Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)

Για αρχειακούς λόγους, ένα δείγμα από τα άρθρα που γράφτηκαν σε μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο), με αφορμή τη δημοσίευση της έρευνας του XYZ Contagion για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, το καλοκαίρι του 2015. Σε ξεχωριστά τμήματα, οι αναφορές από ξένους καθηγητές, συγγραφείς, δημοσιογράφους και ακτιβιστές. Επίσης, ανακοινώσεις και δελτία τύπου κομμάτων, οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων, και τέλος μια επιλογή από άρθρα και αναδημοσιεύσεις γνωστών συμβατικών ψηφιακών ΜΜΕ και ιστοσελίδων. Στο τέλος, μια επισκόπηση του θέματος εφ’ όλης της ύλης.


[Δεκέμβριος 2018]

# Στο τελευταίο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά ‘Ο Αρχηγός’, εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, Δεκέμβριος 2018, υπάρχει κάτι εξαιρετικά τιμητικό για ένα απλό, ερασιτεχνικό ιστολόγιο κάποιων απλών, τυχαίων πολιτών, οι οποίοι, όταν ξεκινούσαν το ταπεινό ιστολόγιο, ποτέ δεν φαντάζονταν ότι υπήρχε περίπτωση να συμπεριληφθεί η δουλειά τους σε έργα αξιώσεων:

Ο συγγραφέας αναφέρει το XYZ Contagion σε τρεις περιπτώσεις:

Η πρώτη στην παραπομπή #13 της σελίδας 144, στο υποκεφάλαιο ‘Ο Αρχηγός και οι δηλώσεις του‘, όταν κάνει την αποκάλυψη με την ‘αυτολογοκρισία’ του Φίρερ, στο θέμα της Σρεμπρένιτσα. Υπάρχουν όλα αναλυτικά σε ξεχωριστό μας άρθρο:

Πως ο Μιχαλολιάκος αυτολογοκρίθηκε στο θέμα της συμμετοχής χρυσαβγιτών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Ολες οι διαγραμμένες σελίδες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2018/12/23/mixaloliakos-censor-himself-on-srebrenica-eef-issue-deletes-4-pages-from-new-edition-book-exthroi-kathestotos/

Αντιγράφουμε ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο αυτό:

‘Στη νέα έκδοση, λοιπόν, ο Φίρερ αποφάσισε να διαγράψει μερικά ‘ενοχλητικά’ σημεία της πρώτης έκδοσης. Αφαίρεσε κάποια αποσπάσματα που μιλούσαν για τους ‘καρατομηθέντες’ πρώην υπαρχηγούς Στέφανο Γκέκα και Αντώνη Ανδρουτσόπουλο (Περίανδρο), αλλά αφαίρεσε και ένα ολόκληρο τετρασέλιδο (σελ. 137-141), ίσως το πιο ηρωικό ολόκληρου του βιβλίου (αφού μιλούσε για πραγματικό πόλεμο και όχι για τους συνηθισμένους τραμπουκισμούς στο πεζοδρόμιο ή ξυλοδαρμούς στα σκοτεινά):

Ο λόγος στον Δημήτρη Ψαρρά, από το υποκεφάλαιο ‘Ο Αρχηγός και οι δηλώσεις του’, σελίδες 143-144:

«Αλλά αυτό που θέλει να εξαφανίσει ο Αρχηγός ήταν η τετρασέλιδη ομιλία του ‘εθελοντή στον πόλεμο της Βοσνίας συναγωνιστή Σ.Τ., δηλαδή Σπύρου Τζανόπουλου […]
Η συμμετοχή χρυσαυγιτών ‘εθελοντών’ στον πόλεμο της Βοσνίας είναι βέβαια γνωστή από την δημοσιογραφική έρευνα […]»’

 

Η τιμητική αναφορά (παραπομπή #13, σελίδα 144) είναι προς την πρώτη μας έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

… και στο κείμενο του ‘Ιού’, που βασίστηκε στην έρευνα αυτή:

Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/ios-anthropoi-apo-ellada-nea-stoixeia-srebrenica/

Αλλά οι τιμητικές αναφορές συνεχίζονται, και σε δύο ακόμη σημεία:

Η δεύτερη φορά είναι όταν μιλάει για τα επαγγελματικά του Μιχαλολιάκου, στο υποκεφάλαιο ‘Ενας είναι ο Αρχηγός‘, στη σελίδα 44, και στην υποσημείωση #25, όπου παραπέμπει στην έρευνά μας (Ιανουάριος 2015) με τίτλο:

Βρήκαμε το επάγγελμα του Μιχαλολιάκου (αλλά το ξαναχάσαμε την επόμενη μέρα)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/01/29/epaggelma-dravida-mix/

Και η τρίτη φορά, στο υποκεφάλαιο ‘Ο Αρχηγός και η βία της δεκαετίας του 1970‘, σελίδα 125-126, και υποσημείωση #24, όταν αναφέρει την αποκάλυψή μας για την συμμετοχή της ΧΑ στη ‘Μαύρη Φασιστική Διεθνή’, δηλαδή το κείμενο που είχε γραφτεί ειδικά για την ‘Αυγή της Κυριακής’ τον Μάρτιο του 2013:

Οταν η Χρυσή Αυγή προσχωρούσε στη νεοναζιστική Διεθνή ‘Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη’ και στη ‘Διακήρυξη της Βαρκελώνης’, 1981
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/31/net/

Δημήτρης Ψαρράς: Ο Αρχηγός Το αίνιγμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, Πόλις, 2018, σσ 125-126: Παραπομπή σε άρθρο του ιστολογίου για τη συμμετοχή της ΧΑ στη νεοναζιστική Διεθνή 'Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη' και στη 'Διακήρυξη της Βαρκελώνης', το 1981.
Δημήτρης Ψαρράς: Ο Αρχηγός Το αίνιγμα του Νίκου Μιχαλολιάκου, Πόλις, 2018, σσ 125-126: Παραπομπή σε άρθρο του ιστολογίου για τη συμμετοχή της ΧΑ στη νεοναζιστική Διεθνή ‘Νέα Ευρωπαϊκή Τάξη’ και στη ‘Διακήρυξη της Βαρκελώνης’, το 1981.

 

Ευχαριστούμε θερμά (για μία ακόμη φορά, αφού και παλαιότερα, η ομάδα του ‘Ιού’ είχε προτείνει το βιβλίο μας, τον Απρίλιο του 2015, βλ. ‘Ιός, Νικόλαος Μιχαλολιάκος; Απών! Ο Φίρερ σχεδιάζει τη «μεγάλη απόδραση» (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-04-04) -κι ένα ακόμη ευχαριστώ!‘)!

Ειρήσθω εν παρόδω, όσοι παρακολουθούσαν τη σελίδα μας στο Facebook γνωρίζουν, υποθέτουμε, το εξής γεγονός: Το βιβλίο τυπώθηκε για δεύτερη -και λογικά, τελευταία- φορά. Πάλι διαθέσαμε όλα τα αντίτυπα δωρεάν, και χωρίς καμία άλλη υποχρέωση για τους παραλήπτες (άλλωστε, το XYZ Contagion ποτέ δεν ζήτησε συνδρομές ή οικονομικές ενισχύσεις, αντιθέτως, βάζουμε κι απ’ την τσέπη μας για να κάνουμε αυτό που κάνουμε). Το βιβλίο εξαντλήθηκε, λοιπόν, και για δεύτερη φορά, κι έτσι τώρα είναι, -θα λέγαμε- ‘συλλεκτικό’. Αλλά, βέβαια, υπάρχει πάντα δωρεάν σε ψηφιακή μορφή, βλ:

Το βιβλίο/E-book του XYZ Contagion, έκδοση XYZ Contagion + Carpe Librum, Θεσσαλονίκη, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2
https://xyzcontagion.wordpress.com/ebook/

 


[Νοέμβριος 2017]

# Στα τέλη Νοεμβρίου 2017, αμέσως μετά την καταδίκη Μλάντιτς σε ισόβια από το ICTY, μια σειρά δημοσιευμάτων σε ελληνικά μεγάλα και μικρότερα ΜΜΕ θυμήθηκαν την έρευνα του XYZ Contagion για την ελληνική εμπλοκή στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
Την ημέρα της καταδίκης, 22/11/2017, το XYZ Contagion έδωσε στη δημοσιότητα μια μικρή ανάλυση της σημασίας της καταδίκης Μλάντιτς, και μαζί έφερε στη δημοσιότητα ένα σπάνιο βίντεο του 1995, από τις παλιές καλές μέρες της ‘σερβοφιλίας’, δηλαδή της άνευ όρων υποστήριξης της σερβικής σωβινιστικής επεκτατικότητας, βλ.

Τότε που ενδιαφερόμασταν για το ζώδιο του Μλάντιτς (ΕΝΟΧΟΣ σε ισόβια για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας: Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων στη Βοσνία)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2017/11/22/mladic-guilty-2017-verdict/

«’Τι ζώδιο είσαι‘ ήταν η τελευταία ερώτηση του Βλάση Μπονάτσου προς στον στρατηγό τότε Ράτκο Μλάντιτς, εδώ στο 10.00′ περίπου.
Τι όμορφη στιγμή. Θαρρείς και τα γνωρίζαμε όλα γι’ αυτόν, μας έλειπε μόνο αυτή η πληροφορία περί ζωδίου, για να σχηματίσουμε πλήρη γνώμη για τον άνθρωπο που εκείνες τις στιγμές διέταζε εθνοκαθάρσεις. Ηταν μια ειδική εκπομπή του κακού show ‘Αλλα κόλπα’ στο Mega Channel (11/12/1995), που είχε σκοπό να μαζέψει χρήματα, να τα στείλουμε να βοηθήσουμε τους Σέρβους, αφού πριν και μετά τους είδαμε στις τηλεοράσεις μας να φιλιούνται τρεις φορές σταυρωτά (ο σερβικός τρόπος), παρουσία του Αλέξανδρου Λυκουρέζου. Συμπαρουσιαστής της εκπομπής ήταν ο Παύλος Τσίμας, ο οποίος σημείωνε για τον Μλάντιτς ότι είναι «ήρωας που αξίζει τη βοήθεια μας». Η εκπομπή ήταν μια τυπική εκπομπή σερβοφιλίας, ψεμάτων και κακής προπαγάνδας, όπως ήταν όλες οι παρόμοιες εκπομπές στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1990.
Ακούμε, λ.χ. τον Μλάντιτς να λέει χωρίς ντροπή πως δήθεν «ο Πάπας διέταξε τον βομβαρδισμό του ΝΑΤΟ», και καμία αντίδραση δεν υπάρχει σ’ αυτήν την αισχρή ατεκμηρίωτη συκοφαντία. Κατηγορεί τον Ιζετμπέγκοβιτς για ‘ισλαμιστική τρομοκρατία’ λόγω ενός πνευματικού βιβλίου που είχε γράψει για τη θρησκεία του Ισλάμ το 1970, και θεωρείται δεδομένο. Οι σφαγές στις αγορές του Σαράγεβο ήταν λέει προβοκάτσιες, δηλαδή οι Μουσουλμάνοι σκοτώνονταν μόνοι τους, κι όλα είναι μέλι-γάλα. Σημαντική, επίσης, η αγιογραφία των Ελλήνων εθελοντών, μεταξύ τους και μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής, και του Σερβοβόσνιου διοικητή τους.

Ο Μπονάτσος έκανε μια χάρη στον πεθερό του Λυκουρέζο, με χειροκροτητή τον Τσίμα. Ολοι είχαν τη θέση τους: […]»

 

# Η εφημερίδα ‘Εθνος‘, 23/11/2017:

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας, Τα ελληνικά τάγματα στη Σρεμπρένιτσα, Εθνος 23/11/2017
http://news247.gr/eidiseis/kosmos/ta-ellhnika-tagmata-sthn-srempenitsa.4951827.html

 

# Στην εφημερίδα ‘Τα Νέα‘, ο Μιχάλης Μητσός γράφει για τον Μλάντιτς και το βίντεο με Μπονάτσο-Λυκουρέζο (και δεν ξεχνά να σημειώσει την κακή γελοιογραφία του Τάσου Αναστασίου στην Αυγή, που αναπαράγει τις γνωστές θεωρίες συνωμοσίας πως δήθεν πίσω από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας ήταν η Γερμανία)
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5490114/thlipsh/

Μιχάλης Μητσός, Θλίψη, Νέα, 24/11/2017
Μιχάλης Μητσός, Θλίψη, Νέα, 24/11/2017

 

«Νιώθαμε ικανοποίηση όταν τους σκοτώναμε (…) Οταν σκοτώναμε μουσουλμάνους, υπήρχαν στιγμές που το γιορτάζαμε για να απομακρύνουμε την ένταση της μάχης. Ούτως ή άλλως, ήταν πολύ εύκολο να τους σκοτώσουμε διότι έκαναν επιθέσεις όπως τα γιουρούσια. Ολοι μαζί μας επιτίθονταν κι εμείς αφήναμε σε 13 λεπτά 300 νεκρούς».
Ετσι περιέγραψαν στον Στέλιο Βραδέλη δύο έλληνες εθελοντές, ο Δημήτρης και ο Τρύφωνας, τη συμβολή τους στη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα («Ταχυδρόμος», 13/11/2004). Γι’ αυτά τους τα ανδραγαθήματα, ο αρχηγός των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς τούς απένειμε τον Μάιο του 1996 το Μετάλλιο του Λευκού Αγγέλου, την ανώτερη τιμητική διάκριση της Σερβίας. Τους υποδέχθηκε μάλιστα στο προεδρικό μέγαρο με τα λόγια: «Δύο είναι οι φυσικοί σύμμαχοι των Σέρβων. Ο Θεός και οι Ελληνες».
Κακώς σκανδαλιζόμαστε σήμερα με τέτοιες ιστορίες. Οι έλληνες εθελοντές, που ήταν συνολικά περισσότεροι από εκατό και δεν τιμωρήθηκαν ποτέ για τα εγκλήματά τους, είχαν τη ρητή ή άρρητη υποστήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας των συμπατριωτών τους. Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, διανοούμενοι, ιερωμένοι, δικηγόροι, καλλιτέχνες διακήρυσσαν ότι οι Σέρβοι έκαναν έναν αμυντικό πόλεμο και ότι οι καταγγελίες για σφαγές ήταν ψέματα των εχθρών της Ορθοδοξίας. Δεν υπήρχε ιδεολογική διαχωριστική γραμμή: δεξιοί κι αριστεροί, φασίστες και κομμουνιστές, τα ίδια έλεγαν. Στην καλύτερη περίπτωση αποφαίνονταν ότι στους πολέμους το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια. Στη χειρότερη, ότι οι Μουσουλμάνοι αυτοβομβαρδίζονταν για να προκαλέσουν την επέμβαση της Δύσης.
Και ξέρετε κάτι; Πολλοί από αυτούς τα λένε ακόμη. Την επομένη της καταδίκης του Ράτκο Μλάντιτς σε ισόβια για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου βλέπεις δημοσιογράφους να σαρκάζουν για το «αμφιλεγόμενο» Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, σκιτσογράφους να ανυπομονούν για το πότε θα δικαστούν οι Αμερικανοί και οι Γερμανοί και πολιτικούς να σιωπούν. Ισως εντέλει οι τελευταίοι να είναι και οι λιγότερο προκλητικοί. Απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς, τα εκατομμύρια των εκτοπισμένων, τις χιλιάδες γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμών, είναι καλύτερα οι συνένοχοι των δημίων να σιωπούν. Ετσι κι αλλιώς συγγνώμη δεν θα ζητήσουν ποτέ.
Λίγους μήνες μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, ο Μλάντιτς δέχθηκε στο αρχηγείο του έναν γνωστό έλληνα καλλιτέχνη που δεν είναι πια στη ζωή κι έναν γνωστό έλληνα δικηγόρο που ανέλαβε την υπεράσπισή του. Ανταλλάχθηκαν φιλιά και αγκαλιές, έγιναν περιηγήσεις, αποκαλύφθηκαν δυτικές συνωμοσίες και σκευωρίες, έπεσε γέλιο πολύ, και όταν ήλθε η ώρα του αποχαιρετισμού, μετά τις καινούργιες αγκαλιές και τα καινούργια φιλιά, ο καλλιτέχνης ρώτησε τον στρατηγό: «Τι ζώδιο είστε;». Ο Μλάντιτς τον κοίταξε παραξενεμένος, πρέπει να σκέφτηκε ότι οι Ελληνες παίζει να είναι πιο δαιμόνιοι ακόμη κι από τους Σέρβους, και του απάντησε ότι γεννήθηκε Μάρτιο.
Καμιά οργή πια. Ούτε έκπληξη. Μόνο μια απέραντη θλίψη.»

# Η εφημερίδα ‘Documento‘, 24/11/2017, «Ύψωσαν την ελληνική σημαία στη Σρεμπρένιτσα»: Όταν Έλληνες πολεμούσαν στο πλευρό του Μλάντιτς
http://www.documentonews.gr/article/ypswsan-thn-ellhnikh-shmaia-sth-sremprenitsa-otan-ellhnes-polemoysan-sto-pleyro-toy-mlantits

«Όπως αποκαλύπτει η ερευνητική ομάδα του Xyzcontagion, που έχει ασχοληθεί συστηματικά με την υπόθεση, οι Έλληνες της αυτοαποκαλούμενης Εθελοντικής Φρουράς συμμετείχαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, παρουσιάζοντας και σχετικό φωτογραφικό υλικό.
Όπως σημειώνει το Xyzcontagion, το φωτογραφικό υλικό «συμφωνεί με τις καταθέσεις τις οποίες έδωσε ο Σερβοβόσνιος διοικητής της ΕΕΦ ‘Duga puska’ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σαν μάρτυρας υπεράσπισης μιας σειράς καταδικασμένων Σερβοβόσνιων εγκληματιών πολέμου. Στις καταθέσεις αυτές, ο διοικητής της ΕΕΦ περιγράφει τις κινήσεις του εκείνες τις μέρες της πτώσης της Σρεμπρένιτσα και των άγριων μαζικών εκτελέσεων άοπλων και αιχμαλώτων, περιγράφει τις συναντήσεις τους με τον Μλάντιτς και άλλους υψηλόβαθμους Σερβοβόσνιους αξιωματικούς, και σημειώνει πως στις μετακινήσεις του αυτές στις περιοχές των εκτελέσεων συνοδευόταν από Έλληνες εθελοντές.
»Οι οποίοι Έλληνες εθελοντές, μάλιστα, όπως αποδεικνύεται και από τα τεκμήρια του Δικαστηρίου -που αποτελούν, πλέον, τεκμήρια της ενοχής των καταδικασμένων-, όχι μόνο βρίσκονταν στα χωράφια και τα γήπεδα που γίνονταν οι εκτελέσεις και οι μαζικές ταφές, μαζί με τον διοικητή τους και άλλους διοικητές και στελέχη του σερβοβοσνιακού στρατού, αλλά έβγαζαν και φωτογραφίες από τους μελλοθάνατους αιχμαλώτους, ή και από τις εκτελέσεις, ακόμα, σύμφωνα με το επίσημο σερβοβοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων!»

 

# Στο ‘Vice‘, ο Θοδωρής Χονδρόγιαννος γράφει: ‘Ο Ρόλος των Ελλήνων «Πατριωτών» στη Γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα: Ο Ratko Mladic κρίθηκε ένοχος για γενοκτονία. Γιατί πόζαρε δίπλα σε στέλεχος της Χρυσής Αυγής; Και γιατί έγιναν ναζιστικοί χαιρετισμοί «για πλάκα» από Ελληνες εθελοντές;’ VICE, 28/11/2017, αξιοποιώντας πολλά δείγματα ντοκουμέντων και υλικών που έχει φέρει στο φως το XYZ Contagion, βίντεο, φωτογραφίες, έγγραφα, αλλά και σημειώνοντας ειδικότερα ένα θέμα που δεν θίγεται επαρκώς: Τις απειλές.
https://www.vice.com/gr/article/8x5z7a/o-rolos-twn-ellhnwn-patriwtwn-poy-symmeteixan-sth-genoktonia-ths-sremprenitsa

«Σύμφωνα με την έρευνα του XYZ Contagion (μέλη της ερευνητικής ομάδας είπαν στο VICE ότι έχουν δεχθεί πολλές απειλές εξαιτίας των στοιχείων που έχουν αποκαλύψει για την υπόθεση της ΕΕΦ), ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών δεν ήταν περιφερειακός. Το αντίθετο: βρέθηκαν εκεί όπου έγιναν οι μαζικές εκτελέσεις των Βόσνιων μουσουλμάνων».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που το VICE.gr μίλησε για το θέμα: Στις 28/06/2016, ο Κώστας Κουκουμάκας είχε γράψει ‘Οι Έλληνες που Κατηγορήθηκαν από την Ελληνική Δικαιοσύνη για τη Σρεμπρένιτσα: Το VICE αποκαλύπτει το απαλλακτικό βούλευμα της Ελληνικής Δικαιοσύνης‘.

# Ο Λευτέρης Αρβανίτης, υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε «η Ελληνική κυβέρνηση να ανοίξει και πάλι το φάκελο της ελληνικής συμμετοχής στο πόλεμο της Βοσνίας»: ‘Ο Ράτκο Μλάντιτς και το πιο καλοκρυμμένο μυστικό της Ελλάδας’, News 24/7, 23/11/2017
http://news247.gr/eidiseis/gnomes/o-ratko-mlantits-kai-to-pio-kalokrymmeno-mystiko-ths-elladas.4951762.html

«Τα χρόνια περνούν, τα Βαλκάνια πλέον δεν φλέγονται και οι πληγές κλείνουν με τα θύματα να ζητούν δικαιοσύνη. Η Βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτηρίζει τη δράση των Ελλήνων εθελοντών στη Βοσνία, το πιο καλοκρυμμένο μυστικό της Ελλάδας, καθώς μια ολόκληρη χώρα -με ελάχιστες εξαιρέσεις – έσβησε μερικά τηλεοπτικά και φωτογραφικά καρέ από τη συλλογική της μνήμη. Έμειναν μερικοί δημοσιογράφοι, όπως η ομάδα του Ίου, ο Τάκης Μίχας και πιο πρόσφατα η δημοσιογραφική ομάδα του Έθνους, να κυνηγούν μια αλήθεια. Το 2005 ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έφερε το θέμα στη Βουλή, με αποτέλεσμα να διαταχθεί έρευνα από τον τότε υπουργό δικαιοσύνης κ.Παπαληγούρα, που το 2011 κατέληξε στο αρχείο.
Αν πιστέψουμε το συμβολισμό της καταδίκης Μλάντιτς, πράγματι ποτέ δεν είναι αργά για όσους διαπράττουν τέτοια εγκλήματα να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Δεν πρόκειται να ξυπνήσουμε φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά μπορούμε να “διορθώσουμε” τη συλλογική μας μνήμη και τη σημερινή μας συνείδηση, για μια υπόθεση που έρχεται από το παρελθόν, αλλά μυρίζει μπόχα από το μέλλον. Δεν έχουν περάσει μερικοί μήνες από το ποδοσφαιρικό παιχνίδι Ελλάδας-Βοσνίας, όταν στο Καραϊσκάκη σηκώθηκε το ανατριχιαστικό πανό “Μαχαίρι-Σύρμα-Σρεμπρένιτσα” και αντιμετωπίστηκε ως ένας απλός χουλιγκανισμός. Ακριβώς γιατί στο συλλογικό φαντασιακό αυτής της χώρας, στη Σρεμπρένιτσα Έλληνες πολέμησαν με τους Σέρβους ορθόδοξους αδερφούς για να ανακόψουν την επέλαση των Μουσουλμάνων.
Η Ελληνική κυβέρνηση οφείλει να ανοίξει και πάλι το φάκελο της ελληνικής συμμετοχής στο πόλεμο της Βοσνίας. Και να τα συζητήσουμε όλα. Τι είπαμε τότε, σε τι πιστέψαμε και ποιοι ήταν πίσω από τους Έλληνες παρακρατικούς. Αυτούς που πρέπει να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης για εγκλήματα πολέμου, να δικαιωθούν τα θύματα και να σταματήσει ο θάνατος να κάνει τις διακοπές του στο Σεράγεβο.
– Ο Λευτέρης Αρβανίτης είναι δημοσιογράφος και υπεύθυνος του γραφείου της 24MEDIA στη Θεσσαλονίκη»

# Από κει και μετά, είχαμε αμέτρητες click-bait αναδημοσιεύσεις του βίντεο με τα ‘Αλλα Κόλπα’ Μπονάτσου-Μλάντιτς-Λυκουρέζου-Μουσιώνη, όπως:

– Όταν ο Βλάσης Μπονάτσος ρωτούσε χαρούμενος τον Χασάπη των Βαλκανίων Μλάντιτς «Τι ζώδιο είσαι;» – Μικροπράγματα

Όταν ο Βλάσης Μπονάτσος ρωτούσε χαρούμενος τον Χασάπη των Βαλκανίων Μλάντιτς «Τι ζώδιο είσαι;»

– Όταν ο Βλάσης Μπονάτσος ρωτούσε χαρούμενος τον Χασάπη των Βαλκανίων Μλάντιτς «Τι ζώδιο είσαι;» | LiFO
http://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/170105

– Η αμήχανη στιγμή που ο Μπονάτσος ρωτούσε έναν εγκληματία πολέμου για το ζώδιό του, LubenTV
http://luben.tv/stream/135386

– KLIK Magazine ® | Έλληνες εθνικιστές στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα;
https://www.klik.gr/gr/el/world/ellines-ethnikistes-sti-sfagi-tis-sremprenitsa-/


[Ιούνιος 2015]

# Αρθρο του Δημήτρη Δεληολάνη, που γράφτηκε απευθείας στα ιταλικά για την εφημερίδα Il Manifesto, 25/06/2015, με τίτλο ‘Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata‘.

Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata, Inchiesta, Il Manifesto, 25/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

Inchiesta. I fascisti greci erano presenti durante il grande massacro di civili e di prigionieri disarmati. Alcuni hanno partecipato rastrellamenti e imboscate attorno alla citta espugnata, uccidendo sul posto chiunque cercasse di salvarsi con la fuga

 

Dimitri Deliolanes, Strage di Srebrenica, c'era Alba Dorata, Il Manifesto, 25/06/2015, «Inchiesta. I fascisti greci erano presenti durante il grande massacro di civili e di prigionieri disarmati. Alcuni hanno partecipato rastrellamenti e imboscate attorno alla citta espugnata, uccidendo sul posto chiunque cercasse di salvarsi con la fuga». Η επιρροή του XYZ Contagion αυξάνεται και διευρύνεται. Τώρα, έχει περάσει τα σύνορα και πηγαίνει και για άλλες χώρες.
Dimitri Deliolanes, Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata, Il Manifesto, 25/06/2015, «Inchiesta. I fascisti greci erano presenti durante il grande massacro di civili e di prigionieri disarmati. Alcuni hanno partecipato rastrellamenti e imboscate attorno alla citta espugnata, uccidendo sul posto chiunque cercasse di salvarsi con la fuga». Η επιρροή του XYZ Contagion αυξάνεται και διευρύνεται. Τώρα, έχει περάσει τα σύνορα και πηγαίνει και για άλλες χώρες.

 

La presenza greca nella citta dove e avvenuto il piu grande massacro dell’Europa del dopoguerra e il risultato di una lunghissima ricerca condotta dai giornalisti greci della pagina di controinformazione XYZ Contagion (in https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi c’e anche una versione in inglese). Spulciando gli atti del Tribunale Penale Internazionale per l’ex Jugoslavia, i rapporti dei Caschi Blu olandesi e centinaia di foto, riprese TV e articoli di stampa, il team giornalistico greco e riuscito a individuare l’identita di gran parte dei «volontari greci» che erano presenti al massacro.

Il risultato e questo: accanto a qualche avventuriero, mercenario professionista e ingenuo idealista, c’e una presenza quasi esclusiva, di fascisti e nazisti dichiarati, alcuni dei quali membri del Comitato Centrale di Alba Dorata, accorsi in Bosnia per dare man forte non al popolo serbo ma ai loro camerati ‘cetnici’. E stata la nascita di quelle reti intessute tra ultranazionalisti serbi e greci che, durante e subito dopo la guerra civile in Bosnia, hanno dato vita a quelle bande criminali balcaniche che hanno imperversato per almeno un decennio.

# Η διαδικτυακή του έκδοση βρίσκεται εδώ:
L’inchiesta – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata
http://ilmanifesto.info/strage-di-srebrenica-cera-alba-dorata/

# Τρισέλιδο αφιέρωμα από τον Ιό στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο ‘Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων’, 13/06/2015

Ιός, Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/ios-anthropoi-apo-ellada-nea-stoixeia-srebrenica/

Θα προσθέσουμε μερικές κρίσιμες ψηφίδες σ’ αυτό το παζλ, αξιοποιώντας υλικό από ένα εκτενές ρεπορτάζ που έθεσε στη διάθεσή μας η διαδικτυακή ερευνητική ομάδα XYZ Contagion. Ενα μέρος του υλικού προέρχεται από το Διεθνές Δικαστήριο (ICTY), ενώ ένα άλλο από την ενδελεχή αποδελτίωση τεκμηρίων που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο (τηλεοπτικά δελτία των ημερών, μεταγενέστερες αναρτήσεις, ακόμη και «αναμνηστικά» της ίδιας της ΕΕΦ).

[…]

Μια άλλη μονάδα -μάχιμη αυτή τη φορά- με ελληνική συμμετοχή που διέπρεψε στην εκκαθάριση ήταν η 10η Μοίρα Ειδικών Αποστολών (10 Diverzantski Otred), «επίλεκτο» πολυεθνικό σώμα μερικών δεκάδων μισθοφόρων που υπαγόταν απευθείας στο σερβοβοσνιακό ΓΕΣ, στο οποίο ανατέθηκε μεγάλο μέρος από τις ομαδικές εκτελέσεις. Οπως αποδείχτηκε στις δίκες του ICTY, δικοί της κομάντος εκτέλεσαν εκατοντάδες κρατουμένους στο Μπράνιεβο στις 16 Ιουλίου. Τέσσερα στελέχη μίας από τις δύο διμοιρίες της μονάδας, ανάμεσά τους κι ο (Κροάτης) διοικητής της Φρανκ Κος, καταδικάστηκαν από βοσνιακό δικαστήριο το 2011 γι’ αυτό το έγκλημα σε ποινές 40-43 χρόνων.

Μέλος της ίδιας διμοιρίας ήταν τουλάχιστον ένας Ελληνας, ο Σαλονικιός Αγγελος Λάτσιος, με προϋπηρεσία σε διάφορες ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες («Νίντζα» του Ντράγκαν, «Τίγρεις» του Αρκάν, «Τσέτνικ» του Σαράγεβο, «Ασπροι Λύκοι» του Κνέζεβιτς), πορτιέρης αργότερα σε νυχτερινά κέντρα του Αρκάν και μισθοφόρος του δικτάτορα Μομπούτου στον εμφύλιο πόλεμο του Ζαΐρ (1997-98). Σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2007 στον δημοσιογράφο Σταύρο Τζίμα παραδέχεται ότι στη Σρεμπρένιτσα είδε «τους στρατονόμους» να ξεδιαλέγουν «περισσότερα από χίλια άτομα» για «ανακρίσεις», ισχυριζόμενος πως αγνοεί τι απέγιναν (Τζίμας 2013, σελ. 86).

Εδρα της 10ης Μοίρας ήταν η Βλασένιτσα, η ίδια δηλαδή κωμόπολη που φιλοξενούσε και την ΕΕΦ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο των 4 στελεχών της, οι δύο μονάδες μπήκαν μαζί στη Σρεμπρένιτσα κι από κοινού κατέστρεψαν τον μιναρέ της πόλης. Η ομάδα XYZ Contagion έχει εντοπίσει τον Λάτσιο σε ομαδικές φωτογραφίες της ΕΕΦ -π.χ. στην αναμνηστική πόζα που βγήκε πριν από την παρθενική επιχείρηση της τελευταίας στη Μαγεβίτσα (Καθάριος 2001, σελ. 282). Αυτό δεν τον εμπόδισε πάντως να εκφράσει την περιφρόνησή του για τους άκαπνους συντρόφους του, αποκαλώντας τους «επιδειξίες» και «χαβαλέδες» (Τζίμας, όπ.π.).

[…]
Επισκεφθείτε:
> Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

Το πλήρες κείμενο της δημοσιογραφικής έρευνας, στοιχεία της οποίας έχουν αξιοποιηθεί στον σημερινό «Ιό».
http://www.efsyn.gr/arthro/oi-anthropoi-apo-tin-ellada

 

Αναδημοσιεύτηκε σε πολλά ΜΜΕ, π.χ.

Σρεμπρένιτσα: Οι άνθρωποι από την Ελλάδα | TVXS – TV Χωρίς Σύνορα
http://tvxs.gr/news/egrapsan-eipan/sremprenitsa-oi-anthropoi-apo-tin-ellada

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ | athensreviewofbooks.com
http://athensreviewofbooks.com/?p=1761

# Αρθρο στο Εθνος από τους Μαρία Ψαρά και Λευτέρη Μπιντέλα, με τίτλο ‘Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής’, 14/06/2015

Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής, Εθνος, 14/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Οπως αποδεικνύει με ντοκουμέντα η έρευνα της ομάδας του ιστότοπου XYZ Contagion με θέμα «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα», κάποιοι από τους Ελληνες εθελοντές στρατιώτες ήταν μέλη της Χρυσής Αυγής. Παρόλο που πρόκειται για «δύσκολο» θέμα, το οποίο δεν συζητιέται καθόλου εντός της οργάνωσης, ειδικά μετά την είσοδό της στη Βουλή και την υιοθέτηση του «εθνικιστικού» προσωπείου και τα ίχνη όλα έχουν εξαφανιστεί, οι ερευνητές εντόπισαν στοιχεία που βεβαιώνουν την αδιαμφισβήτητη σχέση.

«Σύμφωνα με τα πρακτικά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης αλλά και από πολλές άλλες πηγές, αποδεικνύεται ότι οι Ελληνες εθελοντές ήταν εκεί και δεν ήταν μόνο η καταστροφή του μιναρέ του τζαμιού με βαρέα όπλα που έχει καταγραφεί σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων διεθνών οργανισμών, μια πράξη που «διεκδικούν» τόσο οι άνδρες της ΕΕΦ όσο και το διαβόητο αιμοσταγές παραστρατιωτικό απόσπασμα θανάτου «10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ». Ηταν εκεί, όχι γενικά κι αόριστα, αλλά στα χωράφια και τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, τις ημέρες που γίνονταν οι άγριες μαζικές εκτελέσεις δεμένων κρατουμένων και αιχμαλώτων, ακριβώς στα σημεία συγκέντρωσης και εξόντωσης των Βόσνιων Μουσουλμάνων, εκεί που πήγαιναν τους άντρες και τα αγόρια και κατόπιν άνοιγαν μαζικούς τάφους. Και αυτό το γεγονός δεν είναι η δική μας γνώμη. Είναι η κατάθεση στο Δικαστήριο της Χάγης του ίδιου του Σερβοβόσνιου διοικητής τους Ζβ. Μπάγιαγκιτς, όταν κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του Κάρατζιτς, κάτι που ποτέ δεν έγινε γνωστό στην Ελλάδα και στα ΜΜΕ της χώρας μας!», σημειώνουν οι ερευνητές (όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο μπλογκ τους:
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/
[…]
Με αυτόν τον τρόπο περιγράφει η Human Rights Watch τις ημέρες της σφαγής όσα συνέβησαν στο γήπεδο της Nova Kasaba. Υπεύθυνο για την τήρηση της τάξης σε αυτόν τον αυτοσχέδιο χώρο κράτησης ήταν το διάσημο για την ωμότητά του «10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ». Σε οπτικό υλικό που εντόπισαν οι ερευνητές του XYZ Contagion υπάρχουν πολλά πλάνα με τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις να ετοιμάζονται για επιχειρήσεις. Ανάμεσά τους διακρίνονται καθαρά οι Ελληνες εθελοντές. Στα αμέσως επόμενα πλάνα βλέπουμε τους Σέρβους να καίνε σπίτια και να οργανώνουν ενέδρες. Τα πλάνα φέρουν τη σφραγίδα του Associated Press και του WTN-UPITN.

Στις 13/7/1995, όταν ήδη είχαν αρχίσει οι μαζικές δολοφονίες και τα καταγεγραμμένα γεγονότα εθνικής εκκαθάρισης, εκεί ακριβώς, στο γήπεδο-σφαγείο της Nova Kasaba, βρέθηκαν μαζί οι Ελληνες εθελοντές, ο Σερβοβόσνιος διοικητής τους και ο σημαντικότερος ίσως αξιωματικός των Σερβοβόσνιων μετά τον Μλάντιτς, ο Βούγιαντιν Πόποβιτς (ισόβια κάθειρξη στη Χάγη), δηλαδή ο αξιωματικός Ασφαλείας του Σώματος Στρατού στο οποίο ανήκε και η ΕΕΦ – αυτό που εκκαθάρισε εθνικά όλη την Ανατολική Βοσνία. Τις κρίσιμες στιγμές της πιο σημαντικής επιχείρησης ολόκληρου του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ο ίδιος ασχολήθηκε ειδικά με τους Ελληνες για κάποιον πολύ σημαντικό λόγο: για να καταστρέψει στοιχεία που αποδείκνυαν τη θηριωδία – στοιχεία που είχαν οι εθελοντές στα χέρια τους.
Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα

Γιατί οι Ελληνες εθελοντές, την ώρα των μαζικών δολοφονιών, έβγαλαν μια σειρά φωτογραφιών, που προφανώς απεικόνιζαν ό,τι συνέβαινε εκείνες τις στιγμές στο γήπεδο της Nova Kasaba.

«Μιλάμε για το γήπεδο από το οποίο πέρασαν πολλές εκατοντάδες ή ίσως χιλιάδες κρατούμενοι και αιχμάλωτοι. Οσοι βρέθηκαν εκεί και έδωσαν αργότερα κατάθεση, όλοι μιλούσαν για ανθρώπους με δεμένα τα χέρια στην πλάτη, γονατισμένους και τρομοκρατημένους, να περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ετσι εξηγείται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Πόποβιτς για τις φωτογραφίες.

Απαιτούσε την κάμερα και τις φωτογραφίες, διότι αποτελούσαν απτές αποδείξεις των όσων συνέβησαν εκεί, ειδικά αν απεικόνιζαν κρατουμένους – μελλοθάνατους ή ήδη δολοφονημένους, κανείς εκτός από τους ίδιους δεν ξέρει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μλάντιτς είχε δώσει σαφή απόρρητη διαταγή τίποτα να μην καταγραφεί, όλα να γίνουν προφορικά. Η ακριβής φράση του Σέρβου διοικητή της ΕΕΦ όταν προσπαθούσε να τον πείσει να μην κατάσχει τη φωτογραφική μηχανή του Ελληνα εθελοντή ήταν: «Μην την παίρνεις την κάμερα. Δεν θα υπάρξει κανένα ίχνος. Το φιλμ θα καταστραφεί». Το περιστατικό σημειώνεται σε ανταπόκριση του επίσημου σερβοβοσνιακού πρακτορείου ειδήσεων», εξηγούν οι ερευνητές.

Εύκολα εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Ελληνες εθελοντές είναι αυτόπτες μάρτυρες των γεγονότων. Το αν συμμετείχαν κιόλας με συγκεκριμένες πράξεις, αυτό είναι δουλειά συγκεκριμένων λειτουργών για να διερευνηθεί. Ωστόσο, σε σπίτι εθελοντή που συχνά συλλαμβάνεται για λαθρεμπόριο αναβολικών από την πρώην Γιουγκοσλαβία βρέθηκαν «περίπου 80 φωτογραφίες που θα έκαναν και τον πιο σκληρό να ανατριχιάσει. Ηταν εικόνες από σφαγές άμαχων μουσουλμάνων στη Βοσνία. Παιδιά, γυναίκες και άντρες, νέοι και γέροι, όλοι νεκροί από σφαίρες και μαχαίρια». Ο ίδιος δεν κλήθηκε να εξηγήσει πού τις βρήκε.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64201931

 

Αναδημοσιεύτηκε σε πολλά ΜΜΕ, π.χ.

Ελληνικά τάγματα εφόδου στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή!, Αποκαλύψεις | Ειδήσεις Κοινωνία | Ημερησία, 14/06/2015
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113550966

Με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής: Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα | κοινωνια | newsonly.gr
http://www.newsonly.gr/article.asp?catid=36383&subid=2&pubid=130088717

# Τα ‘Ενθέματα’ της Κυριακάτικης Αυγής και το left.gr είχαν αναγγείλει το θέμα στην σαββατιάτικη ανάρτηση στους ιστότοπους ως εξής (‘Στα «Ενθέματα» αύριο Κυριακή 14 Ιουνίου‘):

Στα «Ενθέματα» αύριο Κυριακή 14 Ιουνίου | ΕΝΘΕΜΑΤΑ, 13/06/2015

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών. Ο Στρατής Μπουρνάζος παρουσιάζει τη μεγάλη και αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου XYZ Contagion «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής»: «Η έρευνα δείχνει με στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και κινηματογραφικά και φωτογραφικά τεκμήρια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς «ότι οι Ελληνες εθελοντές χρυσαυγίτες, φασίστες και άλλοι ήταν παρόντες όλες τις μέρες εκείνης της εβδομάδας των θηριωδιών στην Σρεμπρένιτσα. Ήταν παρόντες εκεί ακριβώς, στα χωράφια και στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, την ώρα που γίνονταν οι άγριες μαζικές εκτελέσεις δεμένων κρατουμένων και αιχμαλώτων, ακριβώς στα σημεία συγκέντρωσης και εξόντωσης των Βόσνιων Μουσουλμάνων, εκεί που πήγαιναν τους άντρες και τα αγόρια και κατόπιν άνοιγαν μαζικούς τάφους».
https://enthemata.wordpress.com/2015/06/13/14june/
Και
Τι θα διαβάσουμε στα «Ενθέματα» αύριο Κυριακή 14 Ιουνίου :: left.gr
https://left.gr/news/ti-tha-diavasoyme-sta-enthemata-ayrio-kyriaki-14-ioynioy

Την επομένη, στην κυριακάτικη ΑΥΓΗ και στο ένθετο ‘ΕΝΘΕΜΑΤΑ’, 14/06/2015

# Ο Στρατής Μπουρνάζος παρουσιάζει αναλυτικά την έρευνα στο άρθρο του με τίτλο ‘Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion’, 14/06/2015

Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion, Αυγή, 14/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/15/bournazos-sfagi-enthemata/

Η 11η Ιουλίου 1995 είναι μια μαύρη μέρα όχι μόνο για τη Σρεμπρένιτσα και τους Βόσνιους Μουσουλμάνους, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη και την ανθρωπότητα. Γιατί εκείνη τη μέρα ο σερβοβοσνιακός στρατός, υπό τον Ράτκο Μλάντιτς, καταλαμβάνει τη Σρεμπρένιτσα και αρχίζει τις «εκκαθαρίσεις». Και τις επόμενες μέρες πραγματοποιεί μαζικές εκτελέσεις εφήβων και ανδρών μουσουλμάνων· οι εκτιμήσεις τους ανεβάζουν σε 7.000-8.000. Η σφαγή θεωρείται το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, το 2007, τη χαρακτήρισε «γενοκτονία».

Τα παραπάνω είναι γνωστά, με πολλές λεπτομέρειες, τουλάχιστον στο ευρωπαϊκό κοινό – στην Ελλάδα το θέμα δεν υπήρξε ιδιαίτερα «δημοφιλές», ιδίως μέσα στο κλίμα της ελληνοσερβικής φιλίας, του Νεομακεδονικού Αγώνα, του εθνικισμού και των μεγαλοϊδεατικών φαντασιώσεων της δεκαετίας του 1990. Εκείνο που παραμένει στην αφάνεια (αν εξαιρέσουμε λίγες προσπάθειες, όπως λ.χ. του Ιού) είναι ο ρόλος της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ), μονάδας ενσωματωμένης στον τακτικό σερβοβοσνιακό στρατό, που πήρε μέρος στην κατάληψη της Σρεμπρένιτσα και μάλιστα ανάρτησε την ελληνική, τη βυζαντινή και τη σημαία της Βεργίνας, δίπλα στη σερβική.

Είναι μια υπόθεση για την οποία εκείνα που δεν γνωρίζουμε είναι πολύ περισσότερα από όσα ξέρουμε. Πόσα και ποια ήταν τα μέλη της ΕΕΦ; Ποια ήταν τα πιστεύω τους; Πώς έδρασαν και τι ανάμιξη είχαν στο έγκλημα; Τι έγιναν μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα;

Το ιστολόγιο ΧYZ Contagion δημοσιοποιεί, αυτές τις μέρες μια σημαντική και εκτεταμένη έρευνα, με τίτλο «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής» (διαθέσιμη στο https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/). Οι ερευνητές του ΧYZ Contagion, έψαξαν όπου ήταν δυνατόν: σε τεκμήρια και καταθέσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, σε δημοσιεύματα, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, μαρτυρίες των ίδιων των μελών της ΕΕΦ και μάζεψαν σπυρί σπυρί το υλικό τους. Αν το έργο της αποδελτίωσης, το να ψάχνεις σε χιλιάδες σελίδες για να βρεις μια μικρή (αλλά ίσως κρίσιμη, όπως θα φαινόταν στη συνέχεια) αναφορά ήταν τιτάνιο, ακόμα απαιτητικότερο ήταν το έργο των διασταυρώσεων, των ταυτίσεων, των συσχετισμών και των συμπερασμάτων (φωτογραφίες και ονόματα, παρουσία των Ελλήνων σε συγκεκριμένους τόπους κ.ά.). Η έρευνα αυτή μας προσφέρει μια σειρά κρίσιμες πληροφορίες. Ανάμεσά τους:

α) Τον πληρέστερο ονομαστικό κατάλογο Ελλήνων που μετείχαν στην ΕΕΦ, με όσες πληροφορίες μπόρεσαν να συγκεντρωθούν για τον βίο και τη δράση τους (35-40 άτομα, συν τρεις αγνοούμενοι). Επίσης, στοιχεία για τις δραστηριότητες στις οποίες ενεπλάκησαν μετά την επιστροφή στην Ελλάδα (λαθρεμπόριο όπλων, αναβολικών κ.ο.κ.)

β) Ένα σημαντικό υλικό φωτογραφιών και βίντεο, μέσα από το οποίο ταυτίζονται πρόσωπα και αναδεικνύεται ο ρόλος της ΕΕΦ. Η έρευνα, με βάση τις πάνω από 100 φωτογραφίες, τα 10-12 φιλμ και βίντεο από τη Βοσνία (όλα αυτά στην αφάνεια έως σήμερα) ιχνηλατεί την πορεία των Ελλήνων: «πολεμικές επιχειρήσεις, διασπορά για θέση μάχης, τελετές εντός των στρατοπέδων με άλλες μιλίτσιες, εκκλησιασμούς, επινίκια γεύματα μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, και γλέντια και ξεφαντώματα με τον εγκληματία πολέμου στρατηγό Μλάντιτς».

γ) Στοιχεία για την ιδεολογική ταυτότητα των μελών της ΕΕΦ. Όπως λένε, «στην πλειοψηφία εμφορούνταν από εθνικοσοσιαλιστικά, χρυσαυγίτικα και εθνικιστικά ‘ιδεώδη’. Γι’ αυτό, αλλά και για γενικότερους ιδεολογικούς λόγους, «η εφημερίδα Χρυσή Αυγή ήδη πριν τη σφαγή είχε αφιερώσει αρκετά κείμενα στα μέλη και στα στελέχη της που πήγαν «στο μέτωπο» στο πλευρό των Σέρβων φασιστών τσέτνικ. Μετά την είσοδό της στη Βουλή και την υιοθέτηση του ‘εθνικιστικού’ προσωπείου», όπως μας λένε οι ερευνητές, «η Χρυσή Αυγή έσβησε όλα τα διθυραμβικά για τους εθελοντές της βίντεο από το διαδίκτυο».

Όλα τα παραπάνω, συνδυασμένα με γενικότερα στοιχεία για τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τον ρόλο του σερβοβοσνιακού στρατού και για πρόσωπα-κλειδιά, όπως ο «φιλέλλην» αξιωματικός Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (χαρακτηρισμένος από το 1992 ως εγκληματίας πολέμου), συνδιοικητής της ΕΕΦ.

Το συμπέρασμα; Η έρευνα δείχνει, μέσα από στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες και κινηματογραφικά και φωτογραφικά τεκμήρια, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς «ότι οι Έλληνες εθελοντές χρυσαυγίτες, φασίστες και άλλοι ήταν παρόντες όλες τις μέρες εκείνης της εβδομάδας των θηριωδιών στην Σρεμπρένιτσα. Όχι γενικά κι αόριστα, απλά ‘στη Σρεμπρένιτσα’ ή κάπου παραδίπλα, σε κάποιο τυχαίο σημείο μέσα στην πόλη. Ήταν παρόντες εκεί ακριβώς, στα χωράφια και στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, την ώρα που γίνονταν οι άγριες μαζικές εκτελέσεις δεμένων κρατουμένων και αιχμαλώτων, ακριβώς στα σημεία συγκέντρωσης και εξόντωσης των Βόσνιων Μουσουλμάνων, εκεί που πήγαιναν τους άντρες και τα αγόρια και κατόπιν άνοιγαν μαζικούς τάφους […]. Πολύ κοντά και σε πολύ στενή σχέση με επίλεκτους παραστρατιωτικούς-μισθοφόρους του σερβοβοσνιακού στρατού. Όπως αποδεικνύεται και από τα τεκμήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου -που αποτελούν, πλέον, τεκμήρια της ενοχής των καταδικασμένων-, όχι μόνο βρίσκονταν στα χωράφια που γίνονταν οι εκτελέσεις και οι μαζικές ταφές, μαζί με τον διοικητή τους και άλλους διοικητές και στελέχη του σερβοβοσνιακού στρατού, αλλά έβγαζαν και φωτογραφίες από τους μελλοθάνατους αιχμαλώτους, ή και από τις εκτελέσεις».

Όσο ενδελεχής αι αν είναι η έρευνα του XYZ Contagion, μένουν ακόμα αρκετά να γίνουν. Μεγάλο μέρος του δρόμου έχει διανυθεί, απομένει όμως το κρίσιμο εκείνο κομμάτι που θα τεκμηριώσει συγκεκριμένες ευθύνες. Είναι φανερό, βέβαια, ότι όταν άνδρες της ΕΕΦ βρίσκονται στον τόπο των εκτελέσεων και βγάζουν φωτογραφίες δεν δρουν ως τουρίστες. Αλλά το ποια ακριβώς είναι η εμπλοκή τους πρέπει να ερευνηθεί. Eδώ χρειάζεται και η συνδρομή άλλων ερευνητών, αλλά και της δικαιοσύνης — ας μην ξεχνάμε ότι τα εγκλήματα πολέμου δεν παραγράφονται. Ως πρώτο βήμα, ας μελετήσουμε όλοι συστηματικά το υλικό που γενναιόδωρα μας προσφέρει τo XYZ Contagion.

Το άρθρο βασίζεται αποκλειστικά στη μεγάλη έρευνα του Ιστολογίου XYZ Contagion. Ευχαριστούμε θερμά τους συντελεστές, που μας το έθεσαν υπόψη.
http://www.avgi.gr/article/5615498/i-sfagi-tis-sremprenitsa-kai-o-rolos-ton-ellinon-ethelonton
https://enthemata.wordpress.com/2015/06/14/sre/

Κυριακάτικη Αυγή, 14/06/2015, η σελίδα 27 από το ένθετο 'ΕΝΘΕΜΑΤΑ' με το αφιέρωμα-παρουσίαση του Στρατή Μπουρνάζου με τίτλο 'Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion', όπως ακριβώς τυπώθηκε.
Κυριακάτικη Αυγή, 14/06/2015, η σελίδα 27 από το ένθετο ‘ΕΝΘΕΜΑΤΑ’ με το αφιέρωμα-παρουσίαση του Στρατή Μπουρνάζου με τίτλο ‘Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion’, όπως ακριβώς τυπώθηκε.

 

For our non Greek readers:
This article can be found in English, too, translated by x-pressed.org, here:

Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

2015-06-20-AnalyzeGreece.gr – Stratis Bournazos – XYZ Contagion – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers
http://analyzegreece.gr/topics/far-right/item/239-the-srebrenica-massacre-and-the-role-of-greek-volunteers/

The same in Spanish:

Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

Υπάρχει επίσης και στο Left.gr και στο rednotebook.gr:

Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion, Left.gr, 14/06/2015
http://left.gr/news/i-sfagi-tis-sremprenitsa-kai-o-rolos-ton-ellinon-ethelonton

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, του Στρατή Μπουρνάζου – Red NoteBook
http://rednotebook.gr/2015/06/i-sfagi-tis-sremprenitsa-ke-o-rolos-ton-ellinon-ethelonton-tou-strati-bournazou/

# Ο Ηλίας Κανέλλης θυμίζει τις διαχρονικές ευθύνες του ελληνικού κράτους, ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου’, με άρθρο του στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα, 19/06/ 2015

Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου, Στήλη ‘Ενστάσεις’, Νέα, 19/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/19/kanellis-enstaseis-nea-poios-thymatai-th-sremprenitsa/

Σε λίγες εβδομάδες συμπληρώνονται 20 χρόνια από το τελευταίο έγκλημα εθνοκάθαρσης του 20ού αιώνα. Στις 11 Ιουλίου 1995 στη Σρεμπρένιτσα, μια κωμόπολη της Νότιας Βοσνίας, εισήλθε ο εμπόλεμος σερβοβοσνιακός στρατός υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς. Σε ελάχιστο διάστημα οι εισβολείς σκότωσαν εν ψυχρώ περί τους 8.300 βόσνιους μουσουλμάνους, άοπλους, κρατούμενους και αιχμαλώτους, που τους έθαψαν σε ομαδικούς τάφους.
Το επεισόδιο εκείνο, εξαιτίας του οποίου έπεσε η ολλανδική κυβέρνηση (την περιοχή είχαν χρεωθεί ολλανδοί κυανόκρανοι), για την ελληνική κοινή γνώμη μάλλον είναι άγνωστο. Ελάχιστες αναφορές έχουν γίνει – και μόλις τις τελευταίες ημέρες μαθαίνουμε ανατριχιαστικές λεπτομέρειες, χάρη στη συστηματική έρευνα ομάδας ανεξάρτητων ερευνητών, που δημοσιεύουν τα πορίσματά τους (πληθώρα: μαρτυρίες, έγγραφα, φωτογραφίες, βίντεο…) στην ιστοσελίδα xyzcontagion.wordpress.com.

Στις λεπτομέρειες αυτές συγκεκριμενοποιείται και η ταυτότητα ελλήνων μαχητών, που ως μέλη παραστρατιωτικών ομάδων συμμετείχαν στο έγκλημα.
Τα ‘Νέα’ στο παρελθόν έχουν καταγράψει 12 έλληνες εθελοντές. Η νεότερη και πιο ενδελεχής έρευνα κάνει λόγο για πολύ περισσότερους, πολλοί από τους οποίους χρεώνονται (ήταν μέλη ή είχαν σχέσεις) στη Χρυσή Αυγή.
Στην Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν γινόταν καν αναφορά σε εκείνο το έγκλημα. Κατά καιρούς εμφανίζονταν μεμονωμένα δημοσιεύματα ή διαμαρτυρίες, με τα οποία ζητούνταν ο καταλογισμός δικαστικών ευθυνών στους έλληνες συμμέτοχους στο έγκλημα. Μόλις το 2005 ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσιος Παπαληγούρας μίλησε για το «ενδεχόμενο να υπάρχουν πράγματι ευθύνες ελλήνων πολιτών για τις σφαγές αμάχων στη Σρεμπρένιτσα». Την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σημερινός υφυπουργός Δικαιοσύνης, αλλά ποτέ δεν μάθαμε πού έφθασε (αν έφθασε).
Υπενθυμίζω ότι η ίδια η Σερβία έχει καταδικάσει το έγκλημα της Σρεμπρένιτσα και έχει κινηθεί δικαστικά κατά των πρωταιτίων. Μήπως έφθασε η ώρα, από πιο επίσημη θέση, να ξαναπιάσει ο, όπως μου λένε άριστα πληροφορημένες πηγές, γνωστός για την προσήλωσή του στη διαφάνεια κ. Παπαγγελόπουλος το νήμα;
http://www.tanea.gr/opinions/all-opinions/article/5250145/poios-thymatai-th-sremprenitsa/

Τα Νέα, 19/06/2015, Στήλη [Ενστάσεις]. Ηλίας Κανέλλης, Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα; Ελληνες εγκληματίες πολέμου.
Τα Νέα, 19/06/2015, Στήλη [Ενστάσεις]. Ηλίας Κανέλλης, Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα; Ελληνες εγκληματίες πολέμου.

 

# Ιδιαίτερη αναφορά και από τον Διονύση Γουσέτη, γράφει για ‘Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα’ στην Καθημερινή, στην στήλη ‘Αδέσμευτα’, 08/07/2015:

Διονύσης Γουσέτης, Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα, Καθημερινή, 08/07/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/08/gousetis-eglimaties-kathimerini/

«[…] Στην Ελλάδα, η δημοσιογραφική έρευνα έχει φέρει στο φως πολλά στοιχεία, ακόμα και ονόματα Ελλήνων που μετείχαν στη σφαγή. Ολα τα στοιχεία είναι συγκεντρωμένα στo ιστολόγιο ΧYZ Contagion, με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή τής Χρυσής Αυγής‘ Εκεί μπορεί να δει κανείς 35-40 ονόματα μελών της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς (ΕΕΦ) που συνέργησαν στη γενοκτονία. Επίσης, να δει φωτογραφίες τους στην εφημερίδα ‘Χρυσή Αυγή’ με λεζάντα ‘Ελληνες πατριώτες πολεμούν στο μέτωπο της Βοσνίας στο πλευρό των Σέρβων. Ανάμεσά τους και μέλη της Χρυσής Αυγής’»
http://www.kathimerini.gr/822698/opinion/epikairothta/politikh/ellhnes-egklhmaties-sth-sremprenitsa

Καθημερινή, 08/07/2015, Στήλη 'Αδέσμευτα'. Διονύσης Γουσέτης, Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα.
Καθημερινή, 08/07/2015, Στήλη ‘Αδέσμευτα’. Διονύσης Γουσέτης, Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα.

 

# Ενα σχόλιο με τίτλο ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;’ στη στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’, της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015, με το οποίο ο συντάκτης μας θυμίζει (και ορθώς) την στάση της εφημερίδας και του τότε Συνασπισμού απέναντι στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, και κατόπιν απέναντι στον «πιο σκληρό και δολοφονικό σερβικό εθνικισμό» και γενικότερα στον πόλεμο.

Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; – Στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’, Αυγή, 28/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/28/poios-thumatai-ti-srebrenica-avgi-parapolitiko/

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα, κατά την οποία ο σερβοβοσνιακός στρατός, υπό τον στρατηγό Μλάντιτς και τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, κατέσφαξε 8.000 Βόσνιους μουσουλμάνους. Ήταν μια σφαγή και λίγο ‘δική μας’, με την κακή έννοια: όποιος θυμάται την περίοδο, θυμάται και πως τα ελληνικά ΜΜΕ και η ελληνική κοινή γνώμη είχαν αγκαλιάσει τον σερβικό εθνικισμό και είχαν αποθεώσει τον Κάρατζιτς στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ενώ είχαν τον Μλάντιτς και τον μαφιόζο ακροδεξιό Αρκάν συχνά καλεσμένους στα κανάλια.

Η άμεση ελληνική εμπλοκή στη θηριωδία αυτή, στην οποία, κατά το δημοσίευμα του ιστολογίου xyz contagion, που αναδημοσίευσαν προ δεκαπενθημέρου τα ‘Ενθέματα’ της ‘Αυγής’, η Χρυσή Αυγή έπαιξε κρίσιμο ρόλο, είναι ήδη γνωστή και δημοσιευμένη. Εμείς θέλουμε από αυτό το φύλλο να θυμίσουμε πως ήμασταν, αν δεν κάνουμε λάθος, το μόνο καθημερινό φύλλο που, μόλις έγινε με καθυστέρηση μερικών εβδομάδων γνωστή η έκταση της σφαγής, έσπευσε να καταδικάσει το έγκλημα, μαζί με τον τότε Συνασπισμό της Αριστεράς, τον μεγαλύτερο από τους ‘προγόνους’ του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια εποχή ταύτισης όλων των συστημικών κομμάτων, της ‘ευρωκεντρικής’ Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, πρωτοστατούντων και όλων των ΜΜΕ, με τον πιο σκληρό και δολοφονικό σερβικό εθνικισμό, ο Συνασπισμός παρέμεινε τότε ενάντια σε κάθε εθνικισμό και ενάντια στον πόλεμο. Αυτή την πολιτική την υπηρέτησε, μοναχικά τότε ανάμεσα στον ημερήσιο Τύπο, η ‘Αυγή’. Και είναι μια κληρονομιά που συνεχίζουμε να υπηρετούμε.
http://www.avgi.gr/article/5657975/poios-thumatai-ti-sremprenitsa-

Αυγή, 28/06/2015, Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα; Στήλη 'Ρήσεις & Παραπολιτικά'
Αυγή, 28/06/2015, Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα; Στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’

 

# Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)

Από το τεύχος #64 του περιοδικού ‘Athens Review of Books’, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, άρθρο του Σέρβου συγγραφέα Filip David, μέλους του ανεξάρτητου ‘Κύκλου 99’ του Βελιγραδίου, μιας συλλογικότητας διανοουμένων της Σερβίας που αντιπολιτευόταν το εθνικιστικό καθεστώς του Μιλόσεβιτς και των τσέτνικ, όπως είχαμε δει στην ενότητα ‘Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού‘. Εχει τίτλο ‘Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα‘ και η μετάφραση είναι του Λεωνίδα Χατζηπροδρομίδη. Στο εικαστικό μέρος, το περιοδικό ευχαριστεί το XYZ Contagion για τις φωτογραφίες, οι οποίες προέρχονται από την πέμπτη μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘.

Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα, Athens Review of Books, τχ #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/08/01/filip-david-srebrenica-64-arb/

Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015. Filip David, Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης.
Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015. Filip David, Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης.

 

# Αρθρο του Θεόφιλου Τραμπούλη με τίτλο ‘Το άγος της Σρεμπρένιτσας’ στο περιοδικό UNFOLLOW, 13/06/2015

Θεόφιλος Τραμπούκης, Το άγος της Σρεμπρένιτσας, UNFOLLOW, 13/06/2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/14/unfollow-agos-trampoukis/

[…] Σήμερα, είκοσι ακριβώς χρόνια μετά, η ερευνητική ομάδα xyz contagion φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία, πολλά από τα οποία δημοσιεύονται για πρώτη φορά, σχετικά με την εμπλοκή των Ελλήνων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσας. Με πλήθος ντοκουμέντων, βίντεο και άλλου εποπτικού υλικού τεκμαίρεται πέρα από κάθε αμφισβήτηση η παρουσία συγκεκριμένων ανθρώπων στο δεκαήμερο της δολοφονικής φρενίτιδας και η βαθιά συνάφεια εκείνου του δολοφονικού εθνικιστικού παροξυσμού με το οργανωμένο έγκλημα. Καθώς διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής η έρευνα των xyz contagion θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για μια συντονισμένη προσπάθεια από όσο γίνεται περισσότερους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, δημοσιογραφικές πλατφόρμες αλλά και μεμονωμένους πολίτες με δημόσιο λόγο ώστε να παραπεμφθούν όσοι συμμετείχαν στη σφαγή της Σρεμπρένιτσας σε δίκη με την κατηγορία των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Η αποκάλυψη των παραστρατιωτικών και εγκληματικών δομών της ναζιστικής συμμορίας με όλο το ιστορικό τους βάθος δεν θα είναι μόνον κάποιου είδους κάθαρση. Θα είναι και η επούλωση μιας συνολικής τραυματικής εμπειρίας.
http://unfollow.com.gr/web-only/19069-srebrenica

 

# Αρθρο του Χριστόφορου Κάσδαγλη με τίτλο ‘Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής’ από την στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’ του περιοδικού ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015

Χριστόφορος Κάσδαγλης, Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής, ‘4 Τροχοί’, τχ. Ιουλίου 2015

https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/09/kasdaglis-4-troxoi-srebrenica-2015-july/

Η 11η Ιουλίου είναι μια θλιβερή επέτειος. Πριν από ακριβώς είκοσι χρόνια, εκείνη τη μέρα έγινε η μεγάλη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, ένα μεγάλο έγκλημα των σερβοβοσνιακών δυνάμεων σε βάρος 7.000-8.000 Βόσνιων μουσουλμάνων, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχων. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα συγκλόνισε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς χαρακτηρίστηκε το χειρότερο έγκλημα πολέμου που σημειώθηκε μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην Ελλάδα πέρασε στο ντούκου, λόγω του φιλοσερβικού κλίματος που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή.

Μια κρυφή πτυχή εκείνου του πολέμου, η συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών (35-40 άτομα και τρεις αγνοούμενοι), ήρθε πρόσφατα στο φως με συγκλονιστικά ντοκουμέντα, με ονόματα και επώνυμα, με περισσότερες από εκατό φωτογραφίες και δέκα βίντεο, δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, καθώς και στοιχεία από τις σχετικές δίκες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η πιο συμπαγής παρουσία ήταν η ‘Ελληνική Εθελοντική Φρουρά’ (ΕΕΦ), συγκροτημένη με πλήρη ιεραρχία – διοικητή, υποδιοικητή, αρχιλοχία και λοχία. Ελληνική συμμετοχή σημειώνεται και στο στυγερό ’10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ’, την πιο ακραία μορφή παραστρατιωτικής δομής. Πολλοί από αυτούς ήταν αποδεδειγμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ασχέτως αν αργότερα η οργάνωση επέλεξε να αφήσει στη σκιά αυτήν της τη δραστηριότητα. Δεν αποκλείεται να υπήρχαν και μισθοφόροι (όχι ότι το ένα αποκλείει απαραιτήτως το άλλο).

Η έρευνα φιλοξενείται στο site ΧYZ Contagion (xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/) και αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι «οι Έλληνες εθελοντές χρυσαυγίτες, φασίστες και άλλοι, ήταν παρόντες όλες τις ημέρες εκείνης της εβδομάδας των θηριωδιών στη Σρεμπρένιτσα. Όχι γενικά και αόριστα, απλά ‘στη Σρεμπρένιτσα’ ή κάπου παραδίπλα, σε κάποιο τυχαίο σημείο μέσα στην πόλη. Ήταν παρόντες εκεί ακριβώς, στα χωράφια και στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, την ώρα που γίνονταν οι άγριες μαζικές εκτελέσεις δεμένων κρατουμένων και αιχμαλώτων, ακριβώς στα σημεία συγκέντρωσης και εξόντωσης των Βόσνιων Μουσουλμάνων, εκεί που πήγαιναν τους άντρες και τα αγόρια και κατόπιν άνοιγαν μαζικούς τάφους…».

Μια ντροπιαστική ελληνική συμμετοχή που δεν έχει αποτιμηθεί επαρκώς – μια πληγή ανοιχτή, με τους ενόχους να κυκλοφορούν ανάμεσά μας ατιμώρητοι, και την πολιτεία, τότε και τώρα, να κάνει τα στραβά μάτια.
http://www.4troxoi.gr/katastasi-ektaktoy-anagkis

Χριστόφορος Κάσδαγλης, Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής, περιοδικό '4 Τροχοί', τεύχος 26 (Περίοδος Β'), Ιούλιος 2015. Στήλη 'Αντίλογος Εφημερίδα αμφισβήτησης', σ. 118.
Χριστόφορος Κάσδαγλης, Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής, περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος 26 (Περίοδος Β’), Ιούλιος 2015. Στήλη ‘Αντίλογος Εφημερίδα αμφισβήτησης’, σ. 118.

 


[Μάιος 2016]

# Από το The Books’ Journal τχ#66, Μάιος 2016, κείμενο-συνεργασία, γραμμένο ειδικά για το περιοδικό από το XYZ Contagion με θέμα ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες‘, και τίτλο ‘Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘, διαφορετικό, ασφαλώς, από το κείμενο που είχε δημοσιευτεί εδώ, τέλη Μαρτίου, με αφορμή την καταδίκη του σφαγέα γιατρού ‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’.

Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)

https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/

The Books' Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016
The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016

 

«ΡΚ: Πόσα πακέτα έχεις, δύο χιλιάδες;
ΜΝ: Τακτοποίησα δύο χιλιάδες τώρα και θα έχω κι άλλα μέχρι να νυχτώσει.
ΡΚ: Ολα τα πακέτα να παραδοθούν μέχρι τις 12 η ώρα αύριο. Στις αποθήκες. Οχι σ’ εκείνες τις αποθήκες, σε άλλες, αλλού. Μίροσλαβ, όλοι πρέπει να πεθάνουν. Σκότωσε τους όλους, κάθε έναν που πέφτει στα χέρια σου, όποιον βρεις εκεί, πρέπει να πεθάνει»
(Συνομιλία μεταξύ Κάρατζιτς και του υπαρχηγού του στη Σρεμπρένιτσα Miroslav Deronjic, στις 13 Ιουλίου 1995, την ώρα των επιχειρήσεων).

Στις 24 Μαρτίου, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) έκρινε τον πρώτο ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ένοχο για μία κατηγορία για γενοκτονία (στη Σρεμπρένιτσα) και εννέα ακόμη κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, στην Γιουγκοσλαβία των ετών 1991-1995. Μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης, ο Κάρατζιτς είναι πλέον ο πιο υψηλόβαθμος πολιτικός που καταδικάζεται για γενοκτονία από διεθνές δικαστήριο στην Ευρώπη, και μάλιστα σε έναν πόλεμο που στοίχισε 130.000 ζωές, δημιούργησε πάνω από 3.000.000 πρόσφυγες και κατέστρεψε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων βιασμένων γυναικών.

Η καταδίκη αυτή σηματοδοτεί το τελευταίο κεφάλαιο σε τρεις αλληλοσυνδεόμενες ιστορίες Υβρεως και Νέμεσης, στην Ευρώπη του ‘Ποτέ ξανά’, και μάλιστα στο γύρισμα της χιλιετίας.

[Η συνέχεια εδώ]


 

# Το Vice.gr έθεσε υπόψη ανώτερων δικαστικών το έγγραφο με το οποίο η εισαγγελέας της πρώτης δικογραφίας του 2005 πρότεινε «να μη γίνει κατηγορία» σε βάρος των επτά ‘πολεμιστών’, τα ονόματα των οποίων είχαν προκύψει από την τότε έρευνα, με δηλωμένες τότε διευθύνσεις κατοικίας σε Γέρακα, Ζωγράφου και Καλλιθέα Αττικής, Γιάννενα, Πάτρα, και δύο στην Ορεστιάδα. Θυμίζουμε ότι η πρόταση της εισαγγελέως υιοθετήθηκε από τους τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, οι οποίοι εξέδωσαν απαλλακτικό βούλευμα. Αυτοί οι ανώτεροι δικαστικοί στους οποίους το VICE έθεσε υπόψη το έγγραφο, δήλωσαν «έκπληξη από τον μικρό αριθμό σελίδων του βουλεύματος», αλλά και το σκεπτικό των δικαστών, που «αφιέρωσαν μόλις δώδεκα γραμμές για μία τόσο σοβαρή υπόθεση».
http://www.vice.com/gr/read/srebrenica-ellhnes-bosnia

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, Πρόταση Εισαγγελέα 2233/2011 και Απαλλακτικό Βούλευμα για 7 κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή στην Σρεμπρένιτσα ως μέλη της ‘ομάδας Μλάντιτς-Ντρίνα’ (τόσο καλά, ούτε το όνομα του στρατού που υποτίθεται ερευνούσαν δεν ήξεραν). Κατόπιν αυτού, συσκέφθησαν κ.λπ. κ.λπ. Σε μόλις επτά σελίδες, και η απόφαση σε μόλις 12 γραμμές. Η όγδοη σελίδα είναι η απάντηση που είχε πάρει σε ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης η Μαρία Γιαννακάκη, 15/07/2014, με θέμα ‘Δικαστική διερεύνηση για συμμετοχή Ελλήνων σε μη παραγραφόμενα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σρεμπρένιτσα’.

Επίσης, ο συντάκτης του Vice.gr απευθύνθηκε μέσω ημέηλ στον δικηγόρο του Κάραζιτς. Οπως διαβάζουμε:

‘Τη δική του εκδοχή, μιλώντας αποκλειστικά στο VICE, δίνει ο δικηγόρος του Κάραζιτς, Πίτερ Ρόμπινσον. Ο Αμερικανός νομικός, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, εξηγεί ότι επικοινώνησε με τον πρώην ηγέτη των Σερβο-βόσνιων, πριν απαντήσει στα ζητήματα που τού τέθηκαν. «Ο πρόεδρος Κάραζιτς είναι πολύ απογοητευμένος από την καταδίκη του και την ποινή και έκπληκτος από το σκεπτικό των δικαστών. Είμαστε σε διαδικασία να προσφύγουμε κατά της απόφασης», δήλωσε αρχικά ο Ρόμπινσον. Στην ερώτηση, αν υπήρχαν ελληνικές δυνάμεις στην περιοχή της Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, καθώς επίσης ποιος ήταν ο διοικητής και η κωδική τους ονομασία, ο ίδιος απάντησε: «Δεν υπήρχαν στη Σρεμπρένιτσα. Ίσως υπήρχαν μια ντουζίνα Έλληνες στρατιώτες στην περιοχή της Βλασένιτσα. Ο πρόεδρος Κάραζιτς δεν γνωρίζει ποιος ήταν ο διοικητής τους και η κωδική ονομασία τους». Υπάρχουν έγγραφα του ICTY σχετικά με Έλληνες στη Σρεμπρένιτσα; ρωτήσαμε. «Κανένα» απάντησε μονολεκτικά ο Ρόμπινσον. Επίσης μονολεκτικά απάντησε στην ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική αναφορά κατά τη διάρκεια της δίκης, από τον Κάραζιτς, τους δικαστές ή στρατιωτικούς-μάρτυρες: «Ποτέ», είπε’.

Αλλά δεν είναι ακριβές αυτό το ‘ποτέ’ του Ρόμπινσον. Και έγγραφο του ICTY υπήρξε (βλ. λ.χ. Σταύρος Τζίμας, ‘Η κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας και οι ελληνικές φαντασιώσεις. Ελλάς-Σερβία-Ορθοδοξία’, εκδόσεις Επίκεντρο, 2014, σελ. 107), και αναφορές υπήρξαν στις δίκες, και μάλιστα πάνω από δύο φορές. Μία στην κατάθεση Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ Κάρατζιτς, και μία στην κατάθεση Vujadin Popovic, -δείτε αναλυτικά :

– Ντοκουμέντο #03: Το βίντεο από την κατάθεση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ του Ράντοβαν Κάρατζιτς στη Χάγη και η πιεστική ανάκριση από τον κατήγορο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Βοσνία’)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/03/srebrenica-more-evid-03/

– Ντοκουμέντο #04: Ο Α2 αξιωματικός του VRS Vujadin Popovic επιβεβαιώνει το περιστατικό με τους Ελληνες εθελοντές και την κάμερα και την διαταγή να εκτελεστούν οι αιχμάλωτοι και οι άμαχοι που φωτογραφίζονταν από την ΕΕΦ στο γήπεδο της Nova Kasaba (Από τη σειρά ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία: Τι άλλο έκαναν οι Ελληνες εθελοντές στη Βοσνία’)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/07/04/srebrenica-more-evid-04/

Αλλά και άλλες πολλές αναφορές υπήρξαν στον πρώτο τόμο από την απόφαση για τον Κάρατζιτς, -αυτός εκδόθηκε μέχρι στιγμής-, με ημερομηνία 24/03/2016. Με λίγα λόγια, το περιστατικό με την ΕΕΦ, την κάμερα, τον Μπάγιαγκιτς και τον Popovic έχει κυρωθεί και επίσημα, αφού αναφέρεται παραπάνω από μία φορές στην ετυμηγορία για Κάρατζιτς. Δείτε περισσότερα στη νέα μας έρευνα με τίτλο:
– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-more-evidence/

«[Σε τρία αποσπάσματα]: Στο πρώτο, σελίδα 2144 βλέπουμε την περιγραφή του γεγονότος. Στο δεύτερο, το οποίο ασχολείται με το ταξίδι του Μπάγιαγκιτς στο Πάλε τη νύχτα 14 προς 15 Ιουλίου, για να συναντήσει τον Κάρατζιτς και να τον ενημερώσει για την πρόοδο των εκτελέσεων, το δικαστήριο είναι απολύτως βέβαιο πως, άσχετα με το τι κατέθεσαν, η συνάντησή τους είχε αυτό ακριβώς το αντικείμενο και πως γνώριζαν και οι δύο, αλλά προσπαθούν να εξαπατήσουν τους δικαστές. Και στο τρίτο, σελίδα 491, ο Ζβόνκο, από την πρώτη φορά που αναφέρεται, ανακηρύσσεται πανηγυρικά ο πλέον αναξιόπιστος, ανειλικρινής και ψεύτης από τους μάρτυρες. Μεγάλη τιμή για έναν άνθρωπο που υποχρέωνε ολόκληρο το δικαστήριο να ακούσει πριν κάθε του κατάθεση προσευχές και ευχές και άλλα παρόμοια παραπλανητικά θρησκευτικά, αν θυμάστε από τη βασική μας παρουσίαση του Ζβόνκο».


# Τέλος, και για καθαρά ψυχαγωγικούς λόγους, and now for something completely different, όπως θα έλεγαν και οι Monty Python, κάτι που δεν συναντιέται κάθε μέρα, ένα μοναδικό επίτευγμα. Ενα δημοσίευμα το οποίο έχει ένα μοναδικό προσόν: Δεν περιέχει ούτε μία αλήθεια, ούτε ένα πραγματικό γεγονός -έστω, κάτι που να είναι ιστορικά ακριβές. Είναι εφικτό; Αν προέρχεται από το αξιόπιστο και έγκριτο DefenceNet, ασφαλώς και είναι.
Οπως γνωρίζουμε, το πατριωτικό (με έδρα στη Βουλγαρία) αποκρουστικό μιλιταριστικό ακροδεξιό και ψεκασμένο DefenceNet έγινε κάποια στιγμή ProNews.gr. Τον Μάρτιο του 2016 κυκλοφόρησε και το θυγατρικό του περιοδικό με το ίδιο όνομα, ‘ProNews’. Οπως αυτοδιαφημίζεται, «PRONEWS: Κυκλοφόρησε και σας λέει αυτά που δεν θέλουν να μαθαίνετε», και είναι, λέει, το περιοδικό με το οποίο «μαθαίνετε σήμερα αυτά που θα συμβούν αύριο».

Πρόκειται για μηδενικής αξίας προσπάθεια, για ένα πραγματικό σκουπίδι. Απολύτως ανύπαρκτη τεκμηρίωση, δεν περιέχει τίποτε πρωτότυπο ή που δεν μπορείτε να διαβάσετε αλλού. Και με πολύ μεγάλο ‘μάλωμα με την αλήθεια’. Λ.χ στοιχειωδώς όποιος ξέρει την υπόθεση Ξηρού-βόμβας-17Ν το αντιλαμβάνεται αυτό αμέσως, αν δει το ‘ρεπορτάζ’ με τις ‘αποκαλύψεις’.

Στο τωρινό δεύτερο τεύχος, βλέπουμε να λέει τα εξής:

«Φωτογραφικό ντοκουμέντο: Οι Ελληνες μαχητές που σήκωσαν την ‘γαλανόλευκη’ στην Σρεμπρένιτσα και την Βοσνία το 1995. Τα πρόσωπα, οι μάχες, οι νίκες και οι θάνατοι κάποιων από τους δεκάδες Ελλήνες που στο όνομα της ορθοδοξίας και της τιμής έδωσαν τη δική τους προσωπική μάχη στο έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας».
http://www.pronews.gr/portal/20160401/

Εδώ και το διαφημιστικό βίντεο:

Φυσικά, ούτε καν να πέρασε απ’ το μυαλό μας η σκέψη να τους χαρίσουμε 3 ευρώ, -ευτυχώς που ο άνθρωπος που έχει το τοπικό πρακτορείο τύπου στην περιοχή μας είναι παιδικός φίλος, κι έτσι (και αφού η πρώτη του κουβέντα ήταν ‘Τι βλακείες γράφει εδώ;’), το ανοίξαμε να δούμε.

Ολο το κείμενο, χειρότερο κι από το κάκιστο. Αμέτρητα ιστορικά λάθη, μηδέν τεκμηρίωση, ευσεβείς πόθοι, και άπειροι εγκωμιαστικοί ύμνοι για τους εθελοντές, σαν να επρόκειτο για κανονικούς … στρατιώτες, και όχι για τους κλόουν που ξέρουμε όλοι. Είναι γνωστό ότι δεν συμμετείχαν σε καμία μάχη, και πριν τη Σρεμπρένιτσα, δεν είχαν καμία πολεμική εμπειρία -απολύτως καμία. Ο Μλάντιτς τους ήθελε μόνο για προπαγάνδα, για να τους περιφέρει και να τους δείχνει. Το ίδιο και ο Κάρατζιτς, που τους έδωσε και παράσημο, δωρεάν ήταν. Ο συντάκτης τους φιλοτεχνεί πορτρέτα μεγάλων και γενναίων μαχητών, με απώλειες, με ειδικές επιχειρήσεις κομάντο, με ηρωικά κατορθώματα και λοιπές ανοησίες. Αλλά στο τέλος, εκεί που ήθελε να τελειώσει με ‘ηρωικά κατορθώματα Ελλήνων και Σέρβων’, αν προσέξει κανείς, ομολογεί σχεδόν ένα έγκλημα πολέμου ακόμη. Σε όσα (αντ)έγραψε, διάλεξε μόνο τα ‘ακίνδυνα’, αυτά που δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθούν για να δοθεί ‘αρνητική εικόνα’ για τους εθελοντές, και διόλου απίθανο να γράφτηκε σε συνεργασία με κάποιον απ’ αυτούς. Η αμορφωσιά, πάντως, και η ασχετοσύνη είναι η ίδια, ακριβώς, που μπορεί να δει κανείς στο λόγο του … βετεράνου Καθάριου.

Πολύ ενδιαφέρον το γεγονός πως, ενώ στο περιοδικό υπάρχει συντακτική ομάδα (βλ. σελίδα 5) και όλα τα άλλα κείμενα έχουν υπογραφή, το συγκεκριμένο το υπογράφει κάποιος ‘Κώστας Μαραμένος’. Είναι, άραγε, υπαρκτό πρόσωπο; Εχει ξαναγράψει για λ.χ. μιλιταριστικά και αμυντικά περιοδικά ή με θεματολογία ανάλογη με του προσφιλούς μας DefenceNet; Μάλλον όχι.
Μπορείτε να δείτε το πόνημα, εδώ.

 


### Οι καθηγητές Cas Mudde, Marko Attila Hoare και Mario Boccia αναφέρθηκαν στη δουλειά του XYZ Contagion, όπως και οι διεθνούς φήμης δημοσιογράφοι και ακτιβιστές Roger Lippman του ‘Balkan Witness’ και Peter Lippman:

# Cas Mudde on Twitter, 13/06/2015 – New research highlights role of #FarRight Greek volunteers in events that culminated in #Srebrenica massacre – https://t.co/0KAf4C1iMC

# Professor Marko Attila Hoare on Facebook

# Mario Boccia on Facebook:
https://www.facebook.com/mario.boccia.585/posts/1616915235244393

 

# Roger Lippman on Balkan Witness

Greek role in Bosnia | Balkan Witness
https://balkanwitness.wordpress.com/2015/11/03/greek-role-in-bosnia/

The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers Translated from the Greek newspaper Avgi, June 18, 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

Linked from Greek role in Bosnia
http://balkanwitness.glypx.com/articles-bosnia.htm#greek

More on the Greek role in the Srebrenica massacre | Balkan Witness
https://balkanwitness.wordpress.com/2015/11/08/more-on-the-greek-role-in-the-srebrenica-massacre/

Athens prosecutors office ordered investigation on the involvement of Greek paramilitaries and mercenaries in the Srebrenica massacre By XYZ Contagion, October 2, 2015
https://listserv.buffalo.edu/cgi-bin/wa?A2=justwatch-l;d68cae83.1510

Legal developments in the Greek involvement in Srebrenica case (In Greek – use Google Translate) By XYZ Contagion, continuously updated
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre YouTube video, in English, June 2015
https://www.youtube.com/watch?v=WmWqWRjKuXQ

Linked from Balkan Witness.
http://balkanwitness.glypx.com/articles-bosnia.htm#greek

Athens prosecutors office ordered investigation on the involvement of Greek paramilitaries and mercenaries in the Srebrenica massacre By XYZ Contagion, October 2, 2015
Legal developments in the Greek involvement in Srebrenica case (In Greek – use Google Translate) By XYZ Contagion, continuously updated
The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers Translated from the Greek newspaper Avgi, June 18, 2015
Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre YouTube video, in English, June 2015

# Το βίντεο με τους Ελληνες εθελοντές στο άρθρο του WorldNewsNetwork ‘Volunteers make a difference with prisoners – WorldNews’, 22/06/2015:

WN.com WorldNewsNetwork – Volunteers make a difference with prisoners – WorldNews, 22/06/2015
http://article.wn.com/view/2015/06/22/Volunteers_make_a_difference_with_prisoners/


[Οκτώβριος 2020]

Μια ευχάριστη έκπληξη: Το βοσνιακό περιοδικό Factor τη μέρα της απόφασης της δίκης για τη Χρυσή Αυγή, 07/10/2020, δημοσίευσε ένα μεγάλο αφιέρωμα στο ρόλο των χρυσαβγιτών της ΕΕΦ στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, με ιδιαίτερες αναφορές και υλικό από το XYZ Contagion (βίντεο, φωτογραφίες, printscreen από το ιστολόγιο κά) και κυρίως, είπε σωστά την ιστορία με τις υποτιθέμενες διώξεις εναντίον της ΕΕΦ.

– E. Latif – Zlatna zora proglasena zlocinackom organizacijom: Kakva je bila uloga dobrovoljaca iz Grcke u Srebrenici, Faktor, 07/10/2020
https://faktor.ba/vijest/zlatna-zora-proglasena-zlocinackom-organizacijom-kakva-je-bila-uloga-dobrovoljaca-iz-grcke-u-srebrenici/100122

Σε μετάφραση από Google Translate:
https://is.gd/gTrCWB


 

### Αλλες σημαντικές ιστοσελίδες και φίλοι του ιστολογίου που πρέπει να ευχαριστήσουμε για την βοήθειά τους στην διακίνηση των πληροφοριών της έρευνας για τη Βοσνία και του αιτήματος να ανοίξει ξανά δικαστικά η υπόθεση (μερικών η βοήθεια δεν ήταν ηθελημένη, αφού πήραν αντίθετη θέση και εξακολουθούν να υποστηρίζουν το ακροδεξιό δολοφονικό καθεστώς Μιλόσεβιτς-Κάρατζιτς-Μλάντιτς-Σέσελι-συζύγου Μιλόσεβιτς, αλλά δεν πειράζει, κι αυτούς τους ευχαριστούμε που έφεραν το θέμα στην επικαιρότητα):

 

# Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής | JailGoldenDawn, 15/06/2015
http://jailgoldendawn.com/2015/06/15/

# O Δημήτρης Φύσσας, στην εκπομπή του ‘Αθήνα το φελέκι σου’ στον ραδιοσταθμό Αθήνα 9.84, Σάββατο 20/06/2015, αφιέρωσε την εκπομπή στη Σρεμπρένιτσα, προτρέποντας τους ακροατές να επισκεφθούν τον ιστότοπο XYZ Contagion για να μάθουν περισσότερα και για να μην ξεχαστούν τα 8.000+ θύματα.

Σε δύο σημεία, στο 0.03.37′ και στο 1.52.40′
Η εκπομπή αυτή, Σάββατο 20/06/2015 βρίσκεται εδώ:
http://www.athina984.gr/node/348039

και εδώ το podcast σε μορφή mp3:
http://www.athina984.gr/audio/download/348039/Feleki+984fm_2015_06_20_08_00_00.mp3

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΣΡΕΜΠΡΕΝΙΤΣΑ | athensreviewofbooks.com
http://athensreviewofbooks.com/?p=1761

Το Κουτί της Πανδώρας koutipandoras.gr – Δείτε τετράλεπτο βίντεο για τη συμμετοχή χρυσαυγιτών στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 21/06/2015
http://www.koutipandoras.gr/article/143857/deite-tetralepto-vinteo-gia-ti-symmetohi-hrysaygiton-stin-anthroposfagi-tis

Σρεμπρένιτσα. : Ανιχνεύσεις
http://www.anixneuseis.gr/?p=120356

Ελληνες στη Σρεμπρένιτσα – DemocracyCrisis.com – Η Δημοκρατία σε κρίση;
http://democracycrisis.com/2009-10-14-20-26-57/3301-2015-06-14-05-45-16

Οι σφαγές με Ελληνικό χρώμα στη Σρεμπρένιτσα και η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής | Plus: Διεθνή | gazzetta.gr
http://www.gazzetta.gr/plus/article/772447/oi-sfages-me-elliniko-hroma-sti-sremprenitsa-kai-i-symmetohi-tis-hrysis-aygis

20 χρόνια από τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: οι θρακιώτες εθελοντές και οι σχέσεις τους με τον αθλητισμό!!! – Thrakisports
http://www.thrakisports.gr/2015/07/13/20-chronia-apo-ti-sfagi-tis-sremprenitsa-i-thrakiotes-ethelontes-ke-i-schesis-tous-me-ton-athlitismo-2/

Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα – Trakya’n?n Sesi
http://www.trakyaninsesi.com/haber/5609/.html

Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και η Ελληνική συμμετοχή: Μια έρευνα που ο κάθε Έλληνας Μουσουλμάνος πρέπει να διαβάσει, ΑΧΜΑΝΤ ΕΛΝΤΙΝ ahmadeldin.org, 21/06/2015 –
http://ahmadeldin.org/2015/06/21/srebrenitsa-greeks/

Τα ελληνικά τάγματα εφόδου στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα (Ντοκουμέντο) | badiera
http://www.badiera.gr/?p=43565

Ελληνικά τάγματα εφόδου στη Σρεμπρένιτσα: Δραματικά επίκαιρη η ερώτηση της Μ. Γιαννακάκη στη βουλή | badiera
http://www.badiera.gr/?p=43596

Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή – Hit & Run
http://www.hitandrun.gr/srebrenica-i-5i-megali-erevna-gia-ti-sremprenitsa-ke-tin-elliniki-emploki/

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ: Τα ελληνικά τάγματα εφόδου στη Σρεμπρένιτσα | Fractal

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ: Τα ελληνικά τάγματα εφόδου στη Σρεμπρένιτσα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ: Srebrenica Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2015/06/srebrenica.html

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής | Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
https://www.kar.org.gr/2015/06/13/%CE%B7-%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%B3%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CF%81%CE%B5%CE%BC%CF%80%CF%81%CE%AD%CE%BD%CE%B9%CF%84%CF%83%CE%B1-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB/

Δάφνη Χρονοπούλου: Σφαγή στη Σρεμπρένιτσα: η εμπλοκή Χρυσαυγιτών και η απόδοση ευθυνών―Καιρός ήταν!
http://daphnechronopoulou.blogspot.gr/2015/06/blog-post_23.html

Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή – Athens.Indymedia
https://athens.indymedia.org/post/1546995/

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Athens.Indymedia
https://athens.indymedia.org/post/1544621/

ΒΟΣΝΙΑ- ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ…/ Για να μην ξεχαστούν οι Ελληνες φασίστες εθελοντές της Χρυσής Αυγής – Athens.Indymedia
https://athens.indymedia.org/post/1545358/

Συνέντευξη με Σπύρος Τζανόπουλος της Χρυσής Αυγής, Ιούνιος 1995 – Athens.Indymedia
https://athens.indymedia.org/post/1544624/

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – Athens.Indymedia
https://athens.indymedia.org/post/1544622/

– Προτείνεται στην front-page του The Cricket
https://archive.is/PRcwi

H ελληνική πληγή της Σρεμπρένιτσα είναι ανοιχτή – Ροΐδη και Λασκαράτου Εμμονές, 16/06/2015
https://roides.wordpress.com/2015/06/13/13june15/

Το ιστολόγιο xyz contagion άνοιξε το φάκελλο της Σρεμπρένιτσα στο σκέλος που αφορά τους Έλληνες φασίστες που πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων εθνικιστών φονιάδων, τυφλών οργάνων των Μιλόσεβιτς, Κάρατζιτς, Αρκάν και Μπλάντιτς ευλογούμενων από τη σκανδαλοποιό Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας. Κόμματα, Δικαιοσύνη και Τύπος στην Ελλάδα, αρνούνται εδώ και χρόνια να ομολογήσουν και να ερευνήσουν την τραγική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επωμίζεται τώρα τεράστια ευθύνη. Ήλθε η ώρα να ξεπλύνει τη ντροπή της ελληνικής Αριστεράς, η οποία όχι μόνο σχεδόν σύσσωμη, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα, συμμετείχε στη γενική συμπαράσταση στο σερβικό εθνικισμό, μετά στη σιωπή, μετά στη συγκάλυψη και τώρα στην αμνησία, αλλά μια μερίδα της, απαίτησε με ιταμό τρόπο, από κοινού με ακροδεξιούς βουλευτές, να μην εκδικαστεί η υπόθεση στη Χάγη. Το έγκλημα της Σρεμπρένιτσα, που από πολλούς χαρακτηρίστηκε γενοκτονία, περιλαμβάνει στην τεράστια λίστα των χιλιάδων θυμάτων του και ανήλικα παιδιά. Αν η θεσμικά συγκροτημένη ελληνική κοινωνία θέλει να συνεχίσει, αν και βαθύτατα ένοχη για πολλά, να υποδύεται την παρθένο η οποία βιάζεται και διασύρεται πάντα από την κακιά Δύση, μπορεί να συνεχίσει τη γνώριμη αυτοκαταστροφική οδό της συγκάλυψης και των κουκουλωμάτων. Ενός όμως άγους, το οποίο δεν ξεπλένεται, αργά ή γρήγορα επιλαμβάνεται η Νέμεση η οποία ήδη έχει επιληφθεί πολλών κακών της υποκριτικής κοινωνίας μας.
[…]
Το ελληνικό μπλογκ xyz contagion έκανε σήμερα πολύ σοβαρές και τεκμηριωμένες αποκαλύψεις για τη συμμετοχή Ελλήνων Νεοναζιστών στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο την ελληνική κοινωνία, ηγεσία και Δικαιοσύνη, αλλά και τη διεθνή και ιδιαίτερα την ευρωπαϊκή κοινότητα. Το θέμα έχει τεράστια ηθική, ανθρωπιστική και πολιτική σημασία και θα πρέπει να αναδειχθεί στην έκταση που του αξίζει, ώστε να υπάρξει και η νόμιμη απονομή Δικαιοσύνης.

Today, the Greek xyz contagion blog has published some very serious and substantiated revelations about the involvement of Greek neo-Nazis in the Srebrenica massacre. A case which does not only concern the Greek society, leadership and Justice, but concerns both the international and especially the European community. An issue that has huge moral, humanitarian and political impact and should be highlighted to the extent it merits so that finally Justice may prevail.

 


 

### Το πολιτικό κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εξέδωσε δελτία τύπου στην Ευρωβουλή, στα αγγλικά και στα ελληνικά, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές αλλά και την ελληνική πολιτεία να διερευνηθούν οι αποκαλύψεις του XYZ Contagion:

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: 20 χρόνια μετά την σφαγή στην Σρεμπρένιτσα Να διερευνηθεί η εμπλοκή και ελλήνων ακροδεξιών και στελεχών Χρυσής Αυγής.

Posted on 15/06/2015 in Δελτία Τύπου
http://prasinoi.gr/srebrenica-2/

Συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη σφαγή 8000 αμάχων, γυναικών και παιδιών μέσα σε λίγες ώρες στην Σρεμπρένιτσα, τη μεγαλύτερη σφαγή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως «γενοκτονία». Στοιχεία για την συμμετοχή της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς» και την εμπλοκή της Χρυσής Αυγής. Όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στον πόλεμο περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο για τη ΧΑ. Επρόκειτο για μία εν ψυχρώ μαζική εκτέλεση πληθυσμών μη σερβικής καταγωγής της ανατολικής Βοσνίας από σερβικές δυνάμεις του Κάρατζιτς, του Σέσελι αλλά και του Αρκάν. Σε αυτή την «επιχείρηση» όμως συμμετείχαν και «Έλληνες εθελοντές» που ήταν στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και γενικότερα ακροδεξιοί. Χάρη τη δουλειά μιας ομάδας ερευνητών δημοσιογράφων του XYZ Contagion https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/ έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία, ντοκουμέντα, μαρτυρίες, κινηματογραφικά και φωτογραφικά τεκμήρια για τους συμμετέχοντες Έλληνες αλλά και για την σύνδεσή τους με την Χρυσή Αυγή και ακροδεξιές ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν οι παραστρατιωτικοί – γνωστοί πλέον με τα ονόματα και τον ρόλο τους – «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά» συμμετείχαν στις επιθέσεις των παραστρατιωτικών του Αρκάν και του Σέσελι, όπως και της διμοιρίας Bijeljina μισθοφορικού 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (που καταδικάστηκαν από 43 χρόνια κάθειρξη για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, 1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, ενώ 4 απ’ αυτούς καταδικάστηκαν σε 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου). Στο σώμα αυτό υπηρετούσαν και δύο Ελληνες της ΕΕΦ.

Δυστυχώς, η ελληνική κοινωνία δεν συζήτησε ποτέ για το τι έγινε στην Σρεμπρένιτσα ακόμα και όταν οι υπεύθυνοι κατέληξαν στη Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Τα πολιτικά κόμματα και η ελληνική πολιτεία δεν καταδίκασαν τη σφαγή, σαν να μην έγινε στη γειτονιά μας αλλά ούτε βοήθησαν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αν και υπήρχαν στοιχεία τόσο για μεταφορά χρημάτων σε τράπεζες και ξέπλυμα χρήματος στη χώρα μας, ούτε ασχολήθηκαν με τους Έλληνες ενόπλους που συμμετείχαν στον πόλεμο και στην εθνο-κάθαρση. Αυτό εξηγείται ίσως από το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα στάθηκαν στο πλευρό των πολιτικών υπευθύνων και πρωταγωνιστών του εγκλήματος. Η σφαγή αυτή θα βαραίνει τη συνείδηση κάθε δημοκράτη στην Ευρώπη αφού έγινε μπροστά στα μάτια Ολλανδών κυανόκρανων που δεν παρενέβησαν γιατί δεν το επέτρεπε ο κανονισμός «εμπλοκής» τους ακόμα και όταν έβλεπαν ότι οι σέρβοι στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί έσερναν μαζικά σε χωράφια, στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, κι εκτελούσαν μαζικά δεμένους κρατουμένους και αιχμαλώτους.

Η έρευνα του XYZ Contagion έφερε στο φως της δημοσιότητας ντοκουμέντα. Τώρα κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και τα αυτιά του μπροστά σε αυτή την συμμετοχή και Ελλήνων σε αυτό το έγκλημα. Κανείς δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα».

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ζητάμε από τις δικαστικές αρχές αλλά και την ελληνική πολιτεία να διερευνήσουν:

– τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την ερευνητική ομάδα του XYZ Contagion για το ρόλο των «Ελλήνων εθελοντών» στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα, αλλά και στον ευρύτερο πόλεμο στη Βοσνία, και σε τι είδους επιχειρήσεις συμμετείχαν. Να συνεργαστούν επίσης με το Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

– να ρίξουν φως στη σύνδεση των Ελλήνων συμμετεχόντων στον πόλεμο μέσω της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς» και στη σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή αλλά και νεοναζιστικές και ακροδεξιές ομάδες.

Αποκαλυπτικό βίντεο για τους «Έλληνες εθελοντές» στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: Να διερευνηθεί ο ρόλος ελλήνων μισθοφόρων στη σφαγή 8000+ αμάχων στην Σρεμπρένιτσα – ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
http://prasinoi.gr/srebrenica/

Πριν από 20 χρόνια, μεταξύ 11 και 25 Ιουνίου 1995 εκτελέστηκαν στην Σρεμπρένιτσα εν ψυχρώ – σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις, που χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως «γενοκτονία» – πάνω από 8000 Βόσνιοι, παιδιά, άμαχοι και ορισμένοι αιχμάλωτοι από ένα σύνολο 40.000 προσφύγων στην πόλη που είχε χαρακτηριστεί ως «ασφαλές καταφύγιο για αμάχους». Υπεύθυνοι για την εν ψυχρώ μαζική εκτέλεση πληθυσμών μη σερβικής καταγωγής της ανατολικής Βοσνίας ήταν οι σερβικές δυνάμεις του Κάρατζιτς, του Μπλάντιτς, του Σέσελι και του Αρκάν.

Δυστυχώς, στην εγκληματική αυτή ενέργεια εμπλέκονται και 40 τουλάχιστον έλληνες μισθοφόροι, ακροδεξιοί και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση αυτή δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, τόσο λόγω του εθνικιστικού κλίματος που επικρατούσε τη δεκαετία του ’90 όσο και της σύνδεσης μέρους του πολιτικού συστήματος με τους πολιτικούς, ηθικούς αλλά και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Η Ελληνική κοινωνία έκλεισε τα μάτια της μπροστά στο έγκλημα, κι άφησε να επωασθεί το αυγό του φιδιού, η «Χρυσή Αυγή» μια και πολλοί από τους τότε συμμετέχοντες στο έγκλημα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισαν την εγκληματική και ποινική τους δράση μέσω της Χρυσής Αυγής ή άλλων ακροδεξιών ομάδων, μέσω εμπορίου όπλων, αναβολικών κα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και την ελληνική πολιτεία να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ώστε να πέσει άπλετο φως στο ρόλο των ελλήνων ακροδεξιών μισθοφόρων στη σφαγή στην Σρεμπρένιτσα αλλά και γενικότερα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μια ομάδα ελλήνων ερευνητών δημοσιογράφων ΧYZ Contagion διεξάγει εδώ και αρκετά χρόνια μια σημαντική και εκτεταμένη έρευνα, με τίτλο «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής». Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει, μέσα από εκτεταμένη και απαιτητική έρευνα σε τεκμήρια και καταθέσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, σε δημοσιεύματα, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, μαρτυρίες των ίδιων των μελών της ΕΕΦ – αποδείξεις ότι μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής και άλλοι Έλληνες ακροδεξιοί, μισθοφόροι και με διασυνδέσεις στον υπόκοσμο συμμετείχαν ενεργά στις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα αλλά και στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία μέσα από τις τάξεις της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς». Δύο τουλάχιστον από τους έλληνες ακροδεξιούς συμμετείχαν, επίσης, στην 10η Μοίρα Ειδικών Αποστολών, ένα πολυεθνικό σώμα μισθοφόρων, το οποίο επέδειξε ιδιαίτερη βαρβαρότητα και μέλη του καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη για εγκλήματα. Αυτή η παραστρατιωτική ομάδα, μεταξύ άλλων εκτέλεσε 1.200 Βόσνιους σε 5 ώρες, με αμοιβή 5 DM το κεφάλι. Ήδη το υλικό αυτό είναι επαρκές για να ανοίξει ο φάκελος.

Τα κίνητρα των ελλήνων μισθοφόρων ήταν ιδεολογικά, «για τη λευκή φυλή» αλλά και οικονομικά. Δηλωμένοι ακροδεξιοί – ορισμένοι μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ή εκφράζοντας δημόσια την σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή – οι έλληνες μισθοφόροι αποδεικνύεται ότι ήταν παρόντες στα χωράφια, στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα την ώρα που γίνονταν οι άγριες μαζικές εκτελέσεις δεμένων κρατουμένων και αιχμαλώτων, ακριβώς στα σημεία συγκέντρωσης και εξόντωσης των Βόσνιων Μουσουλμάνων, εκεί που πήγαιναν τους άντρες και τα αγόρια και κατόπιν άνοιγαν μαζικούς τάφους. Κοντά έχουν επίλεκτους παραστρατιωτικούς-μισθοφόρους του σερβοβοσνιακού στρατού όπως αποδεικνύεται και από τα τεκμήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Φαίνεται ότι έβγαζαν και φωτογραφίες από τους μελλοθάνατους αιχμαλώτους, ή και από τις εκτελέσεις. Κάποια από τα υλικά αυτά καταστράφηκαν εκ των υστέρων από τους Σέρβους παραστρατιωτικούς για να εξαφανίσουν τεκμήρια των εγκλημάτων τους.

Η έρευνα του ΧΥΖ Contagion περιλαμβάνει:

(α) Αναλυτικό ονομαστικό κατάλογο περίπου 40+ ελλήνων μισθοφόρων – ακροδεξιών που συμμετείχαν στην «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά», για τον βίο και την πολιτεία τους αλλά και για τις ποινικές υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όπως στο λαθρεμπόριο αναβολικών, όπλων κα. Συνδιοικητής της ΕΕΦ ήταν ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης για εγκλήματα πολέμου.

(β) Σημαντικό οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό – πάνω από 100 φωτογραφίες και γύρω στα 10-12 φιλμ και βίντεο από τη Βοσνία – που τεκμηριώνουν τη συμμετοχή των ακροδεξιών στην «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά» κι αποδεικνύουν την πορεία των Ελλήνων μισθοφόρων σε πολεμικές επιχειρήσεις, στην διασπορά για θέση μάχης, σε τελετές εντός των στρατοπέδων μαζί με άλλες (παρα)στρατιωτικές ομάδες, σε εκκλησιασμούς, σε επινίκια γεύματα μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα καθώς και σε γλέντια, αναμνηστικές φωτογραφήσεις και ξεφαντώματα μαζί με τον καταδικασθέντα ως εγκληματία πολέμου στρατηγό Μλάντιτς.

(γ) Στοιχεία και ντοκουμέντα για την ιδεολογική ταυτότητα των μελών της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς». Στην πλειοψηφία τους εμφορούνταν από εθνικοσοσιαλιστικά, χρυσαυγίτικα και εθνικιστικά “ιδεώδη”. Η εφημερίδα Χρυσή Αυγή ήδη πριν από τη σφαγή είχε αφιερώσει αρκετά κείμενα στα μέλη και στα στελέχη της που πήγαν «στο μέτωπο» στο πλευρό των Σέρβων φασιστών. Μετά την είσοδό της στη Βουλή «η Χρυσή Αυγή έσβησε όλα τα διθυραμβικά για τους εθελοντές της βίντεο από το διαδίκτυο»

Τον Οκτώβριο του 2004, μια ειδική επιτροπή της Republika Srpska (Σέρβοι της Βοσνίας, οι υπεύθυνοι για την ανθρωποσφαγή), στα πλαίσια της καταδίκης της σφαγής και της συγγνώμης προς τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις έρευνες της, 25.083 άτομα συμμετείχαν στην κατά τον ΟΗΕ γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και ανάμεσά τους ήταν 19.473 ένοπλοι και μέλη του σερβοβοσνιακού στρατού που είτε έδωσαν διαταγές, είτε πήραν μέρος στη σφαγή. Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν οι 17.074. Λείπουν άλλα 2.399 άτομα.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – GREENS-SOLIDARITY Press Release – Greens demands an investigation by the Greek authorities and Justice, 15/06/2015

The Greek party GREENS-SOLIDARITY demands an investigation by the Greek authorities and Justice as well as by the Hague Tribunal for the former Yugoslavia concerning the involvement of the Greek Volunteer Guard during Srebrenica’s massacre, because the war crimes are not barred.

The Srebrenica Massacre, the Greek Volunteer Guard and the involvement of the Golden Dawn – New evidence and proof for the first time in Greece’.

The Greek party GREENS-SOLIDARITY demands an investigation by the Greek authorities and Justice as well as by the Hague Tribunal for the former Yugoslavia concerning the involvement of the Greek Volunteer Guard during Srebrenica’s massacre, because the war crimes are not barred.

20 years after the Srebrenica Massacre, the Greek investigative website ‘XYZ Contagion’ has found evidence that prove how Golden Dawn’s members and lieutenants and other fascists of the so called ‘Greek Volunteer Guard’ were at the exact locations where the massive executions of 8.000+ unarmed civilians and POWs took place in Srebrenica, at the exact time of the killings. There’s a chance to bring to Justice the 40 GD’s members and lieutenants and other fascists of the so called ‘Greek Volunteer Guard’ who took part in the Srebrenica Massacre. Two of these fascists mercenaries got a ‘promotion’ and joined the most notorious paramilitary Death Squad, the 10th SD (1.200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 DM a head, 40-43 years imprisonment for the first 4 convicted).
[…]
The Srebrenica Massacre, the Greek Volunteer Guard and the involvement of the Golden Dawn – New evidence and proof for the first time in Greece’. The Greek party GREENS-SOLIDARITY demands an investigation by the Greek authorities and Justice as well as by the Hague Tribunal for the former Yugoslavia concerning the involvement of the Greek Volunteer Guard during Srebrenica’s massacre, because the war crimes are not barred.

20 years after the “Srebrenica Massacre”, the Greek investigative website ‘XYZ Contagion’ has found evidence that prove how Golden Dawn’s members and lieutenants and other fascists of the so called ‘Greek Volunteer Guard’ were at the exact locations where the massive executions of 8.000+ unarmed civilians and POWs took place in Srebrenica, at the exact time of the killings. There’s a chance to bring to Justice the 40 GD’s members and lieutenants and other fascists of the so called ‘Greek Volunteer Guard’ who took part in the Srebrenica Massacre. Two of these fascists mercenaries got a ‘promotion’ and joined the most notorious paramilitary Death Squad, the 10th SD (1.200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 DM a head, 40-43 years imprisonment for the first 4 convicted).

We ‘ve seen them for 20 years now bragging and showing off, organizing parties and telling stories of some of their deeds in Bosnia or even making business with Serbs mobsters, selling illegal guns and other stuff imported from their Serb commander’s hometown and we were furious all these years. Now it’s the right time to change this awful situation.

If you are interested in participating in the campaign, please take an initiative at the European level, demand the punishment of the greek neonazi – fascists, ask questions at the European and national parliaments, search if there is any member of the Golden Dawn’s staff in European Parliament related with “’Greek Volunteer Guard”. Ask officially the Greek authorities to investigate the matter.

11 July 1995 is a black day not only for Srebrenica and Bosnian Muslims, but for Europe as a whole and for humanity. That day the Bosnian Serb army under Ratko Mladic occupied Srebrenica and started the “purges”. In the next few days he proceeded in mass executions of Muslim men and adolescents, estimated up to 7.000-8.000. The massacre is considered the biggest war crime in Europe since the Second World War, while the International Court of Justice described it as “genocide” in 2007.

All the above is known in great detail, at least to European public but in Greece, the topic became very unpopular like a “conspiracy of silence” within the margin of Greek-Serbian friendship and nationalism of the 1990s. What remains unknown is the role of Greek Volunteer Guard (Elliniki Ethelontiki Froura-EEF), a group integrated in the regular Serb-Bosnian Army that took part in Srebrenica’s capture and even placed the Greek, Byzantine, and Vergina flag, next to the Serbian one.

The things that remain unknown about this case outweigh what we already know. How many and what were the members of the EEF? What were their beliefs? How did they act and what was their involvement in the crime? What did they do after their return to Greece?

The blog XYZ Contagion is publishing these days an important and extensive research, named “Srebrenica Massacre, the Greek Volunteer Guard, and the involvement of Golden Dawn” (available at https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/).

XYZ Contagion team has picked up data from all possible sources: evidence and statements of the International Court of Justice, online publications, pictures, and videos, testimonials of EEF members. The monumental task of searching thousands of pages in order to find a small (but maybe crucial) detail was completed by the task of intersecting, identifying, correlating, and concluding the main figures (pictures and names, the presence of Greeks in specific places, etc.). Films and video footage showing all kinds of their activities: Military operations, preparations for battle, ceremonies with other militias, celebrating dinners when Srebrenica fell, even liturgies in church or big parties with General Mladic and other famous officers!

This research offers a series of important data, like:
1. The list of names of Greeks who participated in EEF with as much information as they could gather for their lives and actions (35-40 people and three missing people). It also offers data on their activities after they returned to Greece (smuggling of arms and steroids, etc.)
2. Photo and video material that help to the identification of the actors and to the understanding of EEF’s role. The research, based on-until now unknown-over 100 photos and on more than 10 films and videos from Bosnia traces the path of Greeks: “combats, battle positions, ceremonies within the army camps with other militias, church attendance, celebration meals after Srebrenica’s fall, and parties with war criminal General Mladic”.
3. Information on the ideology of EEF’s members. As they say, “the ideals of the majority were influenced by National Socialist, Golden Dawn, and nationalism. Therefore, and for more general ideological reasons, “the newspaper Golden Dawn had dedicated several articles to its members and ranks that went to the “front” next to Serb Chetniks. After its entrance in parliament and the adoption of a “nationalist mask, Golden Dawn deleted all its enthusiastic articles on its volunteers from the internet”.
All the above, combined with data about the role of the Serb-Bosnian army and key-persons, like one of EEF’s commander generals officer Zvonko Bajagic (defined as war criminal since 1992).

The research presents for the first time data, documents, testimonies, and visual evidence that shows that “Greek Golden Dawners, fascists, and others were there during the whole week of Srebrenica’s atrocities. They were present exactly at the spot, at the fields, storage houses, and football courts, at the time that mass executions of detained Bosnian Muslims were taking place, at the spots they were digging mass graves after having taken there Muslim men and boys. They had a very close relationship to elite paramilitary mercenaries of the Serb-Bosnian Army. According to evidence by the Hague Tribunal, they were also taking pictures from the condemned prisoners and from the executions”.

The contribution of more researchers and of justice is needed. As a first step, let us all study systematically the material that XYZ Contagion is generously offering us.
There are already some answer for some very difficult questions:

– What was the role of the Greek volunteers in the events in Srebrenica, and what sort of business and «excesses» did they participate in?

– To what extent was national-socialist/golden dawn the “Greek Volunteer Guard” and what exactly were the motives and the dominant ‘ideology’ among them?

– What was the profile of Greek “volunteers”, who are the persons involved and what were their features?

– Who exactly is the warlord mobster Bosnian Serb war criminal commander of the Greek Volunteer Guard?

– What happened to all of them after the war and why is so unjustifiable the attitude of Greece’s authorities on this issue and on these fascists?

In October 2004, a special commission of the Republika Srpska (Bosnian Serbs, those responsible for the massacre) within the frame of the condemnation of the slaughter and the apology to the victims of Srebrenica, announced that according to its investigations, 25,083 people participated in the Srebrenica genocide and among them were 19,473 armed members of the Bosnian Serb army who either gave orders or personally took part in the massacre. Of these 17,074 were identified. There are more 2,399 other persons.

About the XYZ Contagion
https://xyzcontagion.wordpress.com/about

The XYZ Contagion (‘Because the truth is contagious’) website is an investigative/research political and historical website, which since its start in 2011, has promised to publish only original articles and researches on issues that cannot be found elsewhere and to tell stories that are not on the Internet and in the search engines. They do not hide that the character of their website is antifascist and against nationalism, and therefore against the far right and the nazi threat, which are often subjects of their investigations.

XYZ Contagion has to present some achievements. For example, the result of its fourth research ‘Golden Dawn, the fascist parastate and its hidden finances’ has been published as a book (XYZ Contagion, ‘Nine plus one scenes from the history of the Greek far right that shed light on the unknown Golden Dawn – Golden Dawn, the fascist parastate and its hidden finances, An X-Ray of the disguise of the nazi zombie’, published by Carpe Librum, Thessaloniki, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2). You can see it here in the Greek Books Database BiblioNet:
http://www.biblionet.gr/book/198281/

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – Δελτίο Τύπου – Να διερευνηθεί ο ρόλος ελλήνων μισθοφόρων στη σφαγή 8000+ αμάχων στην Σρεμπρένιτσα, 15/06/2015

ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ: να διερευνηθεί ο ρόλος ελλήνων μισθοφόρων στη σφαγή 8000+ αμάχων στην Σρεμπρένιτσα

Πριν από 20 χρόνια, μεταξύ 11 και 25 Ιουνίου 1995 εκτελέστηκαν στην Σρεμπρένιτσα εν ψυχρώ – σε μια από τις πιο εγκληματικές πράξεις, που χαρακτηρίστηκε από τον ΟΗΕ ως «γενοκτονία» – πάνω από 8000 Βόσνιοι, παιδιά, άμαχοι και ορισμένοι αιχμάλωτοι από ένα σύνολο 40.000 προσφύγων στην πόλη που είχε χαρακτηριστεί ως «ασφαλές καταφύγιο για αμάχους». Υπεύθυνοι για την εν ψυχρώ μαζική εκτέλεση πληθυσμών μη σερβικής καταγωγής της ανατολικής Βοσνίας ήταν οι σερβικές δυνάμεις του Κάρατζιτς, του Μπλάντιτς, του Σέσελι και του Αρκάν.

Δυστυχώς, στην εγκληματική αυτή ενέργεια εμπλέκονται και 40 τουλάχιστον έλληνες μισθοφόροι, ακροδεξιοί και στελέχη της Χρυσής Αυγής. Η υπόθεση αυτή δεν διαλευκάνθηκε ποτέ, τόσο λόγω του εθνικιστικού κλίματος που επικρατούσε τη δεκαετία του ’90 όσο και της σύνδεσης μέρους του πολιτικού συστήματος με τους πολιτικούς, ηθικούς αλλά και φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος. Η Ελληνική κοινωνία έκλεισε τα μάτια της μπροστά στο έγκλημα, κι άφησε να επωασθεί το αυγό του φιδιού, η «Χρυσή Αυγή» μια και πολλοί από τους τότε συμμετέχοντες στο έγκλημα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνέχισαν την εγκληματική και ποινική τους δράση μέσω της Χρυσής Αυγής ή άλλων ακροδεξιών ομάδων, μέσω εμπορίου όπλων, αναβολικών κα

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούν την ελληνική δικαιοσύνη αλλά και την ελληνική πολιτεία να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία ώστε να πέσει άπλετο φως στο ρόλο των ελλήνων ακροδεξιών μισθοφόρων στη σφαγή στην Σρεμπρένιτσα αλλά και γενικότερα στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Μια ομάδα ελλήνων ερευνητών δημοσιογράφων ΧYZ Contagion διεξάγει εδώ και αρκετά χρόνια μια σημαντική και εκτεταμένη έρευνα, με τίτλο «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής». Οι ερευνητές έχουν συγκεντρώσει, μέσα από εκτεταμένη και απαιτητική έρευνα σε τεκμήρια και καταθέσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου, σε δημοσιεύματα, φωτογραφίες και βίντεο στο διαδίκτυο, μαρτυρίες των ίδιων των μελών της ΕΕΦ – αποδείξεις ότι μέλη και στελέχη της Χρυσής Αυγής και άλλοι Έλληνες ακροδεξιοί, μισθοφόροι και με διασυνδέσεις στον υπόκοσμο συμμετείχαν ενεργά στις σφαγές στη Σρεμπρένιτσα αλλά και στον πόλεμο στην πρώην Γιουγκοσλαβία μέσα από τις τάξεις της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς». Δύο τουλάχιστον από τους έλληνες ακροδεξιούς συμμετείχαν, επίσης, στην 10η Μοίρα Ειδικών Αποστολών, ένα πολυεθνικό σώμα μισθοφόρων, το οποίο επέδειξε ιδιαίτερη βαρβαρότητα και μέλη του καταδικάστηκαν σε πολυετή κάθειρξη για εγκλήματα. Αυτή η παραστρατιωτική ομάδα, μεταξύ άλλων εκτέλεσε 1.200 Βόσνιους σε 5 ώρες, με αμοιβή 5 DM το κεφάλι. Ήδη το υλικό αυτό είναι επαρκές για να ανοίξει ο φάκελος.

Τα κίνητρα των ελλήνων μισθοφόρων ήταν ιδεολογικά, «για τη λευκή φυλή» αλλά και οικονομικά. Δηλωμένοι ακροδεξιοί – ορισμένοι μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής ή εκφράζοντας δημόσια την σχέση τους με τη Χρυσή Αυγή – οι έλληνες μισθοφόροι αποδεικνύεται ότι ήταν παρόντες στα χωράφια, στις αποθήκες και στα ποδοσφαιρικά γήπεδα την ώρα που γίνονταν οι άγριες μαζικές εκτελέσεις δεμένων κρατουμένων και αιχμαλώτων, ακριβώς στα σημεία συγκέντρωσης και εξόντωσης των Βόσνιων Μουσουλμάνων, εκεί που πήγαιναν τους άντρες και τα αγόρια και κατόπιν άνοιγαν μαζικούς τάφους. Κοντά έχουν επίλεκτους παραστρατιωτικούς-μισθοφόρους του σερβοβοσνιακού στρατού όπως αποδεικνύεται και από τα τεκμήρια του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Φαίνεται ότι έβγαζαν και φωτογραφίες από τους μελλοθάνατους αιχμαλώτους, ή και από τις εκτελέσεις. Κάποια από τα υλικά αυτά καταστράφηκαν εκ των υστέρων από τους Σέρβους παραστρατιωτικούς για να εξαφανίσουν τεκμήρια των εγκλημάτων τους.

Η έρευνα του ΧΥΖ Contagion περιλαμβάνει:

(α) Αναλυτικό ονομαστικό κατάλογο περίπου 40+ ελλήνων μισθοφόρων – ακροδεξιών που συμμετείχαν στην «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά», για τον βίο και την πολιτεία τους αλλά και για τις ποινικές υποθέσεις στις οποίες ενεπλάκησαν μετά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, όπως στο λαθρεμπόριο αναβολικών, όπλων κα. Συνδιοικητής της ΕΕΦ ήταν ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο οποίος καταδικάστηκε επίσης για εγκλήματα πολέμου.

(β) Σημαντικό οπτικοακουστικό και έντυπο υλικό – πάνω από 100 φωτογραφίες και γύρω στα 10-12 φιλμ και βίντεο από τη Βοσνία – που τεκμηριώνουν τη συμμετοχή των ακροδεξιών στην «Ελληνική Εθελοντική Φρουρά» κι αποδεικνύουν την πορεία των Ελλήνων μισθοφόρων σε πολεμικές επιχειρήσεις, στην διασπορά για θέση μάχης, σε τελετές εντός των στρατοπέδων μαζί με άλλες (παρα)στρατιωτικές ομάδες, σε εκκλησιασμούς, σε επινίκια γεύματα μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα καθώς και σε γλέντια, αναμνηστικές φωτογραφήσεις και ξεφαντώματα μαζί με τον καταδικασθέντα ως εγκληματία πολέμου στρατηγό Μλάντιτς.

(γ) Στοιχεία και ντοκουμέντα για την ιδεολογική ταυτότητα των μελών της «Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς». Στην πλειοψηφία τους εμφορούνταν από εθνικοσοσιαλιστικά, χρυσαυγίτικα και εθνικιστικά “ιδεώδη”. Η εφημερίδα Χρυσή Αυγή ήδη πριν από τη σφαγή είχε αφιερώσει αρκετά κείμενα στα μέλη και στα στελέχη της που πήγαν «στο μέτωπο» στο πλευρό των Σέρβων φασιστών. Μετά την είσοδό της στη Βουλή «η Χρυσή Αυγή έσβησε όλα τα διθυραμβικά για τους εθελοντές της βίντεο από το διαδίκτυο»

Τον Οκτώβριο του 2004, μια ειδική επιτροπή της Republika Srpska (Σέρβοι της Βοσνίας, οι υπεύθυνοι για την ανθρωποσφαγή), στα πλαίσια της καταδίκης της σφαγής και της συγγνώμης προς τα θύματα της Σρεμπρένιτσα, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις έρευνες της, 25.083 άτομα συμμετείχαν στην κατά τον ΟΗΕ γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και ανάμεσά τους ήταν 19.473 ένοπλοι και μέλη του σερβοβοσνιακού στρατού που είτε έδωσαν διαταγές, είτε πήραν μέρος στη σφαγή. Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν οι 17.074.
Λείπουν άλλα 2.399 άτομα.

Νίκος Χρυσόγελος – Συγκλονιστικό βίντεο για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα 1995-2015, chrysogelos.gr, 21/06/2015
http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3954-srebrenica-20years-after

Η Ευρώπη έχει βαριές ευθύνες όχι μόνο γιατί δεν απέτρεψε τη σφαγή – έγινε μπροστά σε Ολλανδούς κυανόκρανους – αλλά και γιατί μαζί με τους σέρβους συμμετείχαν και Ευρωπαίοι μισθοφόροι, μεταξύ άλλων και περίπου 40 Έλληνες, ακροδεξιοί, μερικοί στελέχη της Χρυσής Αυγής, όπως έχει αποδείξει με στοιχεία το Blog ΧYZ Contagion που διεξάγει εδώ και αρκετά χρόνια μια σημαντική και εκτεταμένη έρευνα, με τίτλο «Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής».

[…] μιας ομάδας ερευνητών δημοσιογράφων του XYZ Contagion https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/ έρχονται στο φως της δημοσιότητας στοιχεία, […]

Και ξανά, τις επόμενες χρονιές:

2016: ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΆλλη μια επέτειος από την φρικτή σφαγή 8000 αμάχων Βόσνιων από Σέρβους εθνικιστές και ακροδεξιούς στην περιοχή Σρεμπρένιτσα, Prasinoi , 08/07/2016 (Με αναδημοσίευση ολόκληρης της δεύτερηες συμπληρωματικής έρευνας του XYZ Contagion, πλήρη και αυτούσια, παρά το μέγεθός της).

2018: Πράσινοι ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΔελτίο Τύπου – Η σφαγή 8000 αμάχων στην Σρεμπρένιτσα, ταμπού στην δημόσια συζήτηση στη χώρα μας, Prasinoi, 14/07/2018


Μεταφράσεις

### Από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή
Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

# Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion, Αυγή, 14/06/2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/15/bournazos-sfagi-enthemata/

Εχει μεταφραστεί:

## Στα αγγλικά από την ιστοσελίδα x-pressed.org | an open journal, η οποία ενημερώνει το ξενόγλωσσο κοινό για τις εξελίξεις στην Ελλάδα της κρίσης σε πολλές γλώσσες

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

## Και στα ισπανικά:

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

από:
Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)
http://www.x-pressed.org/?xpd_article=the-srebrenica-massacre-and-the-role-of-greek-volunteers-a-revealing-survey-by-xyz-contagion

 

## Ενα άρθρο το οποίο γράφτηκε απευθείας στα ιταλικά, βασισμένο κι αυτό στην μεγάλη έρευνα του XYZ Contagion για την ελληνική εμπλοκή στη Σρεμπρένιτσα το 1995:

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

Αρθρο του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto, 25/06/2015, με τίτλο ‘Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata’. Η διαδικτυακή του έκδοση βρίσκεται εδώ:
L’inchiesta – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata
http://ilmanifesto.info/strage-di-srebrenica-cera-alba-dorata/

Inchiesta. I fascisti greci erano presenti durante il grande massacro di civili e di prigionieri disarmati. Alcuni hanno partecipato rastrellamenti e imboscate attorno alla citta espugnata, uccidendo sul posto chiunque cercasse di salvarsi con la fuga

Dimitri Deliolanes, Strage di Srebrenica, c'era Alba Dorata, Il Manifesto, 25/06/2015, «Inchiesta. I fascisti greci erano presenti durante il grande massacro di civili e di prigionieri disarmati. Alcuni hanno partecipato rastrellamenti e imboscate attorno alla citta espugnata, uccidendo sul posto chiunque cercasse di salvarsi con la fuga». Η επιρροή του XYZ Contagion αυξάνεται και διευρύνεται. Τώρα, έχει περάσει τα σύνορα και πηγαίνει και για άλλες χώρες.
Dimitri Deliolanes, Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata, Il Manifesto, 25/06/2015, «Inchiesta. I fascisti greci erano presenti durante il grande massacro di civili e di prigionieri disarmati. Alcuni hanno partecipato rastrellamenti e imboscate attorno alla citta espugnata, uccidendo sul posto chiunque cercasse di salvarsi con la fuga». Η επιρροή του XYZ Contagion αυξάνεται και διευρύνεται. Τώρα, έχει περάσει τα σύνορα και πηγαίνει και για άλλες χώρες.

 

### For our non Greek readers:

# Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

# From a tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

 


 

Η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ. Στην ιταλική Manifesto, στην Καθημερινή, στα Νέα, στην Εφημερίδα των Συντακτών, στο Εθνος, στην Αυγή, στο Athens Review of Books, στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, μέχρι και στο video section της Washington Post, αλλά και στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά ‘Ο Αρχηγός’ για τον Νίκο Μιχαλολιάκο, και τελικά, εκεί που θέλαμε, στη Βουλή και στην Εισαγγελία. Δείτε στη συνέχεια τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία ή επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)

 


 

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.
https://xyzcontagion.wordpress.com/yugoslavia-the-whole-truth/
[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/eight-plus-one-proof-srebrenica-organized/
– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-sta-mme/

Και:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-more-evidence/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/
‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/24/karadzic-the-verdict/
– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Και:

– Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘. Περιλαμβάνει:

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/01/yugo-01/

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/02/yugo-02/

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/03/yugo-03/

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/04/yugo-04/

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/05/yugo-05/

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/06/yugo-06/

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/07/yugo-07/

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/08/yugo-08/

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/09/yugo-09/

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/10/yugo-10/

Οι ιδεολόγοι της αθλιότητας και η αθλιότητα της ιδεολογίας τους: Μια σημείωση για τους αρνητές, υπερασπιστές και απολογητές των εγκληματιών πολέμου, δεξιούς κι αριστερούς + Προτεινόμενη βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/11/yugo-11/

 

Δείτε επίσης: Φάκελος Σρεμπρένιτσα

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

 

[UPDATE 15 Ιουλίου 2015]

# Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.
Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[02 Ιουλίου 2015]

Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική δικογραφία ΑΒΜ Ω2015/89 κατά παντός υπευθύνου, με αντικείμενο την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η δικογραφία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης, και την ανάκριση έχει αναλάβει η εισαγγελέας η αρμόδια για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένη Τουλουπάκη.
Με την ένδειξη ‘Ω’ είναι οι εμπιστευτικές δικογραφίες που χειρίζονται οι ίδιοι/ες οι εισαγγελείς.
Σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: 168.696/02-07-2015.
Το σχετικό με αριθμό εισερχ. πρωτ. 29719/22-06-2015 αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ με τίτλο ‘Εγκλήματα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής – Τα ελληνικά τάγματα πολέμου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

 

[25 Ιουνίου 2015]

# Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.
Ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[22 Ιουνίου 2015]

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

 

Από το Γραφείο Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 22/06/2015:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος της Κυριακής’ της 14/06/2015 που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα και στα οποία φέρονται να συμμετείχαν και Ελληνες υπήκοοι, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επισημαίνεται ότι είχε διενεργηθεί και το έτος 2004 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για το ίδιο ζήτημα που είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου από την οποία όμως δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών.

 

Με λίγα λόγια, και αν καταλάβαμε σωστά, λέει ότι η έρευνα του 2005 είχε μεν διαγνώσει αδικήματα, αλλά δεν προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες. Αυτή τη φορά, και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αυτός ο στόχος έρχεται πιο κοντά. Αυτή τη φορά, προφανώς λόγω της δημοσιότητας από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, οι ευθύνες είναι πιο εύκολο -και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για- να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (ελπίζουμε δηλαδή) -όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών».

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι το:
Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Περισσότερα στην ανάρτηση:
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης θα καταγράφονται στην εξής σελίδα, η οποία βρίσκεται στην στήλη ‘Srebrenica’, τέρμα δεξιά στο menu της front-page:
Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

[ΤΕΛΟΣ UPDATE]

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε πολλά συμβατικά και εμπορικά ΜΜΕ και πόρταλ, όπως λ.χ. (τυχαία παραδείγματα):

Μαρία Δήμα – Ερευνα για εγκλήματα Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2015
https://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-egklimata-ellinon-sti-sremprenitsa

Αντωνία Ξυνού – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα – NEWS247.gr, 22/06/2015
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/prokatarktikh-eksetash-gia-th-sremprenitsa.3541554.html

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα | δημοκρατία, 22/06/2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47911/prokatarktiki-exetasi-gia-ti-sremprenitsa

theTOC.gr – Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα | thetoc.gr, 22/06/2015
http://www.thetoc.gr/diethni/article/nea-stoixeia-gia-ta-egklimata-polemou-sti-sremprenitsa

 

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).
Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

 

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα, και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/ios-anthropoi-apo-ellada-nea-stoixeia-srebrenica/

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/15/bournazos-sfagi-enthemata/

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/19/kanellis-enstaseis-nea-poios-thymatai-th-sremprenitsa/

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/08/gousetis-eglimaties-kathimerini/

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/28/poios-thumatai-ti-srebrenica-avgi-parapolitiko/

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/14/unfollow-agos-trampoukis/

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/09/kasdaglis-4-troxoi-srebrenica-2015-july/

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/08/01/filip-david-srebrenica-64-arb/

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/11/30/robert-baer-ignatiou-savvidis-fake/

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=6384

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!


 

For our non Greek readers: See also:

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

# A tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

 

Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

 

Δείτε επίσης:

 

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).

 

Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ στην Σρεμπρένιτσα

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Σκηνές από το Associated Press και το France 2 από τις επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 1995: Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ σε ενέδρες, πυρπόληση σπιτιών, μεταφορά εξοπλισμού και άλλες επιχειρήσεις γύρω και μέσα στην Σρεμπρένιτσα. Στην επιχείρηση κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, φτιάχτηκαν ειδικά και έκτακτα σώματα, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Λ.χ. ο αντισυνταγματάρχης Παντούρεβιτς της Zvornik Brigade έφτιαξε ένα επίλεκτο σχηματισμό με το όνομα TG-1 (Tactical Group 1) και υπέδειξε για διοικητή τον λοχαγό Milan Jolovic (με το ψευδώνυμο Legenda), τον διοικητή των ‘Λύκων του Δρίνου’, ο οποίος διακρίνεται με τα γυαλιά ηλίου. Διακρίνονται, επίσης, τα μέλη της ΕΕΦ Τζανόπουλος, Σχιζάς, Φλορίν, Ζαβιτσάνος κά. στο στρατόπεδο, μαζί με τους ‘Λύκους τους Δρίνου’ να μεταφέρουν εξοπλισμό.

 

Διαβάστε:

Η πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης, συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.

Εχει δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που ανοίγει στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

 

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Μια σύνθεση έξι λεπτών με όλα τα σημεία-κλειδιά αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

 

109 σκέψεις σχετικά με το “Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)