Ντοκουμέντο – «Πράκτορες του ΚΚΕ» – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις «σχολές κατασκόπων» του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964

[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες].

‘Πράκτορες του ΚΚΕ’
Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις ‘σχολές κατασκόπων’ του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964
Ντοκουμέντο

Ενα -πιστεύουμε- πολύ σημαντικό ιστορικό/πολιτικό ντοκουμέντο φέρνει στο φως το ιστολόγιο XYZ Contagion. Πρόκειται για την απόρρητη έκθεση (σημαντικό τμήμα) της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ), Κλάδος Β’, με ημερομηνία 15/02/1964 (κυβέρνηση Ενωσης Κέντρου και Γεωργίου Παπανδρέου) με θέμα ‘Πράκτορες του ΚΚΕ‘ και με συνημμένο το απόρρητο έγγραφο με τίτλο ‘Δελτίον εκπαιδευθέντων Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) είς διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος προοριζομένων να εισέλθωσιν εις Ελλάδα‘.

Το εξώφυλλο του 'συνημμένου βιβλίου'.
Το εξώφυλλο του ‘συνημμένου βιβλίου’.

 

Για τις λεγόμενες ‘σχολές κατασκοπείας’ του ΚΚΕ στην ανατολική Ευρώπη, ο Νίκος Μαραντζίδης είχε γράψει το 2009 στο ‘Βήμα’ ένα άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο ‘Οι κόκκινοι κατάσκοποι‘. Είχε βρει κάποια στοιχεία για μία εκ των σχολών αυτών, αυτήν που λειτουργούσε στην Τσεχοσλοβακία. Στο συγκεκριμένο έγγραφο, όπως θα δείτε παρακάτω, αναφέρονται δώδεκα τέτοιες σχολές, σε Αλβανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Ρωσία, Ουζμπεκιστάν, Ρουμανία, Ουγγαρία και Τσεχοσλοβακία.

Στην πρώτη σελίδα, το ‘απόρρητον και επείγον’ σήμα, η πρώτη έκπληξη (ή μήπως όχι και τόσο;;;): Το όνομα του Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού, ναι, του Γεωργίου Παπαδοπούλου:

Το 'απόρρητον και επείγον' με θέμα 'Πράκτορες του ΚΚΕ'. Υπογραφή Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Γεώργιος Παπαδόπουλος
Το ‘απόρρητον και επείγον’ με θέμα ‘Πράκτορες του ΚΚΕ’. Υπογραφή Αντισυνταγματάρχης (ΠΒ) Γεώργιος Παπαδόπουλος

 

Ακολουθεί το εξώφυλλο του ‘συνημμένου εν τω εγγράφω βιβλίου’ με τους φορείς στους οποίους ‘υποβάλλεται και κοινοποιείται’, καθώς και ο αριθμός αντιτύπων στον κάθε φορέα, -ξέρετε, πάγια τακτική, μαζί με κάποια διακριτικά, έτσι ώστε αν διαρρεύσει να καταλάβουν από που έγινε η διαρροή.

'Δελτίον εκπαιδευθέντων Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) είς διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος'
‘Δελτίον εκπαιδευθέντων Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) είς διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος’

 

‘Πίναξ εκπαιδευθέντων στελεχών και απλών Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) εις διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος προοριζομένων να εισέλθωσιν εις Ελλάδα’:

'Πίναξ εκπαιδευθέντων στελεχών και απλών Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) εις διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος προοριζομένων να εισέλθωσιν εις Ελλάδα':
‘Πίναξ εκπαιδευθέντων στελεχών και απλών Κ/Σ (κομμουνιστοσυμμοριτών) εις διαφόρους σχολάς του Παραπετάσματος προοριζομένων να εισέλθωσιν εις Ελλάδα’:

 

Τέλος, το κυρίως έγγραφο, δηλαδή οι πίνακες με τις αντίστοιχες στήλες, όνομα, ψευδώνυμο, ιδιότητα και βαθμός, περιγραφή, παρατηρήσεις κ.λπ. αλλά και τα μαθήματα που διδάσκονται και άλλες πολλές πληροφορίες.

Οι σχολές εν Ρωσία και εν Ουζμπεκιστάν:

Οι σχολές εν Ρωσία και εν Ουζμπεκιστάν
Οι σχολές εν Ρωσία και εν Ουζμπεκιστάν

 

Η σχολή στο έμπεδον Ζγκόρτζελετς της Πολωνίας. Οι εκπαιδευόμενοι ήλθαν για να συνεχίσουν την εκπαίδευση από τη Σχολή στο Μπουρέλι Αλβανίας:

Η σχολή στο Ζγκόρτζελετς της Πολωνίας
Η σχολή στο Ζγκόρτζελετς της Πολωνίας

 

‘Σχολή Πολιτικών Καθοδηγητών και Κατασκόπων’:

'Σχολή Πολιτικών Καθοδηγητών και Κατασκόπων'
‘Σχολή Πολιτικών Καθοδηγητών και Κατασκόπων’

 

Η ‘Σχολή Πολιτικών Καθοδηγητών και Κατασκόπων’ στη Μπριάζα Ρουμανίας, δύο σειρές εκπαιδευομένων το 1950-1951:

Η 'Σχολή Πολιτικών Καθοδηγητών και Κατασκόπων' στη Μπριάζα Ρουμανίας, δύο σειρές εκπαιδευομένων το 1950-1951
Η ‘Σχολή Πολιτικών Καθοδηγητών και Κατασκόπων’ στη Μπριάζα Ρουμανίας, δύο σειρές εκπαιδευομένων το 1950-1951

 

Μπριάζα Ρουμανίας
Μπριάζα Ρουμανίας

 

Το διδακτικό προσωπικό και τα διδασκόμενα μαθήματα στις σχολές στην Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία. Ο Ζαχαριάδης διδάσκει ‘Τακτική-Στρατηγική του ΚΚΕ’, ο Μπαρτζώτας διδάσκει ‘Ιστορία του ΚΚΕ’, ο Λευτέρης Αποστόλου ‘Πολιτική Οικονομία’ και ο δυναμιτιστής Βρατσάνος διδάσκει ‘Σαμποτάζ’, ‘Τοπογραφία’ και ‘Ρωσσική Γλώσσα’:

Το διδακτικό προσωπικό και τα διδασκόμενα μαθήματα στις σχολές στην Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία
Το διδακτικό προσωπικό και τα διδασκόμενα μαθήματα στις σχολές στην Πολωνία, Αλβανία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Ρουμανία

 

‘Οι εκπαιδευθέντες υπό Βουλγαρικών Μυστικών Υπηρεσιών’:

'Οι εκπαιδευθέντες υπό Βουλγαρικών Μυστικών Υπηρεσιών'
‘Οι εκπαιδευθέντες υπό Βουλγαρικών Μυστικών Υπηρεσιών’

 

Ολοι οι πίνακες (κλικ για μεγέθυνση):

 

 

Δυστυχώς, το έγγραφο είναι μεγάλο και οι οπωσδήποτε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες του είναι πάρα πολλές, κι έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταπιαστούμε μαζί του σειρά-σειρά ή όνομα-όνομα [Σ.Σ.: Αυτό είναι κάτι που ενδεχομένως μπορούν να κάνουν οι επισκέπτες στα σχόλια: Να σημειώσουν λ.χ. όποιο όνομα έχει κάποιο ενδιαφέρον ή ό,τι άλλο είναι αξιοσημείωτο].

Θα περιοριστούμε επί τροχάδην στα εξής:

# Βλέπουμε πολύ γνωστά ονόματα, όπως αυτά των Νίκου Ζαχαριάδη, Νίκου Μπελογιάννη, Δημήτρη Βλαντά, Βασίλη Μπαρτζιώτα, Αντώνη Βρατσάνου (Αγγελούλη), Αλέκου Ψηλορείτη, Κώστα Καραγιώργη, Λευτέρη Αποστόλου, Ζήση Ζωγράφου, Μιλτιάδη Πορφυρογένη, Βασίλη Ζάχου, Βασίλη Γεωργίου κ.ά. σαν εισηγητών-εκπαιδευτών.

# Αξιωματικοί του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ -με τους βαθμούς τους- σαν μαθητές: Μεταξύ τους, Γεώργιος Βουντίσιος (Γούσιας), Παντελής Βαηνάς (σημειώνεται σαν ‘Σλαυομακεδών’), Χαρίλαος Φλωράκης, Δημήτρης Παλαιολόγος (Ζυγούρας), Βασίλης Γκανάτσιος (Χείμαρρος), Αλέξανδρος Ρόσιος (Υψηλάντης), Κώστας Γκριτζώνας, Νίκος Ακριτίδης, Νίκος Μπελογιάννης, Τάσος Γουσόπουλος, Πολύδωρος Δανιηλίδης, Σάββας Αργυρόπουλος, Αλέκος Κουτσούκαλης, Βαγγέλης Γκονέζος, Ηλίας Παπαδημητρίου, Γιώργος Ερυθριάδης (Πετρής), Δημήτρης Τσίτας, Ευάγγελος Βασβανάς, Κατίνα Τέντα κ.ά.

# Σημειώνεται επίσης ο αρκετά μεγάλος αριθμός γυναικών, αλλά και ορισμένες περιπτώσεις ‘Σλαυομακεδόνων’, ενός Εβραίου που δεν είχαμε ακούσει ξανά το όνομά του (Οβαλίας Ισαάκ του Ααρών) και ενός μειονοτικού από την Ροδόπη (Σαντίκ Χασάν).

Φυσικά, για την αξιοπιστία των πληροφοριών, εννοείται υπεύθυνη είναι η ΚΥΠ. Φαίνεται, πάντως, πως η συλλογή πληροφοριών πήγαινε βαθιά πίσω στο χρόνο, ακόμα και μέσα στον Εμφύλιο, αφού υπάρχουν περιπτώσεις λ.χ. όπου ‘κατάσκοποι’ γύρισαν πίσω το 1950 ή το 1951 και συνελήφθησαν ή σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν, σύμφωνα με την τελευταία στήλη.

 


 

Δείτε επίσης:

# Ολα τα άρθρα μας με θέματα από την ιστορία του ‘ΚΚΕ

# Κάποιες επιλεγμένες ιστορίες:

# Απόρρητη έκθεση της Ασφάλειας, 1983 – Πως φακέλωναν κόμματα και εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/05/20/aporriti-ek8esi-asfaleia/

# Κουΐζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/25/quiz-me-deka-spanies-fotografies/

# Είπε ποτέ κακό λόγο για το ΚΚΕ ο Νίκος Πλουμπίδης;;; + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/11/ploumpidis-bibliografia/

# Το δελτίο προγραφών και καταγγελιών με τους στοχοποιημένους από την ΟΠΛΑ προδότες – Η ‘κόκκινη βία’ [*] της εφημερίδας ‘Κατηγορώ’, έκδοση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, Αθήνα, 1944
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/06/03/deltio-prografon-opla-katigoro/

# Εκλογές 1946, Νίκος Ζαχαριάδης προς τα κόμματα του ‘παλαιοδημοκρατικού Κέντρου’: Ελάτε να καταρτίσουμε μαζί εκλογικούς συνδυασμούς 50%-50%
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/10/13/zaxriadis-pros-kommata-kentrou/

# Μιχάλης Νικολινάκος – Ο σεμνός ζεν πρεμιέ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το μπλόκο της Κοκκινιάς στη μεγάλη οθόνη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/08/18/nikolinakos/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Η σοβιετική ταυτότητα-άδεια παραμονής, 1973 – Απατρις, μη κομματικός και χήρος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/02/08/nikos-zaxariadis-taytotita/

# Νίκος Ζαχαριάδης – Το απόρρητο αυτοβιογραφικό του σημείωμα προς την ΚΕ του ΚΚΕ, 1946
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/12/14/nikos-zaxariadis-autobiography/

# Ενα νέο βιβλίο για τον Κώστα Καραγιώργη (Γυφτοδήμο) – Ο άνθρωπος, ο κομμουνιστής, ο δημοσιογράφος, ο αγωνιστής, το εξιλαστήριο θύμα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/29/biblio-kostas-karagiorgis/

# Εγχειρίδιο του χαφιέ-πράκτορα που είχε διεισδύσει στο παράνομο ΚΚΕ (+ Εγχειρίδιο επαγρύπνησης του παράνομου κομμουνιστή)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/10/16/egxeiridio-xafies-paranomo-kke/

# Γιώργος Βραζιτούλης – Στρατηγοί και αντάρτες του Δημοκρατικού Στρατού στην Ανατολική Γερμανία, 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/02/15/giorgos-vrazitoulis-stratigoi-antartes-dse-anatoliki-germania/

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

10 σκέψεις σχετικά με το “Ντοκουμέντο – «Πράκτορες του ΚΚΕ» – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις «σχολές κατασκόπων» του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964

  1. Αναδημοσιεύσεις:

    ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Ντοκουμέντο – “Πράκτορες του ΚΚΕ” – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις “σχολές κατασκόπων” του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964
    http://diktiospartakos.blogspot.gr/2014/07/1964.html

    Ντοκουμέντο – “Πράκτορες του ΚΚΕ” – Η απόρρητη έκθεση της ΚΥΠ για τις “σχολές κατασκόπων” του ΚΚΕ στο παραπέτασμα, με την υπογραφή του Γεωργίου Παπαδόπουλου, 1964
    http://o-thrax.blogspot.gr/2014/08/1964.html

  2. καλημέρα, χρήσιμο όπως όλα το σημερινό: Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι λέγοντας κκ εννοούμε το ενιαίο κ.κόμμα που ήταν τότε (μετά τον εμφύλιο) όλο στο εξωτερικό φυσικά, πριν τη διάσπαση τού 68 – όταν διαχώρισαν τη θέση (και τις θέσεις) τους όσοι ήταν πια στο εσωτερικό (και ζούσαν τις συνθήκες, της χούντας πια, από πρώτο χέρι)

  3. Καλησπέρα, Χάρη,
    βεβαίως, όλα αυτά συμβαίνουν πριν την διάσπαση του 1968,
    και συμπτωματικά αυτές τις μέρες συζητούσαμε εδώ στο μπλογκ στα ενδότερα για τη σχετική βιβλιογραφία,
    μεταξύ των οποίων (για όποιον/α θέλει να ρίξει μια ματιά παραπάνω):

    ΒΟΥΡΝΑΣ ΤΑΣΟΣ, Η διάσπαση του ΚΚΕ. Ιστορικό σχεδίασμα μιας 30ετίας από το τέλος του Εμφυλίου πολέμου ως τα γεγονότα του Φλεβάρη του 1968. Τολίδη, 1983, σελ. 92

    Εδώ:
    http://www.scribd.com/doc/105930188/

    ΒΟΝΤΙΤΣΟΣ-ΓΟΥΣΙΑΣ, ΓΙΩΡΓΗΣ: Οι αιτίες για τις ήττες, τη διάσπαση του ΚΚΕ και της ελληνικής αριστεράς [2 τόμοι], ανυπόγραφο εισαγωγικό σημείωμα, επιμέλεια Νίκη Καποπούλου, , Αθήνα 1977, σελ. 554+320

    Η διάσπαση του ΚΚΕ μέσα από τα κείμενα της περιόδου 1950-1975, 1ος τόμος, Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου ως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πολιτικές διαφορές που συγκροτούν δυο διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στο Κόμμα, πρόλογος-εισαγωγικά σημειώματα-υποσημειώσεις-επιμέλεια Πάνος Δημητρίου & Η διάσπαση του ΚΚΕ μέσα από τα κείμενα της περιόδου 1950-1975, 2ος τόμος, Αντιπαράθεση δύο πολιτικών γραμμών μέσα στο κόμμα στην περίοδο της δικτατορίας. Ολοκλήρωση της διάσπασης με τη δημιουργία δύο ΚΚΕ, πρόλογος-επιμέλεια Πάνος Δημητρίου, , Αθήνα 1978, σελ. 594+590

    Εν καιρώ, θα βρεθούν και τα άλλα σε ψηφιακή μορφή 🙂

  4. Καλά θυμόμουν ότι κάπου είχα δει και το τρίτο, το δίτομο του Πάνου Δημητρίου:

    https://athens.indymedia.org/post/1485504/

    Η διάσπαση του ΚΚΕ, μέσα από τα κείμενα της περιόδου 1950-1975.

    Επιμέλεια: Πάνου Δημητρίου

    ΤΟΜΟΣ Α΄
    Από το τέλος του εμφυλίου πολέμου ως το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967.
    Πολιτικές διαφορές που συγκροτούν δυο διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στο Κόμμα.

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΤΟΜΟ ΑΠΟ ΕΔΩ

    ΤΟΜΟΣ Β’
    Αντιπαράθεση δύο πολιτικών γραμμών μέσα στο Κόμμα στην περίοδο της Δικτατορίας.
    Ολοκλήρωση της διάσπασης με τη δημιουργία δύο ΚΚΕ.

    ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΤΟΜΟ ΑΠΟ ΕΔΩ

  5. Άλλο ένα σπουδαίο και ιστορικό έγγραφο,Αν είναι δυνατόν να ανεβούν οι φώτο σε καλύτερη ανάλυση γιατί δεν διαβάζονται όλα τα ονόματα,

  6. @5

    Δε νομίζω ότι μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο, σε σχέση με την ανάλυση. Είναι ήδη αρκετά υψηλή, και η αλήθεια είναι ότι πειραματιστήκαμε αρκετά για να πετύχουμε την όσο το δυνατόν καλύτερη ευανάγνωστη εκδοχή.

    Γι’ αυτό θα ήταν καλύτερο να περάσεις τα έγγραφα (τους πίνακες που μας ενδιαφέρουν περισσότερο) ένα-ένα από την σελίδα των attachment, όπως λέγονται στη γλώσσα της WordPress.

    Ξεκίνα από το πρώτο («ΣΕΛ-04» καθώς οι προηγούμενες τρεις είναι τα συνοδευτικά έγγραφα, το σήμα, το εξώφυλλο κ.λπ):

    https://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=3598

    ή

    https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/07/29/kyp-ekthesi-sxoles-kataskopon/%CE%BA%CF%85%CF%80-%CE%B5%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B5%CE%BB%CF%84%CE%AF%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CF%83-6/

    Κάνε επάνω «δεξί κλικ» και «άνοιγμα σε νέο παράθυρο/tab» και θα δεις ότι είναι πράγματι σε πολύ μεγάλη ανάλυση, δηλαδή θα δεις αυτό:

    Αν βγει στην οθόνη μεγαθυντικός φακός στη θέση του κέρσορα, κάνε κλικ για να μεγεθυνθεί.

    Κατόπιν, από το πρώτο λινκ που έδωσα, κάτω δεξιά φαίνεται το επόμενο έγγραφο/attachment, και μετά το επόμενο κ.ο.κ. -ή μπορείς να αντικαταστήσεις στο πρώτο λινκ τον αριθμό 3598 με το 3599, μετά 3560 κ.ο.κ.

  7. Μόλις τώρα είδα αυτό το ενδιαφέρον άρθρο.
    Απ’ ό,τι καταλαβαίνω πρόκειται για εκπαιδευόμενους σε κομματικές σχολές περισσότερο παρά για «κατασκόπους».
    Μια μικρή διόρθωση στη λεζάντα της 2ης εικόνας: Η υπογραφή είναι «Παπαδόπουλος Γεώργιος Αντ/ρχης Α.Κλ.Β.»
    Το «Α.Κλ.Β.» δεν είναι «ΠΒ», αλλά, μάλλον, «Αρχηγός Κλάδου Β».

  8. Επεξηγηματικό είναι, ότι τότε ο Παπαδόπουλος ήταν Ανχης Πυροβολικού. Δεν είμαστε τόσο τυφλοί να βλέπουμε «Α.Κλ.Β.» και να διαβάζουμε «ΠΒ» 🙂

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)