Σκηνή Ογδοη #08: Από την οδό Φιλολάου, Παγκράτι στο μέγαρο της Μεσογείων (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)

Συνεχίζουμε με την επόμενη Σκηνή (Ογδοη) από την σειρά των ‘Εννέα συν μία σκηνές από την ιστορία της Χρυσής Αυγής‘, της μεγάλης έρευνας με τίτλο ‘Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις: Νέα στοιχεία – Εννιά συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή – Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #04]‘.

Ο σύνδεσμος για την προηγούμενη σκηνή βρίσκεται ακριβώς επάνω αριστερά από τον τίτλο, το προοίμιο-εισαγωγή βρίσκεται εδώ ‘Εκατό χρόνια φασιστικές οργανώσεις: Μικρή συμβολή στην περιοδολόγηση + Κάποιες σκέψεις για τις αιτίες της εκτίναξης της Χρυσής Αυγής‘, η παρουσίαση βρίσκεται εδώ ‘Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στην τέταρτη μεγάλη έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και τις κρυφές χρηματοδοτήσεις‘ και η Σκηνή Πρώτη βρίσκεται εδώ ‘Σκηνή Πρώτη #01: Φεβρουάριος 2005, Γήπεδο Παναθηναϊκού, ΓΑΔΑ, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων‘.

Υπενθυμίζουμε, πως όταν ολοκληρωθεί η δημοσίευση των δέκα σκηνών, αυτές θα συναποτελέσουν ένα ενιαίο κείμενο, που θα δημοσιευτεί ξεχωριστά.

 


 

@@@ Σκηνή Ογδοη: Από την οδό Φιλολάου, Παγκράτι στο μέγαρο της Μεσογείων

 

Είπαμε ‘πόρτα της Χρυσής Αυγής’, προηγουμένως, και μας ήλθαν στη μνήμη οι διαδρομές των αλλαγών στα κτίρια που νοίκιαζαν οι ναζιστές. Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή:

# 1980, Δεκέμβριος: Κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του περιοδικού ΧΑ και στην 2η σελίδα με τις πληροφορίες της έκδοσης, «Συντάσσεται από επιτροπή» διαβάζουμε, όμως πως για διεύθυνση δίνεται η οδός Φιλολάου 147, Παγκράτι, εκεί δηλαδή που κατοικεί ο «υπεύθυνος συμφώνως τω νόμω» Μιχαλολιάκος.

# 1982, τέλη, η ΧΑ ανοίγει γραφεία στην Ζωοδόχου Πηγής 16, 2ος όροφος. Αυτή η διεύθυνση εμφανίζεται, πλέον, και σαν διεύθυνση έκδοσης του περιοδικού τους. Από τον Μάρτιο του 1983, δίνεται στο περιοδικό και διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στην οδό Λάζαρου Αντωνιάδου 1. Ομως, το περιοδικό θα κλείσει -προσωρινά, όπως αποδείχτηκε- και η οργάνωση δεν θα μακροημερεύσει σ’ εκείνη τη φάση, καθώς θα μεσολαβήσει ένα ταξίδι του Μιχαλολιάκου στη Νότια Αφρική και λίγο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 1984, ο Μιχαλολιάκος θα διακόψει τη λειτουργία της ΧΑ για να αναλάβει την αρχηγία της Νεολαίας της ΕΠΕΝ, θέση που θα κρατήσει μέχρι τον Ιανουάριο του 1985 [120].

 

Μαθήματα 'Ιδεολογικής Επιμορφώσεως' στα γραφεία της Ζωοδόχου Πηγής, τα χρόνια 1980-1983. Χιτλερόψυχοι με γελοία ψευδώνυμα και παρατσούκλι.
Μαθήματα ‘Ιδεολογικής Επιμορφώσεως’ στα γραφεία της Ζωοδόχου Πηγής, τα χρόνια 1980-1983. Χιτλερόψυχοι με γελοία ψευδώνυμα και παρατσούκλια [121].

 

# 1985, στα τέλη του, ενοικιάζονται γραφεία στην οδό Κεφαλληνίας 52 και εκεί, στις 9 Φεβρουαρίου του 1986, «έλαβε χώρα η μυητική τελετή ίδρυσης του Εθνικοσοσιαλιστικού Τάγματος ‘Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή’, από επτά επίσης προσεκτικά επιλεγμένα πρόσωπα, ταγμένους εθνικοσοσιαλιστές, υπό την ηγεσία του Νίκου Μιχαλολιάκου», όπως σημειώνει ο Γιάννης Περδικάρης, αφού πρώτα περιγράφει τον χώρο, με τις σβάστικες και τα εθνικοσοσιαλιστικά εμβλήματα, σημαίες και αφίσες, και με τα «εμβατήρια να δονούν τον χώρο» [122].

Στην εξώπορτα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κυψέλη. Ναζί skinhead και Oi που κόβουν λαρύγγια.
Στην εξώπορτα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην Κυψέλη. Ναζί skinhead και Oi που κόβουν λαρύγγια.

 

# 1993, στα τέλη, η ΧΑ μεταφέρεται στην οδό Γ’ Σεπτεμβρίου 19 [123].

# 1993-1996, ανοίγουν γραφεία πρώτα στον Βόλο (Ιάσονος και Κουταρέλια), και κατόπιν στα Χανιά, στην Πάτρα (Γούναρη και Ιωάννη Βλάχου 1), στην Καλαμάτα (Κωνσταντίνου Γεωργούλη 6), στην Καβάλα (Μεγ. Αλεξάνδρου 13), στη Λαμία (Ροζάκη Αγγελή 12), στη Σπάρτη, στη Ξάνθη (Μπρωκούμη 30), στη Λάρισα, στα Τρίκαλα (Νικοτσάρα 21) [124].

 

Ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 1993. Ενα μάλλον παράξενο θέαμα: Skinhead Oi, Nazi-Punks και ροκαμπιλάδες καταθέτουν στεφάνι τη μέρα του μνημοσύνου για τους «πεσόντες στου Μακρυγιάννη» κατά τα Δεκεμβριανά, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής.
Ημερομηνία 3 Δεκεμβρίου 1993. Ενα μάλλον παράξενο θέαμα: Skinhead Oi, Nazi-Punks και ροκαμπιλάδες καταθέτουν στεφάνι τη μέρα του μνημοσύνου για τους «πεσόντες στου Μακρυγιάννη» κατά τα Δεκεμβριανά, στο Σύνταγμα Χωροφυλακής.

 

# 1994, Ιούλιος, η ΧΑ ανοίγει ένα ακόμη γραφείο, στην Αττική, Δαβάκη 41 στην Καλλιθέα [125].

# 1996 Ιανουάριος, άλλο ένα γραφείο στον Πειραιά, στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (πρώην Βασιλέως Κωνσταντίνου).

# 1997 η ΧΑ μετακομίζει ξανά: Σολωμού 74, 2ος όροφος, καθώς είναι η ώρα του «πολιτικού ακτιβισμού» (τον ονομάζουν) για να κυριαρχήσουν στο πεζοδρόμιο εναντίον των «λαθρομεταναστών εισβολέων, των αναρχοκαθεστωτικών συμμοριτών και των αριστερών συνοδοιπόρων» [126] και λόγω αυτού, έπρεπε να βρίσκονται μέσα στο κέντρο της Αθήνας και όσο κοντύτερα στην Ομόνοια ήταν δυνατόν [127].

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

 

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Skinhead Oi, Nazi-Punks και διάφοροι άλλοι τέτοιοι τύποι την εποχή της Κυψέλης. Δύο από τις φωτογραφίες είναι παρμένες έξω απ’ τα γραφεία τους, ενώ είναι εμφανής στις υπόλοιπες η προσπάθεια κατάληψης του πεζοδρομίου και οι «δράσεις» «πολιτικού ακτιβισμού» για να κυριαρχήσουν στο πεζοδρόμιο εναντίον των «λαθρομεταναστών εισβολέων, των αναρχοκαθεστωτικών συμμοριτών και των αριστερών συνοδοιπόρων».

# Τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου του 2005, ο Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας της οργάνωσης κι έτσι τα γραφεία στην οδό Σολωμού 74 υποθετικά σταμάτησαν να λειτουργούν από τις 19/11/2005, αλλά ήδη, σε άλλα γραφεία, υπήρχε και λειτουργούσε ήδη από την σημαδιακή ημερομηνία της 21ης Απριλίου 2004 [128] η ‘Πατριωτική Συμμαχία‘, ένα ‘μετωπικό σχήμα’ στο οποίο είχαν προσέλθει χουντικοί και ακροδεξιοί, όπως ο υφυπουργός της χούντας και ευρωβουλευτής της ΕΠΕΝ για ένα μικρό διάστημα, Σπύρος Ζουρνατζής, ο πραξικοπηματίας και μέλος της χουντικής ‘Επαναστατικής Επιτροπής’ Ηλίας Παππάς (πατέρας του χρυσαβγίτη Χρήστου Παππά, ο οποίος καταχρηστικά αναφέρεται ως ‘στρατηγός’ από τη ναζιστική συμμορία -η αλήθεια είναι ότι είχε αποταχθεί ατιμωτικά όταν ήταν συνταγματάρχης, λόγω συμμετοχής στο ‘πραξικόπημα της πιτζάμας‘ το 1975, αν και αργότερα, εκμεταλλευόμενος ένα παραθυράκι του νόμου, μπόρεσε να επανέλθει), ο εκδότης του φασιστικού εκδοτικού οίκου ‘Νέα Θέσις’, Γιάννης Σχοινάς, προηγουμένως ‘Κίνημα’, αργότερα ΕΝΕΠ, ΕΝΕΚ, ΛάΟΣ κ.λπ., αλλά και ο ίδιος ο Στυλιανός Παττακός [129]. Εκείνο το διάστημα, τα γραφεία στην οδό Σολωμού 74 υπολειτουργούσαν και, τελικά, λίγο αργότερα, γύρω στις αρχές του 2007, η Χρυσή Αυγή ξαναλειτούργησε και μεταφέρθηκε στην οδό Σωκράτους 48, λίγο πιο κάτω από την πλατεία Ομονοίας.

# 2010, Μάρτιος, έπειτα από έκρηξη βόμβας στα γραφεία της Σωκράτους 48 [130], η ΧΑ μεταφέρεται πάλι στην οδό Δηλιγιάννη 50 στον Σταθμό Λαρίσης, όπου παραμένει μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα έχει ανοίξει γραφεία και στην Μεσογείων [131].

# Σε όλο αυτό το διάστημα, η ΧΑ άνοιγε και έκλεινε δικά της βιβλιοπωλεία, άλλοτε στα γραφεία της οργάνωσης και άλλοτε σε ξεχωριστά κτίρια. Αρχικά οι εκδόσεις της έβγαιναν με το λογότυπο ‘Χρυσή Αυγή’, αργότερα ο εκδοτικός οίκος ονομαζόταν ‘Ηλιοφόρος‘ (υποτίθεται ο εκδοτικός οίκος του Χρήστου Παππά), για ένα διάστημα ‘Ασκαλών‘ (με ευθύνη του Χάρη Κουσουμβρή), για ένα άλλο διάστημα, από το 2007, ονομαζόταν ‘Νέα Σπάρτη’ (‘NS‘, κάτω από τα τότε γραφεία της Χρυσής Αυγής στην οδό Σωκράτους, με υπεύθυνη την σύζυγο του Νίκου Μίχου και μέλος της ΚΕ της ΧΑ, Αλεξάνδρα Μπάρου ή ‘Παλλάδια’), και στο τέλος, με το εμπορικό όνομα ‘Λόγχη‘ υπό την εποπτεία του Δημήτρη Ζαφειρόπουλου, του Ιωάννη Δράκου και του Μιχάλη Γεωργιλά. Αρχικά στεγαζόταν στην Χαριλάου Τρικούπη 14 (εντός στοάς) και αργότερα Ζαλοκώστα 5, στον 2ο όροφο. Τώρα οι εκδόσεις βγαίνουν άλλοτε με το όνομα ‘Χρυσή Αυγή’ και άλλοτε με το όνομα ‘Λαϊκές Εθνικιστικές Εκδόσεις‘, ενώ εμφανίστηκε και κάποιος τίτλος ‘εκδόσεις Διοτίμα‘ σαν εκδοτικός οίκος που εκδίδει ‘θεωρητικό’ χρυσαβγίτικο-εθνικοσοσιαλιστικό υλικό, -και το βιβλιοπωλείο-πολυκατάστημα στεγάζεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 141. Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, σαν βιβλιοπωλείο λειτουργούσαν κάποιες άλλες εγκαταστάσεις στον Πειραιά: από το 1993 στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου (Βασιλέως Κωνσταντίνου) και αργότερα Γούναρη 21-23, στον 6ο όροφο. Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, το βιβλιοπωλείο λεγόταν ‘Σκέψις και Δράσις‘ και βρισκόταν Λέοντος Σοφού 10, και από το καλοκαίρι του 2005 μέχρι τώρα, στην οδό Καζαντζάκη 4, στην περιοχή Δικαστηρίων.

 

Περιοδικό Χρυσή Αυγή, Τεύχος #10, Μάιος-Ιούνιος 1983, σελίδα 16. Οι πρώτες εκδόσεις της ναζιστικής οργάνωσης, ~1980-1983. Ο Χίτλερ έχει την τιμητική του. Για τα δύο τελευταία έντυπα, βλ. Ιστολόγιο XYZ Contagion, «Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή 'Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη' και στη 'Διακήρυξη της Βαρκελώνης', 1981 (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα 'Ενθέματα' της κυριακάτικης 'Αυγής'», 2013-03-31
Περιοδικό Χρυσή Αυγή, Τεύχος #10, Μάιος-Ιούνιος 1983, σελίδα 16. Οι πρώτες εκδόσεις της ναζιστικής οργάνωσης, ~1980-1983. Ο Χίτλερ έχει την τιμητική του. Για τα δύο τελευταία έντυπα, βλ. Ιστολόγιο XYZ Contagion, «Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή «Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη» και στη «Διακήρυξη της Βαρκελώνης», 1981 (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα «Ενθέματα» της κυριακάτικης «Αυγής»», 2013-03-31.

 

# Παράλληλα, η έτερη εκδοτική προσπάθεια του ομίλου ΧΑ, η εφημερίδα ‘Ελεύθερος Κόσμος‘, από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας της είχε γραφεία στην Χαριλάου Τρικούπη 14, στον 1ο όροφο, και λίγο αργότερα, στις αρχές του 2005 την βρίσκουμε Ζαλοκώστα 5, στον 2ο όροφο. Τώρα, έπειτα από την σύγκρουση Μιχαλολιάκου-Ζαφειρόπουλου τον Ιανουάριο του 2007, βρίσκεται στην οδό Πινδάρου, χωρίς περαιτέρω σχέσεις με τη ναζιστική οργάνωση.

# Ενώ το σχήμα-μαϊμού ‘Πατριωτική Συμμαχία‘ λίγο μετά την ιδρυτική του συνδιάσκεψη στη σημαδιακή ημερομηνία της 21ης Απριλίου 2004, απέκτησε κι αυτό τα δικά του γραφεία. Στην Αθήνα, τα πολυτελή κεντρικά γραφεία ήταν στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και Μουστοδύξη, 5ος όροφος, στην Κυψέλη Δροσοπούλου 52, ισόγειο, και στην Πετρούπολη 25ης Μαρτίου 112. Στη Θεσσαλονίκη, Συγγρού 25, κι από εκεί και μετά, και σε πολλές επαρχιακές πόλεις, Σπάρτη, Χανιά, Βόλο, Κόρινθο, Καλαμάτα, Κιλκίς, Λάρισα κ.λπ.

# Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, η ΧΑ άνοιγε γραφεία και σαν ‘Γαλάζια Στρατιά‘ σε όλη την Ελλάδα, για να στεγάσουν τα κοινά στρατηγεία τους, όπως π.χ. στο Παγκράτι, Πρόκλου και Αρχύτα 1, πίσω από την πλατεία Βαρνάβα) με το κοινό όνομα ‘Ελληνικός Λαϊκός Σύνδεσμος‘ [132].

 

Αφίσα της ΧΑ με κοινή διεύθυνση με την Γαλάζια Στρατιά, Πρόκλου και Αρχύτα 1, Παγκράτι, πίσω από την πλατεία Βαρνάβα, με κοινό όνομα 'Ελληνικός Λαϊκός Σύνδεσμος'.
Αφίσα της ΧΑ με κοινή διεύθυνση με την Γαλάζια Στρατιά, Πρόκλου και Αρχύτα 1, Παγκράτι, πίσω από την πλατεία Βαρνάβα, με κοινό όνομα ‘Ελληνικός Λαϊκός Σύνδεσμος‘.

 

# Τέλος, για να δούμε τα μεγέθη και τη τη μεγαλύτερη εικόνα, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής: Το 2010 η ΧΑ είχε μόνο 4 τοπικές οργανώσεις με γραφεία (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα) [133]. Τον Ιανουάριο του 2012, η ΧΑ είχε 12 γραφεία σε όλη την Ελλάδα (3 στο λεκανοπέδιο Αττικής και 9 στην επαρχία), τον Μάιο 2012 είχε 16 (αντίστοιχα, 4 και 12) και τον Ιανουάριο 2013 είχε φτάσει στα 52 (αντίστοιχα 12 στην Αττική και 40 στην περιφέρεια). Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, 2014, η ΧΑ έχει γραφεία σε πάνω από 70 πόλεις και κωμοπόλεις [134].

Καθόλου άσχημα για μια οργάνωση που χρηματοδοτείται αποκλειστικά και μόνο από τις συνδρομές των μελών της και από το υστέρημά τους, όπως ισχυρίζονταν, και τώρα και πάντα, τα μεγαλοστελέχη της σε κάθε πιθανή ευκαιρία. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα τα χρηματικά ποσά που δαπανήθηκαν από την οργάνωση για το στήσιμο και τη λειτουργία όλων αυτών των γραφείων, αλλά σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Δημήτρη Τρίμη της ομάδας του ‘Ιού’, μόνο τα προεκλογικά έξοδα για τις διπλές εκλογές του 2012 ήταν πάνω από 80.000 ευρώ [135].

Και πως πληρώνονταν τα νοίκια;;; Ο σκληρός υπαρχηγός, επικεφαλής των Ταγμάτων Εφόδου και ταμίας της συμμορίας, Χάρης Κουσουμβρής είχε μιλήσει σχετικά σε μια συνέντευξη, 27/03/2004, στον Στέλιο Βραδέλη, στον ‘Ταχυδρόμο‘ της εφημερίδας ‘Τα Νέα‘, και ήταν κάτι παραπάνω από σαφής:

«Ταχυδρόμος: Πως συντηρείται οικονομικά η οργάνωση;

Χάρης Κουσουμβρής: Ως ταμίας της ‘Χρυσής Αυγής’, είχα τη δυνατότητα να γνωρίζω ότι στο ταμείο δεν είχαμε ποτέ περισσότερα από 300-400 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά δεν συντηρείται μια οργάνωση.

Ταχυδρόμος: Τότε ποιος την ενίσχυε;

Χάρης Κουσουμβρής: Το ποιος δεν το ξέρω με σιγουριά. Ξέρω όμως ότι το προεκλογικό μας υλικό για τις ευρωεκλογές είχε έρθει με δελτίο αποστολής από τα γραφεία μεγάλου κόμματος. Στη ‘Χρυσή Αυγή’ μας εκμεταλλεύτηκαν. Υπάρχουμε για να εξυπηρετούμε σκοπιμότητες» [136].

Περιοδικό Ταχυδρόμος, 27/03/2004, Συνέντευξη Χάρη Κουσουμβρή.
Περιοδικό Ταχυδρόμος, 27/03/2004, Συνέντευξη Χάρη Κουσουμβρή.

 

Είχαμε αναφέρει προηγουμένως τον Αλέξανδρο Κουντουρά και την οργάνωσή του την ΒΕΟ, και το πως συνυπήρξαν βασιλικοί και εθνικοσοσιαλιστές στην ‘Εθνική Παράταξη‘ εκεί γύρω στο 1977. Δεν συνυπήρξαν μόνο εκεί. Συνυπήρξαν και στο ΛάΟΣ, την εποχή που ο Κουντουράς διαλαλούσε από το κανάλι του Καρατζαφέρη την θέση των (όσων) βασιλικών εκπροσωπούσε, ότι δηλαδή, θα πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα για το πολιτειακό και την μοναρχία κάθε 10 χρόνια, ενώ την ίδια περίοδο η ΧΑ είχε εκπρόσωπο στην Κεντρική Επιτροπή του ΛάΟΣ, τον Παναγιώτη Αλτζερίνο-Γρηγοράκη, μέλος της ΚΕ της ΧΑ, απόστρατο λοχαγό του Πυροβολικού, ο οποίος εκλέχτηκε 25ος στους 100 στην ΚΕ του ΛάΟΣ και αργότερα ήταν υποψήφιος του, με την στήριξη της ΧΑ και με την σύμφωνη γνώμη του Καρατζαφέρη, ασφαλώς [137].

Δύο στιγμιότυπα από το κανάλι του Καρατζαφέρη: Ο Χρήστος Βίρλας διαφημίζει τη ναζιστική εφημερίδα και ο Κουντουράς στο βήμα προπαγανδίζει τη μοναρχία με τις σημαίες του Κωνσταντίνου ΙΓ Παλαιολόγου (δηλαδή του Κοκού Γκλύξμπουργκ) πίσω του
Δύο στιγμιότυπα από το κανάλι του Καρατζαφέρη: Ο Χρήστος Βίρλας διαφημίζει τη ναζιστική εφημερίδα και ο Κουντουράς στο βήμα προπαγανδίζει τη μοναρχία με τις σημαίες του Κωνσταντίνου ΙΓ Παλαιολόγου (δηλαδή του Κοκού Γκλύξμπουργκ) πίσω του

 

Βασιλικοί και εθνικοσοσιαλιστές συνυπήρξαν, όμως, και στο κτίριο της οδού Σολωμού 74. Οποιος περνούσε από εκεί, μέχρι σχετικά πρόσφατα, μάλιστα, έβλεπε τον μαίανδρο της ΧΑ στο ένα μπαλκόνι και την κορώνα της ΒΕΟ στο άλλο μπαλκόνι. Είναι χαρακτηριστικό, πως η εφημερίδα της ΧΑ, επί χρόνια, έβαζε τις ανακοινώσεις για τις εκδηλώσεις της ΒΕΟ στη δεύτερη σελίδα, ακριβώς δίπλα απ’ τις δικές της ανακοινώσεις.

Παρ’ όλα αυτά, ο Κουντουράς μπερδευόταν πολύ με τους ‘νεαρούς εθνικιστάς’, με τους οποίους συνυπήρχε στα γραφεία που μοιράζονταν η ΧΑ με την ΒΕΟ, παρότι τους γνώριζε από την εποχή της Μεταπολίτευσης και της ‘Εθνικής Παράταξης‘. Ηταν, οπωσδήποτε, «δικά μας παιδιά», όπως έλεγε στις εμφανίσεις του στον σταθμό του Καρατζαφέρη ‘TeleCity‘, αλλά όταν διάβαζε τα έντυπά τους, και ειδικά αυτά της ΧΑ, δεν μπορούσε να καταλάβει πως τη μια υμνούσαν τον Μεταξά και την άλλη τον έβριζαν, αλλά -κυρίως- δεν μπορούσε να καταλάβει πως τη μια έγραφαν ότι ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος (ο Κοκός) ήταν «γνήσιος εκφραστής του εθνικισμού» (παρότι ήταν «ξένος στην καταγωγή και πάντρεψε τον γιο του με Εβραία») επειδή νίκησε στον Εμφύλιο και άρα «νίκησε και ο εθνικισμός» στα 1946-1949, ενώ από την άλλη, στις ίδιες σελίδες των εντύπων της ΧΑ, χαρακτηρίζονταν οι Βασιλείς «ανδρείκελα» και «προδοτικές» όλες οι κυβερνήσεις τους, επειδή «έθεσαν τον εθνικισμό και τους εθνικιστάς στο περιθώριο» (εκτός βεβαίως από τις κυβερνήσεις της χούντας και του Μεταξά -κι αυτόν όχι πάντα):

Ο μελετητής της ιστορίας της φασιστικής οργάνωσης πάντα θα αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν θα καλείται να αποφανθεί αν η ΧΑ ήταν υπέρ ή κατά του Μεταξά και του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου· Εφημερίδα ΧΑ, Φεβρουάριος 1986.
Ο μελετητής της ιστορίας της φασιστικής οργάνωσης πάντα θα αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν θα καλείται να αποφανθεί αν η ΧΑ ήταν υπέρ ή κατά του Μεταξά και του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου· Εφημερίδα ΧΑ, Φεβρουάριος 1986.

 

Αλλά και πολλοί χρυσαβγίτες μπερδεύονταν με την στάση του Μιχαλολιάκου απέναντι στους βασιλικούς, στο πολίτευμα της Βασιλευομένης (Μοναρχία) και στον Βασιλιά τον ίδιο. Χαρακτηριστικό δείγμα, ο σκληρός υπαρχηγός των Ταγμάτων Εφόδου, Χάρης Κουσουμβρής. Αφού εκφράσει τις απορίες του τι δουλειά έχει ο εθνικοσοσιαλισμός με την ακροδεξιά και τον θεσμό της βασιλείας, καταλήγει:

«[…] στο ζήτημα της αναφοράς στον ‘τέως’ από την Χρυσή Αυγή και στην αμέριστη συμπάθεια του Μιχαλολιάκου στο πρόσωπό του, κάποιος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα θα πει […] ‘Αυτή είναι η σούπα του εθνικισμού όπως την εκφράζει ο Μιχαλολιάκος σήμερα‘» [138].

Ομοίως, ο ίδιος μελετητής της ιστορίας της φασιστικής οργάνωσης πάντα θα αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν θα καλείται να αποφανθεί αν η ΧΑ ήταν υπέρ ή κατά του βασιλικού θεσμού και του εκάστοτε Ανακτος· Εφημερίδα ΧΑ, 05/12/2002, τχ #448.
Ομοίως, ο ίδιος μελετητής της ιστορίας της φασιστικής οργάνωσης πάντα θα αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν θα καλείται να αποφανθεί αν η ΧΑ ήταν υπέρ ή κατά του βασιλικού θεσμού και του εκάστοτε Ανακτος· Εφημερίδα ΧΑ, 05/12/2002, τχ #448.

 

Σημασία είχε ότι επί μια 10ετία τουλάχιστον, βασιλικοί και χρυσαβγίτες συνυπήρχαν στο ίδιο κτίριο. Οι επισκέπτες της ΒΕΟ παραξενεύονταν όταν έβλεπαν να περνάνε την πόρτα ‘προλετάριοι με ξυρισμένα κεφάλια και πλαστικά μπουφάν‘ αλλά μικρή σημασία είχαν αυτές οι λεπτομέρειες μπροστά στον κοινό αγώνα, την κατάργηση της Δημοκρατίας. Ο Κουντουράς ήταν ο πρώτος ομιλητής στην δεύτερη εκδήλωση της ΧΑ για τα Ιμια, τον Ιανουάριο του 1998, μαζί με τον Σπύρο Σταθόπουλο, τον Περίανδρο και τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο. Και, όπως διαβάζουμε «κάλεσε με την δεξιά χείρα υψωμένη όλους να επαναλάβουν τον όρκο και να υποσχεθούν ότι θα παραδώσουν την Πατρίδα μεγαλύτερη» [139].

Τελικά, τμήμα της αλήθειας για το πως πληρώνονταν τα νοίκια είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Κουντουράς, σε ένα πάνελ στο κανάλι του Καρατζαφέρη: Εν μέσω πολλών βασιλοχουντικών, σε μια συζήτηση για τα τεκταινόμενα στον ακροδεξιό χώρο, είχε πει ότι τα ποσά για το ενοίκιο των γραφείων της ΧΑ στην Σολωμού 74 «χαρίζονταν στα παιδιά».

Οπως, επίσης, έχουμε και την ομολογία Μιχαλολιάκου ότι κάποια άλλα νοίκια για τα γραφεία τους τα πλήρωνε και ένας -τουλάχιστον- Μητροπολίτης, ο Κονίτσης Ανδρέας. Το είχε πει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος, όταν αξιολογούσε ιεράρχες σύμφωνα με το πόσο φιλικοί ήταν στην ΧΑ:

«Εχουμε Μητροπολίτες που αξίζουν. Ο Πειραιώς Σεραφείμ που δεν καταλαβαίνει τίποτε […] Ο Ανθιμος, μεγάλος πολιτικάντης. Αυτός ο σκατιάρης αν δεν ήτανε, δεν θα ήταν Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος, θα ήταν ο Ευστάθιος που είναι καθαρός […] Το έπαιξε δίπορτο ο Ανθιμος […] Ο Σπάρτης είναι πολύ καλός, δέχτηκε τα παιδιά από την τοπική οργάνωση, έβαλε ένα ολόκληρο γηροκομείο και μας ψήφισε στις εκλογές ο Σπάρτης. Καλός αλλά επίσης πολιτικάντης, παρά τα πύρινα λόγια του είναι ο Καλαβρύτων. Αυτοί που είναι διαμάντια στην εκκλησία, τους έχω μετρήσει και ζυγίσει, να ξέρεις είναι: Ο Ανδρέας ο Κονίτσης, ο λεβέντης. Πλήρωνε και το γραφείο μας όποτε είμαστε […] Ο Πειραιώς Σεραφείμ και ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, ο οποίος βοήθησε τώρα στις εκλογές με όλες του τις δυνάμεις και παρά λίγες χιλιάδες ψήφους θα έβγαινε για πρώτη φορά στην ιστορία της Κύπρου εθνικιστής […]» [140].

Η επιβεβαίωση για τις θερμές σχέσεις εναγκαλισμού ορισμένων ιεραρχών με την ναζιστική συμμορία ήλθε από τα πλέον επίσημα χείλη, από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο (Γεωργακόπουλο), σε συνέντευξή του στον RealFM [141].
Αυτός ήταν ο λόγος, προφανώς, για τον οποίον το Μέγαρο Μαξίμου ζήτησε να ενημερωθεί από το ΣΔΟΕ για όλες τις περιπτώσεις χρηματοδότησης της ΧΑ, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν «Νονοί της νύχτας, εφοπλιστές, ιερωμένοι οι χρηματοδότες της ΧΑ» (κλικ εδώ) [142].

Είναι γνωστό, επίσης, ότι βασιλοχουντικοί, εκκλησιαστικοί παράγοντες, –τόσο του Νέου Ημερολογίου όσο και ζηλωτές ΓΟΧ παλαιοημερολογίτες– και στελέχη της Χρυσής Αυγής συνυπήρχαν στο κανάλι ‘Telecity’ του Γιώργου Καρατζαφέρη επί μακρόν [143]. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Καρατζαφέρης ξεκίνησε την καριέρα του σαν εκδότης φιλοβασιλικής εφημερίδας (με το όνομα ‘Το Ελληνικόν Στέμμα της Δημοκρατίας‘), αμέσως μετά την πτώση της χούντας, τον Οκτώβριο του 1974 [144], και τότε είχε βρεθεί μαζί με όλες τις βασιλικές ενώσεις, και με αυτήν του Κουντουρά [145]. Καρατζαφέρης, Κουντουράς και Βασίλης Κολιός της Χρυσής Αβγής βρέθηκαν ξανά και στο ιδρυτικό συνέδριο του ΛάΟΣ [146]. Και, βεβαίως, συναντήθηκαν όλοι μαζί στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002, όταν 4 στελέχη της ναζιστικής συμμορίας ήταν υποψήφιοι του Καρατζαφέρη στο ψηφοδέλτιο για την Υπερνομαρχία Αθηνών, μεταξύ των οποίων και ο Ηλίας Παναγιώταρος [147]. Είναι βέβαιον ότι θα γύριζε από οργή το μάτι των χρυσαβγιτών, όταν άκουγαν τον ‘Χέρι-χέρι’ Πρόεδρο να δικαιολογείται, όταν τον εγκαλούσαν επειδή έδωσε στέγη σε ναζιστές, μ’ αυτόν τον τρόπο:

«Ναι, έχω 4 χρυσαβγίτες στο ψηφοδέλτιό μου. Ε, και τι μ’ αυτό;;; Εχω στο ψηφοδέλτιό μου και δύο Εβραίους [Σ.Σ.: Απολύτως ψευδές, σύμφωνα με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο ΚΙΣ] και δύο ομοφυλόφιλους και έναν τσιγγάνο», απαντούσε ο Καρατζαφέρης [148].

Η απάντηση της ΧΑ δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών. Ο Μιχαλολιάκος ανακοίνωσε ότι θα … απέχει απ’ τις εκλογές, χωρίς όμως να αποσύρει τα 4 στελέχη του απ’ το ψηφοδέλτιο Καρατζαφέρη, μ’ αυτά τα λόγια:

«Μας θλίβει βαθύτατα ότι απέναντι στην παρουσία μελών της Χρυσής Αυγής στο ψηφοδέλτιο του Καρατζαφέρη, χρησιμοποιήθηκε ως αντίπαλον δέος η ύπαρξη εβραίων, κιναίδων και γύφτων και δηλώνουμε ότι αυτή η αντιμετώπιση ηθικά δεν μας καλύπτει».

Και, δίχως αμφιβολία, ο Μιχαλολιάκος θα είχε μετανιώσει για την τιμητική πλακέτα με την οποία είχε εκφράσει την εκτίμηση της ΧΑ στο πρόσωπο του Καρατζαφέρη, εκείνη την εποχή [149] (κλικ εδώ).

Από εκεί κι έπειτα, η ναζιστική οργάνωση δεν του χαρίστηκε του Καρατζαφέρη. Επί χρόνια εμφανίζονταν στις στήλες της εφημερίδας της με τα ‘Δηκτικά σχόλια‘ μικρά-μικρά περίεργα και ακατανόητα σχολιάκια χωρίς ονόματα και διευθύνσεις, όπου ένας ‘Γ.Κ.‘ λοιδορούνταν χυδαιότατα για ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, ακόμη και για κάποιες υποτιθέμενες ‘περίεργες σεξουαλικές προτιμήσεις‘.

Από τις παλιές καλές εποχές που η ακροδεξιά ήταν γραφική και μαζεμένη όλη κάτω απ' τη φιλόξενη ομπρέλα του Καρατζαφέρη και το κανάλι του TeleCity: Ο Παλαιοημερολογίτης Χρήστος Βίρλας διαφημίζει διαδοχικά τον Κοκό Γκλύξμπουργκ, τον φασιστικό 'Στόχο' και τη ναζιστική εφημερίδα ΧΑ. Δίπλα του ο Θωμάς Βρακάς που είχε πετάξει με το ψεκαστικό αεροπλάνο πάνω από την Αλβανία για να ρίξει προκηρύξεις που έγραφαν 'Μπερίσα και Μέξι, θα φύγετε πριν φέξει'. Τα στιγμιότυπα από τον Ιό, ' Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς', Ελευθεροτυπία, 09/06/2002 όπου και η φωτογραφία με τον Βορίδη και το αυτοσχέδιο τσεκούρι.
Από τις παλιές καλές εποχές που η ακροδεξιά ήταν γραφική και μαζεμένη όλη κάτω απ’ τη φιλόξενη ομπρέλα του Καρατζαφέρη και το κανάλι του TeleCity: Ο Παλαιοημερολογίτης Χρήστος Βίρλας διαφημίζει διαδοχικά τον Κοκό Γκλύξμπουργκ, τον φασιστικό «Στόχο» και τη ναζιστική εφημερίδα ΧΑ. Δίπλα του ο Θωμάς Βρακάς που είχε πετάξει με το ψεκαστικό αεροπλάνο πάνω από την Αλβανία για να ρίξει προκηρύξεις που έγραφαν «Μπερίσα και Μέξι, θα φύγετε πριν φέξει«. Τα στιγμιότυπα από τον Ιό, » Το λίφτινγκ της ελληνικής ακροδεξιάς», Ελευθεροτυπία, 09/06/2002 όπου και η φωτογραφία με τον Βορίδη και το αυτοσχέδιο τσεκούρι.

 

Ούτε και τότε κατάλαβε ο κονφερασιέ μποντιμπιλντεράς και εκπαιδευτής μοντέλων διαφημιστής Πρόεδρος ‘χέρι-χέρι’, παρότι κατά δήλωσή του άνθρωπος μεγαλωμένος στην πιάτσα, ότι με τη στάση του, και πάλι έστρωνε τον δρόμο με ροδοπέταλα στο ναζιστικό τέρας, για να υψώσει το άσχημο κεφάλι του. Ας μην ξεχνάμε ότι τρεις φορές, ο καναλάρχης τηλεπρόεδρος Γιώργαρος τους άνοιξε τον δρόμο. Την πρώτη ήταν με το περίφημο κάλεσμα «Ελάτε χρυσαυγίτες, ελάτε χουντικοί, ελάτε εις την νομήν της εξουσίας», όταν τους έταξε υφυπουργείο (ναζισμού). Τη δεύτερη ήταν στις Δημοτικές του 2010, όταν στον Δήμο της Αθήνας δεν κατέβασε συνδυασμό για να υποστηρίξει τον ακροδεξιό Νικήτα Κακλαμάνη, που εκπροσωπούσε την ‘εθνοπατριωτική’ πτέρυγα της Πολιτικής Ανοιξης, με τις σκληρές θέσεις που είχε πάρει στο συνέδριο του κόμματος Σαμαρά. Τότε ήταν που ο Μιχαλολιάκος πήρε το 5,29% των Αθηναίων ψηφοφόρων και μπήκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και την τρίτη φορά, στο διάστημα Νοεμβρίου 2011-Μαΐου 2012, όταν ο ξύπνιος πρόεδρος έστρεψε το ίδιο του το χέρι-χέρι με το περίστροφο προς τον εαυτό του και συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Μετά, ο δρόμος ήταν ανοιχτός, μεσούσης της κρίσης, για το ναζιστικό μόρφωμα.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ Σκηνής Ογδοης

[120] Ψαρράς, Η Μαύρη Βίβλος, σ. 46 // Μιχαλολιάκος, Εχθροί, σ. 31

[121] Οι πρώτοι ορκισμένοι και μυημένοι ναζιστές χρυσαβγίτες, που ήταν ταυτόχρονα και αρθρογράφοι στα 10 πρώτα τεύχη του περιοδικού, από τον Δεκέμβριο του 1980 έως τον Μάιο του 1983, εκτός από τον Μιχαλολιάκο [Σ.Σ.: η ορθογραφία σε όλα δικιά τους]:
Ορφανουδάκης Ν., έγραφε ποιήματα όπως ‘Σας χρωστάμε μια Νυρεμβέργη αντίστροφη’ (τχ #002), ‘Εμπρός’ (τχ #003)
Φαέθων, έγραφε ποιήματα όπως ‘Ερχόμαστε απ’ τη γη του πάγου και του χιονιού’ (τχ #003)
Μουσταΐρας Γ., έγραφε ποιήματα όπως ‘Το τελευταίο αντίο’ (τχ #003)· αυτός παράλληλα ήταν και υπεύθυνος έκδοσης στο περιοδικό ‘Τετράδια Εθνικού Σοσιαλισμού’, γύρω στο 1981
Νάτσης Φοίβος, έγραφε άρθρα όπως ‘Χίτλερ για χίλια χρόνια’ (τχ #006), ‘Κόναν ο βάρβαρος’ (τχ #007), ‘Alfred Rosenberg, Ο μύθος του ΧΧ αιώνος’ (τχ #008 και τχ #009 και τχ #010)
Σταύρου Λουκάς, έγραφε άρθρα όπως ‘Παγανισμός και νέος λόγος’ (τχ #006)
Γληνός Ιωάννης, έγραφε άρθρα όπως ‘Κορνέλιου Κοντρεάνου’ (τχ #006)
Ηλιόπουλος Γεώργιος-Ζευς, έγραφε άρθρα όπως ‘Η θρησκεία των Αρίων’ (τχ #006), ‘Τότε και τώρα, Η παρακμή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο θάνατος του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού’ (τχ #006), ‘Η έννοια του δικαίου στον εθνικοσοσιαλισμό’ (τχ #008), ‘Stewart Houston Chamberlain, Artistic culture, Καλλιτεχνικός πολιτισμός’ (τχ #009)· βλ. και σημείωση #100 στην ‘Σκηνή Εκτη‘ γι’ αυτόν
Ηλιόπουλος Ιωάννης Α., έγραφε άρθρα όπως ‘Richard Wagner’ (τχ #009), ‘CEDADE’ (τχ #010)· για τις σχέσεις Χρυσής Αβγής-CEDADE, βλ. Ιστολόγιο XYZ Contagion, «Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή ‘Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη’ και στη ‘Διακήρυξη της Βαρκελώνης’, 1981 (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα ‘Ενθέματα’ της κυριακάτικης ‘Αυγής’», 2013-03-31
Μεταξάς Γ., έγραφε άρθρα όπως ‘Robert Brasillach’ (τχ #006)
Νικηφόρος Γερμανός, έγραφε άρθρα όπως ‘Carl Jung’ (τχ #006), ‘Καμικάζε, ο θείος άνεμος’ (τχ #008), ‘Η αιώνια επέλαση’ (τχ #010)
Ελλην Ιδεαλιστής, έγραφε άρθρα όπως ‘Νιτσεϊσμός, Εθνικοσοσιαλισμός και αρχαίο ελληνικό πνεύμα’ (τχ #007)
Ποριώτης Ιωάννης, έγραφε άρθρα όπως ‘Rudolf Hess’ (τχ #007), ‘Η αναβίωσις της Μεγάλης Ιδέας’ (τχ #008), ‘Ολοκαύτωμα ή ολοκαυτώματα;;; Τα εγκλήματα των καλών’ (τχ #009), ‘Μαρξ-Φρόυντ-Αϊνστάιν, τρεις εβραϊκές «μεγαλοφυίες»’ (τχ #010)
Ηρακλείδης Κωνσταντίνος, έγραφε άρθρα όπως ‘Η εβραϊκή επίδρασις εις την διαμόρφωσιν του Ισλαμισμού’ (τχ #008)
Ιατρίδης Μίλτων, έγραφε άρθρα όπως ‘Η καταγωγή του μαζανθρώπου’ (τχ #008), ‘Νέοι χωρίς ιδανικά’ (τχ #009)
Ελευθερολάκων, έγραφε άρθρα όπως ‘Η μαγική πολιτεία’ (τχ #008)
Παπαχρήστου Λεωνίδας, έγραφε άρθρα όπως ‘Θάνατος και Εθνικοσοσιαλισμός’ (τχ #009), ‘Ο κατακτητής Αλέξανδρος’ (τχ #010)
Περδικάρης Ιωάννης Φ., έγραφε άρθρα όπως ‘Εισαγωγή στο εννοιολογικό περιεχόμενο των όρων Κράτος-Σύστημα-Πολιτεία’ (τχ #009), ‘Οι αξίες, το έθνος και ο πολιτισμός’ (τχ #010)
Κωνσταντίνος Μακεδών, έγραφε άρθρα όπως ‘Κωνσταντίνος ο ΙΑ’ ο Παλαιολόγος, Ο μαρμαρωμένος βασιλιάς’ (τχ #009)
Χρονόπουλος Δημήτριος, έγραφε άρθρα όπως ‘Πόλεμος πατήρ πάντων’ (τχ #010)
Παππάς Χρήστος Η., έγραφε άρθρα όπως ‘Αναφορά σε μια μεγάλη επέτειο – Βερολίνο 30 Απριλίου 1945’ (τχ #010)
Πατεράκης Οδυσσεύς, έγραφε άρθρα όπως ‘Υπατία’ (τχ #009)· αυτός τώρα, εν ενεργεία εποχικός πυροσβέστης, είναι γραμματέας της ΤΟ Ηρακλείου· είχε γίνει γνωστός επειδή είχε εκδώσει και ποιητική συλλογή, με πρόλογο Μιχαλολιάκου, όπου εξυμνούσαν τον Εωσφόρο· είχε δικαστεί και φυλακιστεί στις αρχές του 1980 επειδή μαζί με άλλους είχαν μπει στο Καπετανάκειο και είχαν ασχημονήσει επάνω στην ελληνική σημαία και σε πορτραίτα ηρώων του 1821· είναι αρθρογράφος στην εφημερίδα ΧΑ και στις ιστοσελίδες της ΧΑ· αρχικώς είχε ανακοινωθεί ότι θα είναι υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου στις εκλογές του Μαΐου 2014 αλλά κατόπιν το όνομά του εξαφανίστηκε στα μουλωχτά από τους συνδυασμούς και αντικαταστάθηκε από τον Μακρυδάκη Παντελή του Γεωργίου· γράφει επιστολές στους «συντρόφους δεσμώτες του Μαλανδρίνου» με καρφιά για τους «Α’ κατηγορίας δεσμώτες, τους βουλευτές», ως εξής:

«Σύντρoφε δεσμώτη του Μαλανδρίνου […] Ο Φαρισαϊσμός, αυτή η υποκρισία ενός ολόκληρου συστήματος, είναι ο μόνος όρος που μπορεί ν’ αποδώσει τα κίνητρα για το μαρτύριο που κάποιοι επέβαλαν στην οικογένειά σου και σένα. Μιας β’ κατηγορίας δεσμώτης, απ’ το κράτος βαφτίστηκες, σύντροφε, απλά γιατί δεν έτυχες κι εσύ του ‘προσόντος’ μιας ιδιότητας, εκείνης του ‘βουλευτή’. Οντας απλά το παιδί με τη μαύρη μπλούζα […]», βλ. ιστότοπος εφημερίδας ΧΑ, Οδυσσέας Πατεράκης, ‘Για σένα σύντροφε δεσμώτη του Μαλανδρίνου …’, 19/08/2014

http://xryshaygh.blogspot.gr/2014/08/blog-post_73.html
// Επίσης, μαζί με τους παραπάνω, εισηγητές σε μαθήματα ‘Ιδεολογικής Επιμορφώσεως‘, Ιανουάριος 1983 ήταν και οι:
Λευκαδίτης Ιωάννης
Μανιάτης Θεόδωρος
Κοσμόπουλος Δημήτριος

[122] Φιλίππου (Περδικάρης), σ. 35: Ο Περδικάρης αφού περιγράψει τον χώρο, με τις σβάστικες και τα εθνικοσοσιαλιστικά εμβλήματα, σημαίες και αφίσες, και με τα «εμβατήρια να δονούν τον χώρο», σημειώνει:

«Την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 1986, ημέρα ειδικά και προσεκτικά επιλεγμένη, ημέρα σύγκλισης ουρανού και γης, έλαβε χώρα η μυητική τελετή ίδρυσης του Εθνικοσοσιαλιστικού Τάγματος ‘Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή’, από επτά επίσης προσεκτικά επιλεγμένα πρόσωπα, ταγμένους εθνικοσοσιαλιστές, υπό την ηγεσία του Νίκου Μιχαλολιάκου»

// βλ. και Μιχαλολιάκος, Εχθροί, σ. 40, όπου παραθέτει την ομιλία του Χρήστου Παππά στο Β’ συνέδριο του 1992: «Στις 09/02/1986 αρχίζει η αυτοδύναμη προσπάθεια με ταυτόχρονα άνοιγμα γραφείων και επανέκδοση περιοδικού […]» // βλ. επίσης: Εκπομπή του AlphaTV, 10/10/2013, με τον Αντώνη Σρόιτερ ‘Αυτοψία’, με θέμα ‘Ο Ελληνας Φύρερ, Το παρελθόν του Μιχαλολιάκου’, στο 0.35.00
http://www.youtube.com/watch?v=0d1KeUVSXg4

[123] Μιχαλολιάκος, Εχθροί, σ. 57

[124] Μιχαλολιάκος, Εχθροί, σ. 54 και σ. 99

[125] Μιχαλολιάκος, Εχθροί, σ. 95

[126] Φιλίππου (Περδικάρης), σ. 29 και 40

[127] Ιός, ‘Αλλάξτε μυαλά, γιατί θα σας λιώσουμε σαν τα σκουλήκια’, Ελευθεροτυπία, 01/02/1998
http://www.iospress.gr/extra/xrisavgi-1.htm

[128] Εφημερίδα ‘Ελεύθερος Κόσμος’, 18/04/2004, τχ #48 κ.έ. // Νίκος Μιχαλολιάκος, Εμείς οι κακοί «φασίστες» και οι καθώς πρέπει … «πατριώτες», Λαϊκές Εθνικιστικές Εκδόσεις, Αθήνα, 2014, σ. 84 // Εφημερίδα Χρυσή Αυγή, 04/05/2006, τχ #601

[129] Τσιράς, σ. 105

[130] Νίκος Μιχαλολιάκος, Για μια μεγάλη Ελλάδα σε μια ελεύθερη Ευρώπη, Α’ έκδοση από εκδόσεις Χρυσή Αυγή 1992, Β’ έκδοση Ασκαλών 1999, Δ’ έκδοση Χρυσή Αυγή, Αθήνα, 2012, σ. 7

[131] Φιλίππου (Περδικάρης), σ. 48

[132] Βλ λ.χ. Ιός, ‘Ναζί με στολή φιλάθλου, Η οργάνωση Παγκρατίου της «Χρυσής Αυγής», όταν δεν δέρνει, αγωνίζεται για το … εθνικό μας ποδόσφαιρο’, Ελευθεροτυπία, 01/12/2001
http://www.iospress.gr/mikro2001/mikro20011201.htm
http://www.scribd.com/doc/92721230/

[133] Κωνσταντίνου, σ. 45

[134] Οι πληροφορίες για τις διευθύνσεις των γραφείων και λοιπών εγκαταστάσεων της ΧΑ από τα έντυπα της οργάνωσης και από τα βιβλία των μελών της.

[135] Βλ. συζήτηση στην κατειλημμένη ΕΡΤ, Δημήτρης Τρίμης, Δημήτρης Κουσουρής, δικηγόρος Παπαδόπουλος κ.ά., 24/09/2013
https://www.youtube.com/watch?v=Ho60c7jAzSI

[136] βλ. Ιστολόγιο XYZ Contagion, Δύο πρώην υπαρχηγοί της Χρυσής Αυγής συμφωνούν: Η Νέα Δημοκρατία τύπωνε τα φυλλάδιά μας, 18/03/2012
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/03/18/ypagrhxoi-xrysh-avgh-nea-dimokratia/

[137] Συνέντευξη Παναγιώτη Αλτζερίνου-Γρηγοράκη, μέλους της ΚΕ της Χρυσής Αυγής στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του Βόλου ‘Astra‘, Μάρτιος 2012
Λέει ευθέως ότι γύρω στο 2002 ο Καρατζαφέρης έψαχνε συνεργασίες (και) με τη ΧΑ, και ο ίδιος όχι μόνο κατέβηκε υποψήφιος με το ΛάΟΣ, αλλά και εκλέχτηκε στην ΚΕ του ΛάΟΣ, 25ος επί 100, με τη βοήθεια και της ΧΑ και της φασιστικής εφημερίδας ‘Στόχος‘.
Επίσης επιβεβαιώνει ότι ο Καρατζαφιόζος δεν έχει αποφοιτήσει από το Γυμνάσιο και λέει ψέματα ότι αποφοίτησε από το Βαρβάκειο:
https://www.youtube.com/watch?v=Epdchwu4eyE
// Πρόκειται για ένα από τα πολύ παλιά και άγνωστα στελέχη της ΧΑ: Αλτζερίνος-Γρηγοράκης Παναγιώτης του Δημητρίου, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΧΑ, καταγωγή από Μάνη, απόστρατος από το 1984 λοχαγός Πυροβολικού, μέλος Συνδέσμου ‘ΣΣΕ Τάξη 77’, επικεφαλής της θυγατρικής της ΧΑ οργάνωσης ‘ΙΔΕΑ Ιερός Δεσμός Εθνικιστών Αξιωματικών’, το 2000 εκλέχτηκε 25ος στους 100 στην ΚΕ του ΛάΟΣ και αργότερα ήταν υποψήφιος με το ΛάΟΣ, με την στήριξη της ΧΑ και της φασιστικής εφημερίδας ‘Στόχος‘ και με την σύμφωνη γνώμη του Καρατζαφέρη, αργότερα υποψήφιος της ΧΑ στη Μαγνησία το 2009 και στην Λάρισα στις εκλογές του Μαΐου 2012.

[138] Χάρης Κουσουμβρής, Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής, εκδόσεις Ερεβος, Πειραιάς, 2004, σσ. 154-161

[139] Μιχαλολιάκος, Εχθροί, σ. 211

[140] Ιστοσελίδα enikos.gr, ‘Βίντεο, Μιχαλολιάκος: Οι δικοί μας αρχιερείς …’, 13/12/2013
http://www.enikos.gr/politics/199236,BINTEO-Mixaloliakos:_Oi_dikoi_mas_arxier.html

[141] Βλ. Συνέντευξη Ιγνάτιου στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, RealFM, ‘Παραδοχή Μητροπολίτη Ιγνάτιου για σχέσεις ιεραρχών με τη Χρυσή Αυγή’, 25 Δεκεμβρίου 2013
http://www.koutipandoras.gr/article/102616/mitropolitis-paradehetai-tis-sheseis-me-ti-hrysi-aygi
// Δηλώσεις Ιγνάτιου στο βραδινό Δελτίο Ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης, Παρασκευή 27/12/2013
http://www.youtube.com/watch?v=alQyDI2cB2I
// βλ. επίσης και την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη του γνωστού (για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ) Θεσσαλονικιού προοδευτικού ιερέα παπα-Χρήστου, στην οποία περιγράφει τα όσα είδε ‘εκ των έσω’ στην προσπάθεια της ΧΑ να αλώσει και να επηρεάσει κλήρο και λαό:

«Υπήρχαν όμως απλοί ιερείς που προσπάθησαν να κάνουν ‘προσηλυτισμό’ υπέρ της Χρυσής Αυγής;;; Ο παπα-Χρήστος, γνωστός στο πανελλήνιο τόσο για τις προοδευτικές του απόψεις, όσο και για την αγάπη του για τον ΠΑΟΚ, απαντά χωρίς φόβο: «Νομίζω πως ναι. Και νομίζω πως στην παγίδα της Χρυσής Αυγής έχουν πέσει ιερωμένοι και σε ανώτατο και σε ανώτερο επίπεδο. Οχι μόνο απλοί ιερείς. Πιστεύοντας πως η Χρυσή Αυγή εκφράζει έννοιες όπως ‘πατρίδα’, ‘Ελλάδα’, ‘θρησκεία’. Φαντάζομαι πως μετά τις αποκαλύψεις όλοι αυτοί ντρέπονται»».

http://provocateur.gr/post/57/ekklhsia-kai-xrysh-aygh

[142] Βλ. TVXS.gr, Νονοί της νύχτας, εφοπλιστές, ιερωμένοι οι χρηματοδότες της ΧΑ, 25/09/2013
http://tvxs.gr/news/ellada/stoixeia-toy-sdoe-gia-ti-xrimatodotisi-tis-xrysis-aygis

[143] Βλ. Ιστολόγιο XYZ Contagion, Ποιος βουλευτής υπερασπιζόταν τη Χρυσή Αυγή μέσα στη Βουλή το 1998;;;, 30/04/2012
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/04/30/boyleftis-yperaspizotan-xrysi-avgi/

[144] Δημήτρης Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, Η τηλεοπτική αναγέννηση της ελληνικής Ακροδεξιάς, εκδόσεις Αλεξάνδρεια, Αθήνα, 2010, σ. 23

[145] Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, σ. 35

[146] Τσιράς, σ. 110 // Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, σ. 115

[147] Τσιράς, σ. 118 // Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, σ. 123 // Χασαπόπουλος, Χρυσή Αυγή, Η ιστορία, τα πρόσωπα και η αλήθεια, σ. 71 // βλ. και εφημερίδα Χρυσή Αυγή, 19/09/2002, τχ. #437, σ. 9, ‘Μαύρο στον υβριστή των Εθνικιστών Τζαννετάκο’

Eφημερίδα Χρυσή Αυγή, 19/09/2002, τχ. #437, σ. 9, 'Μαύρο στον υβριστή των Εθνικιστών Τζαννετάκο'
Eφημερίδα Χρυσή Αυγή, 19/09/2002, τχ. #437, σ. 9, «Μαύρο στον υβριστή των Εθνικιστών Τζαννετάκο»

 

// βλ. και εφημερίδα Χρυσή Αυγή, 17/10/2002, τχ. #441, σ. 3, ‘Τα πολιτικά συμπεράσματα από το εκλογικό ποσοστό του Γ. Καρατζαφέρη’

Eφημερίδα Χρυσή Αυγή, 17/10/2002, τχ. #441, σ. 3, 'Τα πολιτικά συμπεράσματα από το εκλογικό ποσοστό του Γ. Καρατζαφέρη'
Eφημερίδα Χρυσή Αυγή, 17/10/2002, τχ. #441, σ. 3, «Τα πολιτικά συμπεράσματα από το εκλογικό ποσοστό του Γ. Καρατζαφέρη»

 

[148] Βλ. και Τσιράς, σ. 118 // βλ. και Προλεγόμενα Γιώργος Μ(άστορας-Μισιάκας) στο Νίκος Μιχαλολιάκος, Εμείς οι κακοί «φασίστες», σ. 16 // Θεόδωρος Ν. Χατζηγώγος, ‘Ιστορίες για αγρίους’, Αλφα Ενα, 12/10/2002 (αναφέρεται σε Ψαρράς, Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη, σ. 124):

«Τολμούν οι διάφοροι ‘δημοκρατικοί’ κύριοι να αποκαλούν ‘ακροδεξιό’ τον συνδυασμό ‘Χέρι-χέρι’ του κ. Γιώργου Καρατζαφέρη, επειδή έτυχε να περιλαμβάνει στους κόλπους του 4 μέλη της νόμιμης (με την σφραγίδα του Αρείου Πάγου) Εθνικιστικής Οργανώσεως ‘Χρυσή Αυγή’. Με την ίδια λογική αυτών των κυρίων, θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ‘εβραϊκό’ το πολυσυλλεκτικό ψηφοδέλτιο του κ. Καρατζαφέρη επειδή περιέχει δύο Εβραίους (σε σύνολο 96 νομαρχιακών συμβούλων!!!) ή ‘αριστερό’ επειδή περιέχει αρκετούς αριστερούς, πρώην Κνίτες κ.λπ.».

[149] Γιώργος Καρατζαφέρης στην εκπομπή του ‘Ολη η Ελλάδα μια γειτονιά’, στο κανάλι του ΑΡΤ (ΤΗΛΕΑΣΤΥ), 05/06/2013
https://www.youtube.com/watch?v=ZPEFbENnR64

 


 

Αύριο, Πέμπτη 09 Οκτωβρίου 2014, η συνέχεια με την ‘Σκηνή Ενατη #09: Από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου στο Σήμερα, Connecting the dots‘.

Υπενθυμίζουμε, όλα τα δημοσιεύματα θα βρίσκονται κάτω από την κατηγορία ‘Εννέα συν μία σκηνές από την ιστορία της Χρυσής Αυγής’.

 


 

Δείτε επίσης: Φάκελος Χρυσή Αυγή

# Θυμίζουμε επίσης τις έρευνες του ιστολογίου μας, καθώς και όλα τα άρθρα μας με ετικέτα ‘Χρυσή Αυγή‘:

# Φάκελος Χρυσή Αυγή στο XYZ Contagion – Ολες οι έρευνες και τα άρθρα:
https://xyzcontagion.wordpress.com/fakelos-xa-page-all-articles/

# Φάκελος Σρεμπρένιτσα:
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-more-evidence/

Και:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.
https://xyzcontagion.wordpress.com/yugoslavia-the-whole-truth/
[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/eight-plus-one-proof-srebrenica-organized/
– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-sta-mme/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/
‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/24/karadzic-the-verdict/
– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

# Νέα κατηγορία με σειρά αποκαλυπτικών νέων ερευνών: ‘Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά‘.

# Ολα τα άρθρα του ιστολογίου μας μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα (Killah P).

# Εδώ τα άπαντα:
https://xyzcontagion.wordpress.com/greatest-hits/

# Το XYZ Contagion στα mainstream ΜΜΕ:
https://xyzcontagion.wordpress.com/mainstream-mme/

# Μεταφράσεις άρθρων του ιστολογίου μας σε αξιόλογες ιστοσελίδες και ΜΜΕ του εξωτερικού
https://xyzcontagion.wordpress.com/metafraseis/

# Οι ανακρίτριες στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής διαβάζουν XYZ Contagion
https://xyzcontagion.wordpress.com/anakritries-diabazoun-xyzcontagion/

«Αν τεθεί σαν ερώτημα, φαίνεται πως ναι, η απάντηση είναι καταφατική· οι ανακρίτριες διαβάζουν XYZ Contagion.
Εξηγούμαστε:

Η Πέμπτη 10 Ιουλίου του 2014 ήταν μια καλή ημέρα. Οχι μόνο είδαμε τον Κασιδιάρη να προφυλακίζεται, αλλά είδαμε, επίσης, ότι ένα απόσπασμα από παλιό (2007) γραφτό του Μιχαλολιάκου, που είχαμε εντοπίσει και αναδείξει εμείς εδώ στο μπλογκ […], χρησιμοποιήθηκε από την ανακρίτρια στο ένταλμα (σελίδα 6) για την προφυλάκιση του Κασιδιαρέου, στα επιχειρήματα της για το επικίνδυνο ποιόν της συμμορίας (και μάλιστα στο υπ’ αριθμόν Α’ επιχείρημα της), όπως μπορείτε να δείτε […]

# Το βιβλίο του XYZ Contagion – Οι 9+1 άγνωστες σκηνές, τώρα σε βιβλίο (και σε e-book) + Η βιβλιογραφία για τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/01/e-book-of-9-1-scenes-bibliography/

XYZ Contagion, Εννιά συν μία σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή, Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις, Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι, έκδοση XYZ Contagion + Carpe Librum, Θεσσαλονίκη, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2
https://xyzcontagion.wordpress.com/ebook/

[XYZ Contagion] – 9+1 σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [XYZ Contagion 2014]
https://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=4437

το οποίο προτείνεται, μάλιστα, και από τον Ιό της Εφημερίδας των Συντακτών

# Ιός – Νικόλαος Μιχαλολιάκος;;; Απών!!! Ο Φίρερ σχεδιάζει τη «μεγάλη απόδραση» (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-04-04) -κι ένα ακόμη ευχαριστώ!!!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/05/ios-mix-apon-xyz-contagion/

# Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις: Νέα στοιχεία – Εννιά συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή – Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #04]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/11/kryfa-04-parakratos-nazistiko-zombi/

# Συγκεντρωμένες όλες οι ‘Εννέα συν μία σκηνές από την ιστορία της Χρυσής Αυγής‘, και εδώ με τον τίτλο ‘Η 4η μεγάλη έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και την ιστορία της Ακροδεξιάς‘:
https://xyzcontagion.wordpress.com/q/

# Οι 9+1 σκηνές

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στην τέταρτη μεγάλη έρευνα για τη Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και τις κρυφές χρηματοδοτήσεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/30/mikri-parousiasi-episkeptes-tetarti-megali-erevna/

Η εισαγωγή-προοίμιο: Εκατό χρόνια φασιστικές οργανώσεις: Μικρή συμβολή στην περιοδολόγηση + Κάποιες σκέψεις για τις αιτίες της εκτίναξης της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/16/fasistikes-orgs-100-xronia/

Σκηνή Πρώτη #01: Φεβρουάριος 2005, Γήπεδο Παναθηναϊκού, ΓΑΔΑ, Πατριαρχείο Ιεροσολύμων (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/01/skini-01/

Σκηνή Δεύτερη #02: Ιούλιος 1964, ΕΚΟΦ, Εβραϊκή Συναγωγή, Παγκράτι (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/02/skini-02/

Σκηνή Τρίτη #03: 23 προς 24 Ιουλίου 1974, ΕΑΤ-ΕΣΑ, Βρετανική Πρεσβεία, Αεροδρόμιο Ελληνικού (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/03/skhnh-03/

Σκηνή Τέταρτη #04: Ιανουάριος 1977, Παγκράτι ξανά, Βόμβες σε βιβλιοπωλεία και κινηματογράφους (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/04/skhnh-04/

Σκηνή Πέμπτη #05: Νοέμβριος 1977, προεκλογική περίοδος, Ιταλία, Γραφεία Εθνικής Παράταξης στον Πύργο Αθηνών, Φυλακές Κορυδαλλού, Ξενοδοχείο Caravel (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/05/skini-05/

Σκηνή Εκτη #06: Ιανουάριος 1979, Βόμβες, όπλα και εκρηκτικά ξανά (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/06/skana-06/
΄
Σκηνή Εβδομη #07: 12 Απριλίου 1992, Ξενοδοχείο ‘Caravel’, Οργανισμός Κρατικών Λαχείων (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/07/skini-07/

Σκηνή Ογδοη #08: Από την οδό Φιλολάου, Παγκράτι στο μέγαρο της Μεσογείων (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/08/skhnh-08/

Σκηνή Ενατη #09: Από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου στο Σήμερα, Connecting the dots (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/09/skini-09/

Σκηνή Δέκατη και Τελική #10 – Αυλαία: Ας συνοψίσουμε (Το παζλ συμπληρώνεται;;;) + Αντί επιλόγου + Υστερόγραφο: Η ομολογία για την μεταμφίεση, τη διπλή γλώσσα και το κρυφτούλι με την πραγματική τους ταυτότητα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/10/skhnh-10/

 

# ‘Ροκ για την πατρίδα’ ή ‘πόγκο για τη σβάστικα’; Η Χρυσή Αυγή ξεκινάει ξανά τις εθνικοσοσιαλιστικές ‘Γιορτές Νεολαίας’: Μπύρες, τατουάζ και Sieg Heil, για τους μυημένους στο ναζισμό
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/13/golden-dawn-giortes-neolaias-blood-honour/

# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

# Η ιστορία του αρχιφύλακα Γεώργιου Μιχαλολιάκου: Πρόδωσε το ΕΑΜ για να πάει στα Τάγματα Ασφαλείας, μένοντας πιστός στον όρκο του προς τον Χίτλερ μέχρι το τέλος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/02/19/georgios-mix-drvda-father/

# Ανοιχτή επιστολή από τον πατέρα ενός εγκαίρως αποχωρήσαντα χρυσαυγίτη προς τους γονείς εκείνους που έχουν τα παιδιά τους στην Χρυσή Αυγή
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/04/27/anoixti-epistoli-patera-xa/

# Ημέρα μύησης-ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής η 21η Δεκεμβρίου + Τα ψέματα και η προσπάθεια παραπλάνησης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/06/23/parnitha-21-dec-orkomosia/

# Ο ακροδεξιός δολοφόνος της Αγγλίδας βουλευτίνας Jo Cox, οι σχέσεις του με την National Alliance του William Pierce κι ένα μυστικό ‘πανευρωπαϊκό συνέδριο’ της Χρυσής Αυγής το 1998
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/06/17/thomas-mair-national-alliance-pierce-xa-1998-filyro/

# Εκατό χρόνια φασιστικές οργανώσεις: Μικρή συμβολή στην περιοδολόγηση + Κάποιες σκέψεις για τις αιτίες της εκτίναξης της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/05/16/fasistikes-orgs-100-xronia/

# Χρυσή Αυγή: Η κρυφή ιεραρχία, η πραγματική ηγεσία, το ‘χρίσμα’ για τα μυημένα μέλη και οι δοκιμασίες πριν τις τελετές μύησης (επιθέσεις σε ανύποπτους ‘εχθρούς της ράτσας’) [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #03]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/04/24/kryfa-03-ierarxia-teletes/

# Τα σχέδια της Χρυσής Αυγής για το Πολίτευμα, όπως ακούστηκαν μέσα στο Πολιτικό της Γραφείο: «Στόχος μας η κατάργηση της Δημοκρατίας και η κατίσχυση της ‘Πολιτείας’ (=του Ράιχ)» [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #02]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/01/07/kryfa-02-sxedia-xa-politevma/

# Ξένοι νεοναζί καλεσμένοι του Γκέμπελς της Χρυσής Αυγής Γιώργου Μάστορα (Μισιάκα): «Η συναγωγή θα γίνει ένα ωραίο δημόσιο αποχωρητήριο» [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #01]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/12/10/kryfa-01-mastoras-synagogi/

# Βρήκαμε το επάγγελμα του Μιχαλολιάκου (αλλά το ξαναχάσαμε την επόμενη μέρα)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/01/29/epaggelma-dravida-mix/

# Αφιέρωμα του περιοδικού The Greek Report στην αποφυλάκιση Ρουπακιά – Κι ένα σημείωμα της Μαρία Λούκα για την ‘ιστορική μνήμη της Χρυσής Αυγής’ και το XYZ Contagion (Περιοδικό The Greek Report, 18 Μαρτίου 2016, τεύχος #03)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/18/maria-louka-greek-reporter-xa-historic-memory/

# Καταγγελία από στέλεχος της Χρυσής Αυγής για διπλά λογιστικά βιβλία, αλληλοκαρφώματα και καυγάδες για τους ‘ΦΟΝ’ και άλλα προεκλογικά παρατράγουδα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/09/19/xa-dipla-logistika-vivlia-von/

# Οταν η Χρυσή Αυγή ομολογούσε την εξαπάτηση: «Είμαστε εθνικοσοσιαλιστές και δεν αλλάζουμε, αλλά θα παριστάνουμε τους ‘εθνικιστές’ για τον χαζό κόσμο»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/02/28/xa-omologei-paraplanisi/

# Πειθαρχικός έλεγχος και ΕΔΕ για τον χρυσαβγίτη πυρονόμο υμνητή του Χίτλερ και υβριστή της Μάγδας Φύσσα με το εμετικό παραλήρημα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/10/08/paterakis-ede-avgi-efsyn/

# Το μεγαλοστέλεχος της Χρυσής Αυγής με το εωσφορικό ποιητικό ‘έργο’ υβρίζει τη μητέρα του Παύλου Φύσσα «κυράτσα του πένθους», την ημέρα της κατάθεσής της στο δικαστήριο, 06/10/2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/10/06/paterakis-ybrizei-kyratsa-magda-fyssa/

# Η Χρυσή Αυγή απέκτησε τη δική της Blutfahne, τη ματωμένη παγανιστική σημαία SS του Χίτλερ, με το αίμα των νεκρών ναζιστών από το πραξικόπημα της μπυραρίας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/01/02/blutfahne/

# Ποιοι πρωτοτύπησαν στις κιτς τελετές-φιέστες στις Θερμοπύλες με τις περικεφαλαίες, τις δάδες, τις «εξελιγμένες σβάστικες» (μαίανδρους) και την ‘κρυπτεία’ του Κασιδιάρη;;; Οι χιτλερόψυχοι της Χρυσής Αυγής ή οι φυσικοί τους πρόγονοι της Βέρμαχτ το 1941;;; – Φωτογραφίες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/21/kitsch-teletes-xa-wehrmacht/

# Οι τρομοκρατικές επιδρομες της Χρυσής Αυγής στην περιοχή της Φλώρινας, στα χνάρια των Χαλυβδόκρανων της Εθνικής Ενώσεως Ελλάς (ΕΕΕ), 67 χρόνια πριν
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/23/xa-sta-xnaria-tis-eee-tromokratia-florina/

# Ελληνες ευρωβουλευτές καταγγέλλουν Μέρκελ και Ολάντ σαν συνωμότες και ενεργούμενα του σχεδίου από τα ‘Πρωτόκολλα των Σοφών της Σιών’ μέσα από την Ευρωβουλή στο Στρασβούργο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/10/10/xa-protokolla-sofon-sion-synadinos/

# Η ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas διαφημίζει ανενόχλητη αδικήματα και παρανομίες, συχνά σε συνεργασία με τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/10/22/combat-18-anentaxtoi-mpogiatzides/

# Δικογραφία για τη ναζιστική τρομοκρατική οργάνωση Combat 18 Hellas και τους ΑΜΕ (Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές) μετά από δημοσίευμα του XYZ Contagion και καταγγελία του ΕΠΣΕ – Η ερώτηση στη Βουλή και οι απαντήσεις δύο υπουργείων
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/11/22/dikografia-combat18-ame/

# Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το ‘Κόμμα 4ης Αυγούστου’ την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/17/foitites-xrysavgites-polytexneio/

# Χρυσαυγίτης (διπλωματούχος!!!) σε ‘αυτοάμυνα’ ρίχνει κάτω με κεφαλοκλείδωμα άνδρα των ΜΑΤ, καλύπτει το πρόσωπό του με κουκούλα και φωνάζει ανενόχλητος συνθήματα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/07/09/xrysavgitis-diplomatouxos/

# Οι ανατριχιαστικές αντιλήψεις της -μεταμφιεσμένης αλλά πάντα εθνικοσοσιαλιστικής- Χρυσής Αυγής για τον Χριστιανισμό και για τον ρόλο της γυναίκας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/01/antilipseis-xa-gia-xristianismo-gynaika/

# Εκτός Νόμου και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ΤΩΡΑ!!! – Τα Μητρώα Μελών σαν στοιχείο της δικογραφίας και η εμπειρία από άλλες χώρες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/09/19/mitroo-melon-symmorias/

# Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή ‘Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη’ και στη ‘Διακήρυξη της Βαρκελώνης’, 1981 (Συνεργασία του ιστολογίου μας με τα ‘Ενθέματα’ της κυριακάτικης ‘Αυγής’, 2013-03-31)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/31/net/

# Οι επωμίδες και τα εκρηκτικά του Νίκου Μιχαλολιάκου της Χρυσής Αυγής – Ψεύτης, βλαξ, καταδότης και Γιώτα-4
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/04/epomides-ekriktika-mixaloliakos/

# Δύο πρώην υπαρχηγοί της Χρυσής Αυγής συμφωνούν: Η Νέα Δημοκρατία τύπωνε τα φυλλάδιά μας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/03/18/ypagrhxoi-xrysh-avgh-nea-dimokratia/

# Ευθανασία και στείρωση για ‘άτομα με ειδικές ανάγκες, επιληπτικούς, αλκοολικούς και τοξικομανείς’: Ο δεκάλογος της Χρυσής Αυγής για την ‘ευγονική αναγκαιότητα’, την ‘διοικητική ιατρική’ και το ‘Aufartung’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/06/13/eyfanasia-steirosi-dekalogos-xa-gia-amea/

# Νέα στοιχεία: Η πραγματική-πραγματική ιστορία πίσω από το στημένο ρεπορτάζ στο ‘Πρώτο Θέμα’ για τις ‘γριούλες που πηγαίνουν στο ΑΤΜ’ με την προστασία της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/04/02/grioules-atm-savvidis-apati/

# Ανήμερα του Ευαγγελισμού: Εκκλησία και Χρυσή Αυγή: Συγχωροχάρτια κι Ευλογίες για τα θεάρεστα έργα, τα πογκρόμ και τα μπραβιλίκια
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/03/28/ekklisia-xa-amvrosios-rigas/

# Εμφανής η δυστοκία στην στελέχωση των ψηφοδελτίων της Χρυσής Αυγής: Σφαγή στους κατηγορούμενους-‘βαρίδια’ μεσαία στελέχη και προνόμια στους ‘ημέτερους’ του Φίρερ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/01/08/dystokia-ekloges-2015-sfagi/

# Μαϊμού η συνέντευξη τύπου της Χρυσής Αυγής στη ΔΕΘ: Οι ερωτώντες υποτιθέμενοι ‘δημοσιογράφοι’ ήταν στελέχη της συμμορίας και υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/09/13/maimou-synentefxi-typou-deth/

# Ενα ‘μικρό’ ‘λάθος’ του Μιχαλολιάκου: Επιβεβαιώνει ότι η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής γνώριζε (και παρακινούσε) τις δολοφονικές επιθέσεις, τις απόπειρες ανθρωποκτονίας και τους άγριους ξυλοδαρμούς
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/03/24/mixaloliakos-sms-lagos/

# Ανήλικοι στα γραφεία της Χρυσής Αυγής – Η ναζιστική συμμορία, θορυβημένη, διαψεύδει τις στρατολογήσεις και … αυτοδιαψεύδεται!!!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/01/anilikoi-stratologisi-xrisi-avgi/

# Δικηγόροι σε υποθέσεις με ακροδεξιό, εθνικιστικό και ‘χρυσαβγίτικο ενδιαφέρον’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/09/30/dikigoroi-akrodexia/

# Ιός – Τα έντυπα της ακροδεξιάς και η σχέση τους με τον πρωθυπουργό (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2013-06-25) + Ποιος είναι ο δημοσιο’γράφος’ Γιώργος Φράγκος της χρυσαβγίτικης εφημερίδας ‘Εμπρός’;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/06/25/ios-entypa-akrodexias-fragkos-empros/

# Σβάστικες και Ζιγκ-Χάιλ από τον ‘ιδεολογικό’ καθοδηγητή και βασικό αρθρογράφο της ναζιστικής συμμορίας Γιώργο ‘Μάστορα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/05/20/mastoras/

# Ο χρυσαβγίτης υποψήφιος βουλευτής με το ρατσιστικό παραλήρημα για ‘φούρνους και σαπούνια’, στο πλάι του lieutenant Κασιδιάρη, στην μεγάλη του στιγμή
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/11/plomaritis-dipla-se-kasidiari/

# Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν της Χρυσής Αυγής από τον Ιό (άρθρο ‘Οι «δικές μας» τυφλές βόμβες’ στην Εφημερίδα των Συντακτών, 2013-04-20) και τον Ματτέο Αλμπανέζε (άρθρο ‘Οι Ιταλοί νεοφασίστες και η ελληνική χούντα’ στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ, 2013-04-21)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/21/ios-albanese/

# Διαβάστε στα Ενθέματα της ‘Αυγής’ αύριο Κυριακή 31 Μαρτίου: Μια αποκάλυψη για το ναζιστικό παρελθόν της Χρυσής Αυγής (Προωθητική ενέργεια από τα ‘Ενθέματα’, το Left.gr και την Αυγή Online beta)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/30/proo8itiki-energeia-en8emata-left-gr/

# Στροφή 180 μοιρών του Φύρερ Μιχαλολιάκου: Δεν αποκλείω συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τον Σαμαρά – Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου τώρα δικαιώνεται
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/09/26/mixaloliakos-synergasia-me-nd/

# Το μάθατε;;; Ο Μιχαλολιάκος ο … νοσταλγός των αγώνων ‘114’ των συνοδοιπόρων και κομμουνιστών ξεκίνησε ‘ανένδοτο 114’!!!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/09/20/mixaloliakos-114-anendotos/

# Ποιός βουλευτής υπερασπιζόταν τη Χρυσή Αυγή μέσα στη Βουλή το 1998;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/04/30/boyleftis-yperaspizotan-xrysi-avgi/

# Η χρυσαβγίτικη επιτομή της ηλιθιότητας – Ούτε μια προβοκάτσια δεν μπορούν να στήσουν χωρίς να καρφωθούν
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/30/sfyrodrepano-provokatsia-xa/

# Ενας εθνικοσοσιαλιστής υποψήφιος βουλευτής και τα λάγνα ανατολίτικα λικνίσματα της ναζιστοσυμμορίας Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/01/30/zafeiropoulos-kousoumbrhs

# Η εμμονή της Χρυσής Αυγής με τους παιδικούς σταθμούς – Αντιγραφή του σχεδίου του NPD;;; + Δύο μικρές ειδήσεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/14/xrisi-avgi-paidiki-sta8moi/

# Ονομα: Μπαρμπαρούσης – Βαθμός: Ανθυπασπιστής (ΠΖ) – Μονάδα: …
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/29/mparmparousis/

# Η Χρυσή Αυγή αναγνωρίζει τον εαυτό της και τα στελέχη της σε κείμενο καταγγελίας εγκληματικών φασιστικών επιθέσεων, ως τους αυτουργούς των επιθέσεων αυτών
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/07/02/xrysi-avgi-elme-xanion-epitheseis/

# Η UEFA προειδοποιεί: Ρατσιστικό και νεοναζιστικό σύμβολο ο μαίανδρος της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/22/uefa-maiandros-xrysi-avgi/

# Οι στενοί συγγενείς του Καρατζαφέρη και της Χρυσής Αυγής – Φασιστικές, ναζιστικές, φιλοβασιλικές, φιλοχουντικές, ακροδεξιές οργανώσεις το 1984
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/05/fasistes-198-2/

 

Φάκελος Σρεμπρένιτσα

[…] Αυτό, όμως, το -κατά γενική ομολογία- επίτευγμα του XYZ Contagion, μεγαλύτερο ίσως και από την έκδοση του βιβλίου (XYZ Contagion, Εννιά συν μία σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή, Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις, Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι, έκδοση XYZ Contagion + Carpe Librum, Θεσσαλονίκη, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2, αποκτήστε το εδώ δωρεάν) είναι το εξής αδιαμφισβήτητο γεγονός:

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Τον Ιούλιο του 2016, στην 21η επέτειο, παρουσιάσαμε τα ‘Νέα στοιχεία για την υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα‘: Διαβάστε την πλήρη νέα έρευνα ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή‘ ή τα αυτόνομα report με θέμα ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα‘.

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα (και πάνω από 1.000.000 στον χρόνο που ακολούθησε), και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/ios-anthropoi-apo-ellada-nea-stoixeia-srebrenica/

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/15/bournazos-sfagi-enthemata/

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/19/kanellis-enstaseis-nea-poios-thymatai-th-sremprenitsa/

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/08/gousetis-eglimaties-kathimerini/

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/28/poios-thumatai-ti-srebrenica-avgi-parapolitiko/

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/14/unfollow-agos-trampoukis/

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/09/kasdaglis-4-troxoi-srebrenica-2015-july/

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/08/01/filip-david-srebrenica-64-arb/

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/11/30/robert-baer-ignatiou-savvidis-fake/

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=6384

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!

 

Advertisement

11 σκέψεις σχετικά με το “Σκηνή Ογδοη #08: Από την οδό Φιλολάου, Παγκράτι στο μέγαρο της Μεσογείων (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s