XYZ Contagion

Ο κόσμος σε 360 μοίρες. Το μοναδικό '0% Lies & Errors Free' website. Στιγμές και όψεις της ελληνικής (και όχι μόνο) δημόσιας πραγματικότητας από ένα ιστολόγιο που αγαπάει την έρευνα. Επειδή η αλήθεια είναι μεταδοτική.

Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου

Posted by Β.Μ. στο 2014/11/17

[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Οι σύνδεσμοι προς τις ιστοσελίδες των νεοναζί οδηγούν σε αντίγραφα αυτών· δεν τους χαρίζουμε κλικ και επισκεψιμότητα.].

Μια μάλλον σπάνια -και σίγουρα αναπάντεχη- φωτογραφία από το μεσημέρι της πρώτης μέρας της κατάληψης του Πολυτεχνείου, άρεσε πολύ στους διαδικτυακούς μας φίλους στα κοινωνικά δίκτυα (ίσως γιατί οι συμπολίτες μας έχουν ανάγκη από ελπίδα κι αισιοδοξία -ή ίσως γιατί ακόμα, «επανάσταση που δεν θα μπορώ να χορεύω, δεν θέλω να είμαι μέρος της», όπως είχε πει εκείνη η μεγάλη φυσιογνωμία), κι έτσι σκεφτήκαμε, θα ήταν καλή ιδέα να την ανεβάσουμε στο μπλογκ, ώστε να μείνει -ελπίζουμε- στην παγκόσμια εγκυκλοπαίδεια του ίντερνετ:

Προαύλιο Πολυτεχνείου, μεσημέρι πρώτης μέρας της κατάληψης, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 1973. Φοιτητές χορεύουν και τραγουδάνε και χτυπάνε παλαμάκια.

Προαύλιο Πολυτεχνείου, μεσημέρι πρώτης μέρας της κατάληψης, Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 1973. Φοιτητές χορεύουν και τραγουδάνε και χτυπάνε παλαμάκια.

 

Αυτό έκαναν οι θιασώτες της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης, οι φοιτητές και οι εξεγερμένοι. Τι να έκαναν, άραγε, οι θιασώτες του μίσους και του θανάτου, δηλαδή οι φασίστες, οι τραμπούκοι και οι δολοφόνοι και μαχαιροβγάλτες (όπως αποδείχτηκε αργότερα), που τότε βρίσκονταν στον περίγυρο της φασιστικής οργάνωσης ‘Κόμμα 4ης Αυγούστου‘ του Πλεύρη;;; Και, μιας και δεν συνηθίζουμε να κάνουμε ολόκληρη ανάρτηση για μία και μόνη φωτογραφία [Σ.Σ.: Μια φορά που το κάναμε, νομίζουμε άξιζε τον κόπο, για εκείνη την …’Μια συγκλονιστική (αντιπολεμική) φωτογραφία που αξίζει εκατομμύρια λέξεις, άσχετα αν ήταν καλλιτεχνική ή αυθεντική‘], ας συμπληρώσουμε την ιστορία με την απάντηση στο ερώτημα αυτό, που άλλωστε την είχαμε υποσχεθεί, εδώ στη ‘Σκηνή Τρίτη #03: 23 προς 24 Ιουλίου 1974, ΕΑΤ-ΕΣΑ, Βρετανική Πρεσβεία, Αεροδρόμιο Ελληνικού (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)‘, αλλά ευτυχώς, στο μεταξύ ο φίλος Δημήτρης Ψαρράς φρόντισε και είπε την ιστορία πολύ καλύτερα απ’ ό,τι θα την έλεγε ο οποιοσδήποτε· άλλωστε, ήταν ο ίδιος του μέσα στο Πολυτεχνείο, και μέλος, μάλιστα, της Συντονιστικής Επιτροπής, για λογαριασμό της Αρχιτεκτονικής Σχολής.
Και για να είμαστε συγκεκριμένοι, εννοούμε τα μέλη του Κ4Α: ο υπερσαχΑριος δραβίδας (google it, έτσι τον αποκαλεί ο πρώην υπαρχηγός του Γκέκας) Φίρερ Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ιων Φιλίππου (Γιάννης Περδικάρης) και ο Αριστοτέλης Καλέντζης αλλά και άγνωστός μας Ηλίας Τσιαπούρης ή Τσαπούρας.

Ακολουθεί το άρθρο του Δημήτρη Ψαρρά από την ‘Εφημερίδα των Συντακτών‘, 15/11/2013

Οι «χρυσαυγίτες» στο Πολυτεχνείο του ’73

Ο στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου Γιάννης Περδικάρης στο βιβλίο του «Χρυσή Αυγή – Πολιτικός Οδοδείκτης», που το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου, αποκαλύπτει τη δολοφονική και παρακρατική δράση των νεοφασιστών

Η μαρτυρία του Περδικάρη φέρνει στο φως διαδρομές ανθρώπων που έδρασαν από την περίοδο του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα με τον ίδιο στόχο: να συμβάλουν στην καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων ως ενεργούμενα των επίσημων διωκτικών αρχών εμπνεόμενοι από ναζιστική νοοτροπία.

Ιων Φιλίππου (Γιάννης Περδικάρης), Χρυσή Αυγή Πολιτικός οροδείκτης, εκδόσεις Ηλεκτρον, Αθήνα, 2013

Ιων Φιλίππου (Γιάννης Περδικάρης), Χρυσή Αυγή Πολιτικός οροδείκτης, εκδόσεις Ηλεκτρον, Αθήνα, 2013

 

Του Δημήτρη Ψαρρά

Ειρωνεία της ιστορίας: Η πιο πρόσφατη συμβολή στην ιστοριογραφία περί Πολυτεχνείου φέρει την υπογραφή ενός φανατικού εθνικοσοσιαλιστή! Συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και συγγραφέας των βασικών ιδεολογικών κειμένων της οργάνωσης, ο Γιάννης Περδικάρης ήταν φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων του Μετσόβιου την περίοδο της εξέγερσης. Στο βιβλίο του περί Χρυσής Αυγής που μόλις κυκλοφόρησε με το ψευδώνυμο Ιων Φιλίππου, ο Περδικάρης περιγράφει τον ιδιαίτερο ρόλο της ομάδας Μιχαλολιάκου, η οποία ανήκε τότε στο «Κόμμα Τετάρτης Αυγούστου», την οργάνωση του Κώστα Πλεύρη, τη μόνη οργάνωση που επέτρεπε τη λειτουργία της το δικτατορικό καθεστώς.

«Αντιφρονούντες»…

«Την πρώτη βραδιά της εξέγερσης», γράφει ο Περδικάρης, «μια μεγάλη ομάδα εκατό νεολαίων ξεκίνησε από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου με κατεύθυνση τους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου. Εκεί συναντήσαμε και αρκετούς άλλους αντιφρονούντες [με τον όρο αυτό περιγράφει τους χουντικούς, αντιφρονούντες δηλαδή προς το φοιτητικό κίνημα] και ‘αντιφρονούντες’, δηλαδή παρακρατικούς και ασφαλίτες.

»Αργότερα, οι αντιφρονούντες πύκνωσαν σημαντικά, ώστε σε μια σύσκεψη του δρόμου στις 11.00 τη νύχτα, αποφασίστηκε η οργάνωση εισβολής στο Πολυτεχνείο. Η έλλειψη σχεδιασμού αλλά κυρίως στιβαρής ηγετικής ομάδας, αποσόβησε τελικά μια τέτοια εξέλιξη. Ετσι, επιδοθήκαμε μέχρι πρωίας στην παρεμπόδιση και αποτροπή της τροφοδοσίας των εγκλείστων από τις εξωτερικές ομάδες περιφρούρησης, περιφερόμενοι στους κήπους του Μουσείου, την Τοσίτσα και την Στουρνάρη. Πρέπει να σημειώσω ότι η ηγεσία της Τετάρτης Αυγούστου εκείνες τις ημέρες ήταν άφαντη (σ.σ.: καρφί για τον Πλεύρη)».

«Την βραδιά του Πολυτεχνείου», συνεχίζει ο Περδικάρης, «η ίδια περίπου ομάδα νεολαίων, ήταν συγκεντρωμένη έξω από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου, γωνία Μπουμπουλίνας και Αλεξάνδρας. Ελειπαν όσοι είχαν αποφασίσει να αναμειχθούν στα γεγονότα στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής, όπως ο Ηλίας Τσιαπούρης και πολλοί εθνικιστές-χουντικοί. Μαζί μου ήταν ο Αριστοτέλης Καλέντζης και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Παραμείναμε μέχρι αργά συνομιλώντας και περιμένοντας τις εξελίξεις. Κατά τις 1.00 μ.μ., σε μια καπνισμένη ατμόσφαιρα που μύριζε κυριολεκτικά μπαρούτη έφτασε κοντά μας από την Μπουμπουλίνας, ένα άγημα αστυνομικών με άγριες διαθέσεις και κραδαίνοντας τα κλομπς. Κάποιος φώναξε, ‘νεολαία Μεταξά, νεολαία Μεταξά’. Δε νομίζω ότι οι αστυνομικοί κατάλαβαν τι εννοούσε. Προλάβαμε να υποχωρήσουμε στα γραφεία μας. Μια ώρα αργότερα και πριν τα τανκς φτάσουν στην πύλη του Πολυτεχνείου είχαμε όλοι αποχωρήσει».

Το πιο σημαντικό είναι ότι στο ίδιο βιβλίο ο Περδικάρης διαψεύδει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο όσους ομοϊδεάτες του αμφισβητούν τον αιματηρό απολογισμό της καταστολής της εξέγερσης. Περιγράφει τη δράση ενός από τα μέλη της ομάδας, τον οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει «οπλολάγνο». Πρόκειται για τον Ηλία Τσιαπούρη, ο οποίος, κατά τον Περδικάρη, «ανέλαβε δράση πυροβολώντας εναντίον των επιτιθέμενων διαδηλωτών από την ταράτσα του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως μαζί με άλλους παρακρατικούς».

Ο Τσιαπούρης διώχτηκε ερήμην μετά την μεταπολίτευση για τις πράξεις του και κατά τον Περδικάρη «αυτοεξόριστος πέθανε άδοξα, δολοφονημένος μετά από μια δεκαετία στην Κολομβία».

Ο Τσιαπούρης (ή Τσαπούρας) κατόρθωσε να διαφύγει πριν από την άσκηση δίωξης εναντίον του. Βρέθηκε στο Λονδίνο και μετά στη Νότια Αμερική. Το όνομά του αναφέρεται στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι υπαίτιοι της σφαγής του Πολυτεχνείου.

«Ο Ηλίας Τσαπούρας», γράφει το βούλευμα, «και έτεροι μη αποκαλυφθέντες δράσται από κοινού απέκτειναν εκ προθέσεως κατά τον αυτόν τόπον και χρόνον, τους Βασίλειον Φάμελον και Toril Engeland, πυροβολήσαντες εναντίον των δι’ οπλοπολυβόλων και τυφεκίων, εκ του δώματος της στεγαζούσης το Υπουργείον Δημοσίας Τάξεως οικοδομής και πλήξαντες διά των ριφθεισών σφαιρών τον μεν Βασίλειον Φάμελλον εις τον δεξιόν οφθαλμόν με αποτέλεσμα να υποστή ούτος τυφλόν τραύμα εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός του, την δε Toril Engeland κατά το πρόσθιον θωρακικόν τοίχωμα, με αποτέλεσμα να υποστή αύτη τυφλόν τραύμα θώρακος εκ του οποίου ως μόνης ενεργού αιτίας επήλθεν ο θάνατός της».

Εκτός από τους δυο νεκρούς, η δράση του Τσιαπούρη άφησε στην περιοχή και 17 τραυματίες.

Την παρουσία του Τσιαπούρη με το «μακρύκαννο» όπλο του στην ταράτσα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης το μοιραίο βράδυ επιβεβαίωσε κατά τη δίκη του Πολυτεχνείου ο χωροφύλακας Ρηγάκης, ο οποίος δεν γνώριζε «αν είναι της Ασφάλειας ή αν ήταν απλώς πολίτης υγιών φρονημάτων που ήλθε να μας βοηθήσει». Πάντως τον ξαναείδε στο υπουργείο άλλες δύο φορές…

«Η μοίρα του Ηλία», γράφει με θαυμασμό ο θεωρητικός της Χρυσής Αυγής, «αποτυπώνονταν ανάγλυφα στον χαρακτήρα του. Παρορμητικός και ακραίος, δίχως πολιτική σκέψη, ωστόσο ήταν ένας πιστός στρατιώτης του εθνικοσοσιαλισμού, γενναίος, ακατάβλητος και ριψοκίνδυνος αγωνιστής, αφιερωμένος στον αγώνα ψυχή τε και σώματι. Τον θυμάμαι μόνο, εντελώς μόνο, να στέκεται προκαλώντας τις ορδές των μπολσεβίκων που συνωθούνταν διαδηλώνοντας στα σκαλοπάτια της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου, την παραμονή των γεγονότων. Περνώντας από κοντά του, έστρεψα αλλού το βλέμμα μου και απομακρύνθηκα προς την έξοδο, γιατί δεν είχα το κουράγιο να εκτεθώ δίπλα του».

Το σπουδαστικό της Ασφάλειας

Ως φοιτητής της Αρχιτεκτονικής ήμουν ένας από αυτούς τους «μπολσεβίκους» που συνωθούνταν στα σκαλοπάτια της Σχολής. Και σας διαβεβαιώ ότι ο λόγος που δεν τολμούσαν να σταθούν απέναντί μας δεν ήταν άλλος από την ντροπή. Γιατί ήταν λίγοι, απελπιστικά λίγοι. Και δεν είχαν τίποτα να πουν για να υπερασπιστούν τη βία, τα βασανιστήρια και την άγρια καταστολή. Φόβο δεν είχαν, γιατί πίσω τους ήταν το Σπουδαστικό της Ασφάλειας, ο αστυνόμος Σμαΐλης και οι άνδρες του, που δεν δίσταζαν να μας συλλαμβάνουν ακόμα και μέσα στο Ιδρυμα.

Αλλά η μαρτυρία του Περδικάρη έχει και μια άλλη αξία. Περιγράφει διαδρομές ανθρώπων που έδρασαν από την περίοδο του Πολυτεχνείου μέχρι σήμερα με τον ίδιο στόχο: να συμβάλουν στην καταστολή κάθε λαϊκής κινητοποίησης, ως ενεργούμενα των επίσημων διωκτικών αρχών και εμπνεόμενοι από μια ανοιχτά δωσιλογική και ναζιστική ιδεολογία.

Ποιος είπε ότι το ελληνικό κράτος δεν έχει συνέχεια; Ειδικά το ελληνικό βαθύ κράτος;

 

Αν θέλετε να δείτε τι έκανε αυτή η ίδια παρέα φασιστών τη βραδιά της Μεταπολίτευσης, δείτε την:

# Σκηνή Τρίτη #03: 23 προς 24 Ιουλίου 1974, ΕΑΤ-ΕΣΑ, Βρετανική Πρεσβεία, Αεροδρόμιο Ελληνικού (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/03/skhnh-03/

 

 


 

Δείτε επίσης:

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Πολυτεχνείο‘ και στην κατηγορία ‘Χούντα‘.

# Γιώργος Κηρύκου (1955-1993) – Μια απ’ τις πολλές ιστορίες των άγνωστων ‘ανώνυμων’ ανιδιοτελών αγωνιστών του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/11/13/giorgos-kirikou-polytexneio/

# Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το ‘Κόμμα 4ης Αυγούστου’ την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/17/foitites-xrysavgites-polytexneio/

# Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/10/09/apati-pattakos-xa-20-xronia/

# Σκηνή Τρίτη #03: 23 προς 24 Ιουλίου 1974, ΕΑΤ-ΕΣΑ, Βρετανική Πρεσβεία, Αεροδρόμιο Ελληνικού (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/03/skhnh-03/

# Σκηνή Ενατη #09: Από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου στο Σήμερα, Connecting the dots (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/09/skini-09/

# Σπάνια μπροσούρα: [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά, 1979
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/11/16/mprosoura-exi-xronia-arketa/

# Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/05/paranomi-afisa-kne/

# Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/28/nikos-xatzinikolaou-polytexneio-2/

# 1976-2000 – Συλλογή φωτογραφιών από 25 χρόνια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και με τους «αγανακτισμένους πολίτες»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/02/01/bahala-25-xronia-1976-2000-all/

# Ιάσονας Χανδρινός – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία (άρθρο στον ‘Δρόμο της Αριστεράς’ 2011-09-17) και μια παραπομπή στο ιστολόγιό μας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/09/17/iasonas-xandrinos-eam-elas-meligalas/

# Οι δημοσιογράφοι που ξεσκόνισαν τη χούντα (από το περιοδικό ‘Αντί’ 1974-09-07)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/05/dimosiografoi-pou-xeskonisan-ti-xounta/

# Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/21/amvrosios-lenis-pirounakis/

# Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης και η ηγεσία της χούντας, το βίντεο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/25/xristodoulos-xounta-video/

# Μητροπολίτης Ανθιμος Ρούσσας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Στυλιανός Παττακός, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/25/anthimos-roussas-xounta/

# Ο τότε Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Ισίδωρος Αηδονόπουλος προπαγανδίζει το ‘ΝΑΙ’ στο δημοψήφισμα της χούντας του 1973
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/12/isidoros-leroy-1973-xoynta/

# Κώστας Πλεύρης, ο εκλεκτός της χούντας και του Ιωάννη Λαδά, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΛάΟΣ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/24/kostas-plevris-ladas-laos/

# Δημήτρης Ψαρράς – Τζαμαχιρία αλά … ελληνικά (άρθρο στην Ελευθεροτυπία 2011-03-13)
http://wp.me/p1k8qz-aC

# Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν της Χρυσής Αυγής από τον Ιό (άρθρο ‘Οι «δικές μας» τυφλές βόμβες’ στην Εφημερίδα των Συντακτών, 2013-04-20) και τον Ματτέο Αλμπανέζε (άρθρο ‘Οι Ιταλοί νεοφασίστες και η ελληνική χούντα’ στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ, 2013-04-21)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/21/ios-albanese

# Κωστής Καρπόζηλος – Ενα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει: Οι επαφές των ιταλών νεοφασιστών με τον Μακαρέζο και τον Λαδά (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2013-04-28)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/28/karpozilos-italoi-makarezos-ladas/

# Μικρή ιστορική σημείωση: Η πρώτη φορά που η Αγγελική Κουτσουμπού (η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα που διεμβολίστηκε από τον μοτοσυκλετιστή της ομάδας ΔΕΛΤΑ) είχε έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομική βαρβαρότητα ήταν πριν 40 χρόνια, επί χούντας Ιωαννίδη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/13/aggeliki-koutsoumpou/

# Μια εξωφρενική φωτογραφία από το ταξίδι του Παττακού στις αφρικανικές χώρες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/21/taxidi-pattakou-afriki/

Bonus Track (με το μαλακό και με μεγάλη προσοχή και κριτική στάση!!!):
# Η ΚΝΕ καταδικάζει το φύλλο Νο#8 της ‘Πανσπουδαστικής’ και τη θεωρία για τους «350 προβοκάτορες της ΚΥΠ»!!!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/01/kne-katadikazei-panspoudastiki/

# Εάν θέλετε να διαβάσετε την πραγματική γνώμη του ιστολογίου μας για την υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ και για το ζήτημα της στάσης των οργανώσεων του ΚΚΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπορείτε να δείτε εδώ μια συζήτηση με αρκετά αναλυτικά σχόλια από εμάς, στο φιλικό μας ιστολόγιο του συντρόφου ‘πίσω από το τείχος’ Ηρόδοτου. Δεν έχουμε μεταφέρει αλλού τη συζήτηση, καθώς είναι προτιμότερο να υπάρχει εκεί μαζί με τα επιχειρήματα των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλό θα είναι προηγουμένως να διαβάσετε αυτό εδώ το κείμενο του ‘Ιού’, ‘Η προβοκάτσια ζει!!!‘ Με όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται η πλαστότητα της υποτιθέμενης ‘ανακοίνωσης της ΣΕ του Πολυτεχνείου’ ενώ παρατίθεται και η αυθεντική ανακοίνωση της αυθεντικής ΣΕ, μαζί με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στη θέση μας: Η υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ έπρεπε να αφεθεί στη λήθη της και κακώς έκανε η ΚΝΕ που την επανέφερε ως δήθεν ‘ντοκουμέντο’ το 2004. Ολη η συζήτηση εδώ:
Ο μύθος γύρω από το φύλλο της ‘Πανσπουδαστικής’ Νο 8

 

8 Σχόλια προς “Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου”

  1. […] # Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το «Κόμμα 4ης Αυγούστου» την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/17/foitites-xrysavgites-polytexneio/ […]

  2. […] Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της… 2014/11/17 […]

  3. […] Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της… 2014/11/17 […]

  4. […] Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της… 2014/11/17 […]

  5. […] Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της… 2014/11/17 […]

  6. […] Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της… 2014/11/17 […]

  7. […] https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/17/foitites-xrysavgites-polytexneio/ […]

  8. […] Κατά τη δίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, οι συνήγοροί τους ζήτησαν ελαφρυντικά για τους πελάτες τους. Ένα από τα ελαφρυντικά που επικαλέστηκαν πολλοί, ήταν και αυτό του «σύννομου βίου». Για αυτόν τον  «σύννομο βίο»  ενός από αυτούς που τον επικαλέστηκαν ως ελαφρυντικό, θα μιλήσουμε.  Έναν βίο που, εκτός από την τελευταία σύλληψη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απαριθμεί άλλες τρεις. Μία για απόπειρα εμπρησμού πρεσβείας με προβοκατόρικο σκοπό το βράδυ που πανηγύριζε ο λαός στους δρόμους για την πτώση της Χούντας, μία για ξυλοδαρμό δημοσιογράφων και άλλη μία για τυφλές βομβιστικές επιθέσεις με δεκάδες τραυματίες. Αν προσθέσουμε στις συλλήψεις αυτές και την κατηγορία για κλοπή όπλων και πυρομαχικών από το στρατόπεδο όπου υπηρετούσε, έχουμε ένα πολύ πλούσιο «σύννομο» βιογραφικό. Το εντυπωσιακό, όμως, είναι πως για όλες τις παραπάνω κατηγορίες, ο Νίκος Μιχαλολιάκος εξέτισε ποινή φυλάκισης μόλις 11 μηνών και 20 ημερών. Σαν κάποιο αόρατο παρακρατικό χέρι να τον προστατεύει δεκαετίες τώρα. Και μπορεί αυτό το ίδιο αόρατο χέρι να του δώσει αναστολή της ποινής του αύριο. Ας θυμηθούμε, όμως, τον «πρότερο έντιμο βίο» του Νίκου Μιχαλολιάκου. Οι βόμβες στους κινηματογράφους της Αθήνας11 Μαρτίου του 1978, βράδυ Σαββάτου. Μία ισχυρή έκρηξη συγκλονίζει τον κινηματογράφο «Έλλη» στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας, την ώρα που ο κινηματογράφος είναι γεμάτος από κόσμο που παρακολουθεί τη σοβιετική ταινία «Ουράνιο  Τόξο». Σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών, η βόμβα ήταν πολύ μεγάλης ισχύος, ενώ στο εσωτερικό της υπήρξαν μεταλλικά κομμάτια για να προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη στα θύματα.Από την έκρηξη τραυματίζονται τελικά 18 άτομα, ενώ τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο 19χρονος οξυγονοκολλητής Στυλιανός Τσώνης νοσηλεύεται με σπασμένα τα δυο πόδια από το ύψος της λεκάνης. Οι άλλοι δύο βαριά τραυματίες είναι ο 20χρονος φοιτητής Ιωάννης Μποζίκης, ο οποίος έχει τραυματιστεί στη μέση και τα πόδια του και ο 17χρονος οικοδόμος Νίκος Κούρτσης, που θα χειρουργηθεί στο παχύ έντερο, καθώς έχει τρυπηθεί από τα θραύσματα της βόμβας.Τρεις μήνες αργότερα, στις 20 Ιουνίου, πάλι σε ώρα προβολής, μία ακόμη βόμβα εκρήγνυται στον κινηματογράφο «Ρεξ» αυτή τη φορά, στην οδό Πανεπιστημίου. Και εδώ, η ταινία που προβαλλόταν ήταν σοβιετική με τον τίτλο “Ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα”. Ο μηχανισμός της βόμβας ήταν παρόμοιος με αυτόν του κινηματογράφου «Έλλη», και προκάλεσε 15 τραυματίες.Οι δύο αυτές βομβιστικές ενέργειες δεν ήταν οι μοναδικές. Και οι δύο εντάσσονται σε ένα κύμα  παρόμοιων τρομοκρατικών ενεργειών που ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά την πτώση της χούντας και κορυφώθηκαν τη διετία 1977-1978. Οι επιθέσεις είχαν πάντοτε αριστερούς στόχους: περιοδικό Αντί, εφημερίδα Αυγή, γραφεία ΚΚΕ εσ., ΚΝΕ, βιβλιοπωλεία, καταστήματα με σοβιετικά προϊόντα κλπ. Μπορούμε να διαβάσουμε έναν κατάλογο των επιθέσεων αυτών εδώΑξίζει, δε, να αναφερθεί πως κατά την επέτειο της πτώσης της χούντας, στις 23 Ιουλίου 1978, εξερράγησαν 13 βόμβες στην Αθήνα, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους εξερράγησαν άλλες 39 βόμβες από ανθρώπους που θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του αρχιβασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου, ο οποίος δύο χρόνια νωρίτερα είχε εκτελεστεί από τη «17 Νοέμβρη»Τελικά, στις 31 Ιουλίου 1978, η Γενική Ασφάλεια Αθηνών ανακοινώνει ότι εξάρθρωσε φασιστική τρομοκρατική οργάνωση και έχει συλλάβει εννέα άτομα. Ανάμεσά τους ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος, έφεδρος αξιωματικός την εποχή εκείνη. Σε αυτούς τους 9 συλληφθέντες, προστίθεται λίγες ημέρες αργότερα και ένας δέκατος κατηγορούμενος ο Αριστοτέλης Καλέντζης, ο οποίος ήταν ήδη φυλακισμένος από το 1977 για προηγούμενες βομβιστικές επιθέσεις, ως ο αρχηγός της ομάδας.1. Η Γενική Ασφάλεια Αθηνών επέτυχε να αποκαλύψει και εξαρθρώσει τρομοκρατική ομάδα, μέλη της οποίας προέβησαν κατά την τελευταία τριετία σε έκνομες ενέργειες, όπως αναγραφή φασιστικών συνθημάτων, διανομή προκηρύξεων, σπάσιμο βιτρινών βιβλιοπωλείων, επιθέσεις κατά γραφείων κομμάτων και τοποθετήσεις βομβών.2. Προσάγονται αύριο τη μεσημβρία στον εισαγγελέα κατηγορούμενοι για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα προς διάπραξη εγκλημάτων δια της χρήσεως εκρηκτικών υλών κλπ., οι:α) ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ Νικόλαος, ετών 21, στρατιώτηςβ) ΜΑΡΙΟΥΚΛΑΣ Αλέξανδρος, ετών 19, απόφοιτος Γυμνασίουγ) ΠΑΠΟΥΤΣΑΣ Δημήτριος, ετών 22, ναύτηςδ) ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος, ετών 22, φοιτητής της Φυσικομαθηματικής,οι οποίοι αφήρεσαν από στρατιωτική μονάδα εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους και εχρησιμοποίησαν.3. Ομοίως προσάγονται κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ανωτέρω τρομοκρατική ομάδα, υπόθαλψη καθώς και γνώσι και μη ανακοίνωση στις Αρχές οι:α) ΠΑΞΕΙΝΟΠΟΥΛΟΣ Λογγίνος, ετών 35, ανεπάγγελτοςβ) ΠΑΓΩΝΗΣ Αχιλλεύς, ετών 39, πολιτικός υπομηχανικόςγ) ΚΑΡΑΚΑΤΣΑΝΗΣ Αθανάσιος, ετών 21, στρατιώτηςδ) ΜΑΡΗΣ Θεόδωρος, ετών 20, φοιτητής Γεωλογίας.ε) ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ Ιωάννης ετών 37, Ιδιωτικός υπάλληλος.4. Από το ανακριτικό υλικό συνάγεται ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί, παρόμοιοι με αυτούς που κατείχαν οι ανωτέρω, εχρησιμοποιήθηκαν στις βομβιστικές ενέργειες που έγιναν τον τελευταίο καιρό.5. Κατασχέθηκαν εμβλήματα, φωτογραφίες με στολή “Ες Ες” προκηρύξεις και διακηρύξεις αρχών.6. Ενδείξεις προκύπτουν και κατ’ άλλων προσώπων, για την εξακρίβωση της ευθύνης των οποίων θα συνεχιστεί η έρευνα με αμείωτη έντασι».Πέμπτος από αριστερά, ο Νίκος ΜιχαλολιάκοςΑξίζει να σημειωθεί πως στο στρατόπεδο που υπηρετούσε ο Νίκος Μιχαλολιάκος είχε σημειωθεί κλοπή εκρηκτικών και όπλων. Ο Μιχαλολιάκος κατηγορήθηκε για την κλοπή και τελικά τιμωρήθηκε με αλλαγή ειδικότητας και σώματος (από έφεδρος αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων σε έφεδρος αξιωματικός φύλακας Υλικού Πολέμου)Αρχικά, οι 10 κατηγορούμενοι παραπέμπονται για παράβαση του νόμου «περί καταστολής της τρομοκρατίας και προστασίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος» και συγκεκριμένα «για κατάρτιση και συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα, προς διάπραξη εγκλημάτων δι’ εκρηκτικών υλών», αδίκημα κακουργηματικού βαθμού.Στην πορεία, όμως, με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο Νίκος Μιχαλολιάκος οι συγκατηγορούμενοί του παραπέμπονται απλά για παράβαση του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών», κάτι που σήμαινε πλημμέλημα.Πρώτος από αριστερά, ο Νίκος ΜιχαλολιάκοςΑυτή η σκανδαλωδώς ευνοϊκή μεταχείριση προς το Μιχαλολιάκο, μας θυμίζει και την τωρινή υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής, η οποία δεν δικάζεται ως τρομοκρατική οργάνωση, αλλά ως εγκληματική, κάτι που συνεπάγεται αρκετά χαμηλότερες ποινέςΓια την ιδιαίτερη εύνοια με την οποία αντιμετωπίστηκε από το νόμο ο Μιχαλολιάκος, γράφει ο Χάρης Κουσουμβρής, πρώην στέλεχος της Χρυσής Αυγής, στο βιβλίο του  «Γκρεμίζοντας το μύθο της Χρυσής Αυγής»:«Στην ανάκριση του απαγγέλλονται κατηγορίες για 11 κακουργήματα, από τα οποία τα μισά σχεδόν όπως ισχυρίζεται, προέβλεπαν την ποινή των ισόβιων δεσμών. Στην δίκη που ακολουθεί του επιβάλλεται ποινή 13 μηνών (στο Εφετείο 11)! Που αποδίδονται αυτές οι ποινές; Είναι άξιο απορίας. Βοά ο κόσμος για έλεγχο της κρατικής στον εθνικιστικό χώρο. Αδίκως;»Στο βιβλίο του, ο Χάρης Κουσουμβρής ερμηνεύει αυτή τη σκανδαλώδη εύνοια προς το Μιχαλολιάκο, παραθέτοντας φωτοτυπίες μαρτυρικών καταθέσεων του Νίκου Μιχαλολιάκου όπου φαίνεται ότι δίνει ονόματα «συντρόφων» του στην Ασφάλεια. Είναι γνωστό, επίσης, ένα έγγραφο που αποδίδεται στην ΚΥΠ και το οποίο αναφέρει τον Νίκο Μιχαλολιάκο ως ειδικό συνεργάτη της, μισθοδοτούμενο από αυτήν. Στη σχετική λίστα των ειδικών συνεργατών της ΚΥΠ, αναφέρονται μαζί με το Μιχαλολιάκο και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης, πατέρας του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη, καθώς και ο Γρηγόρης Μιχαλόπουλος, ο εκδότης της γνωστής φιλοχουντικής εφημερίδας «Ελεύθερη Ώρα», ο οποίος βρέθηκε πολλά χρόνια αργότερα στη φυλακή, κατηγορούμενος για εκβιασμούς μεγαλοεπιχειρηματιώνΤο έγγραφο αυτό βρίσκεται αναρτημένο στον ιστότοπο των Wikileaks  και οφείλουμε γι αυτό να το λάβουμε σοβαρά υπόψη. Το ότι ο Μιχαλολιάκος συνεργαζόταν με τις κρατικές υπηρεσίες ασφάλειας ήταν μια κατηγορία που απηύθυναν στο Μιχαλολιάκο και άλλοι πρώην «σύντροφοί» του, εκτός από τον Κουσουμβρή. Μια ερμηνεία που εξηγεί εν πολλοίς και την περίεργη εύνοια που συναντούσε ο ΜιχαλολιάκοςΑς γυρίσουμε, όμως, το ρολόι του χρόνου ακόμη πιο πίσω και ας πάμε στο Νοέμβριο του 1973, τις ημέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε και άλλα στιγμιότυπα από τον πρότερο έντιμο βίο του Μιχαλολιάκου.Ο Μιχαλολιάκος στην εξέγερση του ΠολυτεχνείουΟ Νίκος Μιχαλολιάκος γεννήθηκε το 1957, συνεπώς το Νοέμβρη του 1973 ήταν μόλις 16 ετών. Όπως όμως έχει δηλώσει και ο ίδιος, είχε ξεκινήσει την πολιτική του δράση πριν συμπληρώσει τα 16 του χρόνια, εντασσόμενος στο φασιστικό κόμμα της «4ης Αυγούστου», την οργάνωση του Κώστα Πλεύρη, τη μόνη οργάνωση που επέτρεπε τη λειτουργία της το δικτατορικό καθεστώς.Η πρώτη καταγραφείσα δράση του Μιχαλολιάκου ήταν τα βράδια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.  Αυτή η δράση καταγράφεται από το Γιάννη Περδικάρη στο βιβλίο του «Χρυσή Αυγή – Πολιτικός Οδοδείκτης», που το υπογράφει με το ψευδώνυμο Ίων ΦιλίππουΟ Γιάννης Περδικάρης, συνιδρυτής της Χρυσής Αυγής, στενός συνεργάτης του Μιχαλολιάκου και συγγραφέας των βασικών ιδεολογικών κειμένων της οργάνωσης, ήταν φοιτητής στη Σχολή Μηχανολόγων του Μετσόβιου την περίοδο της εξέγερσης.«Την πρώτη βραδιά της εξέγερσης», γράφει ο Περδικάρης, «μια μεγάλη ομάδα εκατό νεολαίων ξεκίνησε από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου με κατεύθυνση τους δρόμους πέριξ του Πολυτεχνείου. Εκεί συναντήσαμε και αρκετούς άλλους αντιφρονούντες [με τον όρο αυτό, ο Περδικάρης περιγράφει τους χουντικούς, αντιφρονούντες δηλαδή προς το φοιτητικό κίνημα] και “αντιφρονούντες”, δηλαδή παρακρατικούς και ασφαλίτες.»Αργότερα, οι αντιφρονούντες πύκνωσαν σημαντικά, ώστε σε μια σύσκεψη του δρόμου στις 11.00 τη νύχτα, αποφασίστηκε η οργάνωση εισβολής στο Πολυτεχνείο. Η έλλειψη σχεδιασμού αλλά κυρίως στιβαρής ηγετικής ομάδας, αποσόβησε τελικά μια τέτοια εξέλιξη. Έτσι, επιδοθήκαμε μέχρι πρωίας στην παρεμπόδιση και αποτροπή της τροφοδοσίας των εγκλείστων από τις εξωτερικές ομάδες περιφρούρησης, περιφερόμενοι στους κήπους του Μουσείου, την Τοσίτσα και την Στουρνάρη»«Την βραδιά του Πολυτεχνείου», συνεχίζει ο Περδικάρης, «η ίδια περίπου ομάδα νεολαίων, ήταν συγκεντρωμένη έξω από τα γραφεία της Τετάρτης Αυγούστου, γωνία Μπουμπουλίνας και Αλεξάνδρας. Έλειπαν όσοι είχαν αποφασίσει να αναμειχθούν στα γεγονότα στο πλευρό των δυνάμεων καταστολής, όπως ο Ηλίας Τσιαπούρης και πολλοί εθνικιστές-χουντικοί. Μαζί μου ήταν ο Αριστοτέλης Καλέντζης και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Παραμείναμε μέχρι αργά συνομιλώντας και περιμένοντας τις εξελίξεις. Κατά τις 1.00 μ.μ., σε μια καπνισμένη ατμόσφαιρα που μύριζε κυριολεκτικά μπαρούτη έφτασε κοντά μας από την Μπουμπουλίνας, ένα άγημα αστυνομικών με άγριες διαθέσεις και κραδαίνοντας τα κλομπς. Κάποιος φώναξε, “νεολαία Μεταξά, νεολαία Μεταξά”. Δε νομίζω ότι οι αστυνομικοί κατάλαβαν τι εννοούσε. Προλάβαμε να υποχωρήσουμε στα γραφεία μας. Μια ώρα αργότερα και πριν τα τανκς φτάσουν στην πύλη του Πολυτεχνείου είχαμε όλοι αποχωρήσει»Ο Μιχαλολιάκος στη Βρετανική Πρεσβεία – Η πρώτη σύλληψηΤην ημέρα που η Ελλάδα πανηγύριζε την πτώση της χούντας και περίμενε  την άφιξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μια ομάδα νεαρών εθνικοσοσιαλιστών από την οργάνωση «Κόμμα 4ης Αυγούστου» του Κώστα Πλεύρη,  αναρριχώνται στα κάγκελα της Πρεσβείας της Μεγάλης Βρετανίας, με σκοπό να την κάψουν, προφανώς προβοκατόρικα και με σκοπό να προκαλέσουν χάοςΕίναι ο Μιχαλολιάκος, ο Περδικάρης και ο Καλέντζης. Τους αντιλαμβάνεται, όμως, μια αστυνομική περίπολος και τους συλλαμβάνει. Σύμφωνα με τον Περδικάρη, ο Καλέντζης με ψυχραιμία έκρυψε το σχέδιο του κτηρίου που είχε πάνω του όταν συνελήφθησαν, αφού είχαν αναρριχηθεί στα κάγκελα της πρεσβείας. Έτσι, με δεδομένη την ένταση εκείνης της ιδιαίτερης βραδιάς αφήνονται τελικά ελεύθεροι.  Η κηδεία του αρχιβασανιστή Μάλλιου – Η δεύτερη σύλληψηΣτις 14 Δεκεμβρίου του 1976, η οργάνωση της «17 Νοέμβρη» δολοφονεί τον αρχιβασανιστή της χούντας Ευάγγελο Μάλλιο. Στις 16 Δεκεμβρίου γίνεται στο Α’ νεκροταφείο η κηδεία του, η οποία αποτελεί την αφορμή για μια μεγάλη σύναξη χουντικών και φασιστών. Δε θα μπορούσε βέβαια να λείπει από αυτή τη φασιστοσύναξη και ο Νίκος Μιχαλολιάκος.Την ώρα που ο υφυπουργός της χούντας Γεώργιος Γεωργαλάς εκφωνεί έναν εμπρηστικό επικήδειο λόγο, οργανωμένοι νεοφασίστες και χουντικοί επιτίθενται σε δημοσιογράφους, οι περισσότεροι από τους οποίους κατέληξαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση.Από το βιβλίο του Γ.Κρεμμυδά«Οι άνθρωποι της Χούντας μετά τη Δικτατορία»Παρά την αδράνεια των παριστάμενων αστυνομικών, κάποιοι ελάχιστοι δράστες αναγνωρίστηκαν αργότερα από φωτογραφίες. Μόλις 3 από αυτούς καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές 2,5 μηνών στο αυτόφωρο, ενώ ένας ανήλικος γιος απόστρατου αξιωματικού τέθηκε στην επιμέλεια ειδικής επιμελήτριας ανηλίκωνΛίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Δεκεμβρίου 1976, συλλαμβάνονται και προφυλακίζονται άλλοι 3 τραμπούκοι για τα έκτροπα. Ο ένας από αυτούς είναι ο Νίκος ΜιχαλολιάκοςΤελικά, η δίκη γίνεται μεταξύ 9 και 13 Μαΐου 1978 στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι περισσότεροι από τους κατηγορούμενος αθωώνονται, ενώ 5 από αυτούς καταδικάζονται σε ποινές 10 μηνών έως 3 ετών. Μεταξύ αυτών είναι και ο Αριστοτέλης Καλέντζης.Τρεις κατηγορούμενοι απουσίαζαν, μεταξύ των οποίων ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Οι δύο από αυτούς δικάζονται ερήμην, ενώ για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αποφασίζεται να διαχωριστεί η δίκη, καθώς είχε ήδη καταταγεί στο στρατό (από τα τέλη του 1977) και το δικαστήριο αποφάσισε να διαχωρίσει την υπόθεση γι’ αυτόν και άλλον έναν κατηγορούμενο, κρίνοντας ότι δεν είχαν κλητευθεί εμπρόθεσμα.Τελικά, στις 28 Ιουλίου 1978 ανακοινώνεται ότι η δίκη συνολικά για όλους θα γίνει στο Εφετείο στις 5 Σεπτεμβρίου, οπότε και ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα πρέπει να παρουσιαστεί στο δικαστήριο. Η δίκη όμως δε θα γίνει ποτέ, καθώς ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα συλληφθεί στο μεταξύ εκ νέου για την υπόθεση με τις βόμβες.Τελικά, ο Μιχαλολιάκος δε θα δικαστεί ποτέ για την υπόθεση αυτή, καθώς τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνταν παραγράφηκαν πέντε χρόνια μετά το συμβάν, το Δεκέμβριο του 1981Η πολιτική δράση του ΜιχαλολιάκουΉδη, ο Μιχαλολιάκος έχει βγει από τη φυλακή έχοντας εκτίσει ποινή 11 μόλις μηνών για την υπόθεση των δολοφονικών εκρήξεων στους δύο κινηματογράφους και το 1980, ιδρύει την οργάνωση «Λαϊκός Σύνδεσμος» που εκδίδει το ολιγοσέλιδο περιοδικό «Χρυσή Αυγή».  Το Σεπτέμβριο του 1984 ο Μιχαλολιάκος διορίζεται από τον έγκλειστο στον Κορυδαλλό, τέως δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, στη θέση του αρχηγού της Νεολαίας της ΕΠΕΝ (Εθνική Πολιτική Ένωσις).Τον Ιανουάριο του 1985 ο Μιχαλολιάκος παραιτείται από το φιλοχουντικό κόμμα γιατί  «εν αγνοία του Γεωργίου Παπαδόπουλου, η ΕΠΕΝ είχε ενταχθεί στην ομάδα των φίλων του Ισραήλ». Στη θέση του προέδρου της Νεολαίας ΕΠΕΝ θα τοποθετηθεί ένας άλλος δυναμικός ακροδεξιός, ο σημερινός υπουργός Μάκης (Μαυρουδής) Βορίδης, παίρνοντας και αυτός το χρίσμα από το φυλακισμένο δικτάτορα.Ο σημερινός υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης, Μάκης Βορίδης,διάδοχος του Νίκου Μιχαλολιάκου, στο φιλοχουντικό κόμμα της ΕΠΕΝΑπό τότε, ο Μιχαλολιάκος χαράζει αυτόνομη πορεία με την ίδρυση του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Επίσημα πάντως η πολιτική δράση του «Λαϊκού Εθνικιστικού Κινήματος – Χρυσή Αυγή» αρχίζει τον Ιανουάριο του 1993 και κλείνει, όπως όλα δείχνουν, τον Οκτώβριο του 2020 μετά από πολύ μίσος, τρομοκρατία, ξυλοδαρμούς και δολοφονίεςΜπορεί βέβαια η Χρυσή Αυγή, ως όνομα, να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της και τα ηγετικά στελέχη της να βρεθούν στη φυλακή. Μην εφησυχάζουμε όμως. Ο φασισμός είναι ακόμη δίπλα μας και σέρνεται όπως το φίδι μέχρι να βρει την ευκαιρία να σηκώσει κεφάλι ξανά. Όπως είχε πει κάποτε ο Μπέρτολτ Μπρεχτ  «Μη χαίρεστε που σκοτώσατε το κτήνος. H σκύλα που το γέννησε ζει και είναι πάλι σε οργασμό»Πηγέςhttps://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/17/foitites-xrysavgites-polytexneio/https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/04/epomides-ekriktika-mixaloliakos/https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/03/skhnh-03/Ο βίος και η πολιτεία του Νίκου ΜιχαλολιάκουΤο κλούβιο «αβγό του φιδιού»https://www.efsyn.gr/politiki/130723_i-alli-genia-toy-polytehneioyhttp://archive.efsyn.gr/?p=149587http://www.iospress.gr/ios2002/ios20020929b.htmhttps://wikileaks.org/wiki/Greek_KYP_intelligence_payroll_including_politicians,_1981https://tvxs.gr/news/blogarontas/parakratos-agapa-ton-kinimatografo-toy-nikoy-theodosioyhttps://www.vice.com/el/article/9kmq8p/otan-o-nikos-mixaloliakos-empaine-sth-fylakh-ws-bombisths-tromokrathshttp://atheofobos2.blogspot.com/2012/07/blog-post_09.html […]

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: