Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή

[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Οι σύνδεσμοι προς τις ιστοσελίδες των νεοναζί οδηγούν σε αντίγραφα αυτών· δεν τους χαρίζουμε κλικ και επισκεψιμότητα].

Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή

Ο Παττακός πέθανε στο σπίτι του, αν και είχε καταδικαστεί σε ισόβια. Για τα τελευταία περίπου 20 χρόνια 26 χρόνια, τον βλέπαμε να δίνει συνεντεύξεις στην τηλεόραση, να πηγαίνει σε γιορτές μίσους όπως στου Μακρυγιάννη κάθε 4η Δεκεμβρίου, να παρίσταται σε κηδείες άλλων επιφανών χουντικών και ακροδεξιών, και, βεβαίως, να συνεργάζεται με τη Χρυσή Αυγή!

Ο Παττακός δε πήρε χάρη, ούτε απολύθηκε προσωρινώς λόγω π.χ. της έκτισης των 2/3 κάποιας ποινής. Βρισκόταν εκτός φυλακής μέσω μίας απάτης:

Είχε παρουσιάσει στις αρχές της δεκαετίας του 1990 πιστοποιητικά γιατρών τα οποία έδειχναν ‘ανήκεστο βλάβη’ -όπου να ‘ναι, πεθαίνει, δηλαδή-, έκανε την αντίστοιχη αίτηση αποφυλάκισης, τυπικά τον εξέτασαν κάποιοι διορισμένοι από το κράτος γιατροί, και πράγματι εξήλθε μετά βαΐων και κλάδων και άφησε πίσω του για πάντα την VIP πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού στις 28 Σεπτεμβρίου 1990 «λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας του» με την υποχρέωση να δίνει το παρών ανά 15 ημέρες στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο νόμος λέει ότι κάθε πέντε μήνες έπρεπε να παρουσιάζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων των δικαστηρίων του Πειραιά και να εξετάζεται η πορεία της υγείας του από δικαστικό συμβούλιο, και ανάλογα, να παρατείνεται ή όχι η (καθόλου προσωρινή) απόλυση. Ομως ο γενναίος ‘στρατιώτης των 90’ τότε ετών (αυτός ήταν ο τίτλος του βιβλίου του) αρνούνταν να παρουσιαστεί. Μάλιστα, σε παραπολιτικά της ναζιστικής εφημερίδας ΣτόΚος εμφανιζόταν κάθε τόσο και κάποιο χλευαστικό σημείωμα ‘από κύκλους του στρατηγού’ που έλεγε, ούτε λίγο, ούτε πολύ «εγώ δεν πηγαίνω μόνος μου, ας έλθουν να με πάρουν με το ζόρι». Κι έτσι, η κατάσταση αυτή διαιωνίστηκε, κανείς δεν ενδιαφερόταν να εφαρμοσθεί ο νόμος, κι ο αρχιπραξικοπηματίας κυκλοφορούσε ελεύθερος -και προκλητικός!

Και τι έκανε στον ελεύθερο αυτό χρόνο του; Εγραφε βιβλία, ασφαλώς, για να συμπληρώσει, όπως έλεγε το εισόδημά του (αν και καθαιρέθηκε στο βαθμό του στρατιώτη για τις πράξεις του την 21η Απριλίου 1967, συνέχιζε να λαμβάνει την κανονικότατη σύνταξη στρατηγού, μέσω της γυναίκας του, αξιοποιώντας  ένα παραθυράκι του νόμου), και φυσικά, συνεργαζόταν με την ναζιστική συμμορία. Εγραφε τη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας ‘Ελεύθερος Κόσμος’ του Μιχαλολιάκου, τα έτη 2003 με 2006.

Στα τέλη του 2004, ο Μιχαλιολάκος προσποιήθηκε ότι διαλύει τη συμμορία, αλλά αφού πρώτα είχε φτιάξει αντ’ αυτής το σχήμα-μαϊμού ‘Πατριωτική Συμμαχία’. Είχε ανακοινώσει την ίδρυσή της στη σημαδιακή ημερομηνία της 21ης Απριλίου 2004. Η ‘Πατριωτική Συμμαχία’ ήταν ένα ‘μετωπικό σχήμα’ στο οποίο είχαν προσέλθει χουντικοί και ακροδεξιοί, όπως

– ο υφυπουργός της χούντας και ευρωβουλευτής της ΕΠΕΝ για ένα μικρό διάστημα, Σπύρος Ζουρνατζής,
– ο πραξικοπηματίας και μέλος της χουντικής ‘Επαναστατικής Επιτροπής’ Ηλίας Παππάς (πατέρας του χρυσαβγίτη Χρήστου Παππά, ο οποίος καταχρηστικά αναφέρεται ως ‘στρατηγός’ από τη ναζιστική συμμορία -η αλήθεια είναι ότι είχε αποταχθεί ατιμωτικά όταν ήταν συνταγματάρχης, λόγω συμμετοχής στο ‘πραξικόπημα της πιτζάμας’ το 1975, αν και αργότερα, εκμεταλλευόμενος ένα παραθυράκι του νόμου, μπόρεσε να επανέλθει, βλ. εδώ
– ο προσφάτως αποδημήσας εκδότης του φασιστικού εκδοτικού οίκου ‘Νέα Θέσις’, Γιάννης Σχοινάς, προηγουμένως ‘Κίνημα’, αργότερα ΕΝΕΠ, ΕΝΕΚ, ΛάΟΣ κ.λπ., πατέρας του σκληροπυρηνικού χρυσαβγίτη Σωτήρη Σχοινά
– και φυσικά, ο ίδιος ο Στυλιανός Παττακός και άλλοι

Συνέντευξη Νίκος Μιχαλολιάκος, 24/01/2005: «Γιατί διαλύσαμε τη Χρυσή Αυγή, Επρεπε να γίνουμε εγκληματίες».
Συνέντευξη Νίκος Μιχαλολιάκος, 24/01/2005: «Γιατί διαλύσαμε τη Χρυσή Αυγή, Επρεπε να γίνουμε εγκληματίες».

 

Οργανο της ‘Πατριωτικής Συμμαχίας’ ήταν η εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος, δηλαδή η ακροδεξιά-χουντική εφημερίδα του Σάββα Κωνσταντόπουλου που κυκλοφορούσε ανελλιπώς από το 1966 μέχρι το 1982. Η ναζιστική συμμορία είχε καταφέρει να αποκτήσει τον τίτλο της εφημερίδας, (όπως το ίδιο συμβαίνει την τελευταία 15ετία με μια σειρά τίτλων ιστορικών εφημερίδων του παρελθόντος, τις αγοράζουν λαμόγια και απατεώνες για να ξεπλένουν χρήμα, βλ. πρόσφατες αποκαλύψεις για κύκλωμα εκβιαστών) και έβαλε ‘εκδότη’ τον τότε υπαρχηγό Δημήτρη Ζαφειρόπουλο. Σε εκατοντάδες τεύχη από εκείνα τα φύλλα, από το 2003 και μετά, όταν δήθεν η ΧΑ δεν υπήρχε, αλλά το κύριο άρθρο στη δεύτερη σελίδα, δίπλα από τα πονήματα Παττακού, τα υπέγραφε ο ‘Γ.Γ. της ΧΑ’ Μιχαλιολάκος. Εδώ ένα δείγμα, μαζί Μιχαλιολάκος-Παττακός

Εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος, την εποχή που αποτελούσε μεταμφίεση της ΧΑ. Ο Ζαφειρόπουλος και ο Μιχαλιολάκος αργότερα τα έσπασαν, ο Ζαφειρόπουλος κράτησε την εφημερίδα και το βιβλιοπωλείο Λόγχη, και ο ΕΚ έβγαινε κανονικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και έκλεισε, αφού τους τελευταίους μήνες έβγαινε μηνιαίως. Επανεκδόθηκε πριν λίγους μήνες πάλι υπό τον Ζαφειρόπουλο, αλλά με διαφορετικό επιτελείο. Υπεύθυνος έκδοσης είναι ο παλιός χρυσαβγίτης Δράκος, και ψηλά στην προμετωπίδα λέει ποιοι συμμετέχουν: Ζαφειρόπουλος, Πλεύρης, Κουργιαννίδης, ο προφυλακισμένος για επεισόδια 'δημοσιογράφος' Παπαγεωργίου και διάφοροι άλλοι μικρότεροι σε σημασία ακροδεξιοί. Εντυπωσιακό, και οι 24 σελίδες έγχρωμες, και η εκτύπωση πραγματικά ακριβή. Προωθεί τα περιθωριακά φασιστικά σχήματα, όπως των υποψηφίων στις δημοτικές Δημητρούλια στην Καλαμάτα, Κουργιαννίδη στη Θεσ/νίκη, Εθνική Δράση στην Ηλεία, ενός αντίστοιχου στη Λαμία, και γενικά προωθείται σαν 'εναλλακτική' φασιστική εφημερίδα -ακόμα και στον Καρατζακλόουν αφιερώνει κάποια άρθρα.
Εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος, την εποχή που αποτελούσε μεταμφίεση της ΧΑ. Ο Ζαφειρόπουλος και ο Μιχαλιολάκος αργότερα τα έσπασαν, ο Ζαφειρόπουλος κράτησε την εφημερίδα και το βιβλιοπωλείο Λόγχη, και ο ΕΚ έβγαινε κανονικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και έκλεισε, αφού τους τελευταίους μήνες έβγαινε μηνιαίως. Επανεκδόθηκε πριν λίγους μήνες πάλι υπό τον Ζαφειρόπουλο, αλλά με διαφορετικό επιτελείο. Υπεύθυνος έκδοσης είναι ο παλιός χρυσαβγίτης Δράκος, και ψηλά στην προμετωπίδα λέει ποιοι συμμετέχουν: Ζαφειρόπουλος, Πλεύρης, Κουργιαννίδης, ο προφυλακισμένος για επεισόδια ‘δημοσιογράφος’ Παπαγεωργίου και διάφοροι άλλοι μικρότεροι σε σημασία ακροδεξιοί. Εντυπωσιακό, και οι 24 σελίδες έγχρωμες, και η εκτύπωση πραγματικά ακριβή. Προωθεί τα περιθωριακά φασιστικά σχήματα, όπως των υποψηφίων στις δημοτικές Δημητρούλια στην Καλαμάτα, Κουργιαννίδη στη Θεσ/νίκη, Εθνική Δράση στην Ηλεία, ενός αντίστοιχου στη Λαμία, και γενικά προωθείται σαν ‘εναλλακτική’ φασιστική εφημερίδα -ακόμα και στον Καρατζακλόουν αφιερώνει κάποια άρθρα.

 

Σε αντίθεση με τους Παπαδόπουλο και Ντερτιλή, που ούτε χάρη δέχτηκαν να ζητήσουν, ούτε ποτέ χρησιμοποίησαν σαν δικαιολογία για οτιδήποτε ζητήματα υγείας ή ‘ανηκέστων βλάβεων’, παρότι εκείνοι είχαν πραγματικές τέτοιες, ο Παττακός, με το πρώτο παραθυράκι που μπόρεσε να βρει, τα ξέχασε όλα, και την περιφρόνησή του για την Δημοκρατία, και την μη αποδοχή της νέας νομιμότητας της Μεταπολίτευσης, και την ‘τιμή’ της «εθνοσωτηρίου επαναστάσεως», και έσπευσε να την κοπανήσει από την φυλακή. Τον Ιούνιο του 1999 έδωσε το παρών στην κηδεία του αδελφού Γιώργου, ασφαλώς, ενώ εμφανιζόταν τακτικά σε όλες τις γιορτές μίσους όπως λ.χ. στου Μακρυγιάννη τον Δεκέμβριο του 1999 μαζί με Ανδρεουλάκο, Καρατζαφέρη, Μανωλάκο, Πολύδωρα, Μπρατάκο, Μιχαλιολάκο, Γκελεστάθη κά. Τον Δεκέμβριο του 2000, πάλι στου Μακρυγιάννη (κραυγάζοντας «αλήτες, προδότες, κομμουνιστές», «λαός, στρατός, εθνικισμός», κ.λπ.) μαζί με επίσημη αντιπροσωπεία της Νέας Δημοπρασίας (Νεράντζης, Ανδρεουλάκος, Χαϊτίδης, Παπαδόγγονας), χουντικούς αρχιεγκληματίες (Ι. Λαδάς), φασίστες όπως ο Κ. Πλεύρης, ο Καρατζαφέρης, Μανωλάκος και φυσικά δεκάδες χρυσαβγίτες.

Από την κηδεία του έτερου μεγάλου ινδάλματος της ΧΑ, του Γεωργίου Παπαδοπούλου· Πλεύρης (με το σηματάκι της 'Πρώτης Γραμμής' στο πέτο), Παττακός και Ανδρεουλάκος, όλο το φάσμα της δεξιάς, με λίγα λόγια, στις 30/06/1999 αποχαιρετούν τον μεγάλο ηγέτη τους. Κάπου παραδίπλα βρίσκεται και ο Μιχαλολιάκος.
Από την κηδεία του έτερου μεγάλου ινδάλματος της ΧΑ, του Γεωργίου Παπαδοπούλου· Πλεύρης (με το σηματάκι της ‘Πρώτης Γραμμής’ στο πέτο), Παττακός και Ανδρεουλάκος, όλο το φάσμα της δεξιάς, με λίγα λόγια, στις 30/06/1999 αποχαιρετούν τον μεγάλο ηγέτη τους. Κάπου παραδίπλα βρίσκεται και ο Μιχαλολιάκος.

 

Για τα υπόλοιπα 20 χρόνια 26 χρόνια της ζωής του, ο Παττακός όχι μόνο κυκλοφορούσε ελεύθερος αλλά και εργαζόταν με όλη τη δύναμη της ψυχής για τη διάδοση των φασιστικών ιδεών. Ενα ακόμη δείγμα η συνέντευξη που είχε δώσει στους χρυσαβγίτες του περιοδικού ‘Αντεπίθεση’ του Μετώπου Νεολαίας της ΧΑ, όπως μπορούμε να δούμε εδώ:

 


 

Δείτε επίσης:

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου με θέμα ‘Παττακός‘ και ‘Χούντα‘.

# Μια εξωφρενική φωτογραφία από το ταξίδι του Παττακού στις αφρικανικές χώρες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/21/taxidi-pattakou-afriki/

# Μητροπολίτης Ανθιμος Ρούσσας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Στυλιανός Παττακός, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/25/anthimos-roussas-xounta/

# Σκηνή Ογδοη #08: Από την οδό Φιλολάου, Παγκράτι στο μέγαρο της Μεσογείων (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/08/skhnh-08/

# Δημήτρης Ψαρράς – Τζαμαχιρία αλά … ελληνικά (άρθρο στην Ελευθεροτυπία 2011-03-13)
http://wp.me/p1k8qz-aC

# Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης και η ηγεσία της χούντας, το βίντεο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/25/xristodoulos-xounta-video/

Τα χρόνια πέρασαν, ο Χριστόδουλος έγινε Αρχιεπίσκοπος, αλλά οι ιδέες του δεν άλλαξαν.

Σε επιστολή που έστειλε στον Στέλιο Παττακό -εκ των πραξικοπηματιών της 21ης Απριλίου-, και δημοσιεύεται στο περιοδικό «Πολιτικά Θέματα», 12 Δεκεμβρίου 2003, γράφει:

«Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει».

Την επιστολή έστειλε ο αρχιεπίσκοπος στις 31 Μαΐου 2001, για να δηλώσει τη χαρά του για το βιβλίο που έγραψε και του έστειλε ο Στέλιος Παττακός ‘Οδοιπορικό, ενός στρατιώτου 90 ετών‘.

Μπορεί ο αρχιεπίσκοπος στα δέκα χρόνια που έμεινε στο θρόνο να μην είχε το χρόνο ή τη διάθεση να στείλει ή να καταθέσει ο ίδιος ένα στεφάνι στη μνήμη των νεκρών των Πολυτεχνείου, είχε όμως το κουράγιο να συντάξει το κείμενο που ακολουθεί:

«Στρατηγέ,
Με ιδιαίτερη χαρά έλαβα το πόνημα με τον τίτλο ‘Οδοιπορικόν ενός στρατιώτου 90 ετών’, το οποίον είχατε την ευγενή καλωσύνην να μου αποστείλετε και σας ευχαριστώ πολύ.
Το αποσταλέν βιβλίον σας, στις σελίδες του οποίου εκθέτετε τις σκέψεις, τις επισημάνσεις, τις τοποθετήσεις σας σχετικά με περιστατικά, επεισόδια και γεγονότα από την μακρόχρονη διαδρομή και πορεία της ζωής σας, εντυπωσιάζει τον αναγνώστην με την απλότητα και την γλαφυρότητα του λόγου, το ανυπόκριτο πατριωτικό φρόνημα και την πηγαία ειλικρίνεια, τη συγκινητική εξιστόρηση και τη διάθεση αυτοκριτικής και αυτοσαρκασμού. Οπως προκύπτει από τα γραφόμενά σας και την αυτοβιογραφούμενη σταδιοδρομία σας, υπήρξατε εκφραστής ξεχωριστών προσόντων και αρετών και γράψατε ιστορία, την οποίαν ο ιστορικός του μέλλοντος καλείται να εκτιμήσει και να προσδιορίσει. Εύχομαι ο Δομήτωρ κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ο δίκαιος Κριτής πάντων, να σας χαρίζει πλούσια την Χάριν και την ευλογίαν Του.

Μετ’ ευχών διαπύρων

Ο Αθηνών Χριστόδουλος».

 

24 σκέψεις σχετικά με το “Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή

  1. Οι φωτογραφίες είναι γνωστές, τις έχετε δημοσιεύσει και εσείς και από εσάς τις πήρα. Καλό είναι να αναδημοσιεύονται γιατί πολλοι θέλουν να ξεχάσουμε τι έκαναν οι μητροπολίτες επί Χούντας και επί Κατοχής. Όλος ο καλός κόσμος: Παπαδόπουλος, Παττακός, αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Α΄ (Κοτσώνης, προς τιμήν του πήρε τότε και ο όνομά του ο σημερινός Ιερώνυμος Β΄, που πρόσφατα εκδήλωσε ανοιχτά τις πραγματικές του πολιτικές πεποιθήσεις), Χριστόδουλος και Άνθιμος, τότε απλοί αρχιμανδρίτες:

  2. Η Εκκλησία στην Αντίσταση:

    O πατριάρχης Ιεροσολύμων Βασίλης Παπαδόπουλος (επαγγελματικό ψευδώνυμο Βενέδικτος) παρασημοφορεί τον Παττακό και την υπόλοιπη συμμορία.
    02/07/1968
    Απονομή Χρυσών Παρασήμων του Τάγματος του Παναγίου Τάφου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Βενέδικτο, που βρίσκεται σε ανεπίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, στους Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπαδόπουλο, Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Στυλιανό Παττακό, Υπουργό Συντονισμού Νικόλαο Μακαρέζο και Υφυπουργό Προεδρίας Κυβερνήσεως Κωνσταντίνο Βοβολίνη, στο πρωθυπουργικό γραφείο, στη Βουλή.
    Ο Πατριάρχης αναγόρευσε τους Γ. Παπαδόπουλο, Στ. Παττακό και Ν. Μακαρέζο σε «Μεγάλους Σταυροφόρους του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου» και τον Κ. Βοβολίνη σε «Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος των Ορθοδόξων Σταυροφόρων του Παναγίου Τάφου».

    Εδώ όσοι αντέχουν μπορούν να παρακολουθήσουν και σχετικό βίντεο
    http://mam.avarchive.gr/portal/digitalview.jsp?get_ac_id=3737&thid=17313

  3. O «ευσεβής» ταξίαρχος Στυλιανός
    http://www.imerodromos.gr/pattakos-zoi/

    Μια άγνωστη πτυχή των σχέσεων του αρχιπραξικοπηματία με τις παραθρησκευτικές οργανώσεις

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΛΟΓΙΤΗΣ

    10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

    Και μια λεπτομέρεια , άγνωστη στους πολλούς, από τη ζωή και τα κατορθώματα του αρχιπραξικοπηματία Στυλιανού Παττακού και για την εποχή που στηνόταν η « Ελλάδα των Ελλήνων Χριστιανών» . Στη δεκαετία του ’30 η παραεκκλησιαστική οργάνωση « Ζωή» δημιούργησε τους «Φιλικούς Κύκλους» μελέτης του περιοδικού της «Ζωή» και της Αγίας Γραφής. Αυτοί οι «κύκλοι» που υπήρχαν σε κάθε συνοικία της Αθήνας της Αθήνας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και σε κάθε επαρχιακή πόλη αποτέλεσαν ουσιαστικά τις «οργανώσεις βάσης» της «Ζωής» και συνετέλεσαν στο να δοθεί στο κίνημα αυτής της παραεκκλησιαστικής οργάνωσης ( με τους σαφέστατους πολιτικούς και αντικομουνιστικούς προσανατολισμούς) μαζικός χαρακτήρας. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’30, λοιπόν, σε ένα από αυτούς τους «κύκλους» με «κυκλάρχη» τον τότε αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Παρασκευόπουλο συμμετείχε και ένας νεαρός αξιωματικός των τεθωρακισμένων, ο ανθυπίλαρχος Στυλιανός Παττακός. Η σχέση του Παττακού με τη «Ζωή» συνεχίστηκε και στα χρόνια του Εμφυλίου Πολέμου όταν η οργάνωση αυτή αποτέλεσε ουσιαστικά τον «ιδεολογικό βραχίονα» του αστικού κράτους στην προσπάθεια του να συντρίψει τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Τότε που αποτέλεσε τη ραχοκοκαλιά ενός γιγαντιαίου μηχανισμού με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη σ’ όλη τη χώρα, που σήκωσε το κύριο βάρος της αντικομουνιστικής διαφώτισης του λαού.


    Ο Παττακός διατηρούσε πάντα ισχυρότατους δεσμούς με την «Δεξιά του Κυρίου». Εδώ με τον αρχιπίσκοπο της χούντας, Ιερώνυμο Κοτσώνη

    Δίπλα στα «Συνεργαζόμενα Χριστιανικά Σωματεία Απόστολος Παύλος» με πρόεδρο τον τότε αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κοτσώνη, τον μετέπειτα αρχιεπίσκοπο των τανκς του Παπαδόπουλου του Μακαρέζου και του Παττακού δημιουργήθηκε και το «Ελληνικόν Φως» στο οποίο προήδρευε ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος. Οι εκδόσεις του «Ελληνικού Φωτός» κυκλοφορούσαν σε απίστευτα μεγάλους για την εποχή αριθμούς αντιτύπων : «Για μια καινούργια Ελλάδα» ( 200.000), «Εις τον αγώνα του Έθνους» ( 50.000) , «Διατί αγωνιζόμεθα» (155.000), «Ελευθερώστε τα παιδιά μας από το Παιδομάζωμα» ( 155.000), «Προς τα αδέλφια μας τα Ελληνόπουλα του χωριού» (100.000), «Ένα γράμμα στον Έλληνα στρατιώτη» (70.000).

    Ακόμη μέλη των οργανώσεων της «Ζωής» έκαναν 33.600 ομιλίες «Εθνικού Πνευματικού Αγώνος», 16.000 ομιλίες στην ύπαιθρο, 1.930.000 επισκέψεις σε «οικογένειες μαχομένων» και 5.000 μαθήματα στις «Παιδουπόλεις» που είχε φτιάξει η Φρειδερίκη για την «αναμόρφωση» των παιδιών των ανταρτών ( στην ουσία μακρονήσια για μικρά παιδιά). Ήταν τότε η εποχή που μόνο τρεις οργανισμοί ήταν απαλλαγμένοι από το χαρτόσημο: Το Παλάτι, η αμερικανική πρεσβεία και η «Ζωή» ! (Αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων αυτών της «Ζωής» έγινε σε έκθεση που οργάνωσαν στο Ζάππειο το «Ελληνικός Φως» και τα «Συνεργαζόμενα Χριστιανικά Σωματεία ο Απόστολος Παύλος». Τα στοιχεία αυτά μεταφέρει και στο βιβλίο του« Καταφύγιο Ιδεών» ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Χρήστος Γιανναράς).

    Ιδιαίτερο βάρος της προπαγάνδας της «Ζωής» είχε δοθεί στο Στρατό. Πεντακόσιες ειδικές συγκεντρώσεις έγιναν μόνο για αξιωματικούς , ενώ πολλά ήταν τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν για την αποστολή βιβλίων σε στρατιωτικές μονάδες. Στους κύκλους «πνευματικής επιμόρφωσης» της «Ζωής» συμμετείχαν εκατοντάδες κατώτεροι αξιωματικοί, τους οποίους θα συναντήσουμε αργότερα ως στελέχη της Χούντας του ’67.

    Ένας από τους αξιωματικούς αυτούς με καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση των συναντήσεων (όπως με καμάρι διηγιόταν αργότερα , ακόμη και πριν από λίγα χρόνια) ήταν και ο ίλαρχος Στυλιανός Παττακός διοικητής της ίλης αρμάτων «Κένταυρος» του Β΄ Σώματος Στρατού.


    Λεωνίδας Παρασκευόπουλος

    Όσο για τον «κυκλάρχη» της Θεσσαλονίκης στη δεκαετία του ’30 αρχιμανδρίτη Λεωνίδα Παρασκευόπουλο, στα χρόνια αμέσως μετά τον Εμφύλιο όλη η Ελλάδα τον άκουγε τακτικά να τους κανοναρχεί μέσα από την εκπομπή που είχε στο ραδιοφωνικό σταθμό των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπομπή με τίτλο « Σας ομιλεί ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης πατήρ Λεωνίδας Παρασκευόπουλος». Και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και οι φίλοι του αξιωματικοί στην εξουσία ο «πατήρ Λεωνίδας» ήταν από τους πρώτους που έγιναν μητροπολίτες και μάλιστα σε κορυφαία μητρόπολη, αυτή της Θεσσαλονίκης. Αφού βεβαίως προηγουμένως ο αρχιεπίσκοπος των τανκς Ιερώνυμος και οι χουνταίοι είχαν φροντίσει να εκθρονίσουν τον κανονικό μητροπολίτη Παντελεήμονα Παπαγεωργίου. Και ο Λεωνίδας ξεπλήρωσε και μάλιστα με το παραπάνω το «γραμμάτιο». Έφτασε στο σημείο να προσφωνήσει την Δέσποινα Παπαδοπούλου παρομοιάζοντας την με την Παναγία: « Δύο Δέσποινας έχομεν, είπε ο αθεόφοβος. Μίαν εις τους ουρανούς την Παναγίαν , και άλλην εις την γην , την κυρίαν προέδρου». Αυτά τα ολίγα για την «Ελλάδα , Ελλήνων Χριστιανών» με αφορμή το θάνατο ενός «ευσεβούς» αρχιπραξικοπηματία…

  4. Αναδημοσιεύσεις:

    Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 20 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή | Ώρα Κοινής Ανησυχίας
    https://anhsyxia.wordpress.com/2016/10/09/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%81/

    Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή | πέμπτο κύμα
    https://pemptokyma.wordpress.com/2016/10/10/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%81/

    Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 20 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή – worldtraveller70
    https://worldtraveller70.wordpress.com/2016/10/09/%ce%b7-%ce%b1%cf%80%ce%ac%cf%84%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%8d-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%af%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%8c%cf%81/

    salonikara.blogspot.gr: Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή
    http://salonikara.blogspot.gr/2016/10/26.html
    _____

    Σύνταξη Παττακού: Το κουίζ της Αυγής συνεχίζεται | Madata.GR
    https://archive.is/SIhwx

    Ένα βήμα παραπέρα προχωράει σήμερα η εφημερίδα Αυγή την χθεσινή αποκάλυψη ότι ο πρωταίτιος του πραξικοπήματος Στυλιανός Παττακός, αν και είχε αποταχθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις με τα βαθμό του… στρατιώτη, έπαιρνε σύνταξη στρατηγού.

    Η εφημερίδα σε νέο κουίζ αναφέρει: «Επειδή το χθεσινό μας κουίζ έβαλε πολλούς σε σκέψεις και… ανησυχίες, να το εμπλουτίσουμε με ένα ακόμη ερώτημα: Τι είδους σύνταξη χηρείας ελάμβανε η Δήμητρα Παττακού και τι απέγινε αυτή η σύνταξη μετά το θάνατό της, το 2013;».

    Όπως αναφέρε χθες σε δημοσίευμα της ο αρχιπραξικοπηματίας Στυλιανός Παττακός, αν και είχε αποταχθεί από τις Ένοπλες Δυνάμεις με τον βαθμό του στρατιώτη, λόγω της συμμετοχής του στη χούντα, έπαιρνε σύνταξη στρατηγού. Μάλιστα όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, υπονοώντας προφανώς αυτούς που του τη χορήγησαν.

    Γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα στο σχετικό κουίζ: «Ποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους με την αποκάλυψη ότι ο πραξικοπηματίας Παττακός, αν και είχε αποταχθεί από τον Στρατό με το βαθμό του στρατιώτη, έπαιρνε… σύνταξη στρατηγού;»

    (Επειδή μας ρωτάνε πολλοί φίλοι της σελίδας: Οταν εμείς το είπαμε αυτό (για την σύνταξη στρατηγού με βαθμό στρατιώτη μέσω της γυναίκας του) στις 9 του μηνός, και άλλοι το λένε στις 11, δικαιώς μπορούμε να αναρωτηθούμε το λιγότερο γιατί δεν το είπαν νωρίτερα).

    Στις 09/10/2016:

    «Και τι έκανε στον ελεύθερο αυτό χρόνο του; Εγραφε βιβλία, ασφαλώς, για να συμπληρώσει, όπως έλεγε το εισόδημά του (αν και καθαιρέθηκε στο βαθμό του στρατιώτη για τις πράξεις του την 21η Απριλίου 1967, συνέχιζε να λαμβάνει την κανονικότατη σύνταξη στρατηγού, μέσω της γυναίκας του, αξιοποιώντας ένα παραθυράκι του νόμου)»
    https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/10/09/apati-pattakos-xa-20-xronia/

  5. Παράθεμα: πέμπτο κύμα

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)