Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973

Επειδή κάποιοι φίλοι του ιστολογίου, φιλικά προσκείμενοι στο ΚΚΕ και στην ΚΝΕ, παραπονέθηκαν, ας πούμε, ότι ‘αδικήσαμε’ την ΚΝΕ με το πρωταπριλιάτικο ψέμα/φάρσα που κάναμε, με τίτλο ‘Η ΚΝΕ καταδικάζει το φύλλο Νο#8 της ‘Πανσπουδαστικής’ και τη θεωρία για τους «350 προβοκάτορες της ΚΥΠ»!‘, για να τους αποζημιώσουμε για την … ταραχή τους, δημοσιεύουμε μια σπάνια αφίσα της ΚΝΕ από εκείνη την περίοδο.
Κυκλοφόρησε το Δεκέμβριο του 1973, αμέσως μετά τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο, ήταν έγχρωμη (χρυσό και μπλε) και τυπώθηκε σε λιγότερο από 500 αντίτυπα. Εχει σε περίοπτη θέση τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου (‘ονόματα ηρώων‘, όπως λέει), όσα τουλάχιστον είχαν γίνει γνωστά μέχρι εκείνη τη στιγμή.
Μαζί, υπάρχουν κάποιοι στίχοι του Θανάση Απάρτη, όπως διαβάζουμε.

Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973. Κάντε κλικ για πλήρες μέγεθος.
Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973. Κάντε κλικ για πλήρες μέγεθος.

 


 

Μερικές μοναδικές φωτογραφίες από το Πολυτεχνείο: άλλες απ’ έξω και άλλες από μέσα:
Εξω, μπάτσοι, όλη η ηγεσία, έτοιμη να μπουκάρει. Κόψτε φάτσες και βγάλτε συμπέρασμα τώρα.

Μέσα, οι εξεγερμένοι φροντίζουν για τα μικρά, κι έτσι κάποιοι φρόντισαν να γεμίσουν όλα τα ποτήρια της Λέσχης με νερό, σε πρίπτωση που κοπεί το νερό. Το ξέρετε ότι υπήρχε οργανωμένο εστιατόριο-τροφοδοσία-φαρμακείο-ιατρείο, και ότι όταν οι μπάτσοι μπήκαν μέσα την άλλη μέρα μαζί με τον αποκρουστικό υπουργό Ζουρνατζή βρήκαν 50.000 δραχμές στο ‘ταμείο’ του εστιατορίου;

Οι τελευταίες 4 φωτογραφίες είναι μοναδικές, άγνωστες και -με επιφύλαξη- ίσως είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε βαριά τραυματισμένο ή ίσως ‘νεκρό του Πολυτεχνείου’. Προέρχονται από τη γαλλική εφημερίδα Φρανς Σουάρ των ημερών.

Στην πρώτη, ο άνθρωπος στο έδαφος κείται μπροστά από στρατιωτικά άρβυλα, κατά πάσα πιθανότητα.
Η επόμενη δείχνει από κοντά ΛΟΚατζήδες γύρω από το τανκ.
Η τρίτη δείχνει τεθωρακισμένα να κινούνται νύχτα στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο
Και η τελευταία μπάτσους την ημέρα να τρέχουν, προφανώς κυνηγώντας κάποιους:

 

 


Δείτε επίσης:

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Πολυτεχνείο‘ και στην κατηγορία ‘Χούντα‘.

# Γιώργος Κηρύκου (1955-1993) – Μια απ’ τις πολλές ιστορίες των άγνωστων ‘ανώνυμων’ ανιδιοτελών αγωνιστών του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/11/13/giorgos-kirikou-polytexneio/

# Τι έκαναν οι καταληψίες φοιτητές το πρώτο μεσημέρι της κατάληψης του Πολυτεχνείου και τι έκαναν οι χρυσαυγίτες και οι τραμπούκοι από το ‘Κόμμα 4ης Αυγούστου’ την τελευταία νύχτα του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/17/foitites-xrysavgites-polytexneio/

# Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/10/09/apati-pattakos-xa-20-xronia/

# Σκηνή Τρίτη #03: 23 προς 24 Ιουλίου 1974, ΕΑΤ-ΕΣΑ, Βρετανική Πρεσβεία, Αεροδρόμιο Ελληνικού (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/03/skhnh-03/

# Σκηνή Ενατη #09: Από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου στο Σήμερα, Connecting the dots (Από τις Εννιά συν μία άγνωστες ακτινογραφίες του ναζιστικού ζόμπι)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/09/skini-09/

# Σπάνια μπροσούρα: [Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών] – Νοέμβρης 1973 Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά, 1979
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/11/16/mprosoura-exi-xronia-arketa/

# Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/05/paranomi-afisa-kne/

# Οταν ο Νίκος Χατζηνικολάου, μέλος της ηγεσίας της ΟΝΝΕΔ, ζητούσε την κατάργηση του εορτασμού του Πολυτεχνείου
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/28/nikos-xatzinikolaou-polytexneio-2/

# 1976-2000 – Συλλογή φωτογραφιών από 25 χρόνια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και με τους «αγανακτισμένους πολίτες»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/02/01/bahala-25-xronia-1976-2000-all/

# Ιάσονας Χανδρινός – «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο», «ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Μελιγαλάς»: Το ΕΑΜ στην πολιτική μνήμη και συνθηματολογία (άρθρο στον ‘Δρόμο της Αριστεράς’ 2011-09-17) και μια παραπομπή στο ιστολόγιό μας
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/09/17/iasonas-xandrinos-eam-elas-meligalas/

# Οι δημοσιογράφοι που ξεσκόνισαν τη χούντα (από το περιοδικό ‘Αντί’ 1974-09-07)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/05/dimosiografoi-pou-xeskonisan-ti-xounta/

# Ταγματάρχης Χωροφυλακής Αμβρόσιος Λενής: Μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη του παπα-Γιώργη Πυρουνάκη
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/21/amvrosios-lenis-pirounakis/

# Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης και η ηγεσία της χούντας, το βίντεο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/25/xristodoulos-xounta-video/

# Μητροπολίτης Ανθιμος Ρούσσας, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, Στυλιανός Παττακός, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Κοτσώνης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/02/25/anthimos-roussas-xounta/

# Ο τότε Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπάλαιας Ισίδωρος Αηδονόπουλος προπαγανδίζει το ‘ΝΑΙ’ στο δημοψήφισμα της χούντας του 1973
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/12/isidoros-leroy-1973-xoynta/

# Κώστας Πλεύρης, ο εκλεκτός της χούντας και του Ιωάννη Λαδά, επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΛάΟΣ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/05/24/kostas-plevris-ladas-laos/

# Δημήτρης Ψαρράς – Τζαμαχιρία αλά … ελληνικά (άρθρο στην Ελευθεροτυπία 2011-03-13)
http://wp.me/p1k8qz-aC

# Νέες αποκαλύψεις για το παρελθόν της Χρυσής Αυγής από τον Ιό (άρθρο ‘Οι «δικές μας» τυφλές βόμβες’ στην Εφημερίδα των Συντακτών, 2013-04-20) και τον Ματτέο Αλμπανέζε (άρθρο ‘Οι Ιταλοί νεοφασίστες και η ελληνική χούντα’ στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ, 2013-04-21)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/21/ios-albanese

# Κωστής Καρπόζηλος – Ενα έγγραφο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών αποκαλύπτει: Οι επαφές των ιταλών νεοφασιστών με τον Μακαρέζο και τον Λαδά (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2013-04-28)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/04/28/karpozilos-italoi-makarezos-ladas/

# Μικρή ιστορική σημείωση: Η πρώτη φορά που η Αγγελική Κουτσουμπού (η αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα που διεμβολίστηκε από τον μοτοσυκλετιστή της ομάδας ΔΕΛΤΑ) είχε έρθει αντιμέτωπη με την αστυνομική βαρβαρότητα ήταν πριν 40 χρόνια, επί χούντας Ιωαννίδη

# Μια εξωφρενική φωτογραφία από το ταξίδι του Παττακού στις αφρικανικές χώρες
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/21/taxidi-pattakou-afriki/

Bonus Track (με το μαλακό και με μεγάλη προσοχή και κριτική στάση!!!):
# Η ΚΝΕ καταδικάζει το φύλλο Νο#8 της ‘Πανσπουδαστικής’ και τη θεωρία για τους «350 προβοκάτορες της ΚΥΠ»!!!
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/01/kne-katadikazei-panspoudastiki/

# Εάν θέλετε να διαβάσετε την πραγματική γνώμη του ιστολογίου μας για την υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ και για το ζήτημα της στάσης των οργανώσεων του ΚΚΕ στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, μπορείτε να δείτε εδώ μια συζήτηση με αρκετά αναλυτικά σχόλια από εμάς, στο φιλικό μας ιστολόγιο του συντρόφου ‘πίσω από το τείχος’ Ηρόδοτου. Δεν έχουμε μεταφέρει αλλού τη συζήτηση, καθώς είναι προτιμότερο να υπάρχει εκεί μαζί με τα επιχειρήματα των φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Καλό θα είναι προηγουμένως να διαβάσετε αυτό εδώ το κείμενο του ‘Ιού’, ‘Η προβοκάτσια ζει!!!‘ Με όλα τα παραπάνω, αποδεικνύεται η πλαστότητα της υποτιθέμενης ‘ανακοίνωσης της ΣΕ του Πολυτεχνείου’ ενώ παρατίθεται και η αυθεντική ανακοίνωση της αυθεντικής ΣΕ, μαζί με όλα τα στοιχεία που συνηγορούν στη θέση μας: Η υπόθεση της ‘Πανσπουδαστικής Νο#8’ έπρεπε να αφεθεί στη λήθη της και κακώς έκανε η ΚΝΕ που την επανέφερε ως δήθεν ‘ντοκουμέντο’ το 2004. Ολη η συζήτηση εδώ:
Ο μύθος γύρω από το φύλλο της ‘Πανσπουδαστικής’ Νο 8

 

19 σκέψεις σχετικά με το “Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973

  1. κυρια, κι οι Παναθηναϊκοι εχουν παραπονα…(ιστορικη ομαδα). ξερετε εσεις!

  2. Δεν μπορούσα να βρω για να απαντήσω το σχόλιο που έκανες στο φέησμπουκ, που έλεγες «μύρισε θάλασσα» όταν συγχίστηκα που ολόκληρος ιστορικός κάθεται και γράφει την ιστορία του Παναθηναϊκού. Ομως δεν συγχίστηκα επειδή είναι ο Παναθηναϊκός στη μέση. Θα συγχιζόμουν και με οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Εκτός από εκείνην την ομάδα, που ναι μεν μυρίζει θάλασσα, αλλά βόρεια θάλασσα. Εν ολίγοις, συγχίστηκα γιατί είμαι μια αντικειμενική οπαδός της ζμΠΑΟυγΚ.

  3. χαχα…καλο! ειπατε βορεια θαλασσα κιεγω (που σπανιωτατα χρησιμοποιω κεφαλαια στο διαδικτυο) σκεφθηκα «οπα, αμβουργο HSV» ή εστω st.pauli…, μια που ειμαστε σε θεμα κνε. Νομιζω κι αλλη ιστορικος παντως, η χ.κουλουρη,εχει ασχοληθει με θεματα σωματειακου αθλητισμου στην ελλαδα. Αν και αυτη ασχοληθηκε και με αλλα φτου κακα, νομιζω. Το συγκεκριμενο βιβλιο που σας συγχυσε παντως ειναι πολυ καλογραμμενο.Και εν γενει πιστευω οτι το ποδοσφαιρο ειναι αξιο θεμα ιστορικης μελετης, διοτι τεμνονται πολλα πεδια γνωσης. Για σκεφθειτε…σοβαροι,μορφωμενοι, ηπιοι αθρωπες και επιστημονες συζητουν κι αν καποιος πει κατι για πδοσφαιρο, ειναι ικανοι εν ριπη οφθαλμου ν’αρχισουν να σφαζονται!

  4. Qed, καλύτερα στον ενικό, να τα ξεπεράσουμε αυτά τα τυπικά, -αφού συνεννοούμαστε 🙂
    Ορθώς υποψιάστηκες πάντως, St Pauli και Livorno.
    Και πέρα ασπό τα αστεία, τώρα, ασφαλώς και είναι θέμα άξιο ιστορικής μελέτης το ποδόσφαιρο. Σκέφτομαι μάλιστα να κάνω μια ανάρτηση με σχετικό αντικείμενο, ας πούμε κάτι σαν «ομάδες και ποδοσφαιριστές στην Κατοχή και στον Εμφύλιο». Υπάρχουν ιστορίες άγνωστες, αλλά εκπληκτικές.
    Για την Ιστορία, μόνο να πούμε ότι στη Θεσσαλονίκη υπήρχε «ΕΑΜ ΠΑΟΚ», την ίδια στιγμή που παράγοντες του Αρη είχαν αποκτήσει τη φήμη του μαυραγορίτη.
    Και στην Αθήνα, υπήρχε «ΕΑΜ Παναθηναϊκού», με τ’ όνομα. Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς και ακριβοδίκαιοι, στον Πειραιά, η πλειοψηφία των φίλων του Ολυμπιακού ήταν οργανωμένη στο ΕΑΜ, απλά δεν είχαν ξεχωριστή οργάνωση (δεν υπήρχε «ΕΑΜ Ολυμπιακού»). Και αυτό είναι άσχετο, βεβαίως, με τα φιλικά παιχνίδια που έδινε ο Θρύλος με τις κατοχικές δυνάμεις.

  5. κυττα, καποια μερα και παοκ και παναθηναϊκος, κατι μεταξυ livorno και sankt pauli θα ΚΑΤΑΝΤΗΣΟΥΝ!! με εκπλησσεις πολλαπλως παντως. Εχεις και σε αυτο το θεμα φαινεται πολλες γνωσεις, εγω δεν ειχα ιδεα για ΕΑΜ παο και παοκ. Αυτο που λες με κατοχικα παιχνιδια οσφπ με κατοχικες δυνμαμεις επισης δεν ειχα ακουσει ποτε…αντιθετα, εχω βαρεθει ν’ακουω για αντιστοιχα παιχνιδια παο απο γαυρους. Φαινεται ομως οτι προκειται για…προφορικη παραδοση συκοφαντησης του αιωνιου αντιπαλου. Ενω ξερω για μερικους ποδοσφαιριστες παο που ηταν ατομικα στην αντισταση, επισης για παρανομες ακροασεις BBC στην Λεωφορο, για ελληνικη σημαια που υψωθηκε πριν την αποχωρηση γερμανων, οπως και για ενα φιλικο αγωνα με τροφιμους μακρονησου που εγινε εκει στην Λεωφορο. Θα χαρω πολυ αν εχεις υλικο και το δημοσιευσεις.
    Καταλαβα οτι εισαι στην Θεσ/νικη ΑΠΘ; Αν παντως εισαι την Δευτερα στην Αθηνα στην παρουσιαση του ιστορικου βιβλιου για τον παναθηναϊκο (μη γελας!), θα ειμαι εκει και μπορουμε να τα πουμε!

  6. Δυστυχώς, θα είμαι στη Θεσσαλονίκη. Μακάρι να μπορούσα, αν τυχόν συνέχιζα να κατοικώ εκεί στη χαμουτζία (όπως πριν λίγα χρόνια), θα ερχόμουν στην παρουσίαση -δεν έχω τέτοια κολλήματα -θα κατάλαβες ότι αστειευόμουν.
    Ο φιλικός με την Μικτή Μακρονήσου δόθηκε στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό. Δεν έχω ακούσει τίποτα αντίστοιχο για τον ΠΑΟ. Αν είχε δώσει και ο ΠΑΟ τέτοιο φιλικό, λογικά θα το γνώριζα. Υπήρχε ένας καταδικασμένος σε θάνατο, την περίοδο του εμφυλίου (ως κομμουνιστής), δεν θυμάμαι όνομα τώρα, που είχε ζητήσει ένα ραδιοφωνάκι (λένε) για να ακούσει τους αγώνες, και μία φανέλλα του ΟΣΦΠ. Φορώντας τη φανέλλα αυτή, στάθηκε απέναντι στο εκτελεστικό απόσπασμα.
    Ο θρύλος, επίσης, τα έτη 1947-1949 έδινε πολλά φιλικά για ενίσχυση των «ανταρτόπληκτων», κατόπιν συμφωνιών των παραγόντων του με στελέχη της κυβέρνησης και του στρατού. Αν ψάξεις το αρχείο της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», θα βρεις πολλά σχετικά δημοσιεύματα.
    Για ατομικές περιπτώσεις, μιλάμε για εν ενεργεία ποδοσφαιριστών, έχω υπόψη μου πολλούς που συμμετείχαν στην Αντίσταση, αλλά και στο αντάρτικο, και το πρώτο και το δεύτερο, στον εμφύλιο.
    Κάποια στιγμή πρέπει να μαζέψω όλα αυτά τα στοιχεία σε άνα κείμενο. Θα δούμε.
    Εσύ τι ομάδα είσαι, δεν κατάλαβα.
    Κι εκεί που λες ότι υψώσαν την ελληνική σημαία, εννοείς πριν να φύγουν οι Γερμανοί;;; Ποιοι το έκαναν και που το έκαναν, αν μπορείς να μου πεις, σε παρακαλώ.

  7. Βασιλικη, αν προσεξεις το avatar που εχω στο facebook, δεν ειναι παρα ενα χαρουμενο πρασινο εμβρυακι με τριφυλλακι στο μετωπο, που κολυμπά αμέριμνο στο πρασινο αμνιακό υγρό, ενω απο κατω γραφει born to be green!
    Το περιστατικο που λες με τον ποδοσφαιριστή του γαυρου, ναι, το εχω ακουστά, εκτελέστηκε στην κέρκυρα. Το φιλικό παιχνίδι με την μικτή μακρονήσου έγινε το 53 αν θυμαμαι, αλλα ήταν στην Λεωφόρο, με Φρειδερικη κλπ. Πράγμα φυσικό, αφού μέχρι να μετασκευαστεί, επεκταθεί κ.λπ το λεγομενο τότε «ποδηλατοδρόμιο» και αργότερα στάδιο Καραϊσκάκη, η Λεωφόρος ήταν το μεγαλύτερο (και καλυτερο, βέβαια) ελληνικό γήπεδο. Μάλιστα μέχρι να χαρίσει το δημόσιο στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του οσφπ το νεο σταδιο καραϊσκακη ηταν και εδρα της Εθνικης ομαδας. Εκεί εδωσε και τον οπρωτο της αγωνα με την Ιταλία την δεκαετί 30, παρουσία της κόρης του Μουσολινι. Πριν 3-4 μήνες είχε την ιστορία της Λεωφόρου σε δυό συνέχειες στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ της ΕΤ. Νομιζω υπαρχει σαϊτ της ερτ που πρέπει να είναι αρχειοθετημένο. Εκεί είχε και συνέντευξη ενος Παπαντωνίου, που είπε για τον αδελφό του, ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού ότι αρνηθηκε να παρει μέρος στον αγωνα και τον βαζάνιζαν γι’αυτό τον λόγο επι ώρες. Νομίζω στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ αναφέρεται και το περιστατικό με την ελληνική σημαία, το οποίο ισως αναφέρει και ο κιτροεφ στο βιβλίο του, αλλά πρέπει να τόχω διαβάσει και σε άλλα βιβλία για την ιστορία του Παναθηναϊκού: Στην Κατοχή επαιζαν στην Λεωφόρο φιλικά παιχνίδια οι Γερμανοι με Ιταλούς και είχαν «κατακλέψει» τα τρόπαια του παναθηναϊκου, αφου αυτά εδιναν στην ομαδα που κέρδιζε, τουλάχιστον σε κάποια παιχνίδια. Καπου διαβασα οτι οτι οι Ιταλοί τα επέστρεψαν αργότερα. Δ/ντης του γηπέδου ήταν κάποιος ονόματι Βρεττός. Αν ξέρεις την Λεωφόρο, κάτω από τις κερκίδες υπάρχουν πολλές αίθουσες, γηπεδα άλλων αθλημάτων, αποθηκες κλπ. Επί κατοχης καπου κρυμμενο ηταν κι ενα ραδιοφωνο που μαζευοσαντε (!) οι ανθρωποι της ομαδας και ακουγαν BBC. Ο Βρεττος λοιπόν 5-10 μέρες πριν φυγουν οι Γερμανοί κρέμασε την ελληνική σημαια στο γηπεδο μαζί με μια πινακιδα, αφισα, δεν θυμαμαι, που ελεγε οτι προσεχως θα διεξαχθεί φιλικος αγων του παναθηναϊκου με ομαδα της RAF ή του Αγγλικού ναυτικού, για να εμψυχωσει τους Αθηναιους λεγεται. Εκει επίσης εγιναν δυο μεγαλειωδεις συγκεντρωσεις του ΕΑΜ πριν τον Εμφυλιο. Στην εκπομπη που λεω παραπανω δειχνει νομιζω και την αφισσα της μιας.
    Με τον παναθηναϊκο δεν ξερω ειλικρινα γιατι, αλλα υπαρχει προβλημα να βρεις αρχεια. Ειτε ειναι διασκορπισμενα, ειτε δεν ειναι ευκολη η προσβαση, δεν θυμαμαι τι μου ειχε πει ο κιτροεφ που τον ειχα ρωτησει. Αντιθετα, ο γαυρος ειχε βαλει εναν ιστορικο (δεν θυμαμαι το ονομα του) και εχει βαλει σε καποια ταξη τα αρχεια, νομιζω εκδοθηκε και κατι σχετικο, δεν θυμαμαι τωρα.
    Και εγω σχετικα προσφατα αρχισα να ενδιαφερομαι για την ιστορια του παναθηναϊκου, εντελώς light βεβαια, δεν ειμαι ιστορικος….απλως: βαζελος (αν με δει παναθηναϊκος να αυτοαποκαλουμαι ετσι, θα γινει εξω φρενων…δεν αρεσει! εμενα ομως μ’αρεσει!)
    Εσυ Βασιλικη υποθετω εισαι ιστορικος στο ΑΠΘ; (αν επιτρεπεις φυσικα να ρωτησω).

  8. ΛΑΘΟΣ: ο φιλικος αγωνας ηταν το 1948 και ξεχασα να πω οτι αντιπαλος της μικτης μακρονησου ηταν ο ολυμπιακος. ισως γι’αυτο νομισες οτι εγινε στο καραισκακη.

  9. Ναι, πράγματι, στη Λεωφόρο έγινε το φιλικό με τη Μικτή Μακρονήσου. Το (πολύ καλό) ντοκιμαντέρ από το «Παρασκήνιο» δεν το είδα ολόκληρο, έχασα τα κομμάτια για την Κατοχή.
    Ο «ιστορικός» του γαύρου (που δεν είναι ιστορικός πραγματικός, ίσως συγγραφέα να τον πεις) είναι ο Κώστας Μπαρμπης, ένας βασιλικός φιλοχουντικός ακροδεξιός, στέλεχος του ΤΗΛΕΑΣΤΥ και του ΛάΟΣ (τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια), που κάνει κάτι δήθεν ιστορικές εκπομπές και γράφει κάτι δήθεν ιστορικά βιβλία.

  10. οχι βρε…τρελλη εισαι;; δεν εννοω αυτο το γελ…(ασε, μας βλεπουν…). Νομιζω καρδασης λεγεται ο ιστορικος που εννοω. θα προσπαθησω να βρω και να σου δωσω το λινκ για το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.

  11. …θα σουλεγα τωρα πως να τον πεις τον «συγγραφεα»…

  12. Οσοι/ες θέλουν να διαβάσουν περισσότερα για το θέμα «Ομάδες και ποδοσφαιριστές στην Κατοχή και στον Εμφύλιο»

    Και αυτό είναι άσχετο, βεβαίως, με τα φιλικά παιχνίδια που έδινε ο Θρύλος με τις κατοχικές δυνάμεις.

    Δείτε και τα σχόλια, είναι πολύ ενδιαφέροντα, και γράφονται πράγματα που δεν θα τα βρείτε αλλού.

  13. Για την ακρίβεια η αφίσα δεν έχει μόνο τους νεκρούς του Πολυτεχνείου αλλά και όσους δολοφονήθηκαν κατά την διάρκεια της δικτατορίας όπως ο Ελλής,ο Μανδηλαράς και ο Τσαρουχάς.
    Σχετικά με τους νεκρούς του Πολυτεχνείου έχω γράψει στις 20-11-08
    το ποστ:ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ
    http://atheofobos2.blogspot.com/2008/11/blog-post_20.html

  14. Ευχαριστούμε, Αθεόφοβε, για τα σχόλια και τις επισημάνσεις.
    Πρέπει να πούμε εδώ ότι υπάρχει επίσημη έρευνα για τους νεκρούς του Πολυτεχνείου, από το Πανεπιστήμιο και τον ερευνητή καθηγητή Βαγγέλη Καραμανωλάκη, που εξετάζει τις περιπτώσεις όλες μία προς μία, και τμήματα των πορισμάτων της έρευνας αυτής έχουν δημοσιευθεί. Αλλά για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε.

  15. Νικος Γοδας,επιθετικος του ‘γαυρου’ ,λοχαγος του επιλεκτου 5ου λοχου του ΕΛΑΣ Κοκκινιας.Πηρε μερος στη μαχη της Ηλεκτρικης στις 13 Οκτωβριου του 1944.Εκτελεστηκε το 1948.

  16. Αναδημοσιεύσεις:

    Παράνομη έγχρωμη αφίσα της ΚΝΕ με τα ονόματα των νεκρών του Πολυτεχνείου, Δεκέμβριος 1973 | mauroflight
    http://mauroflight.wordpress.com/2014/11/14/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%AD%CE%B3%CF%87%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B7-%CE%B1%CF%86%CE%AF%CF%83%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%BD%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%BF%CE%BD/

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)