Πότε και από ποιους διακινήθηκε για πρώτη φορά η φήμη πως ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ομοφυλόφιλος

[Σ.Σ.: Διερεύνηση για ιστορικούς λόγους της σχετικής φήμηες και της ιστορικής της διαδρομής].

Επέτειος του θανάτου του Αρη Βελουχιώτη, σαν σήμερα πριν 67 χρόνια, στις 16 Ιουνίου του 1945, αν και όποιος μελετήσει προσεκτικά το time-line των τελευταίων στιγμών της ζωής του, ίσως καταλήξει στο ότι τις πρώτες πρωινές (νυχτερινές) ώρες της 16ης Ιουνίου ήταν ήδη νεκρός, και ότι αυτό συνέβη μάλλον αργά το βράδυ της 15ης Ιουνίου. Βέβαια, αυτά είναι λεπτομέρειες· το βέβαιον είναι ότι ο αποκεφαλισμός του Αρη και του Τζαβέλλα συνέβη με το φως της μέρας. Η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία του αντάρτη Βαγγέλη Γκονέζου, όπως καταγράφηκε από το δημοσιογράφο Δημήτρη Γουσίδη, στην Τασκένδη, τέλη 1974 ή αρχές του 1975, για λογαριασμό της εφημερίδας ‘Τα Νέα’ (αργότερα, μέσα στο 1975, συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο ‘Οπου ζεις, δεν πατρίζεις’, εκδόσεις Εξάντας, Αθήνα, 1975). Η μαρτυρία του δάσκαλου και έφεδρου αξιωματικού στην Αλβανία, αντάρτη Βαγγέλη Γκονέζου:

«Μείναμε εκεί τρεις ημέρες [Σ.Σ.: Σε μια σπηλιά, στην απέναντι πλευρά, αυτός και ο μαυροσκούφης Λέων, Γιάννης Νικόπουλος], δέκα μέτρα από τα πτώματα. Την άλλη μέρα κατέβηκε μια διμοιρία μαζί με τους δυο παρατηρητές τους δικούς μας, που είχαν συλλάβει. [Σ.Σ.: Ο ένας ήταν ο Σωτήρης Δράκος, ο άλλος ο Θωμάς Αρχιμανδρίτης]. Κόψανε το κεφάλι του Αρη, τα δυο χέρια από τους ώμους, τα πόδια από τα γόνατα. Του Τζαβέλλα του κόψανε το κεφάλι και το δεξί χέρι. Πήρανε τα ρούχα του Αρη, τον σκούφο, τον οπλισμό του. Τον άφησαν γυμνό με τη φανέλλα και το σώβρακο. Ο Αρης έμοιαζε σαν σπασμένη στάμνα»

Και μετά από όλα αυτά, η φήμη πως ο Αρης ήταν ομοφυλόφιλος. Λέγεται ότι η πρώτη σχετική αναφορά έγινε στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 1946 του Βρετανού Denys Hamson, από τους συμμετέχοντες στον Γοργοπόταμο, με τίτλο ‘We Fell Among Greeks’, Jonathan Cape, London, 1946, στις σελίδες 99-100. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και στα ελληνικά με τίτλο ‘Με τους Έλληνες στο Γοργοπόταμο’, εκδόσεις Ελληνική Ευρωεκδοτική, χωρίς χρονολογία (δεκαετία του 1980), και στις σελίδες 77-78, το πλήρες επίμαχο απόσπασμα έχει ως εξής.

«Η πρώτη μου εντύπωση από τον Αρη -ο οποίος αργότερα θα ήταν τόσο φιλικός μαζί μου όσο δεν ήταν ποτέ με οποιοδήποτε ξένο- ήταν δυσάρεστη. Μέσα σ’ εκείνες τις στιγμές κατάλαβα κάπως το ποιόν του -ήταν κάποιος που δεν σεβόταν ανθρώπους, ένας σκληρός, ψυχρός άντρας. Νομίζω πως ήταν ο πιο αδίστακτος άντρας που γνώρισα ποτέ, ο πιο σκληρός, ο πιο ψύχραιμος. Ήταν ένας πρώην δάσκαλος, που είχε καταδικαστεί στην Ελλάδα για ομοφυλοφιλικά αδικήματα και εκπαιδευμένος στη Σχολή Κομμουνιστών της Μόσχας, ένας έξυπνος, ικανός άντρας χωρίς καρδιά, χωρίς ανθρώπινη συμπόνια, ένας θαυμάσιος ψυχολόγος, ένας φανατικός αρχηγός.
Αργότερα, όταν τον γνώρισα καλύτερα, δεν είχα καμία αμφιβολία πως μετά από οινοποσία μαζί μου μιας ολόκληρης μέρας, μέσα στην πιο φιλική ατμόσφαιρα, θα με είχε κυριολεκτικό γδάρει ζωντανό αν νόμιζε πως αυτό τον συνέφερε. Εξακολουθούσε να είναι παιδεραστής και ήταν φανερό, γιατί είχε σχεδόν μυθική φυσιογνωμία -ήταν πολύ γενναίος- και πέθανε από βίαιο θάνατο το 1945, όταν ένας οπαδός του τον σκότωσε, αυτόν και το αγόρι σύντροφο του με μια χειροβομβίδα. Τα κεφάλια τους τα είχαν καρφώσει σε πασσάλους και τα είχαν εκθέσει στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας.
Ηταν μια ζωηρή και σημαντική φυσιογνωμία σ’ αυτή την περίοδο της ελληνικής αντιστασιακής ιστορίας».

Η λεζάντα του Ηλία Πετρόπουλου για το γνωστό σκίτσο, από τον 'Κουραδοκόφτη': «Ο Ηλίας Πολίτης εδημοσίευσε, το 1973, αυτό το 'ανήθικο' σκίτσο εις βάρος του Βελουχιώτη, προκαλώντας την οργή των κνιτών. Το σκίτσο ανήκει στον Τέο Ρόμβο».
Η λεζάντα του Ηλία Πετρόπουλου για το γνωστό σκίτσο, από τον ‘Κουραδοκόφτη’: «Ο Ηλίας Πολίτης εδημοσίευσε, το 1973, αυτό το ‘ανήθικο’ σκίτσο εις βάρος του Βελουχιώτη, προκαλώντας την οργή των κνιτών. Το σκίτσο ανήκει στον Τέο Ρόμβο».

Η αξιοπιστία του Αγγλου λοχαγού δέχεται, οπωσδήποτε, ένα πρώτο πλήγμα όταν μιλάει για «δάσκαλο», ένα δεύτερο πλήγμα όταν γράφει για «ομοφυλοφιλικά αδικήματα» και ένα τρίτο για εκείνο το «εκπαιδευμένος στη Σχολή Κομμουνιστών της Μόσχας», όλα σε μία πρόταση. Επίσης, ναι κάποιος σκοτώθηκε με τη χειροβομβίδα, αλλά σίγουρα όχι «το αγόρι σύντροφος» και σίγουρα όχι «από κάποιον οπαδό».

Αξίζει να δούμε το αγγλικό πρωτότυπο, μαζί και την προηγούμενη παράγραφο, διότι υπάρχουν κάποια σημεία όχι και τόσο καθαρά.

«In the wooden barracks of five or six rooms that represented the school, i found a seething horde of very odorous humanity jostling its way around. I made my way through this, asking for the ‘intendant’, who would be the officer or leader in charge of supply and accommodation. Someone behind me tried to push past me. I turned and said in Greek, ‘Oi, who’re you pushing around?’ A heavily bearded man of my age and height looked at me impassively. ‘I’m Ares,’ he said. ‘Oh,’ I said more respectfully, ‘glad to meet you. I’m a British captain, Denys. I want to get our chaps fixed up for lodging to-night.’ He looked at me coldly and motioned me forward. ‘My officer here will fix you up’, he said and brushed past me.
Thus my first impression of Ares -who was later to be as friendly with me as ever he was with any foreigner- was a faintly hostile one. In those moments i gathered a little of what he was -no respecter of persons, a hard cold man. I suppose he was the most ruthless man i have ever met, the most cold-blooded, the cruellest. He was an ex-schoolmaster, sentenced in Greece for homosexual offences and trained in the Moscow School of Communists, an intelligent, able man with no heart, without human pity, an excellent psychologist, a fanatical leader of men. Later, when I came to know him better, i had no doubt that after one of our all-day drinking sessions in the most friendly atmosphere, he would have literally flayed me alive if it had suited his purpose. He was still a pederast and it was noticeable that for henchman he always had a good-looking rosy-cheeked youngster. He became an almost legendary figure -he was very brave physically- and he met a violent death in 1945 when a follower of his killed him and his boy companion with a hand-grenade. Their heads were impaled on poles and exhibited at Trikala, in what became my province of Thessaly. He was a colourful and important figure in this period of revolutionary Greek history». (σελ. 99-100)

Να σημειώσουμε εδώ ότι η λέξη ‘pederast‘ δεν έχει στα συμφραζόμενα αυτά τη λέξη που της αποδίδεται σήμερα. Χρησιμοποιείται μάλλον ως συνώνυμο του ομοφυλόφιλος -χρήση συνήθης για την εποχή (1945), κατά την οποία στη Βρετανία η ομοφυλόφιλη σεξουαλική πράξη μεταξύ ατόμων κάθε ηλικίας ήταν ακόμη ποινικό αδίκημα ικανό να επιφέρει ποινή κάθειρξης έως 2 έτη.

Εδώ λοιπόν, πιστεύεται, γίνεται για πρώτη φορά λόγος για τον «όμορφο ροδομάγουλο νεαρό» ακόλουθο του Αρη («good-looking rosy-cheeked youngster»).
Ομως, μάλλον δεν είναι έτσι τα πράγματα. Και το λέμε αυτό, διότι πέσαμε επάνω σε ένα δημοσίευμα, από την εφημερίδα ‘Ασύρματος’, της 19ης Ιουνίου του 1945, οκτάστηλο παρακαλώ και πρωτοσέλιδο με το ‘Αυτός ήταν’, εννοείται για την προσωπικότητα του Αρη. Εκεί, ανάμεσα σε ιστορίες και περιστατικά με υπαρκτούς και ανύπαρκτους αντάρτες, μαθαίνουμε ότι ο Αρης είχε όχι ένα (τον Λέοντα), αλλά δύο «ομορφόπαιδα χωρίς χνούδι στο πρόσωπο και με μέση λυγερή», τον Γούλα και τον Λέοντα, «χωρίς τους οποίους ο Αρης δεν έκανε βήμα, μαζί τους έτρωγε και γλεντούσε, μαζί τους κοιμόταν». Μάλιστα, επάνω σε ένα μεθύσι των ακόλαστων μαυροσκούφηδων, ένας ανύπαρκτος αντάρτης, ο Πλάτων, έκανε ένα χωρατό για τα «ομορφόπαιδα του καπετάνιου», κάτι που θα το πλήρωνε ακριβά μετά. Και ήταν αυτός ο Πλάτων, που προηγουμένως είχε φάει με τα δόντια του το λαρύγγι ενός γαιτρού που ήθελε να φτιάξει εθνικη ομάδα ανταρτών, που δεν άντεξε και ξέσπασε στον αρχηγό του τον Αρη:

– Ντροπή σου, που θες να μας παραστήσης και τον Αρχηγό, που σέρνης πίσω σου τους (……..) σου!!!

Δυστυχώς, η επίμαχη λέξη λείπει από αυτό το … ρεπορτάζ μυθοπλασίας, όπως ενδεχομένως λείπει και η σοβαρότητα από τον συντάκτη του, κι έτσι μόνο να υποθέσουμε μπορούμε για τη λέξη του ‘Πλάτωνα’, ίσως τους εραστές σου, τους αγαπητικούς σου, τους γαμιάδες σου, τους κολομπαράδες σου, τους πούστηδες σου, ποιος ξέρει -δεν είμαστε και εξοικειωμένοι με το υβρεολόγιο της εποχής εκείνης, και παρότι ζητήσαμε βοήθεια για τον … εντοπισμό της καιάς λέξης, τελικά δεν μάθαμε.

Κατά τη γνώμη μας, λοιπόν, η πρώτη φορά ever, που αναφέρθηκε η ομοφυλοφιλία του Αρη Βελουχιώτη είναι πολύ πιθανόν να είναι η 19η Ιουνίου 1945, μόλις τρεις ημέρες μετά το θάνατό του, και το δημοσίευμα (κλικ για μεγέθυνση) είναι διαθέσιμο, για να διαβάσετε με τα ίδια σας τα μάτια αυτές τις πιθανές και απίθανες ιστορίες και περιστατικά:

Ασύρματος, 19/06/1945. Ο αδελφός του Αρη Βελουχιώτη μιλάει για τον αρχιτρομοκράτη.
Ασύρματος, 19/06/1945. Ο αδελφός του Αρη Βελουχιώτη μιλάει για τον αρχιτρομοκράτη.

 

Δείτε επίσης:

Το XYZ Contagion ανακάλυψε, μετά 69 χρόνια, την χαμένη μοναδική ανφάς φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα:

# Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/02/17/

 

58 σκέψεις σχετικά με το “Πότε και από ποιους διακινήθηκε για πρώτη φορά η φήμη πως ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ομοφυλόφιλος

  1. Πολύ σημαντική εισφορά στην αναζήτηση της αλήθειας.

    Είναι ευρύτερα γνωστό και το παρακάτω:

    Ο Ζαχαριάδης για τον Βελουχιώτη

    «Ο Βελουχιώτης (Κλάρας), εκτός από τα άλλα ήταν και δηλωσίας.

    Ο Κλάρας που’ χε στρατιωτικές ικανότητες κατσαπλιαδισμού, ίσως και κάτι παραπάνω, ως κομματική φυσιογνωμία ήταν ένας άνθρωπος που μόνο να χαντακώσει το κόμμα μπορούσε.

    Καθόταν κι έτρεφε ψείρες, μεθούσε, έκανε όργια, δούλευε διαλυτικά και χαντάκωνε το κίνημα και τον ΕΛΑΣ.

    Ήταν ένας μικροαστός τυχοδιώκτης.

    Όταν σφίχτηκε λιγάκι στην Κέρκυρα, ούτε ένα σκαμπίλι δεν έφαγε, λύγισε.

    Κι έπειτα είχε αξιώσεις ηγέτη και καθοδηγητή.

    Ο Τίτο τον έβαλε κι έφαγε το κεφάλι του» (“Νέος Κόσμος” -Οκτώβρης ’50).

    Προσωπικά δεν ξέρω τι να πιστέψω.
    Ο αδελφός του όμως που εμφανίζεται στο δημοσίευμα του ‘Ασύρματου’ να τον επικρίνει, ο Μπάμπης Κλάρας της «Βραδυνής», εκτιμούσε τον Άρη και έγραψε το «Ο αδελφός μου ο Άρης».

  2. Οντως, αυτά που είπε ο Ζαχαριάδης για τον Αρη, τα είπε και μεγαλοφώνως μάλιστα στην ΙΙΙ Συνδιάσκεψη του 1950.

    Οσο για τον αδελφό του που υποτίθεται ότι μίλησε στον δημοσιογράφο του «Ασύρματου», δεν είναι ο Μπάμπης Κλάρας, είναι ο Περικλής (αν προσέξεις εκεί αριστερά στην αρχή του άρθρου). Βέβαια, το όλον δημοσίευμα δεν είναι και πρότυπο ακρίβειας και φιλαλήθειας (είναι άστα να πάνε, μυθοπλασία από άκρη σε άκρη).

  3. Τρομερή ελληνοβρετανική τεκμηρίωση: «Ήταν ομοφυλόφιλος γιατί είχε μυθική μορφή!» Ή γιατί είπε πως εδώ πανω θα την έχουμε μόνο για κατούρημα… (Σ’ αντίθεση με τον άντρακλα ζερβα και τους άντρακλες βρετανούς αξιωματικούς που θα έλεγαν στούς άντρακλες στρατιώτες τους «ορμάτε στις χωριατοπούλες γιατί κανένας πατέρας και κανένας σύζυγος δεν μπορεί να σας αντισταθεί έτσι με τα φυσεκλίκια και τα όπλα που θα κουβαλάτε) Αυτή η «αλήθεια» και αυτό το σκίτσο, συμφέρει τους φασίστες, τους ταξικούς εχθρούς, τους ψεύτικους φίλους και τους ανταγωνιστές του ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ… Ας τολμούσαν να τα έλεγαν και να τα σχεδιάζαν αυτά τα σκίτσα όταν ήταν εν ζωή ο ΜΙΖΕΡΙΑΣ… Όταν κάποιοι δεν μπορούν να χτυπήσουν ευθέως τότε διαλέγουν σαν γυναικούλες τύπου Γκαίμπελς, να χτυπούν κάτω απ’ τη μέση, με ψευτιές και λάσπη… Πες – πες όλο και κάτι θα μείνει… Έτσι δεν έκανε και ο βελόπουλος με τη σημαία και το γλέζο και το σάντα? Νύχτα δεν υπάρχει σημαία έλεγε αρχικά… Μετά ο μανιαδάκης δεν έλεγε πως προσέφεραν μια συντρόφισσα να καλοπεράσει τους γερμανούς σκοπούς της σημαίας στην ακρόπολη… Αντε και σιχτιρ…

    Επίσης υπάρχει και αυτή η ιστοσελίδα http://www.andistasi.gr την οποια διατηρεί η ΚΟΡΗ του ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ και της ΕΙΡΗΝΗΣ ΠΑΠΠΑ… Για ψάξτε… Μέσα στο συρφετό της λάσπης νομίζω πως ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ (προς το παρών) ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ.

    ΖΗΤΩ Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ!
    ΤΟ ΜΙΣΟΣ ΠΟΥ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΒΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ!

  4. Αγαπητή Βασιλική,
    δεν γνωρίζω αν το παραπάνω άρθρο είναι δικό σου ή αναδημοσίευση από κάπου. Όταν όμως ασχολούμαστε με την ιστορία, για να είμαστε αξιόπιστοι και να την υπηρετούμε σωστά, θα πρέπει να επιβεβαιώνουμε μια και δυο φορές τις πηγές μας. Η παραπάνω πρατήρηση δεν αφορά το περιεχόμενο αλλά την εικονογράφηση του θέματος και ειδικά τη λεζάντα «Σύμφωνα με τον Ηλία Πετρόπουλο, το σκίτσο αυτό που είχε φτιάξει ο Τέος Ρόμβος, δημοσιεύτηκε από τον Ηλία Πολίτη το 1973».
    Που το λέει αυτό ο Πετρόπουλος;
    Ο Ηλίας Πετρόπουλος στο βιβλίο του «Ο Κουραδοκόφτης» στη σελ. 124 δημοσίευσε το παραπάνω σκίτσο με την εξής λεζάντα «Ο Ηλίας Πολίτης εδημοσίευσε, το 1973, αυτό το «ανήθικο» σκίτσο εις βάρος του Βελουχιώτη, προκαλώντας την οργή των κνιτών. Το σκίτσο ανήκει στον Τέο Ρόμβο».
    Στο διαδίκτυο υπάρχει «ανεβασμένο» το βιβλίο του Πετρόπουλου και μπορεί ο καθένας να βεβαιώσει τα γραφόμενα. Έτσι θα απεφεύγετο η παραπληροφόρηση – άραγε πως προέκυψε; – για τον Τέο Ρόμβο δεδομένου ότι αυτός δεν είναι σκιτσογράφος αλλά συγγραφέας και με τον Άρη Βελουχιώτη δεν έχει ασχοληθεί. Απλά βρέθηκε στα χέρια του το σκίτσο του Ηλία Πολίτη ο οποίος είναι γνωστός δημιουργός κόμικς.

  5. Πρόκειται περί παρανοήσεως, αν κατάλαβα σωστά.
    Οταν ο Πετρόπουλος λέει «το σκίτσο ανήκει στον Τέο Ρόμβο», δηλαδή, σημαίνει ότι απλά ο Ρόμβος κατέχει το κομματάκι χαρτί με το σκίτσο;;; Γιατί, άλλος καταλαβαίνει ότι το «ανήκει» σημαίνει ότι το έφτιαξε ο Ρόμβος (όπως λέμε, ο τάδε πίνακας ανήκει στον Πικάσο).

    ΟΚ, θα το αλλάξω, όπως το λέει στον «Κουραδοκόφτη», αλλά για ποιο λόγο να τονίσει ο Πετρόπουλος ότι «το σκίτσο ανήκει στον Τέο Ρόμβο», ότι δηλαδή ο Ρόμβος κατέχει το χαρτί, από τη στιγμή μάλιστα που το σκίτσο μετά δημοσιεύτηκε σε χίλιες μεριές;;;

  6. Εκεί, (ΣΤΗΝ ΓΚΑΙΜΠΕΛΟ-ΦΑΣΙΣΤΟ-ΦΥΛΛΑΔΑ ΑΣΥΡΜΑΤΟΣ) ανάμεσα σε ιστορίες και περιστατικά με υπαρκτούς και ανύπαρκτους αντάρτες, μαθαίνουμε ότι ο Αρης είχε όχι ένα (τον Λέοντα), αλλά δύο “ομορφόπαιδα χωρίς χνούδι στο πρόσωπο και με μέση λυγερή»(!!!!), τον Γούλα και τον Λέοντα, “χωρίς τους οποίους ο Αρης δεν έκανε βήμα, μαζί τους έτρωγε και γλεντούσε, μαζί τους κοιμόταν“.

    Πέρα απ’ το αν είναι αλήθεια και πέρα απ’ τον αν είναι ή όχι υπερβολικός ο τρόπος παρουσίασης τους απ’ την γκαιμπελοφυλλάδα, , εγώ αναρωτιέμαι: Δεν θα μπορούσε ο αρχηγος ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ για να προστατέψει αυτούς του δύο νεαρούς αντάρτες απ’ τους υπόλοιπους αλλά και τους εχθρούς, να τους είχε απλά από κοντά του?

    Συμφωνώ με όλα όσα αναφέρει επίσης ο Forevolution στο σχόλιο #5, και προτείνω να αναφερθεί ΕΔΩ που μιλάμε για τις ομο-λάσπες ενάντια στο βελουχιώτη και η εκδοχή της ύπαρξης παιδιού του με την Ειρήνη Παππά. Όπως είδα στο site http://www.antistasi.gr υπάρχουν ένορκες καταθέσεις, πιστοποιητικό γάμου, και αίτηση για τεστ DNA που απέρριψε(!!!!!!!!) δικαστήριο τον 21ο αιώνα,!!!!!!!

  7. Τέτοιες αθλιότητες λένε και για τον Κολοκοτρώνη… ΤΟ ΞΕΣΟΒΑΝΤΙΣΜΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΞΕΚΙΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΤΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΕΙΧΕ ΓΚΟΜΕΝΟ! Ποιος το ειπε αυτό? http://hellenicrevenge.blogspot.gr/2011/01/blog-post_802.html

  8. Τι πειράζει να του άρεσαν οι άντρες δηλαδή?

  9. Προοδευτισμός δεν είναι να αποφεύγεις να συγκρουστείς για την αλήθεια. Εδώ ο φίλος μας ο Πάνος αποφεύγει να πάρει μέρος στην κόντρα «Αλήθειας και των συνειδητών Ψευτών», γιατί δεν έχει πρόβλημα με τους ομοφιλόφυλους… Λοιπόν αυτό δεν είναι προοδευτισμός… ‘Οπως προοδευτισμός δεν είναι να αποφεύγεις να έρθεις σε σύγκρουση με τους σκοπιανούς που διαστρεβλώνουν την αλήθεια. Και το αποφεύγεις αυτό προς όφελος της (υποτακτικής) «ειρήνης» με τα μεγάλα αφεντικά της γης που έκαναν τους σκοπιανούς να συμπεριφέρονται με τραμπούκικο τρόπο στην περιοχή… Να θυμίσω πως οι σκοπιανοί δηλώνουν ως μακεδονία και την περιοχή τους και την περιοχή μας…Κι ενώ συμβαίνει αυτό οι έλληνες χακερ εθνικιστές έλεγαν πως η μακεδονία είναι ελληνική και έδειχναν στην εικόνα μόνο τη μακεδονία μας.

    Όπως πολλοί ιερείς έτσι και πολλοί προοδευτικοί έχουν διαβάλει τις ίδια την ιδεολογία τους…

    Θ.Κ.Α.Β.

  10. Η ‘αλήθεια’, ή το ξεσκέπασμα τους ψέυδους, μπορεί να αφηγηθεί με πολλούς τρόπους.Για μένα θα ήταν πολύ περισσότερο ‘προοδευτικό’ (αν κ αυτή η έννοια χρίζει πολλών ερμηνειών) ταυτόχρονα με την ανάδεξη της αλήθειας, όπως λές, να γίνεται μια σαφή κριτική στον ανδροπρεπή ηγεμονικό λόγο που θέλει σώνει και καλά όλους τους ήρωες να είναι ετεροφυλόφιλους. ¨Ετσι όπως είναι γραμμένο το κείμενο, αυτό δε φαίνεται πουθενά και ο αναγνώστης μένει με την εντύπωση πως όντως θα ήταν κακό ο Βελουχιώτης να ήταν ομοφυλόφιλος. Με αυτό τον τρόπο το κείμενο επαναδιαβεβαιώνει και αναπαράγει το κυρίαρχο ηγεμονικό σχήμα, σύμφωνα το οποίο οι ομοφυλόφιλοι είναι πάντα δειλοί, κότες, μικρόψυχοί ή δεν μπορούν να είναι ήρωες τέλος πάντων, ένω οι ετεροφιλόφυλοι το αντίθετο.

  11. @ 12

    Λές

    Ετσι όπως είναι γραμμένο το κείμενο, αυτό δε φαίνεται πουθενά και ο αναγνώστης μένει με την εντύπωση πως όντως θα ήταν κακό ο Βελουχιώτης να ήταν ομοφυλόφιλος. Με αυτό τον τρόπο το κείμενο επαναδιαβεβαιώνει και αναπαράγει το κυρίαρχο ηγεμονικό σχήμα, σύμφωνα το οποίο οι ομοφυλόφιλοι είναι πάντα δειλοί, κότες, μικρόψυχοί ή δεν μπορούν να είναι ήρωες τέλος πάντων, ένω οι ετεροφιλόφυλοι το αντίθετο.

    Μπορείς να δείξεις έστω μία πρόταση από το κείμενο που να στοιχειοθετεί αυτό που ισχυρίζεσαι;;; Και ότι μάλιστα «επαναδιαβεβαιώνει και αναπαράγει το κυρίαρχο ηγεμονικό σχήμα» κ.λπ. κ.λπ. Που τα είδες όλα αυτά, παιδάκι μου;;;

    Μία πρόταση, αλλιώς είτε είσαι προκατειλημμένος και βλέπεις φαντάσματα παντού,
    είτε διαστρεβλώνεις συνειδητά το κείμενο για να εξυπηρετηθεί κάποια δικιά σου ατζέντα,
    είτε απλά είσαι μειωμένης αντίληψης και δεν ξέρεις να διαβάζεις.

    Επειδή το τελευταίο είναι και το πιο πιθανό, σε πληροφορώ, ότι αν το διαβάσεις το κείμενο, θα διαπιστώσεις:
    Α. Το κείμενο δεν εξετάζει το ενεδεχόμενο να ήταν ή να μην ήταν ομοφυλόφιλος ο Αρης.
    Β. Το κείμενο εξατάζει τη διαδρομή του ισχυρισμού αυτού.
    Γ. Ο συντάκτης του κειμένου θα κρίνει πότε είναι απαραίτητο και σχετικό το να κάνει κριτική στο είδος εκείνο της αφήγησης που θέλει όλους τους ήρωες να είναι ετεροφύλοφιλοι. Πολύ σωστά ονομάζεις αυτόν τον «ανδροπρεπή» λόγο ως ηγεμονικό, αλλά αυτό δεν ήταν το θέμα του παρόντος σημειώματος.

  12. Συμφωνώ με το #13.
    Από το «μένει με την εντύπωση» μέχρι το «επαναδιαβεβαιώνει και αναπαράγει» είναι ένα τεράστιο λογικό άλμα, που βολεύει μόνο όποιον το κάνει. Δικαίωμα του να κάνει τέτοιου είδους άλματα, αυτός εκτίθεται, όχι όμως να διαστρεβλώνει και να κάνει δίκη προθέσεων.

  13. Με πρόλαβε ο Κλέων στο σχόλιο 13. Εμείς δεν είμαστε από αυτούς, που όταν έλθει η κουβέντα στις οποιεσδήποτε ερωτικές επλογές των άλλων, θα πούμε «ξέρεις πόσους φίλους ομοφυλόφιλους έχω;». Από τη στιγμή που θεωρούμε όλες τις ερωτικές επιλογές ισότιμες (και όχι κάποιες από αυτές «διαφορετικές»), δεν χρειάζεται καθόλου να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα. Ηταν ή δεν ήταν, ένα και το αυτό, πολύ απλά. Δεν θεωρούμε σκόπιμο να δίνουμε εξετάσεις φιλο-ομοφυλοφιλίας με το παραμικρό, αλλά ούτε αισθανόμαστε άνετα όταν κυκλοφορούν κάποιοι με το φιλο-ομοφυλοφιλο-μέτρο ανά χείρας για να μας μετρήσουν.

  14. Ευχαριστώ για τα σχόλια.

    Καταρχήν κρτική κάνω στο κείμενο – το οποίο θεωρώ άλλωστε και καλών προθέσεων- και θέλω να πιστεύω καλόπιστη, δεν υπαγορεύω στον συντακτη τι να γραψει και τι όχι. Η κριτική άλλωστε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ‘πρόοδο’ των ανθρώπινων κοινωνιών η οποία και αναφέρθηκε παραπάνω.

    Το δυικό σχήμα στο οποίο βασίζεται η σύνταξη της ‘κατηγορίας’ περί ομοφιλοφυλίας των αρθρων που παραθέτετε είναι εξόφθαλμο, δε χρειάζεται να είσαι διδάκτορ κοινωνικών επιστημών για να το δεις. Από τη μία μεριά ο ‘αντρας’-ήρωας και από την άλλη ο ομοφιλόφυλος- δειλός.Πάνω σ’ αυτό το σχήμα ‘πατάνε’ τα δημοσιεύματα ωστε να στοιχειοθετήσουν την ‘κατηγορία’. Αυτό που ισχυρίζομαι λοιπόν, είναι ότι μια αφήγηση με χειραφετητικές αξιώσεις, οφείλει να υπεροτονίζει το (ρατσιστικό) σχήμα πάνω στο οποίο βασίζεται η ‘κατηγορία’ την ίδια στιγμή που αναφέρεται στο σύμπτωμα του σχήματος, που είναι τα δημοσιεύματα των άρθρων και ο μανιπουλαριστικός τους ρόλος. Αν δεν το κάνει, θεωρώ πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αναπαρράγει αυτό το σχήμα. Δεν έχει σημασία λοιπόν τόση σημασία τι λέγεται στο κείμενο, αλλά τι δε λέγεται, τι αποσιωπείται.

    Δεν έχει να κάνει μόνο με ομοφυλόφιλους προφανώς, ούτε έχω κάτι με αυτήν την πλυθησμιακή ομάδα, τέτοιου είδους ‘επιστημολογικοί’ δυισμοί αναπαράγουν ρατσιστικά στερεότυπα σε σχέση με διάφοες πληθυσμιακές ομάδες. Είναι π.χ. σαν να βγάζει ένα ‘αποκαλυπτικό’ δημοσίευμα η BIld για τον τάδε γερμανό υπουργό που έχει Ελληνικές ρίζες (όπου ο χαρακτηρισμός ‘¨Ελληνας’ πλέον είναι υποτιμιτικός για το γερμανικό κοινό όπως και στην εποχή του άρη ο χαρακτηρισμός ομοφιλόφυλος ήταν υποτιμιτικός για το ελληνικό κοινό) και η απάντηση σ αυτό το δημοσίευμα να παραμένει περιγραφική, χωρίς να αναδεικνύει το ρατσιστικό σχήμα το οποίο βασίζεται αυτή η ‘κατηγορία’ (έλληνας-κακός/ γερμανός-καλός).

    Ϊσως η κειμενογράφος να μην ‘είδε’ αυτό το σχήμα ή ίσως να διάλεξε να μη του δώσει σημασία. Δεκτόν.

    Αυτά από μένα, να ‘στε καλά.

    Π.

  15. Τώρα το ξεκαθάρισες. Λες:

    «[…] των αρθρων που παραθέτετε»

    συνεπώς μιλάς για τα αποσπάσματα από βιβλία και από εφημερίδες που τσιτάρονται μέσα στο κείμενο, και όχι στο κείμενο αυτό καθ’ εαυτό.

    Συμφωνώ με αυτα που λες (για το ρατσιστικό σχήμα και για τον χειραγωγητικό ρόλο), αλλά ο σκοπός μου δεν ήταν να αναδείξω αυτά τα στοιχεία. Κάποια άλλη φορά ίσως, και με περισσότερα σχετικά παραδείγματα, που υπάρχουν άφθονα στην πολιτική ζωή της Ελλάδας, ακόμη και από την άλλη πλευρά.
    Δεν το ξέρουν πολλοί, αλλά ο συγγραφέας των περίφημων πρωτοσέλιδων «Ο υπουργός ήτο μπινές» του Ριζοσπάστη του 1931, που κόστισε στην εφημερίδα μια σειρά δίκες και καταδίκες και τελικά το κλείσιμό της, ήταν ο ίδιος ο Αρης Βελουχιώτης, συντάκτης του «Ρ» με το κανονικό του όνομα, Θανάσης Κλάρας. Ο υπουργός ήταν ο Νικόλαος Αβραάμ, που συνελήφθη από χωροφύλακες σε «ύποπτο μαγαζί με σεπαρέ» στην Αγία Παρασκευή, αυτός και ένας ακόμη πλούσιος ηλικιωμένος φίλος του, «καβάλα με δυο ναύτες», σύμφωνα με την τότε διατύπωση.

  16. Πάνος σχόλιο #10:
    Τι πειράζει να του άρεσαν οι άντρες (του Βελουχιώτη)

    Απάντηση:
    Ποιοι άντρες; «χωρίς χνουδι στο πρόσωπο και με λυγερή μέση? όπως βαυκαλίζει ο Ασύρματος? Ή αυτο που βαυκαλίζει ο «σκιτσογράφος».

    – Ο ένας λεει πως ήταν ενεργητικός και ό άλλος πως ήταν παθητικός…
    – Μήπως ήταν και τα δυο?
    – Μήπως ήταν και παιδόφιλος?
    – μήπως πήγαινε και με ζώα, ενεργητικά και παθητικά?
    – Μήπως ήταν και ερμαφρόδιτος?
    – Τσάμπα είναι… Ριξτε – ρίξτε λασπο-εικασίες…

    Να δούμε στο τέλος πόση βία θα εισπράξετε!
    Σκυλάκια και Γατάκια. Σκυλίτσες και Γατούλες…

    Υ.Γ.1:

    Βασιλική Μετατρούλου: Άκρως διαφωτιστικό το σχόλιό σου!

    Ο Αρης σαν αρθρογράφος το 1931, ξεμπρόστιασε τις ορέξεις του υπουργού του καπιταλισμού κ. Αβραμ…

    Τόσο μυαλό θέλει λοιπόν? Ανάλογα έκαναν στο Βελουχιώτη και οι ένοπλοι-άοπλοι φύλακες του καπιταλισμού.

    Υ.Γ.2:

    Αλήθεια συναγωνιστές: Προσπαθήστε με βάση τη λάσπη να αποδείξτε πως και οι «ομοφιλόφυλοι μπορεί να είναι ήρωες»… Τι λογική είναι αυτή? Αν κάποιος θέλει να τεκμηριώσει την ηρωικότητά των ομοφιλόφυλων ηρώων… πολύ απλά πρέπει να χρησιμποιήσει απτά παραδείγματα αληθινών ομοφιλόφυλων ηρώων που γνωρίζει… ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ!

    Υ.Γ.3.:

    Στρατιωτικό – Κρατικό (άρα και αξιόπιστο και μη …χαλκευμένο) κείμενο που χρησιμοποιείται ως «αποδεικτικό» στοιχειο πως ο Αρης τον έπαιρνε απ’ τον Λέοντα (τον άντρα δηλαδή που όπως περιγράφεται απ’ την φυλλάδα Ασύρματος, ήταν χωρίς χνούδι και ειχε μέση λυγερή)!

    Κατάθεση του αιχμαλώτου Δράκου:
    (από: http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&p=1553603)

    ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΛΑΡΙΣΗΣ (61)
    ΚΛΑΔΟΣ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ
    ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡ. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣ.
    Δ/ΣΙΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
    ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. Α.Π. 839
    ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΙΣ
    ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
    ΚΑΤΑ
    ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ
    Ι. ΓΕΝΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΕΡΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ
    1) Γενικαί πληροφορίαι περί εμφανίσεως συμμορίας ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ εις την περιοχήν Στρατ. Διοικήσεως Λαρίσης.
    ….

    β) Καταθέσεις αιχμαλώτων
    Εις την ληφθείσαν την 18-6-45 κατάθεσιν του συλληφθέντος ως αιχμαλώτου ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΥ ΔΡΑΚΟΥ ούτος ανέφερεν τα εξής.

    ….

    Επίσης ως προς την ιδιαιτέραν ζωήν του ΑΡΗ καταθέτω ότι ούτος κατά την στιγμήν όπου ετραυματίσθη περέδωσε εις τον ψυχογιόν του ονόματι ΛΕΩΝ εν ΡΩΣΣΙΚΟΝ ΠΑΡΑΣΗΜΟΝ, 5 χρυσάς λίρας και το ωρολόγιόν του και τον οποίον ψυχογιόν είχεν και τον εχρησιμοποιούσεν ως επιβήτορα διά να ικανοποιή τας παρά φύσιν σεξουαλιστικάς του ορμάς. Επίσης εις άλλην εξέτασιν ενεργηθείσαν προφορικώς παρά Αξκού του Επιτελείου της Στρατιωτικής διοικήσεως Λαρίσης ούτος κατέθεσεν ότι 1) Την 25 Απριλίου 1945 ο ΑΡΗΣ μετά 40 ανταρτών μετέβη εις ΑΛΒΑΝΙΑΝ και ότι γενομένης συσκέψεως μετά Αλβανών υπευθύνων του Κ.Κ. δεν του επετράπη η δίοδος διά της Αλβανίας.

    Υ.Γ.3.:

    Γράφε – γράφε πουτάνα ιστορία αράδες ψέμματα… Προσπαθούν να αμαυρώσουν εχθροί και «ανοιχτόμυαλοι μη πουριτανοί» έναν ΛΑΜΠΡΟ ΑΣΤΕΡΑ που γεννήθηκε και φώτισε στο κομμάτι αυτού του πλανήτη… Το ίδιο το σύμπαν θα τους εκδικηθεί!

    Πάνω από όλα Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ!

    http://forevolutionsite.blogspot.com/

  17. Συνέτευξη του πάτερ ανυπόμονου:
    Δείτε στο 3.15-3.44 δευτερολόπτα τι λέει για τις γιορτές που κάνουν για τον βελουχιώτη οι ΚΚΕεδες περί το 2000. «Δεν θα γίνω εγώ οδοντογλυφίδα να καθαρίσουν αυτοί τα κρέατα απ’ το ακέφαλο σώμα του αρη βελουχιώτη…»

    Απίστευτες μορφές!

    Υ.Γ. Το site είναι http://www.andistasi.gr και όχι antistasi – με d και οχι t.

  18. 1.

    #10. Πάνος:
    Τι πειράζει να του άρεσαν οι άντρες (του Αρη Βελουχιωτη)

    Απάντηση:
    Ποιοι άντρες? Εκείνοι «χωρίς χνούδι στο πρόσωπο και με μέση λυγερή» που ήταν πάντα μαζί του, όπως αναφέρει η φυλλάδα ο Ασύρματος? Ή μήπως εκείνους που υπαινίσεται ο «σκιτσογράφος»? Στη μια περίπτωση φαίνεται πως ο άρης ήταν ενεργητικός στην άλλη παθητικός. Τελικά τι ήταν κατά τους εχθρούς του, τους ανταγωνιστές του και το σημερινό λαό που τον έχουν κάνει άκριτο ζωο ιντριγκο-μηρικαστικο…
    – Μήπως ήταν ενεργητικός?
    – Μήπως ήταν παθητικός?
    – Μήπως ηταν και ενεργητικός και παθητικός?
    – Μήπως ήταν και παιδόφιλος?
    – Μήπως πήγαινε και με ζώα, ενεργητικά ή/και παθητικά?
    – Μήπως ήταν και ερμαφρόδιτος???

    Τσάμπα είναι… Αμολίστε κι άλλες εικασίες…

    Να δούμε στο τέλος πόση βία θα εισπράξετε!

    Σκυλάκια και Γατάκια. Σκυλίτσες και Γατούλες…
    Σκύλοι και Αφέντες!

    2.

    Εύγε Κυρία Μετροπούλου: Διαφωτιστικότατο το σχόλιο #17. Ο Άρης βελουχιώτης όταν δούλευε σαν αρθρογράφος στο Ριζοσπάστη αποκάλυψε τη διαφθορά της αστικής τάξης της εποχής του, αναφέροντας πως ο υπουργός του «χριστιανο»-καπιταλισμού, Νικόλαος Αβρααμ, πιάστηκε επ’ αυτοφόρω απ’ την αστυνομία σε «χριστιανικότατες» στάσεις…

    Λοιπόν νομίζω πως επιτέλους εξιχνιάστηκε η αιτία της φημολογίας για τον Άρη Βελουχιώτη. Ήταν απλά ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ. Άρα: το κυρίως άρθρο πρέπει να τροποποιηθεί και αυτός ο σχολιασμός πρέπει να εισαχθεί στην αρχή του…

    3.

    Συναγωνιστές, αλήθεια πιστεύετε πως μπορούμε να βγάζουμε ασφαλή συμπεράσματα με υποθετικά και ψεύτικα δεδομένα και παραδείγματα????? Αν θελει κάποιος να αποδείξει πως ένας ομοφιλόφυλος μπορεί να είναι και ήρωας πρέπει να βρει απτά παραδείγματα πραγματικών ομοφιλόφυλων ηρώων. Και όχι παραδείγματα από συκοφαντικές δυσφημιστικές εικασίες προερχόμενων από εχθρούς και ψεύτικους φίλους-ανταγωνιστές… Το παράδειγμα του Αρη Βελουχιώτη ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ «ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΗ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ» συζήτηση περί φύλων. Προσφέρεται μόνο ως παράδειγμα απτού εχθρικού και «φίλιου» Γκαιμπελισμού… Όποιος δεν το βλέπει αυτο, τοτε όχι πως βλέπει το δέντρο και δεν βλεπει το δάσος, αλλά τουλαχιστον κάνει λογικά σφάλματα… ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.

    4.

    Τέλος μετά από ένα τέτοιο άρθρο το ερώτημα ανοιχτόμυαλε μη πουριτανέ κ. Πάνο, είναι «τι και αν του άρεζαν οι άντρες»? Δηλαδή να ανεχόμαστε τους εχθρούς και τους φίλιους ψεύτες και τα ψεύδη τους, επειδή δεν έχουμε πρόβλημα με τους ομοφιλόφυλους! Εύγε λογική! Καλύτερη αθώωση του ψεύτη, του συκοφάντη, του διαβολέα, του Γκαιμπελς του ίδιου, δεν θα μπορούσε να βρει κανείς.

    ———————————————————–
    ΓΡΑΦΕ ΠΟΥΤΑΝΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΨΕΥΤΙΕΣ ΑΡΑΔΑ…
    εμείς κάποτε θα σε κάνουμε κουμάντο!
    ———————————————————–

    forevolution

    http://forevolutionsite.blogspot.com/

    ΖΗΤΩ ΟΙ ΣΠΑΡΤΑΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ!

  19. @Βασιλική: Πολύ ενδιαφέρον αυτό περί του άρθρου του Βελουχιώτη, δεν το ήξερα. Σίγουρα και για το παρόν έχει ενδιαφέρον να γίνει κάποιο είδους γενεαλογικής κριτικής και του λόγου της ελληνικής αριστεράς από αυτήν την οπτική.

    @forevolution: Καλύτερα να αφεθεί ασχολίαστο το παραπάνω παραλληρηματικό κρεσέντο, αλλά -καλά όλα τ’ άλλα- είμαι περίεργος να μάθω από που ακριβώς συμπέρανες από αυτά που έγραψα παραπάνω πως πρέπει «να ανεχόμαστε τους εχθρούς και τους φίλιους ψεύτες και τα ψεύδη τους, επειδή δεν έχουμε πρόβλημα με τους ομοφιλόφυλους»?

  20. @ πανος #20: Είπες: Καλύτερα να αφεθεί ασχολίαστο το παραπάνω παραλληρηματικό κρεσέντο.

    Δεν μπορείς να σχολιάσεις τίποτα, γι αυτό καταφεύγεις σε χαρακτηρισμούς των γραφομένων μου όταν εγώ σου απάντησα σε όλα όσα έγραψες.

    Λοιπόν ξανά απ’ την αρχή:

    Μετά από ένα τέτοιο κείμενο, όπου υπάρχει συρφετός αντικρουόμενων …μυθικών ενεργητικοπαθητικών κλπ,κλπ ψευδών και παράλογων εικασιών για μια μεγάλη επαναστατική προσωπικότητα από συγκεκριμένους τύπους (τους εχθρούς και τους φίλους-ανταγωνιστές του), δεν μπορεί κάποιος να σχολιάζει «τι κι αν του άρεζαν οι άντρες»… Και ακόμα παραπέρα να προσπαθεί βάσει (ποιου παραδείγματος) να δείξει πως και οι ομοφιλόφυλοι μπορεί να είναι ήρωες… Αυτό απλά είναι ανοχή των συκοφαντών και των συκοφαντιών! Και ασφαλή συμπεράσματα φυσικά δεν βγαίνουν με υποθετικά και ψεύτικα δεδομένα και παραδείγματα! Αφού λοιπόν k. πανο πιστεύεις πως ένας ομοφιλόφυλος μπορεί να είναι και ήρωας, αντε να στοιχειοθετήσεις την άποψή σου όπως οι λογικοί άνθρωποι κάνουν.

    Το παράδειγμα του Αρη Βελουχιώτη ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ “ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΗ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ” συζήτηση περί φύλων. Σ’ αυτή την παγίδα μπορεί να πέσουν πολλοί ακόμα και οι καλοπροαίρετοι, αφήνοντας έτσι στο απυρόβλητο την ανηθικότητα ορισμένων πολεμιστών ένθεν και ένθεν… Το παράδειγμα του ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ προσφέρεται μόνο ως παράδειγμα εχθρικού και “φίλιου” Γκαιμπελισμού… Και μπορεί να είναι πολύ διδακτικό για τον τρόπο που πολεμούν αρκετοί αυτούς που έχουν αντίθετη ιδεολογία αλλά και τους ανταγωνιστές και ανυπότακτους ομοιδεάτες τους!

    forevolution

    http://forevolutionsite.blogspot.com/

  21. Συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον άρθρο σας (πώς λέγανε παλιά στην τηλεόραση «Συγχαρητήρια για την ωραία σας εκπομπή» ; 🙂 ) Αναρωτιόμουνα κι εγώ γι’ αυτό το θέμα της υποτιθέμενης ομοφυλοφιλίας του Βελουχιώτη, που κατά καιρούς εμφανίζεται σε διάφορα ακροδεξιά ιστολόγια, φόρουμ κλπ. Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, όχι ότι θα ήταν κακό να είναι ομοφυλόφιλος, κακό είναι να αποδίδουμε σε κάποιον ιδιότητες που δεν έχει. Αν ήταν ή δεν ήταν ομοφυλόφιλος είναι σίγουρα ένα ενδιαφέρον στοιχείο για την προσωπικότητα του Βελουχιώτη που, όποια γνώμη κι αν έχει κανείς γι’ αυτόν, δεν μπορεί να αρνηθεί τον ρόλο του στην πρόσφατη Ελληνική ιστορία.

    Βλέπω λοιπόν ότι οι πηγές από τις οποίες πρωτοξεκίνησαν αυτές οι φήμες κάθε άλλο παρά αξιόπιστες φαίνονται.

    Έρχομαι τώρα και στο θέμα που θίγεται στο σχόλιο 17, την υπόθεση του 1931 με τον υπουργό που «ήταν μπινές». Τα σχετικά φύλλα του Ριζοσπάστη υπάρχουν σκαναρισμένα στην Εθνική Βιβλιοθήκη και μια μέρα που τεμπέλιαζα τα είχα μελετήσει όλα. Συνοπτικά μερικά συμπεράσματα που είχα βγάλει, όπως τα θυμάμαι και με την επιφύλαξη ότι μπορεί να μην είναι σωστά:

     Νομίζω ότι συντάκτης των σχετικών άρθρων δεν ήταν ο Βελουχιώτης, απλώς ήταν ένας από τους συντάκτες του Ριζοσπάστη που συμμετείχε στο «ρεπορτάζ» (θα το λέγαμε σήμερα).
     Η όλη ιστορία για την δήθεν «επ’ αυτοφόρω» σύλληψη του υπουργού Ν. Αβραάμ και ενός ακόμη πολιτικού (γερουσιαστή αν δεν κάνω λάθος) δεν τεκμηριώθηκε καθόλου και είναι αμφίβολο αν πρόκειται για αληθινό περιστατικό. Σε κάθε περίπτωση, ο Ριζοσπάστης δεν παρουσίασε κανένα πειστικό στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το περιστατικό πράγματι συνέβη. Φαίνεται (και από τα όσα κατατέθηκαν στη δίκη, όπως τα αποδίδει ο ίδιος ο Ριζοσπάστης) ότι ήταν μία φήμη που κυκλοφορούσε ευρέως τότε στην Αθήνα χωρίς όμως να τολμήσει κανείς να τη δημοσιεύσει, μέχρι που ο Ριζοσπάστης «θεώρησε καθήκον του» (για να το πούμε έτσι) να την δημοσιεύσει. Παράλληλα τη δημοσίευσε και μία ακόμη εφημερίδα (η Βραδυνή, αν καλά θυμάμαι;) η οποία, όμως, ανακάλεσε, σε αντίθεση με το Ριζοσπάστη, που επέμεινε και καταδικάστηκε.
     Είναι ενδιαφέρον ότι μια αριστερή και άρα, υποτίθεται, προοδευτική εφημερίδα, όπως ο Ριζοσπάστης, στο ζήτημα αυτό (της ομοφυλοφιλίας) ταυτίζεται πλήρως με τις κρατούσες (υπερσυντηρητικές, για τα σημερινά δεδομένα) αντιλήψεις. Βέβαια, είναι γνωστό ότι σε τέτοια ζητήματα, η τότε αριστερά, και όχι μόνον η Ελληνική, δεν ήταν ιδιαίτερα προοδευτική, το αντίθετο μάλιστα. Αντίστοιχα, νομίζω, ίσχυσαν και στην κατοχή και τον εμφύλιο, με αφόρητους περιορισμούς στις σχέσεις των «συναγωνιστών» μεταξύ τους. Γυρίζοντας πίσω στο 1931 τα άρθρα του Ριζοσπάστη έχουν και μία δακρύβρεκτη λαϊκίστικη χροιά (οι πλούσιοι αστοί υπουργοί που διαφθείρουν με το χρήμα τους αγνούς νέους της λαϊκής – εργατικής τάξης και τους παρασύρουν στην ακολασία).
     Ενδιαφέρον επίσης ότι μεταξύ Ν. Αβραάμ και Ριζοσπάστη υπήρξε μια ιδιότυπη «βεντέτα». Μετά τον πόλεμο, ο Ν. Αβραάμ (βουλευτής, τότε, του δεξιού κόμματος των «Εθνικών Φιλελευθέρων» του Σ. Γονατά) έγραψε ένα γράμμα στο γιο του Μάνθο που βρισκόταν στην Αμερική. Το γράμμα κλάπηκε, μάλλον (δική μου υπόθεση) από ταχυδρομικούς του ΚΚΕ και αντί να φτάσει στον παραλήπτη του βρέθηκε δημοσιευμένο στο Ριζοσπάστη. Είναι η «προς Μάνθον επιστολή» που θυμάται ακόμη και σήμερα πού και πού ο Ριζοσπάστης. Το γράμμα περιείχε κάποιες φράσεις που άφηναν να νοηθεί ότι ο Αβραάμ ενδεχομένως να δωροδοκήθηκε από εφοπλιστές στην Αμερική όπου είχε πάει, για να τους βοηθήσει με την υπόθεση των πλοίων «Λίπμερτυ» (μη ρωτάτε, άλλο κεφάλαιο αυτό). Ο Ν. Αβραάμ πέθανε το 1954. Εγώ τον ήξερα για άλλο λόγο, γιατί ως πρώτος υπουργός δικαιοσύνης μετά την κατοχή συνέταξε την πρώτη Συντακτική Πράξη για την δίωξη των δοσιλόγων (την οποία τροποποίησε κατόπιν ένας άλλος υπουργός, ο Ν. Κολυβάς, δικαστής στο Συμβούλιο της Επικρατείας). Ο Αβραάμ εθεωρείτο σπουδαίος δικηγόρος της εποχής («ποινικολόγος» θα λέγαμε σήμερα) και έβγαινε βουλευτής στον Πειραιά.

    Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα για μένα είναι η εφημερίδα Ασύρματος. Φύλλα της βλέπουμε συχνά σε επετειακές εκπομπές για την 28η Οκτωβρίου κλπ. Κάπου διάβασα πρόσφατα ότι, παραδόξως, ήταν από τις ελάχιστες εφημερίδες που οι Γερμανοί απαγόρευσαν στην αρχή της Κατοχής. Δεν ήξερα ότι είχε ξαναβγεί μετά την απελευθέρωση. Προφανώς δεν θα κράτησε πολύ. Έχετε περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή;

  22. @Πανος

    Εσύ τώρα πιστεύεις πως και οι ομοφιλοφυλοι μπορεί να είναι ήρωες. Στοιχειοθέτησε την άποψή σου όπως κάνουν οι λογικοί άνθρωποι. Φέρε πραγματικά παραδείγματα. . Κάνε σε ένα φορουμ και ένα τέτοιο ποστ… Εκεί αλήθεια τι θα έγραφες? Πως ο Αρης ήταν ήρωας και ομοφιλόφυλος ή πως λέγαν γι αυτόν (αλήθεια ποιοι και πως το ξεκίνησαν) πως ήταν ομοφιλόφυλος? Σε ρωτάω… Εδώ είναι πιο εύκολο να περάσεις την άποψή σου… Εκεί θα έπρεπε να αναφέρεις εσύ ο ίδιος τις «αλήθειες» που λέει ο «κόσμος» για τον Άρη… Αλλά εκεί τι θα έγραφες για να τεκμηριώσεις την άποψή σου… Θα έγραφες τις ενεργητικοπαθητικές ασυναρτησίες του ασύρματου και του σκιτσογράφου? Θα ανέφερες τη «…λογική» άποψη του άγγλου λοχαγού πως ήταν μυθική μορφή και γι’ αυτό ήταν ομοφιλόφυλος?(!!!!) Μήπως επειδή είπε εδώ πάνω θα την έχουμε για κατουρημα? Μ’ αυτά θα τεκμηρίωνες πως ήταν ήρωας-ομοφιλόφυλος?

    Φίλε εδώ μιλάμε για έναν ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ακόμα και μεταθάνατο ενάντια σε μια ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ που θα μπορούσε να είχε αλλάξει του ρου της Ιστορίας !!!

    Κι επαναλαμβάνω:

    Μετά από ένα συρφετό «επιχειρημάτων» που αναφέρονται στο άρθρο της κ. Μετατρούλου, για το πότε ξεκίνησε η φημολογία – πόλεμος στον Βελουχιώτη, το ερώτημα ανοιχτόμυαλε μη πουριτανέ κ. Πάνο, είναι “τι και αν του άρεζαν οι άντρες”? Λάθος: Πρέπει ακόμα παραπέρα να προσπαθούμε βάση αυτών των παράλογισμών και των συκοφαντιών να είναι πασιφανές στο άρθρο και να δείξουμε κιολας πως και οι ομοφιλόφυλοι μπορεί να είναι ήρωες!… Έτσι όμως πολύ απλά ανεχόμαστε τους παραλογισμούς και τις συκοφαντίες και αυτούς που τις βγάλαν! Δηλαδή ανεχόμαστε τους εχθρούς και τους φίλιους ψεύτες και τα ψεύδη τους, επειδή δεν έχουμε πρόβλημα με τους ομοφιλόφυλους! Εύγε λογική! Καλύτερη αθώωση του ψεύτη, του συκοφάντη, του διαβολέα, του Γκαιμπελς του ίδιου, δεν θα μπορούσε να βρει κανείς.

    Το παράδειγμα του Αρη Βελουχιώτη ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ “ΑΝΟΙΧΤΟΜΥΑΛΗ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ” συζήτηση περί φύλων. Σ’ αυτή την παγίδα μπορεί να πέσει και ένας καλοπροαίρετος αφήνοντας στο απυροβλητο την ουσία! Το παράδειγμα του πριν και μεταθάνατο ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΡΗ προσφέρεται μόνο ως διδακτικό παράδειγμα απτού εχθρικού και “φίλιου” Γκαιμπελισμού…

    υ.γ.:

    Είπες: Καλύτερα να αφεθεί ασχολίαστο το παραπάνω παραλληρηματικό κρεσέντο (για το #19μου)
    Λοιπόν φίλε όποιος δεν μπορεί να απαντήσει με επιχειρήματα κάνει μόνο χαρακτηρισμούς…

    forevolution

    http://forevolutionsite.blogspot.com/

  23. Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!!
    Για τον «Ασύρματο» μπορούμε να βρούμε πληροφορίες σε κάποια από τις εγκυκλοπαίδειες του ελληνικού τύπου που κυκλοφορούν. Θα το κοιτάξουμε με την πρώτη ευκαιρία.

  24. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 11/8/1931: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ – Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΙΤΛΟΣ:

    «Οι ανήθικοι αυτοί που έχουν λερωμένη τιμή, μιλάν για ηθική και συκοφαντούν του κομμουνιστές πώς θα χαλάσουν την οικογένεια. Ξεσκίζουμε τον οχετό της ανηθικότητας, της λέρας των εκμεταλλευτών της φτωχολογιάς. Μετά τον Αλεξανδρή, υπουργό επί της γεωργίας, νέος άσσος της αστικής ηθικής, ο υπουργός δικαιοσύνης. Ο Αβραάμ αποκαλύφθηκε, συλληφθείς επ’ αυτοφώρο με το βουλευτή Αιγίνης Χατζή και με δυο ναύτες στην αγία Παρασκευή»

    Σε λεζάντα φωτογραφίας του ΑΒΡΑΑΜ αναφέρει πως είναι ο υπουργός που έφερε τον φασιστικό νόμο περι τύπου για να εκπληρώνει πιο ανενόχλητα τις επιθυμίες του ως κύναιδος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 18/9/1931: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ για τη μήνυση του ΧΑΤΖΗ ενάντια στο Ριζοσπάστη

    Λυκούρης – πρώην Συντάκτης εφημερίδας «Αιγινίτικη Φωνή» . Αυτοί οι υπανιγγμοί για τον Χατζή γίνονταν και στην εφημερίδα του πραγμα το οποίο τον ανάγκασε να φύγει απ’ την εφημερίδα.

    Πηγές Εθνικό Τυπογραφείο

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/main.html

  25. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 4/9/1931: ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ: Ο ΑΒΡΑΑΜ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ

    …Προτιμάει λοιπόν να παραμείνει υπουργός για να πιέζει τους δικαστές και να πάρει πιστοποιητικό λευκότητας. Η κυβέρνηση πάει να σκεπάσει και αυτό το σκάνδαλο όπως σκέπασε τη ληστεία των αλευροβιομηχάνων του Γαλόπουλου το Καραπαναγιώτη και σία…

    Σε κάθε περίπτωση ο βρώμικος πόλεμος ενάντια στον ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ αποτελεί αντίποινα σ’ αυτά τα δημοσιεύματα για τον ΑΒΡΑΑΜ. Και άσχετα αν επώνυμα έγραφε τέτοια πραγματα ή τα εμφάνιζε συνολικά σαν ειδήσεις της Εφημερίδας…

  26. Ευχαριστούμε για τα λινκ προς τις εφημερίδες που βάζεις, αλλά δεν είναι λειτουργικά. Πρέπει να ανοίγεις το pdf της εφημερίδας σε ξεχωριστό παράθυρο, και από εκεί να αντιγράφεις το URL.

    Π.χ. για το πρωτοσέλιδο της 11/8/1931
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=10617&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARdASKASZASJASEASU&CropPDF=0

    Για τις 12/8/1931 («Ενας μπινές της μάρκας του»)
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=10620&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARdASKASZASJASEASU&CropPDF=0

    Για τις 4/9/1931 («Ο Αβραάμ δεν παραιτείται»)
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=10620&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARdASKASZASJASEASU&CropPDF=0

    Για τις 18/9/1931
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=10719&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ARdASKASZASJASEASU&CropPDF=0

    Εδώ, 10/9/1931, με τη φωτογραφία του Κλάρα
    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=10700&id=-1&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=ASUASYASRASVASFASa&CropPDF=0

  27. 1.
    Σκοπίμως έδωσα αυτό το link για να κάνετε αυτό που κάνατε στη συνέχεια κι εσείς. Να δώσετε περισσότερα στοιχεία…

    2.
    Τελικά έκανε λάθος ο ΙΝ στο #21. Ο ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ ΗΤΑΝ τελικά Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ενάντια στον ΑΒΡΑΑΜ, σύμφωνα με τις εκδόσεις που δώσατε στο #25. Και επίσης τελικά όντως είναι αντίποινα η συκοφαντία ενάντιά του που απλά τη χρησιμοποίησαν και οι «φίλοι»-ανταγωνιστές του εντός κόμματος, ΕΑΜ, και ΕΛΑΣ.

    3.
    Επίσης σας παραπέμπω και στη μάχη στη wikipedia. Είχα ασχοληθεί πριν καιρό. Μετά απ’ το νέο στοιχείο του ΑΒΡΑΑΜ πρέπει να ξαναανοίξει το θέμα.

    ΔΕΙΤΕ ΤΟ LINK:

    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CF%85%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7:%CE%86%CF%81%CE%B7%CF%82_%CE%92%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82

    ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ!

    forevolution

    http://forevolutionsite.blogspot.com/

  28. Η σπαμοπαγίδα είχε πιάσει κάποια σχόλια του Forevolution.
    Τα ελευθέρωσα, συγκεριμένα 3 από αυτά, που νομίζω είναι οι τελικές μορφές (διότι βλέποντας ότι δεν εμφανίζονται, τα ξαναέστελνε, αλλάζοντας τα και προσθέτοντας προτάσεις).

    Αυτό το «σκοπίμως δεν έβαλα λινκ για να …» κ.λπ. κ.λπ. μήπως είναι λίγο άκομψο;;;
    Φιλικά το λέω, καψώνια δεν κάνουμε μεταξύ μας.

  29. 29.2 Μα, γιατί έκανα λάθος; Δεν έχω το χρόνο να διαβάσω ολόκληρα τα φύλλα από τις άλλες ημερομηνίες, μία ματιά έριξα μόνον, αλλά δεν είδα πουθενά υπογραφή «Κλάρας». Το φ. της 10/9/1931 γράφει ότι ο Κλάρας κατέθεσε ως μάρτυρας στο δικαστήριο (άρα άλλοι ήταν οι κατηγορούμενοι για τα -κατά την κατηγορία- συκοφαντικά δημοσιεύματα του Ρ. κατά Αβραάμ) και ότι μετά την κατάθεσή του αυτή κρατήθηκε για ψευδορκία, όπως γίνεται όταν το δικαστήριο έχει υπόνοια ότι ο μάρτυρας είπε ψέμματα. Από τα όσα γράφει το φ. της 10/9/1931 προκύπτει ότι ο Κλάρας είχε κάνει «ρεπορτάζ» ρωτώντας το γκαρσόνι στο κέντρο της Αγίας Παρασκευής όπου, υποτίθεται, έγινε το περιστατικό και κατέθεσε ορισμένα πράγματα που, υποτίθεται, του είχε πει το εν λόγω γκαρσόνι. Ο σερβιτόρος διέψευσε ότι είχε πει τα όσα φερόταν να έχει πει (σύμφωνα με το δημοσίευμα του ίδιου του Ρ. της 10/9/1931) και ο Κλάρας παραπέμφθηκε για ψευδορκία σε τακτική δικάσιμο, όπου φαίνεται πως καταδικάστηκε, αν κρίνουμε από το ότι το ποινικό του μητρώο, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (εγώ το βρήκα εδώ: http://laosb3.blogspot.com/2011/10/blog-post_23.html, και συγγνώμη για τον ιδιοκτήτη της σελίδας, δεν ταυτίζομαι μαζί του, απλώς ήταν το πρώτο λινκ που έβγαλε το γκουγκλ και κάνει τη δουλειά) φαίνεται ότι όντως καταδικάστηκε για ψευδορκία, σε φυλάκιση 6 μηνών. Όποιος κάνει τον κόπο να ψάξει το Ρ. της 13/10/1931 φαντάζομαι θα βρει λεπτομέρειες της δίκης. Δεν νομίζω, επομένως, να είναι ανακριβές αυτό που έγραψα, δηλαδή ο Κλάρας (ενδεχομένως και άλλοι, δεν μπορώ να ξέρω) έκανε ρεπορτάζ και κάποιοι (μεταξύ των οποίων, πολύ πιθανόν, και ο Κλάρας, αν και θα με εξέπληττε αν ήταν μόνον αυτός, οι άλλοι δηλαδή τι κάνανε, δυο σελίδες είχε όλες κιόλες τότε ο Ρ.) έγραψαν τα άρθρα του Ρ. Πάντως, ως υπεύθυνος των άρθρων δεν κατηγορήθηκε ούτε καταδικάστηκε ο Κλάρας.

  30. Θα ήταν ωραίο να ήταν ομοφυλόφιλος ο Άρης.Μόνο έτσι η αλλαγή της ιστορίας που θα έφερνε,θα ήταν όντως αλλαγή.Αλλιώς, θα είχαμε αντί για δεξιούς ομοφοβικούς δυνάστες, αριστερούς ομοφοβικούς δυνάστες.Τα δε άρθρα του στο Ριζοσπάστη σε κανέναν δεν φαίνονται λαΐκίστικα και κατάπτυστα, κάτι σαν άρθρα Στέφανου Χίου της εποχής;Έχω βαρεθεί πια με τους μύθους και τους οπαδούς, να δούμε πότε θα γίνουμε ελεύθεροι άνθρωποι.

  31. νομίζω ότι πρέπει να γράψουμε στα τριχωτά μας @@ τα αρσενικά και αλλού τα θυλικά, το αν ήταν ή όχι ομοφυλόφυλος.
    Άλλα είναι που έχουν σημασία

  32. Δεν εχει σημασία η ύπαρξη γκαιμπελίσκων, που διαβάλουν ανθρώπους και πολεμούν με το ψεύδος? Άλλοι λένε μην ασχολείστε μαζί τους άλλοι τους ΠΟΛΕΜΟΥΝ!

  33. @ΙΝ

    1. ειπες:
    Ο σερβιτόρος διέψευσε ότι είχε πει τα όσα φερόταν να έχει πει (σύμφωνα με το δημοσίευμα του ίδιου του Ρ. της 10/9/1931)

    Ο Ρ. της 10/9/1931 γράφει πως μετά από πίεση και συνοδεία χωροφυλάκων ο Καλατζής ο σερβιτόρος (του μαγαζιού που πήγε ο υπουργός ΑΒΡΑΑΜ με το ΧΑΤΖΗ – βουλευτή Αιγίνης και του οποιου ιδιοκτήτης ήταν γνωστός του ΧΑΤΖΗ επίσης απ’ την Αίγινα), ο σερβιτόρος λοιπόν αυτός είπε μπροστά στο βελουχιώτη πως, αρνήθηκε πως του ανέφερε το περιστατικό. Ο Βελουχιώτης τότε του ανέφερε κάποια πράγματα και ο σερβιτόρος έμεινε απολιθωμένος…

    Τώρα που ο σερβιτόρος είπε ψέμματα έμεινε στη δουλειά του και μπορεί να πήρε και καμιά αύξηση… Λάθος εκείνη η εποχή ήταν αθώα…

    2. είπες:

    «…και ο Κλάρας παραπέμφθηκε για ψευδορκία σε τακτική δικάσιμο, όπου φαίνεται πως καταδικάστηκε, αν κρίνουμε από το ότι το ποινικό του μητρώο, το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο (εγώ το βρήκα εδώ: http://laosb3.blogspot.com/2011/10/blog-post_23.html»

    Όμως στο ίδιο φύλο 10/9/31 και άρθρο λέει πως στο ποινικό του μητρώο είχε ήδη αναγραφεί απ’ την ειδική ασφάλεια κατηγορια παραποιήσεως και μάλιστα αυτό αναφέρθηκε και στο δικαστήριο προφανώς για να μειωθεί η ισχύς των λεγομένων του βελουχιωτη. Στο ποινικό μητρώο επισης δεν φαίνεται πότε ακριβώς το 1931 κατηγορήθηκε για παραποίηση-ψευδορκία.

    Ο άρης καταφέρονταν εναντια στην ηθική των υπουργών γιατί οι υπουργοί καταφέρονταν ενάντια στην ηθικη των κομμουνιστών για την οικογένεια τη θρησκεία κλπ. Ρίξτε μια ματιά σε ενυπόγραφα κείμενα του Άρη και μαλιστα στις 9/9/31: Καθεστώς λωποδυτών είστε εσείς… Το άρθρο περιγράφει πως και γιατί ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ οργανώθηκε στο ΚΚΕ.

    http://www.nlg.gr/digitalnewspapers/ns/pdfwin_ftr.asp?c=65&pageid=-1&id=13480&s=0&STEMTYPE=0&STEM_WORD_PHONETIC_IDS=&CropPDF=0

    Τέλος οι αρθρογράφοι του ριζοσπάστη εκείνης της περιόδου των δύο σελίδων δεν ήταν και πολλοί… Ο τρόπος γραφής πάντως θυμίζει Βελουχιώτη. Απλά όλη η εφημερίδα ανέλαβε την ευθύνη.

  34. #38
    Δεν είμαι βέβαιος ότι αναφέρεσαι σε μένα, αλλά δεν βρίσκω κανένα σχετικό σχόλιο. Αν μπορέσεις, μετέφερε το εδώ.

  35. Μ’αυτό που έγραψα πριν υποστηρίζω -όπως και ο Πάνος- ότι ακόμα και αν στην εποχή εκείνη το να είσαι ομοφυλόφιλος ήταν κατάπτυστο, σήμερα δεν είναι.Δεν αμφιβάλω πως ελεεινοί γκεμπελίσκοι χρησιμοποιούν αυτή τη φήμη για να διαβάλουν μια σπουδαία μορφή στους καθυστερημένους οπαδούς τους, δεν σημαίνει όμως ότι κι εμείς θα κάνουμε σαν μάτσο οπαδοί ομάδας που μας έθιξαν τον ανδρισμό του ήρωα.Έναν καπιταλιστή υπουργό μπορούμε δηλ. να τον ξεκατινιάζουμε ως μπινέ, ενώ έναν κομμουνιστή ήρωα πρέπει οπωσδήποτε να τον αγιοποιούμε; Τότε πραγματικά δεν διαφέρουμε σε τίποτα από τους άλλους.Μακάρι να αποδειχτεί πως ήταν γκέι.Η επαναστατική του φυσιογνωμία θα γίνει πληρέστερη.

  36. @39
    Οχι, δεν αναφερόμου σε σένα στο #38.
    Ομως για τι ακριβώς ζητάς τη γνώμη των σχολιαστών στο #37 και αναρωτιέσαι αν ήταν αλήθεια ή ψέμα;;; Για τη διαδήλωση του 1943 εναντίον της βουλγαρικής κατοχής στη Μακεδονία;;;

  37. @40

    Δηλαδή οι ακροδεξιοί οπαδοί είναι καθυστερημένοι. Με τον όρο καθυστερημένους εγώ αποκαλώ και άλλους που δεν ψηφίζουν ακροδεξιούς σχηματισμούς… Όποιος δεν βλέπει πως υπάρχουν αγωνιστές και με μυαλό και στην αντίπερα – ακροδεξιά όχθη μάλλον εθελοτυφλεί. Επίσης θεωρώ μεγάλο λάθος να μπει τοίχος στην επικοινωνία κάθε είδους (δικτυακή και άλλη) με αυτούς τους οπαδούς. Ο Χριστός κάποτε κατηγορήθηκε γιατί μιλούσε και συγχωρούσε πουτάνες, ή και άλλους «καθυστερημένους»… Εξυπηρετούμε την ανάπτυξη βίας κατ’ αυτόν τον τρόπο αναμεταξύ μας. Κάτι που θέλει το σύστημα των κεφαλαιοκρατών και ίσως και οι ξεπουλημένοι αρχηγοί απ’ όλες τις πλευρές (Εσείς πιστεύετε μόνο οι ακροδεξιοί είναι ξεπουλημένοι, για τους δικούς μας όλα είναι καλά?). Και μάλιστα στη συντριπτική πλειοψηφία ταξικά ανήκουμε στο ίδιο στρατόπεδο… Δηλαδή πρέπει πρώτα να πάρουν το 43.9% που πήρε ο Χίτλερ να γίνουν αυτά που πρόκειται να γίνουν κατ εντολή των αρχηγών τους, και μετά να αλλάξουν μυαλά αυτοί οι «καθυστερημένοι» οπαδοί?

    Επίσης έγραψες στο σχόλιο 40 πως ξεκατινιάζουμε έναν δεξιό υπουργό ότι ήταν μπινές. Δεν γίνεται αυτό, ούτε τώρα ούτε το ’31 έκανε αυτό ο Ρ και ο Κλάρας και οι άλλοι αρθρογράφοι του Ρ. Όπως θα δεις στις εφημερίδες, αυτό που και τότε έγινε ήταν το ξεμπρόστιασμα των ηθικών υποκειμένων της αστικής προπαγάνδας: «Οι κομμουνιστές οι αντίχριστοι, αυτοί που θα διαλύσουν την οικογένεια κλπ»… Αυτοί λοιπόν που θεωρούνταν χριστιανοί και ηθικοί, τελικά έκαναν αυτά που έκαναν…

    Επίσης είπες μακάρι να αποδειχθεί πως ήταν γκέι για να γίνει πληρέστερη η επαναστατική του φυσιογνωμία…
    1. Ε τι να πω για το μυαλό ενός προοδευτικούλη… Η επαναστατική φυσιογνωμία εξαρτάται από το φύλο? Μία λέτε πως δεν εξαρτάται και τώρα εσύ λές πως όσο πιο γκει τόσο και πιο επαναστάτης!!!!!!!!!! Δεν πατε καλά ρεεεεε!!!!
    2. Εσύ λές δηλαδή πως όλα αυτά τα επιχειρήματα που αναφέρονται στο ποστ και απατώνται στα σχόλια, δεν είναι σαθρά και απλές βρωμιές… Δηλαδή ο ΑΡΗΣ ήταν ενεργητικός ή παθητικός? Εσύ προφανώς τον θές παθητικό γιατί έτσι θα είναι πιο επαναστάτης…. Ξύπνα ρε μη καθυστερημένε – προοδευτικέ!

    Εν κατακλείδι:
    Απ’ τη σαθρότητα των επιχειρημάτων αποδεικνύεται πως πρόκειται για βρώμικο πόλεμο ενάντια στο Βελουχιώτη… Το θέμα με τον Αβρααμ δείχνει το πως ξεκίνησε αυτός ο βρώμικος πόλεμος. Και το θέμα με τον Αβρααμ είναι πιο αληθινό απ’ του Βελουχιώτη και ξεκίνησε επειδή το αστικό συνάφι του, προσπαθούσε να χτυπήσει τους τότε αδιάφθορους κομμουνιστές με τα ζητήματα της χριστιανικής ηθικής και της οικογένειας…

    Θεόδωρος Κολοκοτρώνης – Αρης Βελουχιώτης
    Θ.Κ.Α.Β.

    υ.γ.

    @ Τέλος Χαρτοσήμου: Ο ίδιος είμαι.

  38. Οκ,για τα περί Αβραάμ έχεις δίκιο.Όσο πιο πολύ διαβάζω, τόσο πιο πολύ πείθομαι για τα κίνητρα του Ρ, όσο και του Ασύρματου.Όσο για τους «καθυστερημένους», εννοώ ως τέτοιους, όσους χρειάζονται μια φήμη περί ομοφυλοφιλίας ενός ιστορικού προσώπου για να διαστρεβλώσουν τα πολιτικά και επαναστατικά του χαρακτηριστικά.Υπ’αυτήν την έννοια είπα μακάρι να ήταν γκέι.Θα σου ήταν πιο δύσκολο να πιστέψεις σ’αυτόν,γιατί θες τους ήρωες παραδοσιακούς, τίγκα στην τεστοστερόνη.Σ’αυτό-στην ομοφοβία, η οποία ως γνωστόν είναι κρυπτοομοφυλοφιλία-δεξιοί και αριστεροί «αγωνιστές» σαν και του λόγου σου, ίδιοι μου φαίνονται.Οπότε για τι επανάσταση μιλάμε;Για μιαν επανάσταση που θεωρεί ακόμα την ομοφυλοφιλία λόγο για να κατηγορήσεις κάποιον;Είμαι σίγουρος πως ένας Άρης της δικής μας εποχής θα έσπευδε να δηλώσει ομοφυλόφιλος για να ξεσκαρτάρονται «επαναστάτες» σαν κι εσένα.

  39. Αγαπητέ/ή ΘΚΑΒ, πολύ μας προβληματίζεις.
    Από τη μια ζητάς επίμονα από όλους τους συνομιλητές σου (που είναι της άποψης ότι δεν έχει σημασία να ήταν ο Αρης ομοφυλόφιλος ή όχι) να σου που αν θεωρούν τον Αρη παθητικό ή ενεργητικό. Μα για ποιο λόγο επιμένεις τόσο πολύ, και ποια θα ήταν η διαφορά, ειδικά όταν σου λένε, πρώτον ότι δεν έχει σημασία αν ήταν ή όχι διότι η φυσιογνωμία του καθορίζεται από άλλα χαρακτηριστικά, και δεύτερον ότι, υποθετικά, αν ζούσε στο σήμερα, η φυσιογνωμία του θα ήταν απείρως πιο επαναστατική αν δήλωνε γκέι.
    Οι ακροδεξιοί, κάποιους από τους οποίους εκτιμάς πολύ διότι έχουν πολύ μυαλό, δεν κολλάνε σε τέτοια πράγματα. Ούτως ή άλλως θα τον έβγαζαν γκέι τον Αρη (όπως και έγινε άλλωστε), απλά χρησιμοποιούν αυτήν την «κατηγορία», με κοινωνικούς όρους της δεκαετίας του 1930 και του 1940, για να πλήξουν την εικόνα του. Κι εσύ παίζεις το παιχνίδι τους, και συμβάλλεις στην εκ δεξιών «αποκαθήλωσή» του, με αυτή σου τη σχολαστικότητα.
    Αν δηλαδή μάθαινες από έγκυρη πηγή ότι ο Αρης όντως ήταν γκέι,
    θα τον μισούσες αυτόματα;;; (όπως φαίνεται ότι μισείς τους ομοφυλόφιλους -συγγνώμη αν κάνω λάθος).

  40. Πέφτετε στην παγίδα πως το ΣΗΜΕΡΑ ανάμεσα στα άλλα φαίνεται να είναι και η εποχή περάσματος από την ομοφοβία στην μη ομοφοβία, και ετσι αγνοείτε κάτι πιο διαχρονικό και σημαντικό. Επίσης όμως ξεχνάτε πως το ΣΗΜΕΡΑ είναι και η εποχή των ΔΙΚΤΥΩΝ και της ταχύτατης διάδοσης πληροφορίας.

    Διάβαζα το αρθρο σας για τον Ζαχαριάδη και το βιογραφικό του… Έλεγε σε πολλά σημεία ο ίδιος πως κάποιοι τον διέβαλλαν ή πως κάποιοι διέβαλλαν κάποιους άλλους… Είδατε πόσο εύκολα αλήθεια μπορουν κάποιοι να διεξαγάγουν βρωμικους πολέμους, να γίνουν γκαιμπελίσκοι οι ίδιοι αυτοί που μάλιστα θεωρητικά ήταν ενάντια στον γκαίμπελς, και να διαβάλλουν κάποιους ακόμα και συντρόφους τους!!!! Φανταστείτε τι μπορεί να γίνεται στο χώρο εργασίας και μάλιστα σε περιόδους ανεργίας… Και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό… (όχι μόνο ατομικές)

    Το ζήτημα της αλήθειας και της διασποράς του ψεύδους είναι πιο πάνω απ’ το ζήτημα της ομοφοβίας. Και αυτό είναι το πρωτεύων στην περίπτωση του πολέμου ενάντια στο Βελουχιώτη και ενάντια σε κάθε άνθρωπο που έχει κάτι εξαίρετο ή πρωτότυπο να επιδείξει…

    Πρέπει να σταματήσουμε να πατάμε όλες τις παγίδες που ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΙΩΝΙΖΟΥΝ ως μέσο διεξαγωγής πολέμου τον γκαιμπελισμό και τη ΔΙΑΒΟΛΗ – διασπορά ψευτιών ώστε να εξοντωθούν ειρηνικά, πνευματικά και ψυχολογικά, οι εν θανάτω και εν ζωή εχθροί των γκαιμπελίσκων! Πολύ περισσότερο σήμερα ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ που η πληροφορία (αληθινή ή ψεύτικη) διακινείται τόσο γρήγορα και ελεύθερα!

    ΠΟΛΕΜΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΚΑΙΜΠΕΛΙΣΚΟ!

    Πάνω απ’ όλα Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ!

    forevolution

    http://forevolutionsite.blogspot.com/

  41. Στο άρθρο αυτό για τον πόλεμο ενάντια στον Βελουχιώτη εμφανίζονται δύο τύποι ατόμων:

    Ο τύπος του διαβολέα ανθρώπων και καταστάσεων και ο τύπος που απεχθάνεται τους ομοφιλόφυλους.

    Επίσης απ’ το άρθρο αυτό και τα σχόλια ορισμένων τελικά αποκαλύφθηκε η αλήθεια αλλά και κάτι ακόμα: Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους διαβολείς σήμερα την εποχή των επικοινωνιών. Λοιπόν χάρη στην επιμονή και τη σχολαστικότητα ορισμένων γκρεμίζονται τα παραμύθια, και βγάζουμε και συμπεράσματα πρακτικά. (Όποιος όμως δεν το έψαχνε πολύ και έμενε απλά πίσω απ’ το «δεν είναι κακό κάποιος να είναι ομοφυλόφιλος» τι θα πρόσφερε τελικά?)

    Επίσης στο άρθρο εμφανίστηκε στην περιοχή των σχολίων και ένας άλλος χαρακτήρας ο προοδευτικούλης-επαναστατούλης, που δεν βλέπει τον οχετό παραλογισμών και τη διαβολή γιατί δεν είναι και διαβολή να σε λενε ομοφυλόφιλο ακόμα και αν δεν είσαι… Και αποκλύφθηκε η τρικυμία εν τω κρανίω που επικρατεί στο μυαλό του αφού απ’ τη μια λέει πως δεν έχει σημασία το φύλο στην επαναστατικότητα, απ’ την άλλη θα ήθελε για να ήταν πιο πληρέστερη η επαναστατικότητα του βελουχιώτη αυτός να ήταν ομοφυλόφιλος!. Επίσης οι προοδευτικούληδες θεωρούν πως ένας σημερινός επαναστάτης πρέπει να λέει πως είναι ομοφυλόφιλος ακόμα και αν δεν είναι!!!. Αλήθεια μήπως για να μπει κάποιος στην οργάνωσή σας πρέπει πρώτα να παραδεχτεί πως είναι ομοφυλόφιλος και ας μην είναι? Μήπως είστε η άλλη όψη των φασιστών τελικά? Ή απλά οι προοδευτικούληδες-επαναστατούληδες φλερτάρουν με τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας?

    Δεν το έχετε καταλάβει εγώ είμαι παθιασμένος ενάντια στην ψευτιά και τους ψευτοεπαναστάτες που περιορίζουν την επανάσταση σε καταστάσεις όπως αποδοχή των ομοφυλόφιλων! Και με την ενασχόλησή μου κοίτα τι λαυράκια βγήκαν…

    Υ.Γ.: @Τελος Χαρτοσήμου

    Θα σε δείρω… Εκτός του ότι δεν καταλαβαίνεις πως δεν σε παίρνει να κάνεις υπαινιγμούς με τις αρσενικές-θηλυκές καταλήξεις είσαι και απρόσεχτος/ο… Δεν είδες την αντιστοίχιση των αρχικών μου παραπάνω? Έτσι είστε όλοι? Απρόσεχτα Ουδετερεόφυλα-οι-ες «μακεδόνισσες»? Ή μήπως επειδή είστε εσείς υπερήφανες επαναστατούλες λέτε πως έτσι πρέπει να είναι όλος ο κόσμος…

  42. Αναδημοσιεύσεις

    Πότε και από ποιους διακινήθηκε για πρώτη φορά η φήμη πως ο Αρης Βελουχιώτης ήταν ομοφυλόφιλος
    http://www.kar.org.gr/?p=28182

  43. Ο λοχαγός Nat Barker, μέλος της βρετανικής αποστολής στην Ελλάδα και με συμμετοχή στην καταστροφή της γέφυρας του Γοργοροποτάμου, γνώρισε προσωπικά τον Βελουχιώτη. Έγραψε μία έκθεση για τον αρχικαπετάνιο του ΕΛΑΣ στην οποία αναφέρει. «Είναι γενναίος και, σε ήρεμη συζήτηση, πολύ συμπαθής. Όμως, όπως παραδέχθηκε σ’εμένα, είναι ομοφυλόφιλος (έχει πάντοτε κοντά του ένα μικρό αγόρι που κρατάει τα χαρτιά του και είναι ο υπασπιστής του) και αναμφίβολα είναι σαδιστής».

    ‘Ομως, έχοντας υπόψιν πως ο Βελουχιώτης ήταν ιδιαίτερα μυστικοπαθής και εξαιρετικά καχύποπτος απέναντι στους Βρετανούς είναι σχεδόν απίθανο να εξομολογήθηκε κάτι τέτοιο για το άτομό του.

    Η έκθεση αυτή έγινε γνωστή το 2005 όταν αποχαρακτηρίστηκε ο σχετικός φάκελος από τα βρετανικά αρχεία σχετικά με την δράση του Βελουχιώτη. Δεν είναι γνωστό ποια χρονολογία έγραψε ο Barker την έκθεση αυτή, όμως ξέρουμε ότι Βρετανοί προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία ώστε να κατηγορήσουν τον Βελουχιώτη ως εγκληματία πολέμου μετά την απελευθέρωση. Άρα γράφτηκε πριν το 1945 και βέβαια πριν τον θάνατο του Βελουχιώτη.

    Επομένως, η αναφορά ότι ο Βελουχιώτης «είναι ομοφυλόφιλος» έγινε πριν τον Ιούνιο του 1945, όμως η πρώτη δημοσία αναφορά πρέπει να είναι από το δημοσίευμα του Ασύρματου.

    Τα παραπάνω υπάρχουν στο άρθρο του Πέτρου Στ. Μακρή-Στάϊκου O απόρρητος φάκελλος του Άρη Βελουχιώτη στα Βρετανικά Αρχεία http://greg61.gr/blog/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1/%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84-%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CF%81%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%8A%CE%BA%CE%BF%CF%85/o-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B7%CF%84%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%AC%CE%BA%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%AC%CF%81%CE%B7-%CE%B2%CE%B5%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%87%CE%B9%CF%8E%CF%84/

    και στο άρθρο του Παναγιώτη Δημητράκη «Ένα πανέξυπνο συμπαθές κάθαρμα…» περιοδικό Ιστορία του Εθνους τευχος 9, Ιούνιος 2005, εφημ. ΕΘΝΟΣ σελ. 45

  44. Το κείμενο του Hamson (we fell among Greeks) δεν έχει κανέναν απολύτως ειρμό. Είναι τόσο ασυνάρτητο που δεν καταλαβαίνεις τι θέλει να πει.

  45. Σημείωση: και να ήταν ομοφυλόφιλος ο Άρης, αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Ήταν ηγετική μορφή της αντίστασης. Ωστόσο οι Βρετανοί με τα άρθρα και τις αναφορές τους κάνανε αυτό που ξέρανε καλύτερα: λασπολογία. Τότε η ομοφυλοφιλία θεωρείτο μεγάλο αμάρτημα, άσχετο αν οι περισσότεροι βρετανοί διανοούμενοι ήταν ομοφυλόφιλοι. Θα μου πεις, και τώρα οι χρυσαυγίτες υβριστικά χρησιμοποιούνε τον όρο. Το ζητούμενο είναι ότι, ομοφυλόφιλος ή μη, ο Άρης πρόσφερε πολλά.

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)