Τρεις στιγμές της Siemens: Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χούντα του Παττακού, και στον Μητσοτάκη, τον Χριστοφοράκο και τον Χριστόδουλο

Τρεις στιγμές από την ιστορία της Siemens:

1943:

Στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Siemens-Schuckert, όπως λεγόταν τότε, εκμεταλλεύτηκε την καταναγκαστική εργασία των κρατουμένων στα στρατόπεδα εξόντωσης. Η εταιρεία είχε μάλιστα ένα εργοστάσιο μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς. Η εταιρεία παρείχε στο ναζιστικό καθεστώς ηλεκτρικά εξαρτήματα, απαραίτητα για τη λειτουργία της γερμανικής πολεμικής μηχανής, τα οποία κατασκευάζονταν στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου. Στα εργοστάσια, τα οποία διοικούσαν SS σε συνεργασία με υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας ήταν απάνθρωπες και ο θάνατος καθημερινό φαινόμενο, ειδικά σε συνδυασμό με τον υποσιτισμό.
Προς το τέλος του Β’ΠΠ, πολλές εγκαταστάσεις και εργοστάσια στο Βερολίνο και σε άλλες μεγάλες πόλεις καταστράφηκαν από τις συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές. Για την πρόληψη περαιτέρω ζημιών και για την απρόσκοπτη συνέχιση της παραγωγής, οι Ναζί μετακίνησαν τις μονάδες παραγωγής προς ασφαλέστερες περιοχές που δεν πλήττονταν από τα συμμαχικά αεροπλάνα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η Siemens λειτουργούσε σχεδόν 400 μονάδες παραγωγής στα τέλη του 1944 και στις αρχές του 1945.
Πηγή: Wikipedia

Εργάτες στα εργοστάσια της Siemens, καταδικασμένοι σε θάνατο, ούτως ή άλλως. Εργο του Rudolf Lipus (1893-1961) με τίτλο 'Les deportes contraints au travail chez Siemens, 1943' του 1959 (Crayon). Πηγή: Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz 1959.
Εργάτες στα εργοστάσια της Siemens, καταδικασμένοι σε θάνατο, ούτως ή άλλως. Εργο του Rudolf Lipus (1893-1961) με τίτλο ‘Les deportes contraints au travail chez Siemens, 1943’ του 1959 (Crayon). Πηγή: Bildarchiv Preussischer Kulturbesitz 1959.

 

1969:

Διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας:

«Με τη χρηματοδότηση της Εθνικής Τράπεζας, η Siemens εγκαθίδρυσε την Τηλε Βιομηχανία Α.Ε. το 1963. Το εργοστάσιο τηλεπικοινωνιών στη Θεσσαλονίκη ήταν η πιο προηγμένη μονάδα παραγωγής της Siemens στην Ελλάδα εκείνη την εποχή».

Πρόεδρος το 1969 ήταν ο Peter von Siemens (1911-1986), εγγονός του ιδρυτή Wilhelm von Siemens. Ο Peter von Siemens πέρασε ολόκληρο τον Β’ΠΠ στη Νότιο Αμερική. Είχε πάει εκεί το 1937, και δεν γύρισε παρά μόνο το 1948.

Εδώ τον βλέπουμε τον Μάιο του 1969, με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χούντας Στυλιανό Παττακό, παρουσία του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Λεωνίδα, του Υπουργού Συντονισμού Νικόλαου Μακαρέζου, και άλλων επισήμων, στη Σίνδο έξω από τη Θεσσαλονίκη, να ξεναγούνται στις εγκαταστάσεις του νέου εργοστασίου.

 

Περιγραφή

Άποψη των εγκαταστάσεων του νέου εργοστασίου της ΑΕ SIEMENS-Τηλεβιομηχανική, στη Θεσσαλονίκη, του οποίου πραγματοποιούνται τα εγκαίνια. Εργάτριες που εργάζονται (στη συναρμολόγηση και συσκευασία τηλεφωνικών συσκευών) στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Στυλιανός Παττακός, συνοδευόμενος από άλλους επισήμους, φτάνει στο εργοστάσιο, όπου χαιρετά δια χειροφιλήματος τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Λεωνίδα. Ο Στ. Παττακός εκφωνεί λόγο ενώ οι παριστάμενοι επίσημοι (μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Λεωνίδας) και στελέχη της εταιρείας παρακολουθούν. Ο Στ. Παττακός, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Συντονισμού Νικόλαο Μακαρέζο και από τους λοιπούς επισήμους, ξεναγείται στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου και επιθεωρεί τις εργάτριες που εργάζονται.

2004:

23 Αυγούστου 2004, Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Heinrich von Pierer και ο Δημήτριος Φουρλεμάδης. To βασικό πρόσωπο του σκανδάλου Siemens είχε βραβευτεί από τον Χριστόδουλο παρόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αντιγράφουμε από το ένθετο του Δημήτρη Ψαρρά για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, έκδοση της ΕφΣυν, 2016:

H σκηνή ξενίζει. To ημερολόγιο γράφει 23 Αυγούστου 2004 και βρισκόμαστε στην αίθουσα τελετών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος απονέμει με κάθε επισημότητα βραβείο για τις «υπηρεσίες του στον γενικό διευθυντή της Siemens Χάινριχ Φον Πίρερ (Heinrich von Pierer). Παρόντες ο διευθυντής της Siemens Hellas Mιχάλης Χριστοφοράκος (ο οποίος κάνει τις συστάσεις), Ο γενικός διευθυντής της εκκλησιαστικής φιλανθρωπικής ΜΚΟ ‘Αλληλεγγύη’ Δημήτριος Φουρλεμάδης, αλλά και το ζεύγος Κυριάκου και Μαρέβας Μητσοτάκη.
Ηταν η στιγμή που κορυφωνόταν η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Aθήνας και η γερμανική εταιρεία …
[Η συνέχεια κάτω από τη φωτογραφία]

 

Η φωτογραφία που ο Κυριάκος θα προτιμούσε να είχε ξεχάσει (μια απ' τις πολλές, ενηγουέη) 23 Αυγούστου 2004, Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Heinrich von Pierer και ο Δημήτριος Φουρλεμάδης.
Η φωτογραφία που ο Κυριάκος θα προτιμούσε να είχε ξεχάσει (μια απ’ τις πολλές, ενηγουέη)
23 Αυγούστου 2004, Αρχιεπισκοπή Αθηνών: Ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος Παρασκευαΐδης, ο Κυριάκος και η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο Heinrich von Pierer και ο Δημήτριος Φουρλεμάδης.

 

Δείτε επίσης:

Ολα τα άρθρα του ιστολογίου στην κατηγορία ‘Siemens‘ και ‘Στρατόπεδα συγκέντρωσης‘ και ‘Χούντα‘ και ‘Χριστόδουλος‘.

# Ο Νικόλαος Χριστοφοράκος (πατέρας του Μιχάλη Χριστοφοράκου) στη δίκη των δωσιλόγων
http://x2t.com/xristof

# Η απάτη του Παττακού με την οποία κατόρθωσε να ζήσει τα 26 τελευταία χρόνια της ζωής του ελεύθερος -και συνεργαζόμενος με τη Χρυσή Αυγή
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/10/09/apati-pattakos-xa-20-xronia/

# Για την οικονομία της χούντας
Βαγγέλης Σακκάτος, Οικονομικά «θαύματα» και θύματα της χούντας, 16/11/2016
http://www.efsyn.gr/arthro/oikonomika-thaymata-kai-thymata-tis-hoyntas

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Λαμόγια στο χακί» που παρουσιάζουμε εδώ Διονύσης Ελευθεράτος, Κεφαλονίτης, Ληξουριώτης στην καταγωγή, γιος του δημοσιογράφου και αντιστασιακού της κατοχής και κατά της χούντας Λευτέρη Ελευθεράτου, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961 (σήμερα 55 ετών), σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και δημοσιογραφεί από το 1986 αρχίζοντας από το εκπαιδευτικό ρεπορτάζ της τότε καθημερινής εφημερίδας «Πρώτη».
Ο συγγραφέας αρχίζει με τη δήλωση Στέλιου Ράμφου, που θεωρείται και … φιλόσοφος, πως «το 1974, όταν έφυγε η χούντα, άφησε μηδέν δημόσιο χρέος».

 

9 σκέψεις σχετικά με το “Τρεις στιγμές της Siemens: Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χούντα του Παττακού, και στον Μητσοτάκη, τον Χριστοφοράκο και τον Χριστόδουλο

  1. Επιτρέψτε μου να προσθέσω για τον εικονιζόμενο (πρώτον εξ αριστερών, εκ δεξιών Χριστοφοράκου) Φουρλεμάδη, στενο συνεργάτη του αγίου Χριστόδουλου, πως έχει στο μεταξύ χειροτονηθεί ιερέας στη Ρουμανία και πως σύντομα πρόκειται να δικαστεί. Πιστεύω ακράδαντα ότι θα λάμψει η αθωότητά του.

    http://news247.gr/eidiseis/psixagogia/media/d-foyrlemadhs-dieythunwn-sumvoylos-toy-alpha-papas-kai-diaxeirisths-ths-allhlegguhs.4236496.html

    Δ. Φουρλεμάδης: Διευθύνων Σύμβουλος του Alpha, παπάς και διαχειριστής της Αλληλεγγύης


    Όταν ο πατήρ Δημήτρης Φουρλεμάδης του Alpha λειτουργούσε μαζί με τον μητροπολίτη Κορίνθου στην εκκλησία του Οσίου Ποταπίου. Ο άνθρωπος με τα πολλά πρόσωπα, δεξί χέρι του Δημήτρη Κοντομηνά και του μακαριστού Χριστόδουλου
    ………………………………….

    http://tvxs.gr/news/ellada/emfylios-kanalarxon-praksi-deyteri-kontominas-kata-sabbidi

    Εμφύλιος καναλαρχών, πράξη δεύτερη: Κοντομηνάς κατά Σαββίδη
    TVXS Ανάλυση
    28 Σεπ. 2016
    …………………….

    Η παραπομπή Φουρλεμάδη και η «Αλληλεγγύη»

    Στο δε κάδρο των συγκρούσεων έχει μπει από χθες και μια παράπλευρη νομική εξέλιξη, η παραπομπή σε δίκη με βαριές κατηγορίες του διευθύνοντος συμβούλου του Alpha Δημήτρη Φουρλεμάδη.
    Ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος και εκπροσώπησε την πλευρά Κοντομηνά στη δημοπρασία, παραπέμπεται σε δίκη μαζί με άλλα τρία πρόσωπα για την υπόθεση της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» και τα «χαμένα» κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών. Η υπόθεση αφορά χρηματοδοτήσεις ύψους 5,6 εκατομμυρίων της οργάνωσης από το υπουργείο Εξωτερικών για συγκεκριμένες δράσεις που όμως έμειναν ημιτελείς ή δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

    Τα κονδύλια δόθηκαν το διάστημα 2005-2006 όταν ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ήταν διαχειριστής της «Αλληλεγγύης». Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, οι 4 κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (1608/50), της συνέργειας σε αυτή, της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης.

    Εκτός από τον κ. Φουρλεμάδη παραπέμπονται επίσης η πρώην επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Γεωργία Λυμπέρη και οι πρώην Εκκλησιαστικοί Οικονομικοί Επιθεωρητές της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννη Πέτσος και Θεολόγος Μακρής.

  2. Παράθεμα: πέμπτο κύμα
  3. Παράθεμα: worldtraveller70
  4. Κοίτα τι παρατηρεί κανείς:

    MKO «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» – «Κ»ΚΕ: Το «φάντασμα» του Χουντο-Χριστόδουλου περιφέρεται μόνιμα στον «Περισσό» και το «Ριζοσπάστη»

    Στα τέλη Σεπτέμβρη δημοσιεύτηκε στον αστικό τύπο (μεγαλοαστικό και ρεφορμιστικό) η είδηση ότι το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα των Εφετών Π.Παναγιωτόπουλου που ζητά την παραπομπή σε δίκη μελών της ΜΚΟ της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη» του Χουντο-Χριστόδουλου.
    Παρακάτω δίνουμε τρεις παρουσιάσεις της ίδιας είδησης (από «Εφημ.Συντακτών» και «Αυγή» μόνο σύντομα αποσπάσματα, ενώ απ’ το «Ριζοσπάστη» ολόκληρο το «κείμενο») για να μπορεί ο αντιφασίστας και κομμουνιστής αναγνώστης εύκολα να συγκρίνει και να διαπιστώσει τη συνειδητή και εντελώς σκόπιμη αποσιώπηση-απόκρυψη του ονόματος του Χουντο-Χριστόδουλου απ’ τη ρεφορμιστική φυλλάδα «Ριζοσπάστης» της χρουστσοφικής-τροτσκιστικής σοσιαλδημοκρατικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ:
    […]
    Μια απλή γρήγορη ανάγνωση και σύγκριση ολόκληρου του «κειμένου» του «Ριζοσπάστη» με τα αποσπάσματα της «Εφημ. των Συντακτών» και της «Αυγής» επιτρέπει εύκολα και αβίαστα τη σίγουρη διαπίστωση ότι ο «Ριζοσπάστης» δεν αναφέρει καθόλου ούτε το όνομα του τότε Αρχιεπίσκοπου Χριστόδουλου ούτε ότι ο Δημ.Φουρμελάδης υπήρξε «στενός συνεργάτης» του.
    Πρόκειται για «τυχαία» ή αντίθετα για σκόπιμη-συνειδητή παράλειψη;
    Για όσους γνωρίζουν το ιστορικό των πραγματικών στενών σχέσεων (και όχι τις δημαγωγικές, ρεφορμιστικές σαπουνόφουσκες) συνεργασίας της ρεφορμιστικής ηγεσίας του «Κ»ΚΕ με την ηγεσία της Εκκλησίας, ακριβέστερα τη σταθερή, μόνιμη και συνεπή στήριξη των σοσιαλδημοκρατών ηγετών στη σκοταδιστική και υπεραντιδραστική στάση της ηγεσίας της Εκκλησίας με επικεφαλής το Χουντο-Χριστόδουλο είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται για «τυχαία» παράλειψη, αλλά για εντελώς εσκεμμένη αντιδραστική ενέργεια εξαπάτησης της εργατικής τάξης και του λαού.
    Δυο είναι οι λόγοι αυτής της συνειδητής διπλής αποσιώπησης-παράλειψης εκ μέρους της ηγεσίας του «Κ»ΚΕ […]

    Η συνέχεια:
    http://anasintaxi.blogspot.gr/2016/11/mko.html

  5. Αναδημοσιεύσεις:

    Τρεις στιγμές της Siemens: Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χούντα του Παττακού, και στον Μητσοτάκη, τον Χριστοφοράκο και τον Χριστόδουλο | Ώρα Κοινής Ανησυχίας
    https://anhsyxia.wordpress.com/2016/11/21/%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-siemens-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83/

    Τρεις στιγμές της Siemens: Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χούντα του Παττακού, και στον Μητσοτάκη, τον Χριστοφοράκο και τον Χριστόδουλο | πέμπτο κύμα
    https://pemptokyma.wordpress.com/2016/11/22/%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-siemens-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83/

    Τρεις στιγμές της Siemens: Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χούντα του Παττακού, και στον Μητσοτάκη, τον Χριστοφοράκο και τον Χριστόδουλο – worldtraveller70
    https://worldtraveller70.wordpress.com/2016/11/22/%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-siemens-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83/

    Τρεις στιγμές της Siemens: Από τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στην χούντα του Παττακού, και στον Μητσοτάκη, τον Χριστοφοράκο και τον Χριστόδουλο… « απέραντο γαλάζιο
    https://bluebig.wordpress.com/2016/12/16/%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-siemens-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ac-%cf%83/

    Αρκετοί οπαδοί της «παραγωγικής ανάπτυξης» της χώρας θα ζήλευαν σήμερα αυτή την επιτυχία της χούντας της 21ης Απριλίου…
    https://enosy.blogspot.gr/2016/11/21.html?m=1

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)