Θανάσης Βέγγος (1927-2011) – Ενας άνθρωπος παντός καιρού

Πέθανε σήμερα, σε ηλικία 84 ετών, ο «καλός άνθρωπος» του ελληνικού κινηματογράφου Θανάσης Βέγγος, ο οποίος το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός».

Έφυγε από τη ζωή διακριτικά έτσι όπως έζησε, παρά τη φήμη του και το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και κάμερες τον πολιορκούσαν στενά τα τελευταία χρόνια.

Αθόρυβος, σχεδόν ανθρωποφοβικός, ο Θανάσης Βέγγος ανήκει στους τελευταίους της γενιάς που χάρισε στη μεταπολεμική Ελλάδα άφθονο γέλιο.

Απέφευγε τις συνεντεύξεις και στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις του οι δημοσιογράφοι κρέμονταν από τα χείλη του κυριολεκτικά.

Καλός οικογενειάρχης, καλός επαγγελματίας, καλός συνάδελφος αφοσιώθηκε με λατρεία στον κινηματογράφο αγνοώντας σχεδόν τη μικρή οθόνη, την οποία τίμησε με την παρουσία του ελάχιστες φορές.

Μακρόνησος, 1949, ο Νίκος Κούνδουρος με τον Θανάση Βέγγο
Μακρόνησος, 1949, ο Νίκος Κούνδουρος με τον Θανάση Βέγγο

Ο Γιάννης Σολδάτος συγγραφέας και εκδότης ασχολήθηκε με το φαινόμενο Βέγγος και παρουσίασε την εξαιρετική βιογραφία με τίτλο ‘Ένας άνθρωπος παντός καιρού’, την οποία μετέφερε στον κινηματογράφο με αυτό το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ που αξίζει να δούμε όλοι. Δεκάδες σημαντικοί άνθρωποι του κινηματογραφικού στερεώματος αλλά και φίλοι του ‘Θανάση’ εμφανίζονται και καταθέτουν τις απόψεις τους αλλά όλα τα λεφτά είναι αναμφίβολα η εμφάνιση του ίδιου του Βέγγου, γεγονός που από μόνο του απογειώνει την ταινία.

Και τα αποσπάσματα του ντοκιμαντέρ του Γιάννη Σολδάτου:

Φωτογραφίες:

 

 

Ο Θανάσης Βέγγος μικρό παιδί, δεκαετία του 1920
Ο Θανάσης Βέγγος μικρό παιδί, δεκαετία του 1920

 

Θανάσης Βέγγος, δεκαετία του 1940, όταν είχε ακόμη όλα τα μαλλιά του.
Θανάσης Βέγγος, δεκαετία του 1940, όταν είχε ακόμη όλα τα μαλλιά του.

 

Στη Μακρόνησο, θεατρική παράσταση:

Ο Θανάσης Βέγγος σε θεατρική παράσταση στην Μακρόνησο. Πηγή ΑΣΚΙ.
Ο Θανάσης Βέγγος σε θεατρική παράσταση στην Μακρόνησο. Πηγή ΑΣΚΙ.
Ο Θανάσης Βέγγος σε θεατρική παράσταση στην Μακρόνησο. Πηγή ΑΣΚΙ.
Ο Θανάσης Βέγγος σε θεατρική παράσταση στην Μακρόνησο. Πηγή ΑΣΚΙ.

2 σκέψεις σχετικά με το “Θανάσης Βέγγος (1927-2011) – Ενας άνθρωπος παντός καιρού

  1. Το βιβλίο «Ενας άνθρωπος παντός καιρού» αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του ταλαντούχου ηθοποιού Θανάση Βέγγου (σε αυτόν ανήκει η ιδέα του τίτλου), δεν είναι ωστόσο βιογραφία, αυτοβιογραφία, δοκίμιο ή μελέτη. Ο Γιάννης Σολδάτος (Λευκάδα, 1952), ιδρυτής του εκδοτικού οίκου Αιγόκερως, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, συγγραφέας μυθιστορημάτων, διηγημάτων, καθώς και της πολύτομης Ιστορίας του ελληνικού κινηματογράφου αλλά και της κριτικής βιογραφίας του Αλέξη Δαμιανού και του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, σε τούτο το βιβλίο επιχειρεί μια πρώτη προσέγγιση του ανθρώπου και ηθοποιού Βέγγου. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, αποφεύγοντας συνειδητά να αναμειγνύεται στα θεωρητικά, κριτικά ή δημοσιογραφικά κείμενα που τον αφορούν, δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στο εγχείρημα, απλώς πρόσφερε στον συγγραφέα τη συνδρομή του στη συγκέντρωση του υλικού. Το βιβλίο αποτελείται από μια κριτική παρουσίαση του ηθοποιού με τίτλο «Θανάσης ο νεοέλληνας και Θανάσης Βέγγος», ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, μια σύντομη κριτική θεώρηση ή παρουσίαση των 100 και πλέον ταινιών στις οποίες συμμετείχε, αποσπάσματα από συνεντεύξεις του, κείμενα και κριτικές των Μαργαρίτας Παπαγεωργίου, Νίκου Κούνδουρου, Ντίνου Κατσουρίδη, Γιώργου Λαζαρίδη, Κώστα Χατζηχρήστου, Ντίνου Δημόπουλου, Γρηγόρη Γρηγορίου, Κώστα Γεωργουσόπουλου, Γιώργου Σαββίδη, Μιρέλλας Γεωργιάδου, Γιάννη Μπακογιαννόπουλου, Ζαννίνο, Τάκη Παπαγιαννίδη, Κώστα Σταματίου, Γιώργου Πηλιχού, Διαμάντη Λεβεντάκου, Κώστα Πάρλα, Ερρίκου Θαλασσινού, Αντώνη Μοσχοβάκη, Χρήστου Βακαλόπουλου, Σωτήρη Κακίση, Δημήτρη Κολιοδήμου, Θόδωρου Αγγελόπουλου και Βασίλη Ραφαηλίδη. Τα κείμενα συνοδεύονται από πλούσιο εικονογραφικό υλικό: φωτογραφίες από ταινίες, γυρίσματα και στιγμές της προσωπικής ζωής ­ ανάμεσά τους και μία σπάνια από τη θητεία του στη Μακρόνησο ­, εξώφυλλα περιοδικών κ.ά.

  2. ωραιος ανθρωπος κι ωραιος βαζελος.

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)