Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς [Προδημοσίευση από την έρευνα για την ελληνική εμπλοκή στη Σρεμπρένιτσα + Κάποια ‘Ερωτήματα (όχι μόνο για τη συνείδησή μας)’]

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον, που εκφράστηκε με πενταψήφιο ημερήσιο αριθμό επισκέψων στο άρθρο-υπενθύμιση για τα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;‘, κι επειδή πολλοί αναγνώστες μας το ζήτησαν και μας ρωτούσαν σχετικά, δημοσιεύουμε σήμερα σαν ‘Προδημοσίευση’ ένα ακόμα κεφάλαιο από την πέμπτη μεγάλη έρευνα ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο‘, με αντικείμενο τον Σερβοβόσνιο διοικητή της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic).

Πρωτοχρονιά 1996. Στο αρχηγείο του σερβοβοσνιακού στρατού του Μλάντιτς, στο Han Pijesak, μια όμορφη γιορτή με τον Μλάντιτς στο τσακίρ-κέφι, φορώντας ελληνικό τσολιαδίστικο φέσι και τον Αντώνη Μήτκο να διασκεδάζουν και να χορεύουν. Το φέσι του τσολιά συναντάει την Sajkaca και τα 4 κυριλλικά 'C' του σερβικού σταυρού («Samo sloga Srbina spasava», «μόνο η ενότητα θα σώσει τους Σέρβους»). Αριστερά, όρθιος, ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic).
Πρωτοχρονιά 1996. Στο αρχηγείο του σερβοβοσνιακού στρατού του Μλάντιτς, στο Han Pijesak, μια όμορφη γιορτή με τον Μλάντιτς στο τσακίρ-κέφι, φορώντας ελληνικό τσολιαδίστικο φέσι και τον Αντώνη Μήτκο να διασκεδάζουν και να χορεύουν. Το φέσι του τσολιά συναντάει την Sajkaca και τα 4 κυριλλικά ‘C’ του σερβικού σταυρού («Samo sloga Srbina spasava», «μόνο η ενότητα θα σώσει τους Σέρβους»). Αριστερά, όρθιος, ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic).

 

Στο τέλος, υπάρχει και το κεφάλαιο με τα ‘Ερωτήματα (όχι μόνο για τη συνείδησή μας)’, τα οποία φυσικά θα πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά μετά την ανάγνωση ολόκληρης της έρευνας. Ομως δεν θα ήταν κακή ιδέα, για όποιον/α θελήσει, να ρίξει μια ματιά από τώρα, περισσότερο για να πάρει μια πρόγευση για ό,τι θα ακολουθήσει.

Οπως έχουμε πει, η έρευνα Θα δημοσιευτεί σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη) που θα ανοίγει στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

 

Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Το φορετό σήμα της ΕΕΦ με τον δικέφαλο αετό και τον ήλιο της Βεργίνας, που φοράνε στα μανίκια τους, δεν αφήνει καμία αμφιβολία. Πρόκειται για άντρες της ΕΕΦ.
Διακρίνονται όλοι όσοι έλαβαν μέρος στην πτώση της Σρεμπρένιτσα, εκτός από τον Βασίλη Σχιζά, που φαίνεται δεν τον έπιασε η κάμερα (υπάρχει, όμως, σε άλλη φωτογραφία από εκείνη τη μέρα, όταν μαζί με δύο άλλους κάνουν κάτι αηδιαστικά αστεία με μια κεφαλή γουρουνιού, ύψιστη προσβολή για τους Μουσουλμάνους), και τον διοικητή της ΕΕΦ Αντώνη Μήτκο με τον βοηθό του Καλτσούνη Κωνσταντίνο, που εκείνες τις ώρες, σύμφωνα με στοιχεία από τις δίκες στο Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, συνόδευαν στις μετακινήσεις του τον Σερβοβόσνιο διοικητή της ΕΕΦ και υψηλόβαθμο στέλεχος-κλειδί στον σερβοβοσνιακό στρατό Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic) ή ‘Duga puska’.
Στη σκηνή από την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, βλέπουμε τους Ελληνες της ΕΕΦ, να ετοιμάζονται για διασπορά στις περιοχές γύρω απ’ την Σρεμπρένιτσα όπου είχαν καταφύγει οι άντρες πρόσφυγες και οι υπερασπιστές της πόλης. Πρόκειται για επιχειρήσεις, κυρίως για στήσιμο ενεδρών κυνηγιού μουσουλμανικών κεφαλών, από σερβικά αποσπάσματα θανάτου, όπως αποδείχτηκε τις επόμενες μέρες.
Διακρίνεται να περνάει δεύτερος ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, τρίτος ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν και οι άλλοι τρεις είναι οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ. και Δημουλάς Xαράλαμπος.
Στη δεύτερη σκηνή του Associated Press (απ’ το 0.44′ και μετά), την ίδια μέρα, διακρίνονται οι άνδρες της ΕΕΦ μαζί με ένοπλους και άλλους παραστρατιωτικούς από το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment). Πρώτος περνάει ο υποδιοικητής Βασιλειάδης Τρύφων, ο οποίος αποστρέφει ελαφρώς το πρόσωπό του μόλις αντιλαμβάνεται την κάμερα, ποιος ξέρει για ποιο λόγο. Ακολουθούν ο χρυσαυγίτης λοχίας της ΕΕΦ Σπύρος Τζανόπουλος, ο Ελληνορουμάνος Αννα Φλορίν, οι Κυριακίδης Κ., Λυμπερίδης Γ., Δημουλάς Xαράλαμπος, και τελευταίος με το τσιγάρο ο αρχιλοχίας της ΕΕΦ Ζαβιτσάνος Δημήτριος.
Το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, στο οποίο υπερήφανα υπηρετούσαν δύο από τους Ελληνες της ΕΕΦ, ο ένας εκ των οποίων ήταν ο Αγγελος Λάτσιος, ήταν η πιο αιμοσταγής μισθοφορική παραστρατιωτική μονάδα (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).

 

— $$$ Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic), διοικητής της ΕΕΦ και υψηλόβαθμος αξιωματικός σε θέση-κλειδί του σερβοβοσνιακού στρατού: Ο χαρακτηρισμένος από το 1992 ως εγκληματίας πολέμου ‘φιλέλλην’ πολέμαρχος και νονός του εγκλήματος, στη ‘μαύρη λίστα’ του FBI. Βίος και πολιτεία.

Είναι η κατάλληλη στιγμή, πιστεύουμε, να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως στον βίο και την πολιτεία (και να έλθει στο φως η μαρτυρία του) ίσως του πλέον σημαντικού ανθρώπου: Του μοναδικού που γνωρίζει όλα τα γεγονότα από πρώτο χέρι (και αυτόν, που πριν από οποιονδήποτε άλλον, πιστεύουμε ότι θα έπρεπε η Ελληνική Δικαιοσύνη να αναζητήσει για να καταθέσει). Του διοικητή των Ελλήνων χρυσαυγιτών της ΕΕΦ, του Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς.

 

ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ: Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic), ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς σε διάφορες στιγμές μεταξύ 1992-1996, συν κάποιες πρόσφατες φωτογραφίες του, όταν κατέθετε σαν μάρτυρας υπεράσπισης πολλών εγκληματιών πολέμου.

 

Γεννήθηκε το 1953, πήγε σχολείο και έκανε οικογένεια στην Βλασένιτσα, μια πολυεθνική πόλη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, με πληθυσμό στην απογραφή του 1991, Σέρβους 35%, Μουσουλμάνους 61%, λίγους Κροάτες, και τους υπόλοιπους κατοίκους να δηλώνουν απλά ‘Γιουγκοσλάβοι’. Πριν τον πόλεμο ήταν επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης και του catering, με εστιατόρια και εταιρείες τροφοδοσίας, και διευθυντής σε μεγάλη επιχείρηση του είδους. Ηταν πολύ θρήσκος, το 2009 μετρούσε 172 βαφτιστήρια, ήταν επίτροπος στην εκκλησία, και μεγάλος χορηγός σε εντυπωσιακές ακριβές εκκλησιαστικές τελετές, και μεγάλος δωρητής και κτήτωρ σε μεγάλες εκκλησίες, ακόμη και πρόσφατα (παραδείγματα εδώ κι εδώ, κι εδώ, ή εδώ, που πληρώνει για να γίνει ‘ανάδοχος του τέμπλου και του εικονοστασίου’ σε νεόχτιστα μοναστήρια), ενώ όλα αυτά τα χρόνια δηλώνει άνεργος.

Η οικογένειά του θεωρούνταν από τις πατριαρχικές οικογένειες της Βλασένιτσα. Του ανήκαν μεγάλεις εκτάσεις γης, ενώ ήταν ο μοναδικός στην περιοχή που μπορούσε να πληρώσει τον εξοπλισμό για να στήσει επιχείρηση εξόρυξης μεταλλευμάτων από τα ορυχεία του Milici. Πραγματικός φεουδάρχης. Στο σπίτι του, το οποίο μοιάζει περισσότερο με Μουσείο Σερβικής Ιστορίας και Ορθοδοξίας, με χιλιάδες έργα τέχνης, ιστορικά αντικείμενα και λείψανα αγίων, έμεναν οι υψηλότεροι επισκέπτες, όπως ο πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ, Πατριάρχες, υπουργοί, στρατηγοί αλλά και σημαντικές φυσιογνωμίες του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς και αργότερα, όλοι οι στρατηγοί του σερβοβοσνιακού στρατού). Είχε ιδιαίτερη φιλία με τον Κάρατζιτς, ο αδερφός του οποίου Λούκα Κάρατζιτς ακόμη και σήμερα τον υμνεί δημόσια, προφανώς για τον ρόλο του στη φυγάδευση και απόκρυψη Σέρβων εγκληματιών, ειδικά από την στιγμή που ανακάλυψαν ότι με τους Κάρατζιτς μοιράζονταν τον ίδιο τόπο καταγωγής, και τις ίδιες πατρογονικές οικογένειες, κι έτσι πολύ συχνά αντάλλασσαν επισκέψεις ο ένας στο σπίτι του άλλου.
Ή τουλάχιστον, γι’ αυτό προσπάθησε ο Μπάγιαγκιτς να πείσει το δικαστήριο. Η αλήθεια θα μπορούσε να έχει και αυτή την πτυχή, την «κοινωνική», όμως το σημαντικό είναι εδώ ότι ο Μπάγιαγκιτς ήταν από τους σημαντικότερους συνεργάτες του προέδρου Κάρατζιτς. Μόνο για το 1994, και μόνο σε ένα από τα σημειωματάρια της γραμματέως του Κάρατζιτς, οι ανακριτές του ΔΠΔΧΓ βρήκαν 18 ραντεβού Μπάγιαγκιτς-Κάρατζιτς, όλα άνω της μιας ώρας σε διάρκεια.

 

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: «Αφού ελευθερώσαμε τη Σρεμπρένιτσα τώρα, να δώσει ο Θεός κάποτε να ελευθερώσουμε και την Κωνσταντινούπολη».
Vlasenica Βοσνίας, 12 Ιουλίου 1995, μια μέρα μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα. Ο διωγμένος αργότερα παιδόφιλος Μητροπολίτης Zvornik-Tuzla Vasilije Kacavenda κολακεύει τους Ελληνες τιμώμενους για την συμμετοχή τους στην πτώση της Σρεμπρένιτσα. Παρόντες στο επινίκιο γεύμα ήταν και Ελληνες εθελοντές, μεταξύ των οποίων οι Μήτκος Αντώνιος και Καλτσούνης Κωνσταντίνος. Μαζί τους στο τραπέζι οι Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο στρατηγός Milenko Zivanovic και άλλοι πολλοί.

Οταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Γιουγκοσλαβία, χωρίς ν’ αφήσει τα αξιώματα στην κοινότητά του, και έχοντας ήδη αναδειχτεί παράγοντας στο σερβικό εθνικό κόμμα Serb Democratic Party SDS του Κάρατζιτς και του αμετανόητου Μομτσίλο Κράιζνικ, (ο Μπάγιαγκιτς ήταν συνιδρυτής του SDS και χρηματοδότης των εθνικιστών, ενώ η πρώτη δημόσια συγκέντρωση του SDS έγινε στη Βλασένιτσα), κατατάχτηκε τον Απρίλιο του 1992 στον σερβοβοσνιακό στρατό, στην αρχή σαν ‘αξιωματικός δίχως βαθμό’, αξιοποιώντας και την προηγούμενη γνώση κι εμπειρία του από την θητεία του στον γιουγκοσλαβικό στρατό το 1972-1973 στο αντίστοιχο Σώμα Εφοδιασμού-Μεταφορών, θα λέγαμε αν ήταν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, ίδρυσε την ουσιαστικά παραστρατιωτική ομάδα ‘Πατριωτική Λίγκα’ της Βλασένιτσα, ενώ ήταν και μέλος του τοπικού σερβικού Επιτελείου Διαχειρίσης Κρίσεων και του αποσπάσματος ‘Τοπικής Αμυνας’ (Territory Defence, ο όρος που χρησιμοποείται στις καταθέσεις και στο δικαστήριο της Χάγης είναι ‘TO’). Η Βλασένιτσα ήταν μια απ’ τις πρώτες πόλεις της Βοσνίας που είχαν εκκαθαριστεί εθνικά, τον Απρίλιο του 1992, με 2.000 αμάχους νεκρούς. Είχε προηγηθεί, από τον Οκτώβριο του 1991, ανακήρυξη της σερβικής ‘Αυτόνομης περιοχής του Birac’ (‘SAO Birac’), που συμπεριλάμβανε τη Βλασένιτσα, τη Σρεμπρένιτσα και όλους τους κοντινούς δήμους, στα πρότυπα των ‘Αυτόνομων Κυβερνήσεων’ της Κράινα, του Σαράγεβο κά.

Γρήγορα έγινε διάσημος. Ηδη από το 1992, το όνομά του αναφερόταν σε μια από τις πρώτες εκθέσεις διεθνών οργανισμών, της English Human Rights Committee, σαν υπεύθυνος δολοφονίας κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Susica camp στη Βλασένιτσα, ένα από τα πρώτα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Σέρβων, στα οποία στοίβαζαν οικογένειες Μουσουλμάνων (για ανακρίσεις, βασανιστήρια, εκτελέσεις) και το οποίο ποτέ δεν είχε λιγότερους από 500 κρατούμενους σε άθλιες συνθήκες.

 

«The Serbian extremists transported prisoners of nearby Muslim villages to the village of Osmaci, Kalesija, while in the primary school and the high school in Vlasenica, and in the camp in Susica they killed a large number of Muslim prisoners. To a group of about 200 Muslims the extremists have said that they ‘kept’ them to be exchanged for ‘3.000 Serbs captured in Kladanj’. The people involved in crimes committed at this location include: Simo and Zoran Stupar, Milan Matic, Stanimir Reljic, Niko Jokic, Goran Viskovic. Milenko Neric, Predrag and Nenad Basta, Dragisa Rikanovic, Milan and Dragan Vitorovic, Zvonko Bajagic, Zoran and Rajko Deuric, Vujadin Rikanovic, Zoran Rikanovic, Zoran Milojevic, Radenko Milic, Boro Dukanovic. Rade Bjelanovic, Savo Popovic, and one Bacic, the camp commander in Susica».
– Πηγή: English Human Rights Committee, Report on Bosnia Herzegovina, Document submitted in compliance with a special decision of the Committee, 30/10/1992, σ. 8
http://www.refworld.org/pdfid/3ae6b0184.pdf

Τα πρώτα κατορθώματα του Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς. Εκτελέσεις αμάχων στη Βλασένιτσα. Από την έκθεση με τίτλο: English Human Rights Committee, Report on Bosnia Herzegovina, Document submitted in compliance with a special decision of the Committee, 30/10/1992, σελίδα 8.
Τα πρώτα κατορθώματα του Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς. Εκτελέσεις αμάχων στη Βλασένιτσα. Από την έκθεση με τίτλο: English Human Rights Committee, Report on Bosnia Herzegovina, Document submitted in compliance with a special decision of the Committee, 30/10/1992, σελίδα 8.

 

Σύντομα, ο Μπάγιαγκιτς πέρασε από το τοπικό στρατιωτικό σώμα στο αμέσως ανώτερο που είχε την ευθύνη ‘για την ειρήνη’ σε ολόκληρη την επαρχία (στο αντίστοιχο της Μεραρχίας, θα λέγαμε), προήχθη σε κανονικό αξιωματικό του σερβοβοσνιακού στρατού, απέκτησε το πολεμικό ψευδώνυμο ‘Duga puska’ (Long Barrel), πέρασε σε ακόμα πιο υπεύθυνο και ανώτερο πόστο σε επίπεδο Σώματος Στρατού, και έγινε πρόσωπο κλειδί στο διαβόητο Drina Corps. Ηταν ο αξιωματικός υπεύθυνος για τον εφοδιασμό, την τροφοδοσία, τα logistics, που λένε στα ελληνικά. Και μόνο η τροφοδοσία με καύσιμα από την Σερβία και το Μαυροβούνιο για τον στρατό της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, που ήταν ίσως η πιο σημαντική δουλειά εν μέσω πολέμου και εν μέσω εμπάργκο, φτάνει για να καταλάβει πόσο έμπιστο και αξιόπιστο στέλεχος του στρατού των Κάρατζιτς-Μλάντιτς και του Drina Corps θεωρούνταν -και ήταν. Ηταν αυτός που κανόνιζε να φτάνουν αδιαλείπτως στα οχήματα του στρατού χιλιάδες τόνοι καυσίμων, με όλους τους τρόπους (με δωρεές από τον ίδιο και από εθνικά σκεπτόμενους Σέρβους επιχειρηματίες, από δήμους και από άλλους μυστικούς χορηγούς, λαθρεμπόριο αλλά κυρίως με σπάσιμο του εμπάργκο μέσω των λιμανιών του Μαυροβουνίου ή μέσω Αλβανίας, μια πολύ επικερδής επιχείρηση, ειδικά για πολλούς Ελληνες από την ιδιωτική, αλλά και από την ‘κρατική πρωτοβουλία’), και να περνάνε τον ποταμό Ντρίνα από τις γέφυρες-σχεδίες, συνήθως νύχτα. Αυτή του η σημαντική θέση εξηγεί την άνεση που είχε να συνομιλεί όποτε ήθελε με τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς, όπως εξηγεί και την γρήγορη ανέλιξη στην στρατιωτική ιεραρχία.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κατάθεσή του το 2009, σαν μάρτυρας υπεράσπισης υπέρ του καταδικασμένου εγκληματία πολέμου Βίνκο Παντούρεβιτς, ο Μπάγιαγκιτς λέει ψέματα πως αποστρατεύτηκε έπειτα από 6-7 χρόνια θητείας με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Ο κατήγορος παρουσίασε στοιχεία πως ήδη από το 1993 είχε προαχθεί τιμητικά στον βαθμό του λοχαγού από τον στρατηγό Zivanovic, διοικητή του Σώματος Στρατού Ντρίνα:

«Since the first days of the battle of the Serbian people, the above named has engaged himself to the utmost as well as his family, relatives, and friends, selflessly dedicating himself to materially equipping the Serbian soldiers and units. Since the day of the formation of the corps, he has been put in a very responsible position, which he maintains very successfully. As is the nature of this work to handle goods of high material […] a person of weaker morals would succumb to temptation; however, we may proudly state that Zvonko is a truly honourable Serb, whose decency honouring orthodoxy manifests the guiding star towards the salvation and victory of the Serbian people. All those sincerely wishing well to the Serbian people can regard an ideal in the character of Zvonko Bajagic. This command recommends to the Superior Command to promote the above named to the rank of reserve’s captain 1st class of the Army of Republika Srpska. The rank we are recommending will be given to a man who will never and nowhere underestimate or belittle it».
http://www.ictytranscripts.org/trials/popovic/090309ED.htm

Οσο περνούσε ο καιρός, και όσο φούντωνε ο πόλεμος, ο Ζβόνκο μάζευε βαθμούς κι έτσι έφτασε στον βαθμό του Ταγματάρχη. Εγινε ό,τι έγινε με τον πόλεμο, κάποτε αυτός τελείωσε, ο Ζβόνκο αποστρατεύτηκε τον Ιούλιο του 1996, και ήδη από τον ίδιο χρόνο, τον βρίσκουμε να κατέχει σημαντικά αξιώματα τόσο στη γενέτειρά του την Βλασένιτσα, την οποία ποτέ δεν εγκατάλειψε, όσο και σε εθνικό επίπεδο, στον κρατικό μηχανισμό της Republika Srpska και στο εθνικιστικό κόμμα SDS.

Για να καταλάβει κανείς το πόσο σημαντικό στέλεχος ήταν, φτάνει μόνο το γεγονός πως το όνομά του ήταν το πρώτο όνομα μετά το όνομα του Κάρατζιτς και των συγγενών του, ανάμεσα στους 14 πρώτους από τα 150 ονόματα της λίστας με την οποία ΗΠΑ, ΕΕ και ο Paddy Ashdown, (ο High Representative της Διεθνούς Κοινότητας για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη) πάγωνε τα περιουσιακά τους στοιχεία («persons whose assets are blocked and banned from entering the United States»),το καλοκαίρι του 2003. Ετσι η διεθνής κοινότητα έκλεισε και την τελευταία θηλειά γύρω από τους κατηγορούμενους της Χάγης και του κυκλώματος που βοηθούσε εγκληματίες πολέμους να διαφεύγουν τη σύλληψη.

Helsinki Committee for Human Rights in Serbia, Annual Report 2003 Human Rights and accountability, Serbia 2003, σ. 43: Πάγωσαν οι λογαριασμοί Κάρατζιτς και Zβόνκο Μπάγιαγκιτς. Ο φιλέλλην Zβόνκο Μπάγιαγκιτς νούμερο #2 στη λίστα, αμέσως μετά την οικογένεια Κάρατζιτς. Ο λόγος;;; Μεταξύ άλλων, και διότι βοηθούσε τους εγκληματίες πολέμου να κρύβονται και να μην λογοδοτήσουν.
Helsinki Committee for Human Rights in Serbia, Annual Report 2003 Human Rights and accountability, Serbia 2003, σ. 43: Πάγωσαν οι λογαριασμοί Κάρατζιτς και Zβόνκο Μπάγιαγκιτς. Ο φιλέλλην Zβόνκο Μπάγιαγκιτς νούμερο #2 στη λίστα, αμέσως μετά την οικογένεια Κάρατζιτς. Ο λόγος;;; Μεταξύ άλλων, και διότι βοηθούσε τους εγκληματίες πολέμου να κρύβονται και να μην λογοδοτήσουν.

 

 

Από τότε, και για όλες τις επόμενες χρονιάς, ο Μπάγιαγκιτς βρίσκεται στις ‘μαύρες λίστες’ των αμερικανικών αρχών, όπως το Office of Foreign Assets Control του Υπουργείου Οικονομικών (US Department of the Treasury) των ΗΠΑ, λ.χ. στην λίστα ‘Alphabetical Listing of Blocked Persons, Specially Designated Nationals, Specially Designated Terrorists, Specially Designated Global Terrorists, Foreign Terrorist Organizations, and Specially Designated Narcotics Traffickers’.

Από το 2003 ‘US Department of the Treasury, Federal Register, Volume 68, 30/06/2003, σελίδα 33, BAJAGIC, Zvonko ‘Duga Puska’; DOB 6 Sep 1953; POB Vlasenica, Bosnia-Herzegovina (individual) [BALKANS]’, έως το 2007, και το 2008, ‘A Rule by the Foreign Assets Control Office, 07/01/2008, BAJAGIC, Zvonko ‘Duga Puska’; DOB 6 Sep 1953; POB Vlasenica, Bosnia-Herzegovina (individual) [BALKANS]’, και το 2009, ‘US Department of the Treasury, Federal Register, Volume 74, 23/06/2009’.

Οι δύσκολες στιγμές άρχισαν λίγο μετά τις οδηγίες του Paddy Ashdown το 2004. Ο Μπάγιαγκιτς, σαν στέλεχος του κόμματος SDS που κυβερνούσε τη Ρεπούμπλικα Σπρσκα, παρακώλυε με προσωπικές του ενέργειες τον εντοπισμό και τη σύλληψη Σέρβων καταζητούμενων από το ΔΠΔΧΓ. Γι’ αυτό και τον καθαιρούν από το κόμμα και από τις θέσεις που έχει. Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ το SDS βρίσκεται κάτω από το μικροσκόπιο των διεθνών οργανισμών, ο Ζβόνκο που δέχεται την πίεση και τις κυρώσεις τους και του παγώνουν τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά του στοιχεία, ξέρει τι πρέπει να κάνει. Είναι η ώρα για τον Ζβόνκο να αλλάξει πλευρά.

– Πηγή: Office of the High Representative in Bosnia and Herzegovina (Paddy Ashdown), Decision removing Zvonko Bajagic from his position as Member of the SDS Board in Vlasenica and from other public and party positions he currently holds, 1/7/2004
http://www.ohr.int/decisions/war-crimes-decs/default.asp?content_id=32836

Πράγματι, αμέσως μετά, χωρίς να χάσει καθόλου καιρό, προσχώρησε στο επόμενο κυβερνητικό κόμμα SNSD, των Σοσιαλδημοκρατών, το οποίο κυβερνά την Ρεπούμπλικα Σπρσκα από το 2006, και χάρη σε αυτό, έχτισε πάλι μια μικρή αυτοκρατορία μαφιόζικου εγκλήματος στη γενέτειρά του Βλασένιτσα. Υπόψη, το SNSD εκδιώχτηκε πρόσφατα από την Σοσιαλιστική Διεθνή λόγω «εθνικιστικών και εξτρεμιστικών» θέσεων.

Μπορεί όλα τα στελέχη του SDS και μερικά τουλάχιστον (μέχρι στιγμής) του SNSD να περνάνε διαδοχικά από γραφεία εισαγγελέων, όχι όμως και ο Μπάγιαγκιτς, ο οποίος επιβιώνει σε κάθε περιβάλλον. Το 2012 κερδίζει μια έφεση εναντίον δύο πολύ σημαντικών δημοσιογράφων της Βοσνίας, των Bakir Hadziomerovic και Slobodan Vaskovic της εκπομπής ’60 Minuta’ του τηλεοπτικού σταθμού FTV, επειδή σε μια έρευνά τους το 2009 είχαν παρουσιάσει την πόλη Βλασένιτσα σαν μια από τις πόλεις της Βοσνίας που μετά τον πόλεμο κυβερνάται από εγκληματίες πολέμου, μαφιόζους και δολοφόνους, όπως είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή. Στις πρώτες δίκες, το δικαστήριο είχε δικαιώσει τους δημοσιογράφους, αλλά όταν με τους μηνυτές συντάχτηκε ο Aleksandar Dzombic, ο τότε πρωθυπουργός της Republika Srpska, ο οποίος μόνο το 2007 είχε μηνύσει το κανάλι 16 φορές, και συνολικά πάνω από 100, τελικά η ελεύθερη δημοσιογραφία νικήθηκε (‘Verdict Confirmed for Vaskovic and Hadziomerovic’, Ιστότοπος frontal.rs, 29/03/2012).

Τώρα που μιλάμε ο Μπάγιαγκιτς, εξακολουθεί να δηλώνει άνεργος ενώ συντηρεί μια οικογένεια 15 ατόμων, εκατοντάδων συγγενών και χιλιάδων κουμπάρων, όπως κατορθώνει να συντηρεί και το παλάτι-μουσείο που έχει για σπίτι, έξω απ’ το οποίο όλοι μπορούν να δουν παρκαρισμένα τα αμέτρητα πολυτελέστατα αυτοκίνητά του.

Ολα αυτά τα χρόνια, ποτέ δεν σταμάτησε να βοηθάει στα μυστικά δίκτυα που προστατεύουν τους καταζητούμενους εγκληματίες πολέμου εντός της Republika Srpska και της Σερβίας, και κυρίως τους Κάρατζιτς και Μλάντιτς. Σε ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ του 2011, λίγο μετά τη σύλληψη του Μλάντιτς, βλέπουμε σκηνές με τον Μπάγιαγκιτς το 1996 να συμμετέχει σε δολιοφθορές οχημάτων απεσταλμένων για την σύλληψη του Μλάντιτς, και ξανά το 2011 να επιμένει στην ίδια ακριβώς τακτική. Μάλιστα, ανοίγει και το σπίτι του στον δημοσιογράφο και του δείχνει τα μυστικά δώματα στα οποία έμεναν Κάρατζιτς και Μλάντιτς (σκηνές από βίντεο εδώ, ‘Κυνήγι για τον Μλάντιτς’, ‘Die Jagd nach Ratko Mladic’, 3Sat, 2011).

Στον γάμο του γιου του, καλεσμένοι, που κατέφθασαν με ελικόπτερο, παρακαλώ, ήταν ανώτατα κυβερνητικά στελέχη της Republika Srpska, της Αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών της. Μπορεί να βρίσκεται υπό στενή διερεύνηση από το FBI και άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, αλλά τον προστατεύουν υπουργοί και αρχηγοί αστυνομίας.

Απλά, όλα αυτά τα χρόνια, αλλάζει την σημαία στη θύρα του μεγάρου του, ανάλογα με το ποιο κόμμα έχει την εξουσία. Ενας χαρακτηριστικός ‘πατριώτης’, όπως όλοι οι όμοιοί του σε όλον τον κόσμο, ένας ‘πατριώτης’ για το υλικό συμφέρον και μόνον.

Και για να τα πετύχει όλα αυτά, αυτό που έχει σημασία, είναι ότι πέτυχε την συνταγή της εθνοκάθαρσης απόλυτα: Από 34.000 κατοίκους το 1992, η Βλασένιτσα έφτασε να έχει 9.000 κατοίκους το 2007. Και από την αναλογία Μουσουλμάνων Σέρβων 55%-42% το 1992, η Βλασένιτσα έφτασε στην αναλογία 33%-67% υπέρ των Σέρβων το 2007, ενώ 26 θρησκευτικά κτίρια της ισλαμικής κουλτούρας ισοπεδώθηκαν.

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Παραμονή Πρωτοχρονιάς, 31/12/1995, στο αρχηγείο στρατού του Ratko Mladic στο Han Pijesak. Ο διοικητής της Ελληνική Εθελοντική Φρουρά ΕΕΦ Αντώνης Μήτκος και Σερβοβόσνιοι στρατηγοί του Μλάντιτς χορεύουν και διασκεδάζουν τρελά. Ο Μπάγιαγκιτς όρθιος πίσω και ο Μλάντιτς στο τραπέζι καμαρώνουν.

 

Προκάλεσε αίσθηση το ρεπορτάζ στη Βλασένιτσα, όταν οι τηλεθεατές είδαν τις μεγάλες πινακίδες που τοποθετεί ο Μπάγιαγκιτς με τη φωτογραφία του Μλάντιτς, ‘Στρατηγέ μας, Σε περιμένουμε’, υπογραφή ‘Οι Βλασενισιώτες σου’ (θα λέγαμε, σε ελεύθερη μετάφραση) και διάφορα άλλα γιγαντοπανό για το Θεό, για τη Σερβία, για τη Σερβική -πλέον- Βλασένιτσα, και το προκλητικότερο όλων ‘Με τη βοήθεια του Θεού, θα τελειώσουμε τη δουλειά’, και όλα αυτά την ημέρα που οι Σύλλογοι των οικογενειών των θυμάτων έφτασαν στην πόλη για τα μνημόσυνα των δικών τους.

Το ίδιο (αν όχι χειρότερο) είχε κάνει και το 2011, όταν έφτιαξε έναν τεράστιο πίνακα με τον νεοεκλεγμένο τότε πρόεδρο Milorad Dodik και τον Πούτιν. Ο Ζβόνκο ξέρει καλά την τέχνη των ελιγμών -κι εδώ βρίσκεται μια ευκαιρία να τον δει ο αναγνώστης όπως είναι σήμερα. Το παραδοσιακό εθνικό σερβικό καπέλο Sajkaca, που φορούσαν οι Σέρβοι στρατιώτες που φρουρούσαν τα ποτάμια-σύνορα της Αυστροουγγαρίας ενάντια στους Οθωμανούς τον 17ο αιώνα, αλλά και επίσημο σχεδόν πηλήκιο του σερβοβοσνιακού στρατού τη δεκαετία του 1990, δεν το αποχωρίζεται ποτέ:
Ivana Momcilovic, Russian-Serbian relations: Union or interests?, Al Jazeera, 07/12/2011

Ο Μπάγιαγκιτς την γλύτωσε και δεν είχε τελικά δοσοληψίες με το ΔΠΔΧΓ σαν κατηγορούμενος για δύο λόγους, κυρίως. Ο πρώτος ήταν το γεγονός πως το ΔΠΔΧΓ από το 2004 σταμάτησε να εκδίδει εντάλματα για πιθανούς εγκληματίες πολέμου. Οσοι κατηγορήθηκαν, κατηγορήθηκαν, μέχρι τότε. Απλά, πρέπει τώρα να τελειώσει το έργο του και να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες με τις εφέσεις κ.λπ., κάτι που ήδη συνεχίζεται για 12ο χρόνο τώρα και ποιος ξέρει πόσο θα διαρκέσει συνολικά.
Ο δεύτερος λόγος είναι το ότι ο θρήσκος εγκληματίας φρόντιζε πάντοτε να πηγαίνει με τους ισχυρούς, μέσα στο κρατικό μόρφωμα της Republika Srpska. Δεν δίστασε, όπως είπαμε, όταν είχε διαισθανθεί γύρω στο 2004 ότι ίσως και να αρχίσει το στρίμωγμα, να εγκαταλείψει το κόμμα του, το ίδιο κόμμα στο οποίο ήταν ιδρυτής μαζί με τον Κάρατζιτς, και να περάσει στο επόμενο κυβερνητικό κόμμα SNSD, έτσι ώστε να συνεχίσει να απολαμβάνει την προστασία του βαθέος κράτους που κι ο ίδιος δημιούργησε. Επειτα από μια μικρή περίοδο πτώσης, ειδικά όταν οι λογαριασμοί του είχαν παγώσει, μεταξύ 2004-2008, η παντοκρατορία του συνεχίστηκε -και συνεχίζεται ακόμα και σήμερα. Και σ’ αυτό, έβαλε λίγο το χεράκι της και η ΕΕΦ, έστω παρέχοντας ψυχική συνδρομή στον διοικητή τους Μπάγιαγκιτς.

Η ωραιότερη πινελιά, όμως, στον άσχημο πίνακα αυτού του καθάρματος είναι πως μία από τις κατηγορίες για τις οποίες ξένες υπηρεσίες τον έχουν στο μικροσκόπιο είναι πως κατά τη διάρκεια του πολέμου, και ενώ χρηματοδοτούσε τους τσέτνικ, ταυτόχρονα πουλούσε όπλα.

Στους Μουσουλμάνους.
http://www.arhiv.rs/novinska-clanak/press/2006/8/15/C12570D700350FEDC12571CB0036DF75/inspektor-kod-jataka

[Σ.Σ.: Οπως διαπιστώσαμε εκ των υστέρων, το άρθρο είναι κλειδωμένο στην ιστοσελίδα της εφημερίδας του Βελιγραδίου. Γι’ αυτό τον λόγο, παραθέτουμε αντίγραφο του κειμένου του από ένα σχετικό φόρουμ, κλικ εδώ].

 

Πηγές και σχετικά κείμενα:
– Μαρτυρίες της γενοκτονίας, Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Susica camp στη Βλασένιτσα, Ιστότοπος Vlasenica.info, 19/04/2011
http://www.vlasenica.info/index.php?option=com_content&view=article&id=591:svjedoci-genocida-logor-susica-vlasenica&catid=1:najnovije&Itemid=2
– Φάκελος Εγκλήματα Πολέμου στη Βλασένιτσα, Ιστότοπος Vlasenica.info, 16/05/2006
http://www.vlasenica.info/index.php?option=com_content&view=article&id=49:iz-dosjea-ratnih-zlocina&catid=26:genocid&Itemid=38
– Η Βλασένιτσα στα νύχια ενός εγκληματία πολέμου, Ιστότοπος Vlasenica.info, 18/08/2009
http://www.vlasenica.info/index.php?option=com_content&view=article&id=450:vlasenica-u-kandama-ratnog-zloinca&catid=40:friske-vijesti-z-bosne&Itemid=2

 

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Vlasenica Βοσνίας, 12 Ιουλίου 1995, μια μέρα μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα. Ο στρατηγός Milenko Zivanovic, διοικητής του Σώματος Στρατού Ντρίνα, λέει ιστορίες για το πως «καθάρισαν και τελείωσαν το τζαμί των Τούρκων στη Σρεμπρένιτσα» και όλοι χειροκροτούν εκστασιασμένοι όταν ο στρατηγός αναλύει το θέμα: «Αφού καθαρίσαμε χτες βράδυ τη Σρεμπρένιτσα και εξαφανίσαμε κάθε ίχνος μουσουλμανικής ζωής, πρέπει να κάνουμε το ίδιο στη συνέχεια και στις άλλες μουσουλμανικές περιοχές». Παρόντες στο επινίκιο γεύμα ήταν και Ελληνες εθελοντές, μεταξύ των οποίων οι Μήτκος Αντώνιος και Καλτσούνης Κωνσταντίνος. Μαζί τους στο τραπέζι οι Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, ο παιδόφιλος Μητροπολίτης Zvornik-Tuzla Vasilije Kacavenda και άλλοι πολλοί.

 

— $$$ Ερωτήματα (όχι μόνο για τη συνείδησή μας)

Και αν οι φωτογραφίες, οι μαρτυρίες, τα ντοκουμέντα του ΔΠΔΧΓ, οι επίσημες καταθέσεις των πρωταγωνιστών και αυτουργών των εγκλημάτων, οι ετυμηγορίες των δικαστηρίων για τα εγκλήματα πολέμου, οι εκθέσεις, οι ομολογίες των ίδιων των Σέρβων για τα εγκλήματά τους, οι δηλώσεις των ίδιων των εθελοντών στα ΜΜΕ, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εισηγήσεις σε ακαδημαϊκά συνέδρια και όλα τα υπόλοιπα που αποτέλεσαν τις πηγές για την τεκμηρίωση του παρόντος κειμένου δεν είναι επαρκή στοιχεία για να κινηθεί η διαδικασία, τότε ποια μπορεί να είναι;;;

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Αλλη μια σκηνή με πρωταγωνιστή μέλος της ΕΕΦ, αυτή τη φορά σε κοντινό πλάνο, από τις επιχειρήσεις της Σρεμπρένιτσα. Προέρχεται από ειδησεογραφική εκπομπή της σερβικής τηλεόρασης (Dnevnik SRT). Ασφαλείς πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο ακόμη βίντεο, τα οποία θα πρέπει να αναζητηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη. Το πρώτο μεταδόθηκε σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλονίκης λίγες μέρες μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα και είχε γυριστεί στο τζαμί της πόλης. Το δεύτερο είχε βγει στον αέρα από την σερβική τηλεόραση SRT ακριβώς τις ημέρες της πτώσης της πόλης, όταν οι μαζικές εκτελέσεις δεν είχαν τελειώσει ακόμα.

 

Εν είδει σύνοψης, θα διατυπώσουμε κάποια ερωτήματα:

## Ο θεοσεβούμενος αρχινονός warlord Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic), ο εθνικιστής ‘φιλέλλην’ διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς ΕΕΦ με το πολεμικό ψευδώνυμο ‘Duga puska’ (Long Barrel), ήταν ο τοπικός Σέρβος φεουδάρχης, μεγάλο αφεντικό και οπλαρχηγός της περιοχής Vlasenica κοντά στη Σρεμπρένιτσα, γνωστός και μη εξαιρετέος κατηγορούμενος ήδη από το 1992 για εγκλήματα πολέμου και μαζικές δολοφονίες αμάχων και αιχμαλώτων, κατόπιν δεξί χέρι -σαν υπεύθυνος Εφοδιασμού και Μεταφορών, δηλαδή υπεύθυνος σπασίματος εμπάργκο και λαθρεμπορίου του διαβόητου Σώματος Στρατού Ντρίνα (Drina Corps)- και στενός φίλος των Κάρατζιτς, Μλάντιτς, Krstc, Popovic, Zivanovic, Pandurevic και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματικών, όλων καταδικασμένων από το Δικαστήριο της Χάγης, χαρακτηρισμένος και μπλοκαρισμένος -αυτός και τα περιουσιακά του στοιχεία- από το FBI και άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές ήδη από το 2003, καθαιρεμένος από όλα τα αξιώματά του στην Republika Srpska, σημερινός ‘άνεργος’ πολυεκατομμυριούχος μαφιόζος νονός, χορηγός σε εκκλησιαστικά δρώμενα και δωρητής σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής στην γενέτειρά του Vlasenica σαν αδελφικός φίλος και συνεργάτης του διωγμένου για παιδεραστία πρώην Μητροπολίτη Zvornik και Tuzla Vasilije Kacavenda. Βρίσκεται σήμερα υπό διερεύνηση διότι ενώ ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης και χορηγός, σαν συνιδρυτής, του σερβοβοσνιακού εθνικιστικού εξτρεμιστικού κόμματος του Κάρατζιτς SDS, ταυτόχρονα πουλούσε όπλα στους Μουσουλμάνους. Επί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, περίπου δύο χρόνια, βρισκόταν καθημερινά και 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες τη βδομάδα μαζί με τους υφισταμένους του Ελληνες εθελοντές της ΕΕΦ, τους διέταζε και γνώριζε όλες τους τις δραστηριότητες, ενώ αυτοί αποτελούσαν την προσωπική του φρουρά και τον συνόδευαν παντού.
Εντεταλμένος -από τον ίδιο τον Ράτκο Μλάντιτς να τους προσέχει- σαν αξιωματικός σύνδεσμος με την ΕΕΦ, αδιαμφισβήτητα βρέθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εκτέλεσης αιχμαλώτων της Σρεμπρένιτσα, και πέρα από κάθε αμφιβολία, βρέθηκε ειδικότερα τις ημέρες της κορύφωσης των θηριωδιών, την εδομάδα μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, τις ώρες ακριβώς που γίνονταν οι μαζικές εκτελέσεις, όπως λ.χ. στο σφαγείο του ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή Nova Kasaba, εκεί ακριβώς όπου είχαν συγκεντρωθεί για εκτέλεση πολλές εκατοντάδες άοπλοι Βόσνιοι κι εκεί που έγιναν οι αγριότερες και μαζικότερες συνοπτικές εκτελέσεις άοπλων αιχμαλώτων. Συνοδευόταν, κι αυτό είναι γεγονός που επίσης δεν αμφισβητείται, από δύο γκρουπ Ελλήνων εθελοντών ή από δύο Ελληνες εθελοντές [Σ.Σ.: Δεν διευκρινίζεται, όπως είδαμε προηγουμένως· οι δικαστές μιλάνε για δύο γκρουπ, ενώ ο Μπάγιαγκιτς για δύο άτομα].
Στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου του 1995, όταν έλαβαν χώρα τα καταγεγραμμένα γεγονότα εθνικής εκκαθάρισης, που χαρακτηρίστηκαν γενοκτονία και εθνοκάθαρση, ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς αποδεδειγμένα, μαζί με τους Ελληνες εθελοντές συνοδούς της φρουράς του, είχε μια σειρά συναντήσεων με όλα τα κορυφαία στελέχη του σερβοβοσνιακού στρατού και της Republika Srpska, τόσο στη Vlasenica, βάση του στρατοπέδου των Ελλήνων Εθελοντών, όσο και στη Σρεμπρένιτσα, στο Zvornik, στη Ζέπα και στις περιοχές από το Ποτοτσάρι (Potocari) μέχρι το Konjevic Polje,
Οι Ελληνες, εκείνη την ημέρα και ώρα των μαζικών δολοφονιών στο γήπεδο της περιοχής Nova Kasaba έβγαλαν μια σειρά φωτογραφιών, προφανώς με αντικείμενο τους κρατούμενους -μελλοθάνατους ή ήδη δολοφονημένους. Το γεγονός έχει καταγραφεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ενώ το έχει καταθέσει και ο ίδιος ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς στη δίκη του Κάρατζιτς στις 10 Ιουλίου του 2013, κάτι που ποτέ δεν έγινε γνωστό στην Ελλάδα και στα ΜΜΕ της χώρας.
Θα διερευνηθεί ποτέ αυτή η σημαντική αποκάλυψη και θα καλέσει ποτέ κάποιος αξιωματούχος των υπηρεσιών απονομής Δικαιοσύνης της Ελλάδας τα πρόσωπα αυτά, ώστε να μαθευτεί η αλήθεια;;;

## Η δεύτερη δύσκολη ερώτηση αφορά το βίντεο που παρουσιάζει το XYZ Contagion με τις σκηνές της 13ης Ιουλίου 1995 από το Associated Press και την ολλανδική δημόσια τηλεόραση, όταν οι άνδρες της ΕΕΦ ξεκινάνε πορεία, μαζί με άλλους Σερβοβόσνιους ένοπλους στρατιώτες, πιθανόν και με παραστρατιωτικούς από το διαβόητο 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment) των ψυχρών εκτελεστών Milorad ‘Miso’ Pelemis, Franc Kos και Stanko Kojic, καταδικασμένοι σε 40-43 χρόνια για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία. Στο βίντεο εικονίζονται τουλάχιστον επτά άτομα της ΕΕΦ (ήταν οκτώ στο απόσπασμα αυτό και δέκα συνολικά στη Σρεμπρένιτσα) σε δύο διαφορετικά σημεία, με το φορετό τους σήμα στο μανίκι και με τα όπλα έτοιμα για χρήση και οπλισμένα. Κατά πάσα πιθανότητα συμμετέχουν σε επιχείρηση του ειδικού λόχου ενεδρών (δηλαδή σε επιχείρηση κυνηγιού κεφαλών διαφυγόντων Μουσουλμάνων) ή σε κάποια άλλη παρόμοια επιχείρηση. Ανεξάρτητα από το είδος των επιχειρήσεων, πάντως, αποδεικνύεται ξανά ότι οι Ελληνες εθελοντές βρίσκονταν εκεί ακριβώς, στην καρδιά των γεγονότων και στα θέατρα της ανθρωποσφαγής. Αν κάποιος πολίτης αυτής της χώρας ήταν ύποπτος για την Αστυνομία ή θεωρούνταν ‘πρόσωπο ενδιαφέροντος’ για τον φόνο ενός μόνο ανθρώπου, τι θα περίμεναν οι πολίτες από τις αρχές αυτής της χώρας να κάνουν;;; Δεν θα έπρεπε έστω να τον καλέσουν για να δώσει μια κατάθεση;;; Το υπόλοιπο μέρος του συλλογισμού αυτού είναι προφανές, ειδικά όταν δεν αφορά έναν μόνο φόνο αλλά αυτό που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ‘γενοκτονία’ και 8.000 ανθρώπους.

## Ενας τουλάχιστον από τους εθελοντές που μπήκαν στη Σρεμπρένιτσα και διακρίνεται σε δεκάδες φωτογραφίες και στα βίντεο που παρουσιάσαμε προηγουμένως, εκείνος που χαρακτηρίστηκε ‘απόβρασμα σε στυλ Rambo’ από Ολλανδούς Κυανόκρανους στρατιώτες της UNPROFOR και από μέλη της οργάνωσης ‘Γιατροί Χωρίς Σύνορα’, ο Σπύρος Τζανόπουλος ήταν -ή μήπως είναι ακόμα;;;- αποδεδειγμένα στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης. Και δεν ήταν ο μόνος: Τουλάχιστον άλλα τέσσερα μέλη και στελέχη της ναζιστικής γκρούπας συμμετείχαν στην ΕΕΦ, ή έστω συμμετείχαν φανερά. Ηταν όχι μόνο απλά μέλη, αλλά και μεγαλοστελέχη και μέλη της Κεντρικής Επιτροπής της ναζιστικής γκρούπας, όπως έγραψε στο βιβλίο του ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής. Αλλα μέλη του αποσπάσματος των επιχειρήσεων της Σρεμπρένιτσα εξέφρασαν δημόσια την ικανοποίησή τους για το γεγονός πως η Χρυσή Αυγή οικειοποιήθηκε τον αγώνα τους. Στο στρατόπεδο της ελληνικής militia, κύριο ανάγνωσμα ήταν η εφημερίδα, το περιοδικό και άλλα έντυπα της Χρυσής Αυγής. Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στο απόσπασμα εμφανίζονται σήμερα υποστηρικτές και κήρυκες των χρυσαυγίτικων ναζιστικών δοξασιών. Αλλα μέλη της ΕΕΦ, για τα οποία δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς έφυγαν από τη Βοσνία, αυτοδιαφημίζονταν σε εφημερίδες και κανάλια και καυχιούνταν για τις πράξεις τους ενάντια «σε υπανθρώπους Τούρκους και στον προαιώνιο εχθρό του Ελληνισμού Εβραίο». Ενας συγκεκριμένος εθελοντής, ο Απόστολος Μπέλμπας είναι σήμερα γραμματέας τοπικής οργάνωσης και ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στις τελευταίες εκλογές. Παραλίγο να γινόταν βουλευτής. Να ελπίζουμε ότι θα μπει στη Βουλή τις επόμενες εκλογές, ώστε να μην μπορεί να τον πειράξει κανείς, ακόμα κι αν ήθελε;;;
Ο χρυσαυγιτισμός ήταν κυρίαρχος ανάμεσα στους εθελοντές. Θα κληθούν ποτέ όλοι αυτοί να καταθέσουν;;;

ΕΠΑΝΩ: Βλασένιτσα, αρχές του 1995: Χρυσαυγίτες Ελληνες εθελοντές της ΕΕΦ, Μπέλμπας Απόστολος, Μαυρογιαννάκης Μιχάλης, Σωκράτης Κουσουμβρής, Κώστας και άλλοι. ΚΑΤΩ: Η ηγεσία της τοπικής οργάνωσης Τρίπολης της Χρυσής Αυγής. Ο γραμματέας της ΤΟ Τρίπολης της Χρυσής Αυγής, Μπέλμπας Απόστολος, δεύτερος από αριστερά.
ΕΠΑΝΩ: Βλασένιτσα, αρχές του 1995: Χρυσαυγίτες Ελληνες εθελοντές της ΕΕΦ, Μπέλμπας Απόστολος, Μαυρογιαννάκης Μιχάλης, Σωκράτης Κουσουμβρής, Κώστας και άλλοι. ΚΑΤΩ: Η ηγεσία της τοπικής οργάνωσης Τρίπολης της Χρυσής Αυγής. Ο γραμματέας της ΤΟ Τρίπολης της Χρυσής Αυγής, Μπέλμπας Απόστολος, δεύτερος από αριστερά.

 

 

## Αφού, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, τεκμηριώνεται πως τις μέρες της σφαγής οι άνδρες της ΕΕΦ βρίσκονται, είτε όλοι μαζί (αφού η επιχείρηση απαιτούσε γενική κινητοποίηση όλων των μονάδων), είτε σε τμήματα, διμοιρίες ή αποσπάσματα, στις περιοχές όπου συνέβησαν τεκμηριωμένα δολοφονίες αμάχων και αιχμαλώτων (εκτός από το ποδοσφαιρικό γηπέδο στην περιοχή Nova Kasaba), και πιο συγκεκριμένα:
– είτε στη Βλασένιτσα (όπου ακόμα ανακαλύπτονται μαζικοί τάφοι και γίνονται μαζικές κηδείες, με τις τελευταίες δέκα μόλις τον περασμένο Απρίλιο, σκηνές από βίντεο με ρεπορτάζ, στο 01.10′) που ήταν ο γενέθλιος τόπος του Zβόνκο Μπάγιαγκιτς και η βάση-στρατόπεδο της ΕΕΦ,
– είτε στη Ζέπα, επίσης βάση της ΕΕΦ, δηλαδή τον άλλο μουσουλμανικό θύλακα που είχαν σκοπό να εξαφανίσουν οι Σέρβοι,
– είτε στο Zvornik που ήταν τα αρχηγεία του σώματος στρατού,
– είτε στις περιοχές από το Ποτοτσάρι (Potocari) μέχρι το Κόνγιεβιτς Πόλγιε (Konjevic Polje), όπου επίσης υπήρχαν στρατόπεδα συγκέντρωσης μελλοθανάτων και ήταν οι επόμενοι στόχοι των δολοφόνων του στρατού του Μλάντιτς μετά την κατάληψη της Σρεμπρένιτσα, και όπου επίσης επιβεβαιωμένα έλαβαν χώρα δολοφονίες αμάχων,
– είτε μέσα στη Σρεμπρένιτσα,
θα τους ρωτήσει κανείς επιτέλους τι συνέβη εκεί;;;
Καταγράφονται πολλές συναντήσεις του διοικητή τους Μπάγιαγκιτς με τους Κάρατζιτς, Μλάντιτς, Krstc, Popovic, Zivanovic, Pandurevic, Kovac, Salapura και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματικούς (εκτός δηλαδή από τις ήδη τεκμηριωμένες από τις καταθέσεις στο ΔΠΔΧΓ). Οι Ελληνες εθελοντές συνόδευαν τον Μπάγιαγκιτς σε όλες αυτές τις συναντήσεις του;;;
Κι ακόμα:
Τι είδαν;;; Σε ποιες πράξεις συμμετείχαν;;; Ποια ήταν τα στρατιωτικά (και τα παραστρατιωτικά) τους καθήκοντα σε ολόκληρο εκείνο το διάστημα του Ιουλίου 1995;;; Ολόκληρη την κρίσιμη εβδομάδα, όταν κορυφώθηκε το μακελειό σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, οι εθελοντές και ο διοικητής τους Μπάγιαγκιτς βρίσκονταν συνεχώς στον δρόμο. Πότε με το ιδιωτικό αυτοκίνητο μάρκας Golf του Μπάγιαγκιτς, και πότε με το στρατιωτικό της μονάδας, που ήταν χρεωμένο στους τρεις σημαντικότερους αξιωματικούς του σώματος στρατού τους, περνούσαν συνεχώς, μέρα και νύχτα, από όλες τις περιοχές των εκτελέσεων και από όλους τους δρόμους που απόκλεισαν οι Σερβοβόσνιοι, δρόμοι που σύμφωνα με όλες τις μαρτυρίες ήταν γεμάτοι πτώματα, δεξιά κι αριστερά. Από τη Βλασένιτσα προς την Σρεμπρένιτσα, πέρασαν διαδοχικά από όλες τις περιοχές-σφαγεία, Milici, Nova Kasaba, Kravica, Bratunac, Potocari, αλλά και Zvornik, Ζέπα, Konjevic Polje, και μέχρι το Πάλε είχαν φτάσει (που βρίσκεται από την αντίθετη πλευρά, βεβαίως, κοιτώντας τον χάρτη με επίκεντρο την Βλασένιτσα). Συμμετείχαν σε ενέδρες;;; Είδαν εκτελέσεις;;; Βοήθησαν στην ‘εκκαθάριση του χώρου’, όπως επιβάλλει το πρωτόκολλο του σερβικού-πρώην γιουγκοσλαβικού στρατού;;; Βοήθησαν να ανοιχτεί κανένας μαζικός τάφος;;;

Ο διοικητής τους Μπάγιαγκιτς ήταν, μεταξύ άλλων αξιωματικών, υπεύθυνος βαθμοφόρος Εφοδιασμού-Μεταφορών και logistics, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και τα οχήματα με τα οποία μεταφέρονταν οι αιχμάλωτοι μελλοθάνατοι και υπεύθυνος κίνησης για τα εκσκαπτικά μηχανήματα που άνοιγαν τους λάκκους, μέσα στους οποίους πολλές φορές έριχναν και ζωντανούς ανθρώπους. Και η τακτοποίηση των χώρων ήταν υποχρέωση του σώματος στο οποίο η δική τους μονάδα ήταν χρεωμένη. Γύρω τους γίνονταν εκτελέσεις, έθαβαν αιχμαλώτους, μετέφεραν κόσμο σε χωράφια για να τους εξοντώσουν κ.ο.κ. κι αυτοί δεν συμμετείχαν πουθενά;;; Ειδικά όταν διαβάζουμε, και συνεπώς γνωρίζουμε (ήδη από το 2001 και τη δίκη Krstic) ότι ο μέραρχος τους αντιμετώπιζε πρόβλημα λειψανδρίας;;; Είναι πιθανό οι «15-20 στρατιώτες από το τάγμα logistics» του μικτού λόχου ενεδρών που αναφέρονται στις διαταγές να ήταν οι συγκεκριμένοι Ελληνες της ΕΕΦ;;;
Θα διερευνηθεί ποτέ αν οι Ελληνες στο πολεμικό ‘παλμαρέ’ τους είχαν ‘ηρωικές’ πολεμικές πράξεις, σύμφωνες μόνο με τα ήθη και έθιμα του πολέμου ή αν συμμετείχαν και σε διαφορετικού τύπου πολεμικές πράξεις, από εκείνες που ποτέ κανείς δεν θα τις χαρακτηρίσει ‘ηρωικές’;;;

 

Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ στην Σρεμπρένιτσα

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Σκηνές από το Associated Press και το France 2 από τις επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, 11 Ιουλίου 1995: Η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά, οι Λύκοι του Δρίνου και το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ σε ενέδρες, πυρπόληση σπιτιών, μεταφορά εξοπλισμού και άλλες επιχειρήσεις γύρω και μέσα στην Σρεμπρένιτσα. Στην επιχείρηση κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, φτιάχτηκαν ειδικά και έκτακτα σώματα, αποκλειστικά για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Λ.χ. ο αντισυνταγματάρχης Παντούρεβιτς της Zvornik Brigade έφτιαξε ένα επίλεκτο σχηματισμό με το όνομα TG-1 (Tactical Group 1) και υπέδειξε για διοικητή τον λοχαγό Milan Jolovic (με το ψευδώνυμο Legenda), τον διοικητή των ‘Λύκων του Δρίνου’, ο οποίος διακρίνεται με τα γυαλιά ηλίου. Διακρίνονται, επίσης, τα μέλη της ΕΕΦ Τζανόπουλος, Σχιζάς, Φλορίν, Ζαβιτσάνος κά. στο στρατόπεδο, μαζί με τους ‘Λύκους τους Δρίνου’ να μεταφέρουν εξοπλισμό.

 

## Οι Ελληνες εθελοντές της ΕΕΦ βρίσκονταν πάντα πολύ κοντά και σε πολύ στενή σχέση με επίλεκτους παραστρατιωτικούς-μισθοφόρους του σερβοβοσνιακού στρατού [Σ.Σ.: Δεν λέμε «με σερβοβόσνιους παραστρατιωτικούς» διότι οι μισθοφόροι προέρχονταν από διάφορες εθνικότητες, εντός και εκτός της πρώην Γιουγκοσλαβίας]. Αναφέρθηκε στις δίκες της Χάγης και στις εκθέσεις που παρουσιάσαμε ότι μοιράζονταν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αξιωματικούς με το διαβόητο 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ των ψυχρών εκτελεστών Milorad ‘Miso’ Pelemis, Franc Kos και Stanko Kojic, καταδικασμένοι σε 40-43 χρόνια για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία. Εκπαιδεύονταν και στρατωνίζονταν στις ίδιες εγκαταστάσεις στη Vlasenica (σκηνές από βίντεο εδώ, με τον Μλάντιτς να επιθεωρεί το στρατόπεδο της Βλασένιτσα το 1995).

Οκτώβριος 1995, τελετή στο στρατόπεδο στη Vlasenica. Ο στρατηγός Radislav Krstic δίνει τη σημαία -και καινούργια όπλα- στο 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment) των ψυχρών εκτελεστών Milorad 'Miso' Pelemis, Franc Kos και Stanko Kojic. Πίσω δεξιά, ακουμπισμένοι στο όχημα, ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς και άλλοι δύο που θα μπορούσαν να είναι από την ΕΕΦ. Διόλου απίθανο ανάμεσα στους τιμώμενους σφαγείς να βρίσκεται και το μέλος της ΕΕΦ Αγγελος Λάτσιος, το μοναδικό Ελληνόπουλο που το όνομά του φιγουράρει στις λίστες με τα ονόματα των μελών του μισθοφορικού 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (πέντε μάρκα το κεφάλι), δηλαδή των πιο απάνθρωπων και αιμοσταγών εκτελεστών και εγκληματιών πολέμου.
Οκτώβριος 1995, τελετή στο στρατόπεδο στη Vlasenica. Ο στρατηγός Radislav Krstic δίνει τη σημαία -και καινούργια όπλα- στο 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment) των ψυχρών εκτελεστών Milorad ‘Miso’ Pelemis, Franc Kos και Stanko Kojic. Πίσω δεξιά, ακουμπισμένοι στο όχημα, ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς και άλλοι δύο που θα μπορούσαν να είναι από την ΕΕΦ. Διόλου απίθανο ανάμεσα στους τιμώμενους σφαγείς να βρίσκεται και το μέλος της ΕΕΦ Αγγελος Λάτσιος, το μοναδικό Ελληνόπουλο που το όνομά του φιγουράρει στις λίστες με τα ονόματα των μελών του μισθοφορικού 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (πέντε μάρκα το κεφάλι), δηλαδή των πιο απάνθρωπων και αιμοσταγών εκτελεστών και εγκληματιών πολέμου.

 

 

Εβγαζαν φωτογραφίες μαζί τους, υπάρχουν βίντεο με τον διοικητή της ΕΕΦ Μπάγιαγκιτς (ίσως και δύο Ελληνες) να παρίσταται σε βράβευση του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ, και είχαν θεαθεί μαζί από Κυανόκρανους και μέλη της οργάνωσης ‘Γιατροί Χωρίς Σύνορα’ να μπαίνουν μαζί θριαμβευτικά στη Σρεμπρένιτσα και να επιδίδονται σε καταστροφές μιναρέδων (όλοι μαζί) και σε ψυχρές δολοφονίες με μαχαίρια και όπλα (το 10ο Απόσπασμα), εκείνη τη μέρα. Δύο μέρες μετά, εθεάθησαν πάλι μαζί στο γήπεδο της Nova Kasaba την ώρα που οι Σέρβοι είχαν συγκεντρώσει εκεί αιχμάλωτους προς εκτέλεση.

Το πιο σημαντικό, στις επίσημες λίστες των 50 με 60 ελίτ δολοφόνων-μελών του αιμοσταγούς μισθοφορικού 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (1.200 εκτελέσεις σε 5 ώρες, προς 5 μάρκα το κεφάλι, μόνον οι 4 απ’ αυτούς έφαγαν 142 χρόνια φυλακή για εγκλήματα πολέμου).υπήρχε και το όνομα Αγγελος Λάτσιος (πιθανόν του Παναγιώτη), όπως είδαμε προηγουμένως και όπως φαίνεται και στο οργανόγραμμα της διμοιρίας-συμμορίας, αλλά και εδώ.

 

Σελίδα 42 της αγγλικής έκδοσης ή σελίδα 36 της σερβικής έκδοσης. Από την έκθεση του Humanitarian Law Center με τίτλο 'Dossier The 10th Sabotage Detachment of the Main Staff of the Army of Republika Srpska', έκδοση Humanitarian Law Center, Αύγουστος 2011, στα αγγλικά ή Fond za Humanitarno Pravo, 'Dosije 10. Diverzantski Odred Glavnog staba vojske Republike Srpske', 2011, στα σερβικά. Το οργανόγραμμα της 'επαγγελματικής' μισθοφορικής αδίστακτης militia. Ο συμπατριώτης μας φαίνεται είχε μεγάλους στόχους, να γίνει κανονικός μισθοφόρος και να πληρώνεται με το κεφάλι. Το όνομά του, 'Latias Angelos', 'Λάτσιος Αγγελος' φιγουράρει 14ο από την αρχή στο κάτω δεξιά κουτάκι με όλα τα ονόματα της δεύτερης συμμορίας-διμοιρίας, ενώ 6ο από το τέλος βρίσκεται το όνομα του Stanko Kojic. Βλέπουμε, επίσης, στις υψηλότερες θέσεις όλη την ιεραρχία, Μλάντιτς, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos κ.ο.κ. Σημειώστε πως το αστεράκι δίπλα στο όνομα του Λάτσιου σημαίνει πως ήταν επιβεβαιωμένα μέλος της συμμορίας-διμοιρίας. Κλικ για μεγέθυνση.
Σελίδα 42 της αγγλικής έκδοσης ή σελίδα 36 της σερβικής έκδοσης. Από την έκθεση του Humanitarian Law Center με τίτλο ‘Dossier The 10th Sabotage Detachment of the Main Staff of the Army of Republika Srpska’, έκδοση Humanitarian Law Center, Αύγουστος 2011, στα αγγλικά ή Fond za Humanitarno Pravo, ‘Dosije 10. Diverzantski Odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, 2011, στα σερβικά. Το οργανόγραμμα της ‘επαγγελματικής’ μισθοφορικής αδίστακτης militia. Ο συμπατριώτης μας φαίνεται είχε μεγάλους στόχους, να γίνει κανονικός μισθοφόρος και να πληρώνεται με το κεφάλι.
Το όνομά του, ‘Latias Angelos’, ‘Λάτσιος Αγγελος’ φιγουράρει 14ο από την αρχή στο κάτω δεξιά κουτάκι με όλα τα ονόματα της δεύτερης συμμορίας-διμοιρίας, ενώ 6ο από το τέλος βρίσκεται το όνομα του Stanko Kojic. Βλέπουμε, επίσης, στις υψηλότερες θέσεις όλη την ιεραρχία, Μλάντιτς, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos κ.ο.κ. Σημειώστε πως το αστεράκι δίπλα στο όνομα του Λάτσιου σημαίνει πως ήταν επιβεβαιωμένα μέλος της συμμορίας-διμοιρίας.
Κλικ για μεγέθυνση.

 

 

Να σημειωθεί εδώ ότι ο συγκεκριμένος δεν εμφανίζεται μαζί με τους δέκα άλλους ενεργούς στη Σρεμπρένιτσα άνδρες της ΕΕΦ. Ο ίδιος λέει ότι εκείνο το διάστημα βρισκόταν ήδη στις τάξεις των μισθοφόρων δολοφόνων του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ. Υπόψη, η μονάδα αυτή δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 1994 και διαλύθηκε την άνοιξη του 1996, ενώ τα μέλη της ήταν αυστηρά επιλεγμένα και ποτέ δεν ξεπέρασαν τα 50 με 60, όλοι με ετήσια ή διετή συμβόλαια. Συνεπώς, θα πρέπει να διερευνηθεί σε ποιο χρονικό διάστημα ο Λάτσιος ήταν μέλος τους, αν θέλουμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα.

Ο ίδιος, πάντως, έχει μιλήσει σε συνεντεύξεις, κι έχει πει πολλά κι ενδιαφέροντα: Οτι κυκλοφορούσε με πλαστή ταυτότητα με σερβικό ψεύτικο ονοματεπώνυμο, ότι είχε παντρευτεί μια κοπέλα απ’ τη Σερβία, με την οποία έκανε και παιδί, ότι έμεινε μετά τον πόλεμο στην Σερβία κι ότι έγινε για ένα διάστημα μισθοφόρος στην Αφρική, ότι βρισκόταν στο μισθολόγιο του Αρκάν σαν πορτιέρης στα μαγαζιά του, ότι είχε επαφές με τα κυκλώματα που φυλούσαν τον Μλάντιτς κι ότι συμμετείχε κι ο ίδιος στις ομάδες περιφρούρησής του, ότι γι’ αυτόν τον λόγο ανακρίθηκε και φυλακίστηκε δυο φορές, κι ότι τελικά απελάθηκε στην Ελλάδα. Για την Σρεμπρένιτσα, έχει δηλώσει ότι αυτός ήταν ο Ελληνας που πραγματικά μπήκε πρώτος στην πόλη με την μονάδα του, το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ, και πως οι άλλοι Ελληνες απλώς ακολούθησαν.

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Τελετή στο στρατόπεδο στη Vlasenica, 14 Οκτωβρίου 1995, μετά τη Σρεμπρένιτσα, στην επέτειο του ενός έτους από τη δημιουργία της μονάδας. Ο στρατηγός Radislav Krstic δίνει τη σημαία -και καινούργια όπλα- στο μισθοφορικό 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ (10 Diverzantski Odred, 10th Sabotage Detachment) των ψυχρών εκτελεστών Milorad ‘Miso’ Pelemis, Franc Kos και Stanko Kojic, δηλαδή των πιο απάνθρωπων και αιμοσταγών εκτελεστών και εγκληματιών πολέμου (πέντε μάρκα το κεφάλι). Οι οκτώ που συμμετείχαν στη μαζική σφαγή στο Branjevo, και ανάμεσά τους και οι Franc Kos, Stanko Kojic, Aleksandar Cvetkovic και Drazen Erdemovic πήραν όλοι έκτακτη προαγωγή και διακρίσεις ενώ και ολόκληρη η μονάδα τιμήθηκε με αριστείο για την επιτυχή ολοκλήρωση όλων των αποστολών που της ανατέθηκαν. Πίσω δεξιά, ακουμπισμένοι στο όχημα, ο Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς και άλλοι δύο που θα μπορούσαν να είναι από την ΕΕΦ. Διόλου απίθανο ανάμεσα στους τιμώμενους σφαγείς να βρίσκεται και το μέλος της ΕΕΦ Αγγελος Λάτσιος, το μοναδικό Ελληνόπουλο που το όνομά του φιγουράρει στις λίστες με τα ονόματα των μελών του πιο αιμοσταγούς μισθοφορικού Αποσπάσματος Θανάτου του σερβοβοσνιακού στρατού.

# Επίσης, πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να διερευνηθεί και το όνομα του δεύτερου Ελληνα μισθοφόρου που κατατάχτηκε στο 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ. Ο Νέστορας Χρυσαΐτης ήταν επαγγελματίας μισθοφόρος που είχε πολεμήσει και στην Αφρική και κρυφός σκληρός εθνικιστής που δεν εκδηλωνόταν εύκολα. Μυστηριωδώς, κάποια στιγμή εξαφανίζεται απ’ το προσκήνιο. Κάποιος στο δικό του ύψος και με την δική του κορμοστασιά εμφανίζεται αργότερα σε υμνητικό βίντεο με στημένες σκηνές με τους άνδρες του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ. Δεν κατέστη δυνατό να διασταυρωθεί, όμως αν ήταν ο ίδιος. Δεν θα έπρεπε κάποιος επαγγελματίας λειτουργός της Δικαιοσύνης να αναζητήσει τα ίχνη του;;;

## Και με την ευκαιρία, μήπως, λοιπόν, ο ‘Grk’ (Ελληνας), αυτός που έβγαλε φωτογραφία με τον Stanko Kojic (το τεκμήριο με τον κωδικό O1-35, στη δίκη των Franc Kos, Stanko Kojic et al) είναι κάποιος γνωστός Ελληνας, από τους άνδρες της ΕΕΦ;;; Θα ήταν απίθανο να πρόκειται για κάποιον άλλο. Ηταν ο Αγγελος Λάτσιος;;;

Ετυμηγορία εναντίον Franc Kos, Stanko Kojic et al, των τεσσάρων του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (10th Sabotage Detachment) που καταδικάστηκαν από 40-43 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Το τεκμήριο με τον κωδικό O1-35 ήταν μια φωτογραφία του Stanko Kojic με έναν Grk (Ελληνα). Γνωρίζουμε ότι την ευθύνη για το γνωστό γεγονός της καταστροφής του μιναρέ και του τζαμιού της Σρεμπρένιτσα την 'διεκδικούν' τόσο το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ όσο και οι άνδρες της ΕΕΦ. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στις επίσημες λίστες των μελών του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ υπάρχει και ένας τουλάχιστον Ελληνας (πιθανώς και δύο) με το όνομα Αγγελος Λάτσιος (πιθανόν του Παναγιώτη).
Ετυμηγορία εναντίον Franc Kos, Stanko Kojic et al, των τεσσάρων του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ (10th Sabotage Detachment) που καταδικάστηκαν από 40-43 χρόνια κάθειρξη ο καθένας. Το τεκμήριο με τον κωδικό O1-35 ήταν μια φωτογραφία του Stanko Kojic με έναν Grk (Ελληνα). Γνωρίζουμε ότι την ευθύνη για το γνωστό γεγονός της καταστροφής του μιναρέ και του τζαμιού της Σρεμπρένιτσα την ‘διεκδικούν’ τόσο το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ όσο και οι άνδρες της ΕΕΦ. Γνωρίζουμε, επίσης, ότι στις επίσημες λίστες των μελών του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ υπάρχει και ένας τουλάχιστον Ελληνας (πιθανώς και δύο) με το όνομα Αγγελος Λάτσιος (πιθανόν του Παναγιώτη).

 

 

## Η ωμή ομολογία υποδιοικητή και αρχιλοχία της ΕΕΦ πως «αφήναμε σε 13 λεπτά 300 νεκρούς» είναι μία περίεργη δήλωση, καθώς αποκλείεται να επιτευχθούν τέτοιοι αριθμοί σε κανονική μάχη. Μόνο κάτω από ειδικές συνθήκες επιτυγχάνονται τέτοια ‘επιτεύγματα’. Οφείλεται, άραγε, στο γεγονός πως συμμετείχαν σε τυφλές εκτελέσεις, με αυτόματα όπλα και ρίψη χειροβομβίδων, εγκλωβισμένων αιχμαλώτων που βρίσκονταν περιορισμένοι ασφυκτικά στις γνωστές μεγάλες αγροτικές αποθήκες που βρίσκονταν διάσπαρτες παντού στην γιουγκοσλαβική ύπαιθρο, τις μέρες του διαχωρισμού αντρών από τα γυναικόπαιδα, ακριβώς μετά την κατάληψη της πόλης, υπό την υψηλή εποπτεία, μάλιστα, του ίδιου του Μλάντιτς, όπως γράφουν οι εκθέσεις και όπως συνέβη στην αποθήκη της περιοχής Kravica, από την οποία υπάρχουν και βίντεο με τα πτώματα βουνό;;;

Πρέπει να λάβουμε υπόψη την εξής αλήθεια: Πριν τη Σρεμπρένιτσα οι Ελληνες εθελοντές ήταν απολύτως άκαπνοι και δεν είχαν συμμετοχή ποτέ σε μάχη ή άλλη επικίνδυνη ενέργεια («οι Σέρβοι διοικητές τους είχαν σαφή εντολή την οποία και τήρησαν κατά γράμμα, να μην συμμετέχουν οι Ελληνες εθελοντές, σε καμία επιθετική επιχείρηση»). Τα καθήκοντά τους ήταν καθήκοντα Ι4 και το πιο επικίνδυνο πράγμα που είχαν κάνει ήταν το να φυλάνε καμιά σκοπιά στα μετόπισθεν. Η μοναδική φορά που χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά και έκαναν τους καμπόσους, ήταν μόνο στην κατακτημένη Σρεμπρένιτσα, απέναντι σε αιχμαλώτους, σε άοπλους δεμένους κρατούμενους και πιθανόν σε πολίτες που προσπαθούσαν να διαφύγουν. Αυτό άλλωστε ταιριάζει απόλυτα και με την χρυσαυγίτικη νοοτροπία του θρασύδειλου τραμπούκου, που κάνει τον καμπόσο μόνο είναι είκοσι εναντίον ενός και μόνο όταν βρίσκουν τον αντίπαλο με δεμένα τα χέρια.
Στις σκηνές από τα βίντεο με τους Σέρβους παραστρατιωτικούς εμφανίζονται σαν μεγάλοι και έμπειροι πολεμιστές: Κορδέλες στυλ Rambo στα μαλλιά, οπλίζουν τα όπλα μπροστά στην κάμερα με τα γάντια με τα κομμένα δάχτυλα, καπνίζουν το τελευταίο τσιγάρο και ξεκινάνε με αποφασιστικό βήμα προς τα σημεία των ενεδρών. Διόλου απίθανο να σκέφτονταν «ήρθε η ώρα μας να παίξουμε πραγματικό πόλεμο». Σε ακίνητους στόχους, βέβαια, με δεμένα τα χέρια στην πλάτη.
Αποκαλύψεις τύπου «Η πρώτη φορά που σκότωσα Μουσουλμάνους, τρεις, ήταν σε ενέδρα» από τον Βασιλειάδη και «Νιώθαμε ικανοποιημένοι όταν σκοτώναμε Μουσουλμάνους, αφήναμε σε 13 λεπτά 300 νεκρούς» από τον Ζαβιτσάνο απλά επιβεβαιώνουν την παραπάνω αλήθεια.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μήπως μιλάμε για τον ορισμό των ‘εγκλημάτων πολέμου και της παραβίασης των νόμων και των ηθών της εμπόλεμης κατάστασης;;;

## Υπήρχαν χρηματοδότες αυτής της ιστορίας, και αν ναι, τότε ποιοι ήταν αυτοί και ποια τα κίνητρά τους;;; Οπως, σημειώσαμε προηγουμένως, τουλάχιστον τέσσερις διαφορετικές ‘πηγές’ με τις οποίες οι επίδοξοι εθελοντές έρχονταν σε επαφή για να διεκπεραιωθούν στη Βοσνία έχουν καταγραφεί στα σχετικά ρεπορτάζ. Σε ένα ρεπορτάζ εφημερίδας (Εθνος 20/08/1995), σε ένα ρεπορτάζ περιοδικού (Ταχυδρόμος 13/11/2004) και σε μία τηλεοπτική εκπομπή, αναφέρεται ρητώς ότι τα εισιτήρια για το Βελιγράδι ήταν δωρεάν, από ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, ενώ τα οχήματα για τη μεταφορά των εθελοντών από το Βελιγράδι προς τη Βλασένιτσα ήταν προσφορά του Μπάγιαγκιτς. Υπήρχαν κι άλλοι χορηγοί;;;

## Στην αρχή του κειμένου μας, περιγράψαμε τη διαδικασία και τις σερβικές και σερβοβοσνιακές υπηρεσίες από τις οποίες έπρεπε να περάσουν οι Ελληνες εθελοντές για να φτάσουν στο μέτωπο. Τόσο για την στρατολόγηση, όσο -κυρίως- για τις πράξεις των ανδρών της ΕΕΦ τις ημέρες της ανθρωποσφαγής, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σχετικά έγγραφα στα αρχεία AIIZ (Archives of the Institute for Research of Crimes Against Humanity and International Law) στο Σαράγεβο.
Για αρχή, εμείς θα δώσουμε τα στοιχεία από τέσσερις πολύ σημαντικούς φακέλους, με αρκετά απόρρητα έγγραφα:

Φάκελος No. 2-3070, Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina, Command of the 2nd Corps, RRPSt ‘OKRESANICA’, strictly confidential, no. 06/7795, July 7, 1995 – to the Intelligence Body of the 2nd Corps, RI Daily Report, σ. 59;
Φάκελος No. 2-3071, Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina, VJ 5022/5, strictly confidential, no. 05/1107, KONJUH, July 11, 1995, Report
Φάκελος No. 2-3072, Army of the Republic of Bosnia and Herzegovina, Command of the 2nd Corps, RRPSt ‘OKRESANICA’, strictly confidential, no. 09/11795, July 11, 1995 – to the Intelligence Body of the 2nd Corps, RI Daily Report.
Φάκελος No. 5342, Record, Supplemented Testimony by Dj. Dj.

## Υπάρχουν διαταγές του σερβοβοσνιακού στρατού, που να αφορούν την ελληνική μονάδα ΕΕΦ που ως γνωστόν ήταν τμήμα του Σώματος Στρατού Ντρίνα;;; Είναι αδύνατον να μην υπάρχουν. Στο στρατό τα πάντα καταγράφονται, οι μετακινήσεις μονάδων, τμημάτων και στρατιωτών, οι κινήσεις οχημάτων, η κατανάλωση και της παραμικρής προμήθειας ή αναλώσιμου, και φυσικά οι διαταγές κίνησης και οι διαταγές εκτέλεσης αποστολών και καθηκόντων. Σίγουρα θα υπάρχει Ημερολόγιο Μονάδας, αρχείο με τις ημερήσιες διαταγές, πρωτόκολλο με εισερχόμενα-εξερχόμενα έγγραφα κ.ο.κ., όλα αυτά που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στην δραστηριότητα της ΕΕΦ σε εκείνο το διάστημα. Αυτό αποδεικνύεται από την επόμενη φωτοτυπία εγγράφου της ΕΕΦ, με υπογραφή Μήτκου, λογότυπο επάνω αριστερά και σφραγίδα της ΕΕΦ. Θα αναζητηθούν ποτέ οι διαταγές αυτές από τις αρχές της χώρας μας και θα ζητηθεί βοήθεια από τις αρχές της Republika Srpska;;;

Ενα έγγραφο από το αρχείο της ΕΕΦ. Μπορεί να είναι χειρόγραφο (και που να βρει κανείς ελληνική γραφομηχανή στην εμπόλεμη πρώην Γιουγκοσλαβία), όμως διακρίνονται καθαρά και το λογότυπο της ΕΕΦ στο χαρτί που χρησιμοποιούσαν για την έκδοση εγγράφων, αλλά και η ειδική σφραγίδα της ΕΕΦ και η υπογραφή του διοικητή Μήτκου.
Ενα έγγραφο από το αρχείο της ΕΕΦ. Μπορεί να είναι χειρόγραφο (και που να βρει κανείς ελληνική γραφομηχανή στην εμπόλεμη πρώην Γιουγκοσλαβία), όμως διακρίνονται καθαρά και το λογότυπο της ΕΕΦ στο χαρτί που χρησιμοποιούσαν για την έκδοση εγγράφων, αλλά και η ειδική σφραγίδα της ΕΕΦ και η υπογραφή του διοικητή Μήτκου.

 

 

Μια απαραίτητη διόρθωση: Είπαμε προηγουμένως «στον στρατό τα πάντα καταγράφονται». Με την εξαίρεση του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ, στο οποίο, λόγω των ‘μαύρων επιχειρήσεων’ που διεξήγαγε, οι διαταγές δίνονταν κυρίως προφορικά.

## Υπάρχουν 7+1 πολύ σημαντικά στοιχεία σχετικά με το θέμα της καταστροφής του μιναρέ (ή των δύο μιναρέδων, κατά τον Δικαστή του ΔΠΔΧΓ) του τζαμιού της Σρεμπρένιτσα και την ύψωση των ελληνικών σημαιών στα ερείπια της Σρεμπρένιτσα, την πρώτη μέρα της κατάληψης της πόλης:

Πρώτα, η υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ Μλάντιτς και αξιωματικών στην οποία διατάζει να υψωθεί η ελληνική σημαία και να γίνει τηλεοπτική λήψη του γεγονότος απ’ τις κάμερες («For marketing, let them Greeks, let them raise the flag. Listen, go find where the Greeks are, on which line, let the flag fly. Let the Greek flag be raised, and he who ends up filming up there should film that too»).

Δεύτερο τεκμήριο, η υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ του στρατηγού Milan Gvero και του Κάρατζιτς, όταν ο πρώτος έδινε αναφορά για τις εξελίξεις και ενημέρωνε ότι ο μιναρές του τζαμιού έχει καταστραφεί.

«At 16.55 hours the ABiH in Tuzla intercepted a message from the VRS: the Serbian flag had
been raised over the destroyed Orthodox Church of Srebrenica. Shortly before that, Gvero had let
Karadzic know by phone that the flag had been raised over the Orthodox Church, and that the spire of
the tower had disappeared. Another message made mention of the suggestion that the Greek
mercenaries that fought for the VRS had to hoist their flag too, and that this had to be recorded on
video ‘for marketing purposes’. The enclave had definitely fallen into the hands of the Bosnian Serbs.
– Πηγή: Netherlands Institute for War Documentation NIOD (JCH Blom, P. Romijn, N. Bajalica, G. Duijzings, T. Frankfort, BGJ de Graaff, AE. Kersten, PCM Koedijk, DCL Schoonoord, R. van Uye, C. Wiebes), Srebrenica: een ‘veilig’ gebied, Reconstructie, achtergronden, gevolgen en analyses van de val van een Safe Area (στα ολλανδικά), Amsterdam, 2002, σ. 2246

Σελίδα 2246 της ολλανδικής έκδοσης της έκθεσης του NIOD: Η υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ του στρατηγού Milan Gvero και του Κάρατζιτς, όταν ο πρώτος έδινε αναφορά για τις εξελίξεις και ενημέρωνε ότι ο μιναρές του τζαμιού έχει καταστραφεί. Η εντολή, κατόπιν, ήταν να υψωθεί και η ελληνική σημαία των Ελλήνων μισθοφόρων ('mercenaries', σύμφωνα με την έκθεση) δίπλα στη σερβική, και το γεγονός να καταγραφεί σε βίντεο για προπαγανδιστικούς λόγους.
Σελίδα 2246 της ολλανδικής έκδοσης της έκθεσης του NIOD: Η υποκλαπείσα συνομιλία μεταξύ του στρατηγού Milan Gvero και του Κάρατζιτς, όταν ο πρώτος έδινε αναφορά για τις εξελίξεις και ενημέρωνε ότι ο μιναρές του τζαμιού έχει καταστραφεί. Η εντολή, κατόπιν, ήταν να υψωθεί και η ελληνική σημαία των Ελλήνων μισθοφόρων (‘mercenaries’, σύμφωνα με την έκθεση) δίπλα στη σερβική, και το γεγονός να καταγραφεί σε βίντεο για προπαγανδιστικούς λόγους.

 

 

Τρίτη υποκλαπείσα συνομιλία, όταν ο Milan Jolovic (Legenda), διοικητής της μονάδας ‘Λύκοι του Δρίνου’ (‘Drina Wolves’), πληροφορεί τον Μλάντιτς ότι η δουλειά έγινε και η σημαία ανέβηκε στην ορθόδοξη εκκλησία της πόλης («On 11th July 1995 at 15.40 from Srebrenica Mladic was contacted first by Milan Jolovic (Legenda), the commander of the ‘Wolves from Drina’, and reported that they had taken Srebrenica and that the Greek volunteers placed the Greek flag on an Orthodox church in Srebrenica»).

Τέταρτη απόδειξη η μαρτυρία του Ελληνα υποδιοικητή της ΕΕΦ Τρύφωνα Βασιλειάδη και του αρχιλοχία Δημήτρη Ζαβιτσάνου, στο περιοδικό Ταχυδρόμος, για την ημέρα της κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, στην οποία, αφού εκφράσουν δημόσια «την ικανοποίησή τους που η Χρυσή Αυγή οικειοποιήθηκε την προσπάθειά τους», θα ομολογήσουν τι ακριβώς έκαναν την μέρα της κατάληψης της πόλης. Σημειώνει ο Βασιλειάδης και υπογραμμίζει μαζί του ο Ζαβιτσάνος:

«Ημουν ο επικεφαλής του ελληνικού σώματος και από τους πρώτους που μπήκαν στην πόλη. Οι Ελληνες εθελοντές ήταν στην εμπροσθοφυλακή της επίθεσης εκείνη τη μέρα. Μαζί με Σέρβους ρίξαμε τον μιναρέ από το τζαμί της Σρεμπρένιτσα, πυροβολώντας με τα πολυβόλα μας»

Πέμπτο στοιχείο: Οι λόγοι του στρατηγού Milenko Zivanovic και του διοικητή της ΕΕΦ Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς, στο επινίκιο γεύμα -προς τιμήν και με την παρουσία των Ελλήνων εθελοντών-, αμέσως μετά την πτώση της Σρεμπρένιτσα, στο σπίτι του Μπάγιαγκιτς στη Βλασένιτσα, στην μεγάλη σερβική γιορτή των πολιούχων της Βλασένιτσα Πέτρου και Παύλου στις 12/07/1995, όταν γελάνε όλοι μαζί στο σημείο που ακούνε τον στρατηγό Milenko Zivanovic να λέει ιστορίες για το πως «καθάρισαν και τελείωσαν το τζαμί των Τούρκων στη Σρεμπρένιτσα» και χειροκροτούν εκστασιασμένοι όταν ο στρατηγός αναλύει το θέμα: «Αφού καθαρίσαμε χτες βράδυ τη Σρεμπρένιτσα και εξαφανίσαμε κάθε ίχνος μουσουλμανικής ζωής, πρέπει να κάνουμε το ίδιο στη συνέχεια και στις άλλες μουσουλμανικές περιοχές». Οι στιχομυθίες αυτές αποτέλεσαν και αντικείμενο πιεστικής ανάκρισης στον Μπάγιαγκιτς, όταν κατέθετε στο ΔΠΔΧΓ, όπως είδαμε προηγουμένως.

Εκτο στοιχείο: Κάποιος Ελληνες εθελοντής της ΕΕΦ, αμέσως μετά την κατάληψη της πόλης, είχε δώσει με τρεμάμενη φωνή, τηλεφωνική συνέντευξη στο κανάλι Mega της ελληνικής τηλεόρασης, σύμφωνα με το βιβλίο του Τάκη Μίχα (σ. 17 της αγγλικής έκδοσης). Η συνέντευξη αυτή έχει καταγραφεί και τεκμηριωθεί και από Βόσνιους ερευνητές (σκηνές από βίντεο εδώ, στο 04.49′).

Μεταφράζουμε:

«Την ίδια μέρα, ένας Ελληνας εθελοντής έδωσε τηλεφωνική συνέντευξη σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό, λέγοντας:
– ‘Οταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί [Σ.Σ.: στη Σρεμπρένιτσα, την 11η Ιουλίου 1995], μπήκαμε μέσα και καθαρίσαμε το μέρος‘.

After Srebrenica was seized, the Greek national television made a phone interview with one Greek soldier, who said:
– ‘After the artillery stopped its bombardment we moved in and ‘cleaned up’ the place!!!‘».
– Πηγή: Avdo Huseinovic, Unknown details about criminals: Greek volunteers in Bosnia and Herzegovina and their commander Antonis, Ιστολόγιο Unique Bosnia and Herzegovina, 15/01/2012
http://haler.blogger.ba/arhiva/2012/01/15/3087015

Εκτο στοιχείο: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «οι άνδρες της συμμορίας-διμοιρίας Bijeljina του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ ήταν οι πρώτοι που μπήκαν στη Σρεμπρένιτσα και εκείνοι που κατέστρεψαν το μουσουλμανικό τζαμί της πόλης με τον μιναρέ του, μαζί με Ελληνες εθελοντές». Η φωτογραφία του διμοιρίτη Stanko Kojic με έναν Grk (Ελληνας), δηλαδή το τεκμήριο με τον κωδικό O1-35, στη δίκη των Franc Kos, Stanko Kojic et al, δείχνει τη στενή συνεργασία ΕΕΦ και 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ. Γνωρίζουμε ότι την ευθύνη για την καταστροφή του μιναρέ και του τζαμιού της Σρεμπρένιτσα την ‘διεκδικούν’ τόσο το 10ο Απόσπασμα Σαμποτάζ όσο και οι άνδρες της ΕΕΦ. Μήπως ήταν μαζί και σε αυτή την ενέργεια;;;

Δεν συζητάμε πλέον ΑΝ οι Ελληνες της ΕΕΦ μπήκαν στη Σρεμπρένιτσα, αν κατάστρεψαν τον μιναρέ και αν ύψωσαν την ελληνική σημαία.

Συζητάμε για το ‘Ποιοι ακριβώς ήταν’ και τι έχουν να πουν για να δικαιολογήσουν αυτή την εγκληματική τους ενέργεια.

Ιούλιος 2002. Ο μιναρές στο τζαμί της Σρεμπρένιτσα στέκει με τις σκαλωσιές, περιμένοντας να αποκατασταθεί, μετά την καταστροφή του από Σέρβους και Ελληνες παραστρατιωτικούς τον Ιούλιο του 1995. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από το φυλετικό και το θρησκευτικό μίσος. Οι ίδιοι κόμπαζαν στις εφημερίδες για αυτό το θεάρεστο έργο τους.
Ιούλιος 2002. Ο μιναρές στο τζαμί της Σρεμπρένιτσα στέκει με τις σκαλωσιές, περιμένοντας να αποκατασταθεί, μετά την καταστροφή του από Σέρβους και Ελληνες παραστρατιωτικούς τον Ιούλιο του 1995. Αυτά είναι τα αποτελέσματα από το φυλετικό και το θρησκευτικό μίσος. Οι ίδιοι κόμπαζαν στις εφημερίδες για αυτό το θεάρεστο έργο τους.

 

 

Τέλος τα απόρρητα έγγραφα-αναφορές του σερβοβοσνιακού στρατού που φυλάσσονται στους φακέλους 2-3070, 2-3071 και 2-3072, στα αρχεία του Institute for Research of Crimes Against Humanity and International Law στο Σαράγεβο αποδεικνύουν ότι είχε ληφθεί ειδική μέριμνα για την υλοποίηση της προπαγανδιστικής ιδέας της ύψωσης των ελληνικών σημαιών στα ερείπια της Σρεμπρένιτσα και ενδεχομένως να μπορέσουν να ρίξουν φως και σε άλλες κρυφές πτυχές της ‘ελληνικής’ δραστηριότητας στον αισχρό πόλεμο.

## Θα έλθουν οι ελληνικές αρχές σε επαφή με τις αρχές της Βοσνίας ή/και της Republika Srpska ή/και με τον δικηγόρο και συγγραφέα Aziz Tafro για να διερευνηθεί αν αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν κάποιους εθελοντές να έχουν παραμείνει στην Σερβοβοσνιακή Δημοκρατία, να έχουν πάρει την υπηκοότητα της χώρας και να απολαμβάνουν συντάξεις και επιδόματα;;; Ενα απόρρητο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ, αποδεικνύει ότι πολύ νωρίς, ήδη από τα τέλη 1995 ή αρχές 1996, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Petar Salapura ζητούσε επιτακτικά από τον υπουργό Εσωτερικών (MUP) της Republika Srpska να μεριμνήσει ώστε να εκδοθούν πλαστές ταυτότητες για τους αλλοεθνείς που ήταν μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ ή για όσους καταζητούνταν, ώστε να φυγαδευτούν στην Σερβία.

Request to issue falsified personal identification documents to eight members of the 10th Sabotage Detachment
On 16 January 1996 Petar Salapura sent a telegram to the Ministry of the Interior (MUP) of Republika Srpska directly asking them to issue personal identification documents to eight members of the 10th Sabotage Detachment so that they could escape to Serbia:
«Considering that we have a group of members in the 10 Sabotage Detachment who are foreign citizens or are on the list of individuals who have been indicted by the Hague Tribunal, we ask that you order the Bijeljina MUP to issue personal IDs with Serbian first and last names to these individuals, or with different first and last names for Serbian nationals. There are 8 (eight) such individuals».

Οι αλλοεθνείς που υπηρετούσαν στο Απόσπασμα δεν ήταν και τόσοι πολλοί. Εύκολα μπορεί κανείς να βρει όλα τα ονόματά τους.

Σελίδες 21 και 57 της σερβικής έκδοσης ή σελίδες 25 και 64 της αγγλικής έκδοσης. Από την έκθεση της οργάνωσης Humanitarian Law Center, με τίτλο 'Dossier The 10th Sabotage Detachment of the Main Staff of the Army of Republika Srpska', έκδοση Humanitarian Law Center, Αύγουστος 2011. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Petar Salapura ζητούσε επιτακτικά από τον υπουργό Εσωτερικών (MUP) της Republika Srpska να μεριμνήσει ώστε να εκδοθούν πλαστές ταυτότητες για τους αλλοεθνείς που ήταν μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ ή για όσους καταζητούνταν, ώστε να φυγαδευτούν στην Σερβία.
Σελίδες 21 και 57 της σερβικής έκδοσης ή σελίδες 25 και 64 της αγγλικής έκδοσης. Από την έκθεση της οργάνωσης Humanitarian Law Center, με τίτλο ‘Dossier The 10th Sabotage Detachment of the Main Staff of the Army of Republika Srpska’, έκδοση Humanitarian Law Center, Αύγουστος 2011. Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Petar Salapura ζητούσε επιτακτικά από τον υπουργό Εσωτερικών (MUP) της Republika Srpska να μεριμνήσει ώστε να εκδοθούν πλαστές ταυτότητες για τους αλλοεθνείς που ήταν μέλη του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ ή για όσους καταζητούνταν, ώστε να φυγαδευτούν στην Σερβία.

 

 

## Οι λογαριασμοί του Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς πάγωσαν από τις αμερικανικές αρχές τουλάχιστον από το 2003 («persons whose assets are blocked and banned from entering the United States») και το όνομά του, μαζί με όλα τα στοιχεία ταυτότητας, φιγουράρει από τότε και για πολλά ακόμη χρόνια μετά στις σχετικές αμερικανικές λίστες («Alphabetical Listing of Blocked Persons, Specially Designated Nationals, Specially Designated Terrorists, Specially Designated Global Terrorists, Foreign Terrorist Organizations, and Specially Designated Narcotics Traffickers») των αρμόδιων οργανισμών των ΗΠΑ (US Department of the Treasury, Office of Foreign Assets Control), και μάλιστα είναι μόλις το δεύτερο στη λίστα μετά την οικογένεια Κάρατζιτς, ενώ ο ‘φιλέλλην’ βρίσκεται υπό στενή διερεύνηση από το FBI και άλλες αμερικανικές και ευρωπαϊκές αρχές, ακόμα και για πώληση όπλων στους Μουσουλμάνους την ίδια ώρα που χρηματοδοτούσε τους εθνικιστές Σέρβους.
Συνέβη το ίδιο με τις ελληνικές αρχές, κι αν όχι, για ποιο λόγο;;; Ολοι γνωρίζουν ότι οι οικογένειες Μιλόσεβιτς και άλλων Γιουγκοσλάβων μαφιόζων, πολιτικών και πολιτικών-μαφιόζων είχαν τους λογαριασμούς τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε τράπεζες και offshore εταιρείες με έδρα την Ελλάδα και την Κύπρο. Υπήρχαν, επίσης, 20.000 παράκτιες εταιρείες με σερβική (φανερή ή κρυφή) μετοχική σύνθεση, offshore τράπεζες ΙΧ, προφανώς γι’ αυτές τις δουλειές, και πολλές εταιρείες που ανήκαν απευθείας στους φιλέλληνες Μιλόσεβιτς με αρχαιοελληνικά ονόματα όπως ‘Marathon-Κάτι’. Είναι μνημειώδεις εκείνες οι καταθέσεις, πως ένας έμπιστος του Μιλόσεβιτς πήγαινε με αεροπλάνο κάθε λίγες μέρες στην Κύπρο, με τσάντες και βαλίτσες φορτωμένες σκληρό συνάλλαγμα από τα ταμεία του κράτους, και πως οι μυστικές υπηρεσίες και άλλοι επίσημοι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας τον παραλάμβαναν από το αεροδρόμιο, τον πήγαιναν στις θυρίδες, ανεξαρτήτως ώρας και ωραρίου, και τον ξαναπήγαιναν στην VIP αίθουσα. Συνεπώς, διόλου απίθανο και οι μικρότεροι παίκτες του γιουγκοσλαβικού δράματος να έκαναν ακριβώς το ίδιο, αξιοποιώντας στο έπακρο την «πατροπαράδοτη ελληνοσερβική φιλία αιώνων», Ορθοδοξία, αντιμουσουλμανισμός, αντιιμπεριαλισμός, αντιευρωπαϊσμός και άλλα ωραία και προσοδοφόρα.
Θα διερευνηθεί αν ο Μπάγιαγκιτς, που έχει στήσει και πάλι μια μικρή αυτοκρατορία μαφιόζικου εγκλήματος στη γενέτειρά του Βλασένιτσα, είχε (ή έχει ακόμα) οικονομική-μαφιόζικη δραστηριότητα στην Ελλάδα ή στην Κύπρο;;; Που διατηρεί τα περιουσιακά του στοιχεία, τώρα που το FBI τον έχει στο μικροσκόπιο, αν όχι στις δύο αυτές φιλικότατες χώρες;;;

## Θα γίνουν γνωστές οι διαδικασίες σύμφωνα με τις οποίες ορισμένους από αυτούς τους εθελοντές της ΕΕΦ προσελήφθησαν σε δήμους, όλως τυχαίως μερικοί εκ των οποίων είχαν πρωτοστατήσει τότε στις αποστολές ‘ανθρωπιστικής βοήθειας’, λ.χ. Σκύδρα και Καλαμαριά;;;

## Τι ακριβώς δείχνει το βίντεο που έδειξαν στον Zβόνκο Μπάγιαγκιτς, κατά την κατάθεσή του στη δίκη Κάρατζιτς, με τη συνάντηση Μλάντιτς, Μπάγιαγκιτς, του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του στρατού της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατίας Petar Salapura κά, την ημέρα που ο Μπάγιαγκιτς βρέθηκε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Σρεμπρένιτσα και στο ποδοσφαιρικό γήπεδο της Nova Kasaba, συνοδευόμενος από δύο γκρουπ Ελλήνων εθελοντών ή από δύο Ελληνες εθελοντές, όπως γράφεται απολύτως καθαρά στα πρακτικά της 10/07/2013;;;

«Second, on his arrival in Srebrenica that same day Bajagic met with Ratko Mladic, the VRS Main Staff commander, and Petar Salapura, the intelligence officer in the VRS Main Staff. That could be seen in the video recording shown in court».
Πηγή: SENSE Agency, What ‘God-fearing’ President Karadzic knew about Srebrenica, (Κατάθεση Zβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ Κάρατζιτς, και για τις κινήσεις του, αυτού και των συνοδών του, στις 14/07/1995: «Πήγα από περιέργεια»), 10/07/2013

## Πάρα πολλοί εθελοντές έχουν συλληφθεί για σημαντικές παράνομες πράξεις, από ολόκληρο το φάσμα και την ποικιλία κακουργημάτων του Ποινικού Κώδικα, έπειτα από τον επαναπατρισμό τους. Θα διερευνηθούν αυτές οι συλλήψεις των πρώην εθελοντών, όπου δίπλα τους σχεδόν πάντα, είχαν συνεργάτες Σέρβους, άλλοτε πρωτοπαλίκαρα από την συμμορία του Αρκάν, άλλοτε από την σερβική μαφία, άλλοτε από άλλα ύποπτα κυκλώματα και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες;;; Εχει γραφτεί, επίσης, ότι επί 20 χρόνια τώρα, καυχιούνται και επιδεικνύονται, διοργανώνουν ακόμη και πάρτι με όπλα και κομπορρημονούν για ορισμένες από τις πράξεις τους την περίοδο που βρίσκονταν στη Βοσνία, και ότι το εμπόριο όπλων και άλλων παράνομων υλικών γίνεται από τις περιοχές που υπηρετούσαν και από τη γενέτειρα του warlord μαφιόζου νονού Σερβοβόσνιου εγκληματία πολέμου διοικητή τους. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό.
Για να το πούμε απλά, πήγαιναν δήθεν για εξαγωγή ‘πατριωτισμού’ και ‘ιδεωδών’, και έφτασαν να κάνουν εισαγωγή μαφίας. Απόκτησαν εκεί την τεχνογνωσία που χρειάζονται οι κακοποιοί υψηλού επιπέδου, και ήλθαν πίσω να την εφαρμόσουν στην πράξη;;; Και η τεχνογνωσία, σε τέτοιες δουλειές, είναι κάτι πολύ σημαντικό -και προσοδοφόρο. Αλλο να διαπρέπει κανείς στο λαθρεμπόριο σε μικρό κύκλο, π.χ. στα όρια της συμμορίας του, κι άλλο σε λαθρεμπόριο πανεθνικού επιπέδου, όπως γινόταν σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία τη δεκαετία του 1990, με προεξάρχοντα τον άμεσα ιεραρχικά ανώτερο και υπεύθυνο Σερβοβόσνιο διοικητή της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς ΕΕΦ, Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς.

Σε αυτό το σημείο, ας θυμηθούμε τι προέλευσης ήταν τα όπλα με τα οποία συλλαμβάνονταν και για τα οποία κατηγορήθηκαν (και κατηγορούνται ξανά) τα μεγαλοστελέχη της ναζιστικής οργάνωσης: Σε δύο τουλάχιστον συλλήψεις του Λαγού, λόγω οπλοκατοχής, τα όπλα προέρχονταν από τη Γιουγκοσλαβία. Στην πρώτη, τον Ιούλιο του 2002, στον Πειραιά, το όπλο διαπιστώθηκε ότι είχε χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, και στην δεύτερη, όταν καταδικάστηκε με την 8523/2011 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιώς για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου μάρκας Glock με γεμιστήρα και 12 φυσίγγια, το όπλο «ενφαινόταν απωλεσθέν στη Γιουγκοσλαβία από το 2005». Επίσης, πιστόλια μάρκας Zastava ή γενικότερα γιουγκοσλαβικής προέλευσης ήταν και τα ευρήματα σε πολλές άλλες περιπτώσεις που συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία της Χρυσής Αυγής, σε πάνω από 30 υποθέσεις με όπλα.

Πηγές και σχετικά κείμενα:
Ιστότοπος JailGoldenDawn, Πρωτοβουλία Δικηγόρων για την Πολιτική Αγωγή του Αντιφασιστικού Κινήματος, ‘Τα οπλοστάσια της Χρυσής Αυγής’ (Περιγραφή 28 υποθέσεων με όπλα και εμπλοκή μελών της Χρυσής Αυγής), 06/12/2013
Νίκος Χασαπόπουλος, ‘Ψάχνουν όπλα και offshore της Χρυσής Αυγής, Η καραμπίνα του Ηλία Κασιδιάρη, τα πιστόλια του Νίκου Μιχαλολιάκου και τα «μυστικά» της Ελένης Ζαρούλια, Ελεγκτές του ΣΔΟΕ ερευνούν δύο offshore εταιρείες στην Κύπρο που φαίνεται να ανήκουν σε στέλεχος της Χρυσής Αυγής και τους τραπεζικούς λογαριασμούς του προφυλακισμένου Ιωάννη Λαγού, όπου έχουν εντοπιστεί 150.000 ευρώ’, εφημερίδα Βήμα, 30/03/2014
http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=581774
Ιστολόγιο XYZ Contagion, Εννιά συν μία σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή, σ. 128, το οποίο έχει εξαντληθεί στην έντυπη μορφή του, αλλά κατεβαίνει δωρεάν σε μορφή e-book σε αυτό το λινκ:
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/11/01/e-book-of-9-1-scenes-bibliography/
Βρίσκεται και στο άρθρο με τίτλο ‘Σκηνή Δέκατη και Τελική #10 – Αυλαία: Ας συνοψίσουμε (Το παζλ συμπληρώνεται;;;) + Αντί επιλόγου + Υστερόγραφο: Η ομολογία για την μεταμφίεση, τη διπλή γλώσσα και το κρυφτούλι με την πραγματική τους ταυτότητα

## Οι Ελληνες εθελοντές της ΕΕΦ έχουν επαφές με τον αμέσως ανώτερο στην ιεραρχία διοικητή τους Zβόνκο Μπάγιαγκιτς όλα αυτά τα χρόνια;;; Εχουν επαφές με τον ανώτατο στην ιεραρχία διοικητή τους Βίνκο Παντούρεβιτς, καταδικασμένο από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία, πριν ή όσο αυτός είναι στη φυλακή ή με άλλους πρώην ή νυν αξιωματικούς του σερβοβοσνιακού στρατού;;; Είναι γνωστό ότι οι Ελληνες εθελοντές, από τότε, 20 χρόνια τώρα, επισκέπτονται πολύ συχνά την Σερβία και την σερβική Βοσνία. Εχουν αναπτύξει δεσμούς εκεί, και ξαναγυρνάνε στα μέρη που πέρασαν την ‘εθελοντική θητεία τους’, κυρίως στο Σαράγεβο και στην περιοχή της Βλασένιτσα, όπου συναντιούνται και με στενούς συγγενείς του Μλάντιτς, όσο αυτός κρυβόταν (σκηνές με σχετική διήγηση εδώ, στο 59.36′).

Δεν είναι μόνο οι ποινικές υποθέσεις οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας όλα αυτά τα χρόνια. Οπωσδήποτε, και με την ανάπτυξη του διαδικτύου, που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε, εξακολουθούν να διατηρούν έστω και ψηφιακές σχέσεις με τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκαν τότε, και απ’ ό,τι φαίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, καυχιούνται και κομπάζουν για τη δράση τους εκεί. Οι εκεί ομοϊδεάτες τους δεν κρύβουν λόγια όταν η συζήτηση έρχεται στο ζήτημα ‘Χρυσή Αυγή’ και ‘Ελληνική Εθελοντική Φρουρά’, παράδειγμα εδώ.
http://borba14.blogspot.gr/2012/07/blog-post_23.html
Είναι, λοιπόν, δυνατόν Ελληνες εθελοντές οπαδοί της Χρυσής Αυγής από την Καλαμάτα με ψευδώνυμα που περιέχουν ‘λύκους’, ‘τίγρεις’ και ‘Ζβόρνικ’ να συμμετέχουν σε ‘σεμινάρια’ βαρέων όπλων με πραγματικά πυρά από ‘βετεράνους’, στη Βλασένιτσα;;;

## Ποιος ήταν ο Ελληνας ύποπτος («greek suspect») για τον οποίο κάλεσαν τον Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς να καταθέσει το 2009, όταν διεξαγόταν η δίκη των Vujadin Popovic, Vinko Pandurevic, Drago Nikolic, Milan Gvero, Ljubisa Beara et al, γνωστή σαν «δίκη των 7 της Σρεμπρένιτσα»;;;

International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia ICTY, κατάθεση (Witness Summary) του Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ Κάρατζιτς, 08/07/2013, σελ. 8: Με κάλεσαν να καταθέσω για κάποιον Ελληνα, αλλά δεν ήξερα τι να πω γι' αυτόν γιατί το μόνο που ήξερα είναι ότι είχε βοηθήσει τον σερβοβοσνιακό λαό με ανθρωπιστική βοήθεια κ.λπ.
International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia ICTY, κατάθεση (Witness Summary) του Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς υπέρ Κάρατζιτς, 08/07/2013, σελ. 8: Με κάλεσαν να καταθέσω για κάποιον Ελληνα, αλλά δεν ήξερα τι να πω γι’ αυτόν γιατί το μόνο που ήξερα είναι ότι είχε βοηθήσει τον σερβοβοσνιακό λαό με ανθρωπιστική βοήθεια κ.λπ.

 

 

Ο Μπάγιαγκιτς είχε απαντήσει πως «δεν είναι σε θέση να πει οτιδήποτε γι’ αυτόν τον Ελληνα ύποπτο», τον ξέρει δηλαδή, αλλά «δεν ξέρει τι έγκλημα μπορεί να είχε κάνει, εκτός από το να φέρει στους Σέρβους ανθρωπιστική βοήθεια, πολλές φορές».

Μάιος 1993, όταν η εθνική Ωμοψυχία τιμούσε στην Αθήνα τον 'άγγελο της ειρήνης', τον 'σύγχρονο Ρήγα Φεραίο' και τον 'Στρατιώτη του Χριστού' σφαγέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνοσερβικής Φιλίας και αργότερα βουλευτής και πρόεδρος οργανισμών Αρης Μουσιώνης (αυτός που έλεγε ότι μάζεψε το 1995 δύο εκατομμύρια υπογραφές για να τις στείλει στο ΔΠΔΧΓ να σταματήσουν τη δίωξη ενάντια σε Κάρατζιτς και Μλάντιτς) και ο αντίστοιχος πρόεδρος της Εταιρείας Σερβοελληνικής Φιλίας, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εξωτερικών σαν ΜΚΟ με πολλά εκατομμύρια, όπως μάθαμε το 2001. Η εθνική Ωμοψυχία που λέγαμε δεν γίνεται να λειτουργεί χωρίς υλικές προεκτάσεις. Για να 'χουμε μέτρο σύγκρισης, η καμπάνια για συλλογή υπογραφών υποστήριξης λιποτακτών και ανυπότακτων, κατ' επιταγή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «προστασία, παροχή ασύλου και επιβράβευση» των 100.000 λιποτακτών και φυγόστρατων των Δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συγκέντρωσε στη χώρα μας μόνο 2.000 υπογραφές.
Μάιος 1993, όταν η εθνική Ωμοψυχία τιμούσε στην Αθήνα τον ‘άγγελο της ειρήνης’, τον ‘σύγχρονο Ρήγα Φεραίο’ και τον ‘Στρατιώτη του Χριστού’ σφαγέα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελληνοσερβικής Φιλίας και αργότερα βουλευτής και πρόεδρος οργανισμών Αρης Μουσιώνης (αυτός που έλεγε ότι μάζεψε το 1995 δύο εκατομμύρια υπογραφές για να τις στείλει στο ΔΠΔΧΓ να σταματήσουν τη δίωξη ενάντια σε Κάρατζιτς και Μλάντιτς) και ο αντίστοιχος πρόεδρος της Εταιρείας Σερβοελληνικής Φιλίας, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς. Η Εταιρεία Ελληνοσερβικής Φιλίας χρηματοδοτούνταν από το Υπουργείο Εξωτερικών σαν ΜΚΟ με πολλά εκατομμύρια, όπως μάθαμε το 2001. Η εθνική Ωμοψυχία που λέγαμε δεν γίνεται να λειτουργεί χωρίς υλικές προεκτάσεις. Για να ‘χουμε μέτρο σύγκρισης, η καμπάνια για συλλογή υπογραφών υποστήριξης λιποτακτών και ανυπότακτων, κατ’ επιταγή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για «προστασία, παροχή ασύλου και επιβράβευση» των 100.000 λιποτακτών και φυγόστρατων των Δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας, συγκέντρωσε στη χώρα μας μόνο 2.000 υπογραφές.

 

 

## Γράφει ο κ. Σταύρος Βιτάλης, με αφορμή τη μήνυσή του κατά του κ. Τάκη Μίχα (Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο ΠΑΜΜΕ, Δελτίο Τύπου με θέμα ‘Μήνυση Βιτάλη κατά Μίχα Ελευθεροτυπίας’, 20/07/2009):
http://pammet.blogspot.gr/2009/07/blog-post_952.html

«Ημουν ο άνθρωπος εκείνος, που βοήθησε στην συγκρότηση και την οργάνωση των Ελλήνων εθελοντών. Με δική μου μάλιστα συνεννόηση με το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Σερβικής Δημοκρατίας, όλοι οι Ελληνες εθελοντές που κατέφθαναν στη Σερβική Δημοκρατία, εντάσσονταν στις δυνάμεις του τακτικού στρατού, με κύριο κορμό και βάση το Σώμα της Ρωμανίας. Παράλληλα, οι Σέρβοι διοικητές τους είχαν σαφή εντολή την οποία και τήρησαν κατά γράμμα, να μην συμμετέχουν οι Ελληνες εθελοντές, σε καμία επιθετική επιχείρηση. Μιας πραγματικότητας της οποία ήμουν από το 1993 έως το 1996 αψευδής αυτόπτης μάρτυς, με τον βαθμό μάλιστα του Ταγματάρχη κατ’ απονομή του Σερβικού Στρατού της Voiska Republika Srpska.
Στην υπόθεση της ανακατάληψης της πόλης Σρεμπρενίτσα από τους Σέρβους, ήμουν παρών σε όλες τις επιχειρήσεις, μαζί με κλιμάκιο Σέρβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών. Κανείς από τους Ελληνες εθελοντές, δεν συμμετείχε στις μάχες μέσα ή γύρω από την πόλη αυτή. Αντιθέτως, οι Ελληνες εθελοντές, συνέχισαν να κρατούν το προκεχωρημένο φυλάκιό τους, ανατολικά της πόλης Βλασένιτσα. Eνα φυλάκιο το οποίο κράταγαν από την ημέρα της συγκρότησής τους σε τακτική διμοιρία, με Λοχαγό, Υπολοχαγό, Ανθυπολοχαγό, Αρχιλοχία και Λοχία και επικεφαλής τον Σέρβο Ταξίαρχο, Σβόνγκο Μπάγιαγκιτς.
Ολη η Ελλάδα γνωρίζει πως οι Ελληνες εθελοντές, τύγχαναν της ευρύτατης αποδοχής, τόσο της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της, όσο και της στήριξης από πολιτικά πρόσωπα, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, δεδομένης της ιδιαίτερα θερμής φιλίας του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, αλλά και της ΝΔ, λόγω των τότε φιλικών διπλωματικών διαμεσολαβήσεων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη».

Ο κ. Βιτάλης γράφει αυτό το κείμενο τον Ιούλιο του 2009, πριν την καταδίκη για εγκλήματα πολέμου του διοικητή της Zvornik Brigade, Βίνκο Παντούρεβιτς σε 13 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν αγνοεί το γεγονός πως οι Μπάγιαγκιτς και Παντούρεβιτς ήταν ήδη κάτω από το ραντάρ του Διεθνούς Δικαστηρίου, αφού ο πρώτος είχε ήδη κληθεί να καταθέσει στο ΔΠΔΧΓ τουλάχιστον δυο φορές μέχρι τότε, τον Μάρτιο του 2009, ενώ ο δεύτερος είχε παραδοθεί το 2004, μετά από διαπραγματεύσεις, γεγονός που είχε περάσει στον ξένο τύπο και στα ξένα ΜΜΕ, όπως είδαμε και προηγουμένως.

Μάλλον περίεργο θα ήταν να τα αγνοεί όλα αυτά, αφού όπως μπορεί κανείς να καταλάβει από τις συνεντεύξεις του, φαίνεται καλός γνώστης των γεγονότων. Οπως λέει ο ίδιος ήταν «παρών σε όλες τις επιχειρήσεις στη Σρεμπρένιτσα, μαζί με κλιμάκιο Σέρβων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών». Επιμένει να ισχυρίζεται ότι τις ημέρες της κατάληψης της Σρεμπρένιτσα, οι Ελληνες εθελοντές «συνέχισαν να κρατούν το προκεχωρημένο φυλάκιό τους, ανατολικά της πόλης Βλασένιτσα», ενώ αυτό διαψεύδεται:
– από την κατάθεση του ίδιου του Μπάγιαγκιτς, πως τους είχε μαζί του «για παρέα», όταν βρέθηκε στην Σρεμπρένιτσα και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Nova Kasaba,
– από μια σειρά φωτογραφίες που παραθέσαμε προηγουμένως, κάποιες εκ των οποίων και οι ίδιοι διαφημίζουν στις ιστοσελίδες τους σαν ‘συμμετοχή της ΕΕΦ στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα’,
– από πολλά στοιχεία ακόμη -όλα καταχωρημένα στις δικογραφίες του ΔΠΔΧΓ-,
– και πάν’ απ’ όλα από τα βίντεο που παρουσιάζει το XYZ Contagion με τις σκηνές της 13ης Ιουλίου 1995 από το Associated Press και την ολλανδική τηλεόραση, όταν ξεκινάνε με τα καλάσνικοφ οπλισμένα για επιχειρήσεις, πιθανόν μαζί με τον ειδικό λόχο ενεδρών.

Μήπως η γνώση του αυτόπτη μάρτυρα κ. Βιτάλη δεν περιορίζεται στην -προφανώς εξ ακοής- πεποίθησή του ότι οι Ελληνες της ΕΕΦ «παρέμειναν στο φυλάκιό τους», συνεπώς μήπως θα ήταν καλό αν βοηθούσε κι αυτός με τον τρόπο του να μαθευτεί η αλήθεια;;;

Στη συνέντευξη που έδωσε, «ως φίλος της», στην εφημερίδα Ελεύθερη Ωρα, ο κ. Σταύρος Βιτάλης σημειώνει «Μπήκα στη γραμμή της μάχης ένοπλος και ένστολος», και φωτογραφίζεται με την στολή του ταγματάρχη (κατ' απονομήν) του σερβικού στρατού (την παραλλαγή, όμως, τη μάχιμη, όχι καμιά οχτάρα του γραφείου, το πιάσατε το υπονοούμενο), φέροντας τον Μεγαλόσταυρο «Νιέγκος» Πρώτης Τάξεως του σερβικού έθνους, και με το ξιφίδιο να βρίσκεται το μισό έξω από τη θήκη. Αυτό κάτι σημαίνει στην μιλιταριστική παραφιλολογία. Οποιος το δείχνει μισό στη θήκη του, σημαίνει ότι δήθεν το έχει χρησιμοποιήσει σε ανθρώπινο στόχο και ότι αναγκάστηκε να το σκουπίσει από τα αίματα, κάτι τέτοιο. Ή ότι αν το τραβήξεις απ' τη θήκη του πρέπει να το ματώσεις. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μας ενδιαφέρει και πολύ να ξέρουμε. Συνέντευξη Σταύρου Βιτάλη, εκπροσώπου τύπου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου, «Μπήκα στη γραμμή της μάχης ένοπλος και ένστολος», Ελεύθερη Ωρα, 30/07/2009 https://archive.today/m3J0Z
Στη συνέντευξη που έδωσε, «ως φίλος της», στην εφημερίδα Ελεύθερη Ωρα, ο κ. Σταύρος Βιτάλης σημειώνει «Μπήκα στη γραμμή της μάχης ένοπλος και ένστολος», και φωτογραφίζεται με την στολή του ταγματάρχη (κατ’ απονομήν) του σερβικού στρατού (την παραλλαγή, όμως, τη μάχιμη, όχι καμιά οχτάρα του γραφείου, το πιάσατε το υπονοούμενο), φέροντας τον Μεγαλόσταυρο «Νιέγκος» Πρώτης Τάξεως του σερβικού έθνους, και με το ξιφίδιο να βρίσκεται το μισό έξω από τη θήκη. Αυτό κάτι σημαίνει στην μιλιταριστική παραφιλολογία. Οποιος το δείχνει μισό στη θήκη του, σημαίνει ότι δήθεν το έχει χρησιμοποιήσει σε ανθρώπινο στόχο και ότι αναγκάστηκε να το σκουπίσει από τα αίματα, κάτι τέτοιο. Ή ότι αν το τραβήξεις απ’ τη θήκη του πρέπει να το ματώσεις. Οπως καταλαβαίνετε, δεν μας ενδιαφέρει και πολύ να ξέρουμε.
Συνέντευξη Σταύρου Βιτάλη, εκπροσώπου τύπου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου, «Μπήκα στη γραμμή της μάχης ένοπλος και ένστολος», Ελεύθερη Ωρα, 30/07/2009

 

 

## Τέλος, που βρίσκονται οι φωτογραφίες που τράβηξαν οι Ελληνες εθελοντές (δύο γκρουπ ή δύο άτομα, δεν ξεκαθαρίζεται) από το ποδοσφαιρικό γήπεδο-στρατόπεδο συγκέντρωσης και μαζικής εκτέλεσης άοπλων και αιχμαλώτων, στην περιοχή Nova Kasaba;;; Μήπως είναι οι ίδιες φωτογραφίες από το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας το Νοέμβριο του 2003, όταν ανακαλύφθηκαν από κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού, στο σπίτι του Σπουργίτη («περίπου 80 φωτογραφίες που θα έκαναν και τον πιο σκληρό ν’ ανατριχιάσει. Ηταν εικόνες από σφαγές άμαχων Μουσουλμάνων στη Βοσνία. Παιδιά, γυναίκες και άντρες, νέοι και γέροι όλοι νεκροί από σφαίρες και μαχαίρια»)

Θυμίζουμε ότι μιλάμε για το γήπεδο από το οποίο πέρασαν πολλές εκατοντάδες ή ίσως χιλιάδες κρατούμενοι και αιχμάλωτοι. Οσοι βρέθηκαν εκεί και έδωσαν αργότερα κατάθεση, όλοι μιλούσαν για ανθρώπους με δεμένα τα χέρια στην πλάτη, γονατισμένους και τρομοκρατημένους, να περιμένουν την εκτέλεσή τους. Ετσι εξηγείται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του προϊστάμενου του Μπάγιαγκιτς για τις φωτογραφίες. Ενδιαφέρθηκε, και μάλιστα τις στιγμές της πιο σημαντικής επιχείρησης ολόκληρου του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ολόκληρος Αξιωματικός Ασφαλείας, ο δεύτερος σημαντικότερος στην ιεραρχία του Σώματος Στρατού Ντρίνα, ο Chief of Security Vujadin Popovic (ισόβια κάθειρξη), και απαιτούσε την κάμερα και τις φωτογραφίες. Θα ασχολούνταν ποτέ με φωτογραφίες ασήμαντες, και ειδικά εκείνες τις στιγμές;;;
Η ακριβής φράση του Μπάγιαγκιτς προς τον Popovic, όταν προσπαθούσε να τον πείσει να μην κατάσχει τη φωτογραφική μηχανή του Ελληνα εθελοντή ήταν «Μην την παίρνεις την κάμερα, δεν θα υπάρξουν ίχνη των λήψεων (‘shoot’) και το φιλμ θα καταστραφεί» («to ne bi trebalo da se radi, da ne bi ostalo traga o tom snimanju i da bi film trebalo da se osvijetli»), όπως μπορείτε να δείτε στη μαρκαρισμένη φράση, εδώ (από το άρθρο με τίτλο «Μπάγιαγκιτς: ‘Ο Κάρατζιτς δεν ήξερε τίποτε για τις εκτελέσεις στη Σρεμπρένιτσα’», «Bajagic: ‘Karadzic nije znao za ubistva u Srebrenici’», Agencije, 10/07/2013).
http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Bajagic-Karadzic-nije-znao-za-ubistva-u-Srebrenici/lat/126179.html

Θα διερευνηθούν ποτέ από κάποιους από τους λειτουργούς των τεσσάρων εξουσιών της χώρας μας αυτά τα γεγονότα;;; Οι Ελληνες εθελοντές, όταν σχημάτισαν επίσημα τη μονάδα τους σαν οργανικό τμήμα του τακτικού σερβοβοσνιακού στρατού, ήξεραν ότι ο διοικητής τους ο ‘φιλέλληνας’ Μπάγιαγκιτς ήταν ήδη χαρακτηρισμένος για εγκλήματα πολέμου. Δεν πηγαίνει κάποιος εθελοντής να θέσει τον εαυτό του υπό τη διοίκηση κάποιου, χωρίς να ρωτήσει να μάθει για το ποιον του. Και όταν έφυγαν από τη Βοσνία ήξεραν ότι όλοι οι ανώτεροί τους ήταν ήδη καταζητούμενοι από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.
Συνεπώς, δεν μπορούν να επικαλεστούν άγνοια ή εσφαλμένη εκτίμηση. Ηξεραν πολύ καλά που πήγαιναν, με ποιους πήγαιναν εκεί, και σε τι ακριβώς θα έπαιρναν μέρος. Το άσχημο, όμως, εδώ είναι το γεγονός πως η Ιστορία έχει ήδη γράψει για ‘την συμμετοχή Ελλήνων στα γεγονότα της Σρεμπρένιτσα’, -κι ελπίζουμε να γράψει κι άλλα-, κι αυτό είναι κάτι που (πρέπει να) βαραίνει όλη τη χώρα και όλους τους πολίτες, όπως (πρέπει να) μας βαραίνει και η ντροπιαστική χρήση της ελληνικής σημαίας και των εθνόσημων της Ελληνικής Δημοκρατίας στα συντρίμμια και στα αποκαΐδια της νεκρής πόλης Σρεμπρένιτσα, με τους 8.000 άνανδρα δολοφονημένους αμάχους και αιχμαλώτους.

Σχόλιο συνταξιούχου αστυνομικού στα κοινωνικά δίκτυα: «Συγγνώμη αλλά δεν αντέχω. Όταν είχα συλλάβει 5-6 από δαύτους, (για άλλα εγκλήματα), θεωρώντας ότι οι Αστυνομικοί είμαστε σαν τα μούτρα τους, μου έφεραν άλμπουμ με φωτογραφίες-ντοκουμέντα, την ώρα που έσφαζαν ανθρώπους στη Σρεμπρένιτσα, για να τους θεωρήσω ήρωες, προκειμένου να τους φερθώ με επιείκεια ... Ωχ, τι θυμάμαι τώρα ... Οι συγκεκριμένοι ήταν όλοι Χρυσαυγίτες ...»
Σχόλιο συνταξιούχου αστυνομικού στα κοινωνικά δίκτυα: «Συγγνώμη αλλά δεν αντέχω. Όταν είχα συλλάβει 5-6 από δαύτους, (για άλλα εγκλήματα), θεωρώντας ότι οι Αστυνομικοί είμαστε σαν τα μούτρα τους, μου έφεραν άλμπουμ με φωτογραφίες-ντοκουμέντα, την ώρα που έσφαζαν ανθρώπους στη Σρεμπρένιτσα, για να τους θεωρήσω ήρωες, προκειμένου να τους φερθώ με επιείκεια … Ωχ, τι θυμάμαι τώρα … Οι συγκεκριμένοι ήταν όλοι Χρυσαυγίτες …»

 

Θα πρέπει η ντροπή αυτή να πέφτει αιώνια στους ώμους όλων των πολιτών αυτής της χώρας;;;

Τον Οκτώβριο του 2004, μια ειδική επιτροπή της Republika Srpska, στα πλαίσια της καταδίκης της σφαγής και της συγγνώμης προς τα θύματα, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις έρευνες της, 25.083 άτομα συμμετείχαν στην κατά τον ΟΗΕ γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα και ανάμεσά τους ήταν 19.473 ένοπλοι και μέλη του σερβοβοσνιακού στρατού που είτε έδωσαν διαταγές, είτε πήραν μέρος στη σφαγή. Από αυτούς ταυτοποιήθηκαν οι 17.074.
Λείπουν άλλα 2.399 άτομα.

 

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής

ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ του XYZ Contagion: Μια σύνθεση έξι λεπτών με όλα τα σημεία-κλειδιά αυτής της ντροπιαστικής ιστορίας, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και αυτόνομα.

 

## Και μια τελευταία ερώτηση: Διαβάστε, παρακαλώ, πολύ προσεκτικά αυτήν εδώ την συνέντευξη στον Σταύρο Τζήμα, έναν, κατά την γνώμη μας, από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα που ξέρει τόσα πολλά για το γιουγκοσλαβικό, αν και όπως είδαμε στο τελευταίο του βιβλίο, θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερη δουλειά στον συνδυασμό των στοιχείων και των πληροφοριών που είχε στη διάθεσή του. Στη συνέντευξη αυτή, ο προσεκτικός αναγνώστης ήδη θα έχει καταλάβει ποιο ακριβώς πρόσωπο είναι αυτό που λέει λ.χ. ότι «ο Μλάντιτς του ανέθεσε τον ρόλο του εκπαιδευτή στην υπό συγκρότηση ομάδα καταδρομών του σερβοβοσνιακού στρατού από την οποία προέκυψε η ‘μοίρα ειδικών αποστολών’ υπό την άμεση διοίκηση του στρατηγού» ή ότι αυτός και η ομάδα του ήταν ο πρώτος που μπήκε στη Σρεμπρένιτσα, και όχι οι επιδειξίες ποζεράδες άκαπνοι της ΕΕΦ που «εισήλθαν αργότερα για επίδειξη».

Βέβαια, όλοι μας πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως κριτικοί με τους καθ’ έξη και κατά συρροή ‘ηρωες’ ψεύτες του βοσνιακού εμφυλίου. Υπάρχει ένα σημείο, όμως, που ίσως αξίζει να διερευνηθεί ιδιαιτέρως. Και έχει να κάνει με την μετέπειτα διαδρομή του συγκεκριμένου. Δεν μπορούμε, ούτε θέλουμε να μπούμε σε αυτά τα χωράφια, και πιστεύουμε δεν είμαστε απ’ αυτούς που μετράνε την σκιά τους παραπάνω απ’ το μπόι τους, όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το εξής: Ποιος είχε υπογράψει στη φωτογραφία του διμοιρίτη Stanko Kojic με έναν Grk (Ελληνας), δηλαδή στο τεκμήριο με τον κωδικό O1-35, στη δίκη των Franc Kos, Stanko Kojic et al.του 10ου Αποσπάσματος Σαμποτάζ;;;
http://www.kathimerini.gr/308339/article/epikairothta/politikh/aggelos-o-filos-toy-strathgoy-mlantits

 

Η συνέχεια στην πέμπτη μεγάλη μας έρευνα με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, για την οποία χρειάστηκαν 20 χρόνια συστηματικής ενασχόλησης, συν 15 μήνες για να τα βάλουμε όλα σε μια σειρά και σε ένα ενιαίο κείμενο, εν είδει μονογραφίας, το οποίο εστιάζει ιδιαίτερα στην ελληνική εμπλοκή στο έγκλημα αυτό.

Δημοσιεύτηκε σε δύο versions, μια σύντομη (ή ορθότερα, συντομευμένη), στο λινκ:

Short version: Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/13/short-srebrenica/

Και σε μια πλήρη μορφή, στο λινκ:

Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Το πλήρες κείμενο
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

 


 

Το άρθρο αυτό είναι τμήμα (δύο κεφάλαια) της 5ης έρευνας με τίτλο ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, στη σειρά ‘Η Χρυσή Αυγή: Νέα στοιχεία – Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #xx‘, όπου xx ο αύξων αριθμός), μετά από τα τέσσερα προηγούμενα κείμενά μας σ’ αυτή τη σειρά:

# Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις: Νέα στοιχεία – Εννιά συν μία άγνωστες σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή – Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #04]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/10/11/kryfa-04-parakratos-nazistiko-zombi/

[Σ.Σ.: Από την 4η μεγάλη έρευνα, όπως πιθανόν γνωρίζουν οι τακτικές επισκέπτες του ιστολογίου μας, προέκυψε το βιβλίοXYZ Contagion, Εννιά συν μία σκηνές από την ιστορία της ελληνικής ακροδεξιάς που ρίχνουν φως στην άγνωστη Χρυσή Αυγή, Η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό κρατικοπαρακράτος και οι κρυφές χρηματοδοτήσεις, Μια ακτινογραφία της μεταμφίεσης του ναζιστικού ζόμπι, έκδοση XYZ Contagion + Carpe Librum, Θεσσαλονίκη, 2014, ISBN 978-618-81244-6-2′, το οποίο κατεβαίνει δωρεάν και από αυτό εδώ το λινκ. Το βιβλίο αυτό, το έχει προτείνει και η ομάδα του «Ιού» της Εφημερίδας των Συντακτών:
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/05/ios-mix-apon-xyz-contagion/
Συγκεντρωμένες όλες οι ‘Εννέα συν μία σκηνές από την ιστορία της Χρυσής Αυγής‘, και εδώ με τον τίτλο ‘Η 4η μεγάλη έρευνα για τη Χρυσή Αυγή και την ιστορία της Ακροδεξιάς].

# Χρυσή Αυγή: Η κρυφή ιεραρχία, η πραγματική ηγεσία, το ‘χρίσμα’ για τα μυημένα μέλη και οι δοκιμασίες πριν τις τελετές μύησης (επιθέσεις σε ανύποπτους ‘εχθρούς της ράτσας’) [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #03]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/04/24/kryfa-03-ierarxia-teletes/

# Τα σχέδια της Χρυσής Αυγής για το Πολίτευμα, όπως ακούστηκαν μέσα στο Πολιτικό της Γραφείο: «Στόχος μας η κατάργηση της Δημοκρατίας και η κατίσχυση της ‘Πολιτείας’ (=του Ράιχ)» [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #02]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/01/07/kryfa-02-sxedia-xa-politevma/

# Ξένοι νεοναζί καλεσμένοι του Γκέμπελς της Χρυσής Αυγής Γιώργου Μάστορα (Μισιάκα): «Η συναγωγή θα γίνει ένα ωραίο δημόσιο αποχωρητήριο» [Σειρά άρθρων: Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά #01]
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/12/10/kryfa-01-mastoras-synagogi/

Στην εισαγωγή του τελευταίου λινκ υπάρχει το σκεπτικό αυτής της νέας σειράς, συνεπώς εδώ θα θυμίσουμε μόνο πως όλα τα άρθρα της νέας κατηγορίας ‘Χρυσή αυγή: Οσα θέλει να κρατήσει κρυφά‘ θα βρίσκονται σε αυτό εδώ το λινκ, μαζί με κάποιες προηγούμενες δημοσιεύσεις μας, οι οποίες -όπως τουλάχιστον σημειώνουν πολλοί- έχουν βοηθήσει στην ενημέρωση του κόσμου για το πραγματικό ποιόν της οργάνωσης, έχουν χρησιμεύσει στην ιδεολογική θωράκιση του αντιφασιστικού κονήματος και έχουν χρησιμοποιηθεί στον δημόσιο λόγο αρκετά, όπως αυτές για τα εκρηκτικά και τα όπλα του Φύρερ Μιχαλολιάκου κατά την δεκαετία του 1970 (κλικ εδώ), ή για την προσχώρηση της ναζιστική γκρούπας στην Νεοναζιστική Διεθνή ήδη από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της (κλικ εδώ), ή για το (ανύπαρκτο) επάγγελμα του Φίρερ της ναζιστικής γκρούπας (κλικ εδώ), ή για τον ταγματασφαλήτη πατέρα του, όπως και για τους δωσίλογους, προδότες, χίτες και τ/αλήτες προγόνους όλων των ηγετικών στελεχών (κλικ εδώ), ή για την υπόγεια χρηματοδότησή της από μεγάλα κόμματα (κλικ εδώ) ή για την στρατολόγηση ανηλίκων (κλικ εδώ), ή για τη διπλή γλώσσα («Είμαστε εθνικοσοσιαλιστές και δεν αλλάζουμε, αλλά θα παριστάνουμε τους ‘εθνικιστές’ για τον χαζό κόσμο») και εξαπάτηση των ψηφοφόρων (κλικ εδώ), ή για την 21η Δεκεμβρίου σαν παγανιστική-μυστικιστική-ναζιστική ημέρα μύησης-ορκωμοσίας νέων μελών της Χρυσής Αυγής (κλικ εδώ), ή για τις ανατριχιαστικές αντιλήψεις της -μεταμφιεσμένης αλλά πάντα εθνικοσοσιαλιστικής- Χρυσής Αυγής για τον Χριστιανισμό και για τον ρόλο της γυναίκας (κλικ εδώ), ή για τις απόψεις της ΧΑ (ευθανασία και στείρωση) για τα «άτομα με ειδικές ανάγκες, επιληπτικούς, αλκοολικούς και τοξικομανείς» και την ‘ευγονική αναγκαιότητα’, την ‘διοικητική ιατρική’ και το ‘Aufartung’ (κλικ εδώ), αλλά και ένα σημείωμα με θέμα την εμπειρία άλλων χωρών στην αντιμετώπιση αντικοινοβουλευτικών ναζιστικών εγκληματικών συμμοριών όπως η ΧΑ (κλικ εδώ), όπως και η μοναδική ‘Ανοιχτή επιστολή από τον πατέρα ενός εγκαίρως αποχωρήσαντα χρυσαυγίτη προς τους γονείς εκείνους που έχουν τα παιδιά τους στην Χρυσή Αυγή‘ κ.ο.κ. Μπορείτε να το κάνετε ‘bookmark‘, για γρήγορη πρόσβαση, και με την ευκαιρία, εδώ βρίσκεται και μια ανακεφαλαίωση με πολλές από τις προηγούμενες έρευνες.

Φάκελος Χρυσή Αυγή στο XYZ Contagion – Ολες οι έρευνες και τα άρθρα
https://xyzcontagion.wordpress.com/fakelos-xa-page-all-articles/

 


 

Διαβάστε τις νέες μεγάλες έρευνες του XYZ Contagion με θέμα ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα‘:

– ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘.
https://xyzcontagion.wordpress.com/yugoslavia-the-whole-truth/
[Για την Short version, κλικ εδώ ‘Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα’]
– ‘Ολη η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα: Οι οκτώ συν μία αποδείξεις για το προσχεδιασμένο της οργανωμένης σφαγής’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/eight-plus-one-proof-srebrenica-organized/
– ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-sta-mme/

Και:

– ‘Νέα αποκλειστικά στοιχεία για την συμμετοχή Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα: Οι δεσμοί αίματος του ελληνικού με τον σερβικό εθνικισμό και της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς με τη Χρυσή Αυγή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica-more-evidence/

Δείτε επίσης:

– ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα‘ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/
‘ΕΝΟΧΟΣ ο Κάρατζιτς! Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε υπέρ των θυμάτων της γενοκτονίας στη Βοσνία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/24/karadzic-the-verdict/
– ‘Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»): Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Και:

– Μια νέα σειρά δημοσιεύσεων, μόνο για όσους ενδιαφέρονται πραγματικά να μάθουν τι συνέβη στη Γιουγκοσλαβία στα χρόνια της δεκαετίας του 1990, …
… η οποία απαντά -πιστεύουμε- εις βάθος σε όλες τις πιθανές απορίες και αποδομεί όλα τα ψέματα και τις πλαστογραφίες των ελληνικών ΜΜΕ, των ακροδεξιών θυτών και των απολογητών τους, από δεξιά κι αριστερά.
Ολόκληρη η νέα αυτή σειρά βρίσκεται κάτω από την κατηγορία ‘Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία‘, ενώ το ενιαίο κείμενο βρίσκεται εδώ, ‘Οι ελληνικοί μύθοι για την γιουγκοσλαβική τραγωδία 1991-1995 και οι αλήθειες που δεν ακούστηκαν ποτέ στα ελληνικά ΜΜΕ‘. Περιλαμβάνει:

Πρόλογος: Οταν ο θύτης παριστάνει το θύμα (Αλήθειες και μύθοι για τη Γιουγκοσλαβία #01)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/01/yugo-01/

Η ανύπαρκτη και εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη ‘ελληνοσερβική φιλία’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/02/yugo-02/

Οι ‘αριστεροί αντιιμπεριαλιστές’ συνήγοροι των Σέρβων, οι ακροδεξιοί δωσίλογοι τσέτνικ και η σερβική ‘Μεγάλη Ιδέα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/03/yugo-03/

Τα γεγονότα: Ο εθνικισμός διαλύει μια χώρα
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/04/yugo-04/

Η εσωτερική αντιεθνικιστική αντίσταση στη βαρβαρότητα και στο φασισμό και ο Μιλόσεβιτς, ο νεκροθάφτης του σοσιαλισμού
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/05/yugo-05/

Εθνοκάθαρση και γενοκτονία σε ευρωπαϊκό έδαφος στον 20ό αιώνα: Οταν το ‘Ποτέ ξανά!’ ακουγόταν σαν ανέκδοτο
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/06/yugo-06/

Ο ρόλος των ΜΜΕ και τα πραγματικά ψέματα της Δύσης
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/07/yugo-07/

Τα ρατσιστικά ψέματα της σερβικής προπαγανδιστικής μηχανής
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/08/yugo-08/

Η Κράινα, η πρόβα τζενεράλε του Μλάντιτς, η παράνομη κατοχή (κατά τον ΟΗΕ) και η εκδίωξη των Σέρβων – Η τελευταία πράξη του δράματος
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/09/yugo-09/

Ρίχνοντας την ευθύνη στα θύματα: Συγκάλυψη και άρνηση, το όγδοο και τελικό στάδιο της ίδιας της γενοκτονίας: 8.372 έρευνες ανθρωποκτονίας και οκτώ συν μία αποδείξεις
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/10/yugo-10/

Οι ιδεολόγοι της αθλιότητας και η αθλιότητα της ιδεολογίας τους: Μια σημείωση για τους αρνητές, υπερασπιστές και απολογητές των εγκληματιών πολέμου, δεξιούς κι αριστερούς + Προτεινόμενη βιβλιογραφία
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/04/11/yugo-11/

 

Δείτε επίσης: Φάκελος Σρεμπρένιτσα

Είπαμε ότι θα στείλουμε στον εισαγγελέα τους Ελληνες εθελοντές φασίστες που πήγαν το 1995 στη Βοσνία να βοηθήσουν τους Σέρβους στις σφαγές αθώων και αμάχων και στις εθνικές εκκαθαρίσεις όπως στην Σρεμπρένιτσα -και το κάναμε.
Τους στείλαμε στον εισαγγελέα.

Και μάλλον κάναμε καλά, αφού οι αμετανόητοι εξακολουθούν να εξυμνούν ανατριχιαστικά την γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα και τα εγκλήματα πολέμου, λ.χ.
# Χρυσαυγίτες εγκωμιάζουν γενοκτονίες και ρατσιστικές σφαγές και υπόσχονται «Noz, zica, Srebrenica» («Μαχαίρι, Σύρμα, Σρεμπρένιτσα»)’: Ποιοι είναι οι Σέρβοι νεοναζί επισκέπτες της οργάνωσης;;;
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/03/25/golden-dawn-hymn-noz-zica-srebrenica/

Ενας πρώτος στόχος, τον οποίο ελπίζαμε να καταφέρουμε αν και γνωρίζαμε τις δυσκολίες, ήταν, μετά την δημοσίευση της έρευνας και του υλικού (Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα), από τη δική μας δουλειά να γράψουν μεγάλες εφημερίδες και άλλα μέσα [Σ.Σ.: Δείτε επιλογή από τις κυριότερες δημοσιεύσεις σε μεγάλα ΜΜΕ εδώ αναλυτικά ‘Το θέμα της ελληνικής εμπλοκής στη Σρεμπρένιτσα στα μεγάλα ΜΜΕ (και όχι μόνο)‘, ή παρακάτω τον κατάλογο με όλες τις δημοσιεύσεις, μία προς μία].

Ενας δεύτερος, σε μια γωνιά του μυαλού μας, να γίνουν ερωτήσεις στη Βουλή. Εγινε κι αυτό (Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015). Και η απάντηση (Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015).

Και ο τελικός στόχος, που ομολογουμένως κανείς δεν περίμενε να συμβεί εύκολα, ήταν να γραφτεί απ’ τη δουλειά μας αναφορά στον εισαγγελέα. Τελικά δεν χρειάστηκε· οι στόχοι όλοι, όμως, επετεύχθησαν, και μία βδομάδα μάλιστα μετά την δημοσίευση της έρευνας, στις 22 Ιουνίου 2015, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών κινήθηκε και διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα:

# Ολες οι εξελίξεις στην ‘μη στατική’ σελίδα (ενημερώνεται διαρκώς) ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα‘:
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

 

[UPDATE 15 Ιουλίου 2015]

# Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.
Απάντηση, 15/07/2015, στην ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[02 Ιουλίου 2015]

Σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως η ποινική δικογραφία ΑΒΜ Ω2015/89 κατά παντός υπευθύνου, με αντικείμενο την συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα. Η δικογραφία χρεώθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια αυτοπρόσωπης προκαταρκτικής εξέτασης, και την ανάκριση έχει αναλάβει η εισαγγελέας η αρμόδια για τα ρατσιστικά εγκλήματα Ελένη Τουλουπάκη.
Με την ένδειξη ‘Ω’ είναι οι εμπιστευτικές δικογραφίες που χειρίζονται οι ίδιοι/ες οι εισαγγελείς.
Σχετικό έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών: 168.696/02-07-2015.
Το σχετικό με αριθμό εισερχ. πρωτ. 29719/22-06-2015 αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος’ με τίτλο ‘Εγκλήματα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής – Τα ελληνικά τάγματα πολέμου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

 

[25 Ιουνίου 2015]

# Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Ερώτηση υπ' αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο 'Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα'.
Ερώτηση υπ’ αριθμόν 3867/25-06-2015 των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Καραγιαννίδη Χρήστου και Κατριβάνου Βασιλικής προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο ‘Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα’.

 

[22 Ιουνίου 2015]

# Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.
Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, Γραφείο Διευθύνοντος, Δελτίο Τύπου: Με αφορμή δημοσίευμα στο Εθνος, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015.

 

Από το Γραφείο Διευθύνοντος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών εκδόθηκε το εξής Δελτίο Τύπου, με ημερομηνία 22/06/2015:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας ‘Εθνος της Κυριακής’ της 14/06/2015 που αφορούσε εγκλήματα πολέμου που διαπράχθησαν στη Σρεμπρένιτσα και στα οποία φέρονται να συμμετείχαν και Ελληνες υπήκοοι, διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση. Επισημαίνεται ότι είχε διενεργηθεί και το έτος 2004 από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών έρευνα για το ίδιο ζήτημα που είχε ανατεθεί στην Εισαγγελέα κ. Αθηνά Θεοδωροπούλου από την οποία όμως δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών.

 

Με λίγα λόγια, και αν καταλάβαμε σωστά, λέει ότι η έρευνα του 2005 είχε μεν διαγνώσει αδικήματα, αλλά δεν προσωποποιήθηκαν οι ευθύνες. Αυτή τη φορά, και με τα νέα στοιχεία που ήρθαν στο φως, αυτός ο στόχος έρχεται πιο κοντά. Αυτή τη φορά, προφανώς λόγω της δημοσιότητας από την 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή, οι ευθύνες είναι πιο εύκολο -και υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για- να αποδοθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα (ελπίζουμε δηλαδή) -όπως λέει χαρακτηριστικά «δεν προέκυψε η ταυτότητα των δραστών».

Το δημοσίευμα που αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου είναι το:
Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Περισσότερα στην ανάρτηση:
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης θα καταγράφονται στην εξής σελίδα, η οποία βρίσκεται στην στήλη ‘Srebrenica’, τέρμα δεξιά στο menu της front-page:
Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

[ΤΕΛΟΣ UPDATE]

 

Η είδηση μεταδόθηκε σε πολλά συμβατικά και εμπορικά ΜΜΕ και πόρταλ, όπως λ.χ. (τυχαία παραδείγματα):

Μαρία Δήμα – Ερευνα για εγκλήματα Ελλήνων στη Σρεμπρένιτσα, Η Εφημερίδα των Συντακτών, 22/06/2015
https://www.efsyn.gr/arthro/ereyna-gia-egklimata-ellinon-sti-sremprenitsa

Αντωνία Ξυνού – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα – NEWS247.gr, 22/06/2015
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/prokatarktikh-eksetash-gia-th-sremprenitsa.3541554.html

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – Προκαταρκτική εξέταση για τη Σρεμπρένιτσα | δημοκρατία, 22/06/2015
http://www.dimokratianews.gr/content/47911/prokatarktiki-exetasi-gia-ti-sremprenitsa

theTOC.gr – Νέα στοιχεία για τα εγκλήματα πολέμου στη Σρεμπρένιτσα | thetoc.gr, 22/06/2015
http://www.thetoc.gr/diethni/article/nea-stoixeia-gia-ta-egklimata-polemou-sti-sremprenitsa

 

Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).
Το 2000 υπήρχαν 161 εντάλματα σύλληψης, 25 εκ των οποίων δεν είχαν εκτελεστεί· το 2011, στις 22 Ιουλίου, ακριβώς 16 χρόνια μετά, με την σύλληψη του τελευταίου καταζητούμενου Goran Hadzic, δεν υπήρχε ούτε ένας φυγόδικος, όλοι είχαν περάσει την πόρτα του δικαστηρίου (Ηλθεν η ώρα σας).

 

Λίγα λόγια απ’ το ιστορικό της υπόθεσης:

Με την ευκαιρία, πρέπει να πούμε εδώ ένα μεγάλο ευχαριστώ στους αναγνώστες μας, που έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στη δουλειά μας με πολλούς τρόπους, αλλά και με την κατακόρυφη αύξηση των επισκέψεων, γύρω στις 200.000 σε λιγότερο από από έναν μήνα, και να σημειώσουμε, επίσης, ότι οι συντάκτες του XYZ Contagion (πρέπει να) είναι ικανοποιημένοι και υπερήφανοι από όσα φάνηκαν όλο αυτό το διάστημα με αφορμή και επίκεντρο την εξαιρετικά σημαντική ιστορία της Σρεμπρένιτσα:
Στα πλαίσια της δημοσίευσης της έρευνας μας για την Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή ‘Η ανθρωποσφαγή στη Σρεμπρένιτσα, η Ελληνική Εθελοντική Φρουρά και η εμπλοκή της Χρυσής Αυγής – Νέα στοιχεία και αποκαλύψεις, για πρώτη φορά στην Ελλάδα‘, πρώτα σκεφτήκαμε να θυμίσουμε στους αναγνώστες μας μερικές πτυχές από τον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο πόλεμο:

# ‘Τέσσερα χρόνια πόλεμος, 50 φωτογράφοι, 248 φωτογραφίες – Βοσνία 1992-1995’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/04/09/bosnia-248-photos/

Κατόπιν, προσπαθήσαμε ώστε η λέξη ‘Σρεμπρένιτσα’ να εμφανιστεί στην δημόσια συζήτηση, συνεπώς και να ανεβεί στην ιεράρχηση των μηχανών αναζήτησης, κι έτσι αποφασίσαμε να γράψουμε άρθρα για να θυμηθούν ή για να μάθουν τα γεγονότα όσοι και όσες ενδιαφέρονταν.

# ‘Πάνω από 8.000 εκτελεσμένοι άμαχοι, άοπλοι και αιχμάλωτοι, Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995: Ποιος θυμάται τη μεγαλύτερη θηριωδία σε ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο;;;’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

# ‘Τρεις ερωτήσεις δεν ακούγονται ποτέ εδώ και 20 χρόνια στη Σρεμπρένιτσα – Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα στην πρώην Γιουγκοσλαβία θυμάται τα 20 χρόνια από την μεγάλη σφαγή, 1995-2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/10/icty-remembers-20-years-srebrenica/

Εστιάσαμε στην μοναδική βαλκανική περίπτωση του Σερβοβόσνιου διοικητή της ΕΕΦ:

# ‘Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/12/prodimosiefsi-srebrenica-zvonko/

Με τη βοήθεια φίλων, φτιάχτηκε ένα βίντεο στο οποίο αναδείξαμε μεγάλο τμήμα από το κρίσιμο και χρήσιμο οπτικό υλικό:

# ‘Ελληνες εθελοντές και χρυσαυγίτες από την ΕΕΦ σε επιχειρήσεις στην Σρεμπρένιτσα, Ιούλιος 1995 – YouTube‘,
κι εδώ σε αγγλική version:
# ‘Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995 – YouTube

Κατόπιν, και με τη βοήθεια φίλων και συνοδοιπόρων, η έρευνα βρήκε τον δρόμο της σε μεγάλα ‘συμβατικά’ λεγόμενα ΜΜΕ:

Στην Εφημερίδα των Συντακτών, 13/06/2015:
# ‘Ιός – Οι άνθρωποι από την Ελλάδα, Νέα στοιχεία για την εμπλοκή των συμπατριωτών μας εθελοντών του σερβοβοσνιακού στρατού στο μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου των μεταπολεμικών χρόνων (άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/16/ios-anthropoi-apo-ellada-nea-stoixeia-srebrenica/

Στο Εθνος, 14/06/2015:
# ‘Μαρία Ψαρά & Λευτέρης Μπιντέλας – Τα ελληνικά τάγματα εφόδου που μάτωσαν τη Σρεμπρένιτσα, Εγκλημα πολέμου με τη σφραγίδα της Χρυσής Αυγής (άρθρο στο Εθνος, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/17/maria-lefteris-ethnos-tagmata-matosan-srebrenica

Στην Αυγή, 14/06/2015:
# ‘Στρατής Μπουρνάζος – Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα και ο ρόλος των Ελλήνων εθελοντών, Είκοσι χρόνια από τη σφαγή, Μια αποκαλυπτική έρευνα του ιστολογίου ΧΥΖ Contagion (άρθρο στα ΕΝΘΕΜΑΤΑ της ΑΥΓΗΣ 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/15/bournazos-sfagi-enthemata/

και στα αγγλικά:
# ‘Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

και στα ισπανικά:
# ‘Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

Στην ιταλική Manifesto, 25/06/2015:
# ‘Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

Στα Νέα, 19/06/2015:
# ‘Ηλίας Κανέλλης – Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; Ελληνες εγκληματίες πολέμου (άρθρο στην στήλη ‘Ενστάσεις’, Τα Νέα 2015-06-19)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/19/kanellis-enstaseis-nea-poios-thymatai-th-sremprenitsa/

Στην Καθημερινή, 08/07/2015:
# ‘Διονύσης Γουσέτης – Ελληνες εγκληματίες στη Σρεμπρένιτσα (άρθρο στην Καθημερινή, 2015-07-08)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/08/gousetis-eglimaties-kathimerini/

Σε αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε την ελληνική συμμετοχή, σαν ένα άγος, σαν μια βαριά ντροπή που βαραίνει δομικά την πολιτική και δημόσια ζωή της χώρας μας, προσπαθώντας παράλληλα να είμαστε ακριβείς και δίκαιοι χωρίς να χαριστούμε σε κανένα, όπως σημείωσε και η Αυγή, 28/06/2015:
# ‘Ποιος θυμάται τη Σρεμπρένιτσα;;; (Σχόλιο στην στήλη ‘Ρήσεις & Παραπολιτικά’ της κυριακάτικης Αυγής, 28/06/2015)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/28/poios-thumatai-ti-srebrenica-avgi-parapolitiko/

… είχαμε τη βοήθεια, επίσης, από την πρώτη στιγμή, καλών φίλων από το περιοδικό Unfollow, 13/06/2015:
# ‘Θεόφιλος Τραμπούλης – Το άγος της Σρεμπρένιτσας (άρθρο στο UNFOLLOW 2015-06-13)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/14/unfollow-agos-trampoukis/

… ή τον Χριστόφορο Κάσδαγλη από το περιοδικό ‘4 Τροχοί’ (άρθρο στο τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη ‘Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης’)
# ‘Χριστόφορος Κάσδαγλης – Η ελληνική πτυχή μιας σφαγής (άρθρο στο περιοδικό ‘4 Τροχοί’, τεύχος Ιουλίου 2015, στήλη Αντίλογος – Εφημερίδα αμφισβήτησης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/09/kasdaglis-4-troxoi-srebrenica-2015-july/

… ή το περιοδικό ‘Athens Review of Books’, ειδικά για τις φωτογραφίες που ανακαλύψαμε.
# ‘Filip David – Η Σρεμπρένιτσα τότε και σήμερα (Αρθρο στο περιοδικό Athens Review of Books, τεύχος #064, Ιούλιος-Αύγουστος 2015, Μετάφραση Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης)’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/08/01/filip-david-srebrenica-64-arb/

… και αργότερα, από το The Books’ Journal
# ‘Ο Κάρατζιτς και οι Ελληνες: Η ενοχή του Κάρατζιτς και η συλλογική μας αθωότητα’ (Συνεργασία του ιστολογίου μας με το περιοδικό The Books’ Journal, τεύχος #66, Μάιος 2016)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2016/05/30/kleon-ioannidis-karadzic-kai-ellines-books-journal/

Αν και έπρεπε να ξεπεράσουμε πολλούς σκοπέλους από πολλά χρόνια παραπληροφόρησης και μονόπλευρης κάλυψης των γεγονότων, όπως λ.χ. ένα παράδειγμα εδώ:
# ‘Η πλαστογραφία 19χρονου ψεκασμένου Σέρβου ακροδεξιού ψευτοδημοσιογράφου με τη μαϊμού συνέντευξη του πρώην πράκτορα της CIA για τη Γιουγκοσλαβία και τα ερωτηματικά για τα έγκριτα ΜΜΕ’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/11/30/robert-baer-ignatiou-savvidis-fake/

… τελικά, οι στόχοι μας σαν ερευνητικό ιστολόγιο που κάτι έχει να πει επιτεύχθηκαν, ίσως και με το παραπάνω:
Υπήρξε στις 25/06/2015
# ‘Ερώτηση Βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Σχετικά με τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 25 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/erotisi-srebrenica-syriza-vouli/

Και στις 15/07/2015 υπήρξε η …
# ‘Η απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα τη συμμετοχή Ελλήνων εθελοντών και μισθοφόρων στην ανθρωποσφαγή της Σρεμπρένιτσα, 15 Ιουλίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/07/15/apantisi-paraskevopoulos-erotisi-syriza-srebrenica/

Και τέλος, ο απώτερος στόχος:
# ‘Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα, 22 Ιουνίου 2015’
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/22/eisaggelia-prodikon-proanakrisi-srebrenica/

Ολες οι ‘Δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση της συμμετοχής Ελλήνων υπηκόων στη Σρεμπρένιτσα’ θα βρίσκονται εδώ.
https://xyzcontagion.wordpress.com/justice-for-srebrenica/

Και για όποιον/α θέλει το υλικό σε έντυπη μορφή, στο αρχείο pdf περιέχονται όλες οι σελίδες της έρευνας, με τις εικόνες, τα URL των βίντεο και με όλα τα λινκ στο τέλος κάθε κεφαλαίου, υπό μορφή παραπομπών:
# ‘Srebrenica – Η 5η μεγάλη έρευνα για τη Σρεμπρένιτσα και την ελληνική εμπλοκή’
https://xyzcontagion.wordpress.com/?attachment_id=6384

Τέλος, όλες μας οι αποκαλύψεις συνοδεύονταν από μια σειρά δυσεύρετων φιλμ και βίντεο, τα οποία σκονίζονταν επί χρόνια σε κάποιες αποθήκες στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τα ‘ξεθάψαμε’ και τα παρουσιάσαμε για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό:
# Η PlayList του XYZ Contagion στο YouTube: Srebrenica Massacre by XYZ Contagion
https://www.youtube.com/playlist?list=PLir9jywufW_wIkujp0cV_-T09wZ7-tHAm

Ενα μεγάλο ευχαριστώ για το συναρπαστικό ταξίδι, και … συνεχίζουμε!


 

For our non Greek readers: See also:

# Stratis Bournazos – The Srebrenica massacre and the role of Greek volunteers: A revealing survey by XYZ Contagion (translation of an article first published in the Greek newspaper Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi

# Stratis Bournazos – La masacre de Srebrenica y el papel de los voluntarios griegos: Una investigacion reveladora del blog XYZ Contagion sobre la implicacion de miembros de Aurora Dorada (traduccion de un articulo publicado en el periodico griego Avgi, 2015-06-14)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/18/spanish-x-pressed-bournazos-srebrenica-translation-of-avgi/

# Dimitri Deliolanes – Strage di Srebrenica, c’era Alba Dorata (άρθρο στα ιταλικά του Δημήτρη Δεληολάνη στην ιταλική εφημερίδα Il Manifesto 2015-06-25)
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/25/deliolanes-strage-srebrenica-manifesto

# A tribute to the Srebrenica Massacre:
https://xyzcontagion.wordpress.com/2015/06/10/do-you-know-srebrenica/

 
Watch a XYZ Contagion video:

Greek Volunteers and Golden Dawn members during operations in the Srebrenica massacre, July 1995

Two video scenes taken from unpublished, forgotten footage filmed by well-known international news agencies, like Associated Press, during the operations of the Bosnian Serb troops and paramilitaries in July of 1995 in Srebrenica. These reports were aired in July 1995 on TV stations all over the world and especially on Dutch national television.

From an XYZ Contagion study, based on 20 years of research, entitled:
‘The Srebrenica massacre, the Greek Volunteer Guard (EEF) and the involvement of Golden Dawn,’ which contains exclusive new evidence presented for the first time in Greece and internationally.

https://xyzcontagion.wordpress.com/srebrenica/

This study contains evidence that proves that Golden Dawn members and functionaries and other Greeks fascists of the so-called Greek Volunteer Guard (EEF) were actually there. Not simply ‘somewhere near Srebrenica’, but they were at the exact locations, at the football fields and meadows and abandoned warehouses, while the mass executions of 8,000+ POWs and unarmed civilians took place, at the exact time of the killings.

On 11 July 1995, ten members of the Greek Volunteer Guard and an eleventh Greek serving in a death squad unit invaded Srebrenica, along with Ratko Mladic’s troops and paramilitaries. Five of them can be seen at 00:17 in the footage. Their names are Spyros Tzanopoulos (EEF sergeant and member of the central committee of the neonazi Golden Dawn gang), Anna Florin, K. Kyriakidis, G. Lymperidis and Charalambos Dimoulas. The same five men, together with another two Greeks, Tryfonas Vasiliadis (EEF deputy commander) and Dimitris Zavitsanos (EEF master sergeant) can be seen at 00:44 of the footage.

Also in the area around the same time was the EEF’s Greek commander Antonios Mitkos, as can be seen at 02:50 in a photograph along with the EEF’s Serb commander, who used the pseudonym Duga Puska, and Ratko Mladic himself.

You can see a photo of all ten of them at 01:10. The names of the other two volunteers were Konstantinos Kaltsounis and Vasilios Schizas, who can be seen again at 02:37 in the video, joking around with a pig’s head, meant as an insult to Muslims.

There’s also a photograph of them, at 01:28, which was taken on the actual street where Mladic’s troops entered Srebrenica that 11 July 1995.

The 11th Greek who participated in the invasion of Srebrenica was Angelos Latsios (aka Andjelko Todorovic), a completely different story. He was a member, along with another Greek, of an elite death squad, the notorious 10th Sabotage Detachment. The 10. Diverzantski Odred carried out 1,200 executions of Bosniaks in 5 hours, for 5 deutschmarks a head. The 10th SD was under the direct orders of infamous war criminals like Mladic, Tolimir, Salapura, Beara, Pelemis, Franc Kos, etc. This squad had ‘contracts with a licence to kill’, according to the Humanitarian Law Center (Fond za Humanitarno Pravo) dossier on the 10th SD (entitled ‘Dosije: 10. diverzantski odred Glavnog staba vojske Republike Srpske’, Sarajevo, August 2011).

In the above video, you can see footage of them on their way to organise ambushes and burn houses, again along with paramilitary soldiers. Insignia can be seen of both the EEF and the elite death Squad, the 10th SD, as smoke rises from the background, a clear sign that some houses had been set on fire a short time before. Next, there’s footage of a squad of 7 EEF members on the day of the killings, 13 July, again along with the notorious 10th SD paramilitary death squad. Four members of this squad were convicted to 40-43 years’ imprisonment for war crimes and mass executions of unarmed civilians at the exact same football field where, on the same day and around the same time, the Greek volunteers and their Serb commander were present, taking photographs of prisoners (or dead prisoners).

The security chief of the Bosnian Serb Army (VRS), the military intelligence chief and other officers were there too. They have all been convicted. The security chief demanded that the photographs be handed up because they were evidence of the massacre, but Mladic had ordered that nothing was to be documented. The Serb commander of the EEF refused to give him these photographs. So, these images probably exist. Can they be the same photographs depicting the corpses of Muslim civilians that the Greek police uncovered in 2003 during a search of the home of a former volunteer who was being investigated for smuggling drugs and weapons?

 

124 σκέψεις σχετικά με το “Ζβόνκο Μπάγιαγκιτς (Zvonko Bajagic): Ποιος ήταν ο Σερβοβόσνιος διοικητής της Ελληνικής Εθελοντικής Φρουράς [Προδημοσίευση από την έρευνα για την ελληνική εμπλοκή στη Σρεμπρένιτσα + Κάποια ‘Ερωτήματα (όχι μόνο για τη συνείδησή μας)’]

  1. Για τον ενάρετο Σέρβο εθνικιστή επίσκοπο της Τούζλα άγιο Βασίλειο Κασαβέντα, που κατηγορήθηκε για παιδοφιλία (όπως και άλλοι Σέρβοι εθνικιστές ορθόδοξοι επίσκοποι και γενικά κληρικοί) και παραιτήθηκε, ως είθισται, «για λόγους υγείας» με την υπόθεσή του να κουκουλώνεται (ως είθισται παρά τη Ανατολική Εκκλησία), μπορούν οι αναγνώστες σας να διαβάσουν εδώ:

    https://roides.wordpress.com/2011/11/20/20noe11/

    …..Από τον Ιούλιο του 2011, ένας Σέρβος ο 36χρονος πρώην παπάς Βογιανός Jovanovic, κατηγορεί τον επίσκοπο Zvornik και Tuzla, τον ιερό Βασίλειο Kacavenda (φωτ.1 α λα μπρατσέτα με τον αγιότατο πατριάρχη Ειρηναίο), για παιδοφιλία…….

    http://20committee.com/2013/05/09/sexual-predator-secret-agent-bishop/
    May 9, 2013

    Sexual Predator, Secret Agent, Bishop

    In late April it was revealed that 75 year-old Bishop Vasilije Kacavenda of the Tuzla-Zvornik diocese in Bosnia was resigning due to a torrent of sexual abuse claims. Kacavenda was already a notorious figure in certain circles for his close ties with hardline Serbian nationalists. The Serbian Orthodox Church has always been partial to nationalism, but Kacavenda was a standout in all respects, endorsing violence against Muslims, including civilians, during the Bosnian war of 1992-95, and hanging around a lot with friends like Radovan Karadzic and Ratko Mladic.

    http://www.rferl.org/content/serbia-orthodox-church-bishop-orgies-rape-scandal/24965214.html

    Serbian Orthodox Church Rocked By Sex Scandal

    April 22, 2013

    BELGRADE — The Serbian Orthodox Church has approved the resignation of a powerful cleric amid sex-scandal claims that culminated this week with the publication of a graphic video appearing to show him engaged in sexual activity with young men.

    Ο Κασαβέντα μου ζήτησε να του φέρω 10χρονα παιδιά:

    http://www.loonwatch.com/2013/04/serbian-orthodox-priest-raped-and-forcefully-baptized-16-year-old-bosnian-muslim-girl/

    Serbian Orthodox Priest raped, and forcefully baptized 16 year old Bosnian Muslim girl

    Bosnia: religion, nationalism and pedophilia

    Rodolfo Toè | Sarajevo

    4 April 2013

    Revelations on the sexual abuses by the Tuzla bishop – Karadžić and Mladić’s spiritual guide – have dragged the Serbian Orthodox church through one of the major scandals of the latest years. The victims’ declarations, the reconstruction by the Bosnian reporter who was able to get a hold of the records of the witnesses’ depositions
    ……………

    ‘Kačavenda asked me to bring him 10-year old children’

    The first to talk about what happened was Bojan Jovanović, a former pope that has serviced in Kačavenda’s episcopate before taking his distance, once and for all, from the ecclesiastic world.

    http://inserbia.info/today/2013/04/alleged-child-molester-bishop-kacavenda-punished-by-serbian-orthodox-church/

    Alleged child molester, bishop Kacavenda, “punished” («τιμωρήθηκε», σε εισαγωγικά) by Serbian Orthodox Church
    ……………………………..

  2. Άλλος ένας Σέρβος εθνικιστής ορθόδοξος επίσκοπος υπόλογος για παιδεραστία σε βάρος ανήλικων αγοριών. Ο άγιος Βρανίων Παχώμιος.

    BBC:

    http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/2964793.stm

    Serbian priest charged with sex abuse

    Bishop Pahomije
    Bishop Pahomije dismisses the accusations as «lies»

    A bishop of the Serbian Orthodox Church has been charged with the sexually molesting five teenage boys.
    ……………….
    Η Εκκλησία τον κάλυψε.

    http://english.blic.rs/Society/9103/Bishop-Pahomijes-service-at-Oplenac/print

    08. 10. 2012. 02:00h | B. Anđelić

    Bishop Pahomije’s service at Oplenac – shame for Church («Nτροπή για την Εκκλησία»)
    …………….
    Eight years of court trial in vain
    Bishop Pahomije stood trial for pedophilia, sexual abuse of four boys in the period from 1999 to 2002.
    Three of them were at that time fourteen years old. A court trial that lasted eight years ended with releasing ruling but at the time when the whole case became out of date. The Supreme Court has ruled in the meantime that the law was violated in that process and at the damage of the boys
    ………………

    Εθνικιστική η Εκκλησία, επηρεάζει το δικαστικό σύστημα:

    http://www.ipsnews.net/2007/11/religion-balkans-bishop-may-be-retried-for-sexual-abuse/.

    Europe, Headlines, Human Rights, Religion
    RELIGION-BALKANS: Bishop May Be Retried For Sexual Abuse

    By Vesna Peric Zimonjic
    Vesna Peric Zimonjic

    BELGRADE, Nov 19 2007 (IPS) – The Supreme Court of Serbia recently announced that a local court in the southern city of Nis did not play strictly by legal rules when it pronounced a bishop of the influential Serbian Orthodox Church (SPC) innocent in a sexual abuse case brought by four young men last year.
    …………………
    The Serbian judiciary system is often accused of inefficiency and of caving in to pressures from politicians and other influential parties, including the church.

    Three priests and two nuns who were witnesses for the prosecution, in favour of boys statements in the trial, were subsequently moved from the Vranje diocese to distant parts of Serbia.

    The Serbian Orthodox Church has become more influential since the early 1990s, when former leader Slobodan Milosevic came to power. It played a controversial role in the wars of the disintegration of former Yugoslavia, during which it backed nationalists and never distanced itself from war crimes against non-Serbs.
    ……………………….
    ________________

    Αυτά για την Ελλάδα είναι ασήμαντα πταίσματα.
    Ο Βρανίων Παχώμιος καλείται συχνά στο Βόλο από τον τοπικό δεσπότη τον ιερό Ιγνάτιο, χωρίς να ενοχλείται κανείς:

    http://www.amen.gr/article/episimi-upodoxi-orthodokswn-antiproswpeiwn-sto-bolo

    Επίσημη υποδοχή Ορθοδόξων Αντιπροσωπειών στο Βόλο
    Δημοσίευση: 21 Αυγ. 2012

    από την Ι.Μ.Δημητριάδος και Αλμυρού

    __________

    Αλλά και ο μητροπολίτης του Βόλου ανταποδίδει την επίσκεψη:

    http://www.lavaron.gr/press-release/o-dimitriados-ignatios-sta-vrania-gia-tin-eorti-tou-agiou-ioustinou-popovits

    Ο Δημητριάδος Ιγνάτιος στα Βράνια
    15 Ιουνίου 2013

  3. Θα μου επιτρέψτε να προσθέσω δυο βίντεο, που δεν σχετίζονται άμεσα με τα εγκλήματα των Σέρβων εθνικιστών τους οποίους ευλόγησε αφειδώς η σερβική Εκκλησία με επικεφαλής τον πατριάρχη της άγιο Παύλο, της οποίας δυο εθνικιστές επίσκοποι κατηγορήθηκαν για παιδεραστία, ο Βρανίων Παχώμιος και ο Τούζλα Βασίλειος (τον μνημονεύετε σε βίντεο).
    Τα δυο βίντεο (από τα δεκάδες περιστατικά που πιστοποιούν την απίστευτης έκτασης διαφθορά στους κόλπους της σερβικής Εκκλησίας) μπορούν κάλλιστα να ερμηνεύσουν γιατί η σερβική Εκκλησία, όπως και η ελληνική, όχι μόνο δεν κατήγγειλε τα εγκλήματα των εθνικιστών αλλά τους ευλόγησε κιόλας. Είναι η ίδια ποιότητα με τους Έλληνες κληρικούς που σωρηδόν ευλόγησαν γραφεία της Χρυσής Αυγής, βγάζοντας μερικοί ακόμη και πύρινους λόγους.
    Εδώ μπορούμε να δούμε τον δολοφόνο ιερέα Branislav Peranovic, ένα φιλάνθρωπο κληρικό που διηύθυνε ανθρωπιστικό κέντρο αποτοξίνωσης, να εφαρμόζει σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Δυστυχώς στη διάρκεια κάοιων θεραπειών του, δολοφόνησε έναν ασθενή.
    Η είδηση και εδώ:
    http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=156003&catid=7
    Ιερέας σκότωσε 40χρονο γιατί υποπτευόταν πως έκανε χρήση… ναρκωτικών

    Βίντεο #1

    Εδώ μπορούμε να δούμε το γόνο ιερατικής οικογένειας Σέρβο επίσκοπο Καναδά Γεώργιο, να δέχεται επίθεση από την καλόγρια Αγγελίνα Λαζάρ που δεν άντεξε τη διαφθορά και την υποκρισία του. Αυτό συνέβη το 2011 και μόλις τώρα αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

    Η ευσεβής romfea λέει πως καθαιρέθηκε, ενώ απλώς απηλλάγη των καθηκόντων του, κάτω από «μυστηριώδεις συνθήκες».
    http://www.thestar.com/news/gta/2015/05/21/controversial-bishop-head-of-his-church-in-canada-sent-packing.html
    May 21 2015
    The curious case of Bishop Georgije Djokic of the Serbian Orthodox Church has its fair share of controversy and scandal, starring frustrated parishioners and one very angry nun.

    His Grace fell, well, from grace this week when the church’s holy assembly in Belgrade relieved him of his duties under mysterious circumstances

    http://romfea.gr/epikairotita-xronika/19-patriarxeia/patriarxeio-servias/763-kathairethike-o-episkopos-kanada-tis-serbikis-ekklisias

    20 Μάιος 2015
    Καθαιρέθηκε ο Επίσκοπος Καναδά της Σερβικής Εκκλησίας
    κ.Γεώργιος ανέλαβε Επίσκοπος στην Επαρχεία του Καναδά το 1984 και από τα πρώτα χρόνια υπήρξαν καταγγελίες ιερέων και πιστών για «ανήθικη συμπεριφορά, ακολασία και εκφυλισμό».

    Βίντεο #2

    Να κλείσω την μικρή αυτή περιήγηση με Σέρβο παπά, που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ως ύποπτος οικονομικών καταχρήσεων.Ο παπάς ήταν συνεργάτης του επισκόπου Αρτεμίου του Κόσσοβο, που η σερβική Εκκλησία τον έπαυσε για οικονομικές ατασθαλίες
    http://www.amen.gr/article/i-serbiki-efimerida-lic-gia-tin-oristiki-apomakrunsi-tou-episkopou-artemiou

    http://www.pokrov.org/greece-arrests-priest-wanted-in-serbia/

    Author: Associated Press

    Date Published: 03/12/2010

    Greek police say they have arrested a priest from Kosovo wanted by Serbia on suspicion of embezzling state and church funds.

    A police statement says Simeon Vilovski was taken into custody on an international warrant Thursday in Peraia, about 315 miles (510 kilometers) north of Athens.

    Belgrade’s Higher Court has launched an investigation of the Orthodox Christian priest on suspicion that he embezzled money for reconstruction of churches in Kosovo.

    Vilovski served in Kosovo under hardline Orthodox Bishop Artemije, who was recently replaced by the church over the same allegations.

Γράψτε ελεύθερα, αν σκεφτήκατε κάτι :)