Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949

[Πρωθυστερόγραφο: Υπενθυμίζουμε την ‘Πολιτική Αναδημοσιεύσεων‘, την οποία, παρακαλούμε διαβάστε την, σε περίπτωση αντιγραφής του άρθρου –ευχαριστούμε. Φυσικά, αναδημοσιεύσεις και reblog, με αναφορά στην πηγή, είναι πάντα ευπρόσδεκτες].

Πρώτα μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή:

Η μοναδική φορά που οι ολυμπιακοί οπαδοί πανηγύρισαν έξαλλα ΤΗΝ ΗΤΤΑ τους. Επαιζε Ολυμπιακός-Μικτή Μακρονήσου και το νικητήριο γκολ της άτυπης dream-team εθνικής των αριστερών ποδοσφαιριστών το έβαλε ο κανονικά ‘δικός τους’ Πειραιώτης παίκτης ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΟΓΡΑΨΕ δήλωση μετανοίας. Οι ολυμπιακοί οπαδοί πήγαν στο γήπεδο της Λεωφόρου με την κρυφή ελπίδα να δουν ή να μιλήσουν από μακριά με κάποιον δικό τους εξόριστο, και το αποτέλεσμα του αγώνα βρισκόταν σε δεύτερη μοίρα. Ωστόσο, όταν το 1-1 έγινε 2-1 υπέρ της Μακρονήσου με γκολ του δικού τους Πειραιώτη παίκτη, όλοι οι ολυμπιακοί πανηγύρισαν τρελά.
Την ήττα τους.

Αθλητική Ηχώ, 27/01/1949: Ο Ολυμπιακός υπέκυψε στη Μικτή Μακρονήσου 2-1
Αθλητική Ηχώ, 27/01/1949: Ο Ολυμπιακός υπέκυψε στη Μικτή Μακρονήσου 2-1

 

Η συνέχεια του ρεπορτάζ και η ‘κριτική του αγώνος’ στις μέσα σελίδες.

Ναι και η 'κριτική του αγώνος' από τις μέσα σελίδες.Δαρίβας, Γεωργάτος και ο θρυλικός Παπαντωνίου του ΠΑΟ που επίσης δεν υπόγραψε, αλλά όταν αρνήθηκε να παίξει προς τιμήν της Φρειδερίκης, έφαγε πολύ ξύλο, και ίσως σε αυτό να οφείλεται ότι πέθανε νεότατος, μόλις 39 ετών, σύμφωνα με τον αδελφό του, επίσης παίκτη του ΠΑΟ.
Ναι και η ‘κριτική του αγώνος’ από τις μέσα σελίδες.Δαρίβας, Γεωργάτος και ο θρυλικός Παπαντωνίου του ΠΑΟ που επίσης δεν υπόγραψε, αλλά όταν αρνήθηκε να παίξει προς τιμήν της Φρειδερίκης, έφαγε πολύ ξύλο, και ίσως σε αυτό να οφείλεται ότι πέθανε νεότατος, μόλις 39 ετών, σύμφωνα με τον αδελφό του, επίσης παίκτη του ΠΑΟ.

 

Η ομάδα της Μακρονήσου με τους παίκτες του Ολυμπιακού, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το 1949

Η ομάδα της Μακρονήσου με τους παίκτες του Ολυμπιακού, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το 1949
Η ομάδα της Μακρονήσου με τους παίκτες του Ολυμπιακού, στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το 1949

 

Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949

Φθινόπωρο 1949. Ο Εμφύλιος έχει τελειώσει τυπικά, αλλά υπάρχουν ακόμη ‘ανταρτόπληκτοι‘ (ή ‘συμμοριόπληκτοι‘). Είναι οι κάτοικοι των χωριών που έχουν εκκενωθεί λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων μεταξύ Εθνικού Στρατού και ΔΣΕ.

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 1949. Στην Καστοριά, ο Παναθηναϊκός, πρωταθλητής Ελλάδας νίκησε τον Αρη Θεσσαλονίκης, πρωταθλητή Θεσσαλονίκης, με σκορ 2-1, και κατέκτησε το ‘Κύπελλο Βίτσι‘, το «αθλοθετηθέν υπό της Αυτού Μεγαλειότητος, τον Βασιλέα Παύλο».

Εφημερίδα 'Αθλητική Ηχώ', Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 1949
Εφημερίδα ‘Αθλητική Ηχώ’, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 1949

 

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 1949. Η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) σε συνεννόηση με παράγοντες της κυβέρνησης και του Στρατού, αποφασίζει την διεξαγωγή φιλικών ποδοσφαιρικών αγώνων, σε όλη την Ελλάδα, σε όλα τα γήπεδα των τοπικών ενώσεων.

«Διά της αποφάσεώς του αυτής, το Διοικητικό Συμβούλιον της ΕΠΟ αποδεικνύει πόσον ευήκοον ους έτεινεν εις την έκκλησιν της Α.Μ. του Βασιλέως [σ.σ.: Παύλου] διά την ενίσχυσιν του έργου του επαναπατρισμού των συμμοριοπλήκτων και της παροχής εις αυτούς πάσας συνδρομής»
[Αθλητική Ηχώ, 8 Οκτωβρίου 1949]

Οι εισπράξεις των αγώνων θα διατεθούν «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», όπως διαβάζουμε στα σχετικά ρεπορτάζ των εφημερίδων:

«Δι’ αποφάσεως της ΕΠΟ, δεν θα ισχύουν τα ‘ελευθέρας’. Η ελευθέρα είσοδος θα επιτρέπεται μόνον εις τους τραυματίας του συμμοριτοπολέμου»

Σύμφωνα με τις εφημερίδες της εποχής, πάντα.
Η ΕΠΟ «έτεινε ευήκοον ους στην έκκλησιν της Α.Μ. του Βασιλέως Παύλου να συνδράμη την προσπάθεια για βοήθεια στους ανταρτόπληκτους».
Η ΕΠΟ αποφάσισε όλες οι εισπράξεις από τα παιχνίδια κυπέλλου να πάνε υπέρ των συμμοριοπλήκτων, αλλά θεώρησε καλή ιδέα, οι ομάδες να δώσουν και άλλα φιλικά, με άλλες ομάδες, για να έχουν μεγαλύτερες εισπράξεις. Να πάει ο κόσμος στην επαρχία να δει και τις μεγάλες ομάδες που δεν τις έβλεπε συχνά (ή και ποτέ ακόμη).
Εδωσε λοιπόν εντολή σε όλες τις Ενώσεις να κανονίσουν τέτοια παιχνίδια.
Οπότε για αυτή τη δεύτερη σιρά παιχνιδιών, λογικό είναι, θα χρησιμοποιήθηκαν και οι αναπληρωματικοί, και οι δεύτερες ομάδες.
Τις ίδιες μέρες μάλιστα, ο εκλέκτορας της Εθνικής Απόστολος Νικολαΐδης κάλεσε και τους παίκτες της Εθνικής, πολλούς, καμμιά 30-40, για να φτιάξει 2 ομάδες που θα αγωνίζονταν μεταξύ τους, πάλι υπέρ των συμμοριοπλήκτων. Και κάλεσε και τους παίκτες από ομάδες που βρίσκονταν μακριά από την έδρα τους, λόγω των αγώνων κυπέλλου, αποκλειστικά για αυτό το φιλικό των ‘δύο’ εθνικών ομάδων.

Την μεταφορά των ομάδων από το κέντρο προς την επαρχία, ανέλαβε ο Στρατός, όπως βλέπουμε σε αυτό το δημοσίευμα:

Εφημερίδα "Αθλητική Ηχώ", Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 1949
Εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ», Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 1949

Οσο για τους βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού, εκείνο το διάστημα απείχαν από τις προπονήσεις τους, όπως βλέπουμε και από ένα δημοσίευμα με τις δηλώσεις του προπονητή του Ολυμπιακού και της Εθνικής Κώστα Νεγρεπόντη:

Δηλώσεις Κώστα Νεγρεπόντη, 12 Νοεμβρίου 1949
Δηλώσεις Κώστα Νεγρεπόντη, 12 Νοεμβρίου 1949

 


[UPDATE 17/09/2016]

Στο βιβλίο με τα στοιχεία ‘Θανάσης Κάππος & Κωνσταντίνος Κάππος, Αριστερά και ποδόσφαιρο, Εντός και εκτός γηπέδων’, που δόθηκε δωρεάν με την Εφημερίδα των Συντακτών στις 17/09/2016, υπάρχει ένα υποκεφάλαιο με τίτλο ‘Κύπελλο Βίτσι, Εμφύλιος και «ποδοσφαιρική Φρίκη»’, σσ 31-32 και φωτογραφικό υλικό σελ. 102, με αυτή την εικόνα.
Λογικά, στους αναγνώστες του XYZ Contagion θα φαίνονται οικεία όλα αυτά από τα άρθρα μας:

Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/15/symmoriopliktoi-olympiakos-aris/

Ποδόσφαιρο στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/12/podosfairo-polemos-katoxi-emfylios/

Στοιχειώδης ευγένεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή αναφορά, όμως όπως φαίνεται και από την εικόνα, μάλλον πολλά ζητάμε.

Από το βιβλίο 'Θανάσης Κάππος & Κωνσταντίνος Κάππος, Αριστερά και ποδόσφαιρο, Εντός και εκτός γηπέδων', έκδοση Εφημερίδα των Συντακτών, 2016, σσ. 31-32, υποκεφάλαιο 'Κύπελλο Βίτσι', και σελ. 102, φωτογραφικό υλικό. Στοιχειώδης ευγένεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή αναφορά, όπως είναι η συνηθισμένη τακτική όταν χρησιμοποιείς υλικό άλλων, όμως όπως φαίνεται και από την εικόνα, μάλλον πολλά ζητάμε. Αλλωστε δεν είμαστε ποδοσφαιρικός ή οπαδικός ιστότοπος, (όπως στην δεύτερη εικόνα κάτω, όπου εκεί δίνεται σαν πηγή ένα φιλοολυμπιακό μπλογκ), ΟΚ, κατανοητόν, όμως η απορία αυτή πάντα έχεται και επανέρχεται: Να το κάνουν εμπορικά και ανυπόληπτα ΜΜΕ και σάιτ, λες ΟΚ, αλλά τόσο δύσκολο είναι πια να πει κανείς 'το διάβασα εκεί';
Από το βιβλίο ‘Θανάσης Κάππος & Κωνσταντίνος Κάππος, Αριστερά και ποδόσφαιρο, Εντός και εκτός γηπέδων’, έκδοση Εφημερίδα των Συντακτών, 2016, σσ. 31-32, υποκεφάλαιο ‘Κύπελλο Βίτσι’, και σελ. 102, φωτογραφικό υλικό. Στοιχειώδης ευγένεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μικρή αναφορά, όπως είναι η συνηθισμένη τακτική όταν χρησιμοποιείς υλικό άλλων, όμως όπως φαίνεται και από την εικόνα, μάλλον πολλά ζητάμε. Αλλωστε δεν είμαστε ποδοσφαιρικός ή οπαδικός ιστότοπος, (όπως στην δεύτερη εικόνα κάτω, όπου εκεί δίνεται σαν πηγή ένα φιλοολυμπιακό μπλογκ), ΟΚ, κατανοητόν, όμως η απορία αυτή πάντα έχεται και επανέρχεται: Να το κάνουν εμπορικά και ανυπόληπτα ΜΜΕ και σάιτ, λες ΟΚ, αλλά τόσο δύσκολο είναι πια να πει κανείς ‘το διάβασα εκεί’;

 

[Τέλος UPDATE]


 

Δείτε επίσης:

# Ποδόσφαιρο στον Πόλεμο, στην Κατοχή και στον Εμφύλιο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/12/podosfairo-polemos-katoxi-emfylios/

# Δημήτρης Ψαρράς – Η κατοχή και οι «χούλιγκαν», Επεισόδια στο ποδόσφαιρο του 1944 (άρθρο στην ‘Ελευθεροτυπία’ 2011-05-08)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/08/dimitris-psarras-katoxi-kai-hooligan/

# Δημήτρης Ψαρράς – Η κατοχή και οι «χούλιγκαν», Επεισόδια στο ποδόσφαιρο του 1944 (άρθρο στην «Ελευθεροτυπία» 2011-05-08)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/08/dimitris-psarras-katoxi-kai-hooligan/

 

 

Δείτε επίσης:

Ολα τα άρθρα με αναφορές στην Μακρόνησο:

Ανανήψαντες στην Μακρόνησο in colour, by National Geographic Society, Δεκέμβριος 1949
https://xyzcontagion.wordpress.com/2012/03/10/ananipsantes-makronisos-national-geographic/

Η ιστορία του αρχιφύλακα Γεώργιου Μιχαλολιάκου: Πρόδωσε το ΕΑΜ για να πάει στα Τάγματα Ασφαλείας, μένοντας πιστός στον όρκο του προς τον Χίτλερ μέχρι το τέλος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/02/19/georgios-mix-drvda-father/

Θανάσης Βέγγος (1927-2011) – Ενας άνθρωπος παντός καιρού
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/05/03/thanasis-veggos/

Λάκης Σάντας (1922-2011): «Εμείς είμαστε δρακογενιά»
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/04/30/lakis-santas/

Μωυσής Μιχαήλ Μπουρλάς (1918-2011) – «Ελληνας, Εβραίος και αριστερός», ο «Βύρων» του ΕΛΑΣ
https://xyzcontagion.wordpress.com/2011/03/19/moysis-mpourlas-1918-2011/

 

21 σκέψεις σχετικά με το “Ποδοσφαιρικοί αγώνες «προς ενίσχυσιν και υπέρ των συμμοριοπλήκτων», Φθινόπωρο του 1949

  1. τσ τσ τσ….τι λες ρε παιδι μου….

  2. Παραδείγματος χάριν:

    Η ΑΕΚ έπαιξε για το κύπελλο με μια Σπάρτα, 9-1, και αμέσως μετά, με μια Α.Ο. για τους ανταρτόπληκτους.
    Ο Πανιώνιος έπαιξε με την Χαλκίδα για το κύπελλο, και αμέσως μετά με μια ομάδα επιλέκτων της Βοιωτίας-Εύβοιας.
    Ο Παναθηναϊκός με μια μικτή Παντζιτζιφιακού και Ηρακλέως, ο Ατρόμητος με τον Εθνικό Αστέρα, η Παναχαϊκή με την Καλαμάτα και μετά με μια μικτή Μεσσηνίας, μια μικτή ΜΕΝΤ-Μακεδονικού με μια μικτή από ομάδες του Βόλου κ.ο.κ.

    Σε όλη την Ελλάδα έγινε αυτό, σε όλα τα γήπεδα.

  3. Δύσκολα βρίσκεις ποδοσφαιριστές του Αρη.. πάντως βρήκα αυτό το «PHORUM»: http://www.phorum.gr/viewtopic.php?f=51&t=192891 που γράφουν μέσα ωραία πραγματάκια για το ποδόσφαιρο εκείνες τις περιόδους.

  4. Μέσα στην ανάρτηση, έβαλα και το δημοσίευμα που λέει πως θα μετακινηθούν οι ομάδες του κέντρου προς τις γύρω κοντινές επαρχίες, με τη βοήθεια του Στρατού.

  5. Συγνώμη για την επιμονή μου! Δεν ξαναλέω τίποτα!
    Τα γκολ της αναμέτρησης της Μικτής Μακρονήσου είναι παραπληροφόρηση, όπως πολύ καθαρά φαίνεται εδώ στο αεκτζίδικο σάιτ που άλλα γράφει στην ανάλυση και άλλα λέει το αφιέρωμα της ΕΤ1 που το έχουν βάλει και αυτό μαζί στο τέλος: http://aekphile.blogspot.com/2011/03/1948.html
    Αλλ’ αντ’ άλλα !
    Φιλιά

  6. Σε αυτό το βιντεάκι από το ντοκιμαντέρ της ΕΤ1 για τον Παπαντωνίου και το παιχνίδι ΟΣΦΠ-Μικτής Μακρονήσου, έχω εντοπίσει καμμιά 10αριά λάθη και ανακρίβειες. Θα τα γράψω σε ξεχωριστή ανάρτηση, κάποια στιγμή. Μην πιστεύεις τα όσα λέει. Προφανώς ο αδελφός Παπαντωνίου δεν θυμάται καλά, και οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ δεν έκαναν καλή (ή καθόλου) έρευνα. Βάζουν το φιλικό να γίνεται το 1948, και το γκολ να το έχει βάλει ο Δαρίβας, και πόσα ακόμη. Λάθη επί λαθών.

  7. Tην διετία 1948-50 [που μας αφορά], προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο πρώην συμπαίκτης του παππού μου Θεολόγης Συμεωνίδης. Ο Νεγρεπόντης ήταν το 1955, μετά και την 2η θητεία του Συμεωνίδη.

  8. Ηταν όμως προπονητής της Εθνικής εκείνη την περίοδο!

  9. Βασιλική,προς αποκατάσταση της αλήθειας θα ήθελα να σου επισημάνω ότι στους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού που αναφέρεις κακώς αναφέρεται το όνομα του Στάθη Μανταλώζη. Ο Στάθης Μανταλώζης ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από τον Ολυμπιακό και συγκεκριμένα από την Β΄ομάδα του Ολυμπιακού αλλά όχι σαν τερματοφύλακας, αλλά σαν σέντερ φόρ και σαν σέντερ φόρ μεταγράφηκε στον δεύτερο μεγάλο του Πειραιά Εθνικό,όπου στην συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα σαν τερματοφύλακας.

  10. Σ’ ευχαριστώ Θόδωρε, για την επισήμανση. Οι λίστες με τα ονόματα των ποδοσφαιριστών, όπως μπορείς να δεις στα σχετικά λινκ, προέρχονται από ιστοσελίδες του Ολυμπιακού ή περί τον Ολυμπιακό.
    Ισως θα πρέπει να γράψεις και σε αυτές τις σελίδες ένα σημείωμα για να αποκαταστήσουν την αλήθεια.
    Να υποθέσω ότι είσαι συγγενής, ίσως εγγονός του;;;

  11. Ο φίλος Μανώλης Κασιμάτης παρουσιάζει κάποια ντοκουμέντα από τη μαύρη εποχή της Μακρονήσου, στο εξαιρετικό του ιστολόγιο eteriafotografizontas.blogspot.com:

    Φωτο-γραφί-ζοντας ποδόσφαιρο στην ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ (αποσπάσματα απο την μελέτη «Ντοκουμέντα …και ντοκουμέντα»)

  12. Προς Βασιλική Μετατρούλου:

    Ασφαλώς και διοργανώθηκαν αγώνες στα τέλη του Εμφυλίου υπέρ των «συμμοριοπλήκτων».
    Π.χ. στις 18.09.1949 έπαιξαν στη Καστοριά (γήπεδο Λειβάδι, από τα 1-2 με χόρτο τότε στην Ελλάδα) οι πρωταθλητές 1949 Αθηνών (και Ελλάδας) ΠΑΟ και Μακεδονίας Άρης για το κύπελλο Βίτσι, στον «Εορτασμό της Νίκης» (ουσιαστικά τέλος εχθροπραξιών) στο γειτονικό Βίτσι-Γράμμο λίγες βδομάδες νωρίτερα. Μάλιστα διατέθηκε στρατιωτικό (ή το βασιλικό;) αεροπλάνο για τη μεταφορά των Παναθηναϊκών.

    Αλλά:

    1) οι Άρης και Ολυμπιακός που αναφέρεσαι είναι ΣΙΓΟΥΡΑ οι αντίστοιχοι της Κορίνθου (το 1959 Ολυμπιακός και Αχιλλέας συγχωνεύτηκαν στον Παγκορινθιακό και αυτός το 1963 με τον Άρη στη σημερινή ΠΑΣ Κόρινθος)

    2) ήταν τόσο λίγοι οι «δυνατοί» αγώνες τότε, ώστε ένας Άρη-Ολυμπιακού (μόνιμοι πρωταθλητές Μακεδονίας-Πειραιά) θα συγκέντρωνε πολύ μεγαλύτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον από 100 λέξεις, έστω και εάν ήταν όχι μεταξύ των Β’ ή των Γ’ ομάδων, αλλά και των τσικό ακόμη, έστω και στην Κόρινθο! (λάβε υπόψη την ποδοσφαιρική κόντρα Βορρά-Νότου, ίσως εντονότερη τότε). Η ΗΧΩ θα είχε αποστείλει σίγουρα δημοσιογράφο στην (κοντινή) Κόρινθο και δεν θα περίμενε την τηλεφωνική «επικοινωνία» με το μόνιμο ανταποκριτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο αγώνας δεν θα ήταν στο 8στηλάκι μαζί με τους αντίστοιχους Κιάτου-Ξυλόκαστρου.

    3) τότε, οι ομάδες Α’ κατηγορίας Αθήνας-Πειραιά-Θεσσ/κης έπαιρναν μέρος στο Κύπελλο μετά το Γενάρη και μάλιστα αντιμετωπίζοντας ομάδες από τις γειτονικές τους ενώσεις (που είχαν αλληλοεξοντωθεί στο μεταξύ), οπότε
    Άρης + Οκτώβριος + Κόρινθος + Κύπελλο = ΑΠΛΑ ΑΔΥΝΑΤΟΝ
    (εδώ δεν είχαν αρχίσει καλά-καλά τα πρωταθλήματα, θα έτρεχαν για Κύπελλο;)

    4) η συγκέντρωση 30-40 παικτών από όλη την Ελλάδα ήταν πάγια τακτική τότε για την συγκρότηση της Εθνικής. Ήταν οι λεγόμενες προ-Εθνικές και παίζοντας μεταξύ τους (και με τους μεγάλους) προέκυπτε η τελική σύνθεση. Ο λόγος απλός: αντί να πληρώνει η ΕΠΟ κάποιους να τρέχουν ανά τη χώρα για να τσεκάρουν παίκτες, καλούσε αυτούς για δοκιμές συνήθως στην Αθήνα (οι λίγοι που δεν δούλευαν στο Δημόσιο, έπαιρναν άδεια για «εθνικούς λόγους» με άνωθεν μεσολάβηση).
    Τις ημέρες εκείνες πρέπει να ήταν οι δοκιμές για το φιλικό με τη Συρία (25.11.1949, παρεπιπτόντως μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της Εθνικής με 8-0). Έστω και εάν οι αγώνες των Προεθνικών δεν είχαν εισιτήριο, η ενίσχυση των «πληγέντων» θα ήταν μία καλή ευκαιρία για την ΕΠΟ να βάλει (και να παρακρατήσει ίσως κάποιες από τις εισπράξεις).

    Εν κατακλείδι, η ΕΠΣ Αργολιδοκορινθίας (όπως αναφέρεται στο απόκομμα) όπως και όλες οι τοπικές Ενώσεις, υποχρεώθηκε από την ΕΠΟ να διοργανώσει τέτοιους αγώνες σε κάθε πόλη της δικαιοδοσίας της, στη δε Κόρινθο έπαιξαν οι τοπικές ομάδες των Άρη και Ολυμπιακού.

    Για να το θέσω αλλιώς:
    ΜΗΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΡΙΧΑ ΤΡΙΧΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ (επιπλέον) ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ,

    δεδομένου οτι το γεγονός είναι από μόνο του κατακριτέο-κατάπτυστο ως
    ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ
    (αν και πταίσμα μπροστά στα όσα ταυτόχρονα γίνονταν στο Ανατολικό μπλοκ) και όχι επειδή εμπλέκονταν δύο γνωστές ομάδες (που δεν εμπλέκονταν).

    Το θέμα δεν είναι ποιοί έπαιξαν μεταξύ τους σε εκείνους τους αγώνες, αλλά εάν τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν έφθασαν όντως στους «συμμοριόπληκτους» (και όχι στα θησαυροφυλάκεια του Παλατιού).

    Αυτά για χάρη της ιστορικής αλήθειας και χωρίς να κάνω επίδειξη γνώσεων (μάλλον λογικής).

  13. Πολύ σωστές επισημάνσεις του Στέλιου Πετρουλάκη.
    Το άρθρο το άλλαξε η Βασιλική, και αφαίρεσε όλες τις αναφορές σε Ολυμπιακό και Αρη, για το επίμαχο παιχνίδι, που τελικά ήταν πράγματι των τοπικών ομάδων.

  14. Ίσως πρέπει να τροποποιηθεί και η αναφορά περί κλήσης 30-40 παικτών για τη συγκρότηση δύο «Εθνικών» ΕΙΔΙΚΑ για να παίξουν μεταξύ τους υπέρ «συμμοριοπλήκτων» (το άρθρο, νομίζω, δίνει αυτή την αίσθηση). Ο Νικολαϊδης κάλεσε τόσους σύμφωνα με την πάγια τότε τακτική, δεδομένου οτι δεν υπήρχε «μόνιμη» Εθνική αλλά αυτή συγκροτούνταν 1-2 βδομάδες πριν, εάν και όποτε υπήρχε αγώνας (το πολύ 4-5 το χρόνο και αυτοί ανά 2-3 μαζεμένοι). Τις ημέρες εκείνες γινόταν η συγκρότηση ενόψει του φιλικού με τη Συρία (25 Νοεμβρίου), οπότε η ΕΠΟ θεώρησε καλό να βάλει εισιτήριο στον καθιερωμένο αγώνα δοκιμών μεταξύ των προ-Εθνικών (η είσοδος ήταν συνήθως ελεύθερη, μάλλον).

    Αξίζει επίσης να τονιστεί στο άρθρο, κατά τη προσωπική μου άποψη, όχι τόσο η ύπαρξη και η ουσία των συγκεκριμένων αγώνων (η εξουσία ανέκαθεν «αξιοποιούσε» τον αθλητισμό και πολύ περισσότερο τη δίψα του λαού για το ποδόσφαιρο), όσο το ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΝ οι εισπράξεις έφτασαν τελικά στους «συμμοριόπληκτους»…

    Τέλος, ενημερώστε αυτούς στο TVXS οτι το άρθρο άλλαξε ριζικά…

  15. Πληροφοριακά ο Θοδωρης Μανταλόζης είναι γιος του μεγάλου Στάθη Μανταλόζη κι εγώ ανηψιός του πραγμα που με κάνει πολύ υπερήφανο διοτι εκτός απο μεγάλος τερματοφύλακας ήταν υπέροχος άνθρωπος κι απίστευτα ζωντανός.
    Τη καλησπέρα μου

  16. προς Moodytimes:

    έχω βρει κάποια αποκόμματα εφημερίδων με φωτό του Στάθη Μανταλόζη.

    Εάν σε ενδιαφέρουν, πάρε το μέηλ μου από τη Βασιλική και στείλε το δικό σου για αποστολή.

  17. Καλησπέρα σε όλους. Συγνώμη για την καθυστέρηση αλλά άργησα να δώ τα σχόλιά σας και δυστυχώς τα είδα μόλις σήμερα. Ναί πράγματι είμαι ο γιός του Στάθη Μανταλώζη και παρακαλώ όσους έχουν φωτογραφίες ή αποκόμματα εφημερίδων ας μου τα στείλουν στο mail μου mantalozistheo@yahoo.gr προκειμένου σε περίπτωση που δεν τα έχω να τα χρησιμοποιήσω στο αρχείο που έχω δημιουργήσει για τον πατέρα μου. Σας ευχαριστώ και να είσθε όλοι καλά

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)