Δύο φωτογραφίες, Θεσσαλονίκη, 1947 – Η στιγμή της εκτέλεσης αριστερών καταδικασθέντων εις θάνατον

Χωρίς πολλά λόγια (δεν χρειάζονται), παρουσιάζουμε δύο φωτογραφίες τραβηγμένες ένα πρωινό του 1947 στη Θεσσαλονίκη, στο Γεντί-Κουλέ, πίσω από τις Φυλακές Επταπυργίου, στον «συνήθη τόπο εκτελέσεων», στα πλαίσια της εφαρμογής του Γ’ Ψηφίσματος, προφανώς.

Προετοιμασία. Οι καταδικασθέντες. Το εκτελεστικό απόσπασμα από κληρωτούς φαντάρους.
Προετοιμασία. Οι καταδικασθέντες. Το εκτελεστικό απόσπασμα από κληρωτούς φαντάρους.

 

Πολύ σπάνια ο φωτογραφικός φακός συλλαμβάνει την στιγμή των πυροβολισμών.

Η στιγμή της εκτέλεσης. Θεσσαλονίκη, 1947, Γεντί Κουλέ Επταπύργιο: Εκτέλεση αριστερών. Η στιγμή των πυροβολισμών.
Η στιγμή της εκτέλεσης. Θεσσαλονίκη, 1947, Γεντί Κουλέ Επταπύργιο: Εκτέλεση αριστερών. Η στιγμή των πυροβολισμών.

 

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

 


 

Δείτε επίσης παλαιότερα άρθρα με συγκλονιστικές φωτογραφίες και φιλμ

# Αγνωστο σπάνιο φιλμ από τις μέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, Οκτώβριος 1944

Αγνωστο σπάνιο φιλμ από τις μέρες της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς, Οκτώβριος 1944

# Σπάνιες φωτογραφίες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική Κατοχή, 30 Οκτωβρίου 1944

Σπάνιες φωτογραφίες από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τη ναζιστική Κατοχή, 30 Οκτωβρίου 1944

# Οι κινηματογραφιστές του ΕΛΑΣ – Ολα τα φιλμ-ντοκουμέντα

Οι κινηματογραφιστές του ΕΛΑΣ – Ολα τα φιλμ-ντοκουμέντα

# Μετά 69 χρόνια, η μοναδική ανφάς χαμένη φωτογραφία με το κομμένο κεφάλι του Αρη Βελουχιώτη από τον φανοστάτη της πλατείας στα Τρίκαλα + Βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/02/17/

# 1976-2000 – Συλλογή φωτογραφιών από 25 χρόνια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και με τους «αγανακτισμένους πολίτες»

1976-2000 – Συλλογή φωτογραφιών από 25 χρόνια διαδηλώσεων και συγκρούσεων με τα ΜΑΤ και με τους «αγανακτισμένους πολίτες»

# Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για «την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» στον Εμφύλιο!

Τελικά υπάρχουν δύο ταινίες για «την αλήθεια για τα παιδιά της Ελλάδας» στον Εμφύλιο!

# Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού

Αρχειακό υλικό – Αιχμάλωτοι του ΔΣΕ σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Εθνικού Στρατού

# Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, Ιωάννινα, 25 Μαρτίου 1944, όλη η σειρά των 19 φωτογραφιών

Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, Ιωάννινα, 25 Μαρτίου 1944, όλη η σειρά των 19 φωτογραφιών

# Ντοκιμαντέρ – Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς τον Οκτώβριο του 1944

Ντοκιμαντέρ – Η άγνωστη εξέγερση των Ελλήνων Εβραίων στο Αουσβιτς τον Οκτώβριο του 1944

# Οι δωσίλογοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης – 1942: «Αρκετά εβραϊκά όντα έμειναν στον τόπο» – 1943: «Αι ελληνικαί γεννεαί θα εορτάσουν όταν αποκαθαρθή η γάγγραινα με τους κίτρινους αστέρας» (Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, το «Μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942)

Οι δωσίλογοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης – 1942: «Αρκετά εβραϊκά όντα έμειναν στον τόπο» – 1943: «Αι ελληνικαί γεννεαί θα εορτάσουν όταν αποκαθαρθή η γάγγραινα με τους κίτρινους αστέρας» (Από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Ελλάδας, το «Μαύρο Σάββατο» της 11ης Ιουλίου 1942)

# Μιχάλης Νικολινάκος – Ο σεμνός ζεν πρεμιέ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το μπλόκο της Κοκκινιάς στη μεγάλη οθόνη

Μιχάλης Νικολινάκος – Ο σεμνός ζεν πρεμιέ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, από το μπλόκο της Κοκκινιάς στη μεγάλη οθόνη

# Κουίζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων

Κουίζ με δέκα άγνωστες σπάνιες φωτογραφίες – Δίνοντας εικόνα στα άγνωστα πρόσωπα γνωστών ιστορικών προσωπικοτήτων

# Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ – Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς

Ενα χαμένο άγνωστο φιλμ – Πρόσφυγες του 1922, Σμύρνη, Αθήνα, Πειραιάς

# Μια συγκλονιστική (αντιπολεμική) φωτογραφία που αξίζει εκατομμύρια λέξεις

Μια συγκλονιστική (αντιπολεμική) φωτογραφία που αξίζει εκατομμύρια λέξεις

# Μικρό καλοκαιρινό κουίζ – Ποιοι είναι οι δύο 14χρονοι;;;

Μικρό καλοκαιρινό κουίζ – Ποιοι είναι οι δύο 14χρονοι;;;

# Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

 

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Εκτελέσεις και απαγχονισμοί από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ορισμένες φωτογραφίες ενδέχεται να μην προέρχονται από την Ελλάδα. Για περιγραφές και χρονολογίες, κάντε κλικ, θα βοηθήσουν οι τίτλοι των αρχείων (όχι επιμελημένες λεζάντες, λόγω έλλειψης χρόνου κυρίως, αλλά το νόημα βγαίνει).

 

20 σκέψεις σχετικά με το “Δύο φωτογραφίες, Θεσσαλονίκη, 1947 – Η στιγμή της εκτέλεσης αριστερών καταδικασθέντων εις θάνατον

  1. Γνωρίζετε ποια είναι η πηγή των φωτογραφιών; -Εννοώ, προέρχονται από κάποιον φωτορεπόρτερ-δημοσιογράφο ή από κάποιον άλλον; Υπάρχει περίπτωση οι κρατικές αρχές να τραβούσαν φωτογραφίες;

  2. συγνώμη αλλα το 47 δεν υπήρχαν αριστεροι μονο κομμουνιστες. Ουτε καν ΕΔΑ υπηρχε. Ελληνες Σοσιαλδημοκρατες τι τσοκαρα …

  3. @3
    Επίσημα, δεν γνωρίζουμε, αλλά πρέπει να ήταν συνήθως οι φωτορεπόρτερ των εφημερίδων, που μετά έδιναν φωτογραφίες στις κρατικές υπηρεσίες. Ετσι έχουμε ακούσει, από προφορικές μαρτυρίες. Κάτι παρόμοιο είχε πει και σε μια συνέντευξή του ο Γιάννης Κυριακίδης («η αρκούδα»).

  4. καλησπέρα…

    πραγματικά συγκλονιστικές φωτογραφίες… που ανατυπώνουν γλαφυρά το κλίμα… στο βλέμμα των υποψήφιων προς εκτέλεση, πρόδηλη η παραίτηση… στο βλέμμα των κληρωτών ο φόβος… και τα δυό νερό στο μύλο που έφερε την ελλάδα ως τα σήμερα… και σε λίγο καθώς είμαστε καταδικασμένοι να ξαναζήσουμε τέτοια αφού δεν τα αποκωδικοποιήσαμε κάνοντας η κάθε πλευρά την αυτοκριτική της… που θα είναι απλά η τελευταία πράξη πριν την οριστική μας εξαφάνιση…

  5. Είναι από την τρίτη και τελευταία φουρνιά εκτελεσθέντων αγωνιστών της «Στενής Αυτοάμυνας».
    Έγινε στις 23 Οκτωβρίου 1947, στις 6:50 το πρωί και αν έχεις δει και τις υπόλοιπες φωτογραφίες θα ξέρεις ότι υπήρε και μία γυναίκα στους εκτελεσθέντες. Το όνομα αυτής Ευθυμία Πατσιά δίπλα από το επικό ονοματεπώνυμο Ακίνδυνος Αλβανός.


    Δευτερεύουσα πηγή: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=776687

  6. Ναι, το ξέρουμε αυτό, τουλάχιστον για τη δεύτερη φωτογραφία. Υπάρχει η φωτογραφία αυτή στο βιβλίο του Τάσου Κατσαρού, στη σελίδα 172 της νέας έκδοσης του βιβλίου ή στη σελίδα 160 της παλιάς έκδοσης, και είναι παρμένη από πρωτοσέλιδο της Μακεδονίας, 24/10/1947.
    Δεν μπορέσαμε όμως να ταυτοποιήσουμε τους δύο μελλοθάνατους της πρώτης φωτογραφίας, ούτε από το βιβλίο του Κατσαρού, ούτε από τα βιβλία του Γεωργίου Μόδη για τη «δίκη της ΟΠΛΑ», ούτε σε όσες εφημερίδες μπορέσαμε να βρούμε.
    Εχουμε μια πληροφορία, πως οι δύο μελλοθάνατοι της πρώτης φωτογραφίας είναι από την εκτέλεση των Σαπρανίδη και Καλέμου, το 1946, αλλά μέχρι να καταλήξουμε με βεβαιότητα αφήνουμε το θέμα ανοιχτό.

  7. Ας μην το κάνουμε θέμα αλλά όπως ήταν η ανάρτηση θεώρησα ότι «…δύο φωτογραφίες τραβηγμένες ένα πρωινό του 1947…» και «Η συνέχεια.» αφορούσαν το ίδιο και το αυτό γεγονός. Άλλωστε οι δύο που φαίνονται «καθαρά» (τηρουμενων των αναλογιών) μου φάνηκαν σαν τους ‘Θεόδωρος και Γεώργιος Βοναπάρτης. Πατέρας και γιος.» της δευτερεύουσας πηγής: https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=776687
    Είχα επίσης την εντύπωση ότι ήταν μαζική(sic) εκτέλεση και στις δύο φώτο γιατί η λεπτομέρεια της πρώτης φωτογραφίας στο δεξιό κεντρικό σημείο δείχνει ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. «Αλλά μπρατσέτα» στρατιώτες πηγαίνουν πολλούς κομμουνιστές «για να πάρουν αέρα».

    Η εκτέλεση των Σαπρανίδη και Καλέμου είχε μονάχα ΔΥΟ πρωτ-αγωνιστές και αν υπάρχει ανάγνωση της πρώτης φωτογραφίας με τέτοιο νούμερο μπορεί να ειπωθεί εφόσον οι μαρτυρίες μιλούν για ψηλό και κοντό(; )

    Προσωπικά, επειδή πολλές φωτογραφίες της ΟΠΛΑ Θεσ/νικης έχω δει που με είχαν εντυπωσιάσει γιατί ανακάλυπτα πολλούς Έλληνες Fortino Samano που πήγαιναν στο απόσπασμα, θεωρώ ότι και η πρώτη (ακυκλοφόρητη στο internet; ) είναι από εκεί.

  8. Ναι, έχεις δίκιο. Στην αρχή νομίζαμε οι φωτογραφίες είναι από το ίδιο περιστατικό, γιατί τις βρήκαμε μαζί. Μετά που ταυτοποιήσαμε την δεύτερη, πως ήτανε από τις 23/10/1947 και την Στενή Αυτοάμυνα, αμελήσαμε να αλλάξουμε το άρθρο.
    Πάντως, μια που είπες για τον Fortino Samano, αν δεις το πρωτοσέλιδο της Μακεδονίας, λέει πάνω-πάνω για τον Σαπρανίδη «ο Σαπρανίδης ζητεί τσιγάρο».
    Για την πρώτη φωτογραφία, κι εμείς αυτή την εντύπωση έχουμε, ότι δεν είχε κυκλοφορήσει προηγουμενως.

  9. ελληνες σκοτωνουν ελληνες…μερος της νεωτερης ελληνικης ιστοριας …

  10. Απηυδήσαμε πια.
    Να κάνουν έναν κόπο, μισή γραμμή, να γράψουν από που βρήκανε το υλικό, όπως κάνουν όλοι οι σοβαροί άνθρωποι, -μπα, ψιλά γράμματα, δεν ασχολούνται με τέτοιες λεπτομέρειες. Και όταν το κάνουν αυτά εμπορικά ΜΜΕ ή άθλια μπλογκ, λες «εντάξει, μ’ αυτούς δεν μπορείς να βγάλεις άκρη», αλλά να το κάνουν και οι άλλοι, οι «σοβαροί», -ρε παιδί μου, απογοητεύεσαι, δεν είναι σωστό. Εμείς μαλάκες είμαστε που φροντίζουμε πάντα να παραθέτουμε όλες τις λεπτομέρειες από τις πηγές που έτυχε να χρησιμοποιήσουμε. Δεν είναι κτήμα μας, αυτή είναι η λογική -είναι κτήμα όλου του κόσμου, αλλά όποιος κουράστηκε για να φτιάξει κάτι, ε, πως θα γίνει τώρα, πρέπει σαν ελάχιστο σεβασμό στον κόπο του να το θυμόμαστε και να το λέμε αυτό.

    Lenin Reloaded: Δίκη της ΟΠΛΑ, Θεσσαλονίκη, 1947: Απολογία Αλβανού Ακίνδυνου
    http://leninreloaded.blogspot.gr/2013/10/1947.html

    KKEpedia: Δίκη της ΟΠΛΑ, Θεσσαλονίκη, 1947: Απολογία Αλβανού Ακίνδυνου
    http://kkepedia.blogspot.gr/2013/10/1947.html

  11. Στην πρωτη φωτωγραφια διπλα απο τον Γεωργιο Βοναπαρτη ειναι ο Νικολαος Τομπουλιδης. σωφερ χρησημοποιηθηκε ως οδηγος της οργανωσης.

  12. Σωστά είπε ο Σίμος από δεξιά είναι ο Ν.Τομπουλίδης ο μοιραίος οδηγός της επίθεσης στο λεωφορείο της αεροπορίας και ο άλλος ο Γ.βοναπάρτης που στην αυλή του σπιτιού του είχαν βρεθεί πιστόλια.Όπως μπορεί κανείς να διακρίνει απ’τη φωτογραφία οι κρατούμενοι βγαίνουν απ’το Γεντί Κουλέ.Ανάμεσα στο Βοναπάρτη και το στρατιώτη φαίνεται λίγο ο μαγαλόσωμος Διονύσιος Κοιλιαρίδης απ’το Κορδελιό ενώ τους από πίσω δεν μπορώ νατους διακρίνω.Ενώ στη δεύτερη φωτογραφία πρώτη δεξιά με τα μαύρα είναι η Ευθυμία Πατσιά που ήταν δεμένη με τον καθηγητή Τηλέμαχο Βασδέκη που δεν φαίνεται στη φωτογραφία ενώ απ’τρεις που είναι ακόμα όρθιοι διακρίνω τον δεύτερο που είναι ο Ιάκωβος Κουνοπίδης για απόκρυψη οπλισμού και ο τρίτος είναι πάλι ο ομαδάρχης Κορδελιου Κοιλιαρίδης

  13. Είδα τώρα ένα σχόλιο στο xyz contagion όπου παραπονιούνται ότι δεν έβαλα πηγή για τις δύο φωτογραφίες από τις εκτελέσεις.

    Έχουν δίκαιο που παραπονιούνται. Επειδή χρησιμοποιώ το google images δεν μπαίνω στα σάιτ τα ίδια αλλά κατευθείαν στις φωτογραφίες.

    Απολογούμαι για την παράλειψη, η πηγή είναι: https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/06/27/dyo-fotografies-thessaloniki-1947-ektelesi/

    http://leninreloaded.blogspot.com/2013/10/1947.html?showComment=1383007835793#c5925864900435155493

  14. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΔΑ ΑΥΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΜΠΟΥΛΙΔΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΟΔΗΓΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕ ΞΕΡΩ ΤΙ ΝΑ ΑΙΣΘΑΝΘΩ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΟΜΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ.

  15. Παππούς σου ήταν;;;

    Ηταν ο οδηγός του ταξί στην επίθεση εναντίον του λεωφορείου της Αεροπορίας, σωστά;;

    Σ’ αυτό το βιβλίο,
    Γεώργιος Μόδης, Τέσσαρες δίκες στη Θεσσαλονίκη (ΟΠΛΑ, ΜΛΑ, Οικονομική διαχείριση, Υπόθεση Πολκ, αυτοέκδοση, 1959

    https://archive.today/TpGXI

    στις σελίδες 5-7 και μετά, γράφει αρκετά για τον παππού σου 🙂

  16. Αναδημοσιεύσεις:

    Δύο φωτογραφίες, Θεσσαλονίκη, 1947 – Η στιγμή της εκτέλεσης αριστερών καταδικασθέντων εις θάνατον « ΝΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΤΡΟ ΦΕΛΛΟΥ
    https://underinformation.wordpress.com/2012/06/27/%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%B8%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-1947-%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%B9/

    KOKKINOΣ ΦΑΚΕΛΟΣ: Σπάνιο φωτογραφικό ντοκουμέντο – Εκτέλεση στο Γεντί Κουλέ
    http://kokkinosfakelos.blogspot.gr/2015/12/blog-post_45.html

    Δύο φωτογραφίες, Θεσσαλονίκη, 1947 – Η στιγμή της εκτέλεσης αριστερών καταδικασθέντων εις θάνατον ~ ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΙΟΥΣ Iστολόγιο για τις Βόρειες Σποράδες
    http://skopelos-news.blogspot.dk/2015/12/1947.html

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)