθωώθηκε, αν και βρέθηκε ένοχος για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας και για παραβίαση νόμων και ηθών πολέμου),
– Πέντε για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας,
– Και τέσσερις για παραβίαση νόμων και ηθών πολέμου.

[…]

Από το βιβλίο του Julian Borger μαθαίνουμε κάτι που δεν έχει γραφτεί ποτέ στην Ελλάδα, το πως ακριβώς συνελήφθη ο Κάρατζιτς το 2008. Αμέσως μετά τις συμφωνίες του Dayton στα τέλη του 1995, ο Κάρατζιτς είχε συμφωνήσει να παραιτηθεί από όλα τα αξιώματα. Ομως υπήρχαν τα εναντίον του διεθνή εντάλματα, κι έτσι άρχισε να κρύβεται στις ορεινές περιοχές της RS, αν και συχνά εμφανιζόταν στο Πάλε, με πολυπληθή συνοδεία μπράβων. Οταν είδε ότι η εποχή Μιλόσεβιτς φτάνει στο τέλος της, πέρασε, όπως και ο Μλάντιτς στη Σερβία. Ηξερε ότι οι εθνικιστές στην ηγεσία της Αστυνομίας, του Στρατού και των Μυστικών Υπηρεσιών θα τον προστατεύσουν, και πράγματι, πάρα πολλές φορές γλύτωσε τη σύλληψη ειδοποιημένος τελευταία στιγμή από ανθρώπους εντός του σερβικού βαθέος κράτους. Η σερβική Μυστική Υπηρεσία Πληροφοριών BIA βρισκόταν υπό την ευθύνη απευθείας του Πρωθυπουργού. Οσο πρωθυπουργός ήταν ο […]