Πολιτική Αναδημοσιεύσεων

Ενα πρωθυστερόγραφο, για το οποίο, πολύ θα εκτιμήσουμε όσους του δώσουν την απαραίτητη σημασία:

Το ιστολόγιο αυτό είναι πρώτα απ’ όλα ερευνητικό. Ό,τι δημοσιεύεται είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας, με τα θετικά της γνώσης και της μακρόχρονης ενασχόλησης και εμπειρίας επάνω στα θέματα που πραγματευόμαστε. Δεν κάνουμε αναδημοσιεύσεις (και ειδικά από συμβατικά ΜΜΕ), δεν αντιγράφουμε, δεν χρησιμοποιούμε υλικό που έχει παρουσιαστεί αλλού, δεν αφηγούμαστε ιστορίες που τις έχουν πει άλλοι προηγουμένως· προσπαθούμε πάντα όλα μας τα θέματα να είναι πρωτότυπα και όσο το δυνατόν δυσκολότερο να βρεθούν αλλού. Φυσικά -δεν χρειάζεται να το πούμε- είμαστε ερασιτέχνες (αλλά όπως ομολογούν πολλοί, με επαγγελματικές προδιαγραφές, θέλουμε να πιστεύουμε) και η δουλειά μας δεν έχει -και δεν θέλουμε να έχει- καμία σχέση με οτιδήποτε έχει να κάνει με χρήματα και οικονομικές παραμέτρους. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε γιατί μας αρέσει, και όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα όφελος από την ενασχόλησή μας αυτή, αλλά αντιθέτως, πολλές φορές, πληρώνουμε για να κάνουμε αυτό μας το κέφι (π.χ. για βιβλία, περιοδικά, έντυπα, φωτοτυπίες κ.λπ).

Σκοπός μας είναι να διαδίδονται οι πληροφορίες και οι γνώσεις (πολλές από τις οποίες απαίτησαν δεκαετίες ολόκληρες διαβασμάτων και ερευνών). Η αλήθεια είναι, ότι δεν αισθανόμαστε καθόλου καλά όταν βλέπουμε τα προϊόντα της δουλειάς μας να χρησιμοποιούνται είτε για εμπορικούς σκοπούς, δηλαδή σε ΜΜΕ και πόρταλ που αποσκοπούν στο κέρδος, είτε να χρησμοποιούνται με τσαπατσούλικο πρόχειρό τρόπο, π.χ. αλλοιώνοντας τα κείμενά μας, είτε ακόμη όταν χρησιμοποιούνται για «αλλότριους» ή/και ιδιοτελείς σκοπούς, π.χ. ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε φορείς ιδεολογιών που δεν συμπαθούμε. Σε αυτό το λινκ εδώ:

«Το XYZ Contagion στα mainstream ΜΜΕ»

μπορείτε να δείτε αρκετά δείγματα από δουλειές ΜΜΕ που φέρθηκαν με σεβασμό στη δουλειά μας, αλλά και κάποια δείγματα από τέτοιου είδους κακοποιήσεις, όπως αυτές που αναφέραμε προηγουμένως. Γι’ αυτό, λυπούμαστε αλλά πρέπει να θέσουμε κάποιους όρους σχετικά με την χρήση του υλικού μας: Θα ζητήσουμε από όποιον θελήσει να αναδημοσιεύσει τα άρθρα μας ή να χρησμοποιήσει δικό μας υλικό, τρία πράγματα:

# Να μας ενημερώσει σχετικά, π.χ. με ένα σχόλιο ή ένα ημέηλ ή, αν πρόκειται για εμπορικό ΜΜΕ, να μας ζητήσει την άδεια, no offense.
# Να αναφέρει στην αρχή της αναδημοσίευσής του (και όχι στο τέλος, όπως συνηθίζουν οι μπλόγκερς στην Ελλάδα) ότι αυτό που πρόκειται να διαβάσει ο επισκέπτης του αποτελεί «Αναδημοσίευση του άρθρου [Τίτλος άρθρου και λινκ] από το ιστολόγιο XYZ Contagion».
# Να παραθέσει ενεργό λινκ προς το συγκεκριμένο άρθρο μας, χωρίς πολλά-πολλά τύπου «δεν ήξερα, εγώ το βρήκα εκεί».

Ας πούμε και τα αυτονόητα:

# Μόνο για μη-κερδοσκοπική χρήση. Σε περίπτωση εμπορικού ΜΜΕ, παρακαλώ επικοινωνήστε με τους δημιουργούς.

# Απαγορεύονται οι αναδημοσιεύσεις σε ακροδεξιά, εθνικιστικά, «πατριωτικά», «ελληνοκεντρικά» κ.ο.κ. σκουπιδομπλόγκ.

Αυτά τα απολύτως απλά και -πιστεύουμε- εύλογα ζητάμε, από όσους θέλουν ν’ αποδείξουν εμπράκτως ότι μας εκτιμούν (και ίσως μας αγαπάνε 🙂 )

29 σκέψεις σχετικά με το “Πολιτική Αναδημοσιεύσεων

  1. Αγαπητο ιστολογίο σας ανακάλυψα τυχαία και είμαι πολύ ευτυχής για αυτό. Ενθουσιάστηκα από την εξαιρετική ερευνητική σας δουλειά.Μακαρι όπως διάβασα είστε ερασιτέχνες να ήταν έτσι οι και καλά επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
    Σήμερα δημοσίευσα κάτι από το ιστολόγιο σας σχέτικα με την Χρυσή Αυγή στο Facebook
    Μετά από λίγο μου ήρθε μήνυμα ότι η δημοσίευση θα κατέβει διότι παραβιάζει τους κανόνες και το θεωρεί spam
    Πρώτη φορά μου συμβαίνει κάτι τέτοιο και ελεικρινα μου κάνει εντύπωση
    την δεδομένη στιγμή

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)