Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #09)

Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, από τη νέα μας έρευνα με τίτλο ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘ …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Η πρώτη ενότητα (όπου και μία απαραίτητη σημείωση, προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σχετικά με τη χρήση του όρου ‘η σερβική πλευρά’ και ποιους εννοούμε) βρίσκεται εδώ, ‘Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)‘, ενώ η προηγούμενη και η επόμενη, αντίστοιχα αριστερά και δεξιά επάνω από τον τίτλο της ανάρτησης.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘. Στο τέλος του κειμένου, υπάρχουν links για όλες τις σχετικές μας έρευνες, νέες και παλαιότερες, και όλα τα κείμενα σχετικά με την σφαγή στη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή.

Η σημερινή ενότητα έχει τίτλο: ‘Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος’. Τμήματά της ίσως έχουν συμπεριληφθεί στο κείμενο με τίτλο ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής‘.

 

$$$ Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος

Το τελευταίο οχυρό του φιλοτσέτνικ που ενημερώνεται από τα μονόπλευρα σερβικά φίλτρα ενημέρωσης, από τους καναλάρχες με τις μπίζνες εκεί πάνω, από την ακροδεξιά και από τον Ριζοσπάστη, όταν όλα τα επιχειρήματα εξαντλούνται και αποδεικνύονται εντελώς αβάσιμα, είναι πάντα η λεγόμενη ‘εθνοκάθαρση στην Κράινα’. Ολοι θυμούνται τις εικόνες, με τους πρόσφυγες σε κομβόι να τρέχουν να γλυτώσουν από τον κροατικό στρατό εκείνες τις μέρες του Αυγούστου του 1995, ενώ πίσω τους σπίτια καίγονταν από όλμους πυροβολικού.
Πάντα, όταν βλέπει κανείς πρόσφυγες σφίγγεται το στομάχι του και ξυπνούν μνήμες. Και ο πόλεμος είναι κακό πράγμα.
Ομως εκείνες οι εικόνες έδειξαν ολόκληρη την ιστορία;;

Ενα απ' τα παράξενα και τις εκπλήξεις που δοκιμάζει κάποιος όταν θελήσει να ασχοληθεί σε βάθος με την γιουγκοσλαβική τραγωδία. Ποιος μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό το αντικείμενο; Είναι τεκμήριο από τις δίκες της Χάγης, 'Exhibit number PP962, Document ID: 86141, Υπόθεση Mladen Naletilic και Vinko Martinovic (IT-98-34), 25/03/2003'. Είναι ένα ξύλινο τουφέκι. Οι Σέρβοι (και οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή) ανάγκαζαν τους Βόσνιους και τους Κροάτες αιχμαλώτους και κρατούμενους να φορούν ανά περίπτωση στολές με κροατικά ή σερβικά διακριτικά και να κρατούν τέτοια ξύλινα ομοιώματα όπλων. Και μετά τους έστελναν στην πρώτη γραμμή, απέναντι από τα βοσνιακά ή τα κροατικά στρατεύματα, ανά περίπτωση. Ετσι, με τη χρήση αυτού του δολώματος προκαλούσαν τα πυρά από την αντίθετη πλευρά και είχαν με ένα σμπάρο δύο ή και περισσότερα τρυγόνια. Και σκοτώνονταν ανέξοδα οι κρατούμενοι από πυρά των δικών τους, και προκαλούσαν προβοκάτσιες απέναντι σε Κροάτες και Βόσνιους. Το καρφί στην αριστερή άκρη μπορούσε και να χρησιμοποιηθεί σαν όργανο ακαριαίου χτυπήματος στο κρανίο του θύματος, σε περίπτωση ανάγκης. Πραγματικά διαβολικό.
Ενα απ’ τα παράξενα και τις εκπλήξεις που δοκιμάζει κάποιος όταν θελήσει να ασχοληθεί σε βάθος με την γιουγκοσλαβική τραγωδία. Ποιος μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς είναι αυτό το αντικείμενο; Είναι τεκμήριο από τις δίκες της Χάγης, ‘Exhibit number PP962, Document ID: 86141, Υπόθεση Mladen Naletilic και Vinko Martinovic (IT-98-34), 25/03/2003’. Είναι ένα ξύλινο τουφέκι. Οι Σέρβοι (και οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι στην υπόθεση αυτή) ανάγκαζαν τους Βόσνιους και τους Κροάτες αιχμαλώτους και κρατούμενους να φορούν ανά περίπτωση στολές με κροατικά ή σερβικά διακριτικά και να κρατούν τέτοια ξύλινα ομοιώματα όπλων. Και μετά τους έστελναν στην πρώτη γραμμή, απέναντι από τα βοσνιακά ή τα κροατικά στρατεύματα, ανά περίπτωση. Ετσι, με τη χρήση αυτού του δολώματος προκαλούσαν τα πυρά από την αντίθετη πλευρά και είχαν με ένα σμπάρο δύο ή και περισσότερα τρυγόνια. Και σκοτώνονταν ανέξοδα οι κρατούμενοι από πυρά των δικών τους, και προκαλούσαν προβοκάτσιες απέναντι σε Κροάτες και Βόσνιους. Το καρφί στην αριστερή άκρη μπορούσε και να χρησιμοποιηθεί σαν όργανο ακαριαίου χτυπήματος στο κρανίο του θύματος, σε περίπτωση ανάγκης. Πραγματικά διαβολικό.

 

Πρώτα, ας μας επιτραπεί να δηλώσουμε ότι θεωρούμε τον Τούτζμαν μεγάλο κάθαρμα και την επιχείρηση ‘Καταιγίδα’ (‘Operacija Oluja’) ένα τρομακτικό γεγονός. Θεωρούμε έγκλημα πολέμου την εξολόθρευση των ελάχιστων Σέρβων που έμειναν πίσω και δεν μπόρεσαν να φύγουν, όπως και τον εμπρησμό των κατοικιών τους, τον βομβαρδισμό των κομβόι και την χρήση βαρέων όπλων. Πρέπει κάθε δημοκρατικός πολίτης να είναι απόλυτα κάθετος σε αυτό, όπως επίσης πρέπει να απαιτεί και την τιμωρία εκείνων των Κροατών εγκληματιών πολέμου που παραβίασαν νόμους και ήθη του πολέμου και οδήγησαν αθώους ανθρώπους στον θάνατο -ακριβώς ό,τι ισχύει και στην περίπτωση των Σέρβων. Η αθώωση των στρατηγών Ante Gotovina και Mladen Markac δεν ήταν καλό σημάδι. Για τους ίδιους λόγους, ευχόμαστε να βρεθούν όλοι οι τάφοι όλων των αγνοούμενων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, και φυσικά ευχόμαστε να ταυτοποιηθούν και οι υπόλοιποι 400 από τα συνολικά 1.081 πρόσωπα που έχουν βρεθεί μέχρι τα τέλη 2015, όπως και να εξακριβωθεί η τύχη των 1.591 πολιτών της Κροατίας, Σέρβων και Κροατών, που φέρονται να αγνοούνται από ολόκληρο τον σερβοκροατικό πόλεμο 1991-1995.

Ας δούμε τις λεπτομέρειες:
Πιστεύουμε αν ρωτήσουμε τυχαία εκατό σχολιαστές που τη γνωρίζουν, οι 99 θα απαντήσουν ότι η ‘εθνοκάθαρση στην Κράινα’ δημιούργησε 400.000 Σέρβους πρόσφυγες και είχε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς άμαχους και δεκάδες χιλιάδες αιχμαλώτους Σέρβους.
Οταν ακούει κανείς τέτοιους αριθμούς, και ειδικά από εκείνους που πολύ επιμελώς μειώνουν τα 8.000+ θύματα της Σρεμπρένιτσα στο μισό, ή και «στις 3.000 με 4.000, δηλαδή, εντάξει, καμιά 2.000-3.000 θα ήταν, ε, λίγο πάνω από 1.000, ούτε 1.000, μερικές εκατοντάδες», πρέπει να είναι λίγο υποψιασμένος. Οι κύκλοι των σοβαρών επιστημόνων και δημοσιογράφων έχουν πολύ πικρή πείρα από τα προπαγανδιστικά τεχνάσματα των απολογητών του καθεστώτος Μιλόσεβιτς-τσέτνικ. Το ίδιο συμβαίνει και με τους νεκρούς Σέρβους από τις επιδρομές των πολιορκούμενων μουσουλμάνων για αναζήτηση τροφής, με ή χωρίς τον Νάσερ Οριτς, γύρω από την Σρεμπρένιτσα, σε εκείνα τα χωριά που το 1991 ήταν αμιγώς ή πλειοψηφικά μουσουλμανικά και το 1995 κατοικούνταν εξ ολοκλήρου από Σέρβους έποικους: Το αυθεντικό νούμερο ήταν 119 νεκροί πολίτες ή/και άμαχοι στους συνολικά 650 νεκρούς, στα τρία χρόνια της πολιορκίας. Οι 119 άμαχοι έγιναν ταχυδακτυλουργικά το σύνολο, ήτοι «650 άμαχοι, δηλαδή 700 με 800, άρα κοντά 1.000, μετά πάνω από 1.000, ναι, 1.500, και τέλος ‘μερικές χιλιάδες’, έως και 4.000 με 5.000», και νάσου ο συμψηφισμός ή ακόμα χειρότερα το αναποδογύρισμα του ισοζυγίου. Το τελικό αποτέλεσμα είναι «σιγά μην έγινε γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα με τους ούτε καν 1.000 νεκρούς, ενώ η πραγματική γενοκτονία ήταν εναντίον των Σέρβων, πάνω από 5.000» στα τέσσερα χρόνια του πολέμου. Θυμηθείτε ότι η αφετηρία γι’ αυτό το αισχρό ψέμα ήταν όλοι κι όλοι 119 πολίτες, ότι έπεσαν όλοι σε ένοπλη σύγκρουση, ενώ πολλοί εξ αυτών ήταν οπλισμένοι σαν πολιτοφύλακες.

Κάτι παρόμοιο παρατηρήσαμε και με την Κράινα. Ξεκίνησε ο αριθμός στις 100.000 εκτοπισμένους, έγινε «πάνω από 100.000-120.000, δηλαδή 150.000, ούτως ειπείν 200.000, ε, πάνω από 250.000, ήτοι 300.000» και τελικά βγαίνει ο Λυκουρέζος στην τηλεόραση και μιλάει για 400.000, δηλαδή «μισό εκατομμύριο».

Ψυχραιμία. Η τηλεόραση σας είπε ψέματα και σας έκρυψε το 90% της ιστορίας. Μερικά από όσα δεν σας είπε:

– Δεν σας είπε ότι στρατιωτικός στόχος των Κροατών δεν ήταν οι πολίτες. Ηταν ο στρατός των Σέρβων της Κράινα.
– Δεν σας είπε για ποιο λόγο ο κροατικός στρατός μπήκε στην περιοχή. Διότι ήταν κροατικό έδαφος. Το οποίο είχε καταληφθεί το 1991 με τακτικές αιματηρής εθνοκάθαρσης από τις σερβικές υπεροπλισμένες μονάδες των Σέρβων, με διοικητή τον Μλάντιτς (ο οποίος έκανε εκεί την πρόβα τζενεράλε για ό,τι θα ακολουθούσε αργότερα στη Βοσνία) απέναντι στους πολίτες μιας Κροατίας που τότε ακόμα δεν είχε στη διάθεσή της ούτε τον βασικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
– Οτι οι Σέρβοι ίδρυσαν με το έτσι θέλω μια ‘αυτόνομη σερβική δημοκρατία’ μέσα στο έδαφος των άλλων, την ‘Republika Srpska Krajina’ (‘Σερβική Δημοκρατία της Κράινα’, RSK) και ότι εκκαθάρισαν εθνικά την περιοχή δημιουργώντας εκατοντάδες χιλιάδες μη Σέρβους πρόσφυγες. Τον Απρίλιο του 1991, ο πληθυσμός της Κράινα ήταν 52% Σέρβοι, 36% Κροάτες και 12% οι υπόλοιποι, και έναν χρόνο μετά οι Σέρβοι ήταν 88%, οι Κροάτες 7% και οι άλλοι 5%.
– Οτι οι Σέρβοι ξεκίνησαν την ολοκληρωτική (=μέχρι ενός) εκδίωξη των άλλων πληθυσμών στην περιοχή της Κράινα ήδη από τον Ιούλιο του 1991 και την πόλη Kijevo που βρισκόταν πολύ κοντά σε μια μικρότερη περιοχή με σερβική πλειοψηφία, με άμεσο φανερό στόχο να επεκταθούν όσο γίνεται περισσότερο για να καταλάβουν και όλες τις μονάδες παραγωγής και τα εργοστάσια που δεν βρίσκονταν στο έδαφος τους.
– Οτι τέσσερα χρόνια πριν οι Σέρβοι είχαν εκδιώξει τους Κροάτες όχι μόνο από την Κράινα, αλλά και από την Δυτική Σλαβονία (στα εδάφη της οποίας πουθενά δεν υπήρχε σερβική πλειοψηφία) και από την Ανατολική Σλαβονία (όπου οι Σέρβοι ήταν μόνο το 14%)· έτσι, όντας ουσιαστικά μειοψηφία στο σύνολο των περιοχών απαιτούσαν κυριαρχία επάνω σε εδάφη που δεν τους ανήκαν. Ο ορισμός του επεκτατισμού.
– Οτι οι Σέρβοι κατόπιν κατέκτησαν το 28% αυτής της άλλης χώρας, σφάζοντας, καίγοντας, ρημάζοντας και προσφυγοποιώντας ολόκληρες περιοχές, ενώ όσοι μη Σέρβοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές χρησιμοποιούνταν σαν άμισθοι σκλάβοι σε κάθε λογής εργασία και πολεμική προετοιμασία, εννοείται χωρίς αμοιβή και με την απειλή του θανάτου να κρέμεται συνεχώς πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Αυτός είναι ο λόγος που στα κατηγορητήρια του ΔΠΔΧΓ βλέπουμε συχνά και την κατηγορία για ‘forced labour’.
– Οτι οι Σέρβοι βομβάρδιζαν επί 4 χρόνια το γειτονικό Μπίχατς μέχρι και με βόμβες ναπάλμ σε μια πρωτόγνωρη πολιορκία που στοίχισε πολλές ζωές
– Οτι οι Σέρβοι, μόλις τρεις μήνες πριν, τον Μάιο του 1995, είχαν ρίξει ρουκέτες από τις θέσεις τους στην Κράινα προς την πρωτεύουσα της Κροατίας Ζάγκρεμπ και προς δύο ακόμα πόλεις (σκηνές από βίντεο εδώ και εδώ), στοχεύοντας αμάχους, δηλαδή σχολεία, νοσοκομεία, την αγορά, το αεροδρόμιο, το θέατρο και πλατείες, και ότι ο πρόεδρος της RSK Milan Martic βγήκε στην τηλεόραση και καυχήθηκε γι’ αυτό.
– Οτι τα Ηνωμένα Εθνη είχαν καταδικάσει την παράνομη κατοχή της Κράινα από τους αυτονομιστές Σέρβους και ότι οι τελευταίοι είχαν παραβιάσει επανειλημμένα συμφωνίες και είχαν απορρίψει σχέδια της διεθνούς κοινότητας, όπως το Z-4 που θα τους επέτρεπε πλήρη αυτονομία σε ένα δικό τους ‘κράτος μέσα στο κράτος’ της Κροατίας. Αντίθετα, τον Αύγουστο του 1994 ανακήρυξαν την ενοποίηση της παράνομης Σερβικής Δημοκρατίας της Κράινα με την εξίσου μη νομιμοποιημένη Republika Srpska των Κάρατζιτς-Μλάντιτς, και λίγο αργότερα ανακοίνωσαν το κοινό Γενικό τους Επιτελείο, δηλαδή έναν στρατό, ενοποιημένο, που θα αναλάμβανε από κοινού την εθνοκάθαρση ενάντια στις μουσουλμανικές και κροατικές κοινότητες της περιοχής. Κατόπιν, δύο εβδομάδες μετά τη Σρεμπρένιτσα ανακοίνωσαν γενικευμένο ολοκληρωτικό πόλεμο «εναντίον όλων των εχθρών».
– Οτι υπήρχαν πληροφορίες στις Μυστικές Υπηρεσίες πολλών κρατών πως οι Σέρβοι και ο Μλάντιτς (που ήξερε σαν διοικητής του Knin Corps πολύ καλά την περιοχή από την εθνοκάθαρση που είχε εποπτεύσει το 1991) ετοίμαζαν μια δεκαπλάσια ή εικοσαπλάσια Σρεμπρένιτσα στο εξουθενωμένο από την πολιορκία Μπίχατς, συνεπώς δεν σας είπε ότι σώθηκαν οι ζωές δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και επετεύχθη η αποφυγή προσφυγοποίησης άλλων 200.000 Κροατών και Βόσνιων.
– Οτι ο στρατός της SRK μόλις έμαθε ότι επίκειται επίθεση, απλά τα μάζεψε και έφυγε. Μαζί, έφυγαν και οι 100 ή 150 χιλιάδες Σέρβοι εντός λίγων ημερών από την περιοχή «που ζούσαν για αιώνες» όταν η ηγεσία τους, που τους χρησιμοποίησε επί τέσσερα χρόνια, αρνήθηκε ουσιαστικά να τους υπερασπιστεί. Ενώ η σερβική πλευρά ήταν οπλισμένη μέχρι και με πυρηνικά, τελικά δεν έδωσε ούτε μία μάχη για την τιμή των όπλων· αυτό δεν παραξένεψε κανέναν; Η απάντηση, βέβαια, σ’ αυτό είναι πολύ απλή: Το κύριο μέλημα των Σέρβων ήταν να σώσουν τα ακριβά μοντέρνα βαρέα όπλα τους, τα οποία είχαν εγκαταστήσει στην περιοχή τα προηγούμενα χρόνια της διαμάχης. Δηλαδή η σερβική ηγεσία στην πραγματικότητα δεν χρησιμοποίησε τα όπλα της για να προφυλάξει τους πολίτες της. Χρησιμοποίησε τους πολίτες της για να προφυλάξει τα όπλα της. Φεύγοντας, τους κατέλαβε άλλη μια δολοφονική φρενίτιδα, η τελευταία μεν αλλά με εκατοντάδες νεκρούς πάλι.
– Οτι ενώ ο κροατικός στρατός έφτανε στις 100.000 στρατιώτες, τελικά μόνο ένα κροατικό όπλο σε κάθε 100 ή ίσως και 200 έβαλλε σε σερβικούς στόχους. Ουσιαστικά, και λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογίες, η επιχείρηση ήταν σε μεγάλο βαθμό αναίμακτη: Ούτε μάχες δόθηκαν, ούτε ιδιαιτέρως απειλήθηκαν οι πολίτες. Κάποιες εκατοντάδες Σέρβοι ένοπλοι και κάποιοι εκατοντάδες Σέρβοι άμαχοι, σε μια τέτοια επιχείρηση, και με ένα τέτοιο μίσος μεταξύ των εθνοτήτων, μάλλον ελάχιστες απώλειες πρέπει να χαρακτηριστούν. Σκεφτείτε να έμπαιναν στο Σαράγεβο 100.000 Σέρβοι στρατιώτες και παραστρατιωτικοί ή άνδρες του Αρκάν, για τι μακελειό θα μιλούσαμε σήμερα.
– Οτι την προηγούμενη ημέρα, πάρθηκε απόφαση σε ανώτατο κυβερνητικό και πολιτικό επίπεδο όλων των Σέρβων όλης της πρώην Γιουγκοσλαβίας να διατάξουν τους Σέρβους της Κράινα να φύγουν μόνοι τους και να συμβουλέψουν εκείνους που δεν ήθελαν να φύγουν πως αν δεν το έκαναν, τελικά θα έμεναν μόνοι τους χωρίς καμία υποστήριξη. Υπάρχει και το σχετικό έγγραφο, πλέον.
– Οτι οι νεκροί άμαχοι δεν ήταν «δεκάδες χιλιάδες» αλλά γύρω στους 700 (σύμφωνα με κροατικές πηγές) έως 1.200 (σύμφωνα με σερβικές πηγές). Οι Κροάτες εθνικιστές δίνουν αριθμό 214, οι Σέρβοι εθνικιστές δίνουν 1.192-1.205, ενώ το κροατικό Helsinki Watch δίνει τον αριθμό των 677.
– Οτι ο εκτοπισμός των Σέρβων δεν έγινε με τις γνωστές μεθόδους της εθνοκάθαρσης, στις οποίες είχαν διαπρέψει οι τσέτνικ όλα τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή περικύκλωση, τρομοκρατία, στρατόπεδα συγκέντρωσης κι εξόντωσης, φυλακίσεις, βασανισμούς, εκτελέσεις, βίαια υπογραφή δηλώσεων πως αφήνουν τις περιουσίες τους στους εισβολείς, και τελικά φόρτωμα σε φορτηγά και βίαια εκδίωξη. Εγινε συντεταγμένα και σχετικά ήρεμα, και μάλιστα υπό σερβική καθοδήγηση από την ίδια την ηγεσία της RSK. Το μαρτυρούν πολλές σερβικές πηγές και αξιωματούχοι της RSK (Kovacevic, Sekulic, Vrcelj) και τα πρακτικά του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτικής Προστασίας και του Αρχηγείου Αμυνας της RSK. Ο Milisav Sekulic του Γενικού Επιτελείου Στρατού των Σέρβων της Κράινα περιγράφει πλήρως στο βιβλίο του ‘Το Κνιν έπεσε στο Βελιγράδι’ (έκδοση Nidda Verlag, 2001) τις ενδοσερβικές συνομιλίες και την απόφαση, με την συμφωνία, ακόμη και του διορισμένου από το Βελιγράδι Σέρβου (και όχι Σέρβου της Κράινα) διοικητή του στρατού των Σέρβων της Κράινα Mile Mrksic, ο οποίος είχε τοποθετηθεί επικεφαλής αποκλειστικά με έναν κύριο στόχο, για να καταλάβει το Μπίχατς.
– Οτι οι νεκροί είναι δυσανάλογα μικροί σε σχέση με τον οπλισμό που χρησιμοποιήθηκε, λ.χ. οι 900 βόμβες μόνο στο Κνιν είχαν ελάχιστα θύματα σε ανθρώπινες ζωές, γεγονός που σημαίνει πως οι κάτοικοι είχαν ήδη εγκαταλείψει και πως ο κύριος στόχος των Κροατών δεν ήταν ανθρώπινες απώλειες (βλ. και τον όρο eliticide στις πρακτικές των Σέρβων), όπως γίνεται σε όλους τους πολέμους, αλλά κτίρια και περιουσίες, ώστε να μην έχουν λόγο να επιστρέψουν.
– Οτι αμέσως μετά την επιχείρηση ‘Καταιγίδα’, οι Σέρβοι της Republika Srpska διέταξαν όλους τους μη Σέρβους να φύγουν από τη Μπάνια Λούκα κι έτσι άλλοι 22.000 προστέθηκαν στους ήδη μετρημένους σε επταψήφιους αριθμούς μη Σέρβους πρόσφυγες, ενώ ο Σέσελι βρήκε ευκαιρία να διώξει πολλές χιλιάδες ακόμη από τη Βοϊβοντίνα και να εγκαθιστά Σέρβους στα σπίτια τους. Και τι ακριβώς έκανε ο σερβικός στρατός και τα παλιοτόμαρα του Αρκάν κατά την υποχώρηση; Σωστά. Τι άλλο; Εκτελούσαν αμάχους πίσω τους, με ιδιαίτερη σκληρότητα αλλά και μεθοδικότητα, λ.χ. εδώ, παραταγμένους στα γόνατα με τα χέρια πίσω από το κεφάλι σε τέλειους σχηματισμούς. Ειλικρινά, οι σκηνές είναι πολύ σκληρές, και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παιδιά κοντά σας αν θέλετε να δείτε, σκηνές από βίντεο εδώ, και εδώ, στο 17.40′.
– Οτι το ξεδιάντροπο ψέμα πως δήθεν «ο πρέσβης των ΗΠΑ Peter Galbraith έκανε παρέλαση πάνω σε άρμα του Κροατικού στρατού» που διακινούν ‘αριστεροί’ εγκωμιαστές των σφαγών του Μιλόσεβιτς (και μάλιστα τόσο άσχετοι ώστε να λένε ότι η Κράινα ήταν όπως η Σρεμπρένιτσα προστατευόμενη από τον ΟΗΕ ζώνη) ήταν στην πραγματικότητα μια κίνηση συμπαράστασης και προστασίας για τους Σέρβους ξεριζωμένους από την πλευρά του πρεσβευτή των ΗΠΑ, ο οποίος ήθελε με τον τρόπο να τους προφυλάξει από τις επιθέσεις Κροατών πολιτών και χωρικών που βρίσκονταν παραταγμένοι στους δρόμους διαφυγής, σύμφωνα με τους New York Times και για να στείλει ένα μήνυμα στοην κροατική πλευρά τύπου ‘μην τολμήσετε να κάνετε ακρότητες στους αμάχους, ολόκληρος ο κόσμος σας παρακολουθεί, κι εγώ μαζί τους’.
– Οτι από τους συνολικά 300.000 Σέρβους που είχαν φύγει για διάφορους λόγους από την Κροατία την τετραετία του πολέμου, τελικά μέχρι το 2006 είχαν επιστρέψει οι 120.000 και συνεχίζουν να επιστρέφουν.
– Οτι μάλλον είναι λίγο παράλογο το να υποστηρίζει κανείς πως οι Σέρβοι όντας μειοψηφία σε ξένο κράτος είχαν το δικαίωμα να αποσχιστούν από αυτό, ενώ η νόμιμη κροατική κυβέρνηση με την πλειοψηφία της σε πανεθνικό επίπεδο δεν είχε δικαίωμα να πάρει πίσω την περιοχή που κατείχαν ένοπλοι αυτονομιστές και εγκληματίες πολέμου· τελικά επανέκτησε ένα 18% του εδάφους της. Οποιος κι αν ήταν στην εξουσία, έστω κάποιος άλλος κι όχι ο φασίστας Τούτζμαν, υπήρχε περίπτωση να αφήσει τη χώρα του να γίνει μια άλλη Κύπρος;
– Οτι η κοινή αμυντική και προληπτική νέων γενοκτονιών κροατοβοσνιακή επίθεση στον σερβικό μεγαλοϊδεατισμό συμφωνήθηκε μόλις στις 22 Ιουλίου 1995 από τους ηγέτες της Κροατίας και της Βοσνίας, στον απόηχο των γεγονότων της Σρεμπρένιτσα και στις πρώτες αποδείξεις για 8.000 εξαφανισμένους άνδρες και αγόρια, και ενώ ο Μλάντιτς είχε ήδη προχωρήσει για τους επόμενους θύλακες, με τελικό στόχο το Μπίχατς. Αν πετύχαινε, η Μεγάλη Σερβία θα ήταν γεγονός, έχοντας κατακτήσει το 70% της Βοσνίας, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της Βοσνίας από το χάρτη, αφού το υπόλοιπο ένα τρίτο μόλις και μετά βίας θα έφτανε για τους Κροατοβόσνιους. Ο χάρτης των Βαλκανίων θα άλλαζε για πάντα, και συνυπολογίζοντας πως στην ηγεσία των δύο χωρών, Κροατίας και Σερβίας, βρίσκονταν δύο παρανοϊκοί εξουσιοφρενείς, ίσως η σύρραξη να μην τελείωνε ποτέ ή -σύμφωνα με πολλούς ειδικούς- ακόμα χειρότερα, να ήταν η αρχή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
– Αρα και ότι τελικά η βία αυτή λειτούργησε σε θετική κατεύθυνση, αφού μόλις ο Μιλόσεβιτς -που η μόνη γλώσσα που καταλάβαινε ήταν αυτή της βίας- συνειδητοποίησε ότι δεν τον έπαιρνε άλλο, οδηγήθηκε στις συμφωνίες του Dayton. Πριν από την ήττα αυτή, ο Κάρατζιτς απέρριπτε ακόμη και το γενναιόδωρο γι’ αυτόν σχέδιο που έμεινε γνωστό σαν ‘Contact Group Peace Plan’, με το οποίο θα έπαιρνε το 49% της Βοσνίας. Μετά την ήττα αυτή, που ουσιαστικά ήταν η τελευταία πράξη ολόκληρου του πολέμου 1991-1995, αναγκάστηκε να συμβιβαστεί. Μόλις η Δύση αποφάσισε να επέμβει δυναμικά, και αυτό ήταν συνέπεια της αλλαγής στάσης της Γαλλίας, που είχε εκλέξει τον Μάιο του 1995 νέο Πρόεδρο τον Ζακ Σιράκ, μέσα σε ένα μήνα ο Κάρατζιτς παρακαλούσε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και έσπευδε από την ψευτοπρωτεύουσα Πάλε στο Βελιγράδι, για να εξουσιοδοτήσει τον αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης και μέντορα-αφέντη του Μιλόσεβιτς να διαπραγματευτεί με τις άλλες ηγεσίες και με τη Δύση και να σώσει απο τον αφανισμό, πρώτα το τομάρι του, ασφαλώς, και μαζί και τη Republika Srpska. Ντυμένος με την πολεμική στολή παραλλαγής και με το περίστροφο στη ζώνη, αυτός ο πολέμαρχος, που λίγο πριν είχε διατάξει τον χιλιοστό βομβαρδισμό της αγοράς Markale, με αποτέλεσμα 43 νεκρούς και 75 τραυματίες αμάχους, τώρα, αφού όλοι οι Σέρβοι καταλάβαιναν ότι δεν τους έπαιρνε άλλο και ο χρόνος τους είχε τελειώσει, εκλιπαρούσαν την παύση των βομβαρδισμών. Ετσι, και με την μεσολάβηση του πολεμοκάπηλου Πατριάρχη Παύλου, ο οποίος ξέχασε ότι επί πολλά χρόνια έσπερνε μίσος και φανατισμό στο εκκλησίασμά του και ευλογούσε ανθρώπους της ποιότητας του Αρκάν, ξαφνικά, και με δικαιολογία την «ομόνοια μεταξύ των Σέρβων, αν θέλουν να ξαναγίνουν μεγάλοι κάποτε», έγινε διαλλακτικός και ήπιος και συμβούλευε «για την ειρήνη». Ετσι, ο Μιλόσεβιτς σύρθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έχοντας χάσει τον τρίτο κατά σειρά πόλεμο -αν και εντός ολίγου θα οδηγούσε τη χώρα και τους πολίτες και σε έναν τέταρτο πόλεμο, εκείνον του Κοσόβου, και σε μία τέταρτη τραγωδία.
– Ετσι, -και ενώ οι συνολικοί πρόσφυγες που δημιούργησε η σερβική πλευρά ήταν πάνω από 3.000.000 Βόσνιοι, και γύρω στους 500.000 Κροάτες-, οι προσφυγες της Κράινα για τους οποίους μιλάμε εδώ ήταν ένα νούμερο της τάξης το πολύ των 150.000. Αντίστοιχα, δεν συγκρίνεται ο εκτοπισμός (και όχι εξόντωση) 150.000 ανθρώπων με παρόμοιο αριθμό παρόμοιας τάξης από την άλλη πλευρά, δηλαδή με 150.000 ανθρώπους -όχι όμως εκτοπισμένους αλλά νεκρούς. Αλλο να διώχνεις λ.χ. 100.000 ή 120.000 ανθρώπους, κι άλλο να εξοντώνεις 120.000 ανθρώπους, σωστά;
– Τέλος, σίγουρα κανείς δεν σας είπε πως για τα εγκλήματα της Κράινα τιμωρήθηκαν πολλοί. Μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, μόνο τα κροατικά δικαστήρια είχαν καταδικάσει 2.380 άτομα για όλων των ειδών τα εγκλήματα, δηλαδή όχι μόνο εγκλήματα ‘κατά της ζωής’, μεταξύ των οποίων περίπου 45 αξιωματικούς για εγκλήματα πολέμου που στοίχισαν τη ζωή σε 200 θύματα.

Αν λοιπόν κάποιος θέλει να λέγεται έντιμος άνθρωπος, δεν δικαιολογείται να μιλάει για ‘εθνοκάθαρση στην Κράινα’, χωρίς προηγουμένως να αναφέρει, αν όχι όλα τα παραπάνω, έστω κάποια απ’ αυτά -ή έστω το γεγονός πως τέσσερα χρόνια πριν οι εθνικιστές μεγαλοϊδεατιστές επεκτατιστές Σέρβοι είχαν διώξει και είχαν δολοφονήσει χιλιάδες αθώους και αμάχους και παιδιά, για να δημιουργήσουν την ‘καθαρή εθνικά’ Republika Srpska Krajina μέσα στο έδαφος της Κροατίας. Αν ήθελαν, θα μπορούσαν να έρθουν σε συνεννοήσεις με την κυβέρνησή τους και με τη διεθνή μεσολάβηση να λάβουν καθεστώς ισότιμης μειονότητας, όπως τους προσφέρθηκε ξανά και ξανά, μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακόμη και την προηγούμενη μέρα, το Z-4 Plan ήταν επάνω στο τραπέζι, στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Αλλά ο διάλογος ποτέ δεν ήταν η πρώτη επιλογή της σερβικής εγκληματικής επιχείρησης, χώρια που και ακόμα όταν τύχαινε καμιά φορά να συμφωνήσουν, αμέσως μετά και πριν στεγνώσει το μελάνι, προχωρούσαν σε παραβίαση των συμφωνιών, λ.χ. στις ανακωχές όλες, οι Σέρβοι ήταν οι μόνοι που προωθούσαν κρυφά τις θέσεις τους.

Επειτα από όλα αυτά τα στοιχεία και τα γεγονότα, ένα συμπέρασμα είναι απολύτως βέβαιο: Το Διεθνές Δικαστήριο στην ετυμηγορία του για την Σρεμπρένιτσα είπε πως απ’ όλες τις θηριωδίες απ’ την πλευρά των Σέρβων, η Σρεμπρένιτσα ήταν μια ξεχωριστή πράξη γενοκτονίας. Αν δεν ήταν η -αμυντική και προληπτική νέων γενοκτονιών- επιχείρηση ‘Καταιγίδα’ στην Κράινα και η βοήθεια της Δύσης σε αυτήν, τώρα οι Σέρβοι θα θεωρούνταν υπεύθυνοι για δύο γενοκτονίες, όχι μία.

Φαντάζεται κανείς, οι Ελληνες φίλοι των τσέτνικ και των καιροσκόπων φασιστών του Μιλόσεβιτς, έτσι όπως δικαιολογούν τους στασιαστές αποσχιστές της Κράινα, θα δικαιολογούσαν το ίδιο τους μειονοτικούς της Θράκη αν έπαιρναν τα όπλα για να ενωθούν με την Τουρκία; Κι αυτοί μειοψηφία είναι και ζει αιώνες στην περιοχή. Και τι θα έλεγαν αν ήταν πλειοψηφία; Δικαιολόγησαν μήπως τους Αλβανούς του Κοσόβου; [Σ.Σ.: Με την ευκαιρία, θυμάται κανείς πως ονομάζονταν από τα ελληνικά ΜΜΕ οι Αλβανοί κάτοικοι του Κοσόβου πολίτες της πρώην Γιουγκοσλαβίας; Ισως δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστική λέξη, που να συμπυκνώνει σε λίγα μόλις γράμματα ολόκληρη την ‘σερβοφιλία’ της δεκαετίας του 1990, που ήταν στην πραγματικότητα η εκπαίδευση του ελληνικού βούρκου στον αντιδυτικό εθνικοσοσιαλισμό. Τους ονόμαζαν ‘αλβανόφωνους’ του Κοσσυφοπεδίου. Οχι Αλβανούς, ‘αλβανόφωνους’, σαν να επρόκειτο για Σέρβους που έτυχε λόγω ιστορικών συγκυριών να μιλάνε άλλη γλώσσα]Μήπως τους Βόσνιους που στο κάτω-κάτω ήταν και η δική τους χώρα; Οχι, βέβαια, αλλιώς δεν θα μιλούσαμε για διπλά κριτήρια και για άλλα μέτρα και σταθμά.

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Απόρρητες φωτογραφίες από δορυφόρο. Εδωσαν τα πρώτα στοιχεία για τους μαζικούς τάφους στη Nova Kasaba, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1995. Οι εφτά πρώτες (‘The Bosnian War Cables’) δείχνουν διαδοχικά όλη τη σειρά των γεγονότων ‘before and after’. Κρατούμενοι συγκεντρωμένοι σε γήπεδα, φορτηγά και λεωφορεία να πηγαινοέρχονται, κατόπιν πτώματα στη σειρά και στο τέλος φρεσκοσκαμμένο έδαφος, δηλαδή άνοιγμα μαζικών τάφων και βιαστικό παράχωμα.

 

– Συνεχίζουμε αύριο, με την επόμενη ενότητα, με τίτλο: ‘Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις

– Θυμίζουμε, ολόκληρη η νέα αυτή σειρά θα βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.

 


 

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-more-evidence/

Και:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.
https://xyzcontagion.wordpress.com/yugoslavia-the-whole-truth/
[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/eight-plus-one-proof-srebrenica-organized/
– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-sta-mme/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/
‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/24/karadzic-the-verdict/
– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Και:

– Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘. Περιλαμβάνει:

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/01/yugo-01/

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/02/yugo-02/

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/03/yugo-03/

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/04/yugo-04/

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/05/yugo-05/

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/06/yugo-06/

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/07/yugo-07/

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/08/yugo-08/

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/09/yugo-09/

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/10/yugo-10/

Οι ιδεολόγοι της αθλιότητας και η αθλιότητα της ιδεολογίας τους: Μια σημείωση για τους αρνητές, υπερασπιστές και απολογητές των εγκληματιών πολέμου, δεξιούς κι αριστερούς + Προτεινόμενη βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/11/yugo-11/

 

Δείτε επίσης: Φάκελος Σρεμπρένιτσα

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Τον Ιούλιο του 2016, στην 21η επέτειο, παρουσιάσαμε τα ‘Νέα στοιχεία για την υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα‘: Διαβάστε την πλήρη νέα έρευνα ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή‘ ή τα αυτόνομα report με θέμα ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα‘.

Τα περιεχόμενα των 11 νέων report

Μικρή παρουσίαση: Τι θα διαβάσουν οι επισκέπτες του XYZ Contagion στη νέα σειρά ‘Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα: Νέα αποκλειστικά στοιχεία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/06/30/what-read-series-srebrenica-more-ev/

Εισαγωγή & Ντοκουμέντο #01: Η μαρτυρία του αστυνομικού που είδε στα χέρια των εθελοντών τις φωτογραφίες με τους σφαγμένους μουσουλμάνους (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Σρεμπρένιτσα’)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/01/srebrenica-more-evid-01/

Ντοκουμέντο #02: Η φωτογραφία που αποδεικνύει ότι ο Ράτκο Μλάντιτς συναντήθηκε με την ΕΕΦ και τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Zβόνκο Μπάγιαγκιτς μέσα στη Σρεμπρένιτσα, λίγο πριν ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του VRS διατάξει την εκτέλεση των αμάχων στο γήπεδο της Nova Kasaba
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/02/srebrenica-more-evid-02/

Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/03/srebrenica-more-evid-03/

Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/04/srebrenica-more-evid-04/

Ντοκουμέντο #05: Επίσημες καταθέσεις στη Χάγη και νέα τεκμήρια για το έγκλημα της καταστροφής του μιναρέ από μικτά τμήματα του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ και μελών της ΕΕΦ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/05/srebrenica-more-evid-05/

Ντοκουμέντο #06: Νέα βίντεο από ειδησεογραφικά πρακτορεία με τους εθελοντές της ΕΕΦ τις ημέρες των επιχειρήσεων, να φυλάνε σκοπιά και να μεταφέρουν εξοπλισμό
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/06/srebrenica-more-evid-06/

Ντοκουμέντο #07: Η επιβεβαίωση: Τα μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ προμηθεύτηκαν πλαστές ταυτότητες από τον πρώην υφυπουργό Εσωτερικών του Μιλόσεβιτς για να διαφύγουν και να κρυφτούν στη Σερβία μετά το έγκλημα πολέμου στην Σρεμπρένιτσα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/07/srebrenica-more-evid-07/

Ντοκουμέντο #08: Επισκέπτες για τη ναζιστική οργάνωση ‘Χρυσή Αυγή’ από την Σερβία: Σημαίες των τσέτνικ, πορτρέτα του Αρκάν και Χρυσαυγίτες που εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται ‘Noz, zica, Srebrenica’ (‘Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα’)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/08/srebrenica-more-evid-08/

Ντοκουμέντο #09: Το χαμένο φιλμ με τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς να φανατίζουν τα σερβικά πλήθη εναντίον των Μουσουλμάνων συμπολιτών τους
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/09/srebrenica-more-evid-09/

Ντοκουμέντο #10: Ο τσέτνικ βοϊβόδας διοικητής της ΕΕΦ Ταγματάρχης Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο Ράτκο Μλάντιτς και ο Ράντοβαν Κάρατζιτς σε κρυφή συγκέντρωση πίνουν ‘εις υγείαν του στόχου για τη Μεγάλη Σερβία’ (‘Velika Srbija’): Ενα ακόμη χαμένο φιλμ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/10/srebrenica-more-evid-10/

Ντοκουμέντο #11: Οι υποστηρικτές των σφαγέων, στο φως και στο σκοτάδι – Προτεινόμενα αναγνώσματα με ιδιαίτερο νομικό ενδιαφέρον
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/11/srebrenica-more-evid-11/

Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don't Forget 11 July 1995.
Από το 2015, με απόφαση του ΟΗΕ καθιερώθηκε Διεθνής Ημέρα για τα Θύματα των Γενοκτονιών, κι εμείς έχουμε σκοπό να την θυμόμαστε κάθε 9η Δεκεμβρίου. Srebrenica, Don’t Forget 11 July 1995.

 

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

 

[UPDATE 15 Ιουλίου 2015]

# Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.
Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[02 Ιουλίου 2015]

Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική δικογραφία ΑΒΜ Ω2015/89 κατά παντός υπευθύνου, με αντικείμενο την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η δικογραφία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης, και την ανάκριση έχει αναλάβει η εισαγγελέας η αρμόδια για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένη Τουλουπάκη.
Με την ένδειξη ‘Ω’ είναι οι εμπιστευτικές δικογραφίες που χειρίζονται οι ίδιοι/ες οι εισαγγελείς.
Σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: 168.696/02-07-2015.
Το σχετικό με αριθμό εισερχ. πρωτ. 29719/22-06-2015 αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ με τίτλο ‘Εγκλήματα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής – Τα ελληνικά τάγματα πολέμου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

 

[25 Ιουνίου 2015]

# Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.
Ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[22 Ιουνίου 2015]

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

 

Από το Γραφείο Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 22/06/2015:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος της Κυριακής’ της 14/06/2015 που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα και στα οποία φέρονται να συμμετείχαν και Ελληνες υπήκοοι, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επισημαίνεται ότι είχε διενεργηθεί και το έτος 2004 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για το ίδιο ζήτημα που είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου από την οποία όμως δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών.

 

Με λίγα λόγια, και αν καταλάβαμε σωστά, λέει ότι η έρευνα του 2005 είχε μεν διαγνώσει αδικήματα, αλλά δεν προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες. Αυτή τη φορά, και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αυτός ο στόχος έρχεται πιο κοντά. Αυτή τη φορά, προφανώς λόγω της δημοσιότητας από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, οι ευθύνες είναι πιο εύκολο -και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για- να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (ελπίζουμε δηλαδή) -όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών».

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι το:
Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Περισσότερα στην ανάρτηση:
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης θα καταγράφονται στην εξής σελίδα, η οποία βρίσκεται στην στήλη ‘Srebrenica’, στο menu της front-page:
Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

[ΤΕΛΟΣ UPDATE]

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε πολλά συμβατικά και εμπορικά ΜΜΕ και πόρταλ, όπως λ.χ. (τυχαία παραδείγματα):

Μαρία Δήμα – Ερευνα για εγκλήματα Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2015
https://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-egklimata-ellinon-sti-sremprenitsa

Αντωνία Ξυνού – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα – NEWS247.gr, 22/06/2015
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/prokatarktikh-eksetash-gia-th-sremprenitsa.3541554.html

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα | δημοκρατία, 22/06/2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47911/prokatarktiki-exetasi-gia-ti-sremprenitsa

theTOC.gr – Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα | thetoc.gr, 22/06/2015
http://www.thetoc.gr/diethni/article/nea-stoixeia-gia-ta-egklimata-polemou-sti-sremprenitsa

 

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).
Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

 

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα, και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/ios-anthropoi-apo-ellada-nea-stoixeia-srebrenica/

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/15/bournazos-sfagi-enthemata/

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/19/kanellis-enstaseis-nea-poios-thymatai-th-sremprenitsa/

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/08/gousetis-eglimaties-kathimerini/

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/28/poios-thumatai-ti-srebrenica-avgi-parapolitiko/

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/14/unfollow-agos-trampoukis/

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/09/kasdaglis-4-troxoi-srebrenica-2015-july/

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/08/01/filip-david-srebrenica-64-arb/

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/11/30/robert-baer-ignatiou-savvidis-fake/

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=6384

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!

 


 

For our non Greek readers: See also:

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

# A tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

 

Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

 

Δείτε επίσης:

 

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).

 

Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ στην Σρεμπρένιτσα

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Σκηνές από το Associated Press και το France 2 από τις επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 1995: Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ σε ενέδρες, πυρπόληση σπιτιών, μεταφορά εξοπλισμού και άλλες επιχειρήσεις γύρω και μέσα στην Σρεμπρένιτσα. Στην επιχείρηση κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, φτιάχτηκαν ειδικά και έκτακτα σώματα, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Λ.χ. ο αντισυνταγματάρχης Παντούρεβιτς της Zvornik Brigade έφτιαξε ένα επίλεκτο σχηματισμό με το όνομα TG-1 (Tactical Group 1) και υπέδειξε για διοικητή τον λοχαγό Milan Jolovic (με το ψευδώνυμο Legenda), τον διοικητή των ‘Λύκων του Δρίνου’, ο οποίος διακρίνεται με τα γυαλιά ηλίου. Διακρίνονται, επίσης, τα μέλη της ΕΕΦ Τζανόπουλος, Σχιζάς, Φλορίν, Ζαβιτσάνος κά. στο στρατόπεδο, μαζί με τους ‘Λύκους τους Δρίνου’ να μεταφέρουν εξοπλισμό.

 

Διαβάστε:

Η πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης, συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.

Εχει δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που ανοίγει στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

 

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Μια σύνθεση έξι λεπτών με όλα τα σημεία-κλειδιά αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

 

49 σκέψεις σχετικά με το “Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #09)

  1. Αναδημοσιεύσεις και εντός:

    Οι «φίλοι και σύμμαχοι» Σέρβοι χωρίς μακιγιάζ (βίντεο) | Tribune.gr
    http://www.tribune.gr/history/news/article/242422/fili-ke-simmachi-servi-choris-makigiaz-vinteo.html

    Σαν σήμερα, 603 άμαχοι, κυρίως γυναικόπαιδα, εκτελέστηκαν στο Bratunac. Όσοι ήταν τα θύματα των Σέρβων από την περίφημη και απολύτως φανταστική ‘εθνοκάθαρση των Σέρβων στην Κράινα‘ τον Αύγουστο 1995, ήταν τα θύματα των Βόσνιων ενός μόνο χωριού, σε μία μόνο μέρα.

    Με τη διαφορά πως οι Σέρβοι κήδεψαν αμέσως τους νεκρούς τους, ενώ οι Βόσνιοι τους κηδεύουν σε δόσεις, από λίγους κάθε χρόνο, και εάν και εφόσον ανακαλύπτονται στους μαζικούς τάφους ένα κόκκαλο εδώ και δύο υπολείμματα εκεί.

    Και φυσικά, δεν ήταν ο μοναδικός φόρος αίματος που θα πλήρωνε το Bratunac. Τρία χρόνια μετά, άλλοι 3.000 άμαχοι σφαγιάστηκαν από τις ίδιες δυνάμεις, ενώ για 1.200 αγνοούμενους δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η παραμικρή ελπίδα να μαθευτεί τι έγινε.

    Για την αλήθεια σε σχέση με την Κράινα δείτε εδώ – Φίλοι λαοί δεν υπάρχουν αλλά μόνο συμφέροντα και όποιος δεν το πιστεύει ας θυμηθεί τη στάση της Σερβίας ενάντια στην Ελλάδα στο πρόσφατο κλείσιμο των συνόρων. Καλό θα είναι κάποτε στην Ελλάδα να πάψουμε να έχουμε φαντασιώσεις πριν να είναι αργά.

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)