Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.
Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου
[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Οι σύνδεσμοι προς τις ιστοσελίδες των νεοναζί οδηγούν σε αντίγραφα αυτών· δεν τους χαρίζουμε κλικ και επισκεψιμότητα.].
Μια μάλλον σπάνια -και σίγουρα αναπάντεχη- φωτογραφία από το μεσημέρι της πρώτης μέρας της κατάληψης του Πολυτεχνείου, άρεσε πολύ στους διαδικτυακούς μας φίλους στα κοινωνικά δίκτυα (ίσως γιατί οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από ελπίδα κι αισιοδοξία -ή ίσως γιατί ακόμα, «επανάσταση που δεν θα μπορώ να χορεύω, δεν θέλω να είμαι μέρος της», όπως είχε πει εκείνη η μεγάλη φυσιογνωμία), κι έτσι σκεφτήκαμε, θα ήταν καλή ιδέα να την ανεβάσουμε στο μπλογκ, ώστε να μείνει -ελπίζουμε- στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια του ίντερνετ:
Προαύλιο Πολυτεχνείου, μεσημέρι πρώτης μέρας της κατάληψης, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 1973. Φοιτητές χορεύουν και τραγουδάνε και χτυπάνε παλαμάκια.
Ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου Γιάννης Περδικάρης στο βιβλίο του «Χρυσή Αυγή – Πολιτικός Οδοδείκτης», που το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου, αποκαλύπτει τη δολοφονική και παρακρατική δράση των νεοφασιστών
Η μαρτυρία του Περδικάρη φέρνει στο φως διαδρομές ανθρώπων που έδρασαν από την περίοδο του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα με τον ίδιο στόχο: να συμβάλουν στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων ως ενεργούμενα των επίσημων διωκτικών αρχών εμπνεόμενοι από ναζιστική νοοτροπία.
Ειρωνεία της ιστορίας: Η πιο πρόσφατη συμβολή στην ιστοριογραφία περί Πολυτεχνείου φέρει την υπογραφή ενός φανατικού εθνικοσοσιαλιστή! Συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και συγγραφέας των βασικών ιδεολογικών κειμένων της οργάνωσης, ο Γιάννης Περδικάρης ήταν φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων του Μετσόβιου την περίοδο της εξέγερσης. Στο βιβλίο του περί Χρυσής Αυγής που μόλις κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου, ο Περδικάρης περιγράφει τον ιδιαίτερο ρόλο της ομάδας Μιχαλολιάκου, η οποία ανήκε τότε στο «Κόμμα Τετάρτης Αυγούστου», την οργάνωση του Κώστα Πλεύρη, τη μόνη οργάνωση που επέτρεπε τη λειτουργία της το δικτατορικό καθεστώς.
«Αντιφρονούντες»…
«Την πρώτη βραδιά της εξέγερσης», γράφει ο Περδικάρης, «μια μεγάλη ομάδα εκατό νεολαίων ξεκίνησε από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου με κατεύθυνση τους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου. Εκεί συναντήσαμε και αρκετούς άλλους αντιφρονούντες [με τον όρο αυτό περιγράφει τους χουντικούς, αντιφρονούντες δηλαδή προς το φοιτητικό κίνημα] και ‘αντιφρονούντες’, δηλαδή παρακρατικούς και ασφαλίτες.
»Αργότερα, οι αντιφρονούντες πύκνωσαν σημαντικά, ώστε σε μια σύσκεψη του δρόμου στις 11.00 τη νύχτα, αποφασίστηκε η οργάνωση εισβολής στο Πολυτεχνείο. Η έλλειψη σχεδιασμού αλλά κυρίως στιβαρής ηγετικής ομάδας, αποσόβησε τελικά μια τέτοια εξέλιξη. Ετσι, επιδοθήκαμε μέχρι πρωίας στην παρεμπόδιση και αποτροπή της τροφοδοσίας των εγκλείστων από τις εξωτερικές ομάδες περιφρούρησης, περιφερόμενοι στους κήπους του Μουσείου, την Τοσίτσα και την Στουρνάρη. Πρέπει να σημειώσω ότι η ηγεσία της Τετάρτης Αυγούστου εκείνες τις ημέρες ήταν άφαντη (σ.σ.: καρφί για τον Πλεύρη)».
«Την βραδιά του Πολυτεχνείου», συνεχίζει ο Περδικάρης, «η ίδια περίπου ομάδα νεολαίων, ήταν συγκεντρωμένη έξω από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου, γωνία Μπουμπουλίνας και Αλεξάνδρας. Ελειπαν όσοι είχαν αποφασίσει να αναμειχθούν στα γεγονότα στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής, όπως ο Ηλίας Τσιαπούρης και πολλοί εθνικιστές-χουντικοί. Μαζί μου ήταν ο Αριστοτέλης Καλέντζης και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Παραμείναμε μέχρι αργά συνομιλώντας και περιμένοντας τις εξελίξεις. Κατά τις 1.00 μ.μ., σε μια καπνισμένη ατμόσφαιρα που μύριζε κυριολεκτικά μπαρούτη έφτασε κοντά μας από την Μπουμπουλίνας, ένα άγημα αστυνομικών με άγριες διαθέσεις και κραδαίνοντας τα κλομπς. Κάποιος φώναξε, ‘νεολαία Μεταξά, νεολαία Μεταξά’. Δε νομίζω ότι οι αστυνομικοί κατάλαβαν τι εννοούσε. Προλάβαμε να υποχωρήσουμε στα γραφεία μας. Μια ώρα αργότερα και πριν τα τανκς φτάσουν στην πύλη του Πολυτεχνείου είχαμε όλοι αποχωρήσει».
Το πιο σημαντικό είναι ότι στο ίδιο βιβλίο ο Περδικάρης διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσους ομοϊδεάτες του αμφισβητούν τον αιματηρό απολογισμό της καταστολής της εξέγερσης. Περιγράφει τη δράση ενός από τα μέλη της ομάδας, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «οπλολάγνο». Πρόκειται για τον Ηλία Τσιαπούρη, ο οποίος, κατά τον Περδικάρη, «ανέλαβε δράση πυροβολώντας εναντίον των επιτιθέμενων διαδηλωτών από την ταράτσα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μαζί με άλλους παρακρατικούς».
Ο Τσιαπούρης διώχτηκε ερήμην μετά την μεταπολίτευση για τις πράξεις του και κατά τον Περδικάρη «αυτοεξόριστος πέθανε άδοξα, δολοφονημένος μετά από μια δεκαετία στην Κολομβία».
Ο Τσιαπούρης (ή Τσαπούρας) κατόρθωσε να διαφύγει πριν από την άσκηση δίωξης εναντίον του. Βρέθηκε στο Λονδίνο και μετά στη Νότια Αμερική. Το όνομά του αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπαίτιοι της σφαγής του Πολυτεχνείου.
«Ο Ηλίας Τσαπούρας», γράφει το βούλευμα, «και έτεροι μη αποκαλυφθέντες δράσται από κοινού απέκτειναν εκ προθέσεως κατά τον αυτόν τόπον και χρόνον, τους Βασίλειον Φάμελον και Toril Engeland, πυροβολήσαντες εναντίον των δι’ οπλοπολυβόλων και τυφεκίων, εκ του δώματος της στεγαζούσης το Υπουργείον Δημοσίας Τάξεως οικοδομής και πλήξαντες διά των ριφθεισών σφαιρών τον μεν Βασίλειον Φάμελλον εις τον δεξιόν οφθαλμόν με αποτέλεσμα να υποστή ούτος τυφλόν τραύμα εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός του, την δε Toril Engeland κατά το πρόσθιον θωρακικόν τοίχωμα, με αποτέλεσμα να υποστή αύτη τυφλόν τραύμα θώρακος εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός της».
Εκτός από τους δυο νεκρούς, η δράση του Τσιαπούρη άφησε στην περιοχή και 17 τραυματίες.
Την παρουσία του Τσιαπούρη με το «μακρύκαννο» όπλο του στην ταράτσα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το μοιραίο βράδυ επιβεβαίωσε κατά τη δίκη του Πολυτεχνείου ο χωροφύλακας Ρηγάκης, ο οποίος δεν γνώριζε «αν είναι της Ασφάλειας ή αν ήταν απλώς πολίτης υγιών φρονημάτων που ήλθε να μας βοηθήσει». Πάντως τον ξαναείδε στο υπουργείο άλλες δύο φορές…
«Η μοίρα του Ηλία», γράφει με θαυμασμό ο θεωρητικός της Χρυσής Αυγής, «αποτυπώνονταν ανάγλυφα στον χαρακτήρα του. Παρορμητικός και ακραίος, δίχως πολιτική σκέψη, ωστόσο ήταν ένας πιστός στρατιώτης του εθνικοσοσιαλισμού, γενναίος, ακατάβλητος και ριψοκίνδυνος αγωνιστής, αφιερωμένος στον αγώνα ψυχή τε και σώματι. Τον θυμάμαι μόνο, εντελώς μόνο, να στέκεται προκαλώντας τις ορδές των μπολσεβίκων που συνωθούνταν διαδηλώνοντας στα σκαλοπάτια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, την παραμονή των γεγονότων. Περνώντας από κοντά του, έστρεψα αλλού το βλέμμα μου και απομακρύνθηκα προς την έξοδο, γιατί δεν είχα το κουράγιο να εκτεθώ δίπλα του».
Το σπουδαστικό της Ασφάλειας
Ως φοιτητής της Αρχιτεκτονικής ήμουν ένας από αυτούς τους «μπολσεβίκους» που συνωθούνταν στα σκαλοπάτια της Σχολής. Και σας διαβεβαιώ ότι ο λόγος που δεν τολμούσαν να σταθούν απέναντί μας δεν ήταν άλλος από την ντροπή. Γιατί ήταν λίγοι, απελπιστικά λίγοι. Και δεν είχαν τίποτα να πουν για να υπερασπιστούν τη βία, τα βασανιστήρια και την άγρια καταστολή. Φόβο δεν είχαν, γιατί πίσω τους ήταν το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, ο αστυνόμος Σμαΐλης και οι άνδρες του, που δεν δίσταζαν να μας συλλαμβάνουν ακόμα και μέσα στο Ιδρυμα.
Αλλά η μαρτυρία του Περδικάρη έχει και μια άλλη αξία. Περιγράφει διαδρομές ανθρώπων που έδρασαν από την περίοδο του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα με τον ίδιο στόχο: να συμβάλουν στην καταστολή κάθε λαϊκής κινητοποίησης, ως ενεργούμενα των επίσημων διωκτικών αρχών και εμπνεόμενοι από μια ανοιχτά δωσιλογική και ναζιστική ιδεολογία.
Ποιος είπε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια; Ειδικά το ελληνικό βαθύ κράτος;
Αν θέλετε να δείτε τι έκανε αυτή η ίδια παρέα φασιστών τη βραδιά της Μεταπολίτευσης, δείτε την:
Μέρες Πολυτεχνείου, Χουντικοί μπάτσοι: Ολη η ηγεσία, έτοιμη να μπουκάρει. Κόψτε φάτσες και βγάλτε συμπέρασμα τώρα.
Μέρες Πολυτεχνείου: Μέσα, οι εξεγερμένοι φροντίζουν για τα μικρά, κι έτσι κάποιοι φρόντισαν να γεμίσουν όλα τα ποτήρια της Λέσχης με νερό, σε πρίπτωση που κοπεί το νερό.
Μέρες Πολυτεχνείου: Το ξέρετε ότι υπήρχε οργανωμένο εστιατόριο-τροφοδοσία-φαρμακείο-ιατρείο, και ότι όταν οι μπάτσοι μπήκαν μέσα την άλλη μέρα μαζί με τον αποκρουστικό υπουργό Ζουρνατζή βρήκαν 50.000 δραχμές στο ‘ταμείο’ του εστιατορίου;
Μέρες Πολυτεχνείου: Προμήθειες στο οργανωμένο εστιατόριο-τροφοδοσία-φαρμακείο-ιατρείο
Μέρες Πολυτεχνείου, φωτογραφίες που προέρχονται από τη γαλλική εφημερίδα Φρανς Σουάρ των ημερών. και -με επιφύλαξη- ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε βαριά τραυματισμένο ή ίσως ‘νεκρό του Πολυτεχνείου’. Ο άνθρωπος στο έδαφος κείται μπροστά από στρατιωτικά άρβυλα, κατά πάσα πιθανότητα.
Μέρες Πολυτεχνείου: Από κοντά, ΛΟΚατζήδες γύρω από το τανκ. Φωτογραφίες που προέρχονται από τη γαλλική εφημερίδα Φρανς Σουάρ των ημερών.
Μέρες Πολυτεχνείου: Τεθωρακισμένα κινούνται νύχτα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. Φωτογραφίες που προέρχονται από τη γαλλική εφημερίδα Φρανς Σουάρ των ημερών.
Μέρες Πολυτεχνείου: Μπάτσοι την ημέρα τρέχουν, προφανώς κυνηγώντας κάποιους. Φωτογραφίες που προέρχονται από τη γαλλική εφημερίδα Φρανς Σουάρ των ημερών.
Ο Χρήστος Παππάς με τη σημαία της χούντας, Κρήτη, Νοέμβριος 2012.
Μάλλον έπαιξε μεγάλο ρόλο για το γράψιμο της επιστολής: Το νόμισμα της χούντας με τον φοίνικα, από το 1973, όταν έγινε «Ελληνική Δημοκρατία».
1982, η ηγεσία της ΟΝΝΕΔ. Ο Νίκος Χατζηνικολάου σκύβει μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά (και στον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Μάνο Μανωλάκο, τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, τον Ακη Γεροντόπουλο, τον Διονύση Καραχάλιο και άλλους ακροδεξιούς)
Οκτώβριος 1966: Δίκη για την υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη. Διακρίνονται οι Μίκης Θεοδωράκης, Ξενοφών Φον Γιοσμάς, Εμμανουηλίδης και όλο το τρίκυκλο και η μούργα και το καθίζημα του παρακράτους.
Φωτογραφία από Αρχεία EMIAN (αρχείο Αριστείδη Μανωλάκου): Από την έναρξη των εργασιών της 5ης Συνόδου του Κ.Σ. της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη, 25-26 Φεβρουαρίου 1967. Διακρίνονται (από δεξιά προς τα αριστερά) Οι Ιωάννης Πασαλίδης, Ελένη Παπαδοπούλου, Χρήστος Ρεκλείτης και Αριστείδης Μανωλάκος (πίσω).
Μάιος 1967: Επίσκεψη Υπουργός Παιδείας της χούντας Καλαμπόκας και άλλοι επίσημοι και εκκλησιαστικοί πραράγοντες στον Βασιλιά Κωνσταντίνο. Διακρίνεται ο Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης.
[ΕΠΕΝ] – Αφίσα Οχι στο παρακράτος της Αναρχίας Ετσι θα ‘ρθουν μια μέρα στο σπίτι σου Εμπρός για Επιτροπές αυτοπροστασίας και αντιμαρξιστικού αγώνα [198x]
[ΕΠΕΝ] – Αφίσα Αποφυλάκιση των αξιωματικών Η μόνη λύση και ελπίδα [198x]
[4η Αυγούστου] – Τρικάκι Ελληνες εκδικηθήτε τον θάνατο του δολοφονηθέντος Ευάγγελου Μάλλιου Ευχές δι’ ανάστασιν του Γένους [1977]
Κάντε κλικ για πλήρες μέγεθος
Χούντα μαύρη.
Μαύρη χούντα.
Η εφημερίδα του ΕΝΕΚ ‘Συναγερμός’, 15/11/1983 με τίτλο ‘Η ΟΝΝΕΔ καπελώθηκε, Οχι στο μύθο του Πολυτεχνείου’.
Η εφημερίδα του ΕΝΕΚ ‘Συναγερμός’, 08/11/1983 με τίτλο ‘Η ΟΝΝΕΔ δεν πάει Πολυτεχνείο’.
Προαύλιο Πολυτεχνείου, μεσημέρι πρώτης μέρας της κατάληψης, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 1973. Φοιτητές χορεύουν και τραγουδάνε και χτυπάνε παλαμάκια.
Τα ράσα προστάτευσαν το πουλί.
Γιάννης Γκίνης, Ιεράρχες διάκονοι της χούντας, Αθήνα, 1981, σσ. 114-115
Περιοδικό Αντί, τεύχος #1 (Β’ περίοδος), σελίδα 46. Οι δημοσιογράφοι που ξεσκόνισαν τη χούντα.
Αντιδικτατορική αφίσα του Γιώργου Αργυράκη
Οπως είχε δηλώσει μέσα στη Βουλή ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Σόλων Γκίκας, 04/07/1975: «Δεν είναι σοβαρή οργάνωση η «Νέα Τάξις» αφού δεν έχει γραφεία με τηλέφωνο». Σόλων Γκίκας, ο καραμανλικός Υπουργός Δημοσίας Τάξεως: Ηταν ο ίδιος που επί χούντας αρθρογραφούσε στον «Ελεύθερο Κόσμο» χαρακτηρίζοντας την «επανάστασιν» της 21ης Απριλίου «προϊόν αδηρίτου εθνικής ανάγκης» και συμβουλεύοντας τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «υπέρ του συντάγματος» του Παπαδόπουλου.
Ο Κώστας Πλεύρης, απεσταλμένος της ηγεσίας της χούντας, και ο Μουαμάρ Καντάφι.
Περιοδικό ‘Αντί’, τεύχος #258, της 13ης Απριλίου 1984, Οι φασιστικές οργανώσεις και η καταγωγή της ΕΠΕΝ, σ. 19
Περιοδικό ‘Αντί’, τεύχος #258, της 13ης Απριλίου 1984, Οι φασιστικές οργανώσεις και η καταγωγή της ΕΠΕΝ, σ. 20
Περιοδικό ‘Αντί’, τεύχος #258, της 13ης Απριλίου 1984, Οι φασιστικές οργανώσεις και η καταγωγή της ΕΠΕΝ, σ. 21
Περιοδικό Αντί, τχ #17, 20 Απριλίου 1975, σελίδα 15, Προπύλαια 25η Μαρτίου 1975, «Ο δυναμικός Μιχαλολιάκος γνωστός τεταρτοαυγουστιανός […]»
Περιοδικό «Αντί», τεύχος #222 της 7ης Ιανουαρίου 1983
«Ελέω Θεού», δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο λαός μας όλος θα ψηφίσει «ΝΑΙ»
Ειδική έκδοση της ΕΠΕΝ για την επίσκεψη Λεπέν στην Αθήνα, ~1986
Φιλοξενούμενοι του εφοπλιστή Θεοδωρακόπουλου: Αφίσα για το συνέδριο της Ευρωπαϊκή Δεξιάς, που συνέπιπτε με την πρώτη πανελλήνια σύνοδο της ΕΠΕΝ, μαζί με το MSI του Τζόρτζιο Αλμιράντε και το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν Μαρί Λεπέν. Προσέξτε τα πανομοιότυπα λογότυπα.
Και ο Βορίδης στο Caravel, στα χρόνια της ΕΠΕΝ. Εδώ στο βήμα, μπροστά από το πορτρέτο του Γεωργίου Παπαδόπουλου.
Από τα ωραία χρόνια της ΕΠΕΝ: Ο Μάκης Βορίδης, ο Σπύρος Σταθόπουλος και ο ευρωβουλευτής της ΕΠΕΝ την περίοδο 1984-1988, Χρύσανθος Δημητριάδης.
Ψηφοδέλτιο ΕΠΕΝ στις Ευρωεκλογές του 1994.
Το ευρωψηφοδέλτιο της ΧΑ στις Ευρωεκλογές του 1994
Εθνικές εκλογές του 2000. Στην ‘Πρώτη Γραμμή’, μαζί οι Κώστας Πλεύρης και Μάκης Βορίδης
[Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά [Το χρονικό του αγώνα Ντοκουμέντα] [23 Ιούλη 1975 Σχόλια και συμπεράσματα] [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών 1979]
Εφημερίδα Ελεύθερος Κόσμος, την εποχή που αποτελούσε μεταμφίεση της ΧΑ. Ο Ζαφειρόπουλος και ο Μιχαλιολάκος αργότερα τα έσπασαν, ο Ζαφειρόπουλος κράτησε την εφημερίδα και το βιβλιοπωλείο Λόγχη, και ο ΕΚ έβγαινε κανονικά μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, οπότε και έκλεισε, αφού τους τελευταίους μήνες έβγαινε μηνιαίως. Επανεκδόθηκε πριν λίγους μήνες πάλι υπό τον Ζαφειρόπουλο, αλλά με διαφορετικό επιτελείο. Υπεύθυνος έκδοσης είναι ο παλιός χρυσαβγίτης Δράκος, και ψηλά στην προμετωπίδα λέει ποιοι συμμετέχουν: Ζαφειρόπουλος, Πλεύρης, Κουργιαννίδης, ο προφυλακισμένος για επεισόδια ‘δημοσιογράφος’ Παπαγεωργίου και διάφοροι άλλοι μικρότεροι σε σημασία ακροδεξιοί. Εντυπωσιακό, και οι 24 σελίδες έγχρωμες, και η εκτύπωση πραγματικά ακριβή. Προωθεί τα περιθωριακά φασιστικά σχήματα, όπως των υποψηφίων στις δημοτικές Δημητρούλια στην Καλαμάτα, Κουργιαννίδη στη Θεσ/νίκη, Εθνική Δράση στην Ηλεία, ενός αντίστοιχου στη Λαμία, και γενικά προωθείται σαν ‘εναλλακτική’ φασιστική εφημερίδα -ακόμα και στον Καρατζακλόουν αφιερώνει κάποια άρθρα.
1968, Κωνσταντίνος Πλεύρης και Ιωάννης Λαδάς στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως
Παττακός και Παπαδόπουλος ξεπροβοδίζουν τον απεσταλμένο τους Κωνσταντίνο Πλεύρη (πάνω) που πήγαινε στον φίλο του Μουαμάρ Καντάφι (κάτω).
Εθνική υπερηφάνεια για τον δικτάτορα Παττακό, στα πέρατα της Αφρικής.
Φωτογραφία απ’ την κηδεία του Μανιαδάκη, δυστυχώς δεν έχουμε, οπότε ας βάλουμε μία απ’ την κηδεία του έτερου μεγάλου ινδάλματος, του Γεωργίου Παπαδοπούλου· Πλεύρης (με το σηματάκι της «Πρώτης Γραμμής» στο πέτο), Παττακός και Ανδρεουλάκος, όλο το φάσμα της δεξιάς, με λίγα λόγια, στις 30/06/1999 αποχαιρετούν τον μεγάλο ηγέτη τους. Κάπου παραδίπλα βρίσκεται και ο Μιχαλολιάκος.
Παττακός: «Να είστε γεμάτοι δύναμη και σφρίγος. Εσείς είστε το μέλλον αυτού του τόπου», λέει στους νεοναζί. Περιοδικό ‘Αντεπίθεση’ του Μετώπου Νεολαίας της ΧΑ, τχ #011, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2003.
Περιοδικό ‘Αντεπίθεση’ του Μετώπου Νεολαίας της ΧΑ, τχ #011, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2003, σελ. 23
Η Καταγγελία του φοιτητή Διονύση Μαυρογένη ως «πράκτορα της ΚΥΠ και της CIA»
Το επίμαχο απόσπασμα για την «προσχεδιασμένη εισβολή των 350 περίπου οργανωμένων πραχτόρων της ΚΥΠ, σύμφωνα με το προβοκατόρικο σχέδιο των Ρουφογάλη – Καραγιαννόπουλου».
Η σελίδα 4 τους τεύχους #8 της «Πανσπουδαστικής» με την επίμαχη πλαστή «Ανακοίνωση-απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα του Πολυτεχνείου»
Περιοδικό ‘Δρόμοι της Ειρήνης’, τχ #66, Ιούνιος 1963, το εξώφυλλο.
‘Ιουδαϊκά σχέδια’
Σελίδα 49
Σελίδα 48
Σελίδα 47
Οδός Πανεπιστημίου, 23 Μαρτίου 1963. Το τμήμα Νέων των Ελπιδοφόρων παρελαύνει με πλήρεις στολές, διάσημα, αμφιμασχάλια και εξαρτύσεις, κατόπιν εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και του υπουργού Γεωργίου Ράλλη. Ο ομαδάρχης τους με πολιτικά δίπλα στον αστυφύλακα. Στην ίδια παρέλαση μπροστά στον Αγνωστο Στρατιώτη, συμμετείχε και άλλο άγημα, των λεγομένων ‘Μελανοχιτώνων’, επίσης με επίσημη άδεια απ’ το υπουργείο. Η φωτογραφία από το περιοδικό ‘Δρόμοι της Ειρήνης’. Την ίδια στιγμή, αντιπροσωπεία σπουδαστών που προσπάθησε να καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου στα Προπύλαια δέχτηκε επίθεση από αστυφύλακες. Ποδοπάτησαν το στεφάνι και ακολούθησαν τραμπουκισμοί και συλλήψεις.
Σελίδα 46
Από το περιοδικό ‘Δρόμοι της Ειρήνης’, τχ #66, Ιούνιος 1963, άρθρο του Κ. Ιωάννου με τίτλο ‘Σφηκοφωλιές’ για την Ναζιστική Οργάνωσις Αθηνών (ΝΟΑ)
1963: Σοφοκλής Βενιζέλος, Γεώργιος Παπανδρέου, Παπαπολίτης και ο Κωνσταντίνος της καρδιάς μας. Που κοιτάει ο Μητσοτάκης;
Το γνωστό πρωτοσέλιδο πριν τις εκλογές του 1985. Ο Μητσοτάκης και οι δύο Γερμανοί. Ο ένας μάλιστα παρέμεινε στην Ελλάδα.
Αεροδρόμιο Αθηνών, 17/10/1973: Ο Μητσοτάκης επιστρέφει από την εξορία
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τη δεκαετία του 1960.
Αντί, τχ #229, 15 Απριλίου 1983: Επιστολή Μητσοτάκη για τα κατοχικά.
Αντί, τχ #229, 15 Απριλίου 1983: Επιστολή Μητσοτάκη για τα κατοχικά.
Πως ο Μητσοτάκης έγινε ιδιοκτήτης της εφημερίδας ‘Κήρυξ’.
Αιματηρή επιδρομή φασιστών. Με μαχαίρια, αλυσίδες και λοστούς εισέβαλαν στη Νομική τρυματίζοντας δεκάδες. Τα Νέα, 13/05/1985.
Μάκης Βορίδης με αυτοσχέδιο τσεκούρι [Jungle-report version]
18/04/2010, ΕΨΙΛΟΝ ΤΧ#992, Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, ΛΑΟΣ, Απ’ έξω εμφάνιση κι από μέσα άνεση. Παρουσίαση στο βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά ‘Το κρυφό χέρι του Καρατζαφέρη’.
Ηθελα να γίνω Μαστοράκης ή Βουτσάς, αλλά χωρίς ταλέντο σε τίποτε, για να γίνω διάσημος και να με δεχτούν στη Λέσχη Αθηνών, τελικά με κέρδισε η πολιτική.
Και Μποντιμπιλντεράς ήθελα να γίνω, κι εκεί απέτυχα.
Ξαναπροσπάθησα για Μαστοράκης, πάλι αποτυχία.
Ο Ελλην Χιου Χέφνερ, 1968
Και λίγο με τον υπόκοσμο.
Μόνο στην πολιτική έζησα μεγάλες στιγμές.
Καρατζαφέρης σε VHS
Διανοούμενος, έγραψα και βιβλία.
Τα Νέα, 14/03/1978, Βόμβα νεοφασιστών τραυματίζει 18 άτομα στον κινηματογράφο ‘Ελλη’.
Ο Γρηγόρης Λαμπράκης, Θεσσαλονίκη, 22 Μαΐου 1963
Ιουλιανά 1965: Διαδήλωση Συνθήματα ‘114’ και ‘Κάτω ο Νόβας’
Χούντα: Οπλίτης της ΕΣΑ σε στυλ James Bond, περίπου 1970
1965, Ιουλιανά: ‘Οχι πρωθυπουργοί κατεψυγμένοι, Τσιριμώκε’. Τα ‘κατεψυγμένα ψάρια Ευρυδίκης’, αναφορά στην Φρειδερίκη και στον ‘κατεψυγμένο’ της πρωθυπουργό Ηλία τσιριμώκο.
114
Η τρίτη κατά σειράν κυβέρνηση που στηρίχτηκε στους αποστάτες που αποσκίρτησαν από την Ενωση Κέντρου. Ο πρωθυπουργός Στέφανος Στεφανόπουλος, οι αποστάτες («Η απόσπασις των αναγκαίων βουλευτών έγινε με εξαγορά, με εξαγορά συνειδήσεων, με υπουργοποίηση ανθρώπων που ποτέ δεν θα εγίνοντο υπουργοί, υπό άλλας συνθήκας», σημείωνε αργότερα ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος), και πίσω, κοντεύει να τρελαθεί απ’ τη χαρά του, ο Μητσοτάκης.
«Αναψε το τσιγάρο, δώσμου φωτιά, έχω μεγάλο ντέρτι μες στη καρδιά»
Δείτε επίσης:
Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Πολυτεχνείο‘ και στην κατηγορία ‘Χούντα‘.
# Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν της Χρυσής Αυγής από τον Ιό (άρθρο ‘Οι «δικές μας» τυφλές βόμβες’ στην Εφημερίδα των Συντακτών, 2013-04-20) και τον Ματτέο Αλμπανέζε (άρθρο ‘Οι Ιταλοί νεοφασίστες και η ελληνική χούντα’ στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ, 2013-04-21) https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/21/ios-albanese
# Μικρή ιστορική σημείωση: Η πρώτη φορά που η Αγγελική Κουτσουμπού (η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα που διεμβολίστηκε από τον μοτοσυκλετιστή της ομάδας ΔΕΛΤΑ) είχε έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομική βαρβαρότητα ήταν πριν 40 χρόνια, επί χούντας Ιωαννίδη https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/13/aggeliki-koutsoumpou/
# Εάν θέλετε να διαβάσετε την πραγματική γνώμη του ιστολογίου μας για την υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ και για το ζήτημα της στάσης των οργανώσεων του ΚΚΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπορείτε να δείτε εδώ μια συζήτηση με αρκετά αναλυτικά σχόλια από εμάς, στο φιλικό μας ιστολόγιο του συντρόφου ‘πίσω από το τείχος’ Ηρόδοτου. Δεν έχουμε μεταφέρει αλλού τη συζήτηση, καθώς είναι προτιμότερο να υπάρχει εκεί μαζί με τα επιχειρήματα των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλό θα είναι προηγουμένως να διαβάσετε αυτό εδώ το κείμενο του ‘Ιού’, ‘Η προβοκάτσια ζει!!!‘ Με όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται η πλαστότητα της υποτιθέμενης ‘ανακοίνωσης της ΣΕ του Πολυτεχνείου’ ενώ παρατίθεται και η αυθεντική ανακοίνωση της αυθεντικής ΣΕ, μαζί με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στη θέση μας: Η υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ έπρεπε να αφεθεί στη λήθη της και κακώς έκανε η ΚΝΕ που την επανέφερε ως δήθεν ‘ντοκουμέντο’ το 2004. Ολη η συζήτηση εδώ: Ο μύθος γύρω από το φύλλο της ‘Πανσπουδαστικής’ Νο 8
Advertisement
Βαθμολογία:
Αν σας άρεσε ή/και το βρήκατε χρήσιμο, μπορείτε να το μοιραστείτε, περαιτέρω:
8 σκέψεις σχετικά με το “Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου”
8 σκέψεις σχετικά με το “Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου”